Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CIRCULARA nr. 7 din 25 mai 1998  pentru modificarea unor prevederi din   Regulamentul nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIRCULARA nr. 7 din 25 mai 1998 pentru modificarea unor prevederi din Regulamentul nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare

EMITENT: Banca Nationala a Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 29 mai 1998
În temeiul <>art. 32 şi 39 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, <>Regulamentul nr. 3 din 23 decembrie 1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare şi normele N.R.V.1 - N.R.V.9, parte integrantã din acesta, emise de Banca Nationala a României şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

I. <>REGULAMENTUL Nr. 3/1997
-----------------------

1. Articolul 1 punctul 1.1 litera a 3) va avea urmãtorul cuprins:
"a 3) - sucursalele, filialele, reprezentantele, agenţiile şi birourile, înregistrate şi/sau autorizate sa desfãşoare activitãţi în România, ale persoanelor juridice strãine;"

2. Articolul 1 punctul 1.1 litera b 2) va avea urmãtorul cuprins:
"b 2) - persoanele fizice de alta cetãţenie şi persoanele fizice fãrã cetãţenie (apatrizi), cu domiciliul în România, atestat cu act de identitate emis de organele abilitate prin lege;"

3. Articolul 1 punctul 1.1 litera b 3) se abroga.

4. Articolul 1 punctul 1.2 litera b 2) va avea urmãtorul cuprins:
"b 2) - persoanele fizice, cetãţeni strãini, precum şi persoanele fãrã cetãţenie (apatrizi), cu domiciliul în strãinãtate;"

5. Articolul 1 punctul 1.2 litera b 3) va avea urmãtorul cuprins:
"b 3) - persoanele fizice, cetãţeni romani cu domiciliul în strãinãtate."

6. Articolul 1 punctul 1.17.1.4 se abroga.

7. Articolul 1 punctul 1.17.2.4 partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.4. - Operaţiuni cu valori mobiliare specifice pieţei de capital (acţiuni sau alte valori mobiliare de natura participativa, precum şi obligaţiuni sau alte titluri de credit, cu scadenta iniţialã, de regula, mai mare de un an):"

8. Articolul 1 punctul 1.17.2.5 partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.5. - Operaţiuni cu instrumente specifice pieţei monetare (efecte de comerţ, titluri de stat emise de administraţia publica centrala sau localã, alte titluri emise de agenţii guvernamentale şi instrumente derivate, precum şi orice alte valori mobiliare, cu scadente iniţiale, de regula, mai mici de un an):"

9. Articolul 1 punctul 1.17.2.8 partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.8. - Credite şi împrumuturi financiare, inclusiv leasing financiar:"

10. Articolul 1 punctul 1.17.2.13 partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"1.17.2.13. - Asigurãri de viata (transfer de capital reprezentând prime, anuitati, despãgubiri, alte transferuri) decurgând din contracte de asigurare de viata:"

11. Articolul 1 punctul 1.17.2.14 litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) economii ale lucrãtorilor nerezidenti."

12. Articolul 2 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"În România, rezidentii şi nerezidentii au dreptul sa dobândeascã, sa detina şi sa utilizeze instrumente de plata, valori mobiliare, precum şi orice alte active exprimate în valuta, în condiţiile legii, ale regulamentului şi ale normelor de aplicare a acestora."

13. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Rezidentii pot efectua în mod liber şi fãrã restrictii operaţiuni valutare curente, asa cum sunt ele definite la pct. 1.17.1, în condiţiile legii, ale regulamentului şi ale normelor de aplicare a acestora."

14. Articolul 5 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Operaţiunile valutare de capital, cu excepţia celor prevãzute de lege, a celor care nu sunt prevãzute în Normele privind modul de autorizare şi de raportare a operaţiunilor valutare de capital - N.R.V.3., precum şi a celor de natura datoriei publice externe pot fi efectuate numai cu autorizarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României şi/sau pe baza numãrului alocat din Registrul datoriei private externe, respectiv din Registrul datoriei publice externe, conform acestor norme."

