Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 69 din 5 ianuarie 2000  PRODUSE CERAMICE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 69 din 5 ianuarie 2000 PRODUSE CERAMICE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

PRODUSE CERAMICE

Note de capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde decat produsele de ceramica care au fost arse, dupa ce au fost puse in forme sau fasonate. Pozitiile nr. 69.04 pana la 69.14 se refera numai la alte produse decat cele susceptibile de a fi clasificate la pozitiile nr. 69.01 pana la 69.03.
2. - Capitolul nu cuprinde:
a) produsele de la pozitia nr. 28.44;
b) articolele de la pozitia nr. 68.04;
c) articolele de la Capitolul 71, mai ales obiectele care corespund definitiei de imitatie de bijuterii;
d) metalo-ceramicele de la pozitia nr. 81.13;
e) articolele de la Capitolul 82;
f) izolatorii electrici (pozitia nr. 85.46) si piesele izolante de la pozitia nr. 85.47;
g) dintii artificiali din ceramica (pozitia nr. 90.21);
h) articolele de la Capitolul 91 (de exemplu cutii si casete de pendule sau de aparate de ceasornicarie);
i.j) articolele de la Capitolul 94 (de exemplu mobila, aparate de iluminat, constructii prefabricate);
k) articolele de la Capitolul 95 (de exemplu jucarii, jocuri si recuzite sportive);
l) articolele de la pozitia nr. 96.06 (de exemplu nasturi) sau de la 96.14 (de exemplu pipele pentru fumat);
m) articolele de la Capitolul 97 (de exemplu obiecte de arta).

CONSIDERATII GENERALE
Prin expresia produse ceramice se intelege produsele obtinute:
A) Prin arderea materialelor nemetalice anorganice dupa prepararea si fasonarea lor prealabila, in mod obisnuit la temperatura ambianta. Materiile prime utilizate, sunt in special, argilele, materialele silicioase, materialele cu un punct de topire ridicat, cum ar fi oxizii, carburile, nitrurile, grafitul sau alt carbon si in anumite cazuri liantii ca argilele refractare si fosfatii.
B) Pornind de la roci (de exemplu steatit), care dupa ce au fost fasonate, sunt supuse actiunii caldurii.
Fabricarea produselor ceramice vizate la aliniatul A) de mai sus, comporta in esenta, independent de natura materialelor componente, urmatoarele operatii:
1) Prepararea pastei.
In anumite cazuri (de exemplu fabricarea articolelor din alumina prajita), materialul este utilizat direct sub forma de pulbere, la care se adauga o cantitate mica de lubrifiant. In majoritatea cazurilor, totusi, el este transformat pentru inceput in pasta. Prepararea pastei se efectueaza prin dozarea si amestecarea diferitelor componente si eventual, prin macinare, cernere, filtrare sub presiune, framantare, maturatie si dezaerare. Unele produse refractare sunt de asemenea obtinute pornind de la un amestec dozat de elemente grosiere si mai fine, la care se adauga o cantitate mica de liant sub forma apoasa sau nu (de exemplu gudron, materiale rasinoase, acid fosforic, licoare de lignina).
2) Punerea in forma.
Aceasta operatie vizeaza sa se confere pulberii sau pastei astfel preparate o forma apropiata pe cat posibil de cea dorita.
Realizarea formei se efectueaza prin filare sau extruziune (trecerea prin filiera), presare, mulare, turnare, modelare, aceste operatii fiind urmate in anumite cazuri, de o prelucrare mai mult sau mai putin dezvoltata.
3) Uscarea articolelor obtinute.
4) Arderea.
Aceasta operatie consta in incalzirea pieselor crude la o temperatura care variaza in general intre 800°C si 1800°C sau mai mult, dupa natura produselor. Dupa ardere, granulele sunt intim legate ca rezultat al difuziei, transformarii chimice sau topirii partiale.
Nu sunt considerate ca "arse", in sensul Notei 1 de la acest Capitol, produsele care au fost incalzite la temperaturi sub 800°C pentru solidificarea rasinilor continute, accelerarea reactiilor de hidratare sau eliminarea apei sau a altor elemente volatile. Aceste produse sunt excluse din Capitolul 69.
5) Finisarea.
Operatiile de finisare sunt in functie de utilizarea piesei finite. Finisarea poate atinge un grad inalt de precizie. Finisarea poate de asemenea, sa includa marcarea, metalizarea sau impregnarea.
Produsele ceramice sunt de asemenea foarte des colorate (in masa sau la suprafata), decorate sau glazurate cu culori sau opacifianti preparati special, compozitii vitrifiabile numite lacuri sau emailuri, engobe, glazuri si alte compozitii similare.
Arderea, dupa realizarea formei sau dupa fasonare, constituie caracteristica fundamentala, care diferentiara articolele de la acest Capitol de articolele din piatra si alte minerale de la Capitolul 68, care in general nu sunt supuse arderii si de articolele din sticla din Capitolul 70, la care amestecul vitrifiabil a suferit o topire totala.
Dupa compozitie si dupa procedeul de ardere utilizat, se obtin:
I. Produsele din faini silicioase fosile sau din pamanturi silicioase similare si produsele refractare din Subcapitolul I (pozitiile nr. 69.01 pana la 69.03).
II. Celelalte produse ceramice constituite in esenta din produse din pamanturi obisnuite, produsele arse din gresie (gresie ceramica), faianta si portelanul si care formeaza Subcapitolul II (pozitiile nr. 69.04 pana la 69.14).
Sunt excluse din acest capitol:
a) Ramasitele si cioburile de la olarit (pozitia nr. 25.30).
b) Produsele de la pozitia nr. 28.44.
c) Blocurile, placile, barele si semifabricatele similare din grafit sau din alt carbon, din compozitii metalografice sau altele, utilizate printre altele la fabricarea, prin decupare, a periilor pentru uz electric sau electronic (pozitia nr. 38.01) (vezi Nota explicativa corespunzatoare).
d) Elementele taiate, nemontate, din materiale ceramice piezoelectrice, de exemplu cele din titanat de bariu sau din zircotitan de plumb (pozitia nr. 38.24).
e) Articolele de la pozitia nr. 68.04.
f) Produsele din sticla ceramica (Capitolul 70).
g) Amestecurile sinterizate din prafuri de metale comune si amestecuri eterogene, intime ale metalelor obisnuite, obtinute prin topire (Sectiunea XV).
h) Metaloceramicele de la pozitia nr. 81.13.
i.j) Placile, baghetele, varfurile si articolele similare pentru scule, nemontate, din metaloceramice (pozitia nr. 82.09), precum si alte articole de la Capitolul 82.

