Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 83 din 5 ianuarie 2000  ARTICOLE DIVERSE DIN METALE COMUNE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 83 din 5 ianuarie 2000 ARTICOLE DIVERSE DIN METALE COMUNE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

ARTICOLE DIVERSE DIN METALE COMUNE

Note de capitol.
1. - In sensul acestui Capitol, partile din metale comune se clasifica la pozitia aferenta articolelor la care se refera. Totusi, nu sunt considerate drept parti de articole din acest Capitol, articolele din fonta, din fier sau din otel de la pozitiile nr. 73.12, 73.15, 73.17, 73.18 si 73.20 si nici articolele de acelasi fel din alte metale comune (Capitolele 74 pana la 76 si 78 pana la 81).
2. - In sensul pozitiei nr. 83.02, se intelege prin rotite si rotile cele avand un diametru (eventualul bandaj fiind inclus) care nu depaseste 75 mm, sau cele avand un diametru (eventualul bandaj fiind inclus) care depaseste 75 mm, cu conditia ca latimea rotii sau a bandajului care este adaptat pe ea, sa fie mai mica de 30 mm.

CONSIDERATII GENERALE
In timp ce Capitolele 73 pana la 76 si 78 pana la 81 cuprind articolele din metale comune dupa metalul din care sunt facute, acest Capitol, la fel ca si Capitolul 82, cuprinde, in mod limitativ, un anumit numar de articole fara a lua in consideratie metalele comune constitutive.
Ca regula generala, partile din metale comune se clasifica impreuna cu articolele la care se refera (vezi Nota 1 a Capitolului). Totusi, acest Capitol nu cuprinde arcurile (pentru incuietoare, de exemplu), lanturile, cablurile, piulitele, buloanele, suruburile si cuiele care sunt excluse din acest Capitol si care urmeaza regimul lor propriu (Capitolele 73 pana la 76 si 78 pana la 81) (vezi Nota 2 a Sectiunii XV si Nota 1 a acestui Capitol).

83.01 - LACATE, BROASTE, INCHIZATORI, INCUIETORI SI ZAVOARE (CU CHEI, CU CIFRU SAU ELECTRICE), DIN METALE COMUNE; INCHEIETOARE SI MONTURI-INCHEIETOARE PREVAZUTE CU INCUIETORI, DIN METALE COMUNE; CHEI PENTRU ACESTE ARTICOLE, DIN METALE COMUNE (+).
8301.10 - Lacate
8301.20 - Broaste, inchizatori si incuietori de tipul celor utilizate pentru autovehicule
8301.30 - Broaste, inchizatori si incuietori de tipul celor utilizate pentru mobila
8301.40 - Alte broaste, inchizatori, incuietori; zavoare
8301.50 - Incheietoare si monturi-incheietoare prevazute cu incuietori
8301.60 - Parti
8301.70 - Chei prezentate separat
Aceasta pozitie cuprinde un ansamblu de dispozitive de inchidere, ale caror mecanisme sunt actionate cu ajutorul unor chei (inclusiv dispozitivele de siguranta cu cilindru, cu pompa, cu canale si chei multiple, de exemplu) sau prin intermediul unei combinatii de cifre sau de litere (articole zise cu cifru).
Sunt clasificate aici, de asemenea, broastele, inchizatorile si incuietorile cu declansare sau cu blocare electrica (pentru portile exterioare ale imobilelor, pentru ascensoare, in special). Acestea pot functiona, de exemplu, prin introducerea unei cartele magnetice, prin formarea unui cod pe o tastatura electronica sau printr-un semnal radio.
Dispozitivele de inchidere in cauza cuprind:
A) Lacatele de orice fel pentru usi, valize, cufare, saci, biciclete etc., inclusiv sistemele de incuiere de siguranta, cu chei.
B) Broaste, inchizatori si incuietori de orice fel, precum si zavoarele de siguranta, pentru usile cladirilor, pentru imprejmuiri, pentru cutii de scrisori, pentru case de bani, mobila, piane, valize, cufere, cutii, articole de marochinarie (posete de dama, portofele, serviete etc.), pentru vehicule (automobile, vagoane de cale ferata, tramvaie etc.), pentru ascensoare, pentru obloane de inchidere metalice etc.
C) Incheietoarele si monturile incheietoare, prezentand o incuietoare.
Apartin, in afara de acestea, aceste pozitii:
1) Partile din metale comune ale articolelor susmentionate, care pot fi recunoscute in mod evident ca atare (carcase, partile inferioare ale broastelor, limbile broastelor, piedici, calibre, tetiere, cilindri, barilete, de exemplu).
2) Cheile pentru aceleasi articole, finite sau nu, chiar forme brute din fonta sau de la matritare.
Sunt, de asemenea, considerate ca atare, cheile speciale pentru inchiderea vagoanelor de cale ferata, precum si carligele utilizate pentru punerea in functiune a incuietorilor in cazul pierderii cheilor adevarate.
Nu se clasifica aici, dimpotriva, broastele, inchizatorile si incuietorile cu arc, fara cheie si fara combinatii, cum sunt incuietorile zise clante in forma de cioc, precum si zavoarele, basculele, zavoarele-clanta si inchizatorile de fereastra obisnuite (pozitia nr. 83.02) si nici incheietoarele si monturile incheietoare fara incuietori pentru posete, serviete, valize sau alte articole de marochinarie (pozitia nr. 83.08).

Note explicative de subpozitie.
Subpozitia nr. 8301.30
Prezenta subpozitie cuprinde numai broastele, inchizatorile si incuietorile de mobila pentru uz casnic, ci si pe cele utilizate la mobilierul de birou.

