Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 74 din 5 ianuarie 2000  CUPRU SI ARTICOLE DIN CUPRU    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 74 din 5 ianuarie 2000 CUPRU SI ARTICOLE DIN CUPRU

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

CUPRU SI ARTICOLE DIN CUPRU

Note de Capitol.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Cupru rafinat
metalul cu un continut minim de cupru de 99,85% in greutate; sau
metalul cu un continut minim de cupru de 97,5% de greutate, cu conditia ca nici un element sa nu depaseasca continutul limita indicat in tabelul de mai jos:

TABEL - Alte elemente



| Element Continut limita in % de greutate|
| |
|Ag Argint 0,25 |
|As Arsen 0,5 |
|Cd Cadmiu 1,3 |
|Cr Crom 1,4 |
|Mg Magneziu 0,8 |
|Pb Plumb 1,5 |
|S Sulf 0,7 |
|Sn Staniu 0,8 |
|Te Telur 0,8 |
|Zn Zinc 1 |
|Zr Zirconiu 0,3 |
|Alte elemente*, fiecare in parte 0,3 |
+-----------------------------------------------------------------------------+
*) Alte elemente, ca de exemplu, Al, Be, Co, Fe, Mn, Ni, Si.

b) Aliaje de cupru
materialele metalice altele decat cuprul nerafinat, in care cuprul predomina, in greutate, fata de oricare dintre celelalte elemente, cu conditia ca:
1) cel putin unul dintre celelalte elemente sa aiba un continut, in greutate, care depaseste limitele indicate in tabelul de mai sus; sau
2) continutul total, in greutate, al celorlalte elemente sa depaseasca 2,5%.
c) Aliaje de baza din cupru
compozitiile care contin cupru intr-o proportie ce depaseste 10% din greutate si alte elemente de aliere, compozitii care nu se preteaza la deformari plastice si sunt utilizate fie ca produse de aport la prepararea altor aliaje, fie ca dezoxidanti, desulfuranti sau in scopuri similare, in metalurgia metalelor neferoase. Totusi, combinatiile de fosfor si de cupru (fosfurile de cupru) care contin mai mult de 15% fosfor, in greutate, sunt clasificate la pozitia nr. 28.48.
d) Bare
produsele laminate, filate, trase sau forjate, nerulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, celelalte doua fiind rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime. Se considera, de asemenea, ca fiind bare, produsele de aceleasi forme si dimensiuni, obtinute prin mulare, turnare sau sintetizare, daca au suferit, dupa obtinerea lor, o prelucrare superioara, unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
Totusi, sunt considerate drept cupru sub forma bruta de la pozitia nr. 74.03, barele pentru sarma si taglele care au fost ascutite sau altfel prelucrate la extremitati, pur si simplu pentru a se facilita introducerea lor in masinile destinate a le transforma (de exemplu) in sarma sau in tevi.
e) Profile
produsele laminate, filate, trase, forjate sau obtinute prin formare ori prin indoire, rulate sau nu, cu sectiunea transversala constanta pe toata lungimea lor, care nu corespund nici uneia din definitiile date pentru bare, sarme, table, benzi, foi, tuburi sau tevi. Se considera, de asemenea, ca fiind profile, produsele de aceleasi forme, obtinute prin mulare, turnare sau sinterizare, daca au suferit, dupa obtinerea lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere, cu conditia ca aceasta prelucrare sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
f) Sarma
produsele laminate, filate, trase trefilate, rulate, a caror sectiune transversala, plina si constanta pe intreaga lor lungime, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat (inclusiv "cercurile aplatizate" si "dreptunghiurile modificate" ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, celelalte doua fiind rectilinii, egale si paralele). Produsele cu sectiune transversala patrata, dreptunghiulara, triunghiulara sau poligonala pot avea muchii rotunjite pe intreaga lor lungime. Grosimea produselor cu sectiunea transversala dreptunghiulara (inclusiv produsele cu sectiune "dreptunghiulara modificata") depaseste a zecea parte din latime.
Totusi, in sensul prevederilor pozitiei nr. 74.14, se admit ca sarma numai produsele, rulate sau nu, a caror sectiune transversala, de forma oarecare, nu depaseste 6 mm pe dimensiunea ei cea mai mare.
g) Table, benzi si foi
produsele plate (altele decat produsele sub forma bruta de la pozitia nr. 74.03), rulate sau nerulate, de sectiune transversala dreptunghiulara plina, chiar cu muchii rotunjite (inclusiv "dreptunghiurile modificate", ale caror doua laturi opuse sunt in forma de arc de cerc convex, celelalte doua fiind rectilinii, egale si paralele), cu grosime constanta, prezentate:
- sub forma patrata sau dreptunghiulara, a caror grosime nu depaseste a zecea parte din latime:
- sub alte forme decat patrata sau dreptunghiulara, de orice dimensiune, cu conditia sa nu aiba caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
Raman, in special, clasificate la pozitiile nr. 74.09 si 74.10, tablele, benzile si foile prezentand motive in relief (caneluri, striatii, incretituri, picaturi, umflaturi, romburi, de exemplu), precum si cele perforate, ondulate, lustruite sau acoperite, cu conditia ca aceste prelucrari sa nu le confere acestor produse caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte.
h) Tuburi si tevi
produsele tubulare, rulate sau nerulate, a caror sectiune transversala, constanta pe intreaga lor lungime si neavand decat o cavitate inchisa, este in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, si ai caror pereti au o grosime constanta. Sunt considerate, de asemenea, ca fiind tuburi si tevi, produsele cu sectiune transversala in forma de cerc, de oval, de patrat, de dreptunghi, de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat, care pot prezenta muchii rotunjite pe intreaga lor lungime, cu conditia ca sectiunile transversale interioara si exterioara sa aiba aceeasi forma, aceeasi dispunere si acelasi centru. Tuburile si tevile avand sectiunile transversale mentionate mai sus pot fi polizate, acoperite, indoite, filetate in interior sau in exterior, perforate, ingustate, evazate, conice sau echipate cu flansa, bride sau bucse.

