Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 79 din 5 ianuarie 2000  ZINC SI ARTICOLE DIN ZINC    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 79 din 5 ianuarie 2000 ZINC SI ARTICOLE DIN ZINC

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

ZINC SI ARTICOLE DIN ZINC

Note de Capitol.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Bare
produsele laminate, filate, trase sau forjate, nerulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime. Se considera, de asemenea, ca fiind bare, produsele de aceleasi forme si dimensiuni, obtinute prin mulare, turnare sau sinterizare, daca ele au suferit ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
b) Profile
produsele laminate, filate, trase, forjate sau obtinute prin formare sau prin indoire, rulate sau nu, cu sectiunea transversala constanta pe intreaga lor lungime, care nu corespund nici uneia dintre definitiile date pentru bare, pentru sarme, pentru table, pentru benzi, pentru folii, pentru tuburi sau pentru tevi. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind profile, produsele de aceleasi forme, obtinute prin mulare, prin turnare sau prin sinterizare, daca au suferit, ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
c) Sarma
produsele laminate, filate, trase sau trefilate, rulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate" ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime.
d) Table, benzi si folii
produsele plate (altele decat produsele sub forma bruta de la pozitia nr. 79.01), rulate sau nu, cu sectiune transversala dreptunghiulara plina, chiar cu muchii rotunjite (inclusiv "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele), cu o grosime uniforma, prezentate:
- sub forma patrata sau dreptunghiulara, a caror grosime nu depaseste a zecea parte din latime:
- sub alta forma decat cea patrata sau dreptunghiulara, de orice dimensiune, cu conditia sa nu aiba caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
Raman, in special, clasificate la pozitia nr. 79.05, tablele, benzile si foliile care prezinta modele in relief (caneluri, striatii, incretiri, picaturi, nervuri, romburi, de exemplu), precum si cele perforate, ondulate, lustruite sau acoperite, cu conditia ca aceste prelucrari sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
e) Tuburi si tevi
produsele tubulare, rulate sau nerulate, a caror sectiune transversala, care este constanta pe toata lungimea lor si care nu prezinta decat o singura cavitate inchisa, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, si ai carei pereti au o grosime constanta. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind tuburi si tevi, produsele cu sectiune transversala in forma de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, care pot avea muchiile rotunjite pe toata lungimea lor, cu conditia ca sectiunile transversale interioara si exterioara sa aiba aceeasi forma, aceeasi orientare si acelasi centru. Tuburile si tevile care au sectiunile transversale mentionate mai sus pot fi lustruite, acoperite, indoite, filetate interior sau exterior, gaurite, ingustate, evazate, conice sau prevazute cu flanse, bride sau bucse.

Note de subpozitii.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Zinc nealiat
metalul continand cel putin 97,5%, in greutate, zinc.
b) Aliaje de zinc
materialele metalice in care zincul predomina, in greutate, fata de fiecare dintre celelalte elemente continute, cu conditia ca, in greutate, continutul total al acestor alte elemente sa depaseasca 2,5%.
c) Prafuri de zinc
prafurile care sunt obtinute prin condensarea vaporilor de zinc si care prezinta particule sferice mai fine decat pulberile. Cel putin 80%, in greutate, dintre ele, trec printr-o sita cu deschiderea ochiurilor de 63 micrometri (microni). Prafurile trebuie sa contina cel putin 85%, in greutate, zinc metalic.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol se refera la zinc si la aliajele sale.
Zincul este extras, in principal, din minereul sulfurat (blenda sau sfalerit) si, intr-o masura mai mica, din minereuri carbonate si silicate (smithsonit, calamin etc.) (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 26.08).
Minereul este mai intai imbogatit, apoi transformat, prin prajire sau prin calcinare, in oxid de zinc (in cazul minereurilor sulfurate sau carbonate) sau in silicat anhidru de zinc (in cazul minereurilor silicate). Zincul este, in continuare, extras prin reducere termica sau (cu exceptia minereurilor silicate) prin electroliza.
I. Reducerea se face incalzind, izolat in creuzete, oxidul sau silicatul de zinc amestecat cu cocs. Temperatura este suficienta pentru producerea vaporilor de zinc, care se condenseaza, prin racire in aparate denumite condensatoare, unde se aduna cea mai mare parte a zincului brut. Acest zinc in stare impura poate fi utilizat direct pentru galvanizare, dar el poate fi si rafinat prin diferite procedee.
Se obtine, de asemenea, si o parte a zincului sub forma de praf de metal impur, in dispozitivele denumite alonje, care prelungesc creuzetele.
O perfectionare moderna a acestui procedeu se bazeaza pe reducerea continua a oxidului de zinc si distilarea in retorte verticale. Prin acest procedeu se obtine un metal foarte pur, utilizat la obtinerea aliajelor pentru turnarea sub presiune.
II. In procedeul prin electroliza, oxidul de zinc este dizolvat in acid sulfuric diluat. Solutia de sulfat de zinc astfel obtinuta, separata in prealabil de impuritatile sale (cadmiu, fier, cupru etc.), este supusa electrolizei si furnizeaza un zinc foarte pur.
Zincul se obtine, de asemenea, retopind deseurile si resturile de zinc.

