Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CERINTE OBLIGATORII DE PREGATIRE din 7 februarie 2007  pentru certificarea personalului navigant maritim si maritim-portuar care nu intra sub incidenta Conventiei STCW    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CERINTE OBLIGATORII DE PREGATIRE din 7 februarie 2007 pentru certificarea personalului navigant maritim si maritim-portuar care nu intra sub incidenta Conventiei STCW

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 123 din 20 februarie 2007

CAP. I
Ofiţer electrician, şef electrician şi electrician de bord pentru nave maritime

ART. 1
Ofiţer electrician maritim
Brevetul de ofiţer electrician maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, domeniul inginerie electricã;
2. are un stagiu de îmbarcare la bordul navelor maritime pe funcţia de ofiţer electrician aspirant, electrician de bord sau student practicant de minimum 6 luni în ultimii 5 ani, în care se include instruirea la bord, program care se confirmã printr-un jurnal aprobat de practicã.
ART. 2
Şef electrician maritim
Brevetul de şef electrician maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet valabil de ofiţer electrician maritim;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs aprobat de promovare de la nivel operaţional la nivel managerial.
ART. 3
Electrician de bord maritim
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de electrician de bord maritim fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 16 ani.
(2) Certificatul de capacitate de electrician de bord maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. este absolvent de studii medii, al unei şcoli profesionale, şcoli postliceale sau al şcolii de maiştri militari de marinã profil electric, electronic, electrotehnic ori energetic;
2. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de electrician de bord maritim se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet valabil de electrician de bord pentru nave de navigaţie interioarã sau este absolvent al unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, domeniul inginerie electricã.

CAP. II

ART. 4
Ofiţer maritim aspirant
(1) Persoanele aflate în curs de educare şi instruire în cadrul unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã sau electromecanicã navalã ori domeniul inginerie electricã, pentru a putea desfãşura activitatea de pregãtire practicã la bordul navelor maritime trebuie sã deţinã un brevet valabil de ofiţer maritim aspirant.
(2) Brevetul de ofiţer maritim aspirant se acordã din oficiu, la solicitarea instituţiilor prevãzute la alin. (1), oricãrui candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. are vârsta minimã de 18 ani;
2. a absolvit anul I de studiu.

CAP. III
Personalul nebrevetat maritim şi maritim-portuar

ART. 5
Marinar
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de marinar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 16 ani.
(2) Certificatul de capacitate de marinar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care este absolvent al unui curs de calificare în meseria de marinar sau al unei şcoli profesionale cu profil de marinã.
(3) Certificatul de capacitate de marinar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte una dintre urmãtoarele cerinţe:
1. este absolvent al anului III al unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã;
sau
2. deţine un brevet valabil de timonier fluvial ori un certificat valabil de capacitate de şef de echipaj fluvial sau un certificat valabil de conducãtor de şalupã fluvialã;
ori
3. este absolvent al şcolii de maiştri militari de marinã, specialitatea punte.
ART. 6
Şef de echipaj maritim
(1) Certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de timonier maritim valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani;
sau
1. este absolvent al şcolii de maiştri militari de marinã, specializarea punte;
2. are un stagiu de îmbarcare de 12 luni în ultimii 5 ani pe nave militare.
(2) Certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte una dintre urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de cãpitan maritim-portuar valabil sau un brevet de ofiţer punte maritim-portuar valabil ori un brevet de ofiţer punte pe nave maritime valabil sau un brevet de pilot maritim valabil;
sau
2. deţine un certificat de capacitate de şef de echipaj fluvial valabil sau un certificat de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã valabil ori este absolvent al unei forme de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã.
ART. 7
Conducãtor de şalupã maritimã
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de şef de echipaj maritim valabil sau un certificat de capacitate de şef de echipaj fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani;
sau
1. deţine un brevet de timonier fluvial sau un brevet de cãpitan fluvial categoria B valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare de 12 luni pe funcţie în ultimii 5 ani;
ori
1. deţine un certificat de capacitate de marinar valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 36 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã se poate obţine prin examen de diferenţã de cãtre orice candidat care deţine un certificat de capacitate de conducãtor de şalupã fluvialã valabil.
(4) Certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de cãpitan maritim-portuar valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria A valabil ori un brevet de ofiţer punte valabil sau un brevet de ofiţer punte maritim-portuar valabil ori un certificat de capacitate de timonier maritim valabil.
ART. 8
Fitter
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de fitter fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Certificatul de capacitate de fitter se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. este absolvent de studii medii, al unei şcoli profesionale, şcoli de maiştri sau al unei şcoli tehnice postliceale cu specialitatea prelucrãri mecanice ori tehnologia sudurii;
2. face dovada cu cartea de muncã de 48 de luni vechime efectivã în meseriile pentru care este calificat;
3. a absolvit un curs de specializare;
sau
1. este absolvent al învãţãmântului gimnazial şi calificat în meserii cu profil mecanic, prin curs de calificare la locul de muncã sau prin instituţii acreditate;
2. face dovada cu cartea de muncã de 60 de luni vechime efectivã în meseriile pentru care este calificat;
3. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de fitter se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil sau un brevet de mecanic fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani.
ART. 9
Pompagiu
(1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de pompagiu fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Certificatul de capacitate de pompagiu se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un certificat de capacitate de fochist valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 48 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare;
sau
1. deţine un certificat de capacitate de fitter valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 48 de luni, cu 24 de luni îmbarcare pe nave pentru transportul de produse petroliere, chimice sau gaze lichefiate, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare.
(3) Certificatul de capacitate de pompagiu se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de ofiţer mecanic valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani, pe nave pentru transportul de produse petroliere, chimice sau gaze lichefiate;
sau
1. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 36 de luni, cu 24 de luni îmbarcare pe nave pentru transportul de produse petroliere, chimice sau gaze lichefiate, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.

