Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 76 din 5 ianuarie 2000  ALUMINIU SI ARTICOLE DIN ALUMINIU    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 76 din 5 ianuarie 2000 ALUMINIU SI ARTICOLE DIN ALUMINIU

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

ALUMINIU SI ARTICOLE DIN ALUMINIU

Note de Capitol.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Bare
produsele laminate, filate, trase sau forjate, nerulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime. Se considera, de asemenea, ca fiind bare, produsele de aceleasi forme si dimensiuni, obtinute prin mulare, turnare sau sinterizare, daca au suferit ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara, unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
b) Profile
produsele laminate, filate, trase, forjate sau obtinute prin formare sau prin indoire, rulate sau nu, cu sectiunea transversala constanta pe intreaga lor lungime, care nu corespund nici uneia din definitiile date pentru bare, pentru sarme, pentru table, pentru benzi, pentru foi, pentru tuburi sau pentru tevi. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind profile, produsele de aceleasi forme, obtinute prin mulare, prin turnare sau prin sinterizare, daca au suferit, ulterior obtinerii lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
c) Sarma
produsele laminate, filate, trase sau trefilate, rulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate" ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, iar celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime.
d) Table, benzi si foi
produsele plate (altele decat produsele sub forma bruta de la pozitia nr. 76.01), rulate sau nu, cu sectiune transversala dreptunghiulara plina, chiar cu muchii rotunjite (inclusiv "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, celelalte doua sunt rectilinii, egale si paralele), cu grosime uniforma, prezentate:
- sub forma patrata sau dreptunghiulara, a caror grosime nu depaseste a zecea parte din latime:
- sub alta forma decat cea patrata sau dreptunghiulara, de orice dimensiune, cu conditia sa nu aiba caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
Se clasifica la pozitiile nr. 76.06 si 76.07, tablele, benzile si foile care prezinta modele in relief (caneluri, striatii, incretiri, picaturi, nervuri, romburi, de exemplu), precum si cele perforate, ondulate, lustruite sau acoperite, cu conditia ca aceste prelucrari sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
e) Tuburi si tevi
produsele tubulare, rulate sau nerulate, a caror sectiune transversala, care este constanta pe toata lungimea lor si care nu prezinta decat o singura cavitate inchisa, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, si ai carei pereti au o grosime constanta. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind tuburi si tevi, produsele cu sectiune transversala in forma de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, care pot avea muchiile rotunjite pe toata lungimea lor, cu conditia ca sectiunile transversale interioara si exterioara sa aiba aceeasi forma, aceeasi orientare si acelasi centru. Tuburile si tevile care au sectiunile transversale mentionate mai sus pot fi lustruite, acoperite, indoite, filetate interior sau exterior, gaurite, ingustate, evazate, conice sau prevazute cu flanse, bride sau bucse.

Note de subpozitii.
1. - In acest Capitol se intelege prin:
a) Aluminiu nealiat
metalul continand, in greutate, cel putin 99% aluminiu, cu conditia ca orice alt element sa nu depaseasca, in greutate, limitele indicate in tabelul de mai jos:

TABEL - Alte elemente



| Element | Continut limita % in greutate |
+----------------------------------------+-------------------------------------+
| Fe+Si (total fier + siliciu) | 1 |
| Alte elemente*1), fiecare | 0,1*2) |
+----------------------------------------+-------------------------------------+
|*1) Alte elemente, in special Cr, Cu, Mg, Mn, Ni, Zn. |
|*2) Este permis un continut de cupru mai mare de 0,1% dar nedepasind 0,2%, cu |
| conditia ca nici continutul de crom, nici continutul de mangan, sa nu |
| depaseasca 0.05%. |
+------------------------------------------------------------------------------+

b) Aliaje de aluminiu
materialele metalice in care aluminiul predomina, in greutate, fata de oricare dintre celelalte "alte elemente", cu conditia ca:
1) continutul, in greutate, al cel putin unuia dintre aceste "alte elemente", sau al totatului fier plus siliciu, sa depaseasca limitele indicate in tabelul de mai sus; sau
2) continutul total, in greutate, al acestor "alte elemente" sa depaseasca 1%.
2. - Prin derogare de la dispozitiile Notei 1 c) a acestui Capitol, pentru interpretarea subpozitiei nr. 7616.91. se admit drept sarme numai produsele, rulate sau nerulate, a caror sectiune transversala de forma oarecare; nu depaseste 6 mm in dimensiunea sa cea mai mare.

