Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 93 din 5 ianuarie 2000  ARME, MUNITII, PARTI SI ACCESORII ALE ACESTORA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 93 din 5 ianuarie 2000 ARME, MUNITII, PARTI SI ACCESORII ALE ACESTORA

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

ARME, MUNITII, PARTI SI ACCESORII ALE ACESTORA

Note de Capitol.
1. - Acest Capitol nu cuprinde:
a) capsulele si capsele detonante, detonatoarele, rachetele luminoase sau contra grindinei si alte articole de la Capitolul 36;
b) partile si accesoriile de uz general, in sensul Notei 2 de la Sectiunea XV, din metale comune (Sectiunea XV), si articolele similare din material plastic (Capitolul 39);
c) carele de lupta si automobilele blindate (pozitia nr. 87.10);
d) lunetele de ochire si alte dispozitive optice, cu exceptia cazului in care sunt montate pe arme, sau nemontate dar prezentate cu armele carora le sunt destinate (Capitolul 90);
e) arbaletele, arcurile si sagetile pentru tir, armele pentru scrima si armele care au caracterul de jucarii (Capitolul 95);
f) armele si munitiile care au caracterul de obiect de colectie sau de antichitate (pozitia nr. 97.05 sau 97.06).
2. - In sensul pozitiei nr. 93.06, expresia parti nu cuprinde aparatele de radio sau de radar de la pozitia nr. 85.26.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde:
1) Armele de orice fel concepute pentru razboiul terestru, naval sau aerian si utilizate sau posibil de a fi utilizate de catre armata, ca si aceleasi arme de utilizare de catre politie sau alte corpuri constituite (vama, garzi de frontiera etc.).
2) Armele utilizate de catre particulari pentru aparare, vanatoare, tir (de exemplu tir sportiv, saloane, de la targuri) etc.
3) Alte masini care utilizeaza deflagratia cu pulbere (de exemplu tunuri lansatoare de parame, pistoale, lansatoare de rachete).
4) Proiectile si munitii, cu exceptia celor care sunt cuprinse la Capitolul 36.
Sunt incluse aici, sub rezerva catorva exceptii partile si accesoriile de arme si partile de munitii (vezi Notele explicative de la pozitia nr. 93.05 si 93.06).
Lunetele de vizare si alte dispozitive optice montate pe arme, sau nemontate dar prezentate in acelasi timp cu armele carora le sunt destinate, urmeaza regimul acestora. Din contra, dispozitivele optice prezentate izolat sunt clasificate la Capitolul 90.
Materialele de transport, chiar in exclusivitate concepute pentru scopuri militare, sunt excluse de la acest Capitol. Vehiculele blindate pentru caile ferate sunt clasificate la Capitolul 86, carele de lupta si automobilele blindate, armate sau nu de la pozitia nr. 87.10, vehiculele aeriene militare de la pozitia nr. 88.01 si 88.02 si cladirile de razboi de la pozitia nr. 89.06. Dar prezentat izolat, armamentul de la aceste diferite materiale (tunuri, mitraliere etc.) raman clasificate aici (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 93.01 in ceea ce priveste armele care se deplaseaza pe calea ferata sau pe sosea).
Sunt excluse de la acest Capitol:
a) Castile de otel si alte casti militare (Capitolul 65).
b) Blindajele pentru protectia individuala, cum ar fi cuirasele, tunicile de zale, veste speciale etc. (regimul materiei constitutive).
c) Arbaletele, arcurile si sagetile pentru tir, ca si armele care au caracterul de jucarii (Capitolul 95).
d) Articolele care au caracter de obiect de colectie sau antichitate (pozitia nr. 97.05 sau 97.06).
Armele si partile lor cuprinse in acest Capitol pot sa contina metale pretioase, sa fie placate sau suflate cu metale pretioase, sa contina perle naturale sau de cultura, pietre geme sau sintetice, de sidef, de scoica, de fildes si materiale asemanatoare, fara ca sa fie afectata clasificarea.