83.02 - ORNAMENTE, PODOABE, DECORATIUNI, IMBINARI METALICE, ARTICOLE DE FERONERIE SI ARTICOLE SIMILARE, DIN METALE COMUNE, PENTRU MOBILA, PENTRU USI, PENTRU SCARI, PENTRU FERESTRE, PENTRU JALUZELE, PENTRU CAROSERII, PENTRU ARTICOLE DE SELARIE, PENTRU VALIZE, PENTRU CUFERE, PENTRU COFRETE SI PENTRU ALTE ARTICOLE SIMILARE; CUIERE PENTRU HAINE, CUIERE PENTRU PALARII, SUPORTURI SI ARTICOLE SIMILARE, DIN METALE COMUNE; ROTITE SI ROTILE CU MONTURI DIN METALE COMUNE; BALAMALE DE USA AUTOMATE, DIN METALE COMUNE.
8302.10 - Sarniere si articulatii de orice fel (inclusiv balamale si similare)
8302.20 - Rotite si rotile
8302.30 - Alte ornamente, podoabe, decoratiuni, imbinari metalice, articole de feronerie si articole similare pentru autovehicule
- Alte ornamente, podoabe, decoratiuni, imbinari metalice, articole de feronerie si articole similare:
8302.41 - - Pentru constructii
8302.42 - - Altele, pentru mobila
8302.49 - - Altele
8302.50 - Cuiere pentru haine, cuiere pentru palarii, suporturi si articole similare
8302.60 - Balamale de usa automate
Aceasta pozitie cuprinde anumite categorii de ornamente, de podoabe, de decoratiuni sau de imbinari metalice, de articole de feronerie si de articole similare din metale comune, de utilizare foarte generala, de tipul celor utilizate in mod curent pentru mobila, pentru usi, pentru ferestre, pentru caroserii, de exemplu. Aceste articole raman clasificate aici, chiar daca sunt destinate unor intrebuintari particulare, de exemplu manerele si sarnierele pentru portierele automobilelor. Totusi, termenii acestei pozitii nu se extind asupra articolelor constituind piese esentiale ale unei lucrari, cum sunt cercevelele sau tocurile ferestrelor, dispozitive de orientare si de ridicare a anumitor scaune.
Aceasta pozitie cuprinde:
A) Sarnierele si articulatiile de orice fel, inclusiv balamalele.
B) Rotitele si rotilele, asa cum sunt definite ele in Nota 2 a acestui Capitol.
Pentru a fi clasificate aici, rotitele si rotilele trebuie sa fie prezentate cu o montura din metale comune, dar rotile pot fi din orice material (se exclud metalele pretioase).
Daca rotitele sau rotilele au un bandaj constand dintr-un element pneumatic (pneu), atunci masurarea diametrului lor trebuie sa fie efectuata impreuna cu bandajul umflat la presiunea normala.
Prezenta spitelor nu influenteaza clasificarea rotitelor sau rotilelor la aceasta pozitie.
Rotitele si rotilele care nu corespund dispozitiilor titlului acestei pozitii sau ale Notei 2 din acest Capitol, sunt excluse de la aceasta pozitie (Capitolul 87, de exemplu).
C) Ornamentele, podoabele, decoratiunile, imbinarile metalice, articolele de feronerie si articolele similare pentru autovehicule de orice fel (automobile, camioane si autocare, de exemplu), care nu constituie parti si accesorii de vehicule in sensul Sectiunii XVII. Printre aceste articole pot fi mentionate baghetele ajustate, cum sunt cele pentru ornamentare, barele pentru asezarea picioarelor sau pentru suspendarea capotei, barele de rezemare sau de sustinere, armaturile storurilor (tije, suporturi, dispozitive de fixare, cutii cu arc, de exemplu), portbagajele interioare, dispozitivele de ridicat geamurile, scrumierele speciale, dispozitivele de inchidere (cu leviere, de exemplu) pentru partile laterale ale platformei vehiculelor.
D) Ornamentele, podoabele, decoratiunile, imbinarile metalice, articolele de feronerie si articolele similare pentru constructii.
Printre aceste articole pot fi mentionate:
1) Dispozitivele de siguranta cu lant si alte blocaje de siguranta, cremonele, foraibarele ferestrelor, blocajele si piesele care impiedica deschiderea larga a usilor sau ferestrelor, inchiderile si culisele ferestruicilor si impostelor, carligele si celelalte ferecaturi pentru ferestre cu vitraj dublu, carligele, blocajele si foraibarele pentru obloane, cornierele de jaluzele, suporturile si capetele infasuratoare ale storurilor, intrarile cutiilor de scrisori, tampoanele, opritoarele, ciocanele si vizoarele pentru usi (cu excuderea vizoarelor cu dispozitive optice).
Broastele, incuitoarele si inchizatoarele cu arc, fara cheie, cum sunt cele zise clante in forma de cioc; zavoarele, basculele, zavoarele-clanta si inchizatoarele de fereastra obisnuite (altele decat zavoarele cu cheie de la pozitia nr. 83.01); inchizatoarele cu clichet, cu bile si arcurile cu carlig de inchidere, pentru usi.
3) Imbinarile metalice si articolele de feronerie ale usilor glisante pentru vitrinele magazinelor, pentru garaje, pentru hangare, de exemplu (dispozitive cu glisiera, cu rotite sau cu rotile si altele similare).
4) Intrarile pentru chei si placile de curatenie pentru usile constructiilor.
5) Monturile pentru perdele sau pentru draperii si accesoriile lor, cum sunt vergelele, tuburile rozetele, suporturile, snururile de sustinere, clamele, inelele (netede, cu rotile, de exemplu), ciucurii pentru cordoane, opritoarele; ornamentele pentru scari, cum sunt bordurile de protectie pentru trepte, tijele si celelalte dispozitive pentru fixarea covoarelor si bilele rampelor.
Vergelele, tuburile si barele pentru perdele sau covoare, constand din profile, tuburi si bare simplu taiate la lungime, chiar gaurite, isi urmeaza regimul lor propriu.
6) Echerele si coltarele de intarire pentru usi, pentru ferestre, pentru obloane si pentru jaluzele.
7) Portlacatele pentru usi; manerele, inelele, pandantele, tirantii si butoanele pentru usi, inclusiv manerele, butoanele si contrafisele pentru incuietoare.
8) Opritoarele de usa si inchizatoarele de usa (altele decat cele mentionate la punctul H) de mai jos).
E) Ornamentele, podoabele, decoratiunile, imbinarile metalice, articolele de feronerie si articolele similare pentru mobila.
Printre aceste articole pot fi mentionate:
1) Aplicele decorative, papucii de protectie pentru picioare de mobila cu un varf sau cu mai multe varfuri, feroneria pentru asamblarea dulapurilor sau a partilor din lemn ale paturilor, suporturile pentru tabliile dulapurilor, intrarile pentru chei.
2) Echerele si coltarele de intarire.
3) Broastele si incuietoarele cu arc, fara cheie, zavoarele, basculele, zavoarele-clanta si inchizatoarele de fereastra obisnuite (altele decat zavoarele cu cheie de la pozitia nr. 83.01), inchizatoarele cu clichet, cu bile si arcurile cu carlig de inchidere.
4) Portlacatele.
5) Manerele, inelele, pandantele, tirantii si butoanele (inclusiv manerele, butoanele si contrafisele inchizatoarelor).
F) 1) Feroneria si articolele similare pentru valize, cufare si alte produse de acest fel si, in particular, crampoanele opritoare care nu indeplinesc rolul unei incheietori, manerele, aparatoarele pentru colturi si aparatoarele pentru muchii, compasele si culisourile pentru capace, vergelele de inchidere pentru cosuri de voiaj, dispozitivele reglabile pentru valize expandabile (totusi, ornamentele pentru posete se clasifica la pozitia nr. 71.17).
2) Echerele si coltarele de intarire pentru lazi, cufere, sipete, ladite, valize, de exemplu.
3) Obiectele de echipare si articolele similare pentru articole de selarie, cum sunt zabalele, strunele, aplicele si celelalte garnituri (ale hamurilor sau ale seilor, de exemplu).
4) Ornamentele, decoratiunile, aplicele si celelalte articole similare pentru sicrie.
5) Ornamentele, decoratiunile si articolele similare pentru nave si pentru vapoare.
G) Cuierele pentru haine, cuierele pentru palarii (fixe, cu sarniere, cu cremaliera, de exemplu) si alte suporturi si articole similare, cum sunt portmantourile si porthainele (cu carlig, cu cap rotund, de exemplu), portservietele, suporturile pentru agatat carpe, suporturile pentru perii, portcheile, consolele.
Portmantourile si cele similare, avand caracterul de mobila, de exemplu cele cu etajera, se clasifica la Capitolul 94.
H) Balamalele de usa automate, inclusiv cele cu arc sau cu frana hidraulica, pentru usile constructiilor sau altele.