Note de subpozitii.
1. - In acest Capitol, se intelege prin:
a) Aliaje pe baza de cupru-zinc (alama)
orice aliaj de cupru si de zinc, cu sau fara alte elemente. Daca sunt prezente alte elemente, atunci:
- zincul predomina, in greutate, fata de oricare dintre aceste alte elemente;
- eventualul continut de nichel este mai mic de 5%, in greutate (a se vedea aliajele pe baza de cupru-nichel-zinc (alpaca)):
- eventualul continut de staniu este mai mic decat 3%, in greutate (a se vedea aliajele pe baza de cupru-staniu (bronz)).
b) Aliaje pe baza de cupru-staniu (bronz)
orice aliaj de cupru si de staniu, cu sau fara alte elemente. Daca sunt prezente alte elemente, atunci staniul predomina in greutate, fata de oricare dintre aceste alte elemente. Totusi, atunci cand continutul de staniu este de min 3%, in greutate, continutul de zinc poate sa predomine, in greutate, dar trebuie sa fie mai mic de 10%.
c) Aliaje pe baza de cupru-nichel-zinc (alpaca)
orice aliaj de cupru, de nichel si de zinc, cu sau fara alte elemente, continutul de nichel, in greutate, este de min 5% (a se vedea aliajele pe baza de cupru-zinc (alama)).
d) Aliaje pe baza de cupru-nichel
orice aliaj de cupru si de nichel, cu sau fara alte elemente, dar care in orice caz, nu contine mai mult de 1%, in greutate, zinc. Daca sunt prezente alte elemente, atunci nichelul predomina, in greutate, fata de oricare dintre aceste alte elemente.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde cuprul si aliajele sale, precum si anumite articole din aceste materiale.
Metalurgia cuprului utilizeaza diferiti compusi naturali (a se vedea Nota explicativa a pozitiei nr. 26.03), precum si metalul in stare nativa si deseurile si resturile de cupru.
Cuprul este extras din sulfurile sale printr-un procedeu de extractie uscata, constand din prajirea, in cazul in care aceasta prajire are loc, a minereului pulverizat si concentrat, pentru a elimina din el sulful excedentar si din topirea lui intr-un cuptor, pentru a obtine mata cuproasa sau metalul dur (neductil).
In anumite cazuri, minereul concentrat este topit intr-un cuptor zis de topire fulger (flash smelting), in prezenta aerului sau a oxigenului, fara prajire prealabila.
Mata este tratata intr-un convertizor cu scopul de a se elimina cea mai mare parte a fierului si sulfului si de a se obtine cupru blister (denumit astfel fiindca are suprafata rugoasa si cu sulfuri). Cuprul blister este rafinat intr-un cuptor cu reverberatie, pentru a se obtine cupru rafinat la foc, operatie care este urmata, daca este cazul, de o electroliza.
Se utilizeaza, de asemenea, pentru anumite minereuri si pentru anumite reziduuri, un procedeu pe cale umeda (extragerea materiilor solubile dintr-un amestec, cu ajutorul dizolvantilor) (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 74.01).

Cuprul, metal foarte ductil si maleabil, este, dupa argint, cel mai bun conductor de caldura si de electricitate. El este intrebuintat in starea pura, in special in electricitate, sub forma de fire si in industrie, ca element de racire, sub forma de serpentine sau de placi; dar el se preteaza la numeroase utilizari, mai ales sub forma de aliaje.

Conform dispozitiilor Notei 5 a Sectiunii XV (vezi Consideratiile generale ale acestei Sectiuni), aliajele cuprului cu alte metale comune care pot fi clasificate impreuna cu cuprul sunt:
1) Aliajele pe baza de cupru-zinc (alama) cu proportii variabile de cupru si de zinc (vezi Nota 1 a) de subpozitii) cuprinzand, in special, alama comuna, cu utilizari multiple si tombacul, care se preteaza, in special, la fabricarea articolelor pentru imitatii de bijuterii.
Aliajele de cupru si de zinc, continand cantitati mici de alte elemente, formeaza alame speciale avand proprietati caracteristice. Printre aceste alame speciale se pot mentiona, in special, alama de inalta rezistenta (sau bronz cu mangan), utilizata in constructiile navale, precum si alama cu plumb, alama cu fier, alama cu aluminiu si alama cu siliciu.
2) Aliajele pe baza de cupru-staniu (bronz) (vezi Nota 1 b) de subpozitii), care, eventual, pot sa contina alte elemente ce confera aliajului proprietati particulare. Se pot mentiona, in special, bronzul maleabil pentru monede si medalii, bronzul dur pentru angrenaje, pentru cuzineti si pentru alte piese de masini, bronzul pentru clopote, bronzul pentru lucrari de arta, bronzul cu plumb pentru cuzineti, bronzul cu fosfor (sau bronz dezoxidat) utilizat pentru fabricarea arcurilor, a tablelor metalice si a sitelor pentru filtre si ciururi etc.
3) Aliajele de cupru-nichel-zinc (alpaca) (vezi Nota 1 c) de subpozitii), care au o buna rezistenta la coroziune si calitati mecanice bune. Ele sunt utilizate, in principal, la fabricarea echipamentelor de telecomunicatii (industria telefonica, in special), a pieselor pentru instrumente, a articolelor de robinetarie si a accesoriilor de tevarie de buna calitate, a fermoarelor cu glisiera, in industria electrica (borne, cleme, arcuri, conectori, prize de curent etc.), in constructii (articole de feronerie si de ornament, articole utilizate la fabricarea constructiilor metalice), precum si pentru diferite aparate din industriile chimica si alimentara. Alpacaua de anumite calitati este, de asemenea, utilizata la fabricarea veselei si a tacamurilor de masa etc.
4) Aliajele de cupru-nichel (cupronichel) (vezi Nota 1 d) de subpozitii), aditivate de multe ori cu aluminiu sau fier in cantitati mici, constituie aliaje care se caracterizeaza prin rezistenta lor la coroziune marina. Ele sunt deci utilizate pe scara larga in constructia navala, in special pentru condensatoare si pentru tevarie, precum si la fabricarea monedelor si a rezistentelor electrice.
5) Bronzul de aluminiu, compus, in special, din cupru aditivat cu aluminiu si utilizat, datorita proprietatilor sale mecanice superioare si a rezistentei sale la coroziune, in anumite constructii mecanice.
6) Cuprul cu beriliu (denumit, uneori, bronz si beriliu), compus, in principal, din cupru aditivat cu beriliu. Datorita proprietatilor sale mecanice superioare si a rezistentei sale mari la coroziune, acest aliaj este utilizat la fabricarea arcurilor de toate felurile, a formelor pentru materiale plastice, a electrozilor pentru sudura prin rezistenta si a sculelor nepirofore.
7) Cuprul cu siliciu constand, in principal, din cupru aditivat cu siliciu. Are proprietati mecanice superioare si o rezistenta mare la coroziune si este utilizat, in special, la fabricarea rezervoarelor de depozitare, a buloanelor si a altor elemente de fixare.
8) Cuprul cu crom utilizat, in principal, la fabricarea electrozilor pentru sudura prin rezistenta.