15. Articolul 5 alineatul 2 litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) garanţiile, avalurile şi alte facilitãţi financiare auxiliare prevãzute la pct. 1.17.2.9 lit. a) şi b);"

16. Articolul 5 alineatul 2 se completeazã cu litera e) cu urmãtorul cuprins:
"e) credite şi împrumuturi financiare, prevãzute la pct. 1.17.2.8, cu termen de rambursare mai mic de un an."

17. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Nerezidentii pot transfera în strãinãtate fãrã restrictii disponibilitãţile valutare deţinute în conturi deschise la bãnci în condiţiile legii, ale regulamentului şi ale normelor de aplicare a acestora."

18. Articolul 9 alineatul 2 partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Nerezidentii pot deschide la bãnci conturi curente în moneda nationala (leu), (conturi tip A şi conturi tip B - purtãtoare de dobanda la vedere):"

19. La articolul 9 alineatul 2 Conturi tip A - litera b) de la rubrica încasãri din: şi litera a) de la rubrica plati pentru: vor avea urmãtorul cuprins:
"b) operaţiuni valutare curente cu rezidenţi, prevãzute de lege şi de art. 10;"
.................................................................
"a) operaţiuni valutare curente cu rezidenţi, prevãzute de lege şi de art. 10;"

20. Articolul 10 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Operaţiunile valutare curente în lei între rezidenţi şi nerezidenti, precum şi între nerezidenti sunt interzise."

21. Articolul 10 alineatul 2 prima liniuta va avea urmãtorul cuprins:
"- plãţile efectuate de rezidenţi, în favoarea nerezidentilor, sub forma de profit, dividende, dobânzi şi alte venituri realizate în condiţiile prevederilor legale în vigoare;"

22. Articolul 10 alineatul 2 liniuta a treia va avea urmãtorul cuprins:
"- plãţile efectuate de nerezidenti, persoane fizice, în favoarea rezidenţilor, pe durata şederii acestora în România;"

23. Articolul 11 alineatul 1 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) pentru sumele deţinute în conturile tip A şi B, nerezidentii trebuie sa prezinte documente justificative prevãzute de lege, autorizaţia Bãncii Naţionale a României, dupã caz, precum şi orice alte documente prevãzute de regulament şi de normele de aplicare a acestora;"

24. Articolul 11 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, sumele din conturile de depozit se transfera în conturi curente. În termen de 120 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, bãncile vor proceda la transferarea soldurilor în lei din conturile existente la acea data în conturi tip A şi/sau B deschise pentru nerezidenti - clienţi ai acestora; orice astfel de sume în lei pot fi convertite în valuta în termen de 180 de zile, începând cu data de 1 iunie 1998."

25. Articolul 11 alineatul 3 se abroga.

26. Articolul 18 alineatul 2 litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) persoanele juridice - care efectueazã plati în valuta decurgând din contracte de comerţ exterior (export, import de bunuri), pe baza contractelor de comision între comisionar şi comitent şi a contractelor de comerţ exterior respective;"

27. Articolul 18 alineatul 2 litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) persoanele fizice şi juridice - pentru operaţiuni valutare reprezentând taxe sau care decurg din acte de comerţ derulate în zone libere, porturi, aeroporturi, puncte de control al trecerii frontierei de stat, trenuri internaţionale, la bordul aeronavelor şi navelor, pe parcurs extern;"

28. Articolul 18 alineatul 2 se completeazã cu litera f) cu urmãtorul cuprins:
"f) persoanele juridice - pentru operaţiuni valutare ce decurg din organizarea sau prestarea de lucrãri şi/sau servicii externe, cum ar fi transportul internaţional de mãrfuri şi de persoane, turismul internaţional."

29. Articolul 19 se completeazã cu un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Bãncile vor credita conturile clienţilor acestora cu sumele în valuta încasate de la rezidenţi în condiţiile încadrãrii corecte în prevederile art. 18 sau în baza copiei de pe autorizaţia Bãncii Naţionale a României, dupã caz."