83.03 - CASE DE BANI, USI BLINDATE SI COMPARTIMENTE PENTRU CAMERE BLINDATE, CUFERE SI CASETE DE SIGURANTA SI ARTICOLE SIMILARE, DIN METALE COMUNE.
Aceasta pozitie se refera la produsele destinate sa asigure pastrarea banilor, a bijuteriilor, a obiectelor de valoare, a actelor, a documentelor, de exemplu, in scopul protejarii lor impotriva furtului si incendiului.
Casele de bani sunt dulapuri blindate din otel (adica ale caror pereti sunt din otel aliat foarte rezistent sau chiar din tabla de otel intarita cu beton armat, de exemplu), in general cu pereti dubli, echipate cu usi care se inchid ermetic in ramele lor si cu incuietoare de siguranta, de cele mai multe ori cu cifru. Spatiul cuprins intre cei doi pereti este, de cele mai multe ori, umplut cu material refractar la caldura. Daca volumul unei simple case de bani este insuficient, bancile, uzinele, de exemplu, au recurs la camere blindate. Usile blindate (cu sau fara rame) si compartimentele destinate construirii acestora sunt, de asemenea, clasificate la aceasta pozitie.
Pozitia cuprinde, in afara de acestea, cuferele si casetele metalice de siguranta, cu sau fara stelaje mobile, cu incuietoare de siguranta sau cu cifru, cu pereti simpli sau dubli, de tipul celor care, prin imbinarea lor si prin natura materialelor utilizate, asigura o anumita securitate impotriva furtului si incendiului. Sunt asimilate cuferelor si casetelor de siguranta, cutiile de colecta ale bisericilor si cutiile similare si pusculitele-cutie corespunzand acelorasi conditii. Celelalte cufere si casete sunt clasificate la Capitolul metalului constitutiv sau ca jucarie, dupa caz.
Sunt excluse de la aceasta pozitie dulapurile concepute in mod special pentru a rezista la foc, la socuri mecanice, la spargere si ai caror pereti nu ofera o rezistenta deosebita la tentativele de efractie prin perforare sau decupare (pozitia nr. 94.03).

83.04 - CLASOARE, FISIERE, CUTII DE CLASAT, PORTMANUSCRISE, PENARE, DISPOZITIVE DE PUS SIGILII SI MATERIALE SI FURNITURI SIMILARE PENTRU BIROU, DIN METALE COMUNE, CU EXCEPTIA MOBILIERULUI DE BIROU DE LA POZITIA NR. 94.03.
Cu exceptia produselor de tipul celor asezate pe sol si a unor categorii de articole mentionate in Nota 2 a Capitolului 94 (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol), care se clasifica la pozitia nr. 94.03, aceasta pozitie se refera la mobilierul metalic destinat sa fie asezat pe etajere, pe mese sau pe alte mobile. Materialul pentru birou la care se refera pozitia cuprinde articole de tipul celor utilizate de obicei in birouri, sub denumirea de clasoare, fisiere, de exemplu pentru clasarea corespondentei, a fiselor sau a altor documente, precum si articole din metal servind la clasarea provizorie a hartiilor sau la repartizarea lor prin curier (cosuri sau cutii de corespondenta, de exemplu), portmanuscrise pentru dactilografie, etajere de asezat pe masa pentru a servi ca biblioteca. Intra, de asemenea, la aceasta pozitie, furniturile metalice de birou, cum sunt cutiile cu despartituri pentru acte sau pentru carti, prespapierele, calimarile si seturile de scris, penarele, dispozitivele de timbrat si de pus sigilii, tampoanele-sugativa.
Sunt, dimpotriva, excluse de la aceasta pozitie, cosurile de hartie metalice, care urmeaza regimul lor propriu (de exemplu, pozitia nr. 73.26).

