Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 80 din 5 ianuarie 2000  STANIU SI ARTICOLE DIN STANIU    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 80 din 5 ianuarie 2000 STANIU SI ARTICOLE DIN STANIU

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

STANIU SI ARTICOLE DIN STANIU

Note de Capitol.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Bare
produsele laminate, filate, trase sau forjate, nerulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime. Se considera, de asemenea, ca fiind bare, produsele de aceleasi forme si dimensiuni, obtinute prin mulare, turnare sau sinterizare, daca ele au suferit ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
b) Profile
produsele laminate, filate, trase, forjate sau obtinute prin formare sau prin indoire, rulate sau nu, cu sectiunea transversala constanta pe intreaga lor lungime, care nu corespund nici uneia dintre definitiile date pentru bare, pentru sarme, pentru table, pentru benzi, pentru folii, pentru tuburi sau pentru tevi. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind profile, produsele de aceleasi forme, obtinute prin mulare, prin turnare sau prin sinterizare, daca au suferit, ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
c) Sarma
produsele laminate, filate, trase sau trefilate, rulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate" ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime.
d) Table, benzi si folii
produsele plate (altele decat produsele sub forma bruta de la pozitia nr. 80.01), rulate sau nu, cu sectiune transversala dreptunghiulara plina, chiar cu muchii rotunjite (inclusiv "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele), cu o grosime uniforma, prezentate:
- sub forma patrata sau dreptunghiulara, a caror grosime nu depaseste a zecea parte din latime:
- sub alta forma decat cea patrata sau dreptunghiulara, de orice dimensiune, cu conditia sa nu aiba caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
Raman, in special, clasificate la pozitia nr. 79.05, tablele, benzile si foliile care prezinta modele in relief (caneluri, striatii, incretiri, picaturi, nervuri, romburi, de exemplu), precum si cele perforate, ondulate, lustruite sau acoperite, cu conditia ca aceste prelucrari sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
e) Tuburi si tevi
produsele tubulare, rulate sau nerulate, a caror sectiune transversala, care este constanta pe toata lungimea lor si care nu prezinta decat o singura cavitate inchisa, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, si ai carei pereti au o grosime constanta. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind tuburi si tevi, produsele cu sectiune transversala in forma de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, care pot avea muchiile rotunjite pe toata lungimea lor, cu conditia ca sectiunile transversale interioara si exterioara sa aiba aceeasi forma, aceeasi orientare si acelasi centru. Tuburile si tevile care au sectiunile transversale mentionate mai sus pot fi lustruite, acoperite, indoite, filetate interior sau exterior, gaurite, ingustate, evazate, conice sau prevazute cu flanse, bride sau bucse.

Note de subpozitii.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Staniu nealiat
metalul care contine cel putin 99%. in greutate, staniu, cu conditia ca bismutul sau cuprul, daca sunt prezente, sa aiba un continut, in greutate, sub limitele indicate in urmatorul tabel:

TABEL - Alte elemente



| Element |Continutul limita % in greutate|
+-----------------------------+-------------------------------+
| Bi Bismut | 0,1 |
| Cu Cupru | 0,4 |
+-----------------------------+-------------------------------+

b) Aliaje de staniu
materialele metalice in care staniul predomina, in greutate fata de oricare dintre celelalte elemente, cu conditia ca:
1) continutul total, in greutate, al acestor alte elemente sa depaseasca 1%, sau
2) continutul, in greutate, al bismutului sau al cuprului, sa fie egal sau superior limitelor indicate in tabelul de mai sus.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol trateaza staniul si aliajele sale.
Staniul este extras pe cale industriala din casiterit (dioxid de staniu), care se gaseste fie n filoane, fie in stare aluvionara si este clasificat la pozitia nr. 26.09.
Principalele faze ale metalurgiei staniului sunt urmatoarele:
I. Imbogatirea minereului prin spalare si concasare, urmata de flotare, dupa caz.
II. Eliminarea impuritatilor (sulf, arseniu, cupru, plumb, fier, tungsten, de exemplu), fie prin prajire oxidanta, fie prin separare magnetica, fie cu ajutorul solventilor (acizi diluati, in general).
III. Reducerea, in cuptor, cu carbune, a bioxidului astfel tratat.
IV. Rafinarea staniului brut astfel obtinut, prin diverse procedee care permit obtinerea metalului aproape pur.
Se obtine, de asemenea, staniu (staniu recuperat), fie prin electroliza, precedata sau nu de un tratament cu clor, a resturilor de fier alb sau de fier cositorit (cutii de conserve, de exemplu), fie prin retopirea si afinarea deseurilor sau a resturilor de staniu metalic. In ambele cazuri, se poate obtine un metal cu acelasi grad de puritate ca cel precedent.
Staniul pur este alb argintiu si este foarte stralucitor. Este foarte fuzibil, este maleabil, este putin ductil, este moale, fiind mai dur, totusi, decat plumbul. Se preteaza foarte bine la operatii de topire, de ciocanire, de laminare si de filare la presa.
Staniul se oxideaza greu la aer, dar este atacat de catre acizii concentrati.
Principala utilizare a staniului este cositorirea altor metale comune si, in mod cu totul special, a fierului sau a otelului (fabricarea fierului-alb utilizat pentru cutiile de conserve) si pentru prepararea aliajelor de cupru (bronzuri). In stare pura sau aliata, el serveste, de asemenea, la fabricarea aparatelor si a tevariei pentru industriile alimentare, a partii superioare a alambicurilor, a aparatelor refrigeratoare, a rezervoarelor industriale, a baghetelor, a sarmelor, de exemplu pentru sudura, a articolelor de ornament sau de masa (vesela din staniu), a jucariilor, a tevilor de orga, de exemplu. El este, de asemenea, utilizat sub forma de tuburi flexibile sau de folii subtiri.