CONSIDERATII GENERALE
Capitolul trateaza aluminiul si aliajele acestuia.
Aluminiul este obtinut, in principal, pornind de la bauxita, alumina hidratata impura (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 26.06). Bauxita este apoi transformata in alumina pura (oxid de aluminiu), in general prin urmatoarele tratamente: concasarea si calcinarea minereului; actiunea sodei caustice in autoclava; filtrarea lichidului obtinut (solutie de aluminat de soda) pentru eliminarea impuritatilor nedizolvate (oxid de fier, silice etc.); disocierea aluminatului de soda pentru a realiza depunerea aluminei hidratate; filtrarea, apoi calcinarea hidratului de aluminiu pentru obtinerea aluminei pure sub forma de praf alb. Totusi, hidroxidul de aluminiu si oxidul de aluminiu sunt clasificate la Capitolul 28.
Metalul se extrage din oxidul sau prin electroliza aluminei dizolvate intr-o baie de criolit topit (fluorura dubla de aluminiu si de sodiu), aceasta neintervenind decat ca solvent. Reducerea se efectueaza in cuve cu captuseala din carbune aglomerat formand catodul si prevazute cu anozi din grafit care se introduc in baie. Aluminiul se depune pe fundul cuvei, de unde este aspirat. El este apoi turnat, de cele mai multe ori, sub forma de mase, lingouri, tagle, placi, bare pentru trefilare, de exemplu, in general dupa o topire de rafinare. Dupa o noua electroliza, se poate obtine un aluminiu practic pur.
Aluminiul se obtine, de asemenea, prin tratamentul altor minereuri, precum leucitul (silicat dublu de aluminiu si de potasiu), precum si prin retopirea deseurilor si resturilor de aluminiu sau prin tratarea reziduurilor (zguri, etc.).
Aluminiul este un metal alb-albastriu, a carui proprietate esentiala este densitatea mica. In afara de aceasta, aluminiul este foarte ductil, poate fi usor laminat, etirat, forjat, ambutisat, de exemplu, sau turnat. Ca multe alte metale si in special metalele moi, el se preteaza, de asemenea, la filare cu presa si la formare prin injectare sub presiune. S-a reusit si sudarea aluminiului. Aluminiul este un excelent conductor de caldura si de electricitate si poseda o mare capacitate de reflectare a caldurii. Suprafata lui se oxideaza in mod natural sub forma unui strat subtire protector. Aceasta pelicula naturala poate fi intarita artificial prin oxidare electrolitica sau pe cale chimica, eventual dupa adaugarea unui colorant.

In special pentru marirea proprietatilor mecanice ale aluminiului, care in stare pura nu prezinta duritate si tenacitate, el este aliat cu alte elemente (metalice sau nu), cum ar fi cuprul, magneziul, siliciul, zincul sau manganul. Duritatea anumitor aliaje poate fi marita prin tratamente de imbatranire, tratamente care pot fi urmate de o calire.
Principalele aliaje de aluminiu, cuprinse in acest Capitol in conformitate cu Nota 5 a Sectiunii XV, sunt urmatoarele:
1) Aliajul aluminiu-cupru, cu continut slab de cupru.
2) Aliajul aluminiu-zinc-cupru.
3) Aliajul aluminiu-siliciu: alpax si aluminiu.
4) Aliajul aluminiu-mangan-magneziu.
5) Aliajul aluminiu-magneziu-siliciu: almelec si aldrey.
6) Aliajul aluminiu-cupru-magneziu-mangan: duraluminiu.
7) Aliajul aluminiu-magneziu: manganlium.
8) Aliajul aluminiu-mangan.
9) Aliajul aluminiu-zinc-magneziu.
Pe langa constituentii normali care le caracterizeaza, majoritatea aliajelor in discutie sunt, uneori, aditionate cu cantitati mici de alte elemente (fier, nichel, crom, de exemplu); de regula, ele sunt livrate sub diferite denumiri comerciale, care variaza de la tara la tara.