SUBCAPITOLUL I
PRODUSE DIN PULBENI SILICIOASE FOSILE SAU DIN PAMANTURI SILICIOASE SIMILARE SI PRODUSE REFRACTARE
CONSIDERATII GENERALE
Subcapitolul cuprinde urmatoarele produse, chiar continand pamanturi argiloase:
A) La pozitia nr. 69.01, produsele ceramice obtinute prin punerea in forma si arderea fainurilor silicioase fosile sau a pamanturilor silicioase similare, ca kizelgurul, tripolitul sau diatomitul, (mai ales de la pozitia nr. 25.12, in majoritatea cazurilor) sau silicele provenind de la arderea anumitor vegetale (de exemplu pleava de la orezul nedecorticat). Materialele de baza sunt in general amestecate cu lianti (de exemplu argila sau magnezie) si uneori cu alte materiale (de exemplu azbest, rumegus de lemn, praf de carbune, par etc.).
Densitatea acestor articole este de obicei mica si datorita structurii lor poroase, acestea constituie foarte bune izolatoare termice utilizate in industria constructiilor, pentru izolarea conductelor de gaz si de aburi. Unele dintre aceste produse sunt utilizate ca produse refractare in constructia cuptoarelor, furnalelor industriale, cazanelor cu abur si altor aparate industriale, la care sunt necesare materiale usoare, cu conductibilitate termica mica si rezistenta la caldura. Altele sunt utilizate ca izolanti termici pentru temperaturi de lucru sub 1000°C.
B) La pozitiile nr. 69.02 si 69.03, produsele ceramice refractare propriu-zise, adica articolele obtinute prin ardere, care au rezistenta deosebita la temperaturi ridicate (de exemplu de 1500°C sau mai mult, care se ating in siderurgie, in sticlarie etc.). In functie de utilizarea particulara careia le sunt destinate, pot sa aiba anumite proprietati in plus, cum ar fi: sa fie izolanti termici sau, dimpotriva, sa fie bune conducatoare de caldura, sa fie poroase sau compacte, sa aiba un coeficient de dilatatie mic, sa suporte variatiile rapide de temperatura, sa se distruga din cauza influentei gazelor sau lichidelor, sa fie rezistente la actiunea produselor corozive cu care vin in contact, sa aiba rezistenta ridicata la compresiune, rezistenta la frecare si la socuri repetate etc.
Totusi, pentru a se clasifica la pozitiile nr. 69.02 sau 69.03 ca articole din materiale refractare este necesar ca aceste articole sa fie capabile sa reziste la temperaturi ridicate si de asemenea, sa fie concepute pentru temperaturi inalte de lucru. De aici rezulta de exemplu, ca un creuzet din alumina arsa trebuie clasificat la pozitia nr. 69.03, dar ghidajele de fir, din acelasi material, care este utilizat in industria textila in scopuri nerefractare, se clasifica la pozitia nr. 69.09.
Principalele articole refractare clasificate aici, sunt:
1) Produsele cu continut ridicat de alumina, fie pe baza de bauxita, mullit sau de corindon (uneori amestecate cu argila), fie pe baza de cianit, de silimanit sau de andaluzit (silicat de aluminiu) amestecate cu argile, sau pe baza de alumina sinterizata.
2) Produsele silico-aluminoase (de exemplu compuse din silice, argila refractara si samota).
3) Produsele silicioase si semi-silicioase (pe baza de nisip comun, roci de cuart sau silex etc., macinate in prealabil, la care se adauga lianti, cum ar fi argila sau varul).
4) Produsele refractare magnezitice pe baza de carbonat de magneziu ("giobertit"), carbonat de magneziu din apa de mare sau de dolomita, pe baza de cromit (oxid de crom si de fier) sau oxid de crom.
5) Produsele compuse din carbura de siliciu (carborundum).
6) Produsele compuse din silicat de zirconiu (sau zircon) sau din oxid de zirconiu (sau zircona), aglomerate cel mai frecvent cu argila; produsele compuse din oxid de beriliu; produsele refractare care contin oxid de toriu, oxid de ceriu etc.
7) Produsele compuse din carbon, sub forma de grafit sau plombagina, din carbune de retorta sau din cocs, adaugate cel mai frecvent cu smoala de gudron sau argila (articolele din grafit sau din alt carbon pentru utilizare electrica, se clasifica la pozitia nr. 85.45).
8) Produsele refractare pe baza de alte materiale, cum ar fi nitrura de siliciu, nitrura de bor, titanatul de aluminiu si compusii asociati.
Materialele refractare de acest tip, sunt utilizate pentru captusirea interiorului furnalelor, a cuptoarelor de cracare, a cuptoarelor pentru sticlarie sau ceramica si a altor cuptoare industriale, si pentru fabricarea recipientelor, creuzetelor si altor echipamente pentru industria chimica, a sticlei, a cimentului, a aluminiului si in industria metalurgica.
Dimpotriva, pozitiile nr. 69.02 si 69.03, nu cuprind articolele care, desi uneori sunt descrise ca refractare sau semirefractare nu rezista la temperaturile mentionate anterior. Aceste articole se clasifica la pozitia corespunzatoare din Subcapitolul II.

69.01 - CARAMIZI, BLOCURI, DALE, PLACI SI ALTE PRODUSE CERAMICE DIN PULBERI SILICIOASE FOSILE (DE EXEMPLU KISELGUR, TRIPOLI SAU DIATOMIT) SAU DIN PAMANTURI SILICIOASE SIMILARE.
Pozitia cuprinde toate articolele din materialele enumerate in titlu, indiferent de forma lor (de exemplu caramizi, dale, panouri, caramizi cu goluri, tigle, cochilii cilindrice, tevi etc.), chiar refractare.
Pozitia exclude:
a) Caramizile usoare, nerefractare si relativ poroase, care nu contin pulberi silicioase fosile sau alte pamanturi silicioase similare (de exemplu caramizile din pamant ars, obtinute prin amestecarea in pasta a paielor tocate, a rumegusului de lemn, a fibrelor de turba etc., aceste materiale organice fiind arse in timpul procesului de ardere) (pozitia nr. 69.04).
b) Tuburi filtrante din kiselgur si quart in amestec (pozitia nr. 69.09).

