Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 97 din 5 ianuarie 2000  OBIECTE DE ARTA, DE COLECTIE SAU ANTICHITATI    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 97 din 5 ianuarie 2000 OBIECTE DE ARTA, DE COLECTIE SAU ANTICHITATI

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

OBIECTE DE ARTA, DE COLECTIE SAU ANTICHITATI

Note de Capitol.
1. - Acest Capitol nu cuprinde:
a) timbrele postale, timbrele fiscale, stampele postale si analoge, neobliterate, in circulatie sau destinate a fi puse in circulatie in tara de destinatie (Capitolul 49));
b) panzele pictate pentru decoruri de teatru, fonduri de atelier sau utilizari analoge (pozitia nr. 59.07) cu exceptia cazului in care ele pot sa fie clasificate la pozitia nr. 97.06;
c) perlele naturale sau de cultura si pietrele pretioase sau semipretioase (pozitiile nr. 71.01 la 71.03).
2. - Se considera ca gravuri, stampe si litografii originale, in sensul de la pozitia nr. 97.02, copiile luate direct, in alb-negru sau in culori, ale uneia sau mai multor planse executate in intregime manual de catre artist, indiferent care ar fi tehnica sau materia folosita, cu exceptia oricarui procedeu mecanic sau foto-mecanic.
3. - Nu sunt clasificate la pozitia nr. 97.03 sculpturile care au un caracter comercial (reproduceri de serie, mulaje si lucrari artizanale), care raman clasificate in Capitolul corespunzator materiei constitutive.
4. - a) Sub rezerva Notelor 1, 2, si 3, articolele care sunt susceptibile sa fie clasificate in acelasi timp la acest Capitol si la alte Capitole ale Nomenclaturii, trebuie sa fie clasificate in acest Capitol.
b) articolele susceptibile sa fie clasificate in acelasi timp la pozitia nr. 97.06 si la pozitiile nr. 97.01 pana la 97.05, trebuie sa fie clasificate la pozitiile nr. 97.01 pana la 97.05.
5. - Ramele care incadreaza tablourile, picturile, desenele, colajele sau tablouri asemanatoare, gravurile, stampele sau litografiile sunt clasificate cu aceste obiecte atunci cand caracterul si valoarea lor sunt intr-un raport normal cu cele ale obiectelor numite.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde:
A) Lucrarile de arta: tablouri, picturi si desene facute in intregime manual, ca si colajele si tablourile mici similare, (pozitia nr. 97.01), gravuri, stampe si litografii originale (pozitia nr. 97.02), lucrarile originale de arta statuara sau de sculptura (pozitia nr. 97.03).
B) Timbrele postale, timbrele fiscale, marcile postale, plicurile de prima zi de emisie, seriile postale intregi si analoge, cu exceptia celor neobliterate, care sunt in curs sau destinate sa aiba curs in tara de destinatie (pozitia nr. 97.04).
C) Colectiile si specimenele pentru colectie cu teme din domeniul stiintific (zoologie, botanica, mineralogie, anatomie sau care prezinta interes istoric, arheologic, paleontologic, etnografic si numismatic) (pozitia nr. 97.05).
D) Obiectele de antichitate care au mai mult de 100 ani vechime (pozitia nr. 97.06).
Aceste articole diferite sunt susceptibile sa fie clasificate la alte pozitii ale Nomenclaturii daca nu indeplinesc unele dintre conditiile care decurg din Notele de la acest Capitol sau de la titlul de la pozitiile nr. 97.01 la 97.06.
Articolele cuprinse la pozitiile nr. 97.01 pana la 97.05 raman clasificate in pozitia lor respectiva, oricare ar fi vechimea lor.

97.01 - TABLOURI, PICTURI SI DESENE, EXECUTATE IN INTREGIME MANUAL, CU EXCEPTIA DESENELOR DE LA POZITIA NR. 49.06 SI A ARTICOLELOR INDUSTRIALE DECORATE MANUAL; COLAJE SI PLACHETE MICI SIMILARE.
9701.10 - Tablouri, picturi si desene
9701.90 - Altele

