Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 49 din 5 ianuarie 2000  CARTI, ZIARE, ILUSTRATE IMPRIMATE SI ALTE PRODUSE ALE INDUSTRIEI DE IMPRIMARE; MANUSCRISE, TEXTE DACTILOGRAFIATE SI SCHITE SAU PLANURI    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 49 din 5 ianuarie 2000 CARTI, ZIARE, ILUSTRATE IMPRIMATE SI ALTE PRODUSE ALE INDUSTRIEI DE IMPRIMARE; MANUSCRISE, TEXTE DACTILOGRAFIATE SI SCHITE SAU PLANURI

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

Note de Capitol.
1. Capitolul nu cuprinde:
a) Negativele si pozitivele fotografice pe suport transparent (Capitol 37);
b) Hartile, schitele, planurile sau globurile, in relief: imprimate sau nu (pozitia nr. 90.23);
c) Cartile de joc si celelalte articole de la Capitolul 95;
d) Gravurile, stampele si litografiile originale (pozitia nr. 97.02). timbrele postale, timbrele fiscale, marcile postale, plicurile "prima zi" si articolele similare de la pozitia nr. 97.04. precum si obiecte de antichitate avand peste 100 ani vechime si celelalte articole de la Capitolul 97.
2. In sensul Capitolului 49, prin termenul imprimat se intelege reproducerea, prin folosirea unei masini de multiplicat, printr-un procedeu comandat prin calculator, prin gofrare, fotografiere, fotocopiere, termocopiere sau dactilografiere.
3. Ziarele si publicatiile periodice cartonate sau legate si colectiile de ziare sau de publicatii periodice prezentate sub aceeasi coperta se clasifica la pozitia nr. 49.01, chiar daca contin sau nu material publicitar.
4. La pozitia nr. 49.01 se clasifica de asemenea:
a) colectiile de gravuri, de reproduceri dupa opere de arta, de desene etc., care constituie opere complete, paginate si susceptibile de a forma o carte, atunci cand gravurile sunt insotite de un text care se refera la aceste lucrari sau la autorul lor;
b) plansele ilustrate prezentate sub forma de carte, dar si sub forma unui supliment de carte;
c) cartile prezentate in fascicule sau in foi separate, de orice format, care constituie o lucrare completa sau o parte a unei lucrari, si destinate sa fie brosate, cartonate sau legate.
Totusi, gravurile si ilustratiile fara texte si care sunt prezentate in foi distincte, de orice format, se incadreaza la pozitia nr. 49.11.
5. Sub rezerva Notei 3 de la acest Capitol, pozitia nr. 49.01 nu cuprinde publicatiile care sunt destinate in principal publicitatii (de exemplu brosuri, prospecte, cataloage comerciale, anuare publicate de asociatii comerciale, propaganda turistica). Aceste publicatii sunt incadrate la pozitia nr. 49.11.
6. In sensul pozitiei nr. 49.03, albume sau carti cu imagini pentru copii se considera albumele sau cartile pentru copii, a caror ilustratie constituie atractia principala si al caror text nu prezinta decat un interes secundar.