83.05 - MECANISME PENTRU LEGAREA FOILOR VOLANTE SAU PENTRU CLASOARE, CLEME SI AGRAFE PENTRU HARTII, COLTURI PENTRU DOCUMENTE, CALARETI SI OBIECTE SIMILARE DE BIROU, DIN METALE COMUNE; AGRAFE PREZENTATE IN BENZI (DE BIROU, PENTRU TAPITERIE, PENTRU AMBALARE, DE EXEMPLU), DIN METALE COMUNE.
8305.10 - Mecanisme pentru legarea foilor volante sau pentru clasoare
8305.20 - Agrafe prezentate in benzi
8305.90 - Altele, inclusiv partile
Aceasta pozitie cuprinde mecanismele (cu cleste, cu tirant, cu levier, cu arc, cu inel, cu surub, de exemplu) pentru legarea foilor mobile sau pentru clasoare, garniturile si inchizatoarele pentru registre, cum sunt colturile si inelele de intarire, precum si toate celelalte articole mici utilizate in birouri pentru asamblarea, prinderea sau marcarea hartiilor. Pot fi mentionate, printre acestea din urma, clemele de desen, clemele de note, clemele pentru hartii, colturile pentru documente, agrafele, calaretii de semnalizare pentru fise, carligele pentru hartie, pentru foi volante si agrafele prezentate in barete, de tipul celor utilizate in aparatele sau clestii de agrafat pentru birou, pentru tapiterie, pentru ambalare, de exemplu.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Pionezele (pozitiile nr. 73.17 sau 74.15, in special).
b) Inchizatoarele de carte sau de registru, cu sau fara cheie (pozitia nr. 83.01 sau 83.08).

83.06 - CLOPOTE, CLOPOTEI, GONGURI SI ARTICOLE SIMILARE, NEELECTRICE, DIN METALE COMUNE; STATUETE SI ALTE OBIECTE DE ORNAMENT, DIN METALE COMUNE; RAME PENTRU FOTOGRAFII, PENTRU GRAVURI SAU PENTRU ALTELE SIMILARE, DIN METALE COMUNE; OGLINZI DIN METALE COMUNE.
8306.10 - Clopote, clopotei, gonguri si articole similare
- Statuete si alte obiecte de ornament:
8306.21 - - Argintate, aurite sau platinate
8306.29 - - Altele
8306.30 - Rame pentru fotografii, pentru gravuri sau pentru altele similare; oglinzi

A. - CLOPOTE, CLOPOTEI, GONGURI SI ARTICOLE SIMILARE, NEELECTRICE
Grupa cuprinde clopotele, clopoteii si alte dispozitive de avertizare similare, neelectrice, din orice metal comun. Pot fi mentionate, in particular, clopotele de biserica, clopotele edificiilor publice, ale scolilor, ale uzinelor, ale navelor, ale vehiculelor de pompieri, de exemplu, clopotele si clopoteii de usa, de masa, de serviciu in biserici, talangile pentru vite, clopotele de poarta, de bicicleta, de trotineta sau de carucioare de copii, zurgalaii pentru animale, pentru acoperaminte de cap, pentru linii de pescuit, de exemplu, ansamblurile de clopote pentru porti si gongurile de masa. Sunt, de asemenea, clasificate aici, clopoteii, soneriile si altele similare, prevazute cu figuri, inscriptii, dedicatii, de exemplu si constituind suveniruri de calatorie.
Apartin, de asemenea, de aceasta pozitie, partile metalice ale clopotelor, clopoteilor, de exemplu, cum sunt limbile, manerele clopotelor de mana, calotele (inclusiv cele care pot fi folosite deopotriva la sonerii electrice sau neelectrice), buloanele pentru clopote, inclusiv butoanele rotative pentru clopoteii de poarta.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Postamentele (suporturile) pentru clopote de biserica, din fier sau din otel (pozitia nr. 73.08).
b) Manerele, tirantii si mecanismele de actionare pentru sonerii mecanice de apel (pozitiile nr. 73.25 sau 73.26).
c) Soneriile si celelalte aparate electrice de semnalizare, de la pozitia nr. 85.31.
d) Furniturile de orologerie (pozitia nr. 91.14).
e) Ansamblurile de clopote si gongurile constituind instrumente muzicale (pozitiile nr. 92.06 sau 92.07).
f) Articolele echipate cu clopote, zurgalai etc., cum sunt zgarzile pentru caini (pozitia nr. 42.01), anumite instrumente muzicale (tamburine etc.) (Capitolul 92), jucariile (pozitia nr. 95.03), de exemplu.

