Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 71 din 5 ianuarie 2000  PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, PIETRE PRETIOASE SAU SEMIPRETIOASE, METALE PRETIOASE, METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE SI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE; IMITATII DE BIJUTERII; MONEDE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 71 din 5 ianuarie 2000 PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, PIETRE PRETIOASE SAU SEMIPRETIOASE, METALE PRETIOASE, METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE SI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE; IMITATII DE BIJUTERII; MONEDE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, PIETRE PRETIOASE SAU SEMIPRETIOASE, METALE PRETIOASE, METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE SI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE; IMITATII DE BIJUTERII; MONEDE

Note de capitol.
1. - Sub rezerva aplicarii Notei 1 a) de la Sectiunea VI si a exceptiilor prevazute mai jos, se clasifica in acest Capitol orice articol format in intregime sau partial:
a) din perle naturale sau de cultura, sau din pietre pretioase sau semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite; sau
b) din metale pretioase sau din metalele placate sau dublate cu metale pretioase.
2. - a) Pozitiile nr. 71.13, 71.14 si 71.15 nu cuprind articolele in care metalele pretioase sau metalele placate sau dublate cu metale pretioase nu sunt decat simple accesorii sau garnituri de minima importanta (de exemplu initiale, monograme, verigi, borduri); paragraful b) al Notei 1 precedente nu vizeaza articolele de acest fel*).
___________
*) Partea "pragraful b) al Notei 1 precedente nu vizeaza articolele de acest fel" de la Nota 2 a) se considera facultativa.

b) Se clasifica la pozitia 71.16 numai articolele care nu contin metale pretioase sau metale placate cu metale pretioase, sau care le contin numai sub forma unor simple accesorii sau garnituri de minima importanta.
3. - Capitolul nu cuprinde:
a) amalgamele de metale pretioase sau de metale pretioase in stare coloidala (pozitia nr. 28.43);
b) legaturile sterile pentru suturi chirurgicale, produsele pentru obturatii dentare si alte articole de la Capitolul 30;
c) produsele de la Capitolul 32 (de exemplu materiale de lustruit in stare lichida);
d) catalizatori pe suport (pozitia nr. 38.15);
e) articolele de la pozitiile nr. 42.02 si 42.03 mentionate la Nota 2 B) de la Capitolul 42;
f) articolele de la pozitiile nr. 43.03 sau 43.04;
g) produsele de la Sectiunea XI (materiale textile si articole din materiale textile);
h) incaltamintea, articolele de acoperit capul si alte articole de la Capitolele 64 sau 65;
i.j) umbrelele, bastoanele si alte articole din Capitolul 66;
k) articolele acoperite cu pulberi sau praf de pietre pretioase naturale sau artificiale sau reconstituite, constand din articolele abrazive de la pozitiile nr. 68.04 sau 68.05, sau chiar uneltele si sculele de la Capitolul 82; uneltele si sculele sau articolele de la Capitolul 82, a caror parte activa este din pietre pretioase sau pietre semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite; masinile, aparatele si materialele electrice si partile acestora de la Sectiunea XVI. Totusi, articolele si partile acestora, in intregime din pietre pretioase sau semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite, raman clasificate la acest Capitol, cu exceptia safirelor si a diamantelor slefuite, nemontate, pentru capete de citire (pozitia nr. 85.22);
l) articolele Capitolelor 90, 91 sau 92 (instrumente stiintifice, articole de ceasornicarie si instrumente muzicale);
m) armele si partile acestora (Capitolul 93);
n) articolele vizate la Nota 2 de la Capitolul 95;
o) articolele clasificate in Capitolul 96 in conformitate cu Nota 4 de la acest Capitol;
p) obiectele originale de arta statuara sau de sculptura (pozitia nr. 97.03), obiectele de colectie (pozitia nr. 97.05) si obiectele de antichitate cu vechime peste 100 de ani (pozitia nr. 97.06). Totusi, perlele naturale sau de cultura si pietrele pretioase sau semipretioase se clasifica in acest Capitol.
4. - a) Prin expresia metale pretioase se intelege argintul, aurul si platina;
b) Prin termenul platina se intelege platina, iridiul, osmiul, paladiul, rodiul si ruteniul;
c) Expresiile pietre pretioase sau semipretioase naturale si pietre artificiale sau reconstituite nu includ substante specificate in Nota 2 b) a Capitolului 96.
5. - In sensul acestui Capitol sunt considerate ca aliaje din metale pretioase, aliajele (inclusiv amestecurile sinterizate si compusii intermetalici) care contin unul sau mai multe metale pretioase, cu conditia ca greutatea metalului pretios sau a unuia din metalele pretioase, sa fie de minimum 2% din cea a aliajului. Aliajele din metale pretioase sunt clasificate dupa cum urmeaza:
a) orice aliaj care contine platina minimum 2% in greutate, este clasificat ca aliaj de platina;
b) orice aliaj care contine aur minimum 2% in greutate, dar nu contine platina sau contine sub 2% platina, este clasificat ca aliaj de aur;
c) orice alt aliaj contine argint minimum 2% in greutate este clasificat ca aliaj de argint.
6. - In lipsa dispozitiilor contrare, orice referire in Nomenclatura, la metale pretioase sau la unul sau mai multe dintre metalele pretioase precizate, cuprinde de asemenea, aliajelor prin aplicarea Notei 5. Expresia metal pretios nu cuprinde articolele definite la Nota 7, nici metalele comune sau materiile nemetalice platinate, aurite sau argintate.
7. - In Nomenclatura, prin articole placate sau dublate cu metale pretioase, se intelege articolele avand un suport de metal, la care una sau mai multe fete acoperite cu metale pretioase prin lipire, sudare, laminare la cald sau prin alt procedeu mecanic similar. In lipsa dispozitiilor contrare, articolele din metale comune incrustate cu metale pretioase, sunt considerate ca placate sau dublate.
8. - Sub rezerva dispozitiilor de la Nota 1 a) de la Sectiunea VI, produsele ce corespund descrierii pozitiei nr. 71.12 se clasifica numai la aceasta pozitie si nu la alte pozitii din Nomenclatura.
9. - In sensul pozitiei nr. 71.13, prin expresia articole de bijuterie se intelege:
a) obiectele mici de podoaba (de exemplu inele, bratari, coliere, brose, cercei, lanturi de ceas, brelocuri, pandantive, ace de cravata, butoni de manseta, medalii sau insigne):
b) articolele de uz personal, destinate sa fie purtate in buzunar, in poseta sau asupra persoanei (porttigarete, tabachere, bomboniere si pudriere etc.).
In sensul aceleiasi pozitii, prin expresia articole de giuvaergerie se intelege articolele de bijuterie din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase, care au perle naturale, de cultura sau imitatii de perle, pietre pretioase sau semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite sau chiar parti din baga, sidef, fildes, chihlimbar natural sau reconstituit, agat sau coral.
10. - In sensul pozitiei nr. 71.14, prin expresia obiecte de aurarie sau de argintarie, se intelege obiectele de tipul celor destinate serviciilor de masa, de toaleta, garniturile de birou, obiectele pentru fumatori, obiectele pentru decoratiuni interioare, articolele pentru intrebuintari religioase.
11. - In sensul pozitiei nr. 71.17, prin expresia imitatii de bijuterii se intelege articolele de tipul celor definite in Nota 9 a) (cu exceptia nasturilor si a altor articole de la pozitia nr. 96.06, a pieptenilor, bentitelor si obiectelor similare de la pozitia nr. 96.15), care nu contin nici perle naturale sau de cultura, nici pietre pretioase sau semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite, nici metale pretioase (daca acestea nu sunt sub forma de garnitura sau accesorii de minima importanta) sau metale dublate sau placate cu metale pretioase.

Note de subpozitii.
1. - In sensul subpozitiilor nr. 7106.10, 7108.11, 7110.11, 7110.21, 7110.31 si 7110.41, prin praf si din praf, se intelege produsele care trec printr-o sita cu ochiuri de 0,5 mm, in proportie de minimum 90% in greutate.
2. - Contrar dispozitiilor de la Nota 4 b) a Capitolului, in sensul subpozitiilor nr. 7110.11 si 7110.19, termenul platina nu se refera la iridiu, osmiu, paladiu, rodiu si ruteniu.
3. - Pentru clasificarea aliajelor la subpozitiile de la pozitia nr. 71.10, fiecare aliaj se clasifica la pozitia metalului: platina, paladiu, rodiu, iridiu, osmiu sau ruteniu, care predomina in greutate fata de fiecare dintre aceste alte metale.

CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde:
1) La pozitiile nr. 71.01 pana la 71.04, perlele naturale sau de cultura, diamantele, celelalte pietre pretioase sau semipretioase, naturale, artificiale sau reconstituite, in stare bruta sau prelucrata, dar nemontate si la pozitia nr. 71.05 anumite deseuri rezultate din prelucrarea acestor pietre.
2) La pozitia nr. 71.06 pana la 71.11, metalele pretioase si metalele placate sau dublate cu metale pretioase, in stare bruta, semi-prelucrate sau sub forma de praf, dar netransformate in articole propriu-zise si, la pozitia nr. 71.12, deseurile si resturile de metale pretioase sau ale celor placate sau dublate cu metale pretioase, de tipul celor utilizate in principal pentru recuperarea metalelor pretioase.
In conformitate cu Nota 4 a acestui Capitol, prin metale pretioase se intelege argintul, aurul si platina. Trebuie notat ca termenul platina cuprinde, de asemenea, iridiul, osmiul, paladiul, rodiul si ruteniul.
In conformitate cu Nota 5 a Capitolului, aliajele (altele decat amalgamurile clasificate la pozitia nr. 28.43), continand unul sau mai multe dintre aceste metale, sunt considerate ca:
A) Platina, daca contin platina minimum 2% in greutate.
B) Aur, daca contin aur minimum 2% in greutate, iar platina deloc sau sub 2%.
C) Argint, daca contin argint minimum 2% in greutate, iar platina sub 2% si aur sub 2%.
D) Metale obisnuite facand parte din Sectiunea XV, daca contin sub 2% platina si sub 2% aur si sub 2% argint.
In conformitate cu Nota 6 a Capitolului, in lipsa dispozitiilor contrare, orice referire la un metal pretios include de asemenea, si aliajele lui, asa cum sunt definite la punctele A), B) si C) de mai sus, dar nu si metalele placate sau dublate cu metale pretioase si nici metalele comune si materialele nemetalice platinate, argintate sau aurite.
In conformitate cu Nota 7 a Capitolului, prin expresia placate sau dublate cu metale pretioase se intelege articolele avand un suport de metal la care una sau mai multe fete sunt acoperite cu metale pretioase prin lipire, sudare, laminare la cald sau printr-un procedeu mecanic similar, indiferent de grosimea placarii.
Obiectele placate sau dublate se fabrica cel mai des suprapunand o placa sau foaie de metal pretios, de grosime variabila, pe o fata sau pe ambele fete ale unei placi din alt metal, trecand prin laminor ansamblul incalzit in prealabil. Firele placate se obtin de asemenea, pornind de la o teava de metal pretios in care se introduce o tija sau un fir din alt metal, aderenta metalelor fiind obtinuta prin incalzire, urmata de o tragere.
In lipsa dispozitiilor contrare, articolele din metale obisnuite incrustate cu metale pretioase, sunt considerate ca placate sau dublate. De exemplu acesta este cazul benzilor de cupru incrustate cu argint utilizate in electrotehnica si bijuteriile asa-zise de Toledo (bijuterii demaschinate) care sunt executate din otel incrustat cu aur; suprafata otelului are scobituri in care se introduc fire sau placute de aur, prin ciocanire.
Metalele dublate sau placate cu metale pretioase in sensul acestui Capitol, nu trebuie confundate cu metalele obisnuite acoperite prin electroliza cu metale pretioase, prin depunerea metalelor pretioase in stare de vapori, proiectarea sau imersiunea intr-o solutie de saruri de metale pretioase etc. Metalele obisnuite astfel acoperite raman clasificate la Capitolele corespunzatoare respectivelor metale, indiferent de grosimea stratului de metale pretioase.
Sunt de asemenea excluse din acest Capitol:
a) Metalele pretioase in stare coloidala si amalgamurile metalelor pretioase (pozitia nr. 28.43).
b) Izotopii radioactivi (de exemplu iridiul 192) si metalele pretioase prezentate sub forma de ace, fire, foi etc., continand izotopi radioactivi (pozitia nr. 28.44).
c) Aliajele special pregatite ca produse pentru obturatii dentare (pozitia nr. 30.06).
3) La subpozitiile nr. de la 71.13 pana la 71.16, articolele compuse in intregime sau partial din perle naturale sau de cultura, diamante, alte pietre pretioase sau semipretioase (naturale, artificiale sau reconstituite) din metale pretioase sau metale placate sau dublate cu metale pretioase si, in particular, articolele de bijuterie, de giuvaergerie, de orfevrarie (vezi Notele explicative de la pozitiile nr. 71.13 si 71.14), dar cu exceptia:
a) Articolele specificate in Nota 3 a Capitolului.
b) Alte produse, decat cele la care s-a facut mentiune la paragraful precedent, care nu au decat simple garnituri sau accesorii de minima importanta (initiale, monograme, verigi, borduri etc.) din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase, presupunand ca aceste articole nu au perle naturale sau de cultura, diamante sau alte pietre pretioase sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite.
Bricegele, cutitele, serviciile de taiat, briciurile si alte articole similare, cu manere din metale comune sau materiale nemetalice se clasifica la Capitolul 82, chiar daca au initiale, monograme, verigi etc. din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase. (Din contra, aceleasi articole cu manere din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase, se clasifica la acest Capitol).
De asemenea, clasificarea la Capitolele respective (dupa caz, Capitolele 69 sau 70) a cupelor, vaselor si a altor piese pentru servicii de masa, din portelan sau sticla, nu va fi afectata de prezenta unei simple borduri din metal pretios sau din metal placat sau suflat cu metal pretios.
De asemenea sunt excluse din aceasta grupa articolele din metale obisnuite sau din alte materiale nemetalice, platinate, aurite sau argintate (altele decat cele placate sau dublate cu metale pretioase).
4) La pozitia nr. 71.17, imitatiile de bijuterii care sunt definite in Nota 11 a Capitolului (vezi Nota explicativa corespunzatoare pozitiei), altele decat articolele specificate la Nota 3 a acestui Capitol.
5) La pozitia nr. 71.18, monedele, excluzand totusi pe cele cu caracter de obiecte de colectie (pozitia nr. 97.05).

SUBCAPITOLUL I
PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, PIETRE PRETIOASE SAU SEMIPRETIOASE, NATURALE, SINTETICE SAU RECONSTITUITE SI SIMILARE
71.01 - PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, CHIAR PRELUCRATE SAU ASORTATE DAR NEINSIRATE, NEMONTATE, NEINCRUSTATE; PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, INSIRATE TEMPORAR PENTRU FACILITAREA TRANSPORTULUI.
7101.10 - Perle naturale
- Perle de cultura:
7101.21 - - Neprelucrate
7101.22 - - Prelucrate
Perlele naturale clasificate la aceasta pozitie, provin din secretia naturala a diferitelor moluste de mare sau de rau (stridii sau scoici perlifere).
Perlele au suprafata stralucitoare si sunt formate esentialmente din carbonat de calciu inglobat intr-o substanta organica cornoasa (conchiolina). Carbonatul cristalizeaza astfel incat reflexiile si refractiile luminii in aceasta aglomerare de cristale determina aspectul sidefiu cunoscut sub numele de orient, caracteristic perlelor. Conchiolina atribuie perlelor aspectul translucid sau cu ape.
Perlele pot fi colorate sau nuantate diferit. Perlele albe sunt cele mai frecvente, dar se gasesc si perle de culoare gri, neagra, mov, rosie, galbena, verde si albastra.
Ele au de cele mai multe ori forma sferica, uneori emisferica (perle asa-zise perle buton) sau neregulata (cele asa-zise perle baroce) si au diferite marimi. Sideful de perla (pozitiile nr. 05.08 sau 96.01), are sensibil aceeasi compozitie ca perlele dar se deosebeste de ele prin faptul ca se prezinta, in general, sub forma de foi subtiri.
Pozitia cuprinde de asemenea, perlele de cultura (adica perlele produse cu interventia omului). Operatia consta in fixarea unei bilute din sidef intr-o bucata de tesut prelevata dintr-o stridie in viata, pe invelisul unei alte stridii sanatoase, lasand apoi natura sa actioneze in continuare. Biluta de sidef este inglobata foarte lent (cativa ani) in straturi concentrice din aceeasi substanta din care este formata perla naturala. Exteriorul perlelor de cultura are acelasi aspect ca perlele naturale, dar pot fi distinse de acestea cu ajutorul aparatelor speciale (endoscoape) sau cu raze X.
Pozitia cuprinde perlele naturale si perlele de cultura, atat in stare neprelucrata, adica asa cum provin ele din recoltare si spalate simplu (de exemplu cu sare si apa), cat si in stare prelucrata, adica slefuite dupa eliminarea anumitor parti cu defecte, gaurite sau taiate (jumatati, trei sfenuri de perla etc.). Perlele de la aceasta pozitie pot fi temporar insirate, pentru facilitarea transportului. Perlele care au fost aplicate, montate sau insirate, dupa sortare, vor fi excluse (de exemplu pozitiile nr. 71.13, 71.14 sau 71.16, dupa caz).
Trebuie notat ca perlele naturale sau de cultura sunt excluse de la Capitolul 97 (piesele de colectie, antichitatile etc.) si raman clasificate la acest Capitol.
Pozitia nu cuprinde:
a) Imitatiile de perle din sticla de la pozitia nr. 70.18 precum si celelalte imitatii de perle, care urmeaza regimul lor propriu (pozitiile nr. 39.26. 96.02 etc.).
b) Sideful de perla, brut sau simplu preparat (pozitia nr. 05.08) si sideful prelucrat (pozitia nr. 96.01).