69.02 - CARAMIZI, DALE, PLACI SI PRODUSE SIMILARE PENTRU CONSTRUCTII, DIN CERAMICA, REFRACTARE, ALTELE DECAT CELE DIN PULBERI SILICIOASE FOSILE SAU DIN PAMANTURI SILICIOASE SIMILARE (+).
6902.10 - Cu un continut in greutate peste 50% elemente de Mg, Ca sau Cr, considerate separat sau impreuna, exprimate ca MgO, CaO sau Cr(2)O(3)
6902.20 - Cu un continut in greutate peste 50% de alumina [Al(2)O(3)], de silice [SiO(2)] sau de un amestec ori o combinatie a acestor produse
6902.90 - Altele
Pozitia cuprinde o categorie de produse refractare (altele decat cele de la pozitia nr. 69.01), utilizate in mod normal la constructia cuptoarelor, focarelor, aparatelor pentru industria metalurgica si chimica, pentru industria ceramica si a sticlei si alte industrii.
Ea cuprinde intre altele:
1) Caramizile de orice forma (paralelipipedice, in forma de pana, cilindrice, semicilindrice etc.), inclusiv de la cheia boltii si alte caramizi de forma speciala pentru aceleasi utilizari (de exemplu rigolele concave pe o parte si drepte pe celelalte fete), chiar daca ele pot fi recunoscute ca fiind destinate constructiei de aparate de la Sectiunea XVI.
2) Dalele si placile refractare de pavare si acoperire.
Pozitia exclude tevile, tuburile (inclusiv rigolele de scurgere in forma de semicilindru), racordurile si celelalte piese de tevarie pentru canalizari si utilizari similare, din materiale refractare (pozitia nr. 69.03).
Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 6902.10
Pentru clasificarea la aceasta subpozitie, trebuie determinata cantitatea de MgO, CaO sau Cr2O3, luate separat sau in ansamblu. Aceasta se face de obicei, determinand cantitatea elementelor prezentate (de exemplu Mg, Ca sau Cr) si apoi calculand 40% Ca (echivalent cu 56% CaO), se clasifica la aceasta subpozitie.

69.03 - ALTE ARTICOLE CERAMICE REFRACTARE (DE EXEMPLU RETORTE, CREUZETE, MUFLE, MUSTIUCURI, TAMPOANE, SUPORTURI, CUPE, TUBURI, TEVI, TECI, BAGHETE), ALTELE DECAT CELE DIN PULBERI SILICIOASE FOSILE SAU DIN PAMANTURI SILICIOASE SIMILARE.
6903.10 - Cu un continut in greutate peste 50% de grafit sau de alte forme de carbon, sau de un amestec din aceste produse
6903.20 - Cu un continut in greutate peste 50% de alumina [Al(2)O(3)] sau de amestec sau o combinatie de alumina si silice [SiO(2)]
6903.90 - Altele
Pozitia cuprinde toate produsele din ceramica refractara nedenumite si necuprinse la pozitiile precedente.
Aceasta pozitie cuprinde:
1) In primul rand, articole care, spre deosebire de produsele refractare de la pozitia nr. 69.02, in general, nu au dispozitiv de fixare, ca retortele, recipientii de reactie, creuzetele, cupelele, nacelele si obiectele similare pentru uz industrial sau de laborator; mufle, ajutaje, tampoane, arzatoare si parti similare pentru cuptoare; capsule de portelan, stative rondele si articole de acest tip destinate sa sustina sau sa separe produsele de olarit in timpul arderii; teci si baghete; suporturi pentru creuzete; lingotiere; etc.
2) Tuburile, tevile (inclusiv rigolele de scurgere in forma de semicilindru) si racordurile, coturile si articole similare pentru canalizare, chiar daca acestea sunt destinate a fi fixate definitiv in aceste constructii.
Pozitia nu cuprinde indicatoarele fuzibile pentru industria ceramica, care nu sunt piese arse dupa fasonare (pozitia nr. 38.24) (veri Nota explicativa corespunzatoare).

SUBCAPITOLUL II
ALTE PRODUSE CERAMICE
CONSIDERATII GENERALE
Acest Subcapitol cuprinde articolele ceramice, altele decat cele din faini silicioase fosile sau din pamanturi silicioase similare si produsele refractare din Subcapitolul I.
Clasificarea produselor ceramice in acest Subcapitol este bazata exclusiv pe natura obiectelor obtinute (caramizi, tigle, aparate sanitare etc.), exceptand:
1) Articolele lacuite, chiar emailate, de la pozitiile nr. 69.07 si 69.08.
2) Vasele, alte articole de menaj sau de uz gospodaresc si articolele de toaleta, din portelan sau din ceramica, se clasifica dupa caz la pozitia nr. 69.11 sau nr. 69.12.

I. - PORTELANURI
Prin portelanuri se intelege portelanurile din pasta dura, portelanuri din pasta moale, portelanul "biscuit" neglazurat, inclusiv parianul si portelanul pe baza de os. Toate aceste produse ceramice sunt aproape complet vitrifiate, dure si aproape impermeabile, chiar daca nu au fost glazurate. Ele sunt albe sau colorate artificial, translucide (daca nu au o grosime mare) si au proprietati de rezonanta.
Portelanurile dure sunt facute dintr-o pasta compusa din caolin (sau alte argile caolinice), cuart, feldspat (sau feldspatoizi) si uneori din carbonat de calciu. Ele sunt acoperite cu o glazura incolora si transparenta, care se obtine chiar in cursul arderii pastei, devenind astfel solidara cu suportul ei.
Portelanurile moi contin mai putina alumina, dar mai multa silice si fondanti (de exemplu feldspat). Portelanul pe baza de os, care contine mai putina alumina, este imbogatit cu fosfat de calciu (de exemplu sub forma de cenusa de os) dand o pasta mai translucida la o temperatura de ardere mai joasa decat cea ceruta de portelanurile dure. Glazura este aplicata in mod normal inaintea celei de-a doua arderi la o temperatura mai joasa, ceea ce permite obtinerea unei mari varietati de decoratiuni, chiar sub glazura.
Biscuitul este un portelan mat (nelacuit). Parianul (denumit uneori portelan de Carrara) este o varietate de biscuit cu un continut ridicat de feldspat, cu granulatie fina, cu o nuanta usor galbuie; aspectul lui aminteste de cel al marmurei de Paros, de unde deriva denumirea lui.