Avand in vedere proprietatile lor particulare, aluminiul si aliajele lui isi gasesc o larga utilizare in industriile aeronautica, de automobile si navala, in industria constructiilor, in constructia echipamentelor de cale ferata (vagoane, tramvaie de exemplu), in industria electrica (cabluri, fire, de exemplu), in constructia recipientilor de orice fel (rezervoare si cuve de mare capacitate, butoaie, tambururi pentru transport si ambalare, de exemplu) sau a ustensilelor de bucatarie si de menaj, pentru ambalaje (sub forma de folii subtiri), de exemplu.

Acest Capitol cuprinde:
A) La pozitiile nr. 76.01 si 76.02, formele brute sub care se obtine metalul, precum si deseurile si resturile de aluminiu.
B) La pozitia nr. 76.03, pulberile si paietele de aluminiu.
C) La pozitiile nr. 76.04 pana la 76.07, produsele obtinute prin transformarea, in general prin laminare, prin filare la presa, prin tragere, prin trefilare sau prin forjare, a aluminiului sub forma bruta de la pozitia nr. 76.01.
D) La pozitiile nr. 76.08 pana la 76.15, un anumit numar de produse bine determinate si, la pozitia nr. 76.16, un ansamblu de produse necuprinse nici la pozitiile precedente ale acestui Capitol, nici la Capitolele 82 sau 83 ale aceleasi Sectiuni sau care nu sunt clasificate mai specific in alte parti ale Nomenclaturii.
Produsele obtinute prin sinterizarea aluminiului si a aluminei trebuie sa fie considerate drept metaloceramice si nu se clasifica la acest Capitol (pozitia nr. 81.13).
Semifabricatele si articolele acestui Capitol sunt, in mod frecvent, supuse unor prelucrari diverse, in vederea ameliorarii proprietatilor si a aspectului metalului. Aceste operatiuni, care nu afecteaza clasificarea acestor articole la pozitiile lor corespunzatoare, sunt, in general, cele descrise in Consideratiile generale ale Capitolului 72.
In ceea ce priveste dispozitiile referitoare la clasificarea articolelor compuse (lucrari, mai ales), este necesar sa se aiba in vedere Consideratiile Generale ale Sectiunii XV.

76.01 - ALUMINIU SUB FORMA BRUTA.
7601.10 - Aluminiu nealiat
7601.20 - Aliaje de aluminiu
Aceasta pozitie cuprinde aluminiul sub forma bruta, adica in stare lichida, sub forma de blocuri, de lingouri, de tagle, de placi, de bare, pentru trefilare sau sub forme similare care rezulta din scurgerea cuvelor de electroliza sau de la topirea deseurilor si resturilor de metal. Aceste produse sunt destinate a fi, ulterior, laminate, forjate, filate la presa, trase, batute, retopite si turnate in scopul obtinerii de articole.
Aceasta pozitie cuprinde, de asemenea, granulele din aluminiu, folosite in principal in metalurgie (in special, pentru dezoxidarea bailor de otel).
In ceea ce priveste barele obtinute prin turnare, prin mulare sau prin sinterizare, este necesar sa se aiba in vedere Nota explicativa de la pozitia nr. 74.03, ale carui dispozitii se aplica aici, mutatis mutandis.
Aceasta pozitie nu cuprinde pulberile si paietele din aluminiu (pozitia nr. 73.06).

76.02 - DESEURI SI RESTURI, DIN ALUMINIU.
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 72.04, referitoare la aceleasi produse din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, la deseurile si resturile din aluminiu.
Deseurile si resturile din aluminiu formeaza o sursa importanta de materii prime pentru industria aluminiului. Ele se folosesc, de asemenea, pentru dezoxidarea si decarburarea bailor de otel.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Scoriile si zgura provenind de la fabricarea metalelor feroase si continand, sub forma de silicati, aluminiu recuperabil (pozitiile nr. 26.18 sau 26.19).
b) Cenusa si reziduurile de la fabricarea aluminiului (pozitia nr. 26.20).
c) Lingourile sau formele brute similare, turnate pornind de la deseuri si resturi din aliminiu retopite (pozitia nr. 76.21).

