Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 78 din 5 ianuarie 2000  PLUMB SI ARTICOLE DIN PLUMB    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 78 din 5 ianuarie 2000 PLUMB SI ARTICOLE DIN PLUMB

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

PLUMB SI ARTICOLE DIN PLUMB

Note de Capitol.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Bare
produsele laminate, filate, trase sau forjate, nerulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime. Se considera, de asemenea, ca fiind bare, produsele de aceleasi forme si dimensiuni, obtinute prin mulare, turnare sau sinterizare, daca au suferit ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara, unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
b) Profile
produsele laminate, filate, trase, forjate sau obtinute prin formare sau prin indoire, rulate sau nu, cu sectiunea transversala constanta pe intreaga lor lungime, care nu corespund nici uneia din definitiile date pentru bare, pentru sarme, pentru table, pentru benzi, pentru folii, pentru tuburi sau pentru tevi. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind profile, produsele de aceleasi forme, obtinute prin mulare, prin turnare sau prin sinterizare, daca au suferit, ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
c) Sarma
produsele laminate, filate, trase sau trefilate, rulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate" ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime.
d) Table, benzi si foi
produsele plate (altele decat produsele sub forma bruta de la pozitia nr. 78.01), rulate sau nu, cu sectiune transversala dreptunghiulara plina, chiar cu muchii rotunjite (inclusiv "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele), cu o grosime uniforma, prezentate:
- sub forma patrata sau dreptunghiulara, a caror grosime nu depaseste a zecea parte din latime:
- sub alta forma decat cea patrata sau dreptunghiulara, de orice dimensiune, cu conditia sa nu aiba caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
Raman clasificate la pozitia nr. 78.04, in special tablele, benzile si foliile care prezinta modele in relief (caneluri, striatii, incretiri, picaturi, nervuri, romburi, de exemplu), precum si cele perforate, ondulate, lustruite sau acoperite, cu conditia ca aceste prelucrari sa nu le confere acestor produse cacterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
e) Tuburi si tevi
produsele tubulare, rulate sau nerulate, a caror sectiune transversala, care este constanta pe toata lungimea lor si care nu prezinta decat o singura cavitate inchisa, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, si ai carei pereti au o grosime constanta. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind tuburi si tevi, produsele cu sectiune transversala in forma de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, care pot avea muchiile rotunjite pe toata lungimea lor, cu conditia ca sectiunile transversale interioara si exterioara sa aiba aceeasi forma, aceeasi orientare si acelasi centru. Tuburile si tevile care au sectiunile transversale mentionate mai sus pot fi lustruite, acoperite, indoite, filetate interior sau exterior, gaurite, ingustate, evazate, conice sau prevazute cu flanse, bride sau bucse.

Note de subpozitii.
1. - In acest Capitol, prin plumb rafinat se intelege:
metalul continand cel pulin 99,9%, in greutate, plumb, cu conditia ca orice alt element sa aiba un continut, in greutate, care sa nu depaseasca limitele indicate in tabelul de mai jos:

TABEL - Alte elemente



| Element |Continut limita % in greutate|
+---------------------------------+-----------------------------+
|Ag Argint | 0,02 |
|As Arsen | 0,005 |
|Bi Bismut | 0,05 |
|Ca Calciu | 0,002 |
|Cd Cadmiu | 0,002 |
|Cu Cupru | 0,08 |
|Fe Fier | 0,002 |
|S Sulf | 0,002 |
|Sb Antimoniu | 0,005 |
|Sn Staniu | 0,005 |
|Zn Zinc | 0,002 |
|Altele (de exemplu Te), fiecare| 0,001 |
+---------------------------------+-----------------------------+


CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol se refera la plumb si la aliajele sale.
Plumbul este extras, in general, din sulfura sa, galena, de multe ori argentiferii. Acest minereu, imbogatit in prealabil prin macinare si flotare, este tratat in general prin prajire si reducere. In timpul prajirii, efectuata sub actiunea aerului, cea mai mare parte a sulfurii este transformata in oxid, iar sulful este eliminat in mare parte. In cursul topirii reducatoare, care este efectuata cu ajutorul cocsului si al unui fondant, metalul este extras din oxidul sau. Plumbul astfel obtinut contine, inca, elemente straine, in special argint. El este, in general, supus unei rafinari, care permite sa se ajunga la plumb practic pur.
Plumbul se obtine, de asemenea, prin retopirea deseurilor si resturilor de plumb.