B. - STATUETE SI ALTE OBIECTE DE ORNAMENT
Grupa cuprinde un ansamblu de articole foarte diverse din orice metal comun (chiar cu adaosuri de alte materiale, care nu determina pierderea caracterului lor de produse din metal), a caror caracteristica esentiala este de a decora, de exemplu apartamente, holuri, birouri, sali de reuniune, biserici, gradini.
Este important sa se mentioneze ca nu sunt considerate obiecte de ornament, in sensul acestei grupe, celelalte articole clasificate la pozitii mai specifice ale Nomenclaturii, chiar daca, prin natura lor sau prin finisajul lor, contribuie la ornamentarea incaperilor.
Printre produsele clasificate la aceasta grupa, fie consecinta a naturii lor, adica fiindca sunt total lipsite de orice valoare utilitara reala, fie datorita faptului ca utilitatea lor reala consta in a contine sau a sustine alte obiecte decorative, sau in a mari caracterul ornamental al acestora, pot fi mentionate:
1) Statuetele si busturile; partile componente de seminee, de pendule sau de etajere (de exemplu reproduceri zoomorfe, de figuri simbolice, alegorice); trofeele (de exemplu cupe, vase) oferite cu ocazia unor manifestatii sportive sau artistice; ornamentele murale, cum sunt, de exemplu, placile, plachetele, platourile, farfuriile, avand un dispozitiv de agatare; medaliile si medalioanele, altele decat cele constituind articole de podoaba; florile artificiale, rozetele si motivele ornamentale similare, din metale turnate in forma sau forjate (din fier-forjat, in general) pentru decorare: bibelourile pentru etajere sau vitrine.
2) Articolele pentru exercitiul cultelor, cum sunt relicvarele, potirele, ciboriile, chivoturile sau crucile.
3) Vazele, vasele in care se pun ghivecele, jardinierele de masa si alte vase (inclusiv articolele de acest fel, din metale cloazonate din Extremul Orient).
In afara lucrarilor enumerate mai sus, mai sunt doua alte categorii de articole care, nefiind total lipsite de valoare utilitara reala, sunt totusi susceptibile, in anumite conditii, sa fie clasificate la aceasta grupa.
A) Prima categorie se refera la obiecte constituind articole de menaj sau de uz casnic, care ar fi de clasificat la pozitii distincte ale Nomenclatorului (acesta este cazul pentru cele din metale feroase, din cupru si din aluminiu) sau nu (este vorba, in special, de nichel si de staniu). Trebuie mentionat, in aceasta privinta, ca aceste articole sunt, in general, concepute intr-un scop esentialmente utilitar si ca prezenta motivelor ornamentale poate fi secundara la acel obiect. In consecinta, daca articolele decorate de acest fel au un caracter utilitar sensibil egal cu cel al articolelor corespunzatoare nedecorate, atunci va fi preferata clasificarea lor ca articole de menaj sau de uz casnic. Daca, dimpotriva, caracterul ornamental predomina net asupra caracterului realmente utilitar, are prioritate clasificarii acestor articole la aceasta grupa. Acesta este cazul, in special, al platourilor avand motive decorative in relief excluzand posibilitatea unei intrebuintari normale, scrumierele la care rolul de recipient este categoric accesoriu, obiectele constituind miniaturi fara utilitate reala (modelele micsorate ale unor ustensile de bucatarie, de exemplu).
B) A doua categorie se refera la articolele clasificate in pozitiile colective finale ale fiecarui Capitol, referitoare la metale si neconstituind articole de menaj sau de uz casnic. Pentru aceste articole, apartenenta la aceasta grupa trebuie luata in consideratie atunci cand ele au in mod evident un caracter ornamental. In special, serviciile pentru fumatori, casetele de bijuterii si cutiile de tigarete, cadelnitele si cutiile portchibrituri, care au aceasta caracteristica, trebuie clasificate aici.

C. - RAME METALICE PENTRU FOTOGRAFII, PENTRU GRAVURI SAU PENTRU ALTELE SIMILARE; OGLINZI DIN METALE COMUNE
Grupa cuprinde ramele din metale comune de orice forma si de orice dimensiuni, de exemplu pentru fotografi, pentru gravuri, pentru oglinzi, chiar cu dosul sau suportul din carton, din lemn sau din alt material, si cu placa din sticla. Oglinzile din sticla cu rama din metal sunt, dimpotriva, clasificate intotdeauna la pozitia nr. 70.09.
Grupa cuprinde si ilustratiile, gravurile si fotografiile prezentate intr-un cadru din metal comun, daca respectivul cadru confera ansamblului caracterul sau esential: in caz contrar, aceste articole se clasifica la pozitia nr. 49.11.
In ceea ce priveste tablourile, picturile, desenele, pastelurile, colajele si minitablourile similare, precum si gravurile, stampele si litografiile originale inramate, pentru a stabili daca articolele inramate sunt clasificate ca un ansamblu sau daca se clasifica separat cadrul, se face apel la Nota 5 de la Capitolul 97 si la Notele explicative de la pozitiile nr. 97.01 si 97.02.
Grupa cuprinde, de asemenea, oglinzile din metale comune (de suspendat, de buzunar, retrovizoare etc.), altele decat elementele optice (vezi Notele explicative ale pozitiilor nr. 90.01 si 90.02). Aceste oglinzi sunt, in general, din otel sau din alama cromata, nichelata sau argintata, inramate sau nu, chiar cu dos si suport. Ele pot fi, de asemenea, prevazute cu o cutie si un tirant din piele, din tesatura sau din alt material.

Pozitia exclude:
a) Grilajele si balustradele de apartament din fier forjat sau din alte metale comune (pozitia nr. 73.08, de exemplu).
b) Articolele de cutitarie si tacamurile de masa (Capitolul 82).
c) Incuietoarele si partile lor (pozitia nr. 83.02).
d) Ornamentele, decoratiunile, feroneria si celelalte articole similare pentru mobile, usi si ferestre (pozitia nr. 83.02).
e) Instrumentele si aparatele de la Capitolul 90, si, in special, barometrele si termometrele care pot avea un caracter net ornamental.
f) Aparatele de orologerie, precum si carcasele si cabinele lor, chiar daca acestea din urma sunt ornamentale si constau, de exemplu, din statuete si subiecte analoge destinate in mod evident unei pendule sau pendulete (Capitolul 91).
g) Articolele de la Capitolul 94.
h) Jocurile si jucariile (Capitolul 95).
i.j) Brichetele de masa (pozitia nr. 96.13) si vaporizatoarele de toaleta (pozitia nr. 96.16).
k) Obiectele de arta, de colectie sau de antichitate (Capitolul 97).

