Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 8 din 5 ianuarie 2000  FRUCTE COMESTIBILE; COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 8 din 5 ianuarie 2000 FRUCTE COMESTIBILE; COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

FRUCTE COMESTIBILE; COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde fructele necomestibile.
2. - Fructele refrigerate se clasifica la aceleasi pozitii ca si fructele proaspete.
3. - Fructele uscate din acest Capitol pot fi partial rehidratate sau tratate in scopurile urmatoare:
a) pentru imbunatatirea pastrarii si conservarii lor (de exemplu prin tratament termic moderat, sulfurare, adaugare de acid sorbic sau de sorbat de potasiu);
b) pentru imbunatatirea sau pastrarea aspectului lor (de exemplu cu ajutorul uleiului vegetal sau prin adaugarea de cantitati mici de sirop de glucoza), atata timp cat isi pastreaza caracterul de fructe uscate.

CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde fructele (inclusiv fructele cu coaja) si cojile de citrice sau de pepene (inclusiv pepenele verde), in general destinate alimentatiei umane, ca atare sau dupa preparare. Pot fi proaspete (inclusiv refrigerate), congelate (chiar daca au fost sau nu fierte in prealabil in apa, in aburi, sau daca li s-au adaugat indulcitori) sau uscate (inclusiv deshidratate, evaporate sau liofilizate); pot fi, de asemenea, conservate in mod provizoriu, de exemplu cu ajutorul gazului sulfuros sau in apa sarata, sulfurata sau la care s-au adaugat diverse substante ce se folosesc la asigurarea conservarii lor provizorie, atata timp cat nu devin improprii alimentatiei.
Prin "refrigerat" se intelege ca temperatura unui produs a fost, in general, scazuta pana in jur de 0°C, fara a antrena congelarea sa. Totusi, unele produse, cum ar fi pepenii si unele citrice, pot fi considerate ca refrigerate atunci cand sunt racite si mentinute la +10°C. Prin "congelat" se intelege ca un produs a fost racit sub punctul sau de congelare, pana la congelarea in toata masa sa.
Produsele de acest tip pot fi intregi, taiate in felii sau bucati, curatate de samburi, sfaramate, rase, curatate de coaja sau pielita sau decorticate.
De notat ca omogenizarea in sine nu este de natura sa conduca la considerarea unui produs de la acest Capitol ca un produs preparat care este clasificat la Capitolul 20.
Adaugarea de mici cantitati de zahar nu modifica clasificarea produselor la acest Capitol. A fortiori se clasifica aici si fructele uscate (curmale, prune etc.) a caror suprafata este uneori acoperita de o depunere de zahar ce provine din uscarea naturala si care pot avea aparenta fructelor cristalizate de la pozitia nr. 20.06.
Capitolul nu cuprinde totusi unele produse vegetale care se clasifica la alte Capitole ale Nomenclaturii, desi unele dintre ele sunt din punct de vedere botanic fructe, asa cum este cazul pentru:
a) Masline, tomate, castraveti, castraveciori, dovleci, vinete si ardei din genul Capsicum sau din genul Pimenta (Capitolul 7).
b) Cafea, vanilie, bace de ienupar si alte produse de la Capitolul 9.
c) Arahide si alte fructe oleaginoase, fructe folosite mai ales in industria parfumurilor, in medicina sau ca insecticide, paraziticide sau produse similare, roscove, samburi de caisa sau fructe similare (Capitolul 12).
d) Boabe de cacao (pozitia nr. 18.01).
Capitolul exclude:
1●) faina, grisul si pulberea de fructe (pozitia nr. 11.06).
2●) Fructele comestibile si cojile de citrice sau de pepene, preparate sau conservate prin alte procedee decat cele vizate mai sus (Capitolul 20).
3●) Fructele comestibile prajite (in special castanele, migdalele si smochinele), chiar si macinate, folosite in general ca inlocuitori de cafea (pozitia nr. 21.01).
Fructele in starile prevazute in Capitol pot fi prezentate, ocazional, in recipiente inchise ermetic (de exemplu prunele uscate sau alunele, simplu uscate, prezentate in cutii) fara sa fie modificata clasificarea lor, in principiu. Totusi, trebuie notat faptul ca produsele introduse in astfel de ambalaje se clasifica, in cele mai multe cazuri, la Capitolul 20, fie pentru ca au suferit o alta preparare in afara celor prevazute aici, fie pentru ca modul lor efectiv de conservare difera, de asemenea, de procedeele vizate in Capitol.