Acest Capitol cuprinde:
A) Matele si alte produse intermediare ale metalurgiei cuprului, formele brute ale cuprului sub care este obtinut metalul si deseurile si resturile (pozitiile nr. 74.01 pana la 74.05).
B) Pulberile si paietele de cupru (pozitia nr. 74.06).
C) Semifabricatele, obtinute in general prin laminarea, trefilarea, etirarea sau forjarea cuprului de la pozitia nr. 74.03 (pozitiile nr. 74.07 pana la 74.10).
D) Un anumit numar de articole bine determinate (pozitiile nr. 74.11 pana la 74.18), precum si un ansamblu de alte articole din cupru, care nici nu sunt mentionate la Nota 1 a Sectiunii XV, nici nu sunt clasificate in Capitolele 82 sau 83 sau in alte parti ale Nomenclaturii (pozitia nr. 74.19).
Semifabricatele si produsele acestui Capitol sunt frecvent supuse unor operatii diverse in vederea ameliorarii proprietatilor si aspectului metalului. Aceste operatii, care nu afecteaza incadrarea acestor articole, sunt in general cele descrise in Consideratiile generale al Capitolului 72.

In ceea ce priveste dispozitiile referitoare la clasificarea articolelor compuse, in special a articolelor finite, este necesar sa se aiba in vedere Consideratiile generale ale Sectiunii XV.

74.01 - MATE DE CUPRU; CUPRU CEMENTAT (PRECIPITAT DE CUPRU).
7401.10 - Mate de cupru
7401.20 - Cupru cementat (precipitat de cupru)
A) Mate de cupru.
Mata de cupru este produsul topirii minereurilor sulfurate ale cuprului, prajite in prealabil, in vederea separarii sulfurii de cupru de ganga si de celelalte metale care, formand o zgura, plutesc la suprafata matei. Matele sunt, deci, constituite, in principal, din sulfuri de cupru si de fier si se prezinta, in general, sub forma de granule negre sau brune (obtinute prin turnarea matei topite in apa) sau sub forma de mase brute, avand un aspect metalic nelucios.
B) Cupru cementat (precipitat de cupru).
Cuprul cementat (precipitatul de cupru) este obtinut prin precipitare, adaugand fier (cementare) la solutia apoasa a sarurilor de cupru, obtinuta prin procedeul de dizolvare a materiilor solubile dintr-un amestec, aplicat anumitor minereuri sau reziduuri, prajite in prealabil. El se prezinta sub forma unei pulberi negre care contine oxizi si impuritati insolubile. Este folosit, uneori, la vopselele utilizate impotriva putrezirii si la fungicidele agricole, dar, de cele mai multe ori, este adaugat la sarja cuptorului de topire, pentru producerea matei cuproase.
Totusi, cuprul cementat nu trebuie sa fie confundat cu pulberea de cupru de la pozitia nr. 74.06, care nu contine impuritati.