93.01 - ARME DE RAZBOI, ALTELE DECAT REVOLVERELE, PISTOALELE SI ARMELE ALBE.
Se includ aici toate armele de razboi, altele decat revolverele si pistoalele de la pozitia nr. 93.02 si armele albe de la pozitia nr. 93.07. Aceasta pozitie cuprinde armele care constituie armament de nave, trenuri blindate, vehicule aeriene, care de lupta si automobile blindate, atunci cand sunt prezentate separat.
Aceste arme se clasifica dupa cum urmeaza:
1) Material de artilerie sau de insotire infanterie, adica toate piesele (fixe, pe roti, pe senile etc.) ca si tunuri (de munte, de camp, de infanterie, tunuri grele sau scurte, tunuri antiaeriene, tunuri anticare etc.), obuziere, moltiere etc.
Se clasifica aici si nu la Capitolul 86 - piesele de artilerie grea de distanta mare, care se deplaseaza pe caile ferate. La fel pentru tunurile de automobile concepute pentru a se deplasa pe sosea, care nu trebuie sa fie confundate cu vehiculele de lupta armate de la pozitia nr. 87.10.
2) Arme, cu tir rapid si continuu, din care unele sunt arme individuale.
De acest grup apartin in mod special mitralierele, pustile mitraliera si pistoalele-mitraliera (mitraliere).
3) Arme de razboi, cum ar f pustile si carabinele.
4) Alte arme si aparate de razboi speciale, cum ar fi tunurile si tuburile de lansare a rachetelor altele decat cele de la pozitia nr. 93.03, aparate pentru lansarea grenadelor submarine, tuburi de lansare a torpilelor, aruncatoare de flacari (aparate care folosesc pentru lansarea asupra inamicului a unui lichid aprins) cu exceptia lansatoarelor de flacari speciale pentru distrugerea buruienilor (pozitia nr. 84.24).

93.02 - REVOLVERE SI PISTOALE, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 93.03 SAU 93.04.
Aceasta pozitie cuprinde revolverele si pistoalele de toate calibrele, susceptibile de a propulsa un proiectil (altul decat rachetele de semnalizare) prin detonarea unei incarcaturi explozive si concepute pentru a permite tirul si manevrarea manuala.
Revolverele sunt arme de foc cu o teava unica care au un butoi cilindric rotativ.
Pistoalele au una sau mai multe tevi care pot fi interschimbabile. Pistoalele sunt numite semiautomate atunci cand ele au un incarcator (magazie) cu mai multe cartuse, armarea trebuind sa fie actionata la fiecare lovitura.
Aceasta pozitie se refera la pistoalele si revolverele miniaturale care au forma altor obiecte, de exemplu creioane, bricege sau de tabachere, cu conditia sa fie vorba de asemenea de arme de foc.
Nu sunt considerate ca pistoale - si sunt clasificate cu pistoalele-mitraliera la pozitia nr. 93.01 - armele care, desi utilizeaza munitiile unora dintre pistoale, asigura un tir continuu imediat ce armarea a fost actionata si pana ce incarcatorul este golit, sau pana la eliberarea armarii. Aceste arme pot sa fie utilizate fara a fi duse la umar, dar poseda in general o alonja pentru patul pustii.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Pistoalele de abataj cu cui, pistoalele de lansare a rachetelor (pentru semnalizare etc.), pistoalele si revolverele pentru tirul cartuselor oarbe (cu teava plina sau astupata, sau cu butoias cu alveole conice) de exemplu pentru a da startul, pentru teatru, pistoalele cu pulbere neagra care nu pot sa fie incarcate decat prin teava si neconcepute pentru a trage cartuse nici capabile sa o faca (pozitia nr. 93.03).
b) Pistoalele cu resort, cu aer comprimat sau cu gaz (pozitia nr. 93.04).

