Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 57 din 5 ianuarie 2000  COVOARE SI ALTE ACOPERITOARE DE PODEA DIN MATERIALE TEXTILE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 57 din 5 ianuarie 2000 COVOARE SI ALTE ACOPERITOARE DE PODEA DIN MATERIALE TEXTILE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

Note de Capitol.
1. - In acest Capitol, prin expresia "covoare si alte acoperitoare de podea din materiale textile" se inteleg toate acoperitoarele de podea a caror fata care se expune este din material textil. Sunt de asemenea cuprinse aici articolele care poseda, caracteristicile acoperitoarelor de podea din materiale textile, dar care sunt utilizate in alte scopuri.
2. - Capitolul nu cuprinde articolele din pasla destinate a fi asezate sub acoperitoarele de podea.

CONSIDERATII GENERALE

Capitolul cuprinde covoare si alte acoperitoare de podea din materiale textile, a caror fata din material textil se gaseste pe partea de deasupra, cand sunt utilizate. Cuprinde de asemenea, articole cu caracteristicile de acoperaminte de podea din materiale textile (de exemplu grosime, rigiditate si rezistenta), dar care sunt utilizate in alte scopuri (de exemplu destinate sa fie asezate pe perete, pe masa sau pe alta mobila).
Produsele mentionate mai sus se clasifica in acest Capitol chiar daca se prezinta sub forma de covoare confectionate (adica taiate la anumite dimensiuni, brodate, dublate, prevazute cu franjuri, montate etc.), de exemplu carpete (adica covoare destinate sa fie asezate in mijlocul parchetului incaperilor sau pe o scara), pentru holuri, scari, in fata paturilor sau in fata semineelor sau se prezinta in rulouri de lungime nedeterminata, destinate sa fie ulterior taiate.
Se clasifica de asemenea, in acest Capitol produsele impregnate sau imbracate precum si cele captusite pe dos cu tesaturi sau materiale netesute sau chiar cu cauciuc sau material plastic, alveolar, sub forma de foaie sau placa.
Sunt excluse din acest Capitol:
a) Tesaturile groase, din par grosier din animale sau paslele groase care se aseaza intre parchet si covoare (clasificarea se face in functie de materialul constitutiv).
b) Linoleumul si alte acoperitoare de podea care constau dintr-un strat sau o alta acoperire aplicata pe un suport textil (pozitia nr. 59.04).

57.01 - COVOARE SI ALTE ACOPERITOARE DE PODEA DIN MATERIALE TEXTILE, CU PUNCTE INNODATE SAU INFASURATE, CHIAR CONFECTIONATE.
5701.10 - Din lana sau din par fin de animale
5701.90 - Din alte materiale textile
Covoarele si alte acoperitoare de podea din materiale textile cu puncte innodate sau infasurate sunt constituite dintr-o urzeala de fond intinsa si din fire din par care sunt fie innodate, fie infasurate, prin rotirea completa sau partiala a acestor fire in jurul firelor urzelii, care sunt fixate cu fire de fond (numite si fire de panza); firele de par sunt innodate sau infasurate pe firele de urzeala sunt cele care caracterizeaza acest tip de covoare.
Principalele noduri folosite sunt:
1) Nodul de Ghiordes sau punctul de Smirna: firul din par este trecut peste doua fire de urzeala alaturate si cele doua capete ale acestui fir de par sunt aduse intre cele doua fire de urzeala, astfel incat sa faca o rasucire completa in jurul acestora si sa se ridice la suprafata covorului (Fig. 1).

NOTĂ(CTCE)
Fig. 1 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000 (a se vedea imaginea asociatã).

2) Nodul de Senneh sau punctul de Persia: firul din par este rulat in jurul unui fir de urzeala, apoi trecut sub firul urmator de urzeala, astfel incat cele doua capete sa se ridice la suprafata covorului (Fig. 2).

NOTĂ(CTCE)
Fig. 2 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000 (a se vedea imaginea asociatã).


Nodul de Ghiordes si cel de Senneh pot fi facute prin strangerea unui grup de fire de urzeala, de fiecare data, in locul unui fir de urzeala separat.

3) Puncte infasurate sau innodate odata pe un singur fir de urzeala: firul din par face o rasucire si jumatate in jurul unui fir de urzeala si cele doua capete ale sale se ridica la suprafata covorului (Fig. 3).

NOTĂ(CTCE)
Fig. 3 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000 (a se vedea imaginea asociatã).