74.02 - CUPRU NERAFINAT; ANOZI DIN CUPRU PENTRU RAFINARE ELECTROLITICA.
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Cuprul negru. Acest produs consta dintr-o forma impura a cuprului, obtinuta prin reducerea minereurilor de cupru oxidate sau a deseurilor impure de cupru, de obicei, intr-un furnal inalt. Continutul de cupru, in greutate, variaza considerabil, de obicei intre limitele, aproximative, de 60 pana la 85%.
2) Cuprul blister. Acest produs consta dintr-o forma impura a cuprului, obtinuta prin suflare de aer comprimat prin mata de cupru topita. In cursul convertizarii matei, sunt oxidate sulful, fierul si celelalte impuritati. In mod normal, continutul de cupru, in greutate, este in jur de 98%.
3) Anozii din cupru pentru rafinare electrolitica.
Cuprul partial rafinat prin topire completa este turnat sub forma de anozi pentru a suferi o rafinare electrolitica complementara. Anozii se prezinta, in general, sub forma de placi turnate, echipate cu doua carlige permitand suspendarea lor in baia electrolitica. Ei nu trebuie sa fie confundati cu anozii pentru cuprarea prin galvanizare (pozitia nr. 74.19).
74.03 - CUPRU RAFINAT SI ALIAJE DE CUPRU SUB FORMA BRUTA.
- Cupru rafinat:
7403.11 - - Catozi si sectiuni de catozi
7403.12 - - Bare pentru sarma (wire-bars)
7403.13 - - Tagle
7403.19 - - Altele
- Aliaje de cupru:
7403.21 - - Pe baza de cupru-zinc (alama)
7403.22 - - Pe baza de cupru-staniu (bronz)
7403.23 - - Pe baza de cupru-nichel (cupronichel) sau de cupru-nichel-zinc (alpaca)
7403.29 - - Altele aliaje de cupru (cu exceptia aliajelor de baza de la pozitia nr. 74.05)
Aceasta pozitie cuprinde cuprul rafinat si aliajele de cupru, sub forma bruta, asa cum sunt definite in Notele 1 a) si, respectiv, 1 b) ale acestui Capitol.
Cuprul rafinat cu un continut minim de cupru de 99,85%, in greutate, este obtinut prin rafinare electrolitica, prin extractie electrolitica, prin rafinare chimica sau prin rafinare in foc. O alta categorie de cupru rafinat (cu un continut minim de cupru de 97,5%, in greutate) este obtinuta adaugand, la cuprul rafinat mentionat mai sus, unul sau mai multe alte elemente pana la continutul maxim indicat in tabelul din Nota 1 a) a acestui Capitol.
Cuprul rafinat este turnat sub forma de lingouri sau de lingouri-bare destinate retopirii (in special, pentru prepararea aliajelor) sau sub forma de bare pentru sarma, de placi pentru laminat, de tagle cu sectiune circulara si sub forme similare destinate pentru laminare, pentru filare, pentru etirare sau pentru trefilare, pentru forjare, pentru fabricarea placilor, a tablelor, a benzilor, a conductoarelor, a tuburilor si a altor produse.
Cuprul rafinat prin procedeul electrolitic se prezinta, uneori, sub forma de catozi constand din placi sau foi echipate cu doua carlige cu ajutorul carora foile initiate sunt suspendate in baia electrolitica. Sunt comercializate, uneori, sub aceasta forma sau fara carlige, sau chiar decupate in sectiuni.
Cuprul rafinat se poate prezenta, de asemenea, sub forma de granule utilizate, in principal, pentru prepararea aliajelor sau, uneori, pentru a fi transformate in pulbere. Pulberile si fulgii de cupru sunt, totusi, clasificati la pozitia nr. 74.06.
Sunt clasificate, de asemenea, la aceasta pozitie bramele, baghetele, barele lingourile etc., turnate, formate sau sinterizate, cu conditia ca sa nu fi suferit, dupa obtinerea lor, o prelucrare superioara unei debavurari grosiere si nici sa nu fi fost decapate prin indepartarea stratului superficiat (compus, in mare parte, din oxid de cupru) sau prin razuire, prin daltuire, prin slefuire etc., cu scopul de a se elimina defectele aparute in timpul solidificarii sau al formarii si nici sa nu fi fost prelucrate pe una dintre fete in scopul efectuarii controlului (de calitate).
Produsele sinterizate sunt obtinute pornind de la pulberea de cupru sau de aliaje de cupru sau de la pulberea de cupru amestecata cu pulberile altor metale, prin presare (comprimare) si prajire (incalzire la o temperatura corespunzatoare, sub punctul de topire al metalelor). In stare sinterizata, produsele sunt poroase si de calitate mecanica slaba si sunt in general laminate, trase, forjate etc., pentru a se atinge densitatea adecvata. Aceste produse laminate etc., sunt excluse (de exemplu pozitiile nr. 74.07, 74.09).
In aceasta pozitie sunt clasificate, de asemenea, barele pentru sarma si taglele, ascutite la capat sau prelucrate in alt mod la extremitatile lor, cu singurul scop de a facilita introducerea lor in masinile destinate sa le transforme in sarma sau in tevi, de exemplu.
Sub rezerva dispozitiilor de mai sus, referitoare la operatiile pe care le pot suporta dupa obtinere, barele de acest fel constau, in special:
1) Fie din articole denumite in mod obisnuit lingotiere pline, de sectiune rotunda, patrata sau hexagonala, de o lungime nedepasind, in general, un metru, obtinute printr-o turnare de precizie in forme speciale.
2) Fie din produse de lungime mai mare, obtinute prin procedeul de turnare continua; la acest din urma procedeu, metalul topit este deversat intr-o forma racita cu ajutorul apei si in care el se solidifica repede.
Lingotierele si barele obtinute prin turnare continua sunt destinate de multe ori acelorasi utilizari ca barele laminate sau trase.

74.04 - DESEURI SI RESTURI DE CUPRU.
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 72.04, privind deseurile si resturile de fier sunt aplicabile, mutatis mutandis, celor din aceasta pozitie. Totusi, cenusile si reziduurile care contin cupru sunt clasificate la pozitia nr. 26.20. Deseurile de cupru din aceasta pozitie cuprind in special noroiul de filaj provenind de la filarea cuprului si compus, in special, din pulbere de cupru amestecata cu lichidele lubrifiante utilizate in cursul filarii.
Sunt excluse din aceasta pozitie lingourile si formele brute similare, turnate pornind de la deseuri sau resturi de cupru retopite (pozitia nr. 74.03).

74.05 - ALIAJE DE BAZA, DIN CUPRU.
Nota 1 c) a acestui Capitol da definitia aliajelor de baza, din cupru.
Aliajele de baza, din cupru, ale acestei pozitii sunt aliaje continand, in afara cuprului aflat intr-o proportie de min 10% in greutate, alte elemente, si care, datorita compozitiei lor, sunt prea fragile pentru a avea o metalurgie corespunzatoare. Ele sunt intrebuintate pentru a introduce in alame, in bronzuri sau in bronzul de aluminiu, alte elemente, care fie au un punct de topire mai ridicat decat cel al aliajelor mentionate, fie sunt foarte oxidabile (aluminiu, cadmiu, arsen, magneziu etc.) sau sublimabile la temperatura de topire, sau pentru a facilita prepararea anumitor aliaje printr-un aport de elemente dezoxidante, desulfurante sau similare (calciu, de exemplu).
Cuprul se comporta ca un solvent sau diluant al celorlalte elemente, si continutul in acest metal trebuie sa fie suficient de mare pentru a reduce temperatura de topire sau conditiile de oxidabilitate sau de sublimare. Totusi, daca continutul de cupru este prea ridicat, acest metal dilueaza in mod exagerat celelalte elemente de introdus in aliaje. Continutul de cupru este in general de 30 pana la 90%, dar el poate sa se afle, in cazuri speciale, peste sau sub aceste limite.
Aceasta pozitie nu cuprinde deci, aliajele Cu-Ni chiar destinate a fi intrebuintate ca aliaje de baza din cupru, fiindca aceste aliaje se preteaza practic la laminare sau la forjare, oricare ar fi proportiile componentelor. In ceea ce priveste aliajele, cum sunt cupromanganul si cuprosiliciul, care se preteaza sau nu la aceste operatii, in functie de proportiile respective de metale constituente, se clasifica aici numai acelea, care practic nu sunt susceptibile de a fi laminate sau forjate.
Printre aliajele de baza clasificate la aceasta pozitie, pot fi mentionate: aliajele cuprului cu aluminiul, cu beriliul, cu borul, cu cadmiul, cu cromul, cu fierul, cu magneziul, cu manganul, cu molibdenul, cu siliciul, cu titanul sau cu vanadiul.
Aliajele de baza din cupru se prezinta, in general, sub forma de mase mici (blocks sau cakes) care se pot face usor bucati, sub forma de baghete casante sau de granule si au aspectul de produse brute de topitorie.
Combinatiile dintre fosfor si cupru (fosforurile de cupru), continand peste 15% fosfor in greutate, sunt clasificate la pozitia nr. 28.48.

