Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CERINTE MINIME SPECIALE din 9 august 2006  aplicabile industriei extractive de subteran    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CERINTE MINIME SPECIALE din 9 august 2006 aplicabile industriei extractive de subteran

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 727 din 25 august 2006
1. Generalitãţi
1.1. Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 5-7 din hotãrâre, angajatorul care rãspunde de locul de muncã trebuie sã se asigure cã documentul de securitate şi sãnãtate precizeazã cã au fost luate toate mãsurile necesare pentru protecţia securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor atât în situaţii normale, cât şi în situaţii critice.
Documentul de securitate şi sãnãtate trebuie actualizat periodic şi ori de câte ori este nevoie şi prezentat la inspecţia locului de muncã.
Lucrãrile trebuie executate în conformitate cu documentul de securitate şi sãnãtate.
2. Planul abatajelor din subteran
2.1. Planurile lucrãrilor miniere subterane trebuie sã fie întocmite la o scarã care sã ofere o reprezentare clarã, în conformitate cu Ordinul ministrului economiei şi comerţului şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 65/133/2003 privind aprobarea Regulamentului de topografie minierã.
În afarã de galerii şi zonele de extracţie, trebuie reprezentate toate lucrãrile miniere cunoscute, care pot influenţa exploatarea şi securitatea.
Ele trebuie sã fie uşor accesibile şi sã fie pãstrate atât timp cât este necesar, din motive de securitate.
2.2. Planurile şi desenele abatajelor, precum şi ale altor lucrãri miniere subterane trebuie sã fie actualizate periodic şi ori de câte ori este nevoie şi sã se gãseascã în permanenţã la locul de muncã.
3. Ieşiri
Orice exploatare subteranã trebuie sã aibã acces la suprafaţã prin cel puţin douã ieşiri separate, construite solid şi uşor accesibile lucrãtorilor din subteran.
Când circulaţia prin aceste ieşiri necesitã un efort important din partea lucrãtorilor, ele trebuie sã fie prevãzute cu mijloace mecanice pentru transportul lucrãtorilor.
4. Lucrãri miniere
Lucrãrile miniere subterane în care se executã diverse activitãţi trebuie sã fie construite, exploatate, echipate şi întreţinute astfel încât lucrãtorii sã poatã lucra şi circula în ele cu riscuri minime.
Galeriile trebuie sã fie prevãzute cu panouri indicatoare pentru a permite orientarea lucrãtorilor.
5. Transport
5.1. Instalaţiile sau mijloacele de transport trebuie sã fie instalate, amenajate, exploatate şi întreţinute astfel încât sã se asigure securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor care le conduc, le utilizeazã sau se aflã în vecinãtatea lor.
5.2. Transportul cu ajutorul instalaţiilor mecanice trebuie sã facã obiectul unei montãri corespunzãtoare şi al unor instrucţiuni scrise, afişate la locul de exploatare.
6. Susţinerea şi stabilitatea lucrãrilor miniere
Susţinerea lucrãrilor miniere trebuie efectuatã cât mai repede posibil dupã excavare, în afara cazurilor în care stabilitatea lucrãrii nu condiţioneazã securitatea lucrãtorilor. Aceastã susţinere trebuie sã fie realizatã în conformitate cu monografiile de armare şi instrucţiunile scrise şi elaborate în acest sens.
Lucrãrile miniere în care este permis accesul lucrãtorilor trebuie sã fie controlate periodic din punctul de vedere al susţinerii şi stabilitãţii lucrãrii şi întreţinute în mod corespunzãtor.
7. Aeraj
7.1. Toate lucrãrile din subteran la care este permis accesul trebuie sã fie aerisite în mod corespunzãtor.
Trebuie prevãzut un aeraj permanent pentru a se menţine cu o marjã suficientã de securitate:
a) o atmosferã sãnãtoasã;
b) o atmosferã în care riscurile de explozie şi de prafuri respirabile sunt sub control;
c) o atmosferã în care condiţiile de muncã sunt corespunzãtoare în timpul lucrului, ţinându-se seama de metodele de lucru aplicate şi de eforturile fizice impuse lucrãtorilor.
7.2. Când aerajul natural nu permite îndeplinirea prevederilor pct. 7.1, aerajul principal trebuie sã fie asigurat cu una sau mai multe staţii de ventilatoare principale.
Trebuie luate mãsuri pentru asigurarea stabilitãţii şi continuitãţii aerajului.
Depresiunea ventilatoarelor principale trebuie sã fie supravegheatã în mod continuu şi pentru semnalizarea opririlor intempestive trebuie prevãzut un dispozitiv automat de alarmã.
7.3. Parametrii de aeraj trebuie mãsuraţi şi înregistraţi periodic.
Proiectul de aeraj, care sã indice parametrii caracteristici utili ai sistemului de aeraj, trebuie elaborat, actualizat periodic şi sã fie disponibil la locul de muncã.
8. Mine grizutoase
8.1. Se considerã grizutoasã orice exploatare subteranã în care existã posibilitatea degajãrii de metan într-o cantitate care nu exclude riscul formãrii unei atmosfere explozive.
8.2. Aerajul principal trebuie sã fie asigurat prin una sau mai multe staţii de ventilatoare mecanice.
8.3. Exploatarea trebuie sã se facã ţinându-se seama de degajãrile de metan.
Trebuie luate mãsuri pentru eliminarea sau diminuarea riscurilor generate de metan.
8.4. Aerajul parţial trebuie sã fie limitat la lucrãrile de pregãtire şi de salvare, precum şi la locurile de muncã legate direct la curentul principal de aeraj.
