Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 9 din 5 ianuarie 2000  CAFEA, CEAI, MATE SI CONDIMENTE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 9 din 5 ianuarie 2000 CAFEA, CEAI, MATE SI CONDIMENTE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000
CAFEA, CEAI, MATE SI CONDIMENTE

Note de Capitol.
1. - Amestecurile de produse de la pozitiile nr. 09.04 pana la 09.10 se clasifica dupa cum urmeaza:
a) amestecurile de produse de la aceeasi pozitie se clasifica la acea pozitie;
b) amestecurile de produse de la pozitii diferite se clasifica la pozitia nr. 09.10.
Faptul ca produsele de la pozitiile nr. 09.04 pana la 09.10 (inclusiv amestecurile vizate la paragrafele a) sau b) de mai sus) contin alte substante, nu le afecteaza clasificarea, atata timp cat amestecurile astfel obtinute pastreaza caracterul esential al produselor prevazute la fiecare dintre aceste pozitii. In caz contrar, aceste amestecuri sunt excluse din acest Capitol; sunt clasificate la pozitia nr. 21.03 daca constituie condimente sau amestecuri de condimente.
2. - Capitolul nu cuprinde piperul numit "de Cubebe" (Piper cubeba) si nici celelalte produse de la pozitia nr. 12.11.

CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde:
1) Cafea, ceai si mate.
2) Un ansamblu de produse bogate in uleiuri eterice si elemente aromatice, folosite mai ales ca si condimente datorita aromei lor deosebite si care sunt in mod obisnuit denumite condimente.
Produsele de la acest Capitol pot fi intregi, macinate sau pulverizate.
In ceea ce priveste clasificarea amestecurilor de produse de la pozitiile nr. 09.04 pana la 09.10, a se vedea Nota 1 de la acest Capitol. Conform dispozitiilor acestei note, faptul ca produselor de la pozitiile nr. 09.04 pana la 09.10 (inclusiv amestecurile vizate la paragrafele a) si b) ale respectivei Note) li s-au adaugat alte substante, nu influenteaza clasificarea lor, atata timp cat amestecurile astfel obtinute pastreaza caracterul esential al produselor vizate la fiecare dintre aceste pozitii.
Acesta este mai ales cazul condimentelor si al amestecurilor de condimente carora li s-au adaugat:
a) Diluanti in vederea facilitarii dozarii si repartizarii omogene a condimentelor in preparatele alimentare la care sunt adaugate (faina de cereale, pesmet pisat, dextroza etc.).
b) Coloranti alimentari (de exemplu xantofila).
c) Produse (sinergizante) destinate scoaterii in evidenta a gustului condimentelor (mai ales glutamat de sodiu).
d) Substante cum ar fi sarea sau antioxidantii chimici, adaugate in general in cantitati mici, in vederea asigurarii unei bune conservari a produselor si prelungirii duratei proprietatilor lor aromatizante.
Condimentele si amestecurile de condimente la care s-au adaugat substante care se clasifica la alte Capitole, dar care poseda la randul lor proprietati aromatizante sau de asezonare, se clasifica la acest Capitol cu conditia, totusi, ca aceste cantitati adaugate sa fie astfel incat caracterul esential de condiment al amestecului sa nu fie modificat.
Capitolul cuprinde, de asemenea, amestecurile alcatuite din plante, parti din plante, graunte sau fructe (intregi, taiate, macinate sau pulverizate) ale speciilor ce se clasifica la diverse Capitole (de exemplu Capitolele 7, 9, 11 si 12), ale tipurilor folosite in mod direct la aromatizarea bauturilor sau la prepararea extractelor in vederea fabricarii de bauturi.
1) carora caracterul esential le este conferit de una sau mai multe specii ce se clasifica la una dintre pozitiile de la nr. 09.04 pana la 09.10 (dupa caz);
2) carora caracterul esential le este conferit printr-un amestec de specii care se clasifica la cel putin doua dintre pozitiile de la nr. 09.04 pana la 09.10 (pozitia nr. 09.10).
Totodata sunt excluse amestecurile al caror caracter esential nu este conferit de speciile mentionate la paragraful 1), nici de amestecurile vizate la paragraful 2) de mai sus (pozitia nr. 21.06).
In afara de acestea sunt excluse:
a) Plantele comestibile de la Capitolul 7, cum ar fi patrunjelul, hasmatuchi, tarhonul, cresonul, maghiranul, coriandrul si mararul.
b) Boabele de mustar (pozitia nr. 12.07), ca si faina de mustar, preparata sau nepreparata (pozitia nr. 21.03).
c) Conurile de hamei (pozitia nr. 12.10).
d) Unele fructe, graunte si parti din plante, cum ar fi "Cassia fistula", rozmarinul, maghiranul, busuiocul, limba mielului, isopul, diversele specii de menta, virnant, salvia, care, desi pot fi folosite ca si condimente, sunt folosite mai frecvent in industria parfumurilor sau in medicina si sunt din aceasta cauza clasificate la pozitia nr. 12.11.
e) Condimentele si produse de asezonare amestecate (pozitia nr. 21.03).