Exista deci pe toata latimea covorului o serie de astfel de noduri sau puncte alaturate, independente unele de celelalte, care mascheaza baza.
Anumite covoare cu puncte innodate se obtin facand nodurile pe o retea care serveste drept baza.
Majoritatea covoarelor cu puncte innodate sau infasurate sunt fabricate manual la dimensiunile necesare, cu fire din par colorate diferit pentru a forma un desen. De asemenea, se pot fabrica pe razboaie mecanice obtinandu-se astfel, covoare cu randuri regulate de puncte si margini paralele. Firele sunt cel mai des din lana sau matase si uneori din mohair sau casmir. Baza este mai ales din fire de bumbac, lana sau par in cazul covoarelor manuale sau din fire de bumbac, in, canepa sau iuta in cazul covoarelor mecanice.
Produsele clasificate la aceasta pozitie sunt utilizate in general ca acoperitoare de podea; de asemenea, se pot folosi si ca acoperitoare pentru pereti, pentru masa sau pentru tapiterie (vezi Consideratiile generale din prezentul Capitol).
Aceste covoare se clasifica la aceasta pozitie chiar daca au franjuri fixate sau nu, sau au fost altfel finisate pentru utilizare.
Covoarele manuale sunt originare mai ales din Orient (Iran, Turcia, Turkestan, Afganistan, Pakistan, China, India) sau din Nordul Africii (Algeria, Tunisia, Maroc, Egipt).

Covoarele (precum covoarele manuale numite "cu puncte trecute") ale caror fire din par incaleca simplu firele de urzeala, fara a se roti complet sau partial in jurul acestora, se clasifica la pozitia nr. 57.02 (vezi fig. 4 si 5 de la aceasta pozitie).

NOTĂ(CTCE)
Fig. 4 si Fig. 5 se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000 (a se vedea imaginile asociate).


57.02 - COVOARE SI ALTE ACOPERITOARE DE PODEA DIN MATERIALE TEXTILE, TESUTE, FARA SMOCURI SAU SUVITE, CHIAR CONFECTIONATE, INCLUSIV COVOARELE NUMITE "KELEM", "SCHUMACKS", "KARAMANIE" SI COVOARE SIMILARE TESUTE MANUAL.
5702.10 - Covoare "Kelem", "Schumacks", "Karamanie" si covoare similare tesute manual
5702.20 - Acoperaminte de podea din fibre de cocos
- Altele, velurate (plusate), neconfectionate:
5702.31 -- Din lana sau din par fin de animale
5702.32 -- Din materiale textile sintetice sau artificiale
5702.39 -- Din alte materiale textile
- Altele, velurate (plusate), confectionate:
5702.41 -- Din lana sau din par fin de animale
5702.42 -- Din materiale textile sintetice sau artificiale
5702.49 -- Din alte materiale textile
- Altele, nevelurate (neplusate), neconfectionate:
5702.51 -- Din lana sau din par fin de animale
5702.52 -- Din alte materiale textile, sintetice sau artificiale
5702.59 -- Din alte materiale textile
- Altele, nevelurate (neplusate), confectionate:
5702.91 -- Din lana sau din par fin de animale
5702.92 -- Din materiale textile, sintetice sau artificiale
5702.99 -- Din alte materiale textile
Dintre covoarele si alte acoperitoare de podea din material textil clasificate aici se pot cita:
1) Mochetele si covoarele similare, care au o baza solida, mascate fie de o suprafata plusata, formata prin alaturarea firelor (care au fost) ridicate vertical, fie de o suprafata buclata.
Suprafata acestor covoare este formata de fire de urzeala suplimentare (fire de par) mai lungi decat alte fire de urzeala si care formeaza in cursul teserii bucle pe fata tesaturii, datorita interpunerii provizorii a unor tije metalice. Cand buclele sunt taiate astfel incat sa formeze parul, covorul care rezulta este catifelat (Fig. 4); la acest tip de covoare perii incaleca simplu pe firele de batatura. Daca, din contra, buclele nu sunt taiate covoarele obtinute se numesc buclate sau ripsate (Fig. 4 si 5).