II. - ALTE PRODUSE CERAMICE
Produsele ceramice, altele decat portelanul, sunt urmatoarele:
A) Produsele de olarit, poroase, care spre deosebire de portelanuri, sunt opace, permeabile la lichide, pot fi usor crestate cu fierul si au o spartura care taie limba. Astfel de produse ceramice sunt:
1) Produsele din pamanturi comune, pornind de la argile comune feruginoase si calcaroase (pamant de caramida); ele prezinta o casura pamantoasa si mata, pasta lor este colorata (in general in brun, rosu sau galben). Ele pot fi lacuite sau emailate.
2) Faiantele, denumire acoperind o mare varietate de obiecte de olarit cu pasta alba sau colorata, mai mult sau mai putin fina. Ele sunt acoperite cu un email al carui efect este de a realiza o impermeabilizare artificiala. Aceasta acoperire poate fi opaca (alba sau colorata prin adaugare de oxizi metalici) sau transparenta. Ele sunt fabricate cu argile fin macinate si diluate in apa, a caror ardere se face la o temperatura mai ridicata decat in cazul produselor din pamanturi comune, dar fara o vitrificare completa, rezultand o pasta cu graunti fini, omogeni, ceea ce le deosebeste de portelanuri.
B) Gresia ceramica, care, desi densa si dura incat nu poate fi zgariata cu un varf de otel, se deosebeste de portelan prin faptul ca este opaca si este partial vitrificata. Gresia ceramica poate fi sticloasa (impermeabila) sau partial sticloasa. Este in mod normal de culoare gri sau maron, din cauza impuritatilor existente in pasta utilizata la fabricarea ei, si de obicei este glazurata.
C) Anumite produse ceramice care tind, din punct de vedere comercial sa imite portelanul prin aspectul lor exterior: acelasi mod de pregatire a pastei, acoperire si decorare sensibil identice. Fara a fi categoric opace ca faianta sau complet translucide ca portelanul, aceste produse totusi sunt usor translucide in zonele cu grosime mica ca fundul cestilor. Totusi, se deosebesc clar de portelanul propriu-zis prin casura lor grauntoasa, mata si fara aspect vitrifiat; in plus casura se lipeste de limba, este penetrata de apa si poate usor fi zgariata cu un cutit. (Totusi, trebuie notat ca si anumite portelanuri moi pot fi zgariate de otel). Astfel de produse nu trebuie considerate portelanuri.
Sunt cuprinse de asemenea in acest subcapitol, daca nu sunt cuprinse in Capitolul 85, datorita utilizarii electrotehnice, articolele obtinute prin fasonarea si arderea unor materiale ca steatitul sub forma de pulbere, amestecat in general cu argila (caolin) si cu feldspat. Subcapitolul cuprinde, de asemenea, articolele obtinute prin taierea produselor din steatit ars.
Sunt clasificate de asemenea, in Subcapitolul II articolele executate din materiale refractare (ca alumina sinterizata), daca nu sunt de tipul celor utilizate ca produse refractare (vezi, de exemplu Nota explicativa de la pozitia nr. 69.09).

69.04 - CARAMIZI PENTRU CONSTRUCTII, DALE DE PARDOSEALA, CARAMIDA PENTRU FATADE SI ARTICOLE SIMILARE, DIN CERAMICA.
6904.10 - Caramizi pentru constructii
6904.90 - Altele
Pozitia cuprinde caramizile nerefractare din ceramica (adica caramizile nerezistente la temperaturi de 1500°C sau mai ridicate), de tipurile utilizate in mod obisnuit la constructia cladirilor, cosuri pentru cuptoare industriale si instalatii similare, chiar daca ele sunt destinate altor utilizari, ca pavarea, constructia pilotilor pentru poduri sau pentru cladiri etc., pentru aceste utilizari particulare fiind supuse unei arderi mai intense decat in mod obisnuit.
Aceste caramizi sunt relativ poroase si sunt fabricate cel mai des din pamanturi comune, dar unele sunt mai mult sau mai putin vitrificate (gresia ceramica) si sunt utilizate pentru constructii speciale care necesita rezistenta mare la compresiune si fata de acizi trebuie sa fie ridicata (de exemplu instalatii chimice).
Pozitia cuprinde:
1) Caramizi obisnuite pline, de forma rectangulara, cu suprafete plane sau scobite.
2) Caramizi obisnuite curbe, chiar perforate, pentru cosuri industriale de fum.
3) Caramizi obisnuite adancite, caramizi perforate, blocuri perforate lungi pentru pardoseli sau dale de constructie utilizate in particular la pardoseli, plafoane etc., in combinatie cu otel de constructie, si tigle de umplere de sustinere (de exemplu racordurile ceramice destinate sustinerii blocurilor in timpul incastrarii grinzilor).
4) Caramizi aparente sau de fatada, utilizate in special pentru acoperirea fatadelor, incadrarea portilor, ferestrelor, decorarea peretilor, incluzand caramizile de forma speciala pentru capiteluri de coloane, borduri, frize si alte ornamente arhitecturale.
Caramizile asa-numite duble, cu perforatii longitudinale speciale, care sunt despicate inainte de utilizare, se clasifica aici cu conditia ca dupa separare, sa-si pastreze caracterul de caramida de constructie.
Toate aceste caramizi, in special caramizile ornamentale sau de acoperire - pot fi lustruite sau cu aspect de nisip (prin aplicarea nisipului pe suprafata in timpul arderii), adica acoperite cu un strat subtire de material pamantos, alb sau colorat, care ascunde culoarea pastei, afumate sau arse cu flacara, colorate in masa sau la suprafata (prin adaugarea oxizilor de fier sau de mangan sau utilizand in acest scop argila feruginoasa sau si prin incalzire in atmosfera reductoare, in prezenta hidrocarburilor sau a carbunelui), impregnate cu gudron, lacuite sau emailate. Pot sa aiba pe una sau doua fete si desene in relief sau in adancime, obtinute in timpul formarii.
Pozitia cuprinde de asemenea, caramizile usoare si poroase, fabricate dintr-o pasta ceramica care contine rumegus de lemn, fibre de turba, paie tocate si substante similare, care ard in timpul prajirii rezultand o structura poroasa.
Sunt excluse:
a) Caramizile din kiselgur etc. de la pozitia nr. 69.01 si caramizile refractare de la pozitia nr. 69.02.
b) Pavelele, dalele de pavaj si de acoperire de la pozitiile nr. 69.07 si 69.08 (vezi Notele explicative de la aceste pozitii).