74.06 - PULBERI SI PAIETE, DIN CUPRU.
7406.10 - Pulberi cu structura nelamelara
7406.20 - Pulberi cu structura lamelara; paiete
In aceasta pozitie sunt clasificate pulberile de cupru, definite in Nota 8 b) a Sectiunii XV si paietele de cupru, cu exceptia, totusi, a cuprului cementat (precipitat de cupru), care este clasificat la pozitia nr. 74.01. Sub rezerva dispozitiilor din Nota 7 a Sectiunii XV, la aceasta pozitie se clasifica, de asemenea, pulberile de cupru amestecate cu alte pulberi de metale comune (in special praful zis de bronz, constand dintr-un simplu amestec de pulbere de cupru cu pulbere de staniu).
Pulberile de cupru sunt obtinute, in special, prin depunere electrolitica sau prin pulverizarea unui jet de metal topit trecut printr-un orificiu stramt sub un curent perpendicular de apa sub presiune, de abur, de aer sau de alt gaz.
In afara acestor doua metode principale, pulberile de cupru pot fi obtinute, de asemenea, in mai mica masura, prin reducerea gazoasa a oxizilor divizati fin, prin precipitarea anumitor solutii sau prin macinarea fina a solidelor. Pulberile cu structura lamelara si paietele se obtin, in general, prin macinarea foilor subtiri. Forma lamelara poate fi vizibila cu ochiul liber sau cu lupa, in cazul paietelor si numai la microscop in cazul pulberile propriu-zise.
Procedeul de fabricatie utilizat pentru produsele mentionate, determina dimensiunile si forma lor (forma care poate fi mai mult sau mai putin neregulata, globulara, sferica sau lamelara). Pulberile cu structura lamelara sunt, de multe ori, lucioase si prezinta in general urme de materiale grase sau ceroase (in special de acid stearic sau de parafina), utilizate in cursul fabricatiei.
Pulberile servesc la fabricarea cuzinetilor, mansoanelor si altor componente tehnice, prin comprimare si sinterizare. Ele sunt utilizate, de asemenea, ca reactivi chimici sau metalurgici, in sudura si lipire, in prepararea anumitor cimenturi speciale, pentru acoperirea suprafetelor nemetalice, ca suport pentru galvanoplastie etc. Pulberile lamelare sunt utilizate, in principal, ca pigmenti metalici la fabricarea cernelurilor si vopselelor. Paietele se folosesc, ca atare, drept culori metalice, prin pulverizare uscata, de exemplu, pe un strat de lac.
Sunt, in afara de acestea, excluse de la aceasta pozitie:
a) Anumite produse denumite uneori bronzuri sau aur, care se prezinta, in general, sub forma de paiete sau de pulbere si care sunt utilizate la fabricarea culorilor, dar care constau, de fapt, din compusi chimici cum sunt anumite saruri de antimoniu, sulfura stanica etc. (Capitolul 28 sau Capitolul 32, daca se prezinta sub forma de vopsele preparate).
b) Pulberile si paietele constituind culori sau vopsele preparate cum sunt cele asociate cu materiale colorante sau prezentate in suspensie, in dispersie sau ca pasta intr-un liant sau un solvent (Capitolul 32).
c) Granulele de cupru (pozitia nr. 74.03).
d) Paietele decupate de la pozitia nr. 83.08.

74.07 - BARE SI PROFILE DIN CUPRU.
7407.10 - Din cupru rafinat
- Din aliaje de cupru:
7407.21 - - Pe baza de cupru-zinc (alama)
7407.22 - - Pe baza de cupru-nichel (cupronichel) sau pe baza de cupru-nichel-zinc (alpaca)
7407.29 - - Altele
Barele sunt definite prin Nota 1 d) a acestui Capitol, iar profilele prin Nota 1 e).
Aceste produse sunt obtinute, de obicei, prin laminare, prin filare sau prin etirare, dar uneori si prin forjare (la presa sau cu ciocanul). Ele pot fi finisate la rece (eventual dupa recoacere), prin etirare la rece, redresare sau prin alte metode, care le confera un finisaj mai bun. Ele pot sa fi suferit, de asemenea, prelucrari (cum sunt perforarea, rasucirea, ondularea), cu conditia ca aceste operatii sa nu le confere caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte. Raman, de asemenea, clasificate in aceasta pozitie, profilele avand in sectiune un gol inchis (profile tubulare). Sunt, de asemenea, clasificate in aceasta pozitie tuburile si tevile cu aripioare, obtinute prin extrudare. Totusi, tuburile si tevile pe care au fost aplicate aripioare, prin sudura, de exemplu, sunt excluse (pozitia nr. 74.19, in general).
Barele si baghetele obtinute prin turnare in forme (inclusiv produsele numite lingotiere si barele obtinute prin turnare continua) sau prin sinterizare, sunt clasificate la pozitia nr. 74.03 cu conditia ca ele sa nu fi fost supuse, dupa obtinerea lor, unei prelucrari superioare unei debavurari grosiere sau unei decapari. Acelea, care au suferit o prelucrare mai avansata, raman clasificate in aceasta pozitie cu conditia ca aceasta operatie sa nu le confere caracterul de articole sau de produse clasificate la alte pozitii.
Barele pentru sarma si taglele ascutite sau prelucrate in alt mod la extremitati, cu unicul scop de a facilita introducerea lor in masinile destinate sa le transforme in sarme sau in tuburi, de exemplu, se clasifica la pozitia nr. 74.03.

