Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 65 din 5 ianuarie 2000  OBIECTE DE ACOPERIT CAPUL SI PARTI ALE ACESTORA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 65 din 5 ianuarie 2000 OBIECTE DE ACOPERIT CAPUL SI PARTI ALE ACESTORA

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

OBIECTE DE ACOPERIT CAPUL SI PARTI ALE ACESTORA

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) Articolele uzate de acoperit capul de la pozitia nr. 63.09;
b) Articolele de acoperit capul confectionate din azbest (pozitia nr. 68.12);
c) Articolele de acoperit capul care au caracterul de jucarii, cum sunt palariile papusilor si articolele pentru carnaval (Capitolul 95).
2. - Pozitia nr. 65.02 nu cuprinde calotele confectionate prin coasere, altele decat cele obtinute prin imbinarea de benzi cusute doar in spirala.

CONSIDERATII GENERALE
Sub rezerva exceptiilor enumerate mai jos, Capitolul cuprinde articolele pentru palarieri, incepand cu calotele pana la palariile finite, din toate materialele si oricare ar fi destinatia lor (vestimentatie de oras, teatru, travesti, protectie etc.).
Capitolul cuprinde de asemenea, plasele si fileurile pentru par din toate materialele, ca si anumite articole utilizate la fabricarea palariilor sau acoperamintelor de cap.
Palariile si acoperamintele de cap pot fi impodobite cu ornamente de orice fel, chiar din materiale clasificate la Capitolul 71.
Sunt excluse din acest Capitol:
a) Articolele pentru animale (pozitia nr. 42.01).
b) Salurile, esarfele, mantilele, valurile si cele similare (pozitiile nr. 61.17 sau 62.14).
c) Palariile purtand urme de uzura apreciabile si prezentate in vrac. in baloturi, in saci sau ambalaje in vrac similare (pozitia nr. 63.09).
d) Perucile si articolele similare (pozitia nr. 67.04).
e) Acoperamintele de cap din azbest (pozitia nr. 68.12).
f) Acoperamintele de cap avand caracterul de jucarie sau de articole pentru carnaval (Capitolul 95).
g) Garniturile din toate materialele (catarame, nasturi, insigne, flori artificiale, pene etc.) prezentate separat, care urmeaza regimul lor propriu.

65.01 - CALOTE SI CAPISOANE, NEFORMATE PE CALAPOD SI FARA BORURI, DISCURI SI CILINDRI, CHIAR TAIATE, DIN FETRU, PENTRU PALARII.
A) Calote si capisoane, din fetru.
Materialul folosit in mod obisnuit pentru fabricarea calotelor si capisoanelor este parul de iepure de casa, parul de iepure de camp, parul de bizam, de nutria sau de castor (pentru calotele asa-zise din fetru de par); pentru fetrul din lana materialul utilizat lana, parul de vigonie, parul de camila etc. (pentru calotele zise din fetru de lana). Aceste materiale pot fi intrebuintate in amestec (de exemplu in cazul fetrului de lana si de par). Uneori ele sunt amestecate cu fibre textile sintetice sau artificiale.
Dupa preparare aceste materiale sunt aplicate uniform pe un con, fie prin aspiratie in masini denumite bastizoare (in cazul fabricarii calotelor din fetru de par), fie prin infasurare, dupa o cardare prealabila, pe un con dublu (in cazul fabricarii calotelor din fetru de lana). Dupa stropirea cu apa fiarta sau trecerea prin abur, patura de par sau de lana, de forma conica, este scoasa de pe con. Aceste forme (cunoscute sub denumirea de bastisaj), care se dezmembreaza usor, de obicei nu fac obiectul unui comert international. Bastisajul este supus apoi unei serii de operatii (inchegare, piuare, valtuire) care au scopul sa asigure impaslirea parului si sa confere rezistenta dorita. Calota produsa astfel are aproximativ forma unui con.
Pozitia cuprinde de asemenea, calotele care au suferit o simpla rotunjire a varfului si cele ale caror margini au fost intinse, dar fara sa fie inca formate, la care incepe deci sa se schiteze o diferentiere intre cap si margini; calotele care au suferit aceasta prelucrare se deosebesc de calotele formate, in special prin faptul ca, daca ele sunt asezate vertical pe o masa marginile lor formeaza un trunchi de con si nu se asaza perfect pe planul mesei (pentru precizari privind formarea, vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 65.03). Unele dintre aceste calote sunt denumite uneori palarii de soare, dar trebuie mentionat ca acelasi cuvant se foloseste si la denumirea calotelor care au fost supuse formarii si care se clasifica la pozitia nr. 65.03.
Bimzuirea (adica reproducerea dupa un tipar), vopsirea si apretarea, in special, nu modifica clasificarea produselor descrise mai sus.
Pozitia cuprinde de asemenea, capisoanele clos de aceeasi natura cu aceea a celor descrise mai sus, dar sunt foarte subtiri si usoare, denumite "camasi" din fetru, care sunt destinate sa fie aplicate pe carcase rigide.
B) Sunt de asemenea cuprinse aici:
1) Discurile (sau platourile) din fetru pentru palarii, care sunt obtinute pornind de la palarii clos foarte intinse pana la plat dobandesc forma unui disc. Diametrul lor este in jur de 60 cm. Aceste discuri de fetru sunt de multe ori croite in bucati, apoi cusute pentru a se obtine forma unei palarii sau a unei casti. Acestea sunt utilizate astfel pentru fabricarea in special a caschetelor pentru militari sau pentru alte uniforme.
2) Cilindrii (sau mansoanele) din fetru pentru palarii (in general din par), care sunt obtinute asemanator cu capisoanele, dar nu pe un con, ci pe o forma cilindrica; ele au o circumferinta de aproximativ 100 cm si o inaltime intre 40 si 50 cm. Ele pot fi despicate in sensul inaltimii luand forma unui dreptunghi. Aceste dreptunghiuri sunt taiate in bucati pentru a fi utilizate drept garnitura sau a fi cusute unele cu celelalte astfel incat sa se obtina o forma de palarie sau cascheta. Mansoanele sunt in general utilizate de modiste.