08.01 - NUCI DE COCOS, NUCI DE BRAZILIA, NUCI DE CAJU, PROASPETE SAU USCATE, CHIAR FARA COAJA SAU FARA PIELITA.
- Nuci de cocos:
0801.11 - - Uscate
0801.19 - - Altele
- Nuci de Brazilia:
0801.21 - - In coaja
0801.22 - - Fara coaja
- Nuci de caju:
0801.31 - - In coaja
0801.32 - - Fara coaja
Pozitia cuprinde nuca de cocos deshidratata, care este miezul de nuca de cocos uscat si ras utilizat in scopuri culinare, dar exclude copra, miezul uscat al nucii de cocos utilizat pentru obtinerea uleiului de cocos dar improprie consumului uman. (pozitia nr. 12.03).

08.02 - ALTE FRUCTE CU COAJA, PROASPETE SAU USCATE, CHIAR FARA COAJA SAU FARA PIELITA.
- Migdale:
0802.11 - - In coaja
0802.12 - - Decojite
- Alune (Corylus spp.):
0802.21 - - In coaja
0802.22 - - Decojite
- Nuci comune:
0802.31 - - In coaja
0802.32 - - Decojite
0802.40 - Castane (Castanea spp.)
0802.50 - Fistic
0802.90 - Altele
Aici este vorba mai ales de migdale (dulci sau amare), alune, nuci comune, castane (Castanea spp.), fistic, nuci de Pecan, seminte de pin dulce (Pinus pinea).
De asemenea, aici se clasifica nucile de palmier african "arec" (sau de betel) folosite in general pentru a fi mestecate, nucile de cola folosite atat pentru a fi mestecate, cat si ca produs de baza in fabricarea anumitor bauturi si fructele comestibile din soiul fructelor cu coaja spinoasa si cornoasa provenind de la o planta din specia Trapa natans, numita uneori castana de apa.
Pozitia nu cuprinde:
a) Tubercul comestibil din specia Eleocharis dulcis sau Eleocharis tuberosa, numita comun castana de apa chineza (pozitia nr. 07.14)
b) Coaja de nuca si cojile de migdale goale (pozitia nr. 14.04).
c) Arahidele (pozitia nr. 12.02), arahidele prajite sau untul de arahide (pozitia nr. 20.08).
d) Castanele salbatice sau castanele de India (Alesculus hippocastanum) (pozitia nr. 23.08).

08.03 - BANANE, PROASPETE SAU USCATE.
Pozitia cuprinde toate fructele comestibile ale speciilor din genul Musa paradisica.

08.04 - CURMALE, SMOCHINE, ANANAS, AVOCADO, GUAVE, MANGO SI MANGUSTAN, PROASPETE SAU USCATE.
0804.10 - Curmale
0804.20 - Smochine
0804.30 - Ananas
0804.40 - Avocado
0804.50 - Guave, mango si mangustan
In sensul acestei pozitii, denumirea de smochine se aplica in mod exclusiv fructelor Ficus carica, chiar destinate distilarii; in consecinta, smochinele de cactus sau smochinele de Barbarie sunt excluse (pozitia nr. 08.10).

08.05 - CITRICE, PROASPETE SAU USCATE.
0805.10 - Portocale
0805.20 - Mandarine (inclusiv tangerine si satsumas); clementine, wilkings si hibrizi similari de citrice
0805.30 - Lamai (Citrus limon, Citrus limonum) si lamai mici (Citrus aurantifolia)
0805.40 - Grepfruit
0805.90 - Altele
Prin citrice se inteleg mai ales portocalele, dulci sau amare (Seville oranges), mandarinele, (inclusiv tangerine si satsumas), clementinele, wilkings si hibrizii similari de citrice, lamaile (Citrus limon, Citrus limonum) si lamaile mici (Citrus aurantifolia) grepfruitul, chitra si Citrus "bergamia". Pozitia cuprinde si lamaile si portocalele mici si verzi, destinate conservarii.
Pozitia nu cuprinde:
a) Cojile de citrice (pozitia nr. 08.14).
b) Portocalele crude, care sunt fructe necomestibile, cazute prematur din copac dupa inflorire si care sunt culese uscate, mai ales pentru extragerea uleiului esential pe care il contin (boabe mici) (pozitia nr. 12.11).

08.06 - STRUGURI, PROASPETI SAU USCATI.
0806.10 - Proaspeti
0806.20 - Uscati
La strugurii proaspeti sunt clasificati nu numai strugurii de masa, dar si cei pentru presare, care sunt sau nu tasati, sfaramati sau striviti in butoaie. De asemenea, poate fi vorba de strugurii copti natural sau in sere.
Principalele varietati de struguri uscati sunt cele numite de Corint, Sultana, Sultanine, Izmir, Thompson (struguri fara samburi), Muscat, Malaga (struguri cu samburi), Denia, Damas, Lexir si Gordo.