93.03 - ALTE ARME DE FOC SI DISPOZITIVE CARE UTILIZEAZA INCARCATURI EXPLOZIVE (DE EXEMPLU, PUSTI SI ARME DE VANATOARE SAU DE TIR SPORTIV, ARME DE FOC CARE SE INCARCA NUMAI PRIN TEAVA, PISTOALE DE LANSARE A RACHETELOR SI ALTE DISPOZITIVE PENTRU LANSAREA RACHETELOR DE SEMNALIZARE; PISTOALE SI REVOLVERE PENTRU INCARCATURI OARBE, PISTOALE PENTRU IMPUSCAT CUIE, PISTOALE CU CUI PENTRU ABATOR, TUNURI LANSATOARE DE PARAME).
9303.10 - Arme de foc care se incarca numai prin teava
9303.20 - Alte arme si carabine de vanatoare sau de tir sportiv care au cel putin o teava lisa
9303.30 - Alte pusti si carabine de vanatoare sau de tir sportiv
9303.90 - Altele
Pozitia cuprinde toate armele de foc care nu sunt reluate la pozitiile nr. 93.01 si 93.02, inclusiv dispozitivele (altele decat armele) care utilizeaza deflagratia pulberii.
Sunt clasificate aici:
1) Pustile si carabinele de vanatoare si de tir sportiv, de toate calibrele, cu teava lisa sau cu ghinturi. Pustile si carabinele de vanatoare au frecvent mai mult de o teava, au uneori teava neteda si o teava cu ghinturi avand uneori tevi interschimbabile (lise sau ghintuite). Partile lor metalice sunt adesea cizelate si au patul pustii sculptat. Pustile si carabinele de tir sportiv nu au in general decat o teava.
Pot fi arme care trag cate un cartus neavand nici un mecanism de reincarcare, sau pot fi arme prevazute cu un incarcator (sau magazie) si mecanisme de incarcare si de evacuare a cartuselor, care functioneaza sub actiunea manuala a tragatorului (armele cu repetitie), sau arme cu un incarcator (sau magazie) si mecanisme care permit tirul semiautomat.
Armele tip baston sunt clasificate la acest grup:
2) Pustile pentru vanatoare de rate salbatice, destinate mai ales pentru tirul asupra pasarilor acvatice. Ele sunt in general montate pe un afet sau suport, destinat sa fie fixat pe o ambarcatiune.
3) Armele de foc care se incarca numai pe teava (armele de foc cu pulbere neagra), care nu sunt concepute pentru a trage cartuse nici capabile sa o faca.
4) Pistoalele de lansare a rachetelor si alte dispozitive concepute numai pentru lansarea rachetelor de semnalizare.
5) Pistoalele si revolverele false sau de siguranta, care trag numai cu gloante oarbe. Teava lor poate sa fie plina (neperforata) sau cu un orificiu pentru evacuarea gazelor. Exista revolvere ale caror alveole ale butoiasului sunt conice ca si pistoalele de starturi, fara teava. Ele pot sa fie utilizate la teatru sau pentru a da semnalul de pornire la curse. In acest din urma caz, aceste pistoale pot avea dispozitive electrice pentru declansarea aparatelor de cronometrare.
6) Pistoalele pentru abator, cu cui, articole care au aspectul pistoalelor pentru tirul cu gloante oarbe, in care explozia impinge cuiul care culiseaza in teava si omoara sau sperie animalul. Acest cui nu paraseste teava si este adus la locul sau pentru lovitura urmatoare.
Pistoalele cu gloante (de calibru mare in general) utilizate uneori pentru uciderea animalelor, sunt clasificate la pozitia nr. 93.02).
7) Tunurile lansatoare de parame, utilizate in principal la bordul navelor sau in posturile de salvare pentru a lansa o parama in general si pentru a stabili o legatura usurand operatiile de salvare.
8) Tunurile si pustile de lansare a harpoanelor, care folosesc pentru prinderea animalelor marine (pesti, mamifere, broaste-testoase etc.) cu ajutorul unui harpon prins de un cablu.
