Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CERINTE GENERALE DE IGIENA din 11 august 2005  pentru operatorii cu activitate in domeniul alimentar, cu exceptia cazului in care se aplica prevederile anexei nr. 1    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CERINTE GENERALE DE IGIENA din 11 august 2005 pentru operatorii cu activitate in domeniul alimentar, cu exceptia cazului in care se aplica prevederile anexei nr. 1

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 804 din 5 septembrie 2005
INTRODUCERE
Prevederile cuprinse în cap. V-XII se aplicã tuturor etapelor de producţie, de procesare şi de distribuţie a alimentelor, iar prevederile celorlalte capitole se aplicã dupã cum urmeazã:
- prevederile cap. I se aplicã tututor obiectivelor din domeniul alimentar, cu excepţia obiectivelor cãrora li se aplicã prevederile cap. III;
- prevederile cap. II se aplicã tututor încãperilor în care sunt preparate, tratate sau procesate alimente, cu excepţia zonelor pentru servirea mesei şi a obiectivelor cãrora li se aplicã prevederile cap. III;
- prevederile cap. III se aplicã acelor obiective prevãzute de titlul capitolului;
- prevederile cap. IV se aplicã transportului.

CAP. I
Cerinţe generale pentru obiective din domeniul alimentar, altele decât cele prevãzute de cap. III

(1) Obiectivele din domeniul alimentar trebuie sã fie menţinute curate şi în stare bunã de funcţionare şi întreţinere.
(2) Proiectarea, designul, construcţia, localizarea şi mãrimea obiectivelor din domeniul alimentar trebuie:
a) sã permitã întreţinerea, igienizarea şi/sau dezinfecţia adecvatã, pentru a se evita ori a reduce la minimum posibilitãţile de contaminare pe calea aerului, şi sã asigure spaţiu de lucru adecvat care sã permitã efectuarea igienicã a tuturor operaţiunilor;
b) sã fie astfel încât sã protejeze împotriva acumulãrii de murdãrie, contactului cu materiale toxice, cãderii de particule în alimente şi formãrii de condens sau de mucegaiuri pe suprafeţe;
c) sã permitã aplicarea bunelor practici de igienã pentru alimente, inclusiv protecţia împotriva contaminãrii şi, în special, controlul dãunãtorilor;
d) sã ofere, dupã caz, condiţii adecvate de manipulare şi depozitare a alimentelor, la o temperaturã controlatã, sã fie de capacitate suficientã pentru menţinerea produselor alimentare la temperaturi corespunzãtoare şi sã fie proiectate pentru a permite ca aceste temperaturi sã fie monitorizate şi, dupã caz, sã fie înregistrate.
(3) Trebuie sã fie disponibil un numãr adecvat de toalete conectate la un sistem eficient de canalizare. Toaletele nu trebuie sã comunice direct cu spaţiile în care sunt manipulate alimente.
(4) Trebuie sã fie disponibil un numãr corespunzãtor de spãlãtoare, amplasate şi concepute în mod adecvat pentru curãţarea mâinilor. Trebuie sã se asigure lavoare pentru curãţarea mâinilor, prevãzute cu apã curentã caldã şi rece, cu materiale pentru spãlarea mâinilor şi pentru uscare igienicã. Atunci când este necesar, utilitãţile pentru spãlarea alimentelor trebuie sã fie separate de cele pentru spãlarea mâinilor.
(5) Trebuie sã se asigure mijloace potrivite şi suficiente de ventilaţie naturalã sau mecanicã. Trebuie sã fie evitat fluxul mecanic de aer dintr-o zonã contaminatã cãtre o zonã curatã. Sistemele de ventilaţie trebuie sã fie construite astfel încât sã permitã ca filtrele şi alte componente ce necesitã curãţare sau înlocuire sã fie uşor accesibile.
(6) Grupurile sanitare trebuie sã aibã ventilaţie naturalã sau mecanicã.
(7) Obiectivele din domeniul alimentar trebuie sã aibã iluminare naturalã şi/sau artificialã.
(8) Facilitãţile pentru drenaj trebuie sã fie adecvate destinaţiei de utilizare. Acestea trebuie sã fie concepute şi construite în aşa fel încât sã se evite riscul de contaminare. Atunci când canalele de drenaj sunt deschise total sau parţial, acestea trebuie sã fie concepute pentru a se asigura cã nu se scurg deşeuri dintr-o zonã contaminatã spre sau într-o zonã curatã, în special în zona în care sunt manipulate alimente ce pot sã prezinte un risc ridicat pentru consumatorul final.
(9) Dupã caz, trebuie sã fie asigurate vestiare pentru personal.
(10) Agenţii de curãţare şi substanţele dezinfectante nu trebuie sã fie depozitate în zone unde se manipuleazã alimente.