A. - TABLOURI, PICTURI SI DESENE, EXECUTATE IN INTREGIME MANUAL CU EXCEPTIA DESENELOR DE LA POZITIA NR. 49.06 SI A ARTICOLELOR INDUSTRIALE DECORATE MANUAL
Acest grup cuprinde tablouri, picturi si desene, facute complet manual, adica productii ale pictorilor si ale desenatorilor, chiar daca sunt vechi sau moderne. Aceste productii pot sa fie picturi in ulei, picturi pe ceara, picturi pe oua, picturi acrilice, acuarele, guase, pasteluri, miniaturi, desene in creion (inclusiv in creion Conte), cu creion de carbune moale sau cu penita etc., executate pe orice materiale.
Pentru a fi cuprinse aici, aceste lucrari trebuie sa fi fost executate complet manual, ceea ce exclude folosirea oricarui procedeu, oricare ar fi acela, care sa permita inlocuirea sau suplinirea, totala sau partiala, a mainii artistului. Sunt deci excluse din aceasta grupa: picturile obtinute chiar pe panza, prin procedee fotomecanice, picturile manuale realizate pe o schita sau un desen obtinut prin procedee obisnuite de gravura sau de imprimare; picturile numite copii conforme, obtinute cu ajutorul unui numar mai mare sau mai mic de sabloane-sigiliu, chiar daca sunt autentificate de catre artist etc.
Din contra, copiile de picturi facute complet manual sunt admise la aceasta grupa, oricare ar fi valoarea lor artistica.
Sunt excluse de la aceasta grupa:
a) Planurile arhitectilor, ale inginerilor si desenele industriale, obtinute manual in original (pozitia nr. 49.06).
b) Desenele de moda, de bijuterii, de tapet, de tesaturi de tapiserie, de mobile etc., obtinute manual in original (pozitia nr. 49.06).
c) Panzele pictate pentru decorarea teatrelor, pentru fondurile atelierelor, pentru panorama (peisaje pictate pe panze de mari dimensiuni), etc. (pozitiile nr. 59.07 sau 97.06).
d) Articolele industriale decorate manual, cum ar fi articolele pentru acoperiri murale, constituite din tesaturi pictate manual, amintiri din calatorii, cutii si lazi, articole de ceramica (farfurii, platouri, vase etc.) care urmeaza regimul lor propriu.

B. - COLAJELE SI PLACHETELE SIMILARE
Acest grup se refera la colajele si plachetele care sunt constituite din diferite materiale animale, vegetale sau altele, asamblate in asa fel incat sa formeze un motiv pictural sau decorativ si sunt lipite sau altfel fixate pe un suport din lemn, din hartie sau din tesatura, in mod special. Acest suport poate sa fie simplu, pictat manual sau ornat cu motive decorative sau picturale imprimate, facand parte integranta din tablou. Calitatea colajelor merge de la articolele putin costisitoare, fabricate in serie pentru a fi vandute in calitate de suveniruri, pana la articolele care presupun o indemanare deosebita, unele colaje putand sa constituie veritabile obiecte de arta.
In sensul acestei grupe, expresia, "plachete similare" nu se refera la articolele constituite dintr-o singura piesa din acelasi material, chiar fixata sau lipita la suport. Aceste articole sunt clasificate intr-un mod mai specific la alte pozitii din Nomenclatura, cum ar fi cele referitoare la obiectele de ornament din material plastic, din lemn, din metale comune etc., si urmeaza regimul lor propriu (pozitiile nr. 44.20), 83.06 etc.).
Ramele tablourilor, picturile, desenele, colajele sau plachetele similare nu se pot clasifica cu aceste obiecte in aceasta pozitie decat daca valoarea si caracterul lor sunt in raport cu cele ale obiectelor numite; in celelalte cazuri, ramele urmeaza regimul lor propriu ca lucrari in lemn, metal, etc. (vezi Nota 5 a acestui Capitol).