CONSIDERATII GENERALE

In afara de cateva rare exceptii mentionate mai jos, acest capitol cuprinde toate articolele a caror principal scop si folosinta este determinata de faptul ca sunt acoperite cu text sau ilustratii.
In schimb, in afara de produsele de la pozitia nr. 48.14 si 48.21, hartiile, cartoanele, vata de celuloza si articolele din aceste materiale care sunt acoperite cu text al carui rol este secundar in raport cu utilizarea (de exemplu hartie de ambalaj, articole de papetarie), sunt incadrate la Capitolul 48. La fel, articolele din materiale textile precum batistele sau esarfele care sunt imprimate decorativ sau fantezii, caracterul lor esential nefiind afectat de aceasta, tesaturile de brodat si, canava pentru tapiteria cu ac, acoperite de desene imprimate se vor clasifica in Sectiunea XI.
Articolele de la pozitia nr. 39.18, 39.19, 48.14 si 48.21 sunt de asemenea excluse din acest capitol chiar daca sunt acoperite cu text sau ilustratii care nu au un caracter accesoriu in raport cu utilizarea lor initiala.
In textul acestui Capitol, termenul imprimat se refera nu numai la modul de imprimare manual (de exemplu gravurile si stampele trase manual, altele decat exemplarele originale), ci si la diverse procedee de imprimare mecanica (tipografiere, offset, litografiere, fotogravura etc.), precum si la fotografiere prin tragere directa, fotocopiere, termocopiere, dactilografiere sau reproducerea printr-un procedeu comandat de calculator (vezi Nota 2 din acest capitol). Nu se tine seama de caracterele folosite: alfabete sau sisteme de numerotare de orice fel, semne stenografice, semnele alfabetului Morse sau coduri conventionale similare, caractere.
Braille, notatii si simboluri muzicale, si nici de prezenta ilustratiilor sau a schitelor. Termenul imprimat nu se refera totusi la textele si ilustratiile obtinute prin indienizare (pe hartie carbon sau fotocopii).
Capitolul cuprinde, de asemenea, produse similare executate manual (inclusiv harti si planuri) copiile xerox ale textelor scrise manual pe hartie carbon sau la masina de scris.
In general imprimatele din acest capitol sunt executate pe hartie dar pot fi si pe alt suport cu conditia sa prezinte caracteristicile descrise in primul paragraf din Consideratiile Generale ale Notelor Explicative. Oricum, literele, numerele, semnele indicatoare si semnele similare pentru magazine, ferestre, care contin un text sau desen, din ceramica, sticla, sau pe baza de metal se clasifica in pozitiile nr. 69.14, 70.20 si 83.10 sau la pozitia nr. 94.05 daca sunt luminoase.
In afara tipariturilor uzuale cum ar fi: carti, ziare, brosuri, imprimate publicitare, gravuri, acest capitol cuprinde articole precum: decalcomanii, vederi ilustrate sau tiparite, felicitari, calendare, harti, planuri si desene, timbre postale. Microreproducerile pe suport opac, ale articolelor de la acest capitol, se clasifica la pozitia nr. 49.11. Microreproducerile sunt obtinute cu ajutorul unui dispozitiv optic care reduce in mare parte dimensiunea documentului fotografic; microreproducerile in mod normal se citesc cu ajutorul unui dispozitiv de marire.
Capitolul exclude de asemenea:
a) Negativele si pozitivele fotografice pe o baza transparenta (de exemplu microfilmele) de la Capitolul 37.
b) Articolele de la Capitolul 97.

49.01 - CARTI, BROSURI SI TIPARITURI SIMILARE, CHIAR IN FOI VOLANTE.
4901.10 - In foi volante, chiar pliate
- Altele:
4901.91 -- Dictionare si enciclopedii, chiar in fascicule
4901.99 -- Altele