Abatajele aflate în exploatare pot fi aerisite cu instalaţii de aeraj parţial numai dacã au fost luate mãsuri corespunzãtoare pentru asigurarea securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor.
8.5. Parametrii de aeraj prevãzuţi la pct. 7.3 trebuie sã fie completaţi prin determinãri ale concentraţiei de metan.
Dacã documentul de securitate şi sãnãtate prevede, concentraţia de metan trebuie sã fie mãsuratã continuu în curentul de ieşire al aerului din abatajele la care depilarea substanţei minerale utile se face mecanizat, precum şi la lucrãrile de pregãtire în fund de sac, la care avansarea se face, de asemenea, mecanizat.
8.6. În minele grizutoase se pot folosi numai explozivi şi mijloace de iniţiere de siguranţã.
8.7. Prevederile pct. 4.1.2 din anexa nr. 1 se înlocuiesc dupã cum urmeazã:
a) sunt interzise fumatul, deţinerea de tutun pentru fumat şi orice obiect care poate fi folosit la producerea flãcãrii;
b) lucrãrile de tãiere cu flacãrã, de sudurã sau alte activitãţi similare la care se impune folosirea flãcãrii deschise sunt permise numai în împrejurãri excepţionale şi în condiţiile unor mãsuri specifice care sã garanteze securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor.
9. Mine sau cariere care conţin praf inflamabil
9.1. Minele de cãrbuni sunt considerate mine cu praf inflamabil dacã documentul de securitate şi sãnãtate precizeazã cã orice strat exploatat poate produce praf astfel încât sã propage o explozie.
9.2. În minele cu praf inflamabil, prevederile prevãzute la pct. 8.6 şi 8.7 se aplicã mutatis mutandis.
9.3. Pentru reducerea depunerilor de praf inflamabil, îndepãrtarea şi neutralizarea sau fixarea acestora se iau mãsuri corespunzãtoare.
9.4. Propagarea exploziilor de praf inflamabil şi/sau metan, care pot declanşa alte explozii de praf inflamabil, trebuie sã fie limitatã prin instalarea unui sistem de baraje pentru limitarea exploziilor.
Amplasarea acestor baraje trebuie sã fie precizatã într-un document actualizat periodic şi disponibil la locul de muncã.
10. Degajãri instantanee de gaz, lovituri de acoperiş şi erupţii de apã
10.1. În zonele în care se pot produce degajãri instantanee de gaz cu sau fãrã erupţii de material mãrunt, lovituri de acoperiş sau erupţii de apã, trebuie conceput şi pus în aplicare un program de exploatare astfel încât sã se asigure, pe cât posibil, un sistem de muncã sigur, precum şi protecţia lucrãtorilor.
10.2. Trebuie luate mãsuri pentru identificarea zonelor de risc, pentru protejarea lucrãtorilor în lucrãrile miniere care se aflã în apropiere sau traverseazã aceste zone, precum şi pentru controlarea acestor riscuri.
11. Incendii, arderi şi încãlzire
11.1. Trebuie luate mãsuri pentru prevenirea şi detectarea la timp a aprinderilor spontane.
11.2. Introducerea materialelor inflamabile în lucrãrile miniere subterane trebuie sã fie limitatã la cantitatea strict necesarã.
11.3. Atunci când este necesarã utilizarea fluidelor hidraulice (fluide pentru transmiterea energiei mecanice hidrostatice şi/sau hidrocinetice) trebuie utilizate numai fluide greu inflamabile, în scopul evitãrii riscului de incendiu şi propagãrii sale.
Fluidele hidraulice trebuie sã corespundã specificaţiilor şi condiţiilor de testare referitoare la rezistenţa la foc, precum şi criteriilor de igienã.
Când se utilizeazã fluide hidraulice care nu corespund specificaţiilor, condiţiilor şi criteriilor prevãzute la al doilea paragraf, trebuie luate mãsuri suplimentare pentru evitarea riscului sporit de incendiu şi propagarea sa.
12. Mãsuri de precauţie privind evacuarea lucrãtorilor
Pentru a se putea retrage în siguranţã atunci când este necesar, fiecare lucrãtor trebuie sã dispunã de o mascã de autosalvare pentru protecţia respiratorie pe care trebuie sã o aibã permanent la îndemânã.
Ei trebuie sã fie instruiţi cu privire la utilizarea acestor mãşti de autosalvare.
Aceste mãşti de autosalvare trebuie sã rãmânã permanent la locul de muncã, iar starea lor de funcţionare trebuie sã fie controlatã cu regularitate.
13. Iluminare
Prevederile pct. 13 din anexa nr. 1 se înlocuiesc dupã cum urmeazã:
a) lucrãtorii trebuie sã dispunã de o lampã individualã, adaptatã utilizãrii;
b) pe cât posibil, posturile de lucru trebuie sã fie prevãzute cu dispozitive care sã permitã o iluminare artificialã corespunzãtoare, în scopul protejãrii securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor;
c) instalaţiile de iluminat trebuie sã fie astfel plasate încât tipul de iluminare prevãzut sã nu antreneze riscuri de accidentare pentru lucrãtori.
14. Controlul prezenţei în subteran
În orice moment trebuie sã fie posibilã cunoaşterea cu exactitate a persoanelor aflate în subteran.
15. Organizarea salvãrii
Pentru a permite desfãşurarea unei acţiuni rapide şi eficiente în eventualitatea unui incident major, trebuie sã fie organizatã o echipã de salvare corespunzãtoare.
Aceastã echipã de salvare trebuie sã dispunã de un numãr suficient de salvatori antrenaţi şi dotaţi cu echipament de salvare corespunzãtor, pentru a putea interveni în toate locurile exploatãrii subterane sau a lucrãrilor de exploatare în curs.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016