71.02 - DIAMANTE, CHIAR PRELUCRATE, DAR NEMONTATE SI NEINCASTRATE (+).
7102.10 - Nesortate
- Industriale:
7102.21 - - Neprelucrate sau simplu taiate, despicate, degrosate
7102.29 - - Altele
- Neindustriale:
7102.31 - - Neprelucrate sau simplu taiate, despicate, degrosate
7102.39 - - Altele
Diamantul este o forma naturala, cristalina si alotropica a carbonului care, in stare pura, are indicele de refractie si puterea de dispersie foarte ridicate. El este cel mai dur material mineral cunoscut. Datorita acestor calitati, diamantul este utilizat atat pentru podoabe sau ornamente, cat si in industrie (in special filiere de tragere).
Pozitie cuprinde diamantele in stare bruta, sau acelea care au suferit o prelucrare ca taierea, clivarea, debrutarea (prepararea pentru polizare), polizarea sau divizarea (in fatete sau altfel), gravarea, prepararea de dubleturi, gaurirea sau adancirea, cu conditia ca ele sa nu fie nici aplicate nici montate.
Pozitia nu cuprinde:
a) Diamantele prelucrate, nemontate, pentru capete de citire (pozitia nr. 85.22).
b) Diamantele prelucrate, care pot fi recunoscute ca parti ale contoarelor, ale instrumentelor de masura sau ale altor articole de la Capitolul 90 (Capitolul 90).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 7102.10
Inainte ca diamantele sa fie comercializate, atat ca diamante industriale cat si neindustriale, ele sunt clasate si triate dupa criterii tehnice (dimensiuni, directii cristalografice) de catre experti. Sunt luate in consideratie de asemenea transparenta, luciul, culoarea si puritatea cristalelor.
Subpozitia cuprinde diamantele care nu au fost supuse examinarii de catre experti.
Subpozitiile nr. 7102.21 si 7102.29
Aceste subpozitii cuprind urmatoarele diamante naturale:
1) Diamantele propriu-zise, adica transparente, dar care datorita caracteristicilor lor, nu pot fi utilizate in mod normal in giuvaergerie sau orfevrarie (uneori denumite bort).
2) Diamantele negre, denumite carbonados, a caror puritate depaseste puritatea diamantelor transparente.
3) Bortul propriu-zis, adica diamantele opace si celelalte diamante (inclusiv deseurile de la prelucrare) care, in mod normal improprii taierii.
Aceste diamante sunt in general destinate a fi fixate pe unelte (unelte diamantate, unelte de foraj etc.) sau pe accesoriile masinilor sau aparatelor.
Subpozitia nr. 7102.21 cuprinde:
1) Diamantele in starea naturala, adica acelea care se gasesc in zacaminte sau in extracte de roca-mama, triate pe lot.
2) Diamantele simplu cioplite, prin taiere (de exemplu in lamele), clivare (despicate dupa planul natural al straturilor) sau au cele pregatite pentru polizare), adica pietrele care au o forma provizorie si care urmeaza sa suporte o prelucrare mai ampla. Lamelele pot fi decupate in forma de discuri, dreptunghiuri, hexagoane sau octogoane, astfel incat toate fetele si muchiile sa fie brute, mate, nepolizate.
3) Diamantele sparte sau concasate.
Subpozitiile nr. 7102.31 si 7102.39
Aceste subpozitii cuprind diamantele naturale care, din cauza caracteristicilor lor (culoare, stralucire, transparenta etc.) pot fi utilizate in giuvaergerie sau in aurarie.
Ultimul paragraf al Notei explicative de la subpozitiile nr. 7102.21 si 7102.29 se aplica mutatis mutandis la subpozitia nr. 7102.31.
Subpozitia nr. 7102.39 cuprinde diamantele slefuite sau taiate (in fatete sau altfel), diamantele gravate (inclusiv cameele sau intalii si pietrele gravate), gaurite, scobite sau pregatite ca dublete sau triplete.

71.03 - PIETRE PRETIOASE (ALTELE DECAT DIAMANTELE) SI SEMIPRETIOASE, CHIAR PRELUCRATE SAU SORTATE, DAR NEINSIRATE, NEMONTATE, NEINCASTRATE; PIETRE PRETIOASE SI SEMIPRETIOASE, (ALTELE DECAT DIAMANTELE), NESORTATE, INSIRATE TEMPORAR PENTRU FACILITAREA TRANSPORTULUI (+).
7103.10 - Neprelucrate sau simplu taiate sau degrosate
- Altfel prelucrate:
7103.91 - - Rubine, safire si smaralde
7103.99 - - Altele
Pozitia cuprinde o categorie de substante minerale naturale de cele mai multe ori cristalizate, care datorita culorii, stralucirii, rezistentei la deteriorare si deseori datorita raritatii lor, sunt cautate pentru industriile de giuvaergerie sau de orfevrarie, in vederea fabricarii obiectelor de podoaba sau decorative. Anumite articole din aceasta categorie, datorita de exemplu duritatii lor sau altor proprietati, isi gasesc aplicatii industriale la fabricarea ceasurilor sau sculelor (de exemplu rubinul, safirul, agatul, cuartul piezoelectric)
Dispozitiile celui de-al doilea paragraf al Notei explicative de la pozitia nr. 71.02 se aplica mutatis mutandis, articolelor acestei pozitii.
Sunt excluse totusi de la aceasta pozitie, chiar daca ele sunt neaplicate, nemontate:
a) Safirele prelucrate, nemontate, pentru capete de citire (pozitia nr. 85.22).
b) Pietrele de acest tip prelucrate, care pot fi recunoscute ca parti de contoare, instrumente de masura sau de ceasuri si alte articole de la Capitolul 90 si 91, inclusiv elementele optice din cuart (pozitiile nr. 90.01 sau 90.02).
Pietrele prelucrate sunt aproape intotdeauna destinate aplicarii sau montarii in bijuterii sau in obiecte de orfevrarie sau pentru a fi incrustate sau altfel fixate pe suporturi din metale comune, din carburi metalice sau din materiale metalo-ceramice sau destinate fabricarii sculelor de la pozitiile nr. de la 82.01 pana la 82.06, a partilor de masini din Sectiunea XVI (de exemplu cuart piezoelectric pentru aparate de inalta frecventa).
Nu sunt considerate ca prelucrate, in sensul acestei pozitii si se clasifica, in consecinta la pozitia nr. 71.16 in general, pietrele pretioase sau semipretioase transformate in articole propriu-zise, cum sunt piulitele, pisaloagele sau spatulele din agat, crucile sau inelele din agat, paharele, cupele, cestile din granat, statuetele sau obiectele ornamentale din jad, scrumierele sau prespapierele din agat sau din onix, ochiurile unditelor pentru pescuit, ghidajele pentru fire etc.
Pietrele prelucrate de la aceasta pozitie, pot fi insirate pentru facilitarea transportarii, cu conditia sa nu fi fost sortate in prealabil si cu conditia ca aceasta prezentare sa nu atribuie acestor pietre caracterul de articole pregatite pentru a fi utilizate ca podoabe. Aplicate sau prevazute cu garnituri de metal sau din alte materiale, pietrele pretioase sau semipretioase se clasifica, dupa caz, la pozitiile nr. 71.13, 71.14 sau 71.16 (vezi Notele explicative corespunzatoare), numai daca nu sunt cuprinse la alte pozitii, in virtutea dispozitiilor de la Nota 1 de la acest Capitol.
Principalele pietre pretioase sau semipretioase clasificate la aceasta pozitie sunt mentionate in anexa la acest Capitol, impreuna cu denumirile lor mineralogice si comerciale, fiind subinteles ca nu este vorba decat despre tipurile care se preteaza utilizarii in giuvaergerie sau utilizarilor similare, care sunt calificate drept pietre pretioase sau pietre semipretioase.
Sunt excluse de asemenea, de la aceasta pozitie:
a) Anumite pietre apartinand tipurilor minerologice mentionate mai sus, care nu sunt pietre pretioase sau semipretioase sau a caror calitate le face neindicate utilizarii in giuvaergerie, orfevrarie, orologerie etc. (Capitolele 25, 26 sau 68).
b) Steatitul prelucrat sau neprelucrat (pozitiile nr. 25.26 sau 68.02).
c) Jadul prelucrat sau neprelucrat (pozitiile nr. 25.30 sau 96.02).
d) Imitatiile de pietre pretioase sau semipretioase (pietre false pentru bijuterii) din sticla (pozitia nr. 70.18).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 7103.10.
Aceasta subpozitie cuprinde pietrele care au fost fasonate grosier prin degrosare, prin taiere (de exemplu in lamele), clivare (despicare utilizand planul natural al straturilor) sau au fost pregatite pentru polizare, adica cele care au obtinut numai o forma provizorie si necesita clar inca o prelucrare ulterioara. Lamelele pot fi decupate si sub forma de discuri, dreptunghiuri, hexagoane sau octogoane, cu conditia ca toate fetele si muchiile sa ramana brute, mate si nepolizate.
Subpozitiile nr. 7103.91 si 7103.99
Al treilea paragraf al Notei explicative de la Nr. 7102.31 si 7102.39, se aplica mutatis mutandis acestor subpozitii.

71.04 - PIETRE SINTETICE SAU RECONSTITUITE, CHIAR PRELUCRATE SAU SORTATE, DAR NEINSIRATE, NEMONTATE, NEINCASTRATE; PIETRE SINTETICE SAU RECONSTITUITE, NESORTATE, INSIRATE TEMPORAR PENTRU FACILITAREA TRANSPORTULUI (+).
7104.10 - Cuart piezoelectric
7104.20 - Altele, neprelucrate sau simplu taiate sau degrosate
7104.90 - Altele
Pozitia cuprinde pietrele utilizate in aceleasi scopuri ca pietrele pretioase sau semipretioase naturale de la pozitiile precedente si anume:
A) Pietrele pretioase sau semipretioase, sintetice. Aceasta expresie cuprinde o categorie de pietre obtinute pe cale chimica, care:
- in esenta au aceeasi compozitie chimica si aceeasi structura cristalina ca pietrele pretioase naturale (de exemplu rubin, safir, smarald, diamant industrial, cuart piezoelectric); sau
- datorita culorii, stralucirii, rezistentei la deteriorari si duritatii lor, sunt utilizate in giuvaergerie sau in orfevrarie pentru inlocuirea pietrelor (pretioase sau semipretioase) naturale, dar nu au totusi aceeasi compozitie chimica si aceeasi structura cristalina ca pietrele naturale cu care se aseamana (de exemplu granatul de aluminiu si de ytriu si zirconiul sintetic cubic, care sunt utilizate ca imitatii ale diamantului).
In stare bruta, pietrele sintetice se prezinta in general sub forma de cilindri mici sau de picaturi piriforme, care se supun deseori despicarii in sensul lungimii sau taierii sub forma de discuri.
B) Pietrele pretioase sau semipretioase, reconstituite obtinute in mod artificial prin diferite modalitati de exemplu aglomerand, presand sau topind impreuna (de obicei cu suflaiul) fragmente de pietre pretioase sau semipretioase, naturale, care in general au fost aduse la forma de pulbere.
Pietrele sintetice si pietrele reconstituite pot fi in general deosebite de pietrele pretioase si/sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, prin examinare la microscop (preferabil intr-un mediu diferit de aer), datorita prezentei in interiorul lor a unor bule rotunde gazoase si uneori a unor striatii arcuite, care nu exista in pietrele pretioase si sau semipretioase, naturale.
Dispozitiile Notelor explicative ale pozitiilor nr. 71.02 si 71.03, privitoare la starile in care se pot prezenta pietrele mentionate mai sus pentru a fi clasificate la aceasta pozitie, sunt aplicabile si aici.
Pietrele sintetice sau reconstituite nu trebuie sa fie confundate cu imitatiile de pietre pretioase si sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite din sticla de la pozitia nr. 70.18 (vezi Nota explicativa corespunzatoare).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 7104.10
Cuartul piezoetectric are proprietatea, atunci cand este supus unor presiuni mecanice, de a se incarca cu electricitate a carei tensiune variaza in functie de variatiile de presiune si, invers, de a transforma in presiuni mecanice diferentele de potential electric la care este supus.
Datorita acestei proprietati, cuartul piezoelectric este utilizat in industria aparatelor electrice in numeroase aplicatii: constructia microfoanelor, difuzoarelor, instrumentelor de emisie si de captare a ultrasunetelor, realizarea unor oscilatii cu frecventa stabilita etc.
Cuartul piezoelectric cuprins la aceasta subpozitie, se prezinta, in general, sub forma de foi subtiri, lamele, baghete etc., obtinute prin debitare din cuart artificial taiat cu precizie dupa directii particulare.
Subpozitia nr. 7104.20
Nota explicativa de la pozitia nr. 7103.10 se aplica mutatis mutandis la aceasta subpozitie.
Subpozitia nr. 7104.90
Al treilea paragraf al Notei explicative de la subpozitiile nr. 7102.31 si 7102.39 se aplica mutatis mutandis la aceasta subpozitie.