76.03 - PULBERI SI PAIETE, DIN ALUMINIU.
7603.10 - Pulberi cu structura nelamelara
7603.20 - Pulberi cu structura lamelara; paiete
Aceasta pozitie cuprinde pulberile din aluminiu, asa cum sunt ele definite in Nota 8 b) a Sectiunii XV, precum si paietele din aluminiu. Aceste produse corespund pulberilor si paietelor din cupru, astfel incat dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 74.06 sunt aplicabile, mutatis mutandis, la fiecare caz particular. Totusi, prafurile si paietele de aluminiu sunt, in afara de acestea, utilizate in pirotehnie, in aluminotehnie, pentru protejarea altor metale prin cementare metalica (calorizare), in pulberile de propulsare a rachetelor sau ca aditiv in betonul celular.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Pulberile si paietele din aluminiu, constituind culori sau vopsele preparate, cum ar fi cele asociate cu materiale colorante sau prezentate in suspensie, in dispersie, sau in stare de pasta, intr-un liant sau intr-un solvent (Capitolul 32).
b) Granulele din aluminiu (pozitia nr. 76.01).
c) Paietele decupate din aluminiu (pozitia nr. 83.08).

76.04 - BARE SI PROFILE, DIN ALUMINIU.
7604.10 - Din aluminiu nealiat
- Din aliaje de aluminiu:
7604.21 - - Profile tubulare
7604.29 - - Altele
Produsele clasificate la aceasta pozitie si definite in Notele 1 a) si 1 b) ale acestui Capitol, sunt similare cu articolele din cupru descrise in Nota explicativa de la pozitia nr. 74.07 si dispozitiile acesteia le sunt aplicabile, mutatis mutandis.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Barele si profilele, din aluminiu, pregatite in vederea utilizarii lor in constructii (pozitia nr. 76.10).
b) Electrozii acoperiti, pentru sudura sau pentru depunere de metal (pozitia nr. 83.11).

76.05 - SARMA DIN ALUMINIU.
- Din aluminiu nealiat:
7605.11 - - A carei dimensiune maxima a sectiunii transversale depaseste 7 mm
7605.19 - - Altele
- Din aliaje de aluminiu:
7605.21 - - A carei dimensiune maxima a sectiunii transversale depaseste 7 mm
7605.29 - - Altele
Sarma este definita prin Nota 1 c) a acestui Capitol.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Firele de aluminiu combinate cu fire textile (fire metalice) (pozitia nr. 56.05).
b) Sforile si franghiile armate (pozitia nr. 56.07).
c) Cablurile si alte articole de la pozitia nr. 76.14.
d) Electrozii acoperiti, pentru sudura sau depunere de metal (pozitia nr. 83.11).
e) Firele izolate pentru electricitate (inclusiv firele emailate sau oxidate anodic) (pozitia nr. 85.44).
f) Corzile muzicale (pozitia nr. 92.09).

76.06 - TABLE SI BENZI, DIN ALUMINIU, CU O GROSIME DE MIN 0,2 MM.
- De forma patrata sau dreptunghiulara:
7606.11 - - Din aluminiu nealiat
7602.12 - - Din aliaje de aluminiu
- Altele:
7606.91 - - Din aluminiu nealiat
7606.92 - - Din aliaje de aluminiu
Produsele clasificate aici si definite in Nota 1 d) a acestui Capitol, sunt similare cu articolele din cupru descrise in Nota explicativa de la pozitia nr. 74.09 si dispozitiile acesteia le sunt aplicabile, mutatis mutandis.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Foliile si benzile subtiri, din aluminiu, cu o grosone care nu depaseste 0,2 mm (pozitia nr. 76.07).
b) Tablele sau benzile desfasurate, din aluminiu (pozitia nr. 76.16).