83.07 - TUBURI FLEXIBILE DIN METALE COMUNE, CU SAU FARA ACCESORIILE LOR.
8307.10 - Din fier sau din otel
8307.90 - Din alte metale comune
In functie de procedeul de fabricatie, se disting doua tipuri principale de tuburi metalice flexibile:
1) Tuburile flexibile constituite dintr-o foaie profilata infasurata elicoidal, cu sau fara agrafare.
Tuburile de acest fel pot fi complet etanse sau nu. In primul caz etanseitatea este asigurata cu ajutorul unor garnituri din cauciuc, din azbest, din materiale textile, de exemplu; ele servesc atunci ca tuburi de protectie pentru cabluri electrice si pentru transmisii flexibile, ca tevi pentru aspiratoare de praf, drept conducte de aer comprimat, de abur, de gaz, de apa, de benzina, de ulei sau de alte fluide la motoare, la masini-unelte, la pompe, la transformatoare, la dispozitive hidraulice sau pneumatice, la furnale etc. Tuburile care nu sunt complet etanse, sunt utilizate ca atare drept conducte de nisip, de cereale, de pulberi, de aschii etc. sau, eventual, drept protectie pentru cabluri electrice, pentru transmisii flexibile sau pentru tevi din cauciuc.
2) Tuburile flexibile ondulate obtinute, de exemplu, prin deformarea unui tub. Aceste tuburi sunt in mod firesc etanse si pot servi, deci, in scopurile enumerate la punctul 1) de mai sus.
Pentru a le mari rezistenta la presiune, tevile flexibile mentionate sus pot fi prevazute cu intarituri sau cu unul sau mai multe straturi de impletitura din fire sau de benzi metalice. Aceste straturi sunt, uneori, protejate de un fir metalic spiralat. Tevile flexibile, echipate sau nu cu invelisuri, pot fi acoperite si cu materiale plastice, cu cauciuc sau cu materiale textile.
Sunt considerate, de asemenea, drept tuburi flexibile de la aceasta pozitie, invelisurile de cabluri (cum sunt cele pentru franele bicicletelor) constituite dintr-un fir de fier strans infasurat in spirala (invelis tip Bowden). Sunt, dimpotriva, excluse articolele similare neutilizate ca tuburi, de exemplu vergelele extensibile pentru perdele, infasurate in spire stranse (pozitia nr. 73.26, in general).
Tuburile flexibile raman clasificate la aceasta pozitie, chiar daca au lungimi mici, asa cum sunt cele destinate unor utilizari termice sau antivibratorii, cunoscute sub numele de burdufuri termostatice sau compensatoare de dilatatie.
Tuburile flexibile, chiar prevazute cu accesoriile lor, cum sunt racordurile sau garniturile, raman clasificate la aceasta pozitie.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Tuburile din cauciuc cu armatura metalica inclusiv in masa, ca si cele intarite in exterior cu metal (pozitia nr. 40.09).
b) Tuburile metalice flexibile transformate in piese sau organe de masini, in special prin adaugarea unor dispozitive (Sectiunile XVI si XVII, in particular).

83.08 - INCHEIETORI, MONTURI-INCHEIETORI, CATARAME, CATARAME INCHEIETOARE, AGRAFE, COPCI, CAPSE INVIZIBILE SI ARTICOLE SIMILARE, DIN METALE COMUNE, PENTRU IMBRACAMINTE, PENTRU INCALTAMINTE, PENTRU PRELATE, PENTRU MAROCHINARIE, SAU PENTRU ORICE CONFECTII SAU ECHIPAMENTE; NITURI TUBULARE SAU CU TIJA BIFURCATA, DIN METALE COMUNE; MARGELE SI PAIETE, DIN METALE COMUNE.
8308.10 - Agrafe, copci si capse invizibile
8308.20 - Nituri tubulare sau cu tija bifurcata
8308.90 - Altele, inclusiv partile
Printre articolele clasificate aici, pot fi mentionate:
A) Agrafele, copcile si capsele pentru imbracaminte, pentru incaltaminte, pentru huse, pentru corturi, pentru vele, de exemplu.
B) Niturile tubulare sau cu tija bifurcata de orice fel. Ele sunt utilizate in industria imbracamintei sau a incaltamintei, la confectionarea huselor, a corturilor, a curelelor, a articolelor de voiaj, de marochinarie, de selarie, de exemplu, precum si la constructia de masini (in special in aeronautica). Sunt, de asemenea, incluse aici niturile oarbe cu tija, la care miscarea tijei serveste la evazarea tubului spre peretele de fixat, aceasta tija fiind taiata in final, dupa ce nitul a fost fixat.
C) Incheietori si monturi-incheietori fara incuietoare, pentru posete, pentru sacose, pentru portmoneuri, pentru serviete si pentru alte articole de marochinarie, pentru valize sau pentru alte articole de voiaj, precum si pentru carti si ceasornice-bratara (incheietorile si monturile-incheietori care au incuietori, se clasifica la pozitia nr. 83.01).
D) Cataramele (chiar cu dinte de catarama), ornamentale sau nu, si cataramele-incheietori pentru imbracaminte, pentru centuri pentru bretele, pentru portjartiere, pentru manusi, pentru pantofi, pentru ghete, pentru ceasornice-bratara, pentru ranite, pentru articole de voiaj, de selarie sau de marochinarie.
E) Margelele si paietele metalice utilizate, in special, la fabricarea articolelor imitatie de bijuterii, la decorarea tesaturilor, a broderiilor, a imbracamintei, de exemplu. Margelele si paietele, in general din cupru, din aluminiu sau din aliajele acestora, sunt de multe ori aurite sau argintate si sunt destinate pentru a fi lipite, cusute sau fixate in orice alt mod pe articolele de decorat. Margelele se prezinta de obicei sub forma de sfere mici sau de cuburi mici taiate (netede sau fatetate); paietele sunt; in general, decupate in forme geometrice (rotunda, hexagonala, de exemplu) din folii subtiri de metal si sunt, de obicei, perforate.
Articolele vizate la punctele A), C) si D) de mai sus pot avea parti din cupru sau din piele, din tesatura, din materiale plastice, din lemn, din corn, din os, din ebonita, din sidef, din fildes sau din alte materiale, sau pot avea imitatii de pietre pretioase. Ele raman, in acest caz, clasificate aici, cu conditia ca sa-si pastreze caracterul de articole metalice. Ele pot fi, de asemenea, ornamentate prin prelucrarea metalului (daltuire, gravare, de exemplu).
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Ornamentele, altele decat cataramele, de exemplu pentru palarii, pentru posete, pentru pantofi, pentru centuri, de la pozitia nr. 71.17.
b) Paietele metalice nedecupate (Capitolele 74 pana la 76, dupa caz).
c) Niturile, altele decat cele tubulare sau cu tija bifurcata; portmuschetoanele (Capitolele 73 pana la 76, in particular).
d) Capsele si nasturii care se inchid (pozitia nr. 96.06).
e) Fermoarele cu glisiera si partile lor (pozitia nr. 96.07).