Pozitia cuprinde, in general, toate tipariturile destinate librariilor si alte articole destinate lecturii, imprimate, ilustrate sau nu, cu exceptia materialelor publicitare si produselor cuprinse mai specific in alte pozitii ale Capitolului si in special pozitiile nr. 49.02 pana la 49.04. Cuprinde:
A) Carti si brosuri constand intr-un text de orice fel si tiparite in orice limba sau caractere, inclusiv Braille si stenografiate. Acestea cuprind lucrari literare de toate genurile: manuale (inclusiv caietele destinate lucrarilor educative, uneori denumite caiete de exercitii), cu sau fara texte narative, continand intrebari sau exercitii (avand, in general, spapii destinate a fi completate manual), publicatiile tehnice, lucrari de referinta, cum ar fi dictionare, enciclopedii, anuare (de exemplu anuare telefonice, inclusiv "Pagini Aurii"), cataloage de muzee, biblioteci etc. (cu exceptia cataloagelor comerciale), carti liturgice, psaltiri (care nu constituie lucrari tiparite de muzica religioasa de la pozitia nr. 49.04); carti pentru copii (altele decat cele cu poze, pentru colorat sau desenat de la nr. 49.03). Asemenea carti pot fi brosate, cartonate sau legate in unul sau mai multe volume, in fascicule sau pot fi in forma de foi distincte care cuprind intreaga sau o parte din lucrarea completa si destinate brosarii, cartonarii sau legarii.
Invelitoarele, agrafele, semnele de carte si alte accesorii minore livrate impreuna cu cartile sunt privite ca facand parte integranta din carte.
B) Brosuri, pamflete si prospecte, chiar constand din cateva foi tiparite, legate intre ele sau nu, sau chiar o singura foaie imprimata.
Acestea includ tezele stiintifice si monografiile, instructiunile etc., editate de departamente guvernamentale sau alte organe, tratate etc.
Acest capitol exclude cartoanele tiparite care nu constituie un text literal, cum ar fi vederi tiparite care cuprind mesaje personale, (pozitia nr. 49.09) si formularele tiparite destinate a fi completate (pozitia nr. 49.11).
C) Textele imprimate pe foi destinate sa fie legate sub o coperta mobila.
Pozitia mai cuprinde:
1) Ziare si publicatii periodice cartonate sau legate, precum si colectii de ziare sau publicatii periodice prezentate sub aceeasi coperta indiferent daca contin sau nu publicitate.
2) Carti brosate, cartonate sau legate, constituite printr-o culegere de gravuri sau ilustratii (altele decat cartile sau albumele de imagini pentru copii de la pozitia nr. 49.03).
3) Culegerile de gravuri, de reproduceri de opere de arta, de desene etc. constituite din foi izolate, introduse sub aceeasi coperta (foi intercalate) atat timp cat aceste colectii constituie lucrari complete si paginate, iar gravurile sunt insotite de un text explicativ (de exemplu biografie), chiar sumar, care se refera la aceste opere sau la autorii lor.
4) Culegeri de planse ilustrate, chiar in foi izolate atat timp cat aceste culegeri sunt o completare a unei carti brosate, cartonate sau legate.
Celelalte publicatii ilustrate sunt excluse si se incadreaza la pozitia nr. 49.11.
Sub rezerva Notei 3 din acest capitol, aceasta pozitie nu cuprinde articolele care sunt in mod esential consacrate publicitatii (inclusiv propagandei turistice) nici la cele care sunt editate in scop de reclama de o casa de comert, sau pentru profitul sau, chiar daca subiectul nu prezinta un caracter publicitar direct. Acesta este cazul in special al cataloagelor sau anuarelor publicate de Asociatiile comerciale si care contin o parte documentara, insotita de o cantitate substantiala de texte publicitare privitoare la membrii gruparii, precum si lucrari care atrag atentia asupra produselor sau serviciilor furnizate de catre cel care editeaza lucrarea. Pozitia nu se refera nici la publicatiile ce cuprind publicitate indirecta sau camuflata, adica la publicatiile care desi in mod esential consacrate publicitatii, nu sunt prezentate in acest scop.
In schimb, lucrarile stiintifice sau altele editate de firme industriale sau de asociatii similare sau in contul lor, si lucrarile care trateaza simplu evolutia activitatii sau a progreselor tehnice intr-o ramura industriala sau comerciala si care nu contin nici o publicitate directa sau indirecta se vor clasifica in aceasta pozitie.
Pozitia exclude:
a) Hartiile pentru duplicare sau raporturi, care contin texte sau desene de reprodus sub forma lucrarilor brosate (pozitia nr. 48.16).
b) Agendele si articolele similare de papetarie, brosate, cartonate sau legate, a caror utilizare esentiala este cea de hartie de scris (pozitia nr. 48.20).
c) Exemplarele izolate sau brosate de ziare si publicatii periodice (pozitia nr. 49.02).
d) Caietele de exercitii pentru copii cuprinzand, in principal, ilustratii insotite de texte cu caracter complementar si servind la exercitii de scriere sau altele (pozitia nr. 49.03).
e) Cartile de muzica (pozitia nr. 49.04).
f) Atlasele (pozitia nr. 49.05).
g) Gravurile si ilustratiile care nu contin texte si sunt prezentate in foi distincte avand orice format, chiar evident destinate sa fie introduse intr-o carte (pozitia nr. 49.11).