71.05 - PULBERI SI PRAF DE PIETRE PRETIOASE SI/SAU SEMIPRETIOASE, NATURALE, SINTETICE SAU RECONSTITUITE
7105.10 - De diamant
7105.90 - Altele
Pozitia cuprinde produsele sub forma de pulbere care provin, de exemplu, de la polizarea sau de la concasarea pietrelor de la cele trei pozitii precedente. Printre aceste produse, cele mai importante sunt cele care provin de la diamant sau de la pietre naturale de tipul granatelor.
Pulberea si praful de diamant natural sunt obtinute in principal prin concasarea granulelor de diamant de calitate industriala, denumite bort. Pulberea si praful de diamant artificial sunt obtinute prin conversia directa a grafitului, in general la temperaturi si presiuni ridicate.
Aceste prafuri si pulberi difera de pietrele propriu-zise de la poz. nr. 71.02 sau 71.04 prin faptul ca particulele ce le compun practic nu se preteaza, datorita dimensiunilor lor foarte reduse, la montatul individual. Ele sunt in mod normal utilizate ca produse abrazive. Dimensiunile particulelor lor nu depasesc in general 1000 micrometri (microni), dar calibrarea se efectueaza cu ajutorul unei site si nu masurand fiecare particula in parte. Dimensiunea particulelor pulberilor si prafurilor de diamant pot coincide cu cele ale pietrelor dar, acestea din urma sunt socotite individual pentru a determina cantitatea in timp ce prafurile si pulberile sunt cantarite.
Pulberea si praful de diamant se utilizeaza la fabricarea discurilor abrazive, pastelor de polizat etc.
Pulberea de granat este in principal utilizata la slefuirea lentilelor optice sau pentru fabricarea abrazivilor pe suport din hartie sau din alte materiale.
Corindoanele artificiale sub forma de pulbere se clasifica la pozitia nr. 28.18.

SUBCAPITOLUL II
METALE PRETIOASE, METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE
71.06 - ARGINT (INCLUSIV ARGINT AURIT SAU PLATINAT), SUB FORMA BRUTA SAU SEMILUCRATA, SAU SUB FORMA DE PULBERE.
7106.10 - Pulberi
- Altele:
7106.91 - - Sub forma bruta
7106.92 - - Semiprelucrat
Pozitia cuprinde argintul si aliajele lui (cum sunt definite in Consideratiile generale), sub diferite forme brute, semiprelucrate sau sub forma de pulbere, precum si argintul aurit si argintul platinat. Aceasta pozitie nu cuprinde argintul placat sau dublat cu metale pretioase.

Argintul este un metal alb, care nu se oxideaza in aer, dar cu tendinta de a-si pierde stralucirea. Este cel mai bun conducator de caldura si electricitate, dupa aur, cel mai maleabil si cel mai ductil dintre metale. Este foarte moale in stare pura, motiv pentru care este utilizat cel mai des aliat cu alte metale. Argintul in stare pura este utilizat totusi pe scara larga in electricitate (contacte, fuzibile etc.), la constructia anumitor aparate pentru industria chimica sau alimentara, in chirurgie sau ca metal de acoperire.
Printre aliajele de argint care corespund definitiei date in Nota 5 a Capitolului (vezi Consideratiile generale) si care sunt cuprinse la aceasta pozitie, pot fi mentionate:
1) Aliajele argint-cupru, dintre care cele mai importante sunt utilizate la fabricarea monedelor sau a pieselor de orfevrarie si, unele dintre ele, la fabricarea contactelor electrice.
2) Aliajele argint-cupru-cadmiu, argint-cupru-titan sau argint-indiu, utilizate in orfevrarie.
3) Aliajele argint-cupru-zinc, uneori cu adaos de cadmiu, staniu sau fosfor, utilizate ca aliaj de lipire.
4) Aliajele antifrictiune argint-antimoniu-staniu-plumb, argint-cupru-plumb, argint-cadmiu sau argint-taliu.
5) Aliajele sinterizate cum ar fi: argint-tungsten, argint-molibden, argint-fier si argint-nichel, utilizate la fabricarea contactelor electrice.
Pozitia cuprinde argintul si aliajele sale sub urmatoarele forme:
I) Pulberi, chiar impalpabile, obtinute prin diferite procedee mecanice sau chimice, utilizate in metalurgie, pentru fabricarea preparatelor metalizate folosite in electronica sau pentru obtinerea cimenturilor conductoare.
Pozitia exclude pulberile sau fulgii de argint care reprezinta culori, vopsea sau produse similare (de exemplu cele preparate cu alte materiale colorante sau cele in dispersie lichida sau pastoasa intr-un liant sau solvent); acestea se clasifica la pozitiile nr. 32.06, 32.07 (lichide pentru lustruire sau compozitii similare pentru decorarea obiectelor ceramice sau din sticla), pozitiile nr. 32.08 pana la 32.10, 32.12 sau 32.13.
II) Argint in stare bruta, sub forma de blocuri, granule, lingouri, bare turnate etc., precum si in starea nativa, separat de ganga, sub forma de blocuri, pepite, cristale etc.
III) Baghete, fire, profile cu sectiune plina, planse, foi, benzi sau lamele, obtinute direct prin laminare, tragerea sau decuparea (de exemplu benzi, lamele sau discuri) produselor laminate. Firele de argint utilizate ca fire textile, se clasifica la aceasta pozitie. Totusi daca sunt combinate cu fire textile, se clasifica la Sectiunea XI. Firele fine, din argint, sterile, pentru suturi chirurgicale, sunt clasificate la pozitia nr. 30.06.
Pozitia cuprinde de asemenea, blocurile, plachetele, barele, baghetele etc., din compozitii metalografitice pe baza de carbon si care contin argint (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 38.01).
IV) Tuburi sau tevi (chiar sub forma de serpentine), cu conditia sa nu fi fost transformate in articole (de exemplu parti de aparate utilizate in domeniul chimic).
V) Folii subtiri, fara consistenta, pentru argintare, obtinute in general prin ciocanirea sau lovirea (cu intercalarea foilor de hartie sau altele) foilor de argint cu grosime foarte mica, care provin de la o laminare anterioara. Aceste foi se prezinta aproape intotdeauna sub forma de caiete si pot fi fixate pe suport (din hartie, din materiale plastice etc.).
Sunt cuprinse totusi la pozitia nr. 32.12. foliile subtiri pentru marcare prin presare la cald, asa-zise foi de report, constand din pulbere de argint aglomerata cu gelatina, adeziv etc. sau din argint depus pe o foaie de hartie, material plastic sau pe alt suport.
VI) Firete, paiete, sau decupaje. Firetele constau din fire de argint rasucite, care se utilizeaza la broderii sau pasmanterii. Paietele si decupajele se utilizeaza in aceleasi scopuri; acestea sunt lamele mici avand forme geometrice diverse (rotunde, stelute etc.) si sunt in general perforate la mijloc.
Sunt excluse de la aceasta pozitie piesele turnate, sinterizate, matritate, stantate etc., care constituie ebose pentru articole de bijuterie, orfevrarie sau pentru alte articole din argint (Subcapitolul III). Acesta este cazul de exemplu al monturilor inelelor, al corpurilor de inele, al florilor, al animalelor, al figurinelor etc.

71.07 - METALE COMUNE PLACATE SAU DUBLATE CU ARGINT SUB FORMA BRUTA SAU SEMIPRELUCRATE.
Obiectele placate sau dublate cu metale pretioase; precum si metalele comune placate sau dublate si incrustate cu metale pretioase, sunt definite in Nota 7 a Capitolului, precum si Consideratiile generale ale acestui Capitol.
Argintul este utilizat uneori la placarea aliajelor de staniu, nichel, zinc si mai ales a aliajelor de cupru. Uneori cuprul in stare pura sau otelul este placat cu argint. Se utilizeaza la fabricarea pieselor de ofervrarie (vesela de masa, obiecte de ornament interior etc.), a tevilor, a recipientelor sau a aparatelor pentru industria chimica sau alimentara.
Formele obisnuite cuprinse la aceasta pozitie constau in bare, baghete, profile, fire, placi, foi, benzi, lamele, tuburi sau tevi.
In general dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 71.06 sunt aplicabile mutatis mutandis pentru cazul metalelor comune placate sau dublate cu argint.