Plumbul este un metal de culoare cenusie-albastruie, cu densitate foarte mare, foarte moale (el este zgariat usor cu unghia), foarte fuzibil si foarte maleabil. El rezista la actiunea celor mai multi acizi (sulfuric sau clorhidric, in particular), ceea ce motiveaza intrebuintarea sa la constructia de aparate pentru fabricarea acestora (camere de plumb).

Plumbul poate fi aliat usor cu alte elemente, datorita punctului sau de topire foarte coborat. Principalele aliaje ale plumbului, cuprinse in acest Capitol conform Notei 5 a Sectiunii XV, sunt urmatoarele:
1) Aliajele plumb-staniu, utilizate la sudura (sudura pe baza de plumb), la metalizare sau la fabricarea foliilor de ambalat ceaiul.
2) Aliajele plumb-antimoniu-staniu, pentru caractere de tipografie sau pentru organe de rulmenti (metale antifrictiune pe baza de plumb).
3) Aliajele plumb-arsen, pentru gloante de vanatoare.
4) Aliajele plumb-antimoniu, pentru gloante sau pentru placi de acumulatoare.
5) Aliajele plumb-calciu, plumb-antimoniu-cadmiu si plumb-telur.

Acest Capitol cuprinde:
A) La pozitiile nr. 78.01 si 78.02, plumbul sub forma bruta, deseurile si resturile de plumb.
B) La pozitiile nr. 78.03 si 78.04, produsele rezultate din transformarea, in general prin laminare sau prin filare la presa, a plumbului sub forma bruta de la pozitia nr. 78.01, precum si, la pozitia nr. 78.04, pulberile si paietele de plumb.
C) La pozitia nr. 78.05, anumite produse bine determinate (tevarie si accesorii) si, la pozitia nr. 78.06, un ansamblu de produse care nu sunt cuprinse nici la pozitiile precedente ale acestui Capitol, nici in Nota 1 a Sectiunii XV, nici in Capitolele 82 sau 83 si care nu sunt clasificate mai specific in alte parti ale Nomenclaturii.

Produsele si articolele acestui Capitol sunt, de cele mai multe ori, supuse unor prelucrari diverse, in vederea ameliorarii proprietatilor si aspectului metalului. Aceste operatii, care nu afecteaza clasificarea acestor articole la pozitiile lor corespunzatoare, sunt in general cele descrise in Consideratiile generale ale Capitolului 72.

In ceea ce priveste dispozitiile referitoare la clasificarea articolelor compuse (lucrari mai particulare), este necesar sa se aiba in vedere Consideratiile generale ale Sectiunii XV.

78.01 - PLUMB SUB FORMA BRUTA.
7801.10 - Plumb rafinat
- Altele:
7801.91 - - Continand antimoniu ca alt element predominant in greutate
7801.99 - - Altele
La aceasta pozitie se clasifica plumbul turnat sub forma bruta, cu grade de puritate diferite, incepand cu plumbul impur si plumbul argentifer, pana la plumbul electrolitic rafinat, sub forma de mase, blocuri, lingouri, sleburi, placi, lipii, baghete etc.; aceste semifabricate sunt destinate sa fie ulterior laminate, filate la presa, retopite etc. Aceasta pozitie cuprinde, de asemenea, anozii turnati pentru rafinarea electrolitica.
Aceasta pozitie nu cuprinde pulberile si paietele din plumb (pozitia nr. 78.04).

78.02 - DESEURI SI RESTURI, DIN PLUMB.
Dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 72.04, referitoare la aceleasi produse din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, deseurilor si resturilor din plumb.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Cenusile si reziduurile de la fabricarea plumbului (pozitia nr. 26.20).
b) Lingourile si formele brute similare, turnate pornind de la deseuri sau de la resturi de plumb retopite (pozitia nr. 78.01).

78.03 - BARE, PROFILE SI SARME, DIN PLUMB.
Produsele clasificate la aceasta pozitie si definite in Notele 1 a), b) si c) ale acestui Capitol, sunt similare articolelor din cupru descrise in Notele explicative ale pozitiilor nr. 74.07 sau 74.08, iar dispozitiile acestora le sunt aplicabile, mutatis mutandis.
Profilele din plumb sunt utilizate, in special, la fixarea vitraliilor, iar baghetele din plumb la fabricarea proiectilelor.
Sunt, de asemenea, clasificate aici, baghetele pentru sudura din aliaje de plumb, obtinute in general prin filare la presa, chiar daca sunt taiate la lungime, dar neacoperite cu material fondant sau cu flux, caz in care se clasifica la pozitia nr. 83.11.
Aceasta pozitie nu cuprinde baghetele turnate, destinate a fi laminate, filate sau retopite, de exemplu (pozitia nr. 78.01).