Principalele aliaje ale staniului, cuprinse in acest Capitol in conformitate cu Nota 5 a Sectiunii XV, sunt urmatoarele:
1) Aliajele staniu-plumb, utilizate, in special, pentru lipire (sudura pe baza de staniu), la fabricarea veselei de staniu, a jucariilor sau a masurilor de capacitate pentru lichide.
2) Aliajele staniu-antimoniu, cu adaos, in general, de cupru (metal englezesc sau metal Britannia, in special), utilizate mai ales pentru fabricarea veselei de masa si, uneori, chiar a cuzinetilor de lagare.
3) Aliajele staniu-plumb-antimoniu, uneori cu adaos de cupru (aliaje antifrictiune pe baza de staniu), utilizate mai ales pentru obtinerea pieselor turnate in forme sau turnate sub presiune si, in special, a cuzinetilor de lagare sau ca material de etansare.
4) Aliajele staniu-cadmiu si staniu-zinc-cadmiu, utilizate ca metale antifrictiune.

Acest Capitol cuprinde:
A) La pozitiile nr. 80.01 si 80.02, formele brute sub care se obtine metalul, precum si deseurile si resturile din staniu.
B) La pozitiile nr. 80.03 pana la 80.05, produsele rezultate din transformarea, in general prin laminare si filare la presa, a staniului sub forma bruta de la pozitia nr. 80.01 precum si, la pozitia nr. 80.05, pulberile si paietele din staniu.
C) La pozitia nr. 80.06, anumite produse bine determinate (tevarie si accesorii de tevarie) si, la pozitia nr. 80.07, un ansamblu de articole care nu sunt cuprinse nici in pozitiile precedente ale acestui Capitol, nici in Nota 1 a Sectiunii XV, nici in Capitolele 82 sau 83 si care nu sunt clasificate mai specific in alte parti ale Nomenclaturii.

Produsele si articolele acestui Capitol sunt supuse, adesea, unor prelucrari diverse in vederea ameliorarii proprietatilor si aspectului metalului. Aceste operatii, care nu afecteaza clasificarea acestor articole in pozitiile lor corespunzatoare, sunt, in general, cele descrise in Consideratiile generale ale Capitolului 72.

In ceea ce priveste dispozitiile referitoare la clasificarea articolelor compuse (produse mai specifice), este necesar sa se aiba in vedere Consideratiile generale ale Sectiunii XV.

80.01 - STANIU SUB FORMA BRUTA.
8001.10 - staniu nealiat
8001.20 - Aliaje de staniu
Aceasta pozitie cuprinde staniul sub forma bruta, in mase, blocuri, lingouri, sleburi, turte, placi, baghete sau granule. Aceste produse sunt destinate cositoririi, sau pentru a fi, ulterior, laminate, filate la presa, retopite, de exemplu.
Sunt excluse de la aceasta pozitie, pulberile si paietele din staniu (pozitia nr. 80.05).

80.02 - DESEURI SI RESTURI, DIN STANIU.
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 72.04, referitoare la aceleasi produse din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, deseurilor si resturilor din staniu.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Cenusa si reziduurile de la fabricarea staniului (pozitia nr. 26.20).
b) Lingourile si formele brute similare, turnate pornind de la deseuri si resturi de staniu retopite (pozitia nr. 80.01).

80.03 - BARE, PROFILE SI SARME, DIN STANIU.
Produsele clasificate la aceasta pozitie si definite in Notele 1 a), 1 b) si 1 c) ale acestui Capitol, sunt similare cu articolele din cupru descrise in Notele explicative ale pozitiilor nr. 74.07 si 74.08 si dispozitiile acestora le sunt aplicabile, mutatis mutandis.
Sunt clasificate, de asemenea, aici, baghetele pentru sudura, din aliaje de staniu, obtinute, in general, prin filare la presa, chiar daca sunt taiate la lungime, dar neacoperite cu material fondant sau cu flux, caz in care se clasifica la pozitia nr. 83.11.
Aceasta pozitie nu cuprinde baghetele din staniu simplu turnate, destinate a fi laminate, filate sau retopite, de exemplu (pozitia nr. 80.01).