76.07 - FOLII SI BENZI SUBTIRI, DIN ALUMINIU (CHIAR IMPRIMATE SAU FIXATE PE HARTIE, PE CARTON, PE MASE PLASTICE SAU PE ALTE SUPORTURI SIMILARE), CU O GROSIME CARE NU DEPASESTE 0,2 MM (FARA A INCLUDE SUPORTUL) (+).
- Fara suport:
7607.11 - - Laminate
7607.19 - - Altele
7607.20 - Pe suport
La aceasta pozitie sunt clasificate produsele definite in Nota 1 d) a acestui Capitol, cu o grosime care nu depaseste 0,2 mm.
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 74.10, referitoare la aceleasi produse din cupru, sunt aplicabile, mutatis mutandis, foliilor si benzilor din aceasta pozitie.
Foliile si benzile subtiri, din aluminiu, sunt utilizate la fabricarea capsulelor de inchidere, precum si la ambalarea produselor alimentare, a tigarilor, a tigaretelor, a tutunului etc. Foliile subtiri, din aluminiu, constituie, de asemenea, principala materie prima pentru fabricarea prafului fin (impalpabil) si pentru argintarea falsa sau pentru copii miniaturale. Ele se mai utilizeaza si ca material calorifug (sub forma de folii mototolite), precum si in chirurgie sau in medicina (veterinara, in special), pentru cicatrizarea ranilor.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Foliile subtiri pentru marcarea cu fier, constand din pulbere de aluminiu aglomerata cu gelatina, cu clei etc., sau din aluminiu depus pe o foaie de hartie, pe material plastic sau pe un alt suport, si utilizate pentru marcarea legaturilor de carti, a garniturilor interioare ale palariilor etc. (pozitia nr. 32.12).
b) Hartiile si cartoanele pentru fabricarea ambalejelor pentru lapte, pentru sucuri de fructe si pentru alte produse alimentare, dublate de o foaie subtire din aluminiu pe fata care va constitui partea interioara a ambalajului, in masura in care acestea isi pastreaza caracterul esential de hartie sau de carton (pozitia nr. 48.11).
c) Etichetele din folii de aluminiu imprimate constituind articole individuale prin imprimarea lor (pozitia nr. 49.11)
d) Tablele si benzile, din aluminiu, cu o grosime care depaseste 0,2 mm (pozitia nr. 76.06).
e) Foliile si benzile subtiri, din aluminiu, constituind accesorii pentru pomul de Craciun (pozitia nr. 95.05).

Note explicative de subpozitie.
Subpozitia nr. 7607.11
In afara de operatiile de laminare (la rece sau la cald), produsele clasificate la prezenta subpozitie pot sa fi suferit urmatoarele prelucrari sau tratamente de suprafata:
1) Tratamente termice, cum ar fi eliminarea tensiunilor si recoacerea, aceste tratamente antrenand, de asemenea, disparitia reziduurilor de lubrifianti de la laminare.
2) Taierea la latime sau decuparea, pentru obtinerea unor produse de forma patrata sau dreptunghiulara (separarea unei benzi late in mai multe benzi inguste, de exemplu).
3) Separarea (derularea) foliilor subtiri laminate in straturi multiple, aceasta operatie fiind necesara atunci cand doua bobine de folii se infasoara simultan, cu ocazia ultimei infasurari.
4) Spalarea sau curatirea chimica, aceasta fiind executata, in mod normal, in scopul eliminarii reziduurilor uleioase prezente atunci cand nu au loc tratamente termice.