65.02 - CALOTE SAU FORME PENTRU PALARII, IMPLETITE SAU FABRICATE DIN BENZI ASAMBLATE DIN ORICE MATERIAL, NEFORMATE SI FARA BORURI, NECAPTUSITE SI NEIMPODOBITE.
Pozitia cuprinde numai calote neformate si fara boruri, necaptusite si neimpodobite, obtinute:
1) Direct prin impletirea din fibre sau benzi din orice material (cele mai folosite fiind paiele, stuful, rafia, sisalul, benzile din hartie, benzile din lemn, benzi din materiale plastice). Aceste materiale pot fi impletite prin diferite metode incluzand impletirea la care toate firele sau benzile pornesc din centru si se intretes cu alte fibre sau benzi care se deruleaza in spirala pornind de la punctul central. Pe masura ce distanta de la centru creste se adauga alte fibre sau benzi in directie radiala.
2) Conform Notei 2 a Capitolului, prin asamblarea benzilor (avand, in general, latimea sub 5 cm) din orice material (de exemplu benzi, chiar impletite, din fetru sau alte materiale textile - inclusiv monofilamentele) de obicei prin coaserea benzilor in spirala, incepand de la centru, astfel incat fiecare spirala se suprapune pe cea anterioara, sau prin impreunarea spiralelor prin trecerea unui fir prin marginea a doua benzi alaturate.
Datorita modului de impletire sau asamblare de benzi, calotele de la aceasta pozitie prezinta deseori, spre deosebire de articolele de la pozitia nr. 65.01, o demarcare intre calota si bor care poate fi destul de avansata, iar calota si borul pot fi perpendiculare una fata de cealalta. Calotele de acest tip care uneori sunt purtate ca atare drept acoperamant de cap (de exemplu pe plaja, la camp), dar nu sunt captusite sau impodobite, se clasifica de asemenea, la aceasta pozitie.
Calotele si borurile foarte diferentiate, vizate mai sus, trebuie deosebite de palariile care au calota si boruri, care se clasifica la pozitia nr. 65.04, prin faptul ca nu au fost supuse operatiei de formare care le confera forma craniului uman (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 65.04).
Clasificarea la aceasta pozitie nu se schimba datorita albirii, vopsirii, taierii varfurilor sau fixarii capetelor benzilor sau fibrelor impletite si nici datorita operatiei suplimentare de refacere a formei calotei (de exemplu rotunda), care s-a pierdut in timpul vopsirii sau a albirii.
Sunt clasificate de asemenea, la pozitia 65.04 palariile constand din calote (impletite sau altfel confectionate din benzi), chiar neformate, dar care au fost captusite sau impodobite cu panglici ori in orice alt mod.