CAP. II
Cerinţe specifice pentru încãperile unde sunt preparate, tratate sau procesate produse alimentare, cu excepţia spaţiilor pentru servirea mesei şi a acelor obiective prevãzute de cap. III

(1) În încãperile în care sunt preparate, tratate sau procesate alimente, cu excepţia spaţiilor pentru servirea mesei şi a acelor obiective prevãzute de cap. III, dar incluzând spaţiile conţinute de mijloacele de transport, configuraţia şi proiectul trebuie sã permitã aplicarea bunelor practici de igienã a alimentelor, incluzând protecţia împotriva contaminãrii între şi în timpul operaţiunilor.
(2) În special:
a) suprafeţele pavimentului trebuie sã fie menţinute în bune condiţii de întreţinere şi sã fie uşor de curãţat şi, dupã caz, de dezinfectat. Aceasta necesitã utilizarea unui material impermeabil, nonabsorbant, lavabil şi netoxic, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente cã alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare. Dupã caz, pavimentul trebuie sã permitã drenajul adecvat al suprafeţelor;
b) suprafeţele pereţilor trebuie sã fie menţinute în condiţii bune de întreţinere şi sã fie uşor de curãţat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Aceasta necesitã utilizarea unor materiale impermeabile, nonabsorbante, lavabile şi netoxice, precum şi o suprafaţã netedã pânã la o înãlţime adecvatã efectuãrii diferitelor operaţiuni, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente cã alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare;
c) plafoanele sau, acolo unde nu existã plafoane, suprafaţa interioarã a acoperişului şi accesoriile suspendate trebuie sã fie construite şi finisate astfel încât sã se previnã acumularea de murdãrie şi sã se reducã condensul, creşterea de mucegaiuri şi împrãştierea de particule;
d) ferestrele şi alte deschizãturi trebuie sã fie construite pentru a se preveni acumularea de murdãrie. Cele ce pot fi deschise cãtre mediul exterior trebuie, dupã caz, sã fie echipate cu plase împotriva insectelor, ce pot fi uşor demontate pentru curãţare. Atunci când deschiderea ferestrelor ar avea ca rezultat contaminarea, ferestrele trebuie sã rãmânã închise şi fixate în timpul producţiei;
e) uşile trebuie sã fie uşor de curãţat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Pentru aceasta este necesarã utilizarea de suprafeţe netede şi nonabsorbante, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente cã alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare;
f) suprafeţele, incluzând suprafeţele echipamentelor, din spaţiile în care sunt manipulate alimente şi, în special, suprafeţele ce intrã în contact cu alimentele trebuie sã fie menţinute în stare bunã de întreţinere şi trebuie sã fie uşor de curãţat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Pentru aceasta este necesarã utilizarea de materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente cã alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare.
(3) Trebuie sã fie asigurate facilitãţi adecvate, dupã caz, pentru curãţarea, dezinfecţia şi depozitarea ustensilelor şi a echipamentelor de lucru. Aceste facilitãţi trebuie sã fie construite din materiale rezistente la coroziune, sã fie uşor de curãţat şi sã fie aprovizionate în mod adecvat cu apã fierbinte şi rece.
(4) Trebuie sã se elaboreze, dupã caz, instrucţiuni pentru spãlarea alimentelor. Fiecare cuvã sau orice astfel de facilitate destinatã spãlãrii de alimente trebuie sã aibã o sursã adecvatã de apã fierbinte şi/sau apã potabilã rece, în conformitate cu cerinţele cap. VII, şi sã fie menţinutã curatã, iar atunci când este necesar, dezinfectatã.