83.09 - DOPURI (INCLUSIV DOPURILE CU COROANA, DOPURILE CU FILET SI DOPURILE DE TURNARE IN PAHARE), CAPSULE PENTRU STICLE, CEPURI FILETATE, ACOPERITOARE DE CEPURI, SIGILII SI ALTE ACCESORII PENTRU AMBALARE, DIN METALE COMUNE.
8309.10 - Dopuri cu zimti
8309.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde un ansamblu de articole din orice metal comun, asociate uneori cu alte materiale (materiale plastice, cauciuc, pluta etc.), utilizate pentru infundarea si capsularea butoaielor, bidoanelor, flacoanelor, sticlelor, sau a altor recipiente, precum si pentru sigilarea lazilor sau a altor ambalaje.
Aceste articole constau din:
1) Dopuri metalice de orice fel (de exemplu dopuri cu coroana, dopuri cu tija filetata, cu arc), inclusiv dopurile sau capacele (cu filet, cu agrafare, cu colier, cu etrier, cu bride etc.) de tipul celor utilizate pentru inchiderea sticlelor de bere, de lapte, a borcanelor de conserve, a tuburilor cu comprimate farmaceutice sau a recipientelor similare.
Pozitia exclude dopurile metalice cu cap (asu buton) din materiale plastice, portelan etc.
2) Cepuri filetate pentru butoaie metalice.
3) Dopuri de turnare in pahare, dopuri dozatoare, dopuri de numarat picaturile si altele similare, pentru sticle de lichior, de ulei, de medicamente, de exemplu.
4) Capsule desirabile pentru sticle de ulei, de lapte, de bere etc., capsule de pus peste dopuri, confectionate din folii subtiri de plumb, de cositor sau de aluminiu si destinate sa acopere, in special, sticlele de sampanie sau de alte vinuri fine.
5) Placi de vrane, constand din rondele, romburi sau forme similare, decupate din foi de tabla si urmand sa fie fixate pe vrana butoaielor cu scopul de a proteja aceasta vrana.
6) Legaturi din fire metalice ("botnite" etc.), utilizate pentru a fixa dopurile pe sticlele de bauturi gazoase sau pe anumite borcane de conserve.
7) Sigilii de orice fel, in general din plumb sau din tinichea, destinate sa asigure inviolabilitatea lazilor, pachetelor, incintelor, vagoanelor de cale ferata sau a altor vehicule etc., inclusiv benzile, butoanele si marcile de garantie.
8) Colturi protectoare pentru lazi.
9) Legaturi pentru inchiderea sacilor, a saculetilor sau a altor ambalaje similare, constituite din unul sau din doua fire metalice, intercalate intre doua lamele din material plastic sau doua benzi de hartie.