9) Tunuri de alarma, tunuri si mortiere de lansare a petardelor, tunuri avertizoare, utilizate pentru declansarea unui tir cu gloante oarbe, pentru a da alarma (in posturile de salvare, de exemplu) pentru a celebra un eveniment sau pentru a anunta prezenta braconierilor sau a hotilor.
10) Tunurile antigrindina, tipuri de tunuri de tabla, de forma tronconica a caror descarcare pe un nor cu grindina are ca efect transformarea acestuia in ploaie.
Sunt excluse de la aceasta pozitie sculele (pistoalele pentru nituri, pentru fixarea tampoanelor, a cuielor etc. care functioneaza cu ajutorul unui cartus detonant (pozitia nr. 82.05).

93.04 - ALTE ARME (DE EXEMPLU PUSTI, CARABINE SI PISTOALE CU RESORT, CU AER COMPRIMAT SAU CU GAZ, BASTOANE), CU EXCEPTIA CELOR DE LA POZITIA NR. 93.07.
Aceasta pozitie grupeaza armele altele decat armele de foc de la pozitiile nr. 93.01 pana la 93.03 si armele albe de la pozitia nr. 93.07.
Ele cuprind, intre altele:
1) Bastoanele, maciucile, vinele de bou, si obiectele asemanatoare din dotarea politiei etc. ca si trestiile cu plumb.
2) Boxurile americane, piese de metal prelucrate in asa fel incat sa se adapteze la pumnul inchis si cu care pot fi date lovituri.
3) Prastiile, care pot sa se prezinte sub forma unei trestii si cu care se poate trage asupra pasarilor sau a animalelor mici daunatoare.
Prastiile avand caracterul de jucarii sunt clasificate la pozitia nr. 95.03.
4) Pustile, carabinele si pistoalele cu aer comprimat. Ele se prezinta sub forma obisnuita a armelor de foc asemanatoare, dar care au un dispozitiv care permite comprimarea unei coloane de aer care, prin actionarea tragaciului este transferata in teava armei si impinge proiectilul.
Pustile, carabinele si pistoalele bazate pe acelasi principiu, dar care utilizeaza gazele comprimate, altele decat aerul, sunt clasificate aici.
5) Armele asemanatoare care functioneaza sub efectul detentei unui resort puternic.
6) Pustile si pistoalele, actionate printr-un gaz carbonic comprimat, care permit proiectarea unei seringi cu functionare automata care contine un anestezic sau un medicament (ser, vaccin etc.), la distanta, pe animalele in libertate.
7) Bombele aerosol care contin un gaz lacrimogen.

93.05 - PARTI SI ACCESORII DE ARTICOLE DE LA POZITIILE NR. 93.01 PANA LA 93.04.
9305.10 - De revolver sau pistoale
- De pusti sau carabine de la pozitia nr. 93.03:
9305.21 - - Tevi lisa
9305.29 - - Altele
9305.90 - Altele
Printre partile si accesoriile care sunt clasificate la aceasta pozitie, se pot cita:
1) Partile armelor de razboi, cum ar fi tevi (inclusiv camasile lor de schimb), frane si chiulase de tunuri de toate tipurile, turele, afeturi, trepiede si alte suporturi speciale pentru tunuri, mitraliere, pusti mitraliere etc. chiar cu mecanism pentru tintire si pentru incarcare.
2) Piesele metalice trase, forjate sau gaurite pentru pusti sau carabine de razboi, pentru arme de vanatoare sau de tir sau pentru revolvere sau pistoale, cum ar fi tevi, chiulase, bascule, clichete, piedici, manete, percutoare, cocos, detente, tragace, extractoare, ejectoare, carcase (de pistoale), platine, placi de acoperire, sigurante, butoiase (de revolvere), inaltatoare, ghidoane, magazii sau incarcatoare.