CAP. III
Cerinţe pentru facilitãţi mobile şi/sau temporare (precum marchize, standuri de comercializare, vehicule mobile pentru vânzare), facilitãţi utilizate în principal drept locuinţe private, dar unde sunt preparate alimente, în mod regulat, pentru punere pe piaţã, precum şi automate pentru vânzare

(1) Facilitãţile şi automatele pentru vânzare, în mãsura în care este practicabil în mod rezonabil, trebuie sã fie în aşa fel amplasate, concepute, construite, menţinute curate şi în bune condiţii, încât sã se evite riscul contaminãrii, în special de cãtre animale şi dãunãtori.
(2) În special, atunci când este necesar:
a) trebuie sã fie disponibile facilitãţi corespunzãtoare pentru menţinerea igienei corespunzãtoare a personalului (incluzând facilitãţi pentru spãlarea şi uscarea igienicã a mâinilor, spaţii sanitare igienice şi vestiare);
b) suprafeţele în contact cu alimentele trebuie sã fie în bunã stare de întreţinere şi trebuie sã fie uşor de curãţat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat. Pentru aceasta este necesarã utilizarea de materiale netede, lavabile, rezistente la coroziune şi netoxice, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot dovedi autoritãţii competente cã alte materiale utilizate sunt corespunzãtoare;
c) trebuie sã fie elaborate instrucţiuni adecvate pentru curãţarea şi, dupã caz, dezinfecţia ustensilelor şi a echipamentului de lucru;
d) atunci când produsele alimentare sunt curãţate, ca parte a operaţiunilor din cadrul activitãţilor în domeniul alimentar, trebuie elaborate instrucţiuni adecvate pentru ca aceastã operaţiune sã se efectueze igienic;
e) trebuie sã fie disponibilã o sursã adecvatã de apã fierbinte şi/sau de apã potabilã rece;
f) trebuie sã fie disponibile dispozitive adecvate şi/sau facilitãţi, pentru depozitarea igienicã, colectarea şi eliminarea substanţelor periculoase şi/sau necomestibile şi a deşeurilor (lichide sau solide);
g) trebuie sã fie disponibile facilitãţi adecvate şi/sau dispozitive pentru menţinerea şi monitorizarea condiţiilor adecvate de temperaturã pentru alimente;
h) produsele alimentare trebuie sã fie plasate în aşa fel încât sã se evite riscul contaminãrii, pe cât este practic posibil.

CAP. IV
Transportul

(1) Mijloacele de transport şi/sau containerele utilizate pentru transportul produselor alimentare trebuie sã fie menţinute curate şi în bunã stare de întreţinere şi funcţionare pentru ca alimentele sã fie protejate împotriva contaminãrii şi, dupã caz, sã fie concepute şi construite pentru a se permite igienizarea şi/sau dezinfecţia adecvate.
(2) Recipientele din vehicule şi/sau containerele nu trebuie sã fie utilizate pentru transportul altor materii decât produsele alimentare, atunci când aceastã utilizare poate avea ca rezultat contaminarea.
(3) Atunci când transportoarele şi/sau containerele sunt utilizate şi pentru transportul altor materiale decât produse alimentare sau pentru transportul simultan al unor produse alimentare diferite, trebuie sã existe, dupã caz, o separare efectivã a produselor.
(4) Produsele alimentare sub formã lichidã, de granule sau de pudrã, în vrac, trebuie sã fie transportate în recipiente şi/sau containere/tancuri rezervate exclusiv transportului de produse alimentare. Astfel de containere trebuie sã fie marcate în mod vizibil cu litere ce nu pot fi şterse, în una sau mai multe limbi de circulaţie internaţionalã, pentru a se scoate în evidenţã cã acestea sunt utilizate exclusiv pentru transportul de produse alimentare, sau trebuie sã fie marcate cu inscripţia "numai pentru produse alimentare".
(5) Atunci când mijloacele de transport şi/sau containerele au fost utilizate pentru transportul altor bunuri decât produse alimentare sau pentru transportul de produse alimentare diferite, trebuie sã se efectueze o igienizare eficientã între încãrcãri, pentru a se evita riscul de contaminare.
(6) Produsele alimentare din mijloace de transport şi/sau containere trebuie sã fie aranjate şi protejate, astfel încât sã se reducã la minimum riscul de contaminare.
(7) Dupã caz, mijloacele de transport şi/sau containerele utilizate pentru transport de alimente trebuie sã permitã menţinerea alimentelor la temperaturi corespunzãtoare şi sã permitã ca aceste temperaturi sã fie monitorizate.