49.02 - ZIARE SI PUBLICATII PERIODICE IMPRIMATE, CHIAR ILUSTRATE SAU CARE CONTIN MATERIAL PUBLICITAR.
4902.10 - Cu aparitii cel putin de 4 ori pe saptamana
4902.90 - Altele

Caracterul distinctiv al articolelor descrise in aceasta pozitie consta in faptul ca sunt publicate in serie continua sub acelasi titlu si la intervale regulate, fiecare exemplar fiind datat (chiar cu simpla indicatie a unei perioade a anului, de exemplu Primavara 1966) si in general numerotate. Ele pot fi constituite din simple foi izolate sau brosate, dar daca sunt cartonate sau legate sunt clasificate la pozitia nr. 49.01. In ce priveste colectiile prezentate sub aceeasi coperta, chiar simplu brosate, se clasifica de asemenea la pozitia nr. 49.01. Aceste publicatii care contin cel mai des texte imprimate pot fi de asemenea ilustrate in mare masura sau constituie in principal din gravuri si pot cuprinde publicitate.
Publicatiile cuprinse in acest capitol sunt:
1) Ziare, cotidiene si saptamanale, publicate sub forma de foi separate sau lipite simplu si compuse in principal din texte referitoare la stiri si la informatii de interes general, si din articole cu privire la chestiuni politice, literare, istorice, anunturi publicitare si ilustratii care deseori ocupa mult spatiu.
2) Reviste si alte periodice (saptamanale, bilunare, lunare, trimestriale sau chiar semestriale), publicate sub aceeasi forma ca ziarele sau chiar brosate. Unele trateaza subiecte de interes general, precum revistele, dar uneori ele sunt in mod special consacrate informatiilor documentare privitoare la chestiuni specifice; legislatie, finante, comert, medicina, moda, sporturi etc.; in acest ultim caz pot fi publicate de organismele interesate de aceste chestiuni. Astfel poate fi vorba in special de periodice editate sub numele unei firme industriale (de exemplu un constructor de automobile), in scopul manifest de a atrage atentia cititorului asupra marcii fabricii, de publicatii editate sub numele unei firme dar rezervate in mod exclusiv utilizarii de catre personalul sau, sau de reviste de moda ilustrate, publicate in scopuri publicitate de catre o societate comerciala sau de o asociatie.
Partile de lucrari importante precum enciclopediile, editate sub forma de publicatii saptamanale, bilunare, lunare, etc. si a caror publicare se esaloneaza pe o perioada determinata nu sunt considerate ca publicatii periodice si nu sunt indicate la pozitia nr. 49.01.
Colile intercalate, precum gravurile, tiparele care sunt anexate la ziare si publicatii si vandute in mod normal cu acestea din urma sunt considerate ca facand parte din aceste articole.
Exemplarele vechi de ziare, revista si publicatii, nesusceptibile de a fi revandute ca atare, sunt considerate ca deseuri de hartie la pozitia nr. 47.07.

49.03 - ALBUME SAU CARTI CU ILUSTRATII SI CARTI DE DESENAT SAU COLORAT PENTRU COPII.