09.01 - CAFEA, CHIAR PRAJITA SAU DECAFEINIZATA; COJI SI PELICULE DE CAFEA; INLOCUITORI DE CAFEA CONTINAND CAFEA, INDIFERENT DE PROPORTIILE AMESTECULUI.
- Cafea neprajita:
0901.11 - - Nedecafeinizata
0901.12 - - Decafeinizata
- Cafea prajita:
0901.21 - - Nedecafeinizata
0901.22 - - Decafeinizata
0901.90 - Altele

Pozitia cuprinde:
1) Cafeaua verde sub toate formele sale: fructul, adica forma in care este recoltata din arbusti; boabele acoperite de o pelicula galbuie; boabele fara nici un fel de pelicula.
2) Cafea decafeinizata, adica cafeaua a carei cafeina a fost eliminata, in general prin extractie din boabele verzi tratate cu diversi solventi.
3) Cafeaua (decafeinizata sau nedecafeinizata) prajita, chiar macinata.
4) Cojile si peliculele de cafea.
5) Inlocuitorii de cafea, alcatuiti dintr-un amestec de cafea, in orice proportie si alte substante.
Pozitia exclude:
a) Ceara de cafea (pozitia nr. 15.21).
b) Extractele si esentele de cafea denumite uneori cafea instant si preparatele pe baza acestor extracte sau esente; inlocuitorii de cafea prajiti care nu contin cafea (pozitia nr. 21.01).
c) Cafeina, alcaloidul cafelei (pozitia nr. 29.39).

09.02 - CEAI, CHIAR AROMATIZAT.
0902.10 - Ceai verde (nefermentat), prezentat in ambalaje primare cu un continut de maximum 3 kg
0902.20 - Ceai verde (nefermentat), altfel prezentat
0902.30 - Ceai negru (fermentat) si ceai partial fermentat, prezentat in ambalaje primare cu un continut de maximum 3 kg
0902.40 - Ceai negru (fermentat) si ceai partial fermentat, altfel prezentate