76.08 - TUBURI SI TEVI DIN ALUMINIU.
7608.10 - Din aluminiu nealiat
7608.20 - Din aliaje de aluminiu
Nota 1 e) a acestui Capitol defineste tuburile si tevile.
Tuburile si tevile de la aceasta pozitie pot fi obtinute prin urmatoarele procedee:
a) filarea la cald a lingourilor rotunde formate cave sau gaurite;
b) sudarea longitudinala sau elicoidala a semifabricatelor laminate plate (benzi sau table);
c) filarea prin soc;
d) turnarea.
Tuburile filate sau sudate pot sa fi fost supuse unei trageri la rece, pentru a obtine pereti mai subtiri, dimensiuni mai exacte si un finisaj mai bun.
Tuburile si tevile de la aceasta pozitie se preteaza celor mai diverse utilizari, de exemplu, la fabricarea conductelor pentru uleiuri sau pentru apa, a tuburilor izolatoare si a mobilelor.
Pozitia cuprinde tuburile si tevile filetate la extremitati, cu sau fara mansoane sau echipate cu flanse, cu bride, cu inele etc.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Profilele tubulare (pozitia nr. 76.04).
b) Accesoriile de tevarie, din aluminiu (pozitia nr. 76.09).
c) Tuburile flexibile din aluminiu (pozitia nr. 83.07).
d) Tuburile si tevile fasonate, din aluminiu, transformate in elemente de lucrari determinate, care urmeaza regimul lor propriu, de exemplu anumite elemente de constructii (pozitia nr. 76.10), anumite organe si parti de masini sau de aparate (Sectiunea XVI, in special) sau de vehicule (Sectiunea XVII).

76.09 - ACCESORII DE TEVARIE (RACORDURI, COTURI, MANSOANE, DE EXEMPLU), DIN ALUMINIU.
Dispozitiile Notelor explicative de la pozitiile nr. 73.07 si 74.12, referitoare la aceleasi articole din metale feroase sau din cupru, sunt aplicabile, mutatis mutandis, la articolele acestei pozitii.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Colierele si alte dispozitive special concepute pentru asamblarea elementelor unei constructii (pozitia nr. 76.10).
b) Articolele simple de imbinare prin buloane, din aluminiu (altele decat accesoriile de tevarie, ele insele filetate) susceptibile de a intra in montajul elementelor de tevarie (pozitia nr. 76.16).
c) Stuturile si racordurile, din aluminiu, avand dispozitive de robinetarie (pozitia nr. 84.81).

76.10 - CONSTRUCTII SI PARTI DE CONSTRUCTII (PODURI SI ELEMENTE DE PODURI, TURNURI, PILONI, STALPI COLOANE SARPANTE, ACOPERISURI SI FERESTRE SI RAMELE LOR, PERVAZURI, PRAGURI, BALUSTRADE, DE EXEMPLU), DIN ALUMINIU, CU EXCEPTIA CONSTRUCTIILOR PREFABRICATE DE LA POZITIA NR. 94.06; TABLE, BARE, PROFILE, TUBURI SI SIMILARE, DIN ALUMINIU, PREGATITE IN VEDEREA UTILIZARII LOR IN CONSTRUCTII.
7610.10 - Usi, ferestre si ramele lor, pervazuri si praguri
7610.90 - Altele
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 73.08, referitoare la aceleasi produse din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor acestei pozitii.
Aceste articole pot fi asamblate, nu numai prin metodele obisnuite (nituire, bulonare, de exemplu), dar chiar si prin lipire cu ajutorul rasinilor sintetice, de exemplu.
In special datorita greutatii lor reduse, aluminiul si aliajele lui inlocuiesc uneori fierul, otelul in constructia sarpantelor, a suprastructurii navelor, a podurilor, a usilor rulante, a stalpilor pentru conductoarele electrice sau pentru statiile radio, la fabricarea proptelelor de mina, a ramelor pentru ferestre si usi, a mainilor curente, de exemplu.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Asamblarile metalice constituind, in mod evident, parti sau organe de articole de la Capitolele 84 pana la 88.
b) Constructiile metalice facand parte din Capitolul 89.
c) Constructiile prefabricate (pozitia nr. 94.06).

76.11 - REZERVOARE, CISTERNE, CUVE SI RECIPIENTE SIMILARE PENTRU ORICE MATERII (CU EXCEPTIA GAZELOR COMPRIMATE SAU LICHEFIATE), DIN ALUMINIU, CU O CAPACITATE CARE DEPASESTE 300 l, FARA DISPOZITIVE MECANICE SAU TERMICE, CHIAR CU CAPTUSEALA INTERIOARA SAU CALORIFUGA.
Dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 73.09. referitoare la aceleasi articole din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor acestei pozitii.
Datorita greutatii scazute si a rezistentei fata de agentii corozivi, aluminiul tinde sa inlocuiasca fierul si otelul in constructia rezervoarelor, a cisternelor, a cuvelor si a recipientelor similare, utilizati in special in numeroase industrii chimice, in industria berii si in industria laptelui (laptarii, industria branzeturilor, de exemplu).
Totusi, sunt excluse de la aceasta pozitie, cadrele si containerele special concepute si echipate pentru unul sau mai multe moduri de transport (pozitia nr. 86.09).