30. Dupã alineatul 2 al articolului 26 se introduce un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Documentele prezentate Bãncii Naţionale a României şi care sunt redactate în limbi strãine vor fi însoţite de traduceri autorizate ale acestora."

II. N.R.V.1:
--------
Punctul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"3. Piata valutarã interbancara din România funcţioneazã în fiecare zi lucrãtoare între orele 9,00 şi 14,00."

III. N.R.V.2:
--------
1. Anexa nr. 1 se completeazã cu litera g) cu urmãtorul cuprins:
"g) În situaţii obiective (cadere de tensiune, defectiuni ale computerelor etc.), buletinele de schimb valutar pot fi întocmite şi manual, cu respectarea formei prezentate şi a regimului special al acestora, urmând ca la remedierea defectiunilor, acestea sa fie preluate în computer şi pãstrate ca documente justificative pe care se face menţiunea <<preluat în baza de date>>."

2. Nota la anexa nr. 2 se completeazã cu o liniuta cu urmãtorul cuprins:
"- coloanele situaţiei se marcheaza de la stanga la dreapta cu litere de la a) la j)."

IV. N.R.V.3:
--------
1. Punctul 3 litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) În cazul operaţiunilor cu instrumente specifice pieţei monetare prevãzute la pct. 1.17.2.5 lit. a), b), c) şi d):"

2. Punctul 3 litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) În cazul creditelor de comerţ internaţional cu termen de rambursare mai mare de un an, al creditelor şi împrumuturilor financiare, inclusiv leasing financiar, cu sau fãrã participarea unui rezident în tranzacţia respectiva, prevãzute la pct. 1.17.2.7 şi 1.17.2.8 lit. a) şi b):"

3. La punctul 3 literele c 3) şi f 1) se elimina D7.

4. Punctul 3 litera g) va avea urmãtorul cuprins:
"g) În cazul garanţiilor, avalurilor şi altor facilitãţi financiare auxiliare, prevãzute la pct. 1.17.2.9 lit. a) - pentru operaţiuni cu termen de peste un an - şi lit. b) şi c), autorizaţia se emite concomitent cu autorizarea operaţiunii de baza, când este cazul, în temeiul documentaţiei prevãzute pentru operaţiunea de baza, precum şi ale urmãtoarelor documente prezentate de emitentii garanţiilor, avalurilor sau altor facilitãţi;"

5. Punctul 3 litera i) va avea urmãtorul cuprins:
"i) În cazul asigurãrilor de viata prevãzute la pct. 1.17.2.13 lit. a) şi b), cu excepţia rezidenţilor - persoane fizice, pentru asigurãrile de viata derulate pe perioada şederii în strãinãtate - D5, D6 şi D11."

6. Punctul 5 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru angajamentele de natura datoriei private externe, contractate înainte de data intrãrii în vigoare a regulamentului, rezidentii vor solicita, în baza documentaţiei prevãzute de norme, Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã politica monetara şi valutarã luarea în evidenta a operaţiunii şi comunicarea numãrului alocat din Registrul datoriei private externe pentru fiecare tranzacţie."

7. Punctul 9 partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"9. Banca Nationala a României înregistreazã şi urmãreşte datoria privatã externa a României, care reprezintã obligaţiile pecuniare derivând din credite şi împrumuturi financiare, inclusiv leasing financiar, precum şi din alte angajamente externe, cu termene de rambursare mai mari de un an, altele decât cele de natura datoriei publice externe."

8. Punctul 9 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) În acest scop, dupã obţinerea autorizaţiei, bãncile şi rezidentii care contracteazã angajamente de natura datoriei private externe - operaţiunile prevãzute la pct. 1.17.2.4 lit. a) şi d 2) pentru obligaţiuni şi titluri de credit româneşti, la pct. 1.17.2.7 lit. a) şi la pct. 1.17.2.8 lit. a) - vor completa formularele 1A, 1B, 2, 2A, dupã caz, pe care le vor transmite Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã politica monetara şi valutarã, ca raportari cu periodicitatea menţionatã în instrucţiunile de completare a formularelor."