71.08 - AUR (INCLUSIV AUR PLATINAT), SUB FORMA BRUTA SAU SEMIPRELUCRATA SAU SUB FORMA DE PULBERE (+).
- Care nu se utilizeaza in monetarie:
7108.11 - - Pulberi
7108.12 - - Sub alte forme brute
7108.13 - - Sub alte forme semiprelucrate
7108.20 - Utilizat in monetarie
Pozitia cuprinde diferitele forme brute, semiprelucrate sau de pulbere, sub care se prezinta aurul si aliajele lui (cum sunt definite in Consideratiile generale), precum si aurul platinat. Totusi, aceasta pozitie nu cuprinde aurul placat sau dublat cu metale pretioase.
Aurul este un metal de culoare galbena, caracteristica, inoxidabil la orice temperatura, avand o rezistenta chimica remarcabila fata de majoritatea mediilor, in special fata de acizi (totusi apa regala il ataca). Dupa argint si cupru el este cel mai bun conducator de caldura si de electricitate. Pe de alta parte, el este cel mai maleabil si cel mai ductil dintre metale, dar duritatea lui este mica, de unde si cel mai ductil dintre metale, dar duritatea lui este mica, de unde si necesitatea de a-l alia cu alte metale si putinele aplicatii pe care le gaseste in stare pura, in afara de cea ca metal de acoperire prin galvanoplastie sau ca material electrolitic.
Pintre aliajele de aur, care corespund definitiei date in Nota 5 a Capitolului (vezi Consideratiile generale) si care sunt cuprinse la aceasta pozitie, pot fi amintite:
1) Aliajele aur-argint, a caror caracteristica este de a avea culori de la galben pana la alb, trecand prin verde, functie de proportia componentelor, utilizate in bijuterie sau la fabricarea contactelor electrice sau a sudurilor speciale cu punct de topire ridicat.
2) Aliajele aur-cupru utilizate la fabricarea monedelor, obiectelor de bijuterie, de orfevrarie sau a contactelor electrice.
3) Aliajele aur-argint-cupru, utilizate in principal in giuvaergerie, orfevrarie, la protezele dentare sau la sudura. Aceste aliaje, asociate cu zinc si cadmiu sunt utilizate de asemenea la sudura. Aliajul zis "dore" sau "bullion dore", constand esentialmente din argint si cupru, se clasifica la aceasta pozitie, daca contine in greutate de minimum 2%. El este obtinut pornind de la piritele cuprifere sau de la tratamentul cuprului blister, si este destinat afinarii pentru separarea diferitelor componente ale lui.
4) Aliajele aur-cupru-nichel, uneori cu adaos de zinc sau magneziu, dand toata gama de metale (cunoscute uneori ca aur gri sau aur alb, in diferite tari) deseori utilizate ca inlocuitor al platinei. Totusi exista anumite varietati de aur gri (sau alb) care, datorita continutului lor de paladiu peste 2%, se clasifica la pozitia nr. 71.10.
5) Aliajele aur-nichel utilizate la fabricarea contactelor electrice.
Pozitia cuprinde aurul si aliajele lui sub aceleasi forme ca cele mentionate pentru argint, astfel incat dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 71.06 sunt aplicabile mutatis mutandis.

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 7108.20.
Subpozitia cuprinde aurul schimbat intre autoritatile monetare nationale si internationale sau bancile abilitate.

71.09 - METALE COMUNE SAU ARGINT, PLACATE SAU DUBLATE CU AUR, SUB FORMA BRUTA SAU SEMIPRELUCRATA.
Metalele pretioase placate sau dublate, precum si metalele comune placate sau dublate (inclusiv cele incrustate cu aur) sunt definite in Nota 7 si in Consideratiile generale ale Capitolului. Metale comune si argintul placate sau dublate cu aur sunt de obicei prezentate sub forme similare celor descrise pentru metalele placate sau dublate cu argint (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 71.07).
Aurul este placat pe argint sau pe metale comune (de exemplu cuprul si aliajele lui) in vederea fabricarii bijuteriilor (bratari, lanturi de ceas, cercei etc.). carcaselor pentru ceasuri, tabacherelor, a brichetelor, obiectelor de orfevrarie, contactelor electrice, aparatelor pentru industria chimica etc.

71.10 - PLATINA, SUB FORMA BRUTA SAU SEMIPRELUCRATA SAU SUB FORMA DE PULBERE.
- Platina:
7110.11 - - Sub forma bruta sau sub forma de pulbere
7110.19 - - Altele
- Paladiu:
7110.21 - - Sub forma bruta sau sub forma de pulbere
7110.29 - - Altele
- Rodiu:
7110.31 - - Sub forma bruta sau sub forma de pulbere
7110.39 - - Altele
- Iridiu, osmiu si ruteniu:
7110.41 - - Sub forma bruta sau sub forma de pulbere
7110.49 - - Altele
Asemanator pozitiilor nr. 71.06 si 71.08 care se refera la argint si respectiv la aur, aceasta pozitie cuprinde diferitele forme brute, semiprelucrate sau pulberi, sub care se prezinta platina, precum si aliajele ei, asa cum au fost definite in Consideratiile generale.

Termenul platina (vezi Nota 4 b a acestui Capitol), cuprinde:
A) Platina, care este un metal alb-gri, moale si ductil, care nu oxideaza la temperatura ambianta si inatacabil de catre acizi, cu exceptia apei regale. Poate fi fabricata in bare, foi, benzi, tevi, fire sau alte forme semiprelucrate prin forjare, laminare sau tragere.
Datorita rezistentei exceptionale la coroziune, punctului ridicat de topire si activitatii catalitice intense, platina si aliajele sale au multe aplicatii importante in industrie, fata de utilizarea in giuvaergerie sau in protezarea dentara. Se utilizeaza, de exemplu, in electricitate, pentru fabricarea termocuplurilor sau a termometrelor cu rezistenta, a contactelor electrice sau a electrozilor pentru diverse aplicatii; in industria textila, pentru fabricarea filierelor pentru fibrele textile sintetice sau sintetice; in industria sticlei, pentru materiale de prelucrarea sticlei topite, cum sunt filierele pentru obtinerea fibrelor de sticla, creuzetele, agitatoarele etc.; in industria chimica sau petroliera, drept catalizator, in procesul de oxidare a amoniacului pentru fabricarea acidului nitric sau cu rol de catalizator de reformare; in industria chimica, pentru realizarea unor instrumente sau aparate, a creuzetelor; in industria aeronautica pentru electrozii bujiilor motoarelor cu aprindere prin scanteie sau pentru sistemele de aprindere ale motoarelor cu turbine cu gaz.
Platina si aliajele ei sunt utilizate de asemenea, pentru fabricarea instrumentelor chirurgicale (in special pentru ace hipodermice), la anumite aparate de iluminat cu gaz sau pentru alte aplicatii ca: fabricarea etaloanelor pentru masurarea lungimii sau fabricarea reticulelor (firelor de vizare) pentru instrumentele optice.
B) Paladiul, este un metal de culoare alb-argintie, moale, foarte ductil si foarte rezistent la oxidare si la coroziune. Se dizolva in apa regala si in acid nitric, iar la cald este atacat de acidul sulfuric concentrat. Poate fi fabricat in bare, foi, benzi, tuburi, fire sau sub alte forme semiprelucrate, obtinute prin forjare, laminare sau tragere.
Este utilizat in principal pentru fabricarea contactelor electrice, pentru prepararea aliajelor de lipit, in echipamentele de purificare a hidrogenului, drept catalizator de hidrogenare, in giuvaergerie sau ca strat intermediar de contact pentru facilitarea acoperirii materialelor plastice cu metale pretioase.
C) Rodiul. Este un metal alb-argintiu, dur insa ductil. Este caracterizat prin gradul de reflexie ridicat si are cea mai mare conductibilitate electrica si termica dintre toate metalele din grupul platinei. Este rezistent la aproape toate solutiile apoase corozive, inclusiv la acizii minerali, chiar si la temperaturi ridicate.
Rodiul poate fi fabricat in bare, foi, benzi, fire sau sub alte forme semifabricate prin forjare, laminare sau tragere.
Este utilizat in principal ca element de aliere cu platina si sub aceasta forma are multe aplicatii in industria electrotehnica sau in sticlarie. Datorita rezistentei electrice mici si rezistente ridicate la oxidare este utilizat sub forma de depuneri electrolitice, la fabricarea contactelor electrice sau a suprafetelor de contact unde rezistenta la uzura este deosebit de importanta (de exemplu pentru fabricarea periilor colectoare). El este utilizat de asemenea, drept catalizator sau pentru acoperirea obiectelor argintate sau placate cu argint pentru a conferi un finisaj rezistent la oxidare.
D) Iridiul, este un metal de culoare alb-gri, dur, inatacabil de catre acizi, inclusiv apa regala, atat la temperaturi normale si ridicate.
Poate fi laminat si tras sub forma de benzi sau foi subtiri.
Este utilizat ca element constitutiv in aliajele destinate fabricarii cuplelor termoelectrice, a creuzetelor sau a electrozilor pentru bujiile motoarelor de avioane.
E) Osmiul, este cel mai refractar dintre metalele acestei pozitii. In stare compacta, are o culoare alb-albastruie ca zincul si este inatacabil de catre acizi. In stare fin divizata, se prezinta sub forma unui praf amorf negru, atacabil de catre acidul nitric si apa regala si se oxideaza incet la aer.
Acest metal intra in principal in compozitia diferitelor aliaje dure, rezistente la coroziune, utilizate la fabricarea varfurilor de penite de stilou sau a pivotilor de instrumente. Este utilizat de asemenea drept catalizator.
F) Ruteniul, este un metal gri, fragil si dur. Este foarte rezistent la coroziune. Nu este atacat de apa regala, fiind totusi atacat incet de solutiile de hipoclorit de sodiu. Poate fi obtinut in cantitate mica sub forma de foi, benzi sau fire.
Este utilizat ca element de aliere cu platina, paladiumul, molibdenul, tungstenul etc. (de exemplu pentru fabricarea varfurilor de penite pentru stilou sau a axelor de busole). Se utilizeaza de asemenea, drept catalizator sau sub forma de depuneri electrolitice, pentru fabricarea contactelor electrice sau a suprafetelor contactelor electrice, in mod deosebit rezistente la uzura.
Printre aliajele platinei cu alte metale (aur, argint, sau metale obisnuite) care corespund definitiei de la Nota 5 a Capitolului (vezi Consideratiile generale) si care sunt cuprinse la aceasta pozitie, pot fi mentionate:
1) Aliaje platina-rodiu (fire pentru termocupluri; rezistente spiralate pentru cuptoare electrice; elemente componente ale anumitor sticle; tesaturi metalice utilizate drept catalizatoare; filiere).
2) Aliaje platina-iridiu (contacte electrice, bijuterii si obiecte de orfevrarie, ace hipodermice).
3) Aliaje platina-ruteniu (contacte electrice).
4) Aliaje platina-cupru (maximum 5%) (bijuterii).
5) Aliaje platina-tungsten (fire pentru electrozii tuburilor electronice, electrozi pentru bujii).
6) Aliaje platina-cobalt (magneti permanenti).
7) Aliaje paladiu-ruteniu (bijuterii).
8) Aliaje paladiu-argint (utilizate ca aliaj de lipire, membrane de difuzie a hidrogenului, contacte electrice).
9) Aliaje paladiu-cupru (contacte electrice, aliaj de lipire).
10) Aliaje paladiu-aluminiu (fire pentru rezistente fuzibile).
11) Aliaje rodiu-iridiu (termocupluri).
12) Aliaje iridiu-osmiu (varfuri pentru penite de stilou).
13) Aliaje iridiu-tungsten (arcuri rezistente la temperaturi ridicate).
14) Aliaje aur-platina (filiere).
15) Aliaje aur-argint-paladiu-cupru (bijuterii, arcurile contactelor electrice).
16) Aliajele argint-cupru-paladiu (utilizate ca aliaje de lipire).
17) Osmiridiul (iridosmin), aliaj natural care contine osmiu, iridiu, ruteniu si platina si care reprezinta principala sursa de osmiu.