69.05 - TIGLA PENTRU ACOPERISURI, ELEMENTE DE COSURI DE FUM, CANALE DE FUM, ORNAMENTE ARHITECTONICE, DIN CERAMICA SI ALTE ARTICOLE DE CONSTRUCTIE DIN CERAMICA.
6905.10 - Tigla pentru acoperisuri
6905.90 - Altele
Pozitia cuprinde o categorie de articole nerefractare, in general din pamanturi comune, dar uneori mai mult vitrificate si din gresie ceramica, care sunt utilizate, ca si caramizile, in constructii, in special pentru cladiri.
Pozitia cuprinde:
1) Tiglele de acoperire (pentru acoperisuri, pentru coronamente de ziduri etc.). Acestea au de obicei nasuri, perforari pentru fixarea cu cuie sau pot avea o forma speciala pentru a fi imbinate si prin aceasta difera de cele de la pozitiile nr. 69.07 si 69.08. Pot sa aiba forma plata, semicilindrica pot fi perforate sau cu carlige, pot sa aiba nervuri, caneluri sau eclise de imbinare cu ajutorul carora se imbina unele cu altele etc.). Tiglele pot fi speciale pentru frontoane, pentru stresini, pentru coama sau pentru dolie.
2) Elementele de semineu si de cosuri de fum, conductele de fum, capetele si capacele de semineu.
3) Ornamentele arhitectonice pentru fatade, acoperisuri, pereti, portaluri, frize, burlane scurte, capete de bordura, frontoane, ornamente in forma de floare, balustrade, console, capiteluri, poansoane, bile, diverse garnituri de coama de casa etc.
4) Alte piese de constructie, de exemplu: grile de ventilatie, grilaj pentru plafoane din fire metalice, acoperite in punctele de intersectie cu plachete sau cruci din pamant comune, mascand in mare parte metalul (tigle-fire) etc.
Aceste articole se clasifica la aceasta pozitie, chiar acoperite cu nisip sau cu engobe, colorate in masa, impregnate cu alte substante, lacuite, emailate, avand muluri, caneluri sau alte ornamente obtinute prin mulaj.
Sunt excluse, printre altele, de la aceasta pozitie, tevile si celelalte piese de canalizare si pentru utilizari similare, ca tevile de evacuare a apei de ploaie (pozitia nr. 69.06), chiar sunt utilizate in constructie.

69.06 - TEVI, JGHEABURI SI ACCESORII DE TEVARIE, DIN CERAMICA.
Pozitia cuprinde articolele nerefractare, concepute, ca regula generala, pentru a se imbina unele in altele si pentru a fi utilizate la scurgerea sau la distribuirea fluidelor. Pot avea orice forma sau sectiune (rectilinii, curbe, cu ramificatii, cu diametru constant sau variabil etc.), pot fi lacuite sau emailate.
Pozitia cuprinde intre altele:
1) Tevile de drenaj pentru agricultura sau horticultura, din pamant obisnuit poros, care au fost supuse arderii usoare si prelucrarii grosiere.
2) Alte tevi pentru canalizare si utilizari similare (tevi de drenare a apei de ploaie, tevi de canalizare, elemente tubulare pentru asanarea peretilor si a zidariei, tevi pentru protectia cablurilor, nejucand rolul de izolatoare) etc., inclusiv semiconductele (jgheaburi sau rigole) servind acelorasi utilizari.
Aceste articole pot fi fabricate din pamant comun, pot fi nelacuite, neemailate, dar deseori tevile pentru instalatii chimice, sunt impermeabilizate prin vitrificare (gresie ceramica) sau prin emailare.
3) Accesoriile de tevi destinate pentru conexiunea sau derivatiile acestora (coliere, mansoane, racorduri, coturi, teuri, sifoane etc.).
Pozitia nu cuprinde:
a) Elementele de semineu si de cosuri de fum, conductele de fum, capetele si capacele de semineu (pozitia nr. 69.05).
b) Tuburile cu sau fara stuturi (de exemplu tuburi de combustie) in general din portelan, concepute special pentru laboratoare (pozitia nr. 69.09).
c) Tuburile izolatoare si piesele lor de racordare, precum si toate elementele tubulare pentru utilizari electrice (in particular pozitiile nr. 85.46 si 85.47)

69.07 - PLACI SI DALE DIN CERAMICA PENTRU PAVAJ SAU PENTRU ACOPERIT, NELACUITE, NESMALTUITE; CUBURI SI ARTICOLE SIMILARE DIN CERAMICA PENTRU MOZAICURI, NELACUITE SI NESMALTUITE, CHIAR PE SUPORT.
6907.10 - Placi, cuburi si articole similare, chiar rectangulare, a caror suprafata cea mai mare poate fi inscrisa intr-un patrat a carui latura este sub 7 cm
6907.90 - Altele
Pozitia cuprinde o categorie de produse ceramice, prezentate sub formele utilizate in mod obisnuit pentru pavaj si acoperire cu conditia sa fie nelacuite si nesmaltuite (vezi Notele explicative de la pozitia 69.08 privind aceleasi articole lacuite sau smaltuite).
Placile si dalele de pavaj si de acoperit se caracterizeaza in special prin faptul ca raportul dintre grosimea lor si celelalte dimensiuni este mai mic decat la caramizile pentru constructie. In timp ce acestea fac parte din constructie, formand osatura acesteia, tiglele si dalele sunt destinate sa fie fixate cu ajutorul cimentului, cleiului sau prin alte procedee pe peretii deja realizati. De asemenea, difera de tiglele de acoperire prin faptul ca sunt plate si nu au nasuri sau alta forma necesara imbinarii si sunt destinate sa fie dispuse alaturat fara a se suprapune. Dalele sunt mai mari decat placile si uneori au alte forme geometrice (hexagonale, octogonale etc.) decat dalele care de cele mai multe ori sunt rectangulare. Placile se utilizeaza in principal pentru acoperirea peretilor, semineurilor, focarelor, podelelor, aleilor din gradini, dalele sunt utilizate mai ales pentru pavarea si acoperirea solului sau pentru acoperirea solului coridoarelor. Ambele pot fi realizate din pamant obisnuit sau din ceramica, dar cele care trebuie sa fie rezistente, sunt deseori vitrificate prin ardere; de exemplu placi si dale din gresie ceramica, din portelan sau din steatit (de exemplu placi destul de groase pentru captusirea morilor cu emailuri si aparatelor similare).
Anumite placi ceramice sunt utilizate exclusiv pentru pavare; ele au in general, spre deosebire de caramizi, forma cubica sau tronconica. In practica ele nu exista decat din gresie ceramica si in mod exceptional, din portelan (de exemplu placile pentru marcarea pasajelor pietonale).
Clasificarea produselor la aceasta pozitie este de aceea determinata mai ales de forma si dimensiunile lor decat de compozitia lor; astfel caramizile utilizate deopotriva la constructii si la pavaje (de exemplu caramizile vitrificate) se clasifica la pozitia nr. 69.04.
Articolele mentionate mai sus pot fi colorate in masa, pot sa aiba aspect de marmura, pot fi mulurate, canelate, striate etc., fara sa fie afectata clasificarea la aceasta pozitie, cu conditia ca ele totusi sa fie nelacuite si nesmaltuite.
De asemenea, sunt clasificate aici:
1) Piesele de natura placilor si dalelor, dar avand forme sensibil diferite de cele utilizate in mod obisnuit si care sunt utilizate pentru finisarea acoperisului sau a pavajului; acesta va fi in special cazul bordurilor, coronamentelor, frizelor, colturilor si pieselor similare.
2) Placile duble destinate a fi despicate inaintea utilizarii.
3) Zarurile, cuburile sau patratele mici pentru mozaicuri, chiar fixate pe hartie sau alt suport.
In afara de articolele lacuite sau smaltuite, sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Placile de acoperire adaptate ca suporturi de farfurie (pozitiile nr. 69.11 sau 69.12).
b) Obiectele decorative de la pozitia nr. 69.13).
c) Placile din ceramica speciale pentru sobe (cahlele) (pozitia nr. 69.14).