Pozitia cuprinde diversele varietati de ceai produse de arbustii speciei botanice Thea.
Prepararea ceaiului verde consta in mod esential in incalzirea frunzelor proaspete, in rularea si uscarea lor. La prepararea ceaiului negru, frunzele sunt rulate si puse la fermentat inaintea prajirii sau uscarii.
Aici se clasifica si ceaiul partial fermentat (de exemplu ceai Oolong).
Florile de ceai, bobocii de ceai si reziduurile sunt prelucrate ca si ceaiul propriu-zis; acelasi lucru se intampla cu ceaiul (frunze si flori sau boboci) pulverizat, aglomerat in bule, pastile, tablete.
Ceaiul care a fost aromatizat prin vaporizare (de exemplu in cursul fermentatiei) sau prin adaugarea de uleiuri eterice (de exemplu uleiuri de lamaie sau bergamota), de aromatizanti artificiali (care pot sa se prezinte sub forma de cristale sau de pudra), sau de parti ale diverselor alte fructe sau plante aromatice (cum ar fi flori de iasomie, coji de portocale uscata sau cuisoare) se clasifica de asemenea la aceasta pozitie.
Ceaiul fara cofeina (sau teina) este de asemenea clasificat la aceasta pozitie; cofeina (sau teina) se clasifica la pozitia nr. 29.39.
Produsele care nu provin din anumiti arbusti ai genului Thea dar care sunt uneori denumite "ceaiuri", sunt excluse de la aceasta pozitie, ca de exemplu:
a) Mate (ceai de Paraguay) (pozitia nr. 09.03).
b) Produsele folosite in prepararea de infuzii sau de ceaiuri. Aceste produse se clasifica, de exemplu, la pozitiile nr. 08.13, 09.09, 12.11 sau 21.06.
c) "Ceaiul" cu ginseng (amestec de extract de ginseng si de lactoza sau de glucoza) (pozitia nr. 21.06).

09.03 - MATE

Mate consta din frunze uscate ale anumitor arbusti din familia ilex-ului, care cresc in America de Sud. Acesta este uneori numit ceai de Paraguay sau ceaiul iezuitilor. Este utilizat la prepararea prin infuzare a unei bauturi care contine putina cafeina.

09.04 - PIPER (DIN GENUL PIPER); ARDEI DIN GENUL CAPSICUM SAU DIN GENUL PIMENTA, USCAT SAU MACINAT SAU PULVERIZAT.
- Piper:
0904.11 - - Nemacinat, nepulverizat
0904.12 - - Macinat sau pulverizat
0904.20 - Ardei din genul Capsicum sau Pimenta, uscat sau macinat sau pulverizat

1) Piper din genul Piper.
Acest termen cuprinde boabele din toate speciile de piper din genul Piper (cu exceptia piperului de Cubebe sau Piper cubeba de la pozitia nr. 12.11). Principala varietate comerciala este piperul propriu-zis, care provine din Piper nigrum care se prezinta ca piper negru sau ca piper alb. Piperul negru rezulta din recoltarea fructelor neajunse la maturitate, care sunt uscate la soare sau la fum, dupa ce au fost tratate uneori cu apa fiarta. Piperul alb provine fie din boabele coapte care, dupa recoltare, sunt inmuiate in apa sau pastrate astfel incat sa se produca un inceput de fermentatie, fie din boabele negre carora li s-a indepartat pelicula exterioara prin procedee mecanice. Piperul alb, de culoare galben-cenusie, are o aroma mai putin picanta decat piperul negru.
Piperul lung (Piper longum) este o alta varietate a piperului.
La aceasta pozitie se clasifica si pulberile sau resturile de piper.
Unele produse denumite impropriu piper (piper de India, de Turcia, de Spania, de Cayenne, de Jamaica) sunt ardei iuti.
2) Ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta uscati, macinati sau pulverizati.
Ardeii din genul Capsicum se inrudesc in general cu speciile Capsicum frutescens sau Capsicum annuum si se impart in doua grupe principale, ardeii numiti "ardei sau piper de Chile" sau "ardei sau piper de Guineea" si paprika. Ei comporta diverse varietati (ardei sau piper de Cayenne, ardei sau piper de Sierra Leone, de Zanzibar, paprika de Spania si de Ungaria etc.);
Printre ardeii din genul Pimenta se numara si ardeiul numit de Jamaica, numit si ardei cuisoare, piper sau ardei de Anglia.
Aceste fructe au ca o caracteristica comuna un gust intepator, foarte puternic, arzator si persistent; totusi exista si alte varietati de Capsicum care nu au un gust arzator (de exemplu Capsicum annuum var. grossum).
Pozitia nu cuprinde ardeii proaspeti din genurile Capsicum sau Pimenta nemacinati, nepulverizati (pozitia nr. 07.09).

09.05 - VANILIE.