Zincul este un metal de culoare alb-albastruie, susceptibil de a fi laminat, etirat, filat la presa, ambutisat etc., in conditii speciale de temperatura; de asemenea, el se toarna usor. Zincul este rezistent la coroziunea atmosferica si este, datorita acestui fapt, utilizat in principal la zincari pentru constructii (zincarea elementelor de acoperis etc.) si ca acoperire de protectie pentru alte metale, in special pentru fier si otel (in special prin galvanizare la cald, depunere electrolitica, serardizare si aplicare sub forma de straturi acoperitoare sau pulverizare cu pistolul).
Zincul este utiliza (in afara de acestea, la prepararea aliajelor, dintre care unele (alama, de exemplu) nu sunt cuprinse aici, deoarece in compozitia lor predomina, in greutate, alte metale. Printre principalele aliaje apartinand de acest Capitol, conform dispozitiilor Notei 5 a Sectiunii XV, pot fi mentionate:
1) Aliajele zinc-aluminiu, continand, in general, asociate sau nu, cupru sau magneziu, utilizate pentru turnarea sub presiune, in special pentru fabricarea pieselor de autovehicule (corpuri de carburator, grilaje de radiator, tablouri de bord etc.), a pieselor de bicicleta (pedale, carcase pentru dinamul sistemului de iluminare etc.), a pieselor pentru aparate de radio, pentru frigidere etc. Unele dintre aceste aliaje sunt utilizate la fabricarea placilor sau foliilor foarte rezistente, a matritelor, a poansoanelor sau a anozilor pentru protectia catodica a tevilor sau a cazanelor etc., din otel, impotriva coroziunii.
2) Aliajele zinc-cupru (aliaje pentru butoane si articole turnate). Vezi Notele 1 a) si b) ale subpozitiilor referitoare la deosebirea intre zinc si aliajele de zinc.

Acest Capitol cuprinde:
A) La pozitiile nr. 79.01 si 79.02, formele brute sub care este obtinut zincul, precum si deseurile si resturile de zinc.
B) La pozitia nr. 79.03, prafurile, pulberile si paietele de zinc.
C) La pozitiile nr. 79.04 si 79.05, produsele obtinute prin transformarea, in general prin laminare, prin filare la presa sau prin tragere, a zincului sub forma bruta de la pozitia nr. 79.01.
D) La pozitia nr. 79.06, anumite articole bine determinate (tevarie si accesorii de tevarie) si, la pozitia nr. 79.07, un ansamblu de produse care nu sunt cuprinse nici in pozitiile precedente ale acestui Capitol, nici in Nota 1 a Sectiunii XV, nici in Capitolele 82 sau 83 si care nu sunt clasificate mai specific in alte parti ale Nomenclaturii.

Produsele si articolele de la acest Capitol sunt, in mod frecvent, supuse unor operatii diverse, in vederea ameliorarii proprietatilor si aspectului metalului. Aceste operatii, care nu afecteaza clasificarea acestor articole la pozitiile lor corespunzatoare, sunt, in general, cele descrise in Consideratiile generale ale Capitolului 72.