97.02 - GRAVURI, STAMPE SI LITOGRAFII ORIGINALE.
Nu intra in aceasta pozitie decat gravurile, stampele, si litografiile, vechi sau moderne, care au fost trase direct, in negru sau in culori, de pe una sau mai multe planse executate in intregime manual de catre artist, oricare ar fi tehnica sau materialul folosit, cu exceptia oricarui procedeu mecanic sau fotomecanic (vezi Nota 2 de la acest Capitol).
Tehnica de copiere, procedeul utilizat de catre artistul litograf care deseneaza in prealabil subiectul sau pe o hartie numita hartie de report pentru a nu trebui sa manevreze o piatra grea si stanjenitoare, nu are ca efect pierderea caracterului de litografie manuala pentru litografiile trase, in masura in care celelalte conditii indicate mai sus sunt indeplinite.
Gravurile pot sa fie executate cu pila, cu dalta, cu varf uscat, cu apa tare, cu poansonul etc.
Originalele raman clasificate la aceasta pozitie, chiar daca au fost retusate.
Este dificil, in acest domeniu, sa se deosebeasca articolul original, de copie, de trucaj sau de reproducere; cu toate acestea, aparenta unei urzeli (in cazul fotogravurii sau heliogravurii, de exemplu) numarul relativ redus de exemplare trase, calitatea hartiei, foarte adesea absenta urmei lasate pe hartie de catre plansa, constituie in mod special criterii susceptibile sa dea o indicatie.
Ramele tablourilor, picturile, stampele sau litografiile nu se pot clasifica cu aceste obiecte in aceasta pozitie decat daca valoarea si caracterul lor sunt in raport cu cele ale obiectelor numite; in alte cazuri, ramele urmeaza regimul lor propriu ca si lucrarile in lemn, metal etc. (vezi Nota 5 a acestui Capitol).
Matritele din cupru, zinc, piatra, lemn sau orice alte materiale sunt clasificate la pozitia nr. 84.42.

97.03 - PRODUCTII ORIGINALE DE ARTA STATUARA SAU DE SCULPTURA, DIN ORICE MATERIALE.
Este vorba aici despre lucrarile vechi sau moderne, executate de catre un sculptor. Printre aceste lucrari, care pot sa fie realizate din orice material (piatra naturala sau reconstituita, pamant ars, lemn, fildes, metal, ceara etc.), se disting formele spatiale (statui, busturi, subiecte, grupuri, reproduceri zoomorfe etc.) si reliefurile inalte si reliefurile joase (bazoreliefuri), inclusiv sculpturile in relief pentru ansambluri arhitecturale.
Lucrarile de la aceasta pozitie pot fi obtinute prin doua procedee: intr-unul, sculptorul ciopleste lucrarea in materiale dure; in celalalt, artistul (care face statui) modeleaza, din materiale moi, figurile destinate a fi turnate in bronz sau ipsos, reproduse in marmura sau in orice alt material dur sau topite sau printr-un alt procedeu, de catre sculptor.
In cel de al doilea procedeu, artistul opereaza in general dupa cum urmeaza;
El incepe prin concretizarea ideii sale intr-o macheta, adesea de marime redusa pe care o realizeaza din pamant sau din alt material plastic. Dupa aceasta macheta, el modeleaza din pamant ceea ce se numeste proiectul. Acesta din urma nu este cedat decat foarte rar si in general este distrus dupa ce a folosit la executarea unui numar foarte limitat de exemplare (mulaje), fixat dinainte de catre artist, sau conservat intr-un muzeu pentru studiu. Prima reproducere este modelul de ipsos. Acest model de ipsos este utilizat ca model pentru executarea din piatra sau din lemn a lucrarii, sau, pe acest model de ipsos se iau mulaje pentru turnarea in metal sau in ceara.
Este deci posibil ca, pornind de la o aceeasi sculptura, sa se reproduca doua sau trei sculpturi din marmura, tot atatea din lemn sau din ceara, un acelasi numar din bronz, cateva din pamant ars sau din ipsos. La fel ca macheta, proiectul, modelul de ipsos si exemplarele obtinute in felul acesta sunt lucrari originale ale artistului. Aceste exemplare nu sunt niciodata in mod riguros identice, deoarece artistul a intervenit de fiecare data prin modelari complementare, prin corectiile mulajelor trase, ca si pentru patina data fiecarui obiect.
Numai in cazuri destul de rare, numarul total de replici depaseste numarul de 12 copii.
Raman clasificate la aceasta pozitie, copiile obtinute printr-un procedeu analog cu cel descris mai sus; chiar daca sunt executate de catre un alt artist decat autorul originalului.
Sunt excluse de la aceasta pozitie lucrarile urmatoare, chiar daca au fost concepute sau create de artisti:
a) Sculpturile ornamentale cu caracter comercial.
b) Articolele de podoaba si reproducerile artizanale (articole religioase, obiecte de ornament etc.).
c) Reproducerile in serie si mulajele cu caracter comercial, din metal, din ipsos, din ciment, din carton, din piatra etc.
Cu exceptia obiectelor de podoaba, care sunt clasificate la pozitiile nr. 71.16 sau 71.17, toate aceste articole urmeaza regimul lucrarilor functie de natura materialului utilizat (pozitia nr. 44.20 pentru lemn, pozitiile nr. 68.02 sau 68.15 pentru piatra, pozitia nr. 69.13 pentru ceramica, pozitia nr. 83.06 pentru metale comune etc.).