08.07 - PEPENI (INCLUSIV PEPENI VERZI) SI PAPAYA, PROASPETI.
- Pepeni (inclusiv pepeni verzi):
0807.11 - - Pepeni verzi
0807.19 - - Altii
0807.20 - Papaya
Pozitia cuprinde pepenii verzi si pepenii galbeni, inclusiv pepenii de iarna (cu conservare de lunga durata), proaspeti, din speciile Citrullus vulgaris sau Cucumis melo, de exemplu pepenii galbeni cu coaja striata si pepenii galbeni cantalupi. Aceasta pozitie cuprinde si papaya, fructe in forma de pepene ai speciei Carica papaya. In schimb, sunt excluse fructele speciei Asimina triloba cunoscute in limba engleza sub denumirea de "pawpaws" (pozitia nr. 08.10).

08.08 - MERE, PERE SI GUTUI, PROASPETE.
0808.10 - Mere
0808.20 - Pere si gutui
Merele si perele se clasifica la aceasta pozitie indiferent daca sunt destinate consumului ca atare sau daca sunt destinate fabricarii de bauturi (de exemplu cidru si rachiu de pere) sau unor utilizari industriale (fabricarea de magiun de mere, dulceata, peltea, pectina etc.).
Gutuile sunt folosite mai ales la fabricarea dulcetii sau a peltelei.

08.09 - CAISE, CIRESE, PIERSICI (INCLUSIV PIERSICI FARA PUF SI NECTARINE), PRUNE SI PORUMBE, PROASPETE.
0809.10 - Caise
0809.20 - Cirese
0809.30 - Piersici, inclusiv piersici fara puf si nectarine
0809.40 - Prune si porumbe
Pozitia cuprinde caisele, ciresele din toate varietatile (cirese pietroase, cirese englezesti, visine etc.), piersicile (inclusiv piersicile fara puf si nectarinele), prunele din toate speciile (prunele propriu-zise, prunele renglote, corcodusele, prunele brumarii etc.) si porumbele.

08.10 - ALTE FRUCTE, PROASPETE.
0810.10 - Capsuni
0810.20 - Zmeura, mure, sau dude si hibrizi ale acestora
0810.30 - Coacaze negre, albe sau rosii si agrise
0810.40 - Afine, afine negre si alte fructe din specia Vaccinium
0810.50 - Kiwi
0810.90 - Altele
Pozitia cuprinde toate fructele din speciile comestibile nedenumite mai sus sau necuprinse in alte Capitole ale Nomenclaturii (a se vedea in acest sens excluderile mentionate in Consideratiile generale ale Capitolului).
Aici se clasifica:
1) Capsunile.
2) Zmeura, murele, dudele si hibrizii acestora.
3) Coacazele negre, albe, rosii si agrisele.
4) Afinele rosii, negre si alte fructe din genul Vaccinium.
5) Scorusele sau bacele de scorus, soc, mosmoanele de America (sapotile), rodiile, smochinele de Barbaria, macesele, fructele de Diospyros kaki, fructele de Zizyphus, mosmoanele de Japonia, litchi, coacazele de China sau kiwi (Actinidia chinensis, Alauch sau Actinidia deliciosa), bacele de Annona muricata, fructele de scortisoara si fructele de Asimina triloba.
Bacele de ienupar se clasifica la pozitia nr. 09.09.

08.11 - FRUCTE FIERTE SAU NU, IN APA SAU IN ABURI, CONGELATE, CHIAR CU ADAOS DE ZAHAR SAU ALTI INDULCITORI.
0811.10 - Capsuni, fragi
0811.20 - Zmeura, mure, dude si hibrizi ai acestora, coacaze negre, albe sau rosii si agrise
0811.90 - Altele
Aici se clasifica fructele comestibile congelate care, atunci cand sunt proaspete sau refrigerate, se clasifica la pozitiile precedente ale Capitolului (a se vedea Consideratiile generale ale Capitolului in ceea ce priveste sensul termenilor "refrigerat" si "congelat").
Fructele care au fost fierte in apa sau in aburi inaintea congelarii, sunt de asemenea clasificate la aceasta pozitie. Fructele si nucile congelate, fierte altfel decat in apa sau aburi inaintea congelarii, se clasifica la Capitolul 20.
Fructele congelate indulcite cu zahar sau alti indulcitori sunt de asemenea clasificate la aceasta pozitie, adaugarea zaharului avand in general drept efect impiedicarea aparitiei fenomenelor de oxidare care, cel mai adesea, ar provoca la decongelare, o schimbare a culorii fructelor. Se includ la aceasta pozitie si fructele carora li s-a adaugat sare.