Aceste covoare pot fi intr-o singura culoare sau pot comporta motive colorate, motivele fiind tesute pe razboi (de exemplu razboi Jaquard) prevazut cu dispozitive care permit obtinerea unui desen cu ajutorul a doua pana la 5 fire de diferite culori.
De asemenea, aceste covoare sunt obtinute prin teserea fata in fata a doua covoare cu un fir comun mergand de la unul la celalalt. Acest fir este apoi taiat, rezultand astfel doua covoare cu suprafata catifelata. Aceste covoare sunt numite de obicei Wilton "fata in fata".
Partea plusata (velurata) sau buclata este in general din lana sau din amestec de lana si nailon, dar poate fi de asemenea, din bumbac, poliamide, fibre acrilice, viscoza sau dintr-un amestec al acestor fibre; tesatura de baza este de obicei din bumbac, iuta sau polipropilena.
2) Covoare Axminster. Sunt covoare obtinute la masina la care randurile succesive de fire din par, sunt introduse in directia bataturii in cursul teserii dupa un motiv colorat prestabilit.
3) Covoare "omida". Caracteristica lor principala rezida in faptul ca suprafata lor catifelata este obtinuta prin utilizarea firelor "omida" (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 56.06). Aceste fire pot fi folosite ca batatura suplimentara, dar in unele cazuri bucati scurte de fire "omida" sunt introduse ca o urzeala suplimentara discontinua fiind fixate printr-o metoda speciala de tesere pe tesatura de baza a covorului.
4) Covoare cu suprafata neteda (neplusate, nebuclate). Se deosebesc de tesaturile de la Capitolul 50-55 prin faptul ca fiind grele si rezistente sunt concepute in mod evident pentru a acoperi podeaua.
Unele dintre ele sunt covoare de apartament: este cazul covoarelor Kidderminster si al asa-numitelor covoarelor belgiene, care sunt tesaturi duble in care desenul rezulta din intreteserea, pe intervale, a firelor care formeaza cele doua tesaturi ce le compun. Altele sunt tesaturi groase fabricate in special cu fire de par grosier sau sfori de iuta, cocos sau hartie, in functie de tipul de tesatura: cu legatura panza, cu legatura diagonala sau legatura "chevron". Se clasifica aici, covoarele groase a caror urzeala este din sfori, de exemplu de iuta, si batatura din panglici taiate din deseuri de tesaturi si legate unele de celelalte, "cap la cap".
5) Covoare perii si rogojini (stergatoare de picioare). Aceste covoare sunt in principal formate din fibre rigide, in general din cocos sau din sisal, infasurate simplu pe firele de urzeala ale bazei covorului. Sunt fabricate la dimensiuni reduse necesare utilizarii lor.
6) Covoare de baie din tesaturi buclate de tip buret ("eponge") sau similare.
De mentionat ca anumite covoare sunt obtinute la fel ca multe dintre catifele, plusuri sau tesaturi buclate pe urzeala sau ca tesaturile "omida" de la pozitia nr. 58.01, dar fiind in principal concepute pentru acoperirea podelelor, pot fi deosebite usor de acestea, nu numai datorita solididatii lor, ci si datorita grosimii materialelor utilizate la fabricarea lor sau a rigiditatii mari a bazei lor care au in general o urzeala suplimentara de fibre dure, numita "urzeala de umplutura".
7) Covoarele "Kelem", "Schumacks", "Karamanie" si covoare similare tesute manual. Kelem (Kilim) numite si Karamanie se obtine in aceleasi mod de fabricare ca cel al tapiseriilor tesute manual descrise in Notele explicative de la pozitia nr. 58.09, partea A. Textura sa este deci asemanatoare cu cea a anumitor tapiserii si se intalnesc in general aceleasi spatii libere in sensul urzelii. Totusi, in ceea ce priveste motivele decorative, Kelem nu prezinta niciodata flori sau frunze, ci intotdeauna motive geometrice rectilinii. Desi fata poate fi deosebita de dos, diferenta intre cele doua fete este atat de mica incat ambele se pot utiliza.
Kelem este uneori constituit din doua bucati lungi cusute impreuna, motivul decorativ fiind astfel realizat incat sa ascunda cusatura. De aceea aceste covoare au bordura (margine de tesatura) numai de-a lungul laturilor sale mici sau chiar deloc. Evident aceasta nu exclude prezenta bordurilor adaugate.
In general urzeala de Kelem este din lana, iar batatura din lana sau bumbac.
Se clasifica de asemenea, la aceasta pozitie articolele fabricate conform tehnicii Kelem (mai ales in Europa centrala) si care prezinta de altfel motive decorative de acelasi fel cu cele ale covoarelor orientale Kelem usoare.
Schumacks sunt tesute la fel ca Kelem dar prezinta fata de acesta urmatoarele diferente:
- din momentul cand una sau doua linii de bataturi care formeaza motivul decorativ sunt terminate complet, este introdusa, pe toata latimea piesei, o batatura suplimentara care previne aparitia spatiilor libere in sensul firelor de urzeala;
- in ceea ce priveste motivul decorativ, fondul este in general decorate cu 3-5 stele aplatizate multicolore, avand aspectul de medalioane; bordura se compune in general dintr-o banda lata principala si din 2-3 benzi secundare. Dosul prezinta un aspect catifelat datorat firelor lungi de cativa cm, care raman dupa ruperea firelor de batatura.
Batatura de Schumacks este din lana, iar urzeala poate fi din lana, bumbac sau chiar din par de capra.
Dintre covoarele similare se pot cita Sileh, care este fabricat asemanator cu Schumacks. Decorul de la covorul Sileh prezinta in mod esential motive in S, drepte sau inversate si motive derivate din figuri de animale repartizate pe intreaga sa suprafata. Urzeala si batatura de la covorul Sileh sunt din lana (urzeala este uneori din bumbac dar destul de rar).
Sunt excluse impletiturile si rogojinile groase din materiale pentru impletit clasificate in Capitolul 46.