97.04 - TIMBRE POSTALE, TIMBRE FISCALE, MARCI POSTALE, PLICURI "PRIMA ZI", SERII POSTALE COMPLETE SI SIMILARE, OBLITERATE SAU NEOBLITERATE, DAR CARE NU AU CURS, NICI DESTINATE SA AIBA CURS IN TARA DE DESTINATIE.
Aceasta pozitie se refera la produsele urmatoare, in masura in care indeplinesc conditiile enuntate la aliniatele 1) si 2) de mai jos:
A) Timbrele postale de toate categoriile, adica timbrele utilizate in mod obisnuit pentru a timbra corespondenta sau coletele postale, timbrele de suprataxa, etc..
B) Timbrele fiscale de orice natura, adica timbrele pentru chitante, pentru inregistrare, permise de conducere, consulare, vinietele fiscale in forma de benzi, etc.
C) Marcile postale (scrisori obliterate, dar fara timbru, utilizate inainte de utilizarea timbrelor).
D) Timbrele lipite pe plicuri sau carti postale, printre care se pot cita plicurile prima zi de emisie care sunt plicuri, care poarta in general mentiunea "Prima zi" si care sunt prevazute cu un timbru postal (sau cu serie de timbre postale) obliterate cu data zilei emisiunii sale ca si cartile maxime. Acestea din urma sunt carti postale a caror ilustrare reproduce motivul timbrului postal care este pus pe el. Acesta trebuie sa fie obliterat printr-un timbru cu data obisnuit sau special care indica localitatea la care refera ilustratia si data de emisie a timbrului postal.
E) Seriile complete postale cum ar fi plicurile, cartile postale, benzile pentru jurnale, francate cu o vinieta postala imprimata.
Pentru a fi cuprinse aici, toate aceste articole trebuie sa fie:
1) Obliterate (adica fiind deja utilizate) sau
2) Neobliterate (adica noi) pentru cele care nu au curs si nici nu sunt destinate a avea curs in tara de destinatie.
Articolele din aceasta categorie pot sa se prezinte in vrac (viniete izolate, colturi datate, foi intregi) sau in colectie. Colectiile de aceste articole in albume sunt tratate ca articole apartinand acestei pozitii, cu conditia ca albumul sa aiba o valoare normala fata de colectie.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Cartile maxime si plicurile (ilustrate sau nu) pentru emisiunea "prima zi", fara timbre postale (pozitia nr. 48.17 sau Capitolul 49).
b) Timbrele postale, timbrele fiscale, seriile complete postale si analoge neobliterate care au curs sau sunt destinate sa aiba curs in tara de destinatie (pozitia nr. 49.07).
c) Timbrele de cotizatie sau de capitalizare emise prin intermediul organismelor private, ca si timbrele distribuite ca prima de catre unii vanzatori cu bucata, la clientela lor (pozitia nr. 49.11).