65.03 - PALARII SI ARTICOLE SIMILARE DIN FETRU, CONFECTIONATE DIN CALOTE SI CAPISOANE DE LA POZITIA NR. 65.01, CHIAR CAPTUSITE SAU IMPODOBITE.
Pozitia cuprinde palarii si alte obiecte pentru acoperit capul din fetru, cu conditia ca ele sa fie confectionate din calote, capisoane sau discuri (platouri din fetru) de la pozitia nr. 65.01, inclusiv calotele din fetru montate sau modelate.
Montarea da calotei prima forma de palarie. In cazul cel mai des intalnit, montarea consta din formarea calotei, adica obtinerea formei ovale (a capului uman) si aducerea deschiderii ei la marimea aproximativa a circumferintei necesare si din a forma borul, prin intinderea partii inferioare a calotei, astfel incat dupa aceasta operatie, daca se asaza produsul obtinut (calota formata) pe o masa, borul ei sa se aseze pe planul mesei astfel incat sa formeze cu calota un unghi apropiat de 90°.
Totusi, in timpul montarii unor obiecte pentru acoperit capul pentru barbati, fara boruri, de tip fes sau turban din fetru, este afectata numai calota, dand acesteia o forma ovala si o anumita deschidere de marimea circumferintei capului.
Pozitia cuprinde de asemenea, obiectele pentru acoperit capul care au fost supuse urmatoarelor operatii:
1) Presare sau calcare, care au ca efect mai ales regularizarea suprafetei palariei si marcarea liniei de trecere de la calota la bor (mai pronuntata decat cea rezultata la formare).
2) Finisare (bimzuire, matisare, apretare, croirea borului la dimensiune etc.).
3) Fasonare, operatie care consta din a da borului palariei profilul dorit (bor lasat in fata si ridicat la spate, bor ridicat de jur-imprejur etc.).
4) Captusirea sau impodobirea, de exemplu atasarea unei bonete in interiorul palariei, cu piele interioara, cu o panglica exterioara numita panglica de palarie, cu o bordura tivita pe marginea borului, uneori cu o curelusa etc.
Pozitia cuprinde de asemenea:
A) O mare gama de palarii din fetru, de diferite forme, confectionate prin prelucrarea calotelor sau discurilor cu ajutorul unor prese cu pedala sau prin confectionarea de catre modiste cu ajutorul acestor articole, a palariilor decorate cu garnituri, panglici, ace, catarame, flori, fructe sau frunze artificiale, pene, paiete sau alte accesorii de orice tip si material.
B) Palariile formate dintr-o carcasa acoperita de o camasa (calota subtire) de fetru.
Sunt excluse palariile si celelalte obiecte pentru acoperit capul, impodobite sau nu, fabricate prin asamblarea unor benzi de fetru (pozitia nr. 65.04) sau confectionate din bucati de fetru de alta forma decat benzi (pozitia nr. 65.05).