74.08 - SARMA DE CUPRU.
- Din cupru rafinat:
7408.11 - - A carei dimensiune maxima a sectiunii transversale depaseste 6 mm
7408.19 - - Altele
- Din aliaje de cupru:
7408.21 - - Pe baza de cupru-zinc (alama)
7408.22 - - Pe baza de cupru-nichel (cupronichel) sau de cupru-nichel-zinc (alpaca)
7408.29 - - Altele
Sarma este definita prin Nota 1 f) a acestui Capitol.
Sarma se obtine prin laminare, prin filare, prin etirare sau prin trefilare si este, intotdeauna, prezentata in stare rulata. Dispozitiile celui de al doilea paragraf al Notei explicative de la pozitia nr. 74.07 sunt aplicabile mutatis mutandis.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Sarma de bronz fina, sterila, pentru suturi chirurgicale (pozitia nr. 30.06).
b) Firele metalice si firele metalizate de la pozitia nr. 56.05.
c) Sforile si corzile armate (pozitia nr. 56.07).
d) Cablurile si celelalte articole de la pozitia nr. 74.13.
d) Sarma si baghetele acoperite, pentru sudura sau depunere de metal (pozitia nr. 83.11).
f) Conductoarele izolate pentru electricitate (inclusiv conductoarele emailate) (pozitia nr. 85.44).
g) Corzile muzicale (pozitia nr. 92.09).

74.09 - TABLE SI BENZI DIN CUPRU, CU O GROSIME DE MIN 0,15 mm.
- Din cupru rafinat:
7409.11 - - Rulate
7409.19 - - Altele
- Din aliaje pe baza de cupru-zinc (alama):
7409.21 - - Rulate
7409.29 - - Altele
- Din aliaje pe baza de cupru-staniu (bronz):
7409.31 - - Rulate
7409.39 - - Altele
7409.40 - Din aliaje pe baza de cupru-nichel (cupronichel) sau din cupru-nichel-zinc (alpaca)
7409.90 - Din alte aliaje de cupru
Pozitia cuprinde produsele definite prin Nota 1 g) a acestui Capitol, a caror grosime depaseste 0,15 mm.
Tablele si benzile sunt obtinute, in general, prin laminarea, la cald sau la rece, a anumitor produse de la pozitia nr. 74.03; benzile pot proveni si din decuparea foilor.
Aceste articole raman clasificate in aceasta pozitie, chiar prelucrate (de exemplu, decupate sub alte forme decat cea patrata sau dreptunghiulara, perforate, ondulate, canelate, striate, polizate acoperite, gofrate sau rotunjite la margini), cu conditia ca aceste operatii sa nu le confere caracterul de articole sau de produse clasificate in alta parte (vezi Nota 1 g) a acestui Capitol).
Grosimea limita de 0,15 mm este calculata tinand cont de stratul acoperitor (lac etc.).
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Foile si benzile subtiri, cu o grosime de max 0,15 mm (pozitia nr. 74.10).
b) Tabla si benzile desfasurata (pozitia nr. 74.14).
c) Benzile izolate pentru electricitate (pozitia nr. 85.44).
74.10 - folii si benzi subtiri din cupru (chiar imprimate sau fixate pe hartie, pe carton, pe material plastic sau pe suporturi similare), cu o grosime care nu depaseste 0,15 mm (fara suport).
- Fara suport:
7410.11 - - Din cupru rafinat
7410.12 - - Din aliaje de cupru
- Pe suport:
7410.21 - - Din cupru rafinat
7410.22 - - Din aliaje de cupru
Aceasta pozitie cuprinde produsele definite in Nota 1 g) a acestui Capitol, a caror grosime nu depaseste 0,15 mm.
Foile si benzile din aceasta pozitie sunt obtinute prin laminare, ciocanire sau electroliza. Ele se prezinta sub forma de foi foarte subtiri, de max 0,15 mm. Foile utilizate pentru imitatia de aurire sau pentru ornamentare etc., sunt in general puse intre foi de hartie si dispuse in carnetele. Celelalte foi subtiri, in special foile de poleit, sunt adesea fixate pe hartie, pe carton, pe material plastic sau pe alte suporturi similare fie pentru a usura manipularea sau transportul, fie in vederea utilizarii ulterioare etc. Foile si benzile din aceasta pozitie pot fi gofrate, decupate (chiar altfel decat in unghi drept), perforate, acoperite (aurite, argintate, lacuite etc.) sau imprimate.
Grosimea maxima de 0,15 mm este calculata tinand cont de stratul acoperitor (lac etc.), dar facand abstractie de grosimea suportului (hartie etc.).
Pozitia exclude:
a) Foile subtiri pentru marcarea cu fier, constand din pulbere de cupru aglomerata cu gelatina, cu clei sau alt liant similar, sau din cupru depus pe o foaie de hartie, de material plastic, sau pe un alt suport si utilizate pentru a marca legaturile cartilor, garniturile interioare ale palariilor etc. (pozitia nr. 32.12).
b) Firele metalice si firele metalizate de la pozitia nr. 56.05.
c) Etichetele din folii de cupru imprimate constituind articole individuale prin imprimarea lor (pozitia nr. 49.11)
d) Tabla si benzile cu o grosime care depaseste 0,15 mm (pozitia nr 74.09).
e) Foile subtiri conditionate ca accesorii pentru pomul de Craciun (pozitia nr. 95.05).