3) Dispozitivele de protectie pentru patul pustii, dispozitivele de protectie pentru ghidoane, acoperitoarele pentru tevi si acoperitoarele de chiulase.
4) Tuburile reductoare (de exemplu tuburi Morris), care constau din tuburi de calibru mic asezate in arme de calibru mare pentru tirul de exercitiu la distanta redusa.
5) Paturile pustilor si alte parti din lemn, pentru pusti si carabine, ca si paturile pustilor si placile (din lemn, din metal, din ebonita etc.) pentru revolvere si pistoale.
6) Cataramele, bretelele, port-bretelele, grenadierele si inelele pentru pusti, carabine si muschete.
7) Dispozitivele amortizoare de zgomot al detonarii (amortizoare).
8) Dispozitivele amortizoare de recul, detasabile, pentru pustile de vanatoare sau de tir.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Partile si furniturile de uz general in sensul Notei 2 de la Sectiunea XV, cum ar fi suruburile, niturile, resorturile etc., din metale comune (Sectiunea XV) sau din materiale plastice (Capitolul 39).
b) Tocurile de arme (pozitia nr. 42.02).
c) Aparatele cinematografice de control a tirului, pentru vehicule aeriene (mitraliere cinematografice) (pozitia nr. 90.07).
d) Lunetele care se insurubeaza, lunetele de ochire si vizoarele pentru arme (pozitia nr. 90.13).
e) Accesoriile mai specific cuprinse in alte pozitii ale Nomenclaturii cum ar fi baghetele, periile pentru teava si alte articole pentru curatirea armelor (pozitiile nr. 82.05, 96.03 etc.).

93.06 - BOMBE, GRENADE, TORPILE, MINE, RACHETE, CARTUSE SI ALTE MUNITII SI PROIECTILE SI PARTILE LOR INCLUSIV ALICE, PLUMBII DE VANATOARE SI FULTUIALA PENTRU CARTUSE.
9306.10 - - Cartuse pentru pistoale de fixat cuie in perete sau pentru pistoale de abator si partile lor
- Cartuse pentru pusti sau carabine cu teava lisa si partile lor; plumbi pentru carabine cu aer comprimat:
9306.21 - - Cartuse
9306.29 - - Altele
9306.30 - Alte cartuse si partile lor
9306.90. Altele
Aceasta pozitie cuprinde:
A) Munitiile si in mod special:
1) Obuzele (explozive, cu gloante, perforante de rupere, trasoare de iluminare, incendiare, fumigene etc.) ca si toate celelalte proiectile pentru tunuri si mortiere.
2) Cartusele de toate tipurile, oarbe (inclusiv cartusele pentru sculele de nituit sau pentru motoarele cu pistoane cu aprindere prin compresie), cu gloante obisnuite, cu gloante trasoare, incendiare, cu gloante obisnuite, perforante, cartuse cu plumb sau cu alice pentru pustile de vanatoare etc.
3) Gloantele din plumb (goale in interior, sferice, forma diabolo etc.) si sagetile pentru pusti si pistoale cu resort, cu aer comprimat sau cu gaz, altele decat munitiile pentru armele jucarie de la pozitia nr. 95.03.
B) Rachetele balistice a caror traiectorie atinge suprafata terestra dupa primul apogeu, transmitand sarcinii o viteza care sa nu depaseasca 7.000 m/s.
C) Proiectilele care au mijlocul lor propriu de propulsie dupa lansare, de exemplu torpile, bombe zburatoare (proiectile care poseda caracteristicile motoarelor zburatoare) si rachetele de lupta (chiar ghidate).
D) Alte munitii de razboi, de exemplu minele terestre si marine, grenadele submarine, grenadele manuale sau pentru lansatoarele de grenade si bombele aeriene.
E) Harpoanele, cu sau fara cap exploziv pentru tunuri, pusti de lansare a harpoanelor etc.