57.03 - COVOARE SI ALTE ACOPERITOARE DE PODEA DIN MATERIALE TEXTILE, CU SMOCURI, CHIAR CONFECTIONATE.
5703.10 - Din lana sau din par fin de animale
5703.20 - Din nailon sau din alte poliamide
5703.30 - Din alte materiale textile sintetice sau artificiale
5703.90 - Din alte materiale textile

Pozitia cuprinde covoare si alte acoperaminte de podea cu bucle sau smocuri, obtinute pe masini de facut smocuri care introduc firele, cu ajutorul unui sistem de ace si crosete, intr-un suport preexistent (in general o tesatura sau un material netesut), formandu-se astfel bucle sau, daca crosetele masinii sunt dublate de un dispozitiv de taiere, smocuri de fire. Firele care formeaza plusul, sunt apoi fixate prin acoperire cu cauciuc sau material plastic. De obicei, inainte de uscarea acestui strat, el este acoperit cu un al doilea suport din materiale textile tesute (de exemplu iuta) sau cu cauciuc alveolar.
Produsele clasificate la aceasta pozitie se deosebesc de tesaturile textile cu smocuri de la pozitia nr. 58.02, de exemplu prin rigiditate, grosime si rezistenta care le fac apte utilizarii ca acoperitoare de podea.

57.04 - COVOARE SI ALTE ACOPERITOARE DE PODEA DIN PASLA, FARA SMOCURI SAU SUVITE, CHIAR CONFECTIONATE.
5704.10 - Patrate a caror suprafata este de maximum 0,3 mp
5704.90 - Altele

Pozitia cuprinde covoare si alte acoperitoare de podea din pasla. Semnificatia termenului pasla este precizata in Nota explicativa de la pozitia nr. 56.02.
Dintre produsele cuprinse la aceasta pozitie se pot mentiona:
1) Dale (placi poligonale) pentru podele, de obicei din pasla de lana sau din par de animale.
2) Acoperitoare de podea din pasla tesuta cu acul, in general acoperite sau impregnate pe dos cu cauciuc sau material plastic, pentru a mari rezistenta produsului sau pentru a-i conferi proprietati antiderapante.

57.05 - ALTE COVOARE SI ACOPERITOARE DE PODEA DIN MATERIALE TEXTILE, CHIAR CONFECTIONATE.

Pozitia cuprinde covoare si acoperitoare de podea din materiale textile care nu sunt cuprinse mai specific la pozitiile precedente.
Dintre produsele cuprinse aici se pot mentiona:
1) Covoare compuse dintr-o foaie de fibre textile formand o suprafata plusata care este fixata pe un suport sau direct pe o suprafata adeziva care formeaza suportul. Aderarea se poate realiza cu ajutorul cleiului, prin topire sau printr-o combinatie a acestor doua procedee sau prin sudare cu ultrasunete. Parul poate fi incleiat pe un singur suport sau intre doua suporturi ceea ce permite in acest ultim caz obtinerea a doua covoare prin separare.
2) Covoarele netesute compuse dintr-o foaie de fibre textile cardate, plisate pe cilindri canelati astfel incat sa formeze bucle care pot sa fie fixate cu un strat gros de cauciuc, material plastic etc., care joaca si rol de suport sau pot fi lipite cu lianti similari pe o tesatura care serveste drept suport.
Covoare obtinute prin implantarea verticala a unor fibre textile pe un suport textil imbibat cu un strat de cauciuc, material plastic etc.
4) Covoare tricotate. In general au aspectul mochetei sau uneori, al blanurilor.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016