9. Punctul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"10. Bãncile vor tine evidenta tuturor operaţiunilor valutare de capital efectuate şi le vor raporta la Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit pana la data de 15 a fiecãrei luni, pentru luna anterioarã, conform modelului de raportare - anexa nr. 2 la prezentele norme, separat pentru încasãri şi separat pentru plati, cu excepţia operaţiunilor de natura datoriei publice externe."

V. N.R.V.4:
--------

1. Punctul 6.1 se completeazã cu un alineat cu urmãtorul cuprins:
"În cazul efectuãrii importului prin comisionari, plãţile externe pot fi efectuate atât de comisionari, cat şi de comitenţi, pe baza documentelor prevãzute de norme şi a contractului de comision."

2. Punctul 6.3 se completeazã cu urmãtorul text:
"Justificarea se face în aceleaşi condiţii şi în situaţia schimbãrii specificatiei mãrfurilor."

3. Punctul 6.4 alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Plãţile externe ordonate de clienţi pot fi efectuate de cãtre bãnci şi pe baza datelor transmise prin sistem computerizat (Electronic Banking) sau prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), urmând ca în maximum 5 zile lucrãtoare bãncile sa între în posesia documentelor originale respective. În vederea efectuãrii plãţilor externe prin sistem computerizat sau prin alte modalitãţi de teletransmisie, clienţii vor transmite în mod obligatoriu informaţiile necesare efectuãrii transferului extern, prevãzute de formularele DPVE/CDA, precum şi în documentele de plata."

4. Punctul 6.4 se completeazã cu un alineat cu urmãtorul cuprins:
"În situaţia livrãrii, cãtre un nerezident, de mãrfuri care nu tranziteaza frontiera României, plãţile externe şi justificarea acestora se vor efectua astfel:
- în cazul plãţilor în avans, plata externa se efectueazã pe baza de documente (contract extern sau orice alt document cu astfel de valoare); justificarea plãţilor în avans se face pe baza facturilor externe;
- în cazul celorlalte categorii de plati, pe baza facturii externe. În situaţia efectuãrii de lucrãri şi prestaţii de servicii în România, plata externa se va face pe baza documentelor ce atesta efectuarea lucrãrii ori prestarea serviciului."

5. Punctul 6.5 alineatul 2 se completeazã cu urmãtorul text:
"În cazul plãţilor contra documente la incasso se va retine doar copia de pe centralizatorul facturilor."

VI. N.R.V.5:
--------

Punctul 4 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"4. Autorizaţiile se emit pe termen de maximum un an, termen dupã care vor fi reînnoite pe baza documentaţiei prezentate cu 30 de zile înainte de data expirãrii."


VII. N.R.V.7:
--------

1. Punctul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"1. În sensul prezentelor norme, prin valuta efectivã se înţelege numerar sub forma bancnotelor strãine şi monedelor strãine, în circulaţie."

2. Punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. Persoanele fizice pot intra în ţara cu sume în valuta efectivã în echivalent de maximum 10.000 dolari S.U.A./persoana/cãlãtorie, fiind obligate sa declare organelor vamale romane sumele în valuta efectivã aflate asupra lor, care depãşesc echivalentul a 10.000 dolari S.U.A."

3. Punctul 5 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"5. La ieşirea din România, persoanele fizice sunt obligate sa declare organelor vamale romane sumele în valuta efectivã aflate asupra lor, care depãşesc echivalentul a 10.000 dolari S.U.A., şi sa le depunã la organele vamale care vor întocmi chitanţe de consemnare pe numele titularilor, sumele urmând a fi eliberate la întoarcerea în ţara."