80.04 - TABLE, FOLII SI BENZI, DIN STANIU, CU O GROSIME CARE DEPASESTE 0,2 mm.
La aceasta pozitie sunt clasificate produsele definite in Nota 1 d) a acestui Capitol, cu o grosime care depaseste 0,2 mm.
Dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 74.09, referitoare la aceleasi semifabricate din cupru, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor acestei pozitii.
Foliile si benzile subtiri din staniu, cu o grosime care nu depaseste 0,2 mm (facand abstractie de suport (hartie, etc.)). se clasifica la pozitia nr. 80.05.

80.05 - FOLII SI BENZI SUBTIRI, DIN STANIU (CHIAR IMPRIMATE SAU FIXATE PE HARTIE, PE CARTON, PE MATERIAL PLASTIC SAU PE SUPORTURI SIMILARE), CU O GROSIME CARE NU DEPASESTE 0,2 MM (FARA A INCLUDE SUPORTUL); PULBERI SI PAIETE, DIN STANIU.
La aceasta pozitie sunt clasificate produsele definite in Nota 1 d) a acestui Capitol, cu o grosime care nu depaseste 0,2 mm.
Continutul acestei pozitii este similar cu cel al pozitiei nr. 74.10 si dispozitiile Notei explicative corespunzatoare sunt aplicabile, mutatis mutandis, la fiecare caz particular. In ceea ce priveste grosimea limita de 0,2 mm, ea trebuie inteleasa tinand cont de eventualul strat de acoperire (lac, de exemplu), dar facand abstractie de suport (hartie, de exemplu).
Foliile si benzile subtiri din staniu se obtin nu numai prin procedeele obisnuite de laminare si ciocanire, dar si prin derularea, in fata unui cutit dispus oblic, a unui cilindru gol din staniu pe miez din fier.
Aceste produse sunt utilizate, in special, la fabricarea capsulelor pentru astuparea recipientilor, a ambalajelor pentru produse alimentare, (ciocolata, dulciuri etc.), pentru dublarea (sau placarea) foliilor si benzilor subtiri din plumb destinate acelorasi utilizari; ele se folosesc, de asemenea, pentru cositorirea oglinzilor.
La aceasta pozitie sunt clasificate pulberile definite in Nota 8 b) a Sectiunii XV, precum si paietele. Aceste produse corespund pulberilor si paietelor din cupru, astfel incat dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 74.06 sunt aplicabile, mutatis mutandis, fiecarui caz particular. Pulberea de staniu se mai obtine prin precipitarea unei solutii de clorura de staniu si de zinc.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Granulele de staniu (pozitia nr. 80.01).
b) Tablele, foliile si benzile din staniu, cu o grosime care depaseste 0,2 mm (pozitia nr. 80.04).

80.06 - TUBURI, TEVI SI ACCESORII DE TEVARIE (RACORDURI, COTURI, MANSOANE, DE EXEMPLU), DIN STANIU.
Tuburile si tevile sunt definite in Nota 1 e) a acestui Capitol.
Dispozitiile Notelor explicative de la pozitiile nr. 73.04 pana la 73.07, referitoare la aceleasi articole din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor acestei pozitii.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Profilele tubulare (pozitia nr. 80.03).
b) Stuturile si racordurile echipate cu dispozitive de robinetarie (pozitia nr. 84.81).
c) Tuburile si tevile din staniu, transformate in elemente de articole determinate, care urmeaza regimul lor propriu, de exemplu acela al organelor de masini si de aparate (Sectiunea XVI).

80.07 - ALTE ARTICOLE, DIN STANIU.
La aceasta pozitie sunt clasificate toate produsele din staniu, altele decat cele cuprinse fie in pozitiile precedente ale acestui Capitol, fie in Nota 1 a Sectiunii XV, fie in Capitolele 82 sau 83, fie chiar in celelalte parti ale Nomenclaturii.
Sunt clasificate aici, in special:
1) Recipientele de orice fel si, in special, rezervoarele, bacurile si produsele similare, fara dispozitive mecanice sau termice.
2) Tuburile flexibile pentru ambalarea culorilor sau a altor produse.
3) Articolele de uz casnic, precum vesela de masa, oalele, tavile, paharelele, urcioarele, capetele de sifon, capacele pentru sticlele si canile de bere.
4) Masurile de capacitate (litri, litri dubli, de exemplu).
5) Anozii utilizati in galvanoplastie (vezi partea A a Notei explicative a pozitiei nr. 75.08).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016