69.08 - PLACI SI DALE PENTRU PAVAJ SAU PENTRU ACOPERIT, LACUITE SAU SMALTUITE, DIN CERAMICA; CUBURI SI ARTICOLE SIMILARE PENTRU MOZAICURI, LACUITE SAU SMALTUITE, DIN CERAMICA, CHIAR PE SUPORT.
6908.10 - Placi, cuburi si articole similare, chiar rectangulare, a raror suprafata cea mai mare poate fi inscrisa intr-un patrat cu latura sub 7 cm
6908.90 - Altele
Pozitia cuprinde aceleasi articole ca cele de la pozitia precedenta, dar lacuite sau smaltuite, deseori avand caracter decorativ (vezi si Nota explicativa de la pozitia nr. 69.07).
Prin lacuite dau smaltuite, se inteleg nu numai articolele acoperite cu un strat veritabil de smalt sau glazura de la pozitia nr. 32.07, in cursul arderii unice sau dupa prima ardere, dar si acelea care au fost lacuite cu sare, prin pulverizarea clorurii de sodiu in cuptorul de ardere, care se volatilizeaza si ai carei vapori reactioneaza cu corpul obiectului formand un strat de smalt.

69.09 - APARATE SI ARTICOLE DIN CERAMICA SI PORTELAN PENTRU UTILIZARI CHIMICE, DE LABORATOR SAU PENTRU ALTE SCOPURI TEHNICE; JGHEABURI, REZERVOARE SI RECIPIENTE SIMILARE DIN CERAMICA PENTRU GOSPODARIA RURALA; ULCIOARE SI RECIPIENTE SIMILARE DE TRANSPORT SAU AMBALARE, DIN CERAMICA (+).
- Aparate si articole pentru utilizari chimice sau alte scopuri tehnice:
6909.11 - - Din portelan
6909.12 - - Articolele avand o duritate echivalenta de minimum 9 pe scara Mohs
6909.19 - - Altele
6909.90 - Altele
Pozitia cuprinde o categorie de articole foarte diferite prin natura lor, fabricate in general din ceramica vitrificata (gresie ceramica, portelan, ceramica pe baza de steatit etc.), smaltuite sau nu. Pozitia nu cuprinde produsele refractare, concepute pentru a rezista la temperaturi inalte, descrise in Consideratiile generale ale Subcapitolului I. Dimpotriva, pozitia cuprinde articolele din materiale refractare a caror utilizare nu necesita proprietati refractare (de exemplu ghidajele de fire pentru industria textila, concasoarele cu email etc. din alumina arsa).
Sunt clasificate aici:
1) Ustensilele si aparatele pentru laborator (de exemplu de cercetare, industriale), cum sunt creuzetele, capacele de creuzete, capsulele, nacelele, creuzetele de cupelaj, piulitele, pisaloagele, lingurile pentru acizi, spatulele, suporturile pentru filtre si pentru cataliza, filtrele (tuburi, placi, palnii, conuri etc.): recipientele pentru incalzire; palniile, paharele de laborator si vasele speciale, vasele gradate (altele decat recipientele simple gradate pentru menaj), chiuvetele, cuvele pentru mercur, tuburile chiar cu stuturi concepute special pentru laboratoare (inclusiv tuburile de combustie, tuburile pentru dozarea carbonului, sulfului etc.).
2) Alte aparate si ustensile pentru uz tehnic, cu caracter esential industrial, cum ar fi pompele, supapele, cuvele, bacurile, retortele si celelalte recipiente fixe cu pereti simpli sau dubli (pentru galvanoplastie, stocarea acizilor etc.), robinetele pentru acizi, serpentinele, coloanele de distilare, de scurgere etc., inelele Raschig pentru coloanele de distilare a produselor petroliere, concasoarele, bilele sau galetii pentru concasoare, ghidajele de fir pentru masini textile, filierele pentru textilele artificiale, plachetele, baghetele, cuiele si articolele similare pentru unelte.
3) Recipientele de tipul celor utilizate in reteaua comerciala pentru transport si ambalare, daca este vorba de recipiente (damigene, canistre etc.) pentru transportul acizilor si altor produse chimice, sau recipientele cum ar fi urcioarele, strachinele, oalele etc., pentru produsele alimentare (mustar, condimente, paste de carne, lichioruri, uleiuri etc.), pentru produsele farmaceutice si produse de parfumerie (pomezi, unguente, creme etc.), pentru cerneluri etc.
4) Articolele de tipul celor utilizate in agricultura, avand caracterul de recipiente, cum sunt rezevoarele, jgheaburile, adapatoarele si altele asemanatoare.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Articolele de la pozitia nr. 68.04.
b) Retortele, creuzetele, muflele, creuzetele de cupelare si alte articole de acest tip din materiale refractare (pozitia nr. 69.03).
c) Cutiile pentru bucatarie sau pentru birou (pentru faina, sare, condimente etc.) avand caracterul de ustensile de menaj (pozitiile nr. 69.11 sau 69.12).
d) Borcanele de uz general pentru laboratoare si borcanele pentru magazine (farmacii, magazine de dulciuri etc.) (pozitia nr. 69.14).
e) Articole din ceramica (pozitia nr. 81.13).
f) Aparatura electrica (comutatoare, cutii de borcane, intrerupatoare de circuite, sigurante etc.) de la pozitiile nr. 85.33 pana la 85.38, precum si izolatoarele si alte piese izolante pentru instalatii electrice de la pozitia nr. 85.46 sau 85.47.