In ceea ce priveste dispozitiile referitoare la clasificarea articolelor compuse (produse mai specifice), este necesar sa se aiba in vedere Consideratiile generale ale Sectiunii XV.

79.01 - ZINC SUB FORMA BRUTA.
- Zinc nealiat:
7901.11 - - Continand, in greutate, 99,99% sau mai mult, zinc
790.12 - - Continand, in greutate, mai putin de 99,99%, zinc
7901.20 - Aliaje de zinc
La aceasta pozitie este clasificat zincul sub forma bruta, cu diferitele sale grade de puritate, prezentat sub forma de mase, lingouri, placi, tagle sau forme similare, sau sub forma de granule. Aceste produse sunt destinate sa serveasca la galvanizare (prin scufundare sau prin depunere electrolitica), la prepararea aliajelor, sau pentru a fi, ulterior, laminate, trase, filate la presa, retopite etc.
Sunt excluse de la aceasta pozitie, pulberile prafurile si paietele de zinc (pozitia nr. 79.03).

79.02 - DESEURI SI RESTURI, DIN ZINC.
Dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 72.04, referitoare la aceleasi produse din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, deseurilor si resturilor din zinc:
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Cenusile si reziduurile de la fabricarea zincului (pozitia nr. 26.20).
b) Lingourile si formele brute similare, turnate pornind de la deseuri sau resturi din zinc retopite (pozitia nr. 79.01).

79.03 - PRAFURI, PULBERI SI PAIETE, DIN ZINC.
7903.10 - Prafuri de zinc
7903.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Prafurile de zinc, definite in Nota 1 c) de subpozitie a acestui Capitol, care sunt obtinute prin condensarea vaporilor de zinc provenind fie direct dintr-o operatie de reducere a minereului de zinc, fie din tratarea materialelor care contin zinc, aduse pana la starea de fierbere. Aceste produse nu trebuie sa fie confundate cu prafurile de zinc de la gura cuptorului, sau cu prafurile de zinc recuperate in filtre, care sunt clasificate la pozitia nr. 26.20.
2) Pulberile de zinc, asa cum sunt definite in Nota 8 b) a Sectiunii XV, si paietele de zinc. Aceste produse corespund pulberilor si paietelor din cupru, astfel incat dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 74.06 sunt aplicabile, mutatis mutandis, la fiecare caz particular.

Prafurile, pulberile si paietele din zinc sunt utilizate, in principal, la acoperirea altor metale prin cementare (serardizare), la fabricatia culorilor metalice, ca reducator chimic etc.
Sunt, in afara de acestea, excluse de la aceasta pozitie:
a) Prafurile, pulberile si paietele din zinc, constituind culori sau vopsele preparate, cum sunt cele asociate cu materiale colorante sau prezentate in suspensie, in dispersie sau in stare de pasta intr-un liant sau intr-un solvent (Capitolul 32).
b) Granulele din zinc (pozitia nr. 79.01).

79.04 - BARE, PROFILE SI SARME, DIN ZINC.
Produsele clasificate in aceasta pozitie si definite in Notele 1 a), b) si c) ale acestui Capitol, sunt similare cu articolele din cupru descrise in Notele explicative ale pozitiilor nr. 74.07 sau 74.08 si dispozitiile acestora le sunt aplicabile, mutatis mutandis.
Barele si profilele sunt, in mod frecvent, utilizate la fabricarea lucrarilor fasonate, din zinc, pentru constructii, de la pozitia nr. 79.07; sarma de zinc serveste, mai ales, ca materie prima de acoperire, prin pulverizare cu arzatorul cu acetilena.
Sunt, de asemenea, clasificate aici, baghetele pentru sudura, din aliaje de zinc, obtinute, in general, prin filare la presa, chiar daca sunt taiate la lungime, dar neacoperite cu material fondant sau cu flux, deoarece, in acest caz, se clasifica la pozitia nr. 83.11.
Aceasta pozitie nu cuprinde baghetele turnate, destinate a fi laminate, filate sau retopite, de exemplu (pozitia nr. 79.01).