Albumele sau cartile cu imagini descrise aici sunt numai articolele specifice care sunt evident concepute pentru amuzamentul copiilor si pentru a le furniza elemente de alfabet sau de vocabular, cu conditia ca ilustratia sa constituie atractia principala si ca textul sa nu aibe decat un interes secundar (vezi Nota 6 din acest Capitol).
Printre aceste articole sunt mentionate abecedarele ilustrate, precum si cartile in care sensul textului este asigurat de o serie de imagini episodice insotit de o legenda simpla sau de o relatare sumara cu privire la fiecare din ele. Sunt, de asemenea, incluse aici caietele de exercitii pentru copii cuprinzand, in principal, ilustratii insotite de texte cu caracter complementar utilizate la exercitii de scriere sau altele.
Nu se clasifica aici albumele si cartile, chiar abundent ilustrate, redactate sub forma unei naratiuni continue, si ornate cu imagini care ilustreaza anumite episoade; aceste articole se clasifica la pozitia nr. 49.01.
Lucrarile din aceasta pozitie pot fi imprimate pe hartie, tesatura etc., si cuprind si albumele care nu pot fi rupte, pentru copii.
Cartile de imagini pentru copii care contin ilustratii mobile sau in relief la deschiderea cartii, se clasifica la aceasta pozitie. Din contra, daca articolul constituie in principal o jucarie, se clasifica la Capitolul 95. La fel, o carte cu imagini pentru copii care cuprinde ilustratii sau modele de decupat, se vor clasifica aici, daca partile de decupat nu constituie decat un element secundar. Dar daca, mai mult de jumatate din pagini (inclusiv coperta) sunt destinate sa fie decupate (total sau partial), articolul este considerat ca jucarie (Capitolul 95), chiar daca contine o anumita parte de text.
Pozitia cuprinde si carti de desenat sau colorat pentru copii. Aceste articole se compun in principal din pagini, uneori sub forma de carti postale detasabile, asamblate in caiete sau cartulii si acoperite cu imagini al caror contur este mai mult sau mai putin delimitat in functie daca ele trebuie sa fie completate prin trasare sau colorare; uneori ele contin ilustratii colorate sau nu, care servesc de modele si instructiuni pentru a indruma lucrul copilului. Se clasifica aici si albumele cu desene numite invizibile ale caror contururi sau culori apar fie prin frecarea cu creionul, fie prin inmuierea cu o pensula, precum si carti care contin culori necesare la colorare dispuse pe un suport de hartie in forma de paleta.

49.04 - PARTITURI MUZICALE, MANUSCRISE SAU IMPRIMATE, CHIAR ILUSTRATE SAU LEGATE.

Pozitia cuprinde partituri muzicale, manuscrise sau imprimate, de orice fel indiferent daca sunt ilustrate sau nu si fara sa se tina seama de sistemul de notatie folosit, chei, simboluri, notatii cifrate, caractere Braille etc.
Articolele de acest tip pot fi scrise sau imprimate pe hartie sau pe alte materiale si se pot prezenta sub forma de foi izolate sau carti brosate, cartonate sau legate, chiar cu ilustratii sau text insotitor.
In afara de tipurile curente de muzica instrumentala sau vocala, tiparita sau in manuscris, aceasta pozitie cuprinde articole precum cartile de imnuri, partiturile (chiar de format redus), metodele si solfegiile, cat timp ele contin piese muzicale de executie sau exercitiu, chiar insotite de cuvinte sau instructiuni.
Nu se tine seama de copertile sau invelitoarele de protectie prezentate in acelasi timp cu aceste articole.
Pozitia exclude:
a) Cartile, cataloagele etc., tiparite in care notatiile muzicale sunt accesorii in raport cu textul sau nu constituie decat citari sau exemple (pozitia nr. 49.01 sau 49.11).
b) Cartelele, discurile si rulourile pentru aparatele de jocuri mecanice (pozitia nr. 92.09).

49.05 - LUCRARI CARTOGRAFICE DE ORICE FEL, INCLUSIV HARTI MURALE, PLANURI TOPOGRAFICE SI GLOBURI, IMPRIMATE.
4905.10 - Globuri
- Altele:
4905.91 -- Sub forma de carti sau de brosuri
4905.99 -- Altele

Pozitia cuprinde globuri (de exemplu terestru, lunar, sau cerest) si toate lucrarile cartografice tiparite, care au, fost destinate pentru a furniza o reprezentare grafica a particularitatilor naturale (munti, fluvii, lacuri, oceane etc) sau artificiale (frontiere, orase, drumuri, cai ferate etc.) ale regiunilor terestre, lunare (topografie) sau celeste mai mult sau mai putin