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 6909.12
Subpozitia cuprinde articole ceramice cu inalte performante. Aceste articole sunt alcatuite din retele ceramice cristaline (de exemplu din aluminiu, carbura de siliciu, dioxid de zirconiu sau nitrati de siliciu, bor sau aluminiu, sau combinatii ale acestora), fibre din materiale rigide (exemplu: metal sau grafit) pot fi deasemenea dispersate in retea, formand un compus ceramic (produs).
Aceste articole sunt caracterizate printr-o retea cu porozitate foarte mica si cu granule de dimensiuni foarte mici, printr-o mare rezistenta la uzura, la coroziune, la oboseala si la socuri termice, rezistenta mare la temperaturi inalte si printr-un raport rezistenta-greutate comparabil sau chiar mai mare decat cel al otelului.
Acestea sunt des utilizate in locul otelului sau al altor parti metalice utilizate in aplicatiile (experimentele) mecanice ce necesita tolerante de dimensiuni apropiate (de exemplu rotoare de la turbocompresorul motoarelor, reazeme pe rulouri de dilatare si masini unelte).
Scara Mohs mentionata la aceasta subpozitie coteaza un material in functie de capacitatea lui de a zgaria suprafata materialului imediat inferior din punct de vedere al duritatii, pe aceasta scala. Materialele sunt clasificate pe aceasta scala de la 1 (pentru talc) la 10 (pentru diamant). Multe dintre materialele ceramice cu performante inalte ajung pana aproape de varful scalei. Carbura de siliciu si oxidul de aluminiu sunt utilizate la obtinerea materialelor ceramice de inalta performanta, atingand 9 sau mai mult pe scara Mohs. Pentru a face distinctie intre duritatea diferitelor materiale, scala Mohs este uneori extinsa, de la 1-tale la 15-diamant. Pe scara Mohs astfel extinsa, alumina topita are o duritate egala cu 12, iar carbura de siliciu are o duritate egala cu 13.

69.10 - CHIUVETE, LAVOARE, SUPORTI PENTRU LAVOARE, CAZI DE BAIE, BIDEURI, VASE DE CLOSET, REZERVOARE DE APA PENTRU CLOSET, PISOARE SI APARATE SIMILARE DIN CERAMICA SI PORTELAN, PENTRU UZ SANITAR.
6910.10 - Din portelan
6910.90 - Altele
Pozitia cuprinde aparatele destinate fixarii permanente, in general prin legarea la o conducta de apa sau canalizare si constituite din ceramica impermeabilizata prin emailare sau printr-o ardere prelungita (de exemplu gresii ceramice, faiante de tipul fire-clay, imitatii de portelan, portelan). In afara de articolele mentionate, pozitia cuprinde lavabourile-cismea.
Rezervoarele de apa pentru closet, din ceramica raman clasificate la aceasta pozitie, chiar daca ele sunt echipate cu mecanismele lor.
Totusi, sunt excluse de la aceasta pozitie articolele portabile pentru uz sanitar sau de igiena, cum sunt plostile, oalele de noapte etc. si accesoriile mici pentru instalatiile sanitare sau de igiena, chiar daca prin forma lor sunt destinate fixarii permanente ca suporturi pentru sapun, pentru burete, pentru peria de dinti, cuiere pentru stergare de mana, suporturile pentru hartie igienica etc. (pozitiile nr. 69.11 sau 69.12).

69.11 - VESELA, ALTE ARTICOLE DE MENAJ SAU DE UZ GOSPODARESC SI ARTICOLE DE IGIENA SAU DE TOALETA, DIN PORTELAN.
6911.10 - Articole pentru servicii de masa sau de bucatarie
6911.90 - Altele
Vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 69.12.

69.12 - VESELA, ALTE ARTICOLE DE MENAJ SAU DE UZ GOSPODARESC SI ARTICOLE DE IGIENA SAU DE TOALETA, DIN CERAMICA, ALTELE DECAT DIN PORTELAN.
Vesela si celelalte articole de menaj sau de uz gospodaresc si articolele de igiena sau de toaleta, se clasifica la pozitia nr. 69.11, daca sunt din portelan (dur sau moale), sau la pozitia nr. 69.12, daca sunt din ceramica, alta decat portelanul, cum sunt cele din pamant obisnuit, gresie ceramica, faianta, imitatii de portelan (vezi Consideratiile generale de la Subcapitolul II pentru descrierea diferitelor produse ceramice).
Aceste doua pozitii cuprind:
A) Vesela si articolele similare pentru servirea masei: serviciile de ceai si cafea, farfuriile, supierele, salatierele, tavile, platourile de toate tipurile, ibricurile de cafea, ceainicele, halbele, zaharnitele, canile, sosierele, farfuriile lungi, compotierele, cosurile impletite, cosurile (pentru paine, fructe etc.), untierele, serviciile pentru ulei, solnitele, boluri pentru mustar, suporturi pentru oua, suporturile de tavi, suporturi pentru cutite, lingurile si inelele pentru servete etc.
B) Ustensilele de menaj: oalele, cratitele si vasele cu doua toarte si cu capac, de toate formele si dimensiunile, tavile de copt sau de friptura, castronasele, formele (de patiserie, de dulciuri etc.), urcioarele de bucatarie, vasele pentru dulceata, pentru grasimi, pentru alimente conservate etc., vasele pentru lapte, cutiile de bucatarie (pentru faina, condimente etc.), palniile, polonicele, recipientele gradate pentru bucatarie, vergelele de taitei etc.
C) Alte articole de uz gospodaresc, scrumierele, ceainicele, portcutiile de chibrituri etc.
D) Articolele de igiena sau de toaleta, pentru uz gospodaresc sau nu: garniturile de masa, de toaleta (urcioare, ligheane etc.) bazinele pentru dus, galetile de toaleta, plostile, oalele de noapte, scuipatoarele, aparatele de irigare, baile pentru ochi; suport pentru sapun, suport pentru burete, suport pentru periile de dinti, suport pentru hartie igienica, cuierele pentru prosoape si articolele similare pentru bai, cabinete de toaleta, bucatarii, chiar daca sunt concepute pentru a fi fixate pe perete sau incastrate in perete etc.
Sunt excluse de la aceste doua pozitii:
a) Baloanele, damigenele, borcanele si recipientele similare de tipul celor utilizate pentru transport sau pentru ambalare (pozitia nr. 69.09).
b) Cazile, bideurile, chiuvetele si alte articole fixe similare de la pozitia nr. 69.10.
c) Statuetele si celelalte obiecte de ornament de la pozitia nr. 69.13.
d) Articolele din ceramica susceptibile de a fi considerate ca orfevrarie, in urma asocierii lor (astfel decat ca simple garnituri), cu metale pretioase sau dublate sau placate cu metale pretioase (Capitolul 71).
e) Rasnitele de cafea sau de condimente cu recipiente din ceramica si partea activa din metal (pozitia nr. 82.10).
f) Aparatele electrotermice (de bucatarie, de incalzire etc.) de la pozitia nr. 85.16, inclusiv elementele cu incalzire electrica (placi de prajit, rezistente de incalzire etc.).
g) Articolele din Capitolul 91, inclusiv cutiile si carcasele pentru ceasornicarie.
h) Brichetele de la pozitia nr. 96.13 si pulverizatoarele de toaleta (pozitia nr. 96.16).