08.12 - FRUCTE CONSERVATE PROVIZORIU (DE EXEMPLU CU AJUTORUL GAZULUI SULFUROS, IN SARAMURA SAU IN APA SULFURATA SAU PRIN ADAUGARE DE ALTE SUBSTANTE CARE ASIGURA PROVIZORIU CONSERVAREA LOR), DAR IMPROPRII ALIMENTATIEI IN ACEASTA STARE.
0812.10 - Cirese
0812.20 - Capsuni
0812.90 - Altele
Pozitia cuprinde fructele care au fost supuse unui tratament avand ca unic efect conservarea lor provizorie in timpul transportului si depozitarii, inaintea utilizarii definitive (de exemplu fructe - chiar oparite - conservate cu ajutorul gazului sulfuros, sau in apa sarata, sulfurate sau carora li s-au adaugat alte substante) cu conditia, totusi, sa fie improprii alimentatiei, in aceasta stare.
Aceste produse sunt utilizate, in principal, ca materie prima in diverse industrii alimentare (fabricarea de dulceturi, pregatirea fructelor confiate in zahar etc.). Fructele cel mai frecvent prezentate in aceasta stare sunt ciresele, capsunile, portocalele, chitra, piersicile si prunele renglote. Acestea sunt de obicei conditionate in butoaie sau cosuri speciale.

08.13 - FRUCTE USCATE, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIILE NR. 08.01 PANA LA 08.06; AMESTECURI DE FRUCTE USCATE SAU DE FRUCTE CU COAJA DE LA ACEST CAPITOL.
0813.10 - Caise
0813.20 - Prune
0813.30 - Mere
0813.40 - Alte fructe
0813.50 - Amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coaja din acest Capitol
A) Fructe uscate.
Aici se clasifica fructele uscate care, atunci cand sunt proaspete, se clasifica la pozitiile 08.07 - 08.10. Acestea sunt pregatite, fie prin uscare directa la soare, fie prin metode industriale (de exemplu trecerea printr-un tunel de uscare).
Fructele preparate cel mai adesea in acest mod sunt caisele, piersicile, merele, prunele, porumbele si perele. Merele si perele uscate pot fi folosite pentru consum sau pentru fabricarea cidrului sau a rachiului din pere. Cu exceptia prunelor si porumbelor, ele sunt in general taiate in doua sau in felii, cu samburii sau semintele scoase. De asemenea, pot fi prezentate sub forma de paste, simplu uscate sau evaporate, in felii sau in bucati - si acesta este mai ales cazul caiselor sau prunelor.
Pozitia cuprinde fructele de catina rosie. Cuprinde si pulpa de catina rosie la care nu s-a adaugat zahar sau alte substante si nici altfel prelucrata, chiar daca contine seminte, parti lemnoase sau bucati de endocarp.
B) Amestecuri de fructe uscate sau de fructe cu coaja.
La aceasta pozitie sunt de asemenea clasificate toate amestecurile de fructe uscate sau de fructe cu coaja de la acest Capitol (inclusiv amestecurile de fructe uscate sau de fructe cu coaja ce apartin unei aceleasi pozitii). Cuprinde deci amestecurile de fructe uscate (cu exceptia fructelor cu coaja), amestecurile de fructe cu coaja, proaspete sau uscate si amestecurile de fructe cu coaja proaspete sau uscate si de fructe uscate. Aceste amestecuri sunt adesea prezentate in cutii, pachete, ambalaje celulozice etc.
Unele fructe uscate sau amestecuri de fructe uscate de la aceasta pozitie pot fi prezentate in saculeti, mai ales pentru prepararea infuziilor sau tizanelor. Aceste produse se clasifica aici.
Totusi pozitia exclude produsele alcatuite dintr-un amestec de fructe uscate de la aceasta pozitie cu plante sau parti din plante de la alte Capitole sau cu alte substante (de exemplu unul sau mai multe extrase de plante) (in general pozitia nr. 21.06).

08.14 - COJI DE CITRICE SAU DE PEPENI (INCLUSIV PEPENI VERZI), PROASPETE, CONGELATE, PREZENTATE IN APA SARATA, SULFURATE SAU CU ADAUGARE DE ALTE SUBSTANTE CARE ASIGURA PROVIZORIU CONSERVAREA LOR, SAU CHIAR USCATE.
Cojile de citrice de la aceasta pozitie, care sunt folosite in mod obisnuit in scopuri alimentare, sunt cele de portocale (inclusiv portocale amare sau naramza), de lamai sau de chitra. Cel mai des sunt destinate a fi confiate. Din ele se pot extrage si uleiuri esentiale.
Cojile pulverizate se clasifica la pozitia nr. 11.06, iar cojile confiate in zahar, la pozitia nr. 20.06.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016