71.11 - METALELE COMUNE, ARGINT SAU AUR, PLACATE SAU DUBLATE CU PLATINA, SUB FORMA BRUTA SAU SEMIPRELUCRATA.
Metalele pretioase placate sau dublate, precum si metalele comune placate sau dublate (inclusiv cele incrustate cu aur) sunt definite in Nota 7 si in Consideratiile generale ale Capitolului. Metale comune si argintul placate sau dublate cu aur sunt de obicei prezentate sub forme similare celor descrise pentru metalele placate sau dublate cu argint (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 71.07).
Metalele comune (cupru, tungsten, wolfram etc.), aurul sau argintul, placate sau dublate cu platina sunt utilizate in principal in giuvaergerie sau in aplicatii electrotehnice.

71.12 - DESEURI SI RESTURI DE METALE PRETIOASE SAU DE METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE; ALTE DESEURI SI RESTURI CARE CONTIN METALE PRETIOASE SAU COMPUSI AI METALELOR PRETIOASE DE TIPUL CELOR UTILIZATE IN PRINCIPAL PENTRU RECUPERAREA METALELOR PRETIOASE.
7112.10 - De aur, sau de metale placate sau dublate cu aur, excluzand cenusile care contin alte metale pretioase
7112.20 - De platina, sau de metale placate sau dublate cu platina, excluzand cenusile care contin alte metale pretioase
7112.90 - Altele
Pozitia cuprinde deseurile si resturile (inclusiv cenusile) care contin metale pretioase sau din metale pretioase placate sau dublate, corespunzatoare numai recuperarii metalului pretios sau pentru obtinerea produselor sau compozitiilor chimice.
Pozitia cuprinde de asemenea, deseurile si resturile din orice materiale care contin metale pretioase sau compusi ai metalelor pretioase, de tipul celor utilizate in principal pentru recuperarea acestor metale.
Pozitia cuprinde, in special:
A) Deseurile si resturile de metale pretioase sau de metale pretioase placate sau dublate (denumite in general ca cenusa de orfevrarie) care provin din prelucrarea mecanica a metalelor pretioase sau din metale pretioase placate sau dublate (in atelierele de orfevrarie, de giuvaergerie, de monetarie etc.), cum este gunoiul strans cu matura, praful, pilitura, razuiala, aschiile de la gaurire sau strunjire.
B) Ramasitele de articole vechi (vesela, orfevrarie, catalizatoare sub forma de tesatura metalica etc.) devenite inutilizabile pentru destinatia initiala, din cauza spargerii, decuparii sau uzurii, excluzand in consecinta articolele susceptibile a fi utilizate fie pentru destinatia initiala, in starea in care se afla sau dupa reparatie, fie pentru alte scopuri fara sa fie supuse procesului de recuperare a metalelor pretioase.
C) Deseurile, resturile si materialele rebutate, rezultate de la placi, pelicule, hartie, carton sau textile fotografice continand metale pretioase sub forma metalica sau sub forma de compusi (de exemplu halogenura de argint).
D) Deseurile si resturile de plachete de circuite electronice si suporturi similare continand metale pretioase (de exemplu aur sau argint).
E) Reziduurile care provin din anumite procese metalurgice, chimice, electrolitice care contin metale pretioase si in special, zgura, noroaiele electrolitice provenite din afinarea metalelor pretioase, din orfevrarie etc., noroaiele argentifere ale bailor fotografice de fixare.

SUBCAPITOLUL III
BIJUTERII, ARTICOLE DE GIUVAERGERIE SI ALTELE
71.13 - ARTICOLE DE BIJUTERIE SAU DE GIUVAERGERIE SI PARTI ALE ACESTORA, DIN METALE PRETIOASE SAU DIN METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE.
- Din metale pretioase, chiar acoperite, din metale comune placate sau dublate cu metale pretioase:
7113.11 - - Din argint, chiar acoperite, din metale comune placate sau dublate cu alte metale pretioase
7113.19 - - Din alte metale pretioase, chiar acoperite, din metale comune placate sau dublate cu metale pretioase
7113.20 - Din metale comune placate sau dublate cu metale pretioase
Pozitia cuprinde bijuteriile (in intregime sau partial) din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase (vezi Nota 9 a Capitolului), adica articolele care apartin urmatoarelor grupe:
A) Obiecte mici utilizate ca podoabe, cum sunt inelele, bratarile, colierele, brosele, cerceii, lantisoarele, lanturile pentru ceas, brelocurile, pandantivele, acele si agrafele pentru cravate, butonii (de manseta, de plastroane etc.), crucile si medaliile religioase, medaliile, insignele, ornamentele pentru palarii (ace, bucle, inele etc.) ornamentele pentru posete, ornamentele si inelele pentru incaltaminte, pentru curele etc., pieptenii, bentitele si diademele.
B) Articole de uz personal, de buzunar sau de poseta, cum sunt porttigaretele, tocurile pentru ochelari, tabacherele, bombonierele, pudrierele, cutiile pentru farduri, pieptenii, posete din zale, mataniile, inelele pentru chei etc.
Pentru a se clasifica aici, aceste articole trebuie sa fie in intregime din metale pretioase ori placate sau dublate cu metale pretioase (inclusiv metalele obisnuite incrustate cu metale pretioase) sau partial din astfel de metale, sub rezerva ca in acest ultim caz sa nu reprezinte simple garnituri sau accesorii de minima importanta (de exemplu un toc de tigarete din metal obisnuit care nu are decat o monograma din aur sau argint se clasifica la pozitia ca articol din metalul de baza). Supuse aceleiasi conditii sunt si bijuteriile care pot avea si perle (naturale, de cultura sau imitatii), pietre pretioase sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, sau pot avea parti din scoici, sidef, chihlimbar (natural sau reconstituit) jad, coral.
Denumirea de giuvaergerie se aplica in mod precis, articolelor de bijuterie combinate cu aceste diverse materiale.
Pozitia cuprinde de asemenea, ebosele si articolele incomplete, precum si partile ce pot fi recunoscute ca atare, articolele de giuvaergerie, ca motive decorative pentru inele sau brose sau anumite ornamente, in intregime din metale pretioase sau placate sau dublate cu metale pretioase ori partial din aceste materiale, sub rezerva ca in acest caz, sa nu reprezinte simple garnituri sau accesorii de minima importanta.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Articolele de la pozitiile nr. 42.02 si 42.03 mentionate in Nota 2 B) a Capitolului 42.
b) Articolele de la pozitiile nr. 43.03 sau 43.04 (articolele din blana).
c) Articolele de incaltaminte, acoperamintele de cap si alte articole de la Capitolele 64 sau 65, care au parti din materialele de la acest Capitol, intr-o proportie oarecare.
d) Imitatii de bijuterii de la pozitia nr. 71.17.
e) Monedele nemontate ca bijuterii (pozitia nr. 71.18 sau Capitolul 97).
f) Articolele din Capitolul 90 (de exemplu ochelari, lornioanele si articolele similare, precum si monturile lor).
g) Ceasurile si bratarile pentru ceasuri (Capitol 91).
h) Articolele din Capitol 96 (altele decat cele din pozitia nr. 96.01 pana la 96.06 si 96.15) de exemplu tocuri, stilouri, portcreioane, portmine (inclusiv partile si accesoriile acestora, detasate), brichete, pipe. porttigarete, precum si capetele si alte parti ale acestora, detasate: pulverizatoarele de toaleta, precum si monturile lor si capetele monturilor.
i.j) Articolele de bijuterie sau de giuvaergerie cu o vechime de peste 100 de ani (pozitia nr. 97.06).