65.04 - PALARII SI ALTE ARTICOLE PENTRU ACOPERIT CAPUL, IMPLETITE SAU CONFECTIONATE PRIN ASAMBLAREA BENZILOR DIN ORICE MATERIAL, CHIAR IMPODOBITE.
Pozitia cuprinde in principal palariile si alte articole pentru acoperit capul, realizate cu ajutorul calotelor de la pozitia nr. 65.02, in urma operatiilor de montare, de fasonare si de impodobire.
Formarea da calotei aspectul de palarie. Consta in principal, din aducerea calotei la forma ovala a capului uman, la marimea dorita a deschiderii ei si totodata, din a forma borul palariei marcand linia de trecere de la calota la bor. Formarea este realizata prin presare sau calcare pe un calapod, de obicei dupa ce calotele au fost apretate cu gelatina, guma sau alte substante.
Fasonarea consta in a da borului palariei profilul dorit (bor lasat in fata si ridicat la spate, bor ridicat de jur-imprejur etc.).
Calotele formate si eventual fasonate nu trebuie sa fie deci confundate cu calotele care nu au suferit operatia de formare si nu sunt impodobite, acestea fiind clasificate la pozitia nr. 65.02, chiar daca ele sunt susceptibile a fi purtate ca atare (pe plaja, pe camp etc.) drept obiect pentru acoperit capul.
Dupa montare si, daca are loc, dupa fasonare, palariile pot fi supuse unor operatii de finisare (acoperire cu un lac etc.) sau de impodobire (in interior cu o boneta sau cu o banda de piele, cu o panglica exterioara asa-zisa panglica palariei, cu o curelusa, cu accesorii ornamentale, cum sunt florile, fructele sau frunzele artificiale, acele, penele etc.).
In afara de articolele vizate mai sus, pozitia cuprinde de asemenea:
1) Palariile si celelalte acoperaminte de cap, de forme diverse, confectionate de catre modiste pornind de la palariile clos de la pozitia nr. 65.02, dar fara sa fie supuse nici formarii, nici fasonarii.
2) Palariile si celelalte acoperaminte de cap obtinute direct prin asamblare de benzi din orice material (altele decat palariile clos de la pozitia nr. 65.02 asamblate in spirala, susceptibile a fi purtate ca atare drept palarii).
3) Calotele de la pozitia nr. 65.02, simplu formate sau fasonate, dar neimpodobite, ca si palariile clos neformate si nefasonate, dar impodobite (cu o panglica, cu un snur etc.).

65.05 - PALARII SI ALTE ARTICOLE PENTRU ACOPERIT CAPUL, TRICOTATE SAU CONFECTIONATE CU AJUTORUL DANTELEI, DIN FETRU SAU ALTE PRODUSE TEXTILE, DIN BUCATI (DAR NU DIN BENZI), CHIAR CAPTUSITE SAU IMPODOBITE; PLASE SI FILEURI PENTRU PAR DIN ORICE MATERIAL, CHIAR IMPODOBITE.
6505.10 - Plase si fileuri pentru par
6505.90 - Altele
Pozitia cuprinde palariile si celelalte acoperaminte de cap tricotate (calcate sau nu) sau confectionate din dantela, din fetru sau alte bucati de materiale textile, chiar ceruite, uleiate, cauciucate sau acoperite in alt mod.
Pozitia cuprinde de asemenea, formele confectionate prin coasere. Totusi articolele confectionate din benzi sau impletituri sunt clasificate la pozitia nr. 65.04.
Aceste articole se clasifica aici chiar daca sunt captusite sau impodobite. Dintre palariile si obiectele pentru acoperit capul fabricate dupa cum este descris mai sus, sunt mentionate:

1) Palariile, chiar impodobite cu garnituri, panglici, ace, snururi, flori, fructe sau frunze artificiale, pene, paiete sau orice alte accesorii din orice material.
Totusi, palariile constand dintr-un asamblaj de pene sau flori artificiale se clasifica la pozitia nr. 65.06.
2) Beretele (altele decat cele confectionate direct pornind de la discuri (platouri) din fetru pozitia nr. 65.03), bonetele, tichiile si altele similare (pentru copii, schiori etc.); aceste articole sunt in general din material tricotat sau crosetat, frecvent piuat (de exemplu beretele-basca).
3) Unele articole orientale pentru acoperirea capului (fes, turban si similare). Acestea sunt, in general din materiale tricotate sau crosetate care sunt, deseori piuate.
4) Caschetele, inclusiv cele pentru uniforme, chipiurile si cele similare, avand o viziera.
5) Articolele pentru acoperirea capului profesionale si mitrele ecleziastice (togile pentru magistrati, avocati, profesori, berete si mitre ecleziastice etc.).
6) Articolele pentru acoperirea capului din tesatura, dantela, tul etc., cum sunt palariile bucatarilor, cornetele calugaritelor, bonetele mirilor de la prima cununie; bonetele infirmierelor, ale chelneritelor din restaurante si cele similare, avand in mod categoric caracterul de boneta.
7) Castile din pluta, din miez de soc sau aloe si cele similare, acoperite cu tesaturi.
8) Articolele pentru acoperirea capului pentru marinari (palarii impermeabile), din tesatura impregnata cu ulei.
9) Glugile.
Totusi, glugile detasabile prezentate impreuna cu imbracamintea pentru care sunt destinate, sunt excluse si se clasifica impreuna articolul de imbracaminte conform materialului constitutiv.
10) Jobene (palarii inalte) si palariile numite mecanice (joben cu resort).
Pozitia cuprinde de asemenea, plasele si fileurile pentru par. Acestea sunt din orice material, dar in general din tul sau din alt material tip retea, din materiale tricotate sau crosetate sau din par uman.