4. Punctul 8 se abroga.

VIII. N.R.V.8:
--------

1. Punctul 1 alineatul 3 litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) în cazul persoanelor juridice rezidente, plati externe de orice natura cãtre nerezidenti, efectuate prin transferuri bancare în afarã teritoriului României sau prin creditarea unui cont pe care o persoana juridicã/fizica nerezidenta îl deţine la o banca din România."

2. Punctul 1 alineatul 3 litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) - în cazul persoanelor fizice, reprezentante ale persoanelor juridice, ridicari de valuta sub forma de numerar în vederea efectuãrii de plati externe, inclusiv cheltuieli pentru deplasãri externe;
- în cazul altor persoane fizice, plati externe şi ridicari de valuta sub forma de numerar pentru efectuarea de plati externe (plati turism extern, alte operaţiuni valutare curente), care depãşesc echivalentul a 5.000 dolari S.U.A./plata ori ridicare de numerar;"

3. Punctul 1 se completeazã, dupã alineatul 3, cu un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Bãncile care efectueazã plati externe în nume şi în cont propriu nu au obligaţia completãrii formularului DPVPE/CDA."

4. Punctul 1 alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Formularele DPVE şi CDA sunt documente cu regim special, având menţionate în antet seria şi numãrul format din 7 caractere."

5. Anexa nr. 1 litera A punctul 2 alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Completarea formularului se poate face cumulativ (pentru mai multe facturi, contracte etc.)."

6. Anexa nr. 1 litera A punctul 2 se completeazã cu alineatul 6 cu urmãtorul cuprins:
"Pentru o operaţiune externa a carei plata se face în transe, justificarea trebuie sa fie facuta pe baza aceleiaşi facturi sau a aceluiaşi set de facturi pentru fiecare transa. În aceasta situaţie, setul de formulare DPVE corespunzãtor fiecãrei plati parţiale va fi completat la caseta 21 cu aceleaşi documente şi aceeaşi "Suma conform documentelor prezentate" ca şi setul de formulare DPVE prin care s-a fãcut prima plata parţialã. În caseta 4 se evidenţiazã procentul reprezentat de suma transferata (caseta 16) din suma evidenţiatã în caseta 21."

7. Anexa nr. 1 litera A punctul 2 - Caseta 21 - se completeazã cu alineatul 8, introdus înainte de "Observaţii", cu urmãtorul cuprins:
"Pentru sumele în avans nejustificate ori nerepatriate, aflate în litigiu, se marcheaza cu X casuta <<Alte documente>>, se specifica <<Litigiu>>, se completeazã numãrul de înregistrare al procedurii judiciare şi data declansarii ei.
Pentru cazurile de forta majorã confirmate de organe competente (menţionate la pct. 1.3 din N.R.V.4), se marcheaza cu X casuta <<Alte documente>>, se menţioneazã documentul şi se completeazã numãrul de înregistrare şi data emiterii lui.
În cazul returnarii mãrfii pentru care s-a efectuat plata în avans (vezi pct. 1.3 din N.R.V.4), se vor mentiona documentele prin care se justifica definitiv avansul, precum şi Declaraţia vamalã de export (DVE) prin care s-a returnat marfa. DVE, numãrul şi data se menţioneazã dupã marcarea cu X a casutei <<Alte documente>>."

IX. N.R.V.9:
--------

1. Punctul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"13. Unitatea bancarã va tine evidenta tuturor titularilor de DIV care nu au depus exemplarul nr. 3 al DIV într-un termen de maximum 30 de zile calendaristice, calculate de la datele prevãzute la pct. 12 şi 17. Lista acestora cu elementele de identificare a agenţilor economici (sediu, cod fiscal, serie şi numãr DIV) va fi transmisã lunar de centralele bãncilor la Banca Nationala a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit, care poate sa o transmitã Ministerului Finanţelor în vederea luãrii de mãsuri pentru respectarea normelor."