69.13 - STATUETE SI ALTE OBIECTE DE ORNAMENT DIN CERAMICA SI PORTELAN.
6913.10 - Din portelan
6913.90 - Altele
Pozitia cuprinde o mare varietate de articole din ceramica, concepute in special pentru decoratii interioare, decorarea locuintelor, birourilor, salilor de receptie, bisericilor etc. sau pentru ornamentatia exterioara (de exemplu a gradinilor).
Totusi, pozitia nu cuprinde articolele clasificate mai specific la alte pozitii ale Nomenclaturii, chiar daca prin natura lor sau prin scopul lor, ele contura la decorarea caselor, birourilor, bisericilor etc., de exemplu.
a) Cornisele, frizele si ornamentele arhitectonice similare (pozitia nr. 69.05).
b) Articolele care contin metale pretioase sau metale placate sau dublate cu metale pretioase, altfel decat ca simple garnituri (Capitolul 71).
c) Imitatiile de bijuterii (pozitia nr. 71.17).
d) Barometrele, termometrele si alte aparate apartinand Capitolului 90.
e) Aparatele de ceasornicarie, precum si cutiile si carcasele lor, chiar daca acestea din urma sunt ornamentate si constau de exemplu din statuete si subiecte similare, destinate evident pentru a primi o pendula sau un ceas (Capitolul 91).
f) Aparatele de iluminat si partile lor, de la pozitia nr. 94.05.
g) Jucariile, jocurile, articolele pentru distractii si sporturi (Capitolul 95).
h) Nasturii, pipele, pietrele de joc, vaporizatoarele de parfumuri si alte articole de la Capitolul 96.
i.j) Tablourile, picturile si desenele executate in intregime cu mana, precum si productiile originale de arta monumentala, obiectele de colectie si obiectele de antichitate, avand vechimea peste 100 de ani (Capitolul 97).
Pozitia cuprinde:
A) Articolele lipsite de orice valoare realmente utilitara, precum si cele a caror unica utilitate este de a contine si de a sustine alte obiecte decorative sau de a amplifica efectul ornamental al acestora, de exemplu:
1) Statuile, statuetele, busturile, basoreliefurile si alte motive similare pentru decoratiuni interioare sau exterioare; motivele de semineuri, de pendule sau etajere (reproductii de animale, de figuri simbolice, de alegorii etc.); trofeele oferite cu ocazia manifestarilor sportive sau artistice; ornamentele murale, ca placi, platouri, tavi, farfurii etc. care au un dispozitiv de agatare; medalioanele, ecranele pentru seminee; florile, fructele si frunzele artificiale etc.; coroanele si ornamentele similare pentru morminte; bibelourile pentru etajere sau pentru vitrinele de apartament etc.
2) Crucifixele si alte ornamente religioase sau pentru biserica.
3) Vazele, vasele in care se pun ghivece de flori, jardinierele pentru masa si vasele de portelan chinezesti, cu caracter pur ornamental.
B) Vesela si alte articole de menaj al caror caracter ornamental depaseste net caracterul strict utilitar, de exemplu tavile cu motive decorative in relief, posibilitatea unei utilizari normale fiind exclusa, ornamentele care pot sa aiba numai accidental o tavita sau o cutie utilizabila ca breloc sau ca scrumiera, obiectele care reprezinta miniaturi fara utilitate reala. Totusi, in general vesela si ustensilele de menaj sunt concepute pentru servire, iar motivele decorative, chiar importante sunt secundare. De aceea, daca caracterul utilitar al acestor obiecte decorate este acelasi cu cel al obiectelor neornamentate, aceste obiecte se clasifica la pozitiile nr. 69.11 si 69.12 si nu la aceasta pozitie.
C) Articolele (altele decat vesela si articolele de menaj) de tipul celor utilizate pentru decorarea locuintelor, birourilor etc. De exemplu servicii pentru fumatori, casete pentru bijuterii, bomboniere, cutii pentru tigari, vase pentru ars mirodenii, truse de scris, clemele de carti, prespapier-e si garnituri de birou similare si rame pentru fotografii.

69.14 - ALTE ARTICOLE DIN CERAMICA SI PORTELAN.
6914.10 - Din portelan
6914.90 - Altele
Pozitia cuprinde toate articolele din ceramica care nu sunt cuprinse la celelalte pozitii ale Capitolului si nici in celelalte Capitole ale Nomenclaturii.
Se clasifica aici, intre altele:
1) Sobele si celelalte aparate de incalzire, constituite in principal din ceramica (din faianta cel mai des si uneori din pamant obisnuit), dalele speciale (calotele) pentru asa-numitele teracote, precum si anumite garnituri nerefractare pentru semineuri (vetre) si focuri deschise. Aparatele de incalzire electrice se clasifica la pozitia nr. 85.16.
2) Vasele nedecorative pentru flori (de exemplu pentru horticultura).
3) Garniturile de porti, ferestre sau de mobile, cum sunt manerele, butoanele, placile de mentinerea curateniei precum si manerele sau butoanele pentru lanturile de tras.
4) Literele, cifrele, placile-firma si similare, chiar avand o ilustratie sau un text imprimat, fara sa fie luminoase (poz. nr. 94.05).
5) Dopurile dozatoare numite mecanice, pentru sticle de bere sau de limonada, actionate printr-un dispozitiv metalic, butoanele sau capetele din portelan, pentru aceste butoane.
6) Borcanele de utilizare generala pentru laboratoare si borcanele pentru magazine si vitrine (farmacii, cofetarii etc.).
7) Alte articole, ca manerele pentru cutite, acoperitoarele de masa, calimarile pentru scolari, umidificatoarele pentru radiatoarele de incalzire centrala, accesoriile pentru coliviile de pasari etc.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Dintii artificiali din ceramica (pozitia nr. 90.21).
b) Jocurile, jucariile, articolele pentru divertisment si sport (Capitolul 95).
c) Nasturii, pipele si celelalte articole din Capitolul 96.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016