65.06 - ALTE PALARII SAU OBIECTE PENTRU ACOPERIT CAPUL, CHIAR IMPODOBITE.
6506.10 - Articole pentru acoperirea capului, de protectie
- Altele:
6506.91 - - Din cauciuc sau din material plastic
6506.92 - - Din blanuri naturale
6506.99 - - Din alte materiale
Pozitia cuprinde toate palariile si articolele pentru acoperirea capului necuprinse nici in pozitiile precedente ale Capitolului, nici in Capitolele 63, 68 sau 95. Ea cuprinde in special articolele de protectie pentru acoperirea capului (de exemplu cele utilizate pentru practicarea sporturilor, castile pentru militari, pompieri, motociclisti, mineri sau constructori), chiar prevazute cu perna protectoare si chiar, pentru anumite casti, cu microfoane sau receptoare telefonice. Aceasta pozitie cuprinde de asemenea:
1) Articolele pentru acoperirea capului din cauciuc sau din material plastic (de exemplu bonete de baie; capisoane etc.).
2) Articolele pentru acoperirea capului din piele naturala sau combinata.
3) Articolele pentru acoperirea capului din blanuri naturale sau artificiale.
4) Articolele pentru acoperirea capului din pene sau din flori artificiale.
5) Articolele pentru acoperirea capului din metal.

65.07 - BENZI PENTRU GARNITURI INTERIOARE, DUBLURI SAU CAPTUSELI, CAPACE, HUSE, CARCASE, COZOROACE SI CURELUSE PENTRU OBIECTE DE ACOPERIT CAPUL.
Pozitia cuprinde numai articolele urmatoare:
1) Benzile pentru interiorul articolelor pentru acoperirea capului. Acestea sunt benzi protectoare taiate la lungime, care sunt fixate in interiorul calotei. Sunt de obicei din piele naturala, dar pot fi de asemenea, din piele reconstituita, din tesatura cerala sau tesatura acoperita etc. Aceste benzi se clasifica la aceasta pozitie numai daca sunt taiate la lungimea necesara daca sunt altfel prelucrate in vederea fixarii (de exemplu bordate, tivite etc.). Pot purta indicatii ca: marca fabricii, marimea etc.
2) Captuselile (bonetele) adica dublurile care imbraca in intregime sau partial (de exemplu funduri de boneta) interiorul calotei si care sunt confectionate din tesaturi, uneori din fetru, materiale plastice, piele etc. De multe ori au inscriptionata marca fabricii.
Trebuie notat ca etichetele de tipul celor care se pun in interiorul obiectelor pentru acoperirea capului sunt excluse de la aceasta pozitie.
3) Huse pentru palarii, articole confectionate de obicei din tesatura sau din materiale plastice.
4) Carcasele, articole rigide, care constituie scheletul palariei si care pot fi confectionate, de exemplu, din fire metalice invelite cu materiale textile sau alte materiale, din panza adusa la forma ei puternic apretata, din carton, din pluta sau din maduva de soc.
5) Monturile cu resort pentru palarii care se pliaza (de exemplu pentru jobene).
6) Cozoroacele, destinate a fi fixate pe obiectele pentru acoperirea capului (chipiuri, caschete etc.); vizierele impotriva soarelui care au doar un simplu element de strangere in jurul capului, urmeaza regimul materialului constitutiv. Cele care au un fileu sau o acoperitoare pentru cap, se clasifica la pozitia corespunzatoare obiectelor pentru acoperirea capului.
7) Curelusele, sunt benzi sau trese inguste din tesatura, piele, materiale plastice etc., care au caracter decorativ sau care se utilizeaza la fixarea articolelor pentru acoperirea capului. Aceste articole se clasifica la aceasta pozitie numai daca sunt gata pregatite pentru fixare. Ele comporta de multe ori glisiere sau catarame care permit ajustarea lungimii lor.

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016