76.12 - REZERVOARE, BUTOAIE, BUTII, BIDOANE, CUTII SI RECIPIENTE SIMILARE, DIN ALUMINIU (INCLUSIV RECIPIENTE TUBULARE, RIGIDE SAU FLEXIBILE, PENTRU ORICE MATERII (CU EXCEPTIA GAZELOR COMPRIMATE SAU LICHEFIATE), CU O CAPACITATE CARE NU DEPASESTE 300 l, FARA DISPOZITIVE MECANICE SAU TERMICE, CHIAR CU CAPTUSEALA INTERIOARA SAU TERMOIZOLANTI.
7612.10 - Recipienti tubulari flexibili
7612.90 - Altele
Dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 73.10, referitoare la aceleasi articole din metale feroase, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor acestei pozitii.
Butoaiele, butiile si bidoanele, din aluminiu, sunt utilizate, in special, pentru transportul berii, al laptelui sau al vinului; cutiile servesc, mai ales, pentru ambalarea marfurilor alimentare. Sunt clasificate aici, de asemenea, rezervoarele tubulare rigide, cum ar fi cele utilizate pentru ambalarea produselor farmaceutice (pastile, pilule etc.) si rezervoarele tubulare flexibile (tuburile suple) pentru creme, pasta de dinti, de exemplu.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Articolele de la pozitia nr. 42.02.
b) Bidoanele, cutiile si recipientii similari, avand caracterul de articole de uz casnic si de uz gospodaresc, in special cutiile (sau bidoanele) de lapte, cutiile pentru mirodenii si medicamente, anumite cutii pentru biscuiti, de exemplu (pozitia nr. 76.15).
c) Cutiile pentru tigari, cutiile pentru pudre, cutiile pentru scule si recipienti similari, avand caracter de obiecte personale sau de articole profesionale (pozitia nr. 76.16).
d) Articolele de la pozitia nr. 83.04.
e) Cutiile avand caracterul de obiecte de ornament (pozitia nr. 83.06).
f) Cadrele si containerele, special concepute si echipate pentru unul sau mai multe moduri de transport (pozitia nr. 86.09).
g) Buteliile izolante si alti recipienti izotermici montati (pozitia nr. 96.17).

76.13 - RECIPIENTE DIN ALUMINIU, PENTRU GAZE COMPRIMATE SAU LICHEFIATE.
In privinta continutului acestei pozitii, se va tine seama de Nota explicativa de la pozitia nr. 73.11, care se refera la aceleasi articole din fier sau din otel.

76.14 - TOROANE, CABLURI, SARMA IMPLETITA SI ARTICOLE SIMILARE, DIN ALUMINIU, NEIZOLATE ELECTRIC.
7614.10 - Cu inima de otel
7614.90 - Altele
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 73.12, referitoare la cabluri, franghii, de exemplu, din fire de fier sau otel, sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor acestei pozitii.
Datorita greutatii mici si a conductibilitatii electrice excelente, aluminiul - in special in starea de aliaj aluminiu-magneziu-siliciu (almelec, aldrey) - este foarte des utilizat, in locul cuprului, la constructia cablurilor pentru transportul energiei electrice.
Cablurile, franghiile, de exemplu, din aluminiu, pot avea un miez din otel sau din alt metal comun, cu conditia ca aluminiul sa predomine in greutate (vezi Nota 7 a Sectiunii XV).
Totusi, aceasta pozitie nu cuprinde cablurile si articolele similare, izolate electric (pozitia nr. 85.44).