97.05 - COLECTII SI SPECIMENE PENTRU COLECTII DE ZOOLOGIE, DE BOTANICA, DE MINERALOGIE, DE ANATOMIE, SAU CARE PREZINTA UN INTERES ISTORIC, ARHEOLOGIC, PALEONTOLOGIC, ETNOGRAFIC SAU NUMISMATIC.
Aceasta pozitie cuprinde obiectele care, neavand adesea decat o valoare intrinseca destul de redusa, sunt interesante de fapt prin raritatea lor, gruparea sau prezentarea lor. Ea cuprinde:
A) Colectiile si specimenele pentru colectiile de zoologie, de botanica, de mineralogie sau de anatomie, printre care se pot enumera:
1) Animalele din toate speciile, conservate, uscate sau intr-un lichid, animalele impaiate pentru colectii.
2) Ouale golite; insectele in cutii, sub rame de vitrine etc. (cu exceptia montajelor de bijuterii mari si pentru jucarii), cochiliile goale (altele decat cele care se folosesc in industrie).
3) Semintele si plantele uscate sau conservate in lichide, ierbarele.
4) Rocile si mineralele alese (cu exceptia pietrelor pretioase si semipretioase (naturale, artificiale si sintetice de la Capitolul 71), pietrificarile.
5) Piesele de osteologie (schelete, cranii, oase).
6) Piesele anatomice si patologice.
B) Colectiile si specimenele pentru colectiile care prezinta un interes istoric, etnografic, paleontologic sau arheologic, care cuprind in mod special:
1) Obiectele care constituie dovezi materiale ale unei activitati umane, proprii pentru studiul vietii generatiilor trecute. Printre aceste obiecte, se pot cita: mumiile, sarcofagele, armele, obiectele de cult, articolele de imbracaminte si obiectele care au apartinut persoanelor celebre.
2) Obiectele care permit studiul activitatilor, moravurilor, obiceiurilor si caracterelor particulare ale populatiilor actuale care traiesc in stare primitiva, cum ar fi sculele, armele, sau obiectele de cult.
3) Specimenele geologice care permit studiul organismelor fosile (organisme disparute, care au lasat resturi sau amprentele lor in straturile geologice), fie ca sunt animale sau vegetale.
C) Colectiile si specimenele pentru colectiile care prezinta un interes numismatic.
Este vorba aici despre monede si medalii, prezentate in colectii sau izolat; in acest din urma caz, nu exista in general decat un numar mic de exemplare de aceeasi piesa sau medalie si ele trebuie sa fie in mod clar destinate unei colectii.
Monedele si medaliile care nu constituie colectii sau specimene pentru colectii prezentand un interes numismatic (de exemplu trimiteri importante ale aceleiasi piese sau medalii) sunt clasificate in general la Capitolul 71. Cu toate acestea, monedele si medaliile care au fost batute, indoite sau altfel deteriorate, asa incat sa fie utilizabile numai pentru retopire etc., sunt clasificate in principiu in pozitiile aferente resturilor de lucrari metalice.
Monedele care au curs legal in tara de emisie, chiar puse in prezentari si destinate pentru vanzarea catre public. sunt clasificate la pozitia nr. 71.18.
Monedele sau medaliile montate in bijuterii sunt clasificate la Capitolul 71 sau la pozitia nr. 97.06.

Obiectele fabricate pentru scopuri comerciale in vederea comemorarii, celebrarii sau ilustrarii unui eveniment sau oricarei alte manifestari, chiar daca sunt fabricate in cantitati limitate sau destinate unei difuzari restranse, sunt excluse de la aceasta pozitie care regrupeaza colectiile si specimenele pentru colectii care prezinta interes istoric sau numismatic, doar daca aceste obiecte au fost colectionate ca urmare a valorii datorita varstei sau a raritatii lor.

97.06 - OBIECTE DE ANTICHITATE MAI VECHI DE 100 ANI.
Aceasta pozitie inglobeaza obiectele de antichitate care au mai mult de 100 ani vechime, in masura in care nu sunt clasificate la pozitiile nr. 97.01 pana la 97.05. Interesul acestor articole consta in vechimea lor si chiar in raritatea lor. Numarul lor este considerabil.
Sub rezerva conditiilor vizate mai sus, pozitia cuprinde in mod special:
1) Mobilele vechi, cadre si obiecte de lemn.
2) Produsele de arta grafica: incunabule si alte carti, muzica, harti geografice, gravuri altele decat cele de la pozitia nr. 97.02.
3) Vazele si alte articole de ceramica.
4) Articolele textile: covoare, tapiserii, tapete, broderii, dantele si alte stofe.
5) Articolele de giuvaergerie.
6) Articolele de aurarie si argintarie (ceainice, ibrice, cupe, sfesnice, vesela etc.).
7) Vitraliile.
8) Lustrele si luminatoarele.
9) Articolele de feronerie si de lacatuserie.
10) Obiectele de vitrina (cutii, bomboniere, tabachere, cutii de tutun, sipete, evantaie etc.).
11) Instrumentele de muzica.
12) Articolele de ceasornicarie.
13) Lucrarile de gravare a pietrelor pretioase (camee, pietre taiate) si sigilografie (sigilii, peceti si altele asemanatoare).
Articolele de la aceasta pozitie raman clasificate aici, chiar daca au suferit restaurari si modificari, cu conditia ca acestea din urma sa nu le fi modificat caracteristicile originale ale articolelor numite si sa nu constituie decat accesorii fata de articolul initial. In felul acesta, mobilele vechi pot sa contina parti noi (intarituri sau reparatii, de exemplu). Tapiseriile, pieile, stofele vechi etc., pot de asemenea sa fi fost remontate pe lemne noi, fara sa piarda prin aceasta caracterul de obiecte de antichitate.
Aceasta pozitie nu se refera, oricare ar fi varsta lor, la perlele naturale sau de cultura si la pietrele pretioase si semipretioase (naturale artificiale sau sintetice) de la pozitiile nr. 71.01 pana la 71.03.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016