79.05 - TABLE, FOLII SI BENZI, DIN ZINC.
La aceasta pozitie sunt clasificate produsele din zinc definite in Nota 1 d) a acestui Capitol, care sunt similare cu articolele din cupru descrise in Notele explicative ale pozitiilor nr. 74.09 si 74.10. Sunt clasificate aici, foliile si benzile din zinc, de orice grosime.
Foliile din zinc sunt utilizate pentru acoperirea cladirilor, pentru fabricarea recipientilor pentru bateriile uscate, a placilor de fotogravura, de litografie si alte procedee de imprimare si reproducere etc.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Tablele si benzile desfasurate (pozitia nr. 79.07).
b) Plansele pregatite sub forma de clisee, pentru artele grafice (pozitia nr. 84.42).

79.06 - TUBURI, TEVI SI ACCESORII DE TEVARIE (RACORDURI, COTURI, MANSOANE, DE EXEMPLU), DIN ZINC.
Tuburile si tevile sunt definite in Nota 1 e) a acestui Capitol.
Dispozitiile Notelor explicative ale pozitiilor nr. 73.04 pana la 73.07, referitoare la aceleasi articole din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, produselor din aceasta pozitie.
Tuburile si tevile din zinc sunt fabricate, de cele mai multe ori, prin aceleasi metode ca cele din cupru sau din plumb: filare la presa si, uneori, electroliza.
Ele sunt utilizate, in principal, ca burlane pentru apa de ploaie.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Profilele tubulare (pozitia nr. 79.04).
b) Tuburile si racordurile echipate cu dispozitive de robinetarie (pozitia nr. 84.51).
c) Tuburile si tevile transformate in elemente ale unor produse determinate, care urmeaza regimul lor propriu, de exemplu cel al organelor de masini si de aparate (Sectiunea XVI).

79.07 - ALTE ARTICOLE, DIN ZINC.
La aceasta pozitie sunt clasificate toate produsele din zinc, altele decat cele cuprinse fie in pozitiile precedente ale acestui Capitol, fie in Nota 1 a Sectiunii XV, fie in Capitolele 82 sau 83, fie chiar in alte parti ale Nomenclaturii.
Sunt clasificate aici, in special:
1) Rezervoarele, cuvele si recipientii similari, de orice capacitate, fara dispozitive mecanice sau termice.
2) Ambalajele tubulare rigide, utilizate, in special, la ambalarea produselor farmaceutice (comprimate etc.).
3) Panzele metalice, grilajele, plasele si tablele si benzile desfasurate.
4) Tintele, cuiele, crampoanele cu varf, carligele si celelalte articole de tipul celor descrise in Notele explicative ale pozitiilor nr. 73.17 si 73.18.
5) Articolele de uz casnic, de uz gospodaresc, de igiena sau de toaleta, cum sunt galetile, putinele, bazinele, chiuvetele, cazile, dusurile, stropitoarele, plansele de spalat, urcioarele. Trebuie mentionat, totusi, ca aceste articole sunt fabricate, de cele mai multe ori, din fonta zincata sau din otel zincat, caz in care sunt clasificate la pozitiile nr. 73.23 sau 73.24.
6) Etichetele (pentru plantatii, pentru arbusti etc.) care nu contin nici litere, nici cifre sau desene, sau care contin numai indicatii avand un caracter secundar in raport cu cele ce vor fi adaugate dupa taiere. Etichetele purtand toate datele esentiale pe care ele sunt destinate sa le furnizeze, sunt clasificate la pozitia nr. 83.10.
7) Sabloanele sau marcile pentru data, pentru marcarea ambalajelor etc.
8) Carligele pentru ardezie si toate celelalte produse de natura celor mentionate in Notele explicative ale pozitiilor nr. 73.25 si 73.26.
9) Anozii intrebuintati in galvanoplastie (vezi partea A a Notei explicative a pozitiei nr. 75.08).
10) Anozii de protectie catodica, utilizati pentru protejarea conductelor de titei, a conductelor de gaze, a rezervoarelor de nave-cisterna etc., impotriva coroziunii.
11) Jgheaburile, coamele de acoperis, lucarnele, canalele, cadrele de usi sau de ferestre, balustradele, mainile curente, cercevelele si celelalte articole fasonate pentru constructii, de tipul celor mentionate in Nota explicativa a pozitiei nr. 73.08.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016