CAP. IV
Personalul maritim-portuar

ART. 10
Ofiţer punte maritim-portuar
(1) Pentru obţinerea brevetului de ofiţer punte maritim-portuar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Brevetul de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã, printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea navigaţie maritimã;
2. are un stagiu de îmbarcare la bordul navelor maritime sau maritim-portuare pe o funcţie din compartimentul punte de minimum 12 luni în ultimii 5 ani, în care se include pregãtirea la bord, program care se confirmã printr-un jurnal aprobat de practicã;
sau
1. deţine certificatul de capacitate de timonier maritim valabil sau certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 36 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
ori
1. deţine certificatul de capacitate de conducãtor de şalupã maritimã valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
(3) Brevetul de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine prin examen de diferenţã de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de timonier fluvial valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria B valabil;
2. are un stagiu pe funcţie de minimum 12 luni în ultimii 5 ani.
(4) Brevetul de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de ofiţer punte valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria A valabil.
ART. 11
Cãpitan maritim-portuar
(1) Brevetul de cãpitan maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
1. deţine un brevet de ofiţer punte valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani;
sau
1. deţine un brevet de ofiţer punte maritim-portuar valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare;
ori
4. deţine un brevet de cãpitan fluvial categoria B valabil.
(2) Brevetul de cãpitan maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
- deţine un brevet de comandant de navã maritimã valabil;
sau
1. deţine un brevet de ofiţer punte secund pentru nave maritime valabil sau un brevet de cãpitan fluvial categoria A valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani.
ART. 12
Ofiţer mecanic maritim-portuar
(1) Pentru obţinerea brevetului de ofiţer mecanic maritim-portuar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Brevetul de ofiţer mecanic maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, specializarea electromecanicã navalã;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţia de student practicant mecanic cu carnet de marinar, de ofiţer mecanic maritim aspirant sau de motorist de minimum 6 luni, în care se include instruirea la bord, program care se confirmã printr-un jurnal aprobat de practicã;
sau
1. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
(3) Brevetul de ofiţer mecanic maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de ofiţer mecanic pe nave maritime valabil sau un brevet de mecanic fluvial valabil.
ART. 13
Şef mecanic maritim-portuar
(1) Brevetul de şef mecanic maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. deţine un brevet de ofiţer mecanic maritim-portuar valabil sau brevetul de mecanic fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare.
(2) Brevetul de şef mecanic maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
- deţine un brevet de ofiţer mecanic secund pe nave maritime valabil ori un brevet de şef mecanic fluvial valabil;
sau
1. deţine un brevet de ofiţer mecanic pe nave maritime valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
ART. 14
Ofiţer electrician maritim-portuar
(1) Pentru obţinerea brevetului de ofiţer electrician maritim-portuar fiecare candidat trebuie sã aibã vârsta minimã de 18 ani.
(2) Brevetul de ofiţer electrician maritim-portuar se poate obţine prin examen de cãtre orice candidat care îndeplineşte urmãtoarele cerinţe:
1. a absolvit o formã de pregãtire aprobatã printr-o instituţie de învãţãmânt universitar, domeniul inginerie electricã;
2. a absolvit un curs aprobat sau are un stagiu de îmbarcare pe funcţia de ofiţer electrician maritim aspirant ori electrician de bord de 6 luni;
sau
1. deţine un brevet de şef mecanic maritim portuar valabil sau un brevet de şef mecanic fluvial valabil;
2. face dovada unui stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani;
3. a absolvit un curs de specializare;
ori
1. deţine un certificat de capacitate de electrician de bord maritim sau fluvial valabil;
2. are un stagiu de îmbarcare pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
(3) Brevetul de ofiţer electrician maritim-portuar se poate obţine din oficiu de cãtre orice candidat care deţine un brevet de ofiţer electrician maritim valabil sau un brevet de ofiţer electrician fluvial valabil.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


nicu
17 Octombrie 2012
detin un brevet de ofiter mecanic maritim portuar.Remorcherul pe care munncesc este maritim portuar de 1200 CP. in echipajul minim de siguranta la sala masini prevede un sef mecanic maritim portuar si un motorist maritim [carnet de capacitate].Eu cu brevet de ofiter mecanic maritim portuar pot inlocui motoristul cu carnet de capacitate pe aceasta nava??????????????
iulian
21 Mai 2014
As vrea sa stiu daca aceasta lege este valabila si in anul 2014.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016