F) Parti de munitii, cum ar fi:
1) Corpuri de grenade, de mine, de bombe, de obuze si de torpile
2) Tuburi sau alte parti de cartuse, cum ar fi soclurile (de alama), intariturile interioare (de metal sau de carton) umpluturile (din pasla, din hartie, din pluta etc.) etc.
3) Gloantele, plumbii si alicele de orice fel si de orice calibru.
4) Rachetele detonatoare de orice tip (de ogiva sau de soclu), chiar daca sunt cu temporizare, cu percutie sau de proximitate (actionate electronic), etc., pentru obuze, torpile etc. ca si partile acestor rachete inclusiv capacele de protectie.
5) Partile mecanice ale unor munitii cum ar fi elicele speciale sau giroscoapele speciale, pentru torpile.
6) Conurile de soc si flotoarele pentru torpile.
7) Percutoarele, clapetele de siguranta, manetele si alte parti de grenade.
8) Aripioarele pentru bombe.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Pulberile propulsive si explozive pregatite, chiar conditionate sub forma care sa le permita utilizarea lor ca munitii (pozitia nr. 36.01 si 36.02), fitilele de siguranta si fitilele detonante, amorsele si capsulele fulminante, aprinzatoarele si detonatoarele electrice inclusiv amorsele pentru obuze (pozitia nr. 36.03).
b) Rachetele de semnalizare si rachetele antigrindina (pozitia nr. 36.04).
c) Incarcaturile pentru aparatele extinctoare ca si grenadele si bombe extinctoare (pozitia nr. 38.13).
d) Motoarele de la pozitia nr. 84.11 si 84.12 pentru rachete, torpile si motoare asemanatoare.
e) Aparatele de radio sau de radar de la pozitia nr. 85.26 (vezi Nota 2 a acestui Capitol).
f) Mecanismele de ceasornicarie si partile lor, pentru munitii sau partile lor (pentru rachete in mod special) (pozitia nr. 91.08 pana la 91.10 si 91.14).

93.07 - SABII, SPADE, BAIONETE, LANCI SI ALTE ARME ALBE; PARTILE LOR SI INVELISURILE (TECILE) LOR.
Aceasta pozitie se refera la arme cum ar fi sabii, spade (inclusiv tecile), baionete, lanci, halebarde, pumnale, cutite si pumnale de comandouri sau de transee, pumnale scotiene sau marinaresti, stilete si dagi (pumnalele cu lama lata si scurta). Lamele acestor arme sunt in general din otel de calitate inalta si au in unele cazuri o garda sau invelis mai mult sau mai putin ingrijit.
Chiar daca sunt utilizate cu ocazia ceremoniilor sau la teatru, sau in scop decorativ, armele de aceasta categorie sunt clasificate aici.
Cea mai mare parte a armelor de mai sus au o lama fixa, dar unele stilete si dagi au o lama mobila asezata in interiorul manerului; aceasta lama poate fi scoasa si blocata manual prin actionarea unui mecanism cu resort dotat cu un opritor, care asigura blocarea.
Se includ de asemenea in aceasta pozitie partile armelor albe, de exemplu lamele de sabii (inclusiv ebosele simplu forjate), garzile, invelisurile de sabii, manerele etc. si invelisurile pentru sabii, spade, baionete etc.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Centurile si articolele asemanatoare de piele (pozitia nr. 42.03) sau de materiale textile (pozitia nr. 62.17) pentru portul sabiilor, baionetelor etc., ca si sabiile de dragoni (pozitia nr. 42.05 sau 63.07, in general).
b) Sabiile scurte cu un singur tais, cutitele si pumnalele de vanatoare, cutitele de camping si alte articole de cutitarie de la pozitia nr. 82.11, ca si tocurile lor (pozitia nr. 42.02, in general).
c) Tecile de metal pretios sau placate sau suflate cu metale pretioase (pozitia nr. 71.15).
d) Armele pentru salile de scrima (pozitia nr. 95.06).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016