76.15 - ARTICOLE DE UZ CASNIC SAU DE UZ GOSPODARESC, DE IGIENA SAU DE TOALETA, SI PARTILE LOR, DIN ALUMINIU; BURETI DE SARMA, SPALATOARE DE VASE, MANUSI SI ARTICOLE SIMILARE PENTRU CURATARE, PENTRU LUSTRUIRE SAU PENTRU UTILIZARI SIMILARE, DIN ALUMINIU.
- Articole de uz casnic sau de uz gospodaresc si partile lor; bureti de sarma, spalatoare de vase, manusi si articole similare pentru curatat, pentru lustruit sau pentru utilizari similare:
7615.11 - - Bureti de sarma, manusi si articole similare pentru curatare, lustruire sau utilizari analoage.
7615.19 - - Altele
7615.20 - Articole sanitare sau de toaleta si partile lor
Aceasta pozitie se refera la aceleasi articole ca acelea din metale feroase, mentionate la pozitiile nr. 73.23 si 73.24 (vezi Notele explicative corespunzatoare) si, in special, la ustensilele de bucatarie si la articolele de igiena si de toaleta. Sunt clasificate aici, in afara de acestea, resourile si alte aparate pentru gatit sau pentru incalzire, de genul celor din cupru, descrise la Nota explicativa de la pozitia nr. 74.17.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Bidoanele, cutiile si recipientii similari de la pozitia nr. 76.12.
b) Articolele de uz casnic sau de uz gospodaresc, avand caracter de scule (Capitolul 82) (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 73.23).
c) Lingurile, polonicele, furculitele si celelalte articole de la pozitiile nr. 82.11 pana la 82.15 inclusiv.
d) Articolele avand caracterul de obiecte de ornament (pozitia nr. 83.06).
e) Incalzitoarele de baie, incalzitoarele de apa si celelalte aparate de la pozitia nr. 84.19.
f) Aparatele electrice de uz gospodaresc de la Capitolul 85 si, in special, cele de la pozitiile nr. 85.09 si 85.16.
g) Articolele de la Capitolul 94.
h) Brichetele si aprinzatoarele (pozitia nr. 96.13).
i.j) Buteliile izolante si alti recipienti izotermici (pozitia nr. 96.17).

76.16 - ALTE PRODUSE, DIN ALUMINIU.
7616.10 - Tinte, cuie, crampoane cu varf, suruburi, buloane, piulite, carlige cu filet, nituri, cuie spintecate, stifturi, pene, saibe si inele si articole similare
- Altele:
7616.91 - - Panze metalice, grilaje si plase, din sarma de aluminiu
7616.99 - - Altele
Aceasta pozitie cuprinde toate lucrarile din aluminiu, altele decat cele cuprinse fie in pozitiile precedente ale acestui Capitol, fie in Nota 1 a Sectiunii XV, fie in Capitolele 82 sau 83, fie chiar in celelalte parti ale Nomenclaturii.
Aceasta pozitie cuprinde, in special:
1) Tintele, cuiele, crampoanele cu varf, suruburile, buloanele, piulitele, carligele cu filet, niturile, cuiele spintecate, stifturile, penele, saibele, inelele si articolele similare, de tipul celor mentionate in Notele explicative ale pozitiilor nr. 73.17 si 73.18.
2) Acele de cusut, acele de tricotat, acele pentru petrecut siretul acele de crosetat, poansoanele de brodat, acele de siguranta, alte ace si alte articole de tipul celor mentionate in Nota explicativa a pozitiei nr. 73.19.
3) Lanturile, lantisoarele si partile lor, din aluminiu.
4) Panzele metalice, grilajele si plasele din fire de aluminiu, precum si tablele si benzile desfasurate (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 73.14). Aceste din urma produse sunt utilizate pentru tejghele, pentru grilele de difuzoare, ca protectie antiexploziva pentru transportul si depozitarea lichidelor volatile si a gazelor etc.
5) Produsele din aluminiu, de felul celor mentionate in Notele explicative ale pozitiilor nr. 73.25 si 73.26.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Tesaturile din fire de metal, pentru imbracaminte, pentru mobilier si pentru utilizari similare (pozitia nr. 58.09).
b) Panzele, grilajele si plasele, transformate in piese sau in organe de masini, in special prin adaugarea anumitor dispozitive (Capitolele 84 si 85).
c) Panzele, grilajele si plasele, montate sub forma de site sau ciururi de mana (pozitia nr. 96.04).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016