83.10 - PLACI INDICATOARE, PLACI PENTRU FIRME, PLACI PENTRU ADRESE SI ALTE PLACI SIMILARE, CIFRE, LITERE SI INSEMNE DIVERSE, DIN METALE COMUNE, CU EXCEPTIA CELOR CLASIFICATE LA POZITIA NR. 94.05.
Cu exceptia firmelor, a placilor indicatoare si a articolelor similare luminoase, avand o sursa de iluminare fixata in mod durabil, precum si a partilor lor nedenumite si necuprinse in alta parte a pozitiei nr. 94.05, aceasta pozitie cuprinde placile din metale comune prezentand cuvinte, litere, cifre sau desene, emailate, lacuite, imprimate adancit sau in relief, gravate, ajurate, stantate, mulate, formate sau obtinute pe orice alta cale si dand toate indicatiile esentiale care trebuie sa figureze pe o placa indicatoare, pe o placa pentru firme, pe o placa pentru adresa sau pe orice alta placa similara. Aceste placi sunt destinate, in mod normal, sa fie fixate sau instalate permanent (de exemplu, panourile de semnalizare rutiera, de publicitate, tablitele pentru masini) sau sa fie utilizate de mai multe ori (de exemplu, jetoanele si etichetele de la vestiare).
Unele dintre aceste placi pot fi concepute intr-o astfel de maniera, incat sa fie posibila completarea lor prin alte indicatii avand un caracter accesoriu in raport cu cele ce figureaza deja pe placa (adaugarea unui numar de serie pe o placa ce da toate caracteristicile esentiale ale unei masini, de exemplu). In schimb, placile, etichetele, fisele si celelalte articole similare acoperite cu imprimari etc. avand un caracter accesoriu in raport cu indicatiile adaugate ulterior de mana sau altfel, sunt excluse din aceasta pozitie.
Sunt, in special, clasificate la aceasta pozitie:
1) Placile indicatoare pentru drumuri, pentru strazi, pentru localitati pentru imobile (chiar daca ele comporta un simplu numar), pentru morminte, de exemplu, sau cele referitoare la functii publice (politie, paznic de camp, de exemplu), la interdictii (fumatul interzis, teren de vanatoare pazit, de exemplu); placile pentru semnalizare rutiera etc.
2) Placile-firma pentru hanuri, pentru magazine, pentru ateliere.
3) Placile-reclama pentru marfuri etc.
4) Placile-adresa pentru imobile, pentru porti, pentru cutii de scrisori, pentru vehicule, pentru zgarzile animalelor, de exemplu, inclusiv etichetele volante (pentru chei, pentru vestiare, pentru gradini, de exemplu).
5) Orice alte placi de acelasi ordin: placi de inmatriculare pentru vehicule, tablite pentru masini, pentru contoare, de exemplu.
Aceasta pozitie cuprinde, de asemenea, cifrele, literele si motivele izolate, destinate sa serveasca la fabricarea placilor susmentionate, seturile de cifre si de litere pentru compunerea etichetelor, a formulelor comerciale pentru vitrine sau a inscriptiilor cu caracter temporar (in gari, de exemplu, pentru indicarea trenurilor care pleaca).
Totusi, formele serigrafice sau parafele de imprimat data, pentru marcarea ambalajelor sau pentru pictura, se clasifica drept articole din metalul corespunzator.
Sunt, in afara de acestea, excluse de la aceasta pozitie:
a) Placile care nu au nici litere, nici cifre, nici desene, sau care au numai indicatii cu un caracter accesoriu in raport cu cele ce vor fi adaugate ulterior (pozitiile nr. 73.25, 73.26, 76.16, 79.07, de exemplu).
b) Caracterele de tipografie (pozitia nr. 84.42) sau pentru masini de scris si placile pentru masini de imprimat adresele (pozitia nr. 84.73).
c) Placile, discurile si semafoarele pentru cai de comunicatie, de la pozitia nr. 86.08.
83.11 - SARME, BAGHETE, TUBURI, PLACI, ELECTROZI SI ARTICOLE SIMILARE DIN METALE COMUNE SAU DIN CARBURI METALICE, ACOPERITE SAU UMPLUTE CU DECAPANTI SAU CU FONDANTI, PENTRU LIPIRE, PENTRU SUDARE SAU PENTRU DEPUNERE DE METAL SAU DE CARBURI METALICE; SARME SI BAGHETE DIN PULBERI DE METALE COMUNE AGLOMERATE, UTILIZATE LA METALIZAREA PRIN PULVERIZARE.
8311.10 - Electrozi acoperiti, pentru sudura cu aer electric, din metale comune
8311.20 - Sarme umplute, pentru sudura cu arc electric, din metale comune
8311.30 - Baghete acoperite si sarme umplute, pentru lipire sau sudura cu flacara, din metale comune
8311.90 - Altele, inclusiv partile
Aceasta pozitie cuprinde sarmele, baghetele, tuburile, placile, pastilele, electrozii si celelalte forme sub care este introdus materialul de aport la sudare, la lipire sau la depunerea de metal sau de carburi metalice (pentru a reincarca cu material obiectele dezgolite prin uzura), cu conditia sa fie vorba de articole acoperite sau umplute. In cazul articolelor umplute, anvelopa este constituita, in general, dintr-un tub sau, uneori, dintr-o folie spiralata. Sarmele, baghetele, tuburile, placile, pastilele, electrozii, de exemplu, din metale comune neacoperite sau neumplute, se clasifica la Capitolele 72 pana la 76 si 78 pana la 81.
Produsele servind la acoperire sau la umplere sunt constituite, in principiu, din decapant si din fondant (clorura de zinc, clorura de amoniu, borax, cuart, colofoniu, lanolina, de exemplu), scopul fiind evitarea adaugarii lor separate la lipire, la sudare sau la depunerea de materiale. Ele pot contine, de asemenea, metalul de aport sub forma de pulbere. La sudura electrica, acoperirea poate sa fie formata si dintr-un material refractar (pasta speciala sau azbest), servind, in special, la dirijarea arcului.
Pentru sudura cu arc, sunt utilizati electrozi acoperiti sau sarme umplute. Electrozii se compun dintr-un miez din metal si dintr-o imbracaminte nemetalica, care poate avea o grosime si o compozitie variabile. Sarmele umplute sunt produse tubulare, umplute cu materiale identice cu cele utilizate pentru acoperirea electrozilor. Aceste sarme sunt prezentate in colaci sau in bobine.
In cazul sudarii la forja, placile, pastilele etc. sunt introduse intre partile de asamblat. Ele contin un suport din folie, din plasa sau din tabla metalica, acoperit cu decapant sau cu fondant. Ele sunt fabricate fie in forma in care sunt intrebuintate, fie in benzi, care sunt apoi rupte in functie de necesitati.
Sunt cuprinse aici, in afara de acestea, sarmele si baghetele obtinute prin filarea cu presa a unei mase compusa din pulberi de metalele comune (de nichel, in general) aglomerate cu ajutorul unui excipient pe baza de materiale plastice. Aceste articole servesc la metalizarea prin pulverizare (schoopage) a materialelor diverse (metale, ciment, de exemplu).
Pozitia exclude sarmele si baghetele de sudura umplute, in care, in afara de decapanti si fondanti, sudura contine, in greutate, 2% sau mai mult dintr-un metal pretios (Capitolul 71).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016