2. Punctul 19 se completeazã cu litera c) cu urmãtorul cuprins:
"c) în situaţii deosebite, când încasarea sumei în valuta din exporturi nu se realizeazã de titularul DIV, încheierea acesteia se va face în baza confirmãrii în scris date bãncii avizatoare de cãtre banca incasatoare, pe baza comunicãrii prevãzute la lit. a) şi a avizului Bãncii Naţionale a României - Direcţia generalã operaţiuni monetare, valutare şi de credit."

3. Punctul 31 prima propozitie va avea urmãtorul cuprins:
"31. Lunar, pana la data de 10 a lunii curente, banca va întocmi "Situaţia executarilor de lucrãri şi a prestãrilor de servicii în strãinãtate neîncasate în termenele legale" pe suport hârtie, în doua exemplare, conform anexei nr. 5."

4. Anexa nr. 1 punctul 2 Caseta 4 - Fãrã încasare: - ALT - Altele, alineatul 1 se completeazã cu literele e) şi f) cu urmãtorul cuprins:
"e) exporturi decurgând din operaţiuni valutare de capital şi reexporturi de mãrfuri strãine, efectuate cu respectarea prevederilor legale;
f) diverse comisioane, precum comisionul pentru operaţiuni de factoring, taxa de forfetare, taxa scontului."

5. Anexa nr. 1 punctul 2 Caseta 4 - Fãrã încasare: - ALT - Altele, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru mãrfurile prevãzute mai sus, se vor completa în spaţiul rezervat licenţei de export, dacã este cazul, numãrul şi data acesteia şi data avizului Ministerului Industriei şi Comerţului (caseta 5)."

6. Anexa nr. 1 punctul 2 Caseta 6 alineatul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru exporturile cu încasare, suma trebuie sa coincida cu valoarea facturii/facturilor externe care va/vor evidenţia suma neta de încasat în valuta; diferenţa dintre valoarea facturii (suma bruta) şi valoarea efectivã de încasat (suma neta) reprezintã valoarea importului de completare (diferenţa respectiva reprezentând export fãrã încasare, bifat la caseta 4 BRT), ori a altor costuri reprezentând comision pentru operaţiuni de factoring, taxa de forfetare, taxa scontului (export fãrã încasare bifat la caseta 4 ALT)."

7. Anexa nr. 2 punctul 5 se completeazã cu urmãtoarele texte:
"- export decurgând din operaţiuni valutare de capital şi reexporturi de mãrfuri strãine;
- comisioane decurgând din operaţiuni de factoring, taxa de forfetare, taxa scontului."

X. În N.R.V.3 (anexa nr. 2), N.R.V.8 (anexa nr. 2), N.R.V.9 (anexa nr. 6), la rubrica Cod/ţara/valuta, codul corespunzãtor DST se modifica din 752 în 960, iar anexa nr. 5 la N.R.V.9 va avea urmãtorul titlu: "Situaţia executarilor de lucrãri şi a prestãrilor de servicii în strãinãtate neîncasate în termenele legale."

XI. Autorizaţiile emise de Banca Nationala a României, în baza <>Regulamentului nr. 3/1997 , persoanelor juridice pentru operaţiuni valutare ce decurg din organizarea sau prestarea de lucrãri şi/sau servicii externe, cum ar fi transportul internaţional de mãrfuri şi de persoane, turismul internaţional, îşi pierd valabilitatea la intrarea în vigoare a prezentei circulare.

XII. Prevederile prezentei circulare intra în vigoare la data publicãrii acesteia în Monitorul Oficial al României.

A. La data intrãrii în vigoare a prezentei circulare se abroga prevederile urmãtoarelor reglementãri emise de Banca Nationala a României:

1. Circulara nr. 3 privind efectuarea de cãtre bãnci a operaţiunilor legate de virarea la buget a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri în valuta datorate de cãtre agenţii economici, emisã de Banca Nationala a României la 29 ianuarie 1993 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 30 august 1993;
2. Circulara nr. 12 privind încasarea taxelor pentru prelungirea dreptului de şedere temporarã în România a cetãţenilor strãini, emisã de Banca Nationala a României la 26 aprilie 1993 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 211 din 30 august 1993;
3. Circulara nr. 32 pentru modificarea <>Circularei nr. 3/1993 , emisã de Banca Nationala a României la 22 noiembrie 1993 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 29 noiembrie 1993;
4. Circulara nr. 15 privind încasarea taxelor de viza, emisã de Banca Nationala a României la 10 aprilie 1997 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 69 din 18 aprilie 1997;

B. Sunt şi rãmân abrogate prevederile urmãtoarelor reglementãri emise de Banca Nationala a României:

1. Normele nr. V/400/6 privind organizarea şi funcţionarea ghiseelor de schimb valutar în cadrul societãţilor comerciale de turism, emise de Banca Nationala a României la 10 februarie 1992 şi republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 248 din 6 octombrie 1992;
2. Circulara nr. 23 pentru modificarea unor prevederi din Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, emisã de Banca Nationala a României la 8 mai 1995 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 18 mai 1995;
3. Normele nr. 11 privind urmãrirea operaţiunilor bãnci-clienţi în cadrul sistemului informatic al pieţei valutare interbancare, emise de Banca Nationala a României la 1 august 1995 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 176 din 8 august 1995;
4. Circulara nr. 32 pentru modificarea unor prevederi din Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoanele fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare), emisã de Banca Nationala a României la 3 august 1995 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 19 septembrie 1995;
5. Circulara nr. 45 pentru modificarea unor prevederi din Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare), emisã de Banca Nationala a României la 24 noiembrie 1995 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 din 11 decembrie 1995;
6. Normele metodologice nr. 17 privind autorizarea şi raportarea împrumuturilor şi creditelor externe, fãrã garanţia statului, emise de Banca Nationala a României la 6 decembrie 1995 şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 21 decembrie 1995;
7. Circulara nr. 47 pentru modificarea unor prevederi din Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare), emisã de Banca Nationala a României la 8 decembrie 1995 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 din 11 decembrie 1995;
8. Circulara nr. 54 pentru modificarea unor prevederi din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 7/1994 privind efectuarea operaţiunilor valutare, emisã de Banca Nationala a României la 21 decembrie 1995 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 298 din 28 decembrie 1995;
9. Normele privind funcţionarea pieţei valutare interbancare (anexa nr. 3 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare), emise de Banca Nationala a României la 13 martie 1996 şi republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 52 din 13 martie 1996;
10. Circulara nr. 18 cu privire la modificarea unor prevederi din Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare), emisã de Banca Nationala a României la 30 iulie 1996 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 183 din 8 august 1996;
11. Circulara nr. 11 emisã de Banca Nationala a României la 7 martie 1997 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 12 martie 1997;
12. Circulara nr. 12 emisã de Banca Nationala a României la 7 martie 1997 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 12 martie 1997;
13. Circulara nr. 16 pentru modificarea Normelor privind sumele în valuta şi în lei care pot fi introduse şi scoase din România (anexa nr. 1 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare) şi a Normelor privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la regulamentul menţionat), emisã de Banca Nationala a României la 15 aprilie 1997 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 21 aprilie 1997;
14. Circulara nr. 21 privind majorarea disponibilitãţilor caselor de schimb valutar, emisã de Banca Nationala a României la 16 mai 1997 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 100 din 26 mai 1997;
15. Circulara nr. 29 referitoare la modificarea capitolului III (Principii de desfãşurare a tranzacţiilor pe piata valutarã interbancara) litera b) (Principii în relaţia intermediar-client) din Normele privind funcţionarea pieţei valutare interbancare - anexa nr. 3 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României privind efectuarea operaţiunilor valutare, republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 52 din 13 martie 1996, cu modificãrile ulterioare, emisã de Banca Nationala a României la 12 august 1997 şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 21 august 1997.

GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE
A ROMÂNIEI,
MUGUR ISARESCU

----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016