71.14 - ARTICOLE DE AURARIE SAU ARGINTARIE SI PARTI ALE ACESTORA, DIN METALE PRETIOASE SAU DIN METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE.
- Din metale pretioase, chiar acoperite, din metale placate sau dublate cu metale pretioase:
7114.11 - - Din argint, chiar acoperit, placat sau dublat cu alte metale pretioase
7114.19 - - Din alte metale pretioase, chiar acoperite, placate sau dublate cu metale pretioase
7114.20 - Din metale comune placate sau dublate cu metale pretioase
Pozitia cuprinde o categorie de articole, in intregime sau partial din metale pretioase sau din metale pretioase placate sau dublate (vezi Nota 10 a Capitolului). De obicei sunt executate la dimensiuni in general mai mari decat bijuteriile de la pozitia nr. 71.13, constand din:
A) Articolele pentru servicii de masa, de exemplu cutitele de masa, serviciile de taiere, lingurile, furculitele, polonicele, manerele sub forma de jigou, tavile de servire, farfuriile si farfurioarele, supierele, salatierele, sosierele, ibricele de cafea, ceainicele, zaharnitele, cestile, paharele din metal, suporturile pentru oua, carafele, serviciile pentru bauturi, cupele, cosurile pentru paine, pentru produse de patiserie, fructele, tacamurile pentru peste, pentru prajituri, frapierele, serviciile de ulei, clestisorii pentru zahar, portcutitele, clopoteii de masa, suporturile pentru servete, dopurile ornamentale etc.
B) Articolele pentru toaleta, de exemplu oglinzile de mana, flacoanele si pudrierele (altele decat cele de la pozitia nr. 71.13), periile (pentru haine, par, unghii etc.); pieptenii (altii decat cei de la pozitia nr. 71.13), urcioarele, vasele pentru apa etc. Pulverizatoarele se clasifica la pozitia nr. 96.16.
C) Garnituri de birou, de exemplu calimarile, trusele de scris, suporturile pentru carti, prespapierele, cutitele pentru deschis plicuri, cutitele pentru taiat hartie etc.
D) Servicii pentru fumatori, de exemplu cutii pentru tigari sau tigarete, cutiile pentru tutun, scrumierele, portchibriturile, clestisorii pentru taierea tigarilor, excluzand articolele de la pozitiile nr. 96.13 sau 96.14.
E) Obiecte de ornament interior, altele decat cele de mai sus, de exemplu busturile, statuetele, diversele subiecte (animale, figuri alegorice etc.), cutiile pentru bijuterii, mijlocurile de masa, vazele, vasele in care se pun ghivecele de flori, ramele, lampile, candelabrele, suporturile pentru lumanari, sfesnicele, garniturile pentru seminee, farfuriile decorative, medaliile si medalioanele (altele decat podoabele), trofeele, arzatoarele de parfumuri.
F) Articole pentru exercitiul de culte, de exemplu cutiile cu moaste, potirele, anafornitele, chivotele, crucile, sfesnicele, lampile.
Pozitia cuprinde de asemenea, ebosele si articolele incomplete, precum si partile care sunt recunoscute ca fiind ale articolelor de orfevrarie, cum sunt manerele cutitelor, manerele si monturile periilor de toaleta.
Ca si articolele de giuvaergerie si cu aceleasi rezerve privind garniturile simple si accesoriile de minima importanta, articolele de orfevrarie de la aceasta pozitie trebuie sa fie compuse in intregime sau partial din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase; ele pot avea si perle (naturale, de cultura sau imitatii), pietre pretioase sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, imitatii de pietre, solzi, fildes, sidef, chihlimbar (natural sau reconstituit), jad, coral.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Umbrelele, bastoanele si alte articole de la pozitiile nr. 66.01 sau 66.02, avand garnituri din materialele de la acest Capitol, precum si parti, garnituri si accesorii ale acestor articole, in intregime sau partial din aceste materiale (pozitia nr. 66.03).
b) Articole de la Capitolul 90 (de exemplu binoclurile, lunetele).
c) Articolele de ceasornicarie de la Capitolul 91 (pendule, ceasuri desteptatoare etc., carcasele si cutiile lor).
d) Instrumentele muzicale (Capitolul 92).
e) Armele si partile lor de la Capitolul 93 (arme albe, pistoale, revolvere etc.).
f) Pulverizatoarele de toaleta, precum si monturile lor si capetele de monturi (pozitia nr. 96.16).
g) Operele originale de arta statuara sau de sculptura (pozitia nr. 97.03), obiectele de colectie de la pozitia nr. 97.05 si obiectele de antichitate de la pozitia nr. 97.06.

71.15 - ALTE ARTICOLE DIN METALE PRETIOASE SAU DIN METALE PLACATE SAU DUBLATE CU METALE PRETIOASE.
7115.10 - Catalizatori din platina, sub forma de plasa de sarma sau de retea
7115.90 - Altele
Pozitia cuprinde toate articolele, in intregime sau partial din metale pretioase sau din metale placate sau dublate cu metale pretioase, care pe de o parte, nu constituie articole finite, ebose, articole incomplete sau parti din articole de giuvaergerie (pozitia nr. 71.13) sau de orfevrarie (pozitia nr. 71.14) iar pe de alta parte, nu constituie articole care cad sub incidenta dispozitiilor Notelor 2 a) sau 3 ale Capitolului.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Articolele in care metalele pretioase, placarea sau dublarea cu metale pretioase, sunt accesorii sau garnituri de minima importanta.
b) Ligaturile sterile pentru suturi chirurgicale, produsele pentru obturari dentare si celelalte articole de la Capitolul 30.
c) Articolele textile de la pozitia nr. 58.09 si celelalte articole din Sectiunea XI.
d) Masinile, aparatele si materialele electrice cuprinse in Sectiunea XVI si partile lor recunoscute ca atare (de exemplu filierele din platina pentru filarea fibrelor sintetice sau sintetice sau cuzinetii antifrictiune din aliaje de argint, partile din platina, aparatele pentru industria chimica, contactele electrice din argint, din platina sau din aliajele lor).
e) Articolele clasificate la Capitolului 90 (de exemplu aparatele si articolele de protezare din aur sau din platina, instrumentele si aparatele din argint pentru medicina sau chirurgie, pirometrele cu cuple termoelectrice din platina, instrumentele si aparatele de laborator si partile lor din argint sau din platina), Capitolul 91 (ceasuri), Capitolul 96 (de exemplu penite si varfuri de penite, aprinzatoare mecanice cu burete de platina).
De aceea, pozitia cuprinde articolele de uz tehnic sau de laborator, cum ar fi creuzetele, creuzetele de cupelare, capsulele si anumite spatule, tesaturile si panzele din platina sau aliaj de platina, destinate utilizarii drept catalizatoare sau altor scopuri industriale, recipientele (chiar captusite sau izolate termic) neechipate si neconcepute pentru a fi echipate cu dispozitive mecanice sau termice, si anozii utilizati in galvanoplastie. Anozii din aur pot fi sub forma de foi de aur pur, taiate la dimensiuni necesare si gaurite in doua colturi pentru atasarea unor carlige care permit suspendarea lor in cuva electrolitica. Anozii din argint pot sa aiba aceeasi forma sau pot fi profile extrudate cu sectiune os de caine, gaurite la fiecare extremitate. Anozii din platina sunt constituiti in general din foi mici sau benzi de platina ondulate, la care a fost sudata o banda ingusta de platina pentru a permite suspendarea in cuva de galvanoplastie sau dintr-o tesatura de platina prevazuta cu o bucata de fir din platina sau cu o banda ingusta de platina care permite suspendarea.
Se clasifica, de asemenea, la aceasta pozitie, articolele cum sunt posetele etc., in care metalele pretioase sau metalele placate sau dublate cu metale pretioase, confera articolelor caracterul lor esential. Astfel de articole pot avea de exemplu, perle naturale, pietre pretioase sau semipretioase, naturale sau sintetice, baga, sub forma de accesorii sau garnituri.

71.16 - ARTICOLE DIN PERLE NATURALE SAU DE CULTURA, DIN PIETRE PRETIOASE SAU SEMIPRETIOASE, NATURALE, SINTETICE SAU RECONSTITUITE.
7116.10 - Din perle naturale sau de cultura
7116.20 - Din pietre pretioase sau semipretioase, sintetice sau reconstituite
Pozitia cuprinde toate articolele (altele decat cele excluse prin Nota 2 b) si Nota 3 de la acest Capitol) executate in intregime sau partial din perle naturale sau de cultura, din pietre pretioase sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, dar care nu contin metale pretioase (cu exceptia accesoriilor sau garniturilor de minima importanta) (vezi Nota 2 b) a acestui Capitol).
Astfel sunt clasificate aici, in special:
A) Articolele de podoaba, de ornament sau alte articole decorative (monturi de perii, fermoare si monturi de fermoare pentru posete, pieptene de coafura, cercei, butoni pentru mansete, pentru plastroane etc.), continand din perle naturale sau de cultura, din pietre pretioase sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, aplicatii sau monturi pe metale comune (chiar placate cu metale pretioase), fildes, lemn, materiale plastice etc.
Se clasifica aici perlele si pietrele sortate, de exemplu dupa marime, calitate, nuanta, constituind un articol preparat pentru a fi utilizat ca podoaba (vezi in aceasta privinta Notele explicative de la pozitia nr. 71.01 pana la 71.03). Perlele si pietrele nesortate sau sortate, simplu insirate pentru facilitarea transportului, se clasifica respectiv la pozitiile nr. 71.01, 71.03 si 71.04.
Astfel, asa cum rezulta din dispozitiile Notei 2 b) a Capitolului, articolele din perle naturale sau de cultura ori din pietre pretioase de la aceasta pozitie, pot avea metale pretioase sau metale dublate sau placate cu metale pretioase, sub forma de accesorii sau de garnituri de minima importanta (de exemplu coliere de perle cu inchizatoare din aur). Dimpotriva, sunt excluse obiectele in care elementele din aceste metale reprezinta mai mult decat simple garnituri sau accesorii (de exemplu perle naturale sau de cultura sau pietre pretioase, semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, montate in cercei cu un clips de aur); aceste articole se clasifica la pozitia nr. 71.13.
B) Alte articole, compuse in intregime sau partial din pietre pretioase sau semipretioase naturale, sintetice sau reconstituite; acestea pot sa contina alte materiale, inclusiv metale pretioase sau metale placate sau dublate cu metale pretioase, cu conditia ca metalele pretioase sau metalele placate sau dublate cu metale pretioase, sa reprezinte accesorii sau garnituri de minima importanta. Sub rezerva acestor conditii, aceasta pozitie cuprinde crucile si inelele (deseori din agat), bratarile (altele decat bratarile pentru ceasuri), paharele, cupele, cestile (deseori din granat), statuetele si obiectele de ornament (de exemplu din jad), piulitele si pisaloagele (de exemplu din agat), lamele de cutite si cuzinetii (lagare) din agat sau din alte pietre pretioase, semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, pentru instrumente de cantarire, ghidajele pentru fire, scule pentru lustruit (din agat) pentru aurire, slefuirea pielii, a hartiei etc., dopurile decorative cu capete din agat sau alte pietre pretioase, semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, inelele pentru undite, cutite de taiat hartie, prespapierele, scrumierele, calimarile (de exemplu din agat sau onix).
Pozitia exclude:
a) Sculele si celelalte articole din Capitolul 82, a caror parte activa este din pietre pretioase sau semipretioase naturale, sintetice sau reconstituite, pe un suport de metal obisnuit, din carbura metalica sau din metaloceramica, prezentate chiar in stare demontata (de exemplu diamantele pentru geamgiu).
b) Masinile, aparatele si materialele electrice si partile lor din Sectiunea XVI (vezi Nota 3 k) a acestui Capitol).
c) Articolele din Capitolul 90, ca elementele optice din cuart, montate sau nu, pentru instrumente sau aparate.
d) Pietrele pretioase sau semipretioase, naturale sau sintetice prelucrate, montate sau nu, care constituie parti de ceasuri, inclusiv articolele mentionate in Nota 4 a Capitolului 91.