78.04 - TABLE, FOLII SI BENZI, DIN PLUMB; PULBERI SI PAIETE, DIN PLUMB.
- Table, folii si benzi:
7804.11 - - Folii si benzi, cu o grosime de maximum 0,2 mm (fara a considera suportul)
7804.19 - - Altele
7804.20 - Pulberi si paiete
Tablele, foliile si benzile din plumb sunt definite in Nota 1 d) a acestui Capitol.
Dispozitiile Notelor explicative ale pozitiilor nr. 74.09 sau 74.10, referitoare la aceleasi produse din cupru, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor din aceasta pozitie.
Tablele, foliile si benzile din plumb sunt utilizate, in special, la imbracarea acoperisurilor, la placare, la constructia de cuve, de jgheaburi sau de aparate pentru industriile chimice sau pentru fabricarea de pereti sau ecrane pentru instalatii radiologice.
Foliilele si benzile subtiri, din plumb, sunt utilizate, in special, la ambalare (in particular, pentru captusirea cutiilor de ceai, de matase etc.). Pentru anumite intrebuintari, foliile in cauza sunt, uneori, cositorite sau dublate cu alt metal.
Sunt, de asemenea, clasificate aici, pulberile din plumb, cum sunt cele definite in Nota 8 b) a Sectiunii XV, precum si paietele din plumb de orice fel. Aceste produse corespund pulberilor si paietelor din cupru, astfel incat dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 74.06 le sunt aplicabile, mutatis mutandis.
Pulberile si paietele din plumb, constituind culori sau vopsele preparate, cum sunt cele asociate cu materiale colorante sau prezentate in suspensie, in dispersie sau in forma de pasta intr-un liant sau un solvent, se clasifica la Capitolul 32.

78.05 - TUBURI, TEVI SI ACCESORII DE TEVARIE (RACORDURI, COTURI, MANSOANE, DE EXEMPLU), DIN PLUMB.
Tuburile si tevile sunt definite in Nota 1 e) a acestui Capitol.
Dispozitiile Notelor explicative ale pozitiilor nr. 73.04 pana la 73.07, referitoare la aceleasi articole din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor de la aceasta pozitie.
In ceea ce priveste fabricarea de tuburi si tevi din plumb, trebuie precizat, totusi, ca metoda cea mai aplicata este aceea de filare la presa.
Tuburile, tevile si accesoriile de tevarie, din plumb (inclusiv tuburile in S pentru sifoane), sunt utilizate, in principal, pentru conductele de apa, de gaz, de acizi (sulfuric sau clorhidric), ca invelis pentru cabluri electrice etc.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Profilele tubulare (pozitia nr. 78.03).
b) Stuturile si racordurile echipate cu dispozitive de robinetarie (pozitia nr. 84.81).
c) Tuburile si tevile de plumb, transformate in elemente ale unor produse determinate, care urmeaza regimul lor propriu, de exemplu cel al organelor de masini sau de aparate (Sectiunea XVI).
d) Cablurile cu invelis din plumb, constituind articole izolate electric (pozitia nr. 85.44).

78.06 - ALTE ARTICOLE, DIN PLUMB.
Aceasta pozitie cuprinde toate produsele din plumb, altele decat cele cuprinse fie la pozitiile precedente ale acestui Capitol, fie in Nota 1 a Sectiunii XV, fie in Capitolele 82 sau 83, fie, chiar, in celelalte parti ale Nomenclaturii, chiar daca aceste articole sunt turnate in forme, presate, stantate etc.
Sunt clasificate aici, in special, tuburile flexibile pentru ambalarea culorilor sau a altor produse, jgheaburile, rezervoarele, bidoanele si alti recipienti fara dispozitive mecanice sau termice pentru depozitarea sau transportul acizilor, al produselor radioactive sau al altor produse chimice, plumbii pentru navoadele de pescuit, plumbii pentru testarea imbracamintii, a perdelelor etc., chiar daca acesti plumbi sunt montati pe fire textile, greutatile pentru aparatele de orologerie, contragreutatile de uz general, lana (paiele) din plumb pentru asigurarea etanseitatii tevilor, cablurile, funiile rasucite si formele similare, confectionate din benzi subtiri din plumb si utilizate ca imbinari etanse, lucrarile fasonate din plumb pentru constructii, plumbii de balast pentru iahturi, plastroanele pentru scafandri, anozii utilizati in galvanoplastie (vezi partea A a Notei explicative a pozitiei nr. 75.08).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016