CAP. V
Cerinţe pentru echipamente

(1) Toate articolele, ustensilele, dotãrile, garniturile, componentele şi echipamentele cu care alimentele vin în contact trebuie:
a) sã fie igienizate eficient, iar atunci când este necesar, dezinfectate. Igienizarea şi dezinfecţia trebuie sã aibã loc cu o frecvenţã suficientã pentru a se evita orice risc de contaminare;
b) sã fie astfel construite, confecţionate din astfel de materiale şi sã fie menţinute în bunã ordine, stare de funcţionare şi condiţii de întreţinere, încât sã se reducã la minimum orice risc de contaminare;
c) cu excepţia containerelor nereturnabile şi a materialelor de împachetare, sã fie astfel construite, confecţionate din astfel de materiale şi sã fie menţinute în bunã ordine, stare de funcţionare şi condiţii de întreţinere, încât sã permitã sã fie pãstrate curate, iar atunci când este necesar, sã fie dezinfectate; şi
d) sã fie instalate de aşa manierã încât sã se permitã igienizarea adecvatã a echipamentului şi a zonei înconjurãtoare.
(2) Dupã caz, echipamentul trebuie sã fie dotat cu orice dispozitiv corespunzãtor de control necesar, pentru a se garanta îndeplinirea obiectivelor prezentei hotãrâri.
(3) Atunci când este necesarã utilizarea de aditivi chimici pentru a se preveni coroziunea echipamentului şi a containerelor, aceştia trebuie sã fie utilizaţi în conformitate cu bunele practici.

CAP. VI
Deşeuri alimentare

(1) Deşeurile alimentare, subprodusele necomestibile şi alte resturi trebuie sã fie îndepãrtate cât mai repede posibil din încãperile în care sunt prezente alimente, pentru a se evita astfel acumularea acestora.
(2) Deşeurile alimentare, subprodusele necomestibile şi alte resturi trebuie sã fie depozitate în containere ce se închid, cu excepţia cazului în care operatorii cu activitate în domeniul alimentar pot demonstra autoritãţii competente cã alte tipuri de containere sau sisteme de evacuare utilizate sunt corespunzãtoare. Aceste containere trebuie sã fie construite corespunzãtor, ţinute în condiţii adecvate, sã fie uşor de igienizat şi, atunci când este necesar, de dezinfectat.
(3) Trebuie sã fie luate mãsurile necesare pentru depozitarea, colectarea şi distrugerea deşeurilor alimentare, a subproduselor necomestibile şi a altor resturi. Spaţiile de depozitare a deşeurilor trebuie sã fie concepute şi utilizate în aşa fel încât sã se permitã menţinerea curatã a acestora şi, dupã caz, sã fie libere de animale şi dãunãtori.
(4) Toate deşeurile trebuie sã fie eliminate în mod igienic şi protejând mediul, în conformitate cu legislaţia comunitarã transpusã, aplicabilã în acest scop, şi nu trebuie sã constituie o sursã directã sau indirectã de contaminare.

CAP. VII
Aprovizionarea cu apã

(1) a) Trebuie sã existe o sursã adecvatã de apã potabilã ce trebuie sã fie utilizatã oricând este necesar sã se asigure condiţii ca alimentele sã nu fie contaminate.
b) Apa curatã poate fi utilizatã pentru produse din pescuit întregi. Poate fi utilizatã apã de mare curatã pentru moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode marine. Apa curatã poate fi utilizatã, de asemenea, pentru spãlare externã. Când este utilizatã o astfel de apã, trebuie sã fie asigurate facilitãţi adecvate pentru furnizarea acesteia.
(2) Atunci când este utilizatã apã nepotabilã, de exemplu pentru controlul incendiilor, pentru producerea de aburi, pentru refrigerare şi pentru alte scopuri similare, aceasta trebuie circulatã printr-un sistem separat, bine identificat. Apa nepotabilã nu trebuie sã aibã conexiuni cu sau sã permitã refluxul în sistemele de apã potabilã.
(3) Apa reciclatã utilizatã pentru prelucrare sau ca ingredient nu trebuie sã prezinte nici un risc de contaminare. Aceasta trebuie sã fie de acelaşi standard ca apa potabilã, cu excepţia cazului în care se poate demonstra autoritãţii competente cã, în fapt, calitatea apei nu poate afecta salubritatea produsului alimentar în forma finitã a acestuia.
(4) Gheaţa ce vine în contact cu alimentele sau care poate contamina alimentele trebuie sã fie produsã din apã potabilã sau, atunci când este utilizatã pentru rãcirea produselor din pescuit întregi, din apã curatã. Aceasta trebuie sã fie produsã, manipulatã şi depozitatã în condiţii care sã o protejeze de contaminare.
(5) Aburul utilizat în contact direct cu alimentele nu trebuie sã conţinã nici o substanţã ce reprezintã un pericol pentru sãnãtate sau care are potenţialul sã contamineze alimentele.
(6) Atunci când alimentelor le este aplicat un tratament termic în containere sigilate ermetic, trebuie sã se asigure ca apa utilizatã pentru rãcirea containerelor dupã tratamentul termic sã nu constituie o sursã de contaminare pentru alimente.