Vanilia este fructul (sau pastaia) unei plante sarmentoase si cataratoare din familia orhideelor, foarte aromatizata si de culoare negricioasa. Exista doua tipuri de vanilie, cea lunga si cea scurta, ca si o varietate foarte inferioara, cunoscuta sub numele de "vanillon" (obtinuta din specia Vanilla pompona), moale, aproape vascoasa si tot timpul deschisa.
Pozitia exclude:
a) Oleorasina de vanilie, denumita uneori impropriu rezinoid de vanilie sau extract de vanilie (pozitia nr. 13.02)
b) Zaharul vanilat (pozitia nr. 17.01 sau 17.02).
c) Vanilina, principal odoriferant al vaniliei (pozitia nr. 29.12).

09.06 - SCORTISOARA SI FLORI DE SCORTISOARA.
0906.10 - Nemacinate, nepulverizate
0906.20 - Macinate sau pulverizate

Scortisoara este scoarta interioara a ramurilor tinere ale unor copaci din familia Laurus. Scortisoara de Ceylon, numita si scortisoara fina se prezinta sub forma de fascicule de scoarta de culoare galben deschis, de grosimea unei carti de joc, infasurate si bagate unele in altele. Scortisoara chinezeasca cunoscuta si sub denumirea de scortisoara comuna este formata din bucati de scoarta mai groasa, cu striuri brune; poate fi prezentata in rulouri simple.
Aici se clasifica si resturile de scortisoara numite chips folosite mai ales la fabricarea esentei de scortisoara.
Florile de scortisoara sunt flori trecute prin sita si uscate. Sunt sub forma de maciuca, iar lungimea lor nu depaseste, in general, 1 cm. Pulverizate, sunt amestecate cu scortisoara. Fructele de scortisoara sunt de asemenea clasificate la aceasta pozitie.

09.07 - CUISOARE (FRUCTE, FLORI SI CARCEI).

Pozitia cuprinde:
1) Fructele de cuisoare: au gustul si aroma florilor, dar mai putin intense.
2) Florile de cuisoare, culese inainte de inflorire si uscate imediat la soare.
3) Coditele, carceii sau pedunculii de cuisoare, sfaramati. Acestea sunt ramurele subtiri, de culoare gri, cu un miros puternic.
Scoarta si frunzele de cuisoare se clasifica la pozitia nr. 12.11.

09.08 - NUCSOARA, MEMBRANA DE NUCSOARA, GHIMBIR SI CARDAMOM.
0908.10 - Nucsoara
0908.20 - Membrana de nucsoara
0908.30 - Ghimbir si cardamom

Pozitia cuprinde:
a) Nucsoara rotunda si nucsoara lunga, chiar si fara coaja.
b) Membrana de nucsoara, care este invelisul sub forma de membrana al nucsoarei, aflat intre sambure si coaja. Aceasta substanta care este taiata in benzi si fasii subtiri, are proprietatile nucsoarei, chiar mai accentuate. De culoare rosie stralucitoare atunci cand este proaspata ingalbeneste treptat, devine sfaramicioasa si are transparenta unui material cornos; la anumite varietati culoarea este galben deschis, uneori alba.
c) Ghimbirul si Cardamomul printre care se disting:
1) Ghimbirul in ciorchine, numit astfel deoarece creste in ciorchine compact, dar care in mod obisnuit creste sub forma unor boabe izolate, in coaja, de marimea unui bob de strugure, albicioase, rotunjite, cu trei proeminente, usoare si avand consistenta unei membrane, impartite in interior in trei compartimente care cuprind multe seminte foarte aromate si cu un gust intepator si picant.
2) Cardamomul mic si mijlociu, cuprinde fructe asemanatoare celor descrise mai sus ca structura si proprietati, dar de forma triunghiulara si alungita.
3) Cardamomul mare, triunghiular, lung de 27 pana la 40 mm si cu coaja maronie.
4) Fructul de Aframomum melegueta sau grauntele Paradisului care aproape totdeauna este fara coaja, sub forma unor mici graunte alungite, colturoase, zgrunturoase, lucioase si cu aspect lacuit, fara miros, dar cu un gust intepator si arzator ca cel al piperului.