74.11 - TUBURI SI TEVI DIN CUPRU.
7411.10 - Din cupru rafinat
- Din aliaje de cupru:
7411.21 - - Pe baza de cupru-zinc (alama)
7411.22 - - Pe baza de cupru-nichel (cupronichel) sau de cupru-nichel-zinc (alpaca)
7411.29 - - Altele
Tuburile si tevile sunt definite in Nota 1 h) a acestui Capitol.
Dispozitiile Notelor explicative de la pozitiile nr. 73.04 pana la 73.06 sunt valabile, mutatis mutandis, pentru aceasta pozitie, in privinta cuprinderii ei si in privinta procedeelor de fabricare ale produselor pe care le cuprinde.
Cea mai mare parte a tuburilor si tevilor din cupru nesudate, dar in anumite cazuri tuburile si tevile pot fi obtinute lipind sau sudand marginile benzilor, sau prin alte metode. Tuburile si tevile fara sudura sunt obtinute, in general, prin gaurirea si filarea unei tagle cu scopul de a se obtine o ebosa, care este apoi laminata sau trasa printr-o matrita avand dimensiunile dorite. In anumite cazuri, tuburile si tevile pot fi extrudate la marimea lor definitiva, fara tragere.
Tuburile si tevile din cupru au numeroase utilizari in industrie (in special, la fabricarea aparatelor pentru gatit, incalzire, racire, distilare, rectificare sau evaporare) si sunt utilizate in industria constructiilor pentru conductele de alimentare cu apa sau cu gaze, pentru uz casnic sau general. Tuburile pentru condensatoare, din aliaje de cupru, sunt utilizate pe scara larga la constructia de nave si la statiile hidraulice, datorita rezistentei lor ridicate la coroziune, in special coroziune marina.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Profilele tubulare, inclusiv tuburile si tevile cu aripioare, obtinute prin extrudare (pozitia nr. 74.07).
b) Accesoriile de tevarie (pozitia ar. 74.12).
c) Tuburile si tevile cu aripioare pe care au fost aplicate aripioare, prin sudura, de exemplu (pozitia nr. 74.19, in general).
d) Tuburile flexibile (pozitia nr. 83.07).
e) Tuburile si tevile, transformate in articole ce pot fi identificate ca apartinand de alte Capitole, in special organele de masini (Sectiunea XVI).

74.12 - ACCESORII DE TEVARIE (DE EXEMPLU RACORDURI; COTURI, BUCSE) DIN CUPRU.
7412.10 - Din cupru rafinat
7412.20 - Din aliaje de cupru
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 73.07 sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor de la aceasta pozitie.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Buloanele si suruburile utilizate la montarea si asamblarea tevilor si tuburilor (pozitia nr. 74.15).
b) Accesorii de tevarie dotate cu robineti, valve etc. (pozitia nr. 84.81).

74.13 - TOROANE, CABLURI, ODGOANE, SARMA IMPLETITA SI ARTICOLE SIMILARE, DIN CUPRU, NEIZOLATE ELECTRIC.
Dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 73.12 sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor din aceasta pozitie.
Datorita inaltei sale conductibilitati electrice, cuprul intra in mod obisnuit in constructia conductoarelor si cablurilor electrice; acestea raman clasificate aici, chiar daca ele au o inima din otel sau dintr-un alt metal, cu conditia ca cuprul sa predomine in greutate (vezi Nota 7 a Sectiunii XV).
Totusi, aceasta pozitie nu cuprinde conductoarele si cablurile izolate electric (pozitia nr. 85.44).

74.14 - PANZE METALICE (INCLUSIV PANZELE CONTINUE SAU FARA SFARSIT), GRILAJE SI PLASE, DIN SARMA DE CUPRU; TABLE SI BENZI DESFASURATE, DIN CUPRU.
7414.20 - Panze metalice
7414.90 - Altele

A. - PANZE METALICE, GRILAJE SI PLASE (INCLUSIV PANZELE CONTINUE SAU FARA SFARSIT)
Dispozitiile Notei explicative a pozitiei nr. 73.14 sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor din aceasta grupa. Totusi in virtutea dispozitiilor celui de-al doilea paragraf al Notei 1 f) din acest Capitol, nu sunt considerate sarme in sensul acestei grupe decat produsele, a caror sectiune transversala, de forma oarecare, nu depaseste 6 mm la dimensiunea ei cea mai mare.
Grupa cuprinde, de asemenea, panzele continue sau fara sfarsit, fabricate in general din panze metalice sau din retele, un exemplu caracteristic fiind cel al tesaturilor fara sfarsit din plasele utilizate in masinile Fourdrinier pentru scurgerea pastelor de hartie umede. Datorita unor considerente tehnice, firele din urzeala plaselor metalice sunt in general constituite din bronz fosforos, iar firele de batatura din alama. Daca plasele, grilajele si sitele au fost asociate cu alte dispozitive astfel incat sa formeze piese de masini, atunci ansamblul astfel constituit urmeaza regimul sau propriu (Capitolul 84, in special).

B. - TABLE SI BENZI DESFASURATE
Tablele si benzile desfasurate, din aceasta grupa sunt fabricate in acelasi mod ca cele din fier sau din otel, de la pozitia nr. 74.14 (vezi Nota explicativa corespunzatoare). Tablele si benzile desfasurate din cupru sunt utilizate in special in industria electrica la fabricarea grilelor, iar cele din alama la fabricarea ustensilelor de bucatarie (gratare, de exemplu).
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Tesaturile din fire de metal pentru imbracaminte, mobilier si utilizari similare (pozitia nr. 58.09).
b) Plasele de cupru acoperite cu un fondant, pentru lipire (pozitia nr. 83.11).
c) Plasele, grilajele, si sitele montate sub forma de site si de ciururi de mana (pozitia nr. 96.04).

74.15 - TINTE, CUIE, PIONEZE, CRAMPOANE CU VARF SI ARTICOLE SIMILARE, DIN CUPRU SAU CU TIJA DIN FIER SAU DIN OTEL SI CAP DIN CUPRU; SURUBURI, BULOANE, PIULITE, CARLIGE FILETATE, NITURI, CUIE SPINTECATE, STIFTURI, PIROANE, PENE, SAIBE, INELE (INCLUSIV SAIBELE SI INELELE ELASTICE, DE SIGURANTA) SI ARTICOLE SIMILARE, DIN CUPRU (+).
7415.10 - Tinte si cuie, pioneze, crampoane cu varf si articole similare
- Alte articole, nefiletate:
7415.21 - - Saibe si inele (inclusiv saibe si inele elastice, de siguranta)
7415.29 - - Altele
- Alte articole, filetate:
7415.31 - - Suruburi pentru lemn
7415.32 - - Alte suruburi; buloane si piulite
7415.39 - - Altele
Dispozitiile Notelor explicative ale pozitiilor nr. 73.17 si 73.18 sunt aplicabile, mutatis mutandis, produselor acestei pozitii, cu observatia ca, cuiele de ornament si cuiele zise de tapiter, cu cap din cupru si tija din fier sau din otel, sunt cuprinse aici.
Nu sunt clasificate in aceasta pozitie aparatoarele pentru talpi cu sau fara tinte (pozitia nr. 74.19).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 7415.31
Termenul "surub" nu cuprinde carligele si pitoanele filetate. Acestea se clasifica la subpozitia nr. 7415.39

74.16 - ARCURI DIN CUPRU.
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 73.20 sunt aplicabile, mutatis mutandis, produselor acestei pozitii.
Arcurile acestei pozitii sunt constituite in principal din bronz cu fosfor si din cupru cu beriliu, dar de asemenea si din alte aliaje ale cuprului cu un metal comun (in special, bronz de aluminiu, bronz cu siliciu, alama si alpaca).
Datorita proprietatilor lor, arcurile sunt utilizate in principal in scopuri electrice.
Trebuie precizat ca arcurile de orologerie se clasifica la pozitia nr. 91.14.