CAP. VIII
Igiena personalului

(1) Fiecare persoanã care lucreazã în zona de manipulare a alimentelor trebuie sã menţinã un grad ridicat de curãţenie personalã şi trebuie sã poarte îmbrãcãminte adecvatã, curatã şi, dupã caz, echipament de protecţie.
(2) Nici unei persoane care suferã de o boalã sau este purtãtoare a unei boli ce poate fi transmisã prin alimente ori care suferã de o altã afecţiune, cum ar fi leziuni infectate, infecţii ale pielii, abcese sau diaree, nu trebuie sã i se permitã sã manipuleze alimente ori sã intre în nici o zonã de manipulare a alimentelor, de orice capacitate, dacã existã posibilitatea de contaminare directã sau indirectã. Orice persoanã astfel afectatã şi angajatã într-o întreprindere din domeniul alimentar şi care este posibil sã intre în contact cu alimente trebuie sã raporteze imediat operatorului cu activitate în domeniul alimentar boala sau simptomele, iar dacã este posibil, cauzele acestora.

CAP. IX
Prevederi aplicabile produselor alimentare

(1) Un operator cu activitate în domeniul alimentar nu trebuie sã accepte materii prime ori ingrediente, altele decât animale vii sau orice alt material utilizat la procesarea produselor, dacã acestea sunt cunoscute a fi sau se apreciazã, în mod rezonabil, cã ar putea sã fie contaminate cu paraziţi, cu microorganisme patogene ori cu substanţe toxice, de descompunere sau strãine, în aşa mãsurã încât, chiar dupã ce operatorul cu activitate în domeniul alimentar a aplicat în mod igienic proceduri normale de sortare şi/sau de preparare ori de procesare, produsul final ar fi impropriu pentru consum uman.
(2) Materiile prime şi toate ingredientele depozitate într-o întreprindere din domeniul alimentar trebuie sã fie ţinute în condiţii corespunzãtoare, concepute sã previnã deteriorarea acestora şi sã le protejeze împotriva contaminãrii.
(3) În toate etapele de producţie, de procesare şi de distribuţie alimentele ce trebuie sã fie protejate împotriva oricãrei contaminãri ce poate face alimentul impropriu pentru consum uman, dãunãtor pentru sãnãtate sau contaminat în aşa mãsurã încât ar fi nerezonabil sã fie consumat în acea stare.
(4) Trebuie sã se aplice proceduri adecvate pentru a se controla dãunãtorii. Trebuie, de asemenea, sã se aplice proceduri adecvate, pentru a se preveni ca animalele domestice sã aibã acces în locuri unde sunt pregãtite, manipulate sau depozitate alimente (sau atunci când autoritatea competentã permite aceasta în cazuri speciale, pentru a se preveni ca un astfel de acces sã ducã la contaminare).
(5) Materiile prime, ingredientele, produsele intermediare şi produsele finite ce pot sã faciliteze multiplicarea unor microorganisme patogene sau formarea de toxine nu trebuie sã fie pãstrate la temperaturi ce ar putea avea ca rezultat un risc pentru sãnãtate. Lanţul de frig nu trebuie sã fie întrerupt. Totuşi, sunt permise perioade limitate fãrã controlul temperaturii, pentru a se permite derularea practicã a activitãţilor preparãrii, transportului, depozitãrii, expunerii şi servirii mâncãrii, cu condiţia ca aceasta sã nu aibã drept rezultat un risc pentru sãnãtate. Întreprinderile din domeniul alimentar în care se produc, se manipuleazã şi se ambaleazã produse alimentare procesate trebuie sã dispunã de încãperi adecvate, suficient de mari pentru depozitarea separatã a materiilor prime de materialul procesat, şi de spaţii separate de depozitare în condiţii de refrigerare şi suficient de mari.
(6) Atunci când produsele alimentare urmeazã sã fie pãstrate sau servite la temperaturi scãzute, acestea trebuie sã fie rãcite cât mai repede posibil dupã faza de procesare la cald sau faza de preparare finalã, dacã nu este aplicat nici un proces de tratare termicã, la o temperaturã ce nu trebuie sã aibã ca rezultat un risc pentru sãnãtate.
(7) Decongelarea produselor alimentare trebuie sã fie realizatã în aşa fel încât sã se reducã la minimum riscul dezvoltãrii de microorganisme patogene sau al formãrii de toxine în alimente. În timpul decongelãrii alimentele trebuie sã fie supuse la temperaturi care sã nu aibã ca rezultat un risc pentru sãnãtate. Atunci când lichidul ce se scurge în procesul de decongelare poate reprezenta un risc pentru sãnãtate, acesta trebuie sã fie drenat în mod adecvat. Dupã decongelare alimentele trebuie sã fie manipulate de aşa manierã încât sã se reducã la minimum riscul dezvoltãrii de microorganisme patogene sau formarea de toxine.
(8) Substanţele ce prezintã un risc şi/sau cele necomestibile, incluzând hrana pentru animale, trebuie sã fie etichetate şi depozitate adecvat, în containere separate şi sigure.