09.09 - SEMINTE DE ANASON, DE BADIAN, DE MARAR, DE CORIANDRU, DE CHIMEN SAU DE CHIMION; BACE DE IENUPAR.
0909.10 - Seminte de anason sau de badian
0909.20 - Seminte de coriandru
0909.30 - Seminte de chimen
0909.40 - Seminte de chimion
0909.50 - Seminte de marar; bace de ienupar

Pozitia cuprinde fructe sau seminte destinate a fi folosite in alimentatie ca mirodenii. Acestea se clasifica la aceasta pozitie chiar si atunci cand sunt prezentate in saculeti, cum este mai ales cazul semintelor de anason, pentru a fi folosite la prepararea infuziilor sau a ceaiurilor. De asemenea sunt utilizate la fabricarea de bauturi sau de produse farmaceutice.
Prin anason se intelege anasonul verde, un graunte de forma ovala, striat in lungime, de o culoare verde cenusie, cu un miros si un gust aromat, foarte caracteristice. Badianul este anasonul stelat.
Coriandrul, chimionul si chimenul sunt semintele aromate ale unor plante din familia umbeliferelor si care sunt folosite mai ales la prepararea lichiorurilor.
Mararul este samanta plantei cu acelasi nume. Aceasta samanta are culoarea gri inchis (mararul comun) degajand un miros puternic si placut, sau culoarea verde deschis (marar de uz farmaceutic) degajand un miros suav caracteristic.
Bacele de ienupar sunt de culoare bruna neagra violacee si sunt acoperite de o pulbere rasinoasa; contin o pulpa roscata, aromata, cu un gust amar si usor dulceag, care are trei samburi mici foarte tari. Este folosit pentru aromatizarea diverselor bauturi alcoolice (gin), a verzei murate si a altor preparate alimentare, ca si pentru extragerea uleiului eteric.

09.10 - GHIMBIR, SOFRAN, CURCUMA, CIMBRU, FRUNZE DE DAFIN, CURRY SI ALTE MIRODENII.
0910.10 - Ghimbir
0910.20 - Sofran
0910.30 - Curcuma
0910.40 - Cimbru; frunze de dafin
0910.50 - Curry
- Alte mirodenii:
0910.91 - - Amestecuri mentionate la Nota 1 b) a acestui Capitol
0910.99 - - Altele

Pozitia cuprinde:
a) Ghimbirul (inclusiv ghimbirul proaspat, conservat provizoriu in saramura, impropriu a fi consumat ca atare); ghimbirul conservat in sirop este exclus (pozitia nr. 20.08).
b) Sofranul care reprezinta stigmaturile si pistilele uscate ale florii plantei cu acelasi nume (Crocus sativus). Poate fi prezentat sub forma de pulbere de culoare rosie portocalie; mirosul sau este puternic, patrunzator si agreabil. Detine un principiu colorant putin stabil. Este folosit pentru condimentare, dar si la produsele de cofetarie sau in medicina.
c) Curcuma (Curcuma longa) numita uneori impropriu sofran de India datorita culorii sale galben-aurie si al carei rizom este comercializat fie intreg, fie, cel mai adesea, sub forma de praf.
d) Cimbrul (inclusiv cimbrisorul) si frunzele de dafin, uscate sau neuscate.
e) Pulberea de curry care consta dintr-un amestec in proportii variabile de diverse alte mirodenii (de exemplu coriandru, piper negru, chimen, ghimbir si cuisoare) si alte substante aromatizante (de exemplu praf de usturoi) care, desi nu sunt clasificate la acest Capitol, sunt frecvent folosite ca mirodenii.
f) Seminte de marar (Anethum graveolens) sau de schinduf (Trigonella foenum graecum).
g) Amestecurile din produsele de la pozitiile nr. 09.04 pana la 09.10, atunci cand elementele amestecului se clasifica la pozitii diferite; acesta ar fi cazul unui amestec de piper sau ardei iute (pozitia nr. 09.04) cu produse de la pozitia nr. 09.08.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016