71.17 - IMITATII DE BIJUTERII.
- Din metale comune, chiar aurite, argintate sau platinate:
7117.11 - - Butoni pentru mansete si butoni similari
7117.19 - - Altele
7117.90 - Altele
In conformitate cu Nota 11 a Capitolului, aici, prin expresia imitatii de bijuterii se inteleg exclusiv articolele definite in paragraful A) de la Nota explicativa a pozitiei nr. 71.13, adica obiectele mici reprezentand podoabe, de exemplu inele, bratari (altele decat bratarile pentru ceasuri), coliere, cercei, butoni pentru mansete etc., dar excluzand butonii si celelalte articole de la pozitia nr. 96.06, pieptenii de coafura, bentitele si articolele similare, precum si acele de par de la pozitia nr. 96.15, cu conditia ca acestea sa nu contina metale pretioase sau metale dublate sau placate cu metale pretioase (daca acestea reprezinta accesorii sau garnituri de minima importanta, ca cele definite prin Nota 2 a) a Capitolului, de exemplu initiale, monograme, inele sau borduri) si nici perle naturale sau de cultura, pietre pretioase sau semipretioase naturale, sintetice sau reconstituite.
Se clasifica, de asemenea, la aceasta pozitie imitatiile de bijuterii neterminate sau incomplete (cerceii, bratarile, colierele etc.) cum sunt:
a) Inelele deschise, semifinisate, constituite din sarma de aluminiu anodizat, in general torsadate sau prelucrate pe suprafata, chiar cu inchizatori rudimentare, uneori utilizate in aceasta stare ca cercei pentru urechi.
b) Motivele decorative din metale comune, chiar slefuite, asamblate prin legaturi mici in benzi, de lungime nedeterminata.
Articolele de tipul celor mentionate in paragraful B) al Notei explicative de la pozitia nr. 71.13 (articolele de uz personal, de buzunar sau de poseta, ca cutii de tigari, pudriere), nu sunt considerate ca imitatie de bijuterii.
Sunt excluse de asemenea, de la aceasta pozitie:
a) Articolele mentionate in Nota 3 a acestui Capitol.
b) Articolele de la pozitia nr. 83.08 (cataramele, inchizatoarele de catarama, fermoarele, agrafele, ocheti etc.).

71.18 - MONEDE.
7118.10 - Monede care nu au curs legal, altele decat monedele din aur
7118.90 - Altele
Pozitia cuprinde monedele din orice metal (inclusiv cele din metale pretioase) emise de catre state, cu greutate riguros controlata si figuri sau inscriptii cu caracter oficial si avand curs legal. Emisiunile de monede prezentate separat sau in serie, avand curs legal in tara emitenta, sunt clasificate la aceasta pozitie, chiar daca aceste monede sunt puse in cutii de prezentare pentru vanzarea catre public. Pozitia cuprinde si monedele care nu au curs legal in tara unde sunt emise. Dimpotriva, monedele cu caracter de obiecte de colectie sunt clasificate la pozitia nr. 97.05 (vezi Nota explicativa corespunzatoare).
Monedele se fabrica utilizand forme sau matrite din otel, care reprezinta negativul care va fi reprodus in relief pe fata sau pe reversul monedei si flancuri de metal decupate, cu ajutorul masinilor de stantat cu poansoane, din benzi sau placi laminate. Acestea sunt "batute" cu ajutorul preselor speciale, care executa fata si reversul dintr-o lovitura.
Pozitia nu cuprinde:
a) Medaliile fabricate in acelasi mod ca monedele (adica prin batere), care in majoritatea cazurilor se clasifica la pozitiile nr. 71.13, 71.14 sau 71.17, dupa caz, sau la pozitia nr. 83.06 (vezi Notele explicative corespunzatoare).
b) Monedele montate in brose, ace de cravata sau alte obiecte de podoaba (pozitiile nr. 71.13 sau 71.17, dupa caz).
c) Monedele rupte, taiate sau ciocanite, de tipul celor admise numai ca deseuri sau ca resturi de metal brut.


ANEXA

Lista pietrelor pretioase, semipretioase, naturale, sintetice
sau reconstituite de la pozitia 71.03



Mineralul Denumirea comerciala

Amfiboli. Grupele de:
Actinot-tremolit Nefrit
Jad
Ambligonit Ambligonit
Montebrasit
Anadaluzit Andaluzit
Chiastolit, piatra de cruce
Apatit Apatit (toate culorile)
Aragonit Aragonit
Axinit Axinit
Azurit Azurit
Chessylit
Azurit-malachit
Benitoit Benitoit
Beril Smarald
Acvamarin
Gushenit
Beril galben
Morganit (beril roz)
Heliodor (beril auriu)
Berillonit Berillonit
Brazilianit Brazilianit
Calcit Calcit
Cassiterit Cassiterit
Ceruzit Ceruzit
Chrysoberil Chrysoberil
Ochi de pisica
Cymofan
Alexandrit
Ochi de pisica-alexandrit
Crisocol Crisocol
Cianit Cianit, Disten
Cordierit Cordierit
Dicroit
Iolit
Corindon Rubin
Rubin stelat
Safir albastru
Safir stelat albastru
Safir ochi de pisica
Safir sau corindon cu desemnarea culorii
Paparadsam (portocaliu)
Safir negru stelat etc.
Danburit Danburit
Datolit Datolit
Disten (vezi Cianit)
Dumortierit Dumortierit
Epidot Epidot
Euclaz Euclaz
Feldspat, Grupa de:
Albit Maw-sit-sit
Albit-jadeit
Labradorit Labradorit
Spectrolit
Microclin Amazonit
Oligoclac Feldspat-aventurin
Piatra de soare
Ortoclaz Piatra de luna
Adular
Ortoza (galbena)
Fluorina Fluorina
Granat, Grupa de:
Almandin Granat
Almandin
Andradit Granat
Andradit
Melanit
Demantoid
Grosular Granat
Grosular
Hessonit
Pirop Granat
Pirop
Spessartin Granat
Spessartin
Uvarovit Granat
Uvarovit
Hematit Hematit
Idocraz Idocraz
Vezuvianit
Californit
Kornerupin Kornerupin
Lazurit Lazurit
Lapis-lazuli
Lapis
Lazulit Lazulit
Malahit Malahit
Malahit-azurit
Moldavit (sticla meteoritica) Moldavit
Tektit
Obsidian (sticla vulcanica) Obsidian
Olivin Peridot
Olivin
Opal Opal
Opal de foc
Prasopal
Opal negru
Opal de apa (girasol)
Opal xiloid
Opal de lapte
Hyalit
Opal matrix
Prehnit Prehnit
Pirit Pirit
Pirofilit Agalmalolit
Piroxeni, Grupa de:
Diopsit Diopsid
Diopsid stelat
Enstatit-hipersten Ensatit-hipersten
Jadeit Jadeit, jad
Cloromelanit
Spodumen Spodumen
Kunxit hiddenit
Cuart (macrocristalin) Cristal de roca-Cuart
Amestit
Citrin
Cuart fumuriu
Morion
Cairngorm
Cuart verde
Prasiolit
Cuart roz
Cuart (criptocristalin) Cuart ochi de pisica
Cuart ochi de tigru
Cuart ochi de soim
Cuart albastru
Cuart roz
Cuart ametist
Cuart aventurin
Anventurin
Prase
Cuart verde
Japs
Silex
Japs multicolor
Japs portelan
Heliotrop
Japs sangiv
Crisopraz
Cornalin
Calcedoin
Agat
Onix
Sardonix
Nicolo
Agat spuma
Agat dendrit
Agat cu vine
Rodocrozit Rodocrozit
Dialogit (Spat de mangan)
Rodonit Rodonit
Scapolit Scapolit
Serpetin Bovenit
Serpentin
Verde antic
Williamsit
Sinhalit Sinhalit
Smithonit Smithonit
Bonamit
Sodalit Sodalit
Sfalerit Sfalerit
Blenda
Spinel Spinel (toate culorile)
Pleonast
Spinel negru
Talc Pagodit-steatit
Piatra de slanina
Saponit
Verdit
Titanit Titanit
Sfen
Topaz Topaz (toate culorile)
Turmalin Turmalin
Rubellit
Indigolit
Acroit
Dravit
Turcoaza Turcoaza
Turcoaz matrix
Variscit Variscit
Utahlit
Vezuvianit (vezi Idocraz)
Zircon Zircon (toate culorile)
Zoisit Zoisit (toate culorile)
Tanzanit
Thulit



----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016