CAP. X
Prevederi aplicabile ambalãrii şi împachetãrii produselor alimentare

(1) Materialul utilizat pentru ambalare şi împachetare nu trebuie sã reprezinte o sursã de contaminare.
(2) Materialele de ambalare trebuie sã fie depozitate de aşa manierã încât acestea sã nu fie expuse la un risc de contaminare.
(3) Operaţiunile de ambalare şi împachetare trebuie sã fie efectuate astfel încât sã se evite contaminarea produselor. Dupã caz şi în special în cazul recipientelor şi al vaselor de sticlã, trebuie sã fie asigurate integritatea containerului şi igiena acestuia.
(4) Materialul de ambalare şi de împachetare reutilizat pentru produse alimentare trebuie sã fie uşor de igienizat, iar atunci când este necesar, de dezinfectat.

CAP. XI
Tratamentul termic

Urmãtoarele cerinţe se aplicã numai pentru alimentele puse pe piaţã în containere închise ermetic:
1. orice proces de tratare termicã utilizat pentru a procesa un produs neprocesat sau pentru a procesa în continuare un produs procesat trebuie:
a) sã asigure o temperaturã datã, pentru toate pãrţile produsului tratat, pentru o perioadã de timp datã;
b) sã previnã situaţia ca produsul sã devinã contaminat în timpul procesului;
2. pentru a se asigura cã prin procesul utilizat se îndeplinesc obiectivele dorite, operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sã controleze cu regularitate parametrii principali relevanţi (în mod special temperatura, presiunea, ermeticitatea şi parametrii microbiologici), inclusiv prin utilizarea de dispozitive automate;
3. procesul utilizat trebuie sã fie conform unui standard recunoscut internaţional (de exemplu, pasteurizare, temperaturã ultraînaltã - UHT sau sterilizare).

CAP. XII
Instruire

Operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sã se asigure:
a) cã persoanele care manipuleazã alimente sunt instruite în probleme de igienã a alimentelor, proporţional cu activitatea desfãşuratã;
b) cã, în fapt, cei responsabili pentru elaborarea şi menţinerea procedurii prevãzute la art. 5 alin. (1) din anexa la hotãrâre sau pentru punerea în aplicare a ghidurilor aferente au primit instruirea corespunzãtoare în aplicarea principiilor HACCP;
c) de conformitatea cu toate cerinţele legislaţiei naţionale referitoare la programe de instruire pentru persoane care lucreazã în anumite sectoare alimentare.
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016