74.17 - APARATE NEELECTRICE, PENTRU GATIT SAU PENTRU INCALZIT, DE TIPUL CELOR DE UZ GOSPODARESC, SI PARTILE LOR, DIN CUPRU.
Aceasta pozitie are, in principiu, aceeasi cuprindere ca pozitia nr. 73.21. Dispozitiile Notei explicative corespunzatoare sunt in consecinta aplicabile, mutatis mutandis, articolelor clasificate aici. Printre acestea, pot fi mentionate, in special, aparatele de mici dimensiuni, de tipul incalzitoarelor cu benzina, cu petrol, cu alcool si combustibili similari, utilizate in mod normal pentru uz casnic, pentru voiaj si pentru camping. Aceasta pozitie cuprinde, de asemenea, aparatele de uz gospodaresc, de tipul celor descrise in Nota explicativa a pozitiei nr. 73.22.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Lampile de sudura (pozitia nr. 82.05).
b) Aparatele si dispozitivele de incalzit, de gatit, de prajire, de distilare etc. si aparatele similare de laborator de la pozitia nr. 84.19 si, in special:
1) Incalzitoarele de apa si incalzitoarele de baie neelectrice (pentru uz gospodaresc sau nu).
2) Filtrele mari de cafea, altele decat cele de masa si anumite alte aparate specificate de incalzire, gatit etc., pentru alte utilizari decat uzul gospodaresc.
c) Aparatele electrotermice de la pozitia nr. 85.16.

74.18 - ARTICOLE DE UZ CASNIC SAU DE UZ GOSPODARESC, DE IGIENA SAU DE TOALETA, SI PARTILE LOR, DIN CUPRU; BURETI DIN SARMA, SPALATORI DE VASE, MANUSI SI ARTICOLE SIMILARE PENTRU CURATAT, PENTRU LUSTRUIT SAU PENTRU UTILIZARI SIMILARE, DIN CUPRU.
- Articole de uz casnic sau de uz gospodaresc si partile lor; bureti de sarma, spalatori de vase, manusi si articole similare pentru curatat, pentru lustruit sau pentru utilizari similare:
7418.11 - - Bureti de sarma, spalatori de vase, manusi si articole similare pentru curatat, pentru polizat sau pentru utilizari similare
7418.19 - - Altele
7418.20 - Articole de igiena sau de toaleta si partile lor
Dispozitiile Notelor explicative ale pozitiilor nr. 73.23 si 73.24 sunt aplicabile, mutatis mutandis, articolelor de la aceasta pozitie.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Aparatele de incalzire de la pozitia nr. 74.17.
b) Articolele de uz casnic avand caracterul de scule (Capitolul 82) (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 73.23).
c) Articolele de cutitarie, precum si lingurile, polonicele, furculitele etc. (pozitiile nr. 82.11 pana la 82.15).
d) Obiectele de ornament de la pozitia nr. 83.06.
e) Incalzitoarele de apa, incalzitoarele de baie si celelalte aparate de la pozitia nr. 84.19.
f) Aparatele de uz gospodaresc de la Capitolul 85 si, in special, cele de la pozitiile nr. 85.09 si 85.16.
g) Articolele de la Capitolul 94.
h) Sitele de mana (pozitia nr. 96.04).
i.j) Brichetele si aprinzatoarele (pozitia nr. 96.13).
k) Vaporizatoarele de toaleta (pozitia nr. 96.16).

74.19 - ALTE ARTICOLE DIN CUPRU (+).
7419.10 - Lanturi, lantisoare si partile lor
- Altele:
7419.91 - - Turnate, formate, stantate sau forjate, dar neprelucrate in altfel
7419.99 - - Altele
Aceasta pozitie cuprinde toate articolele din cupru, altele decat cele cuprinse fie in pozitiile precedente ale acestui Capitol, fie in Nota 1 a Sectiunii XV, fie in Capitolele 82 sau 83, fie in alte parti ale Nomenclaturii.
Se clasifica aici in special:
1) Acele de siguranta si celelalte ace cu gamalie (altele decat cele de podoaba) din cupru, nedenumite si necuprinse in alta parte.
2) Rezervoarele, butoaiele, cuvele si recipientii similari pentru orice materiale, din cupru, de orice capacitate, fara dispozitive mecanice sau termice, chiar cu captusire interioara sau calorifuga (vezi Notele explicative ale pozitiilor nr. 73.09 si 73.10).
3) Recipientii pentru gaze comprimate sau lichefiate (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 73.11).
4) Lanturile, lantisoarele si partile lor, din cupru (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 73.15), cu exceptia, totusi, a lantisoarelor avand caracterul de imitatii de bijuterie (cum sunt cele pentru ceasornice si pentru brelocuri si cele similare) (pozitia nr. 71.17).
5) Articolele din cupru de tipul celor enumerate la notele explicative ale pozitiilor nr. 73.25 si 73.26.
6) Anozii din cupru sau din aliaje de cupru (alama, in special) utilizati in galvanoplastie (vezi partea A a Notei explicative de la pozitia nr. 75.08).
7) Tuburile si tevile pe care au fost aplicate aripioare, prin sudura, de exemplu, nedenumite si necuprinse in alta parte.

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 7419.91
Nota explicativa a subpozitiilor nr. 7326.11 si 7326.19 se aplica, mutatis mutandis, produselor de la prezenta subpozitie. In ceea ce priveste obiectele turnate sau formate, se admite, de asemenea, indepartarea retelelor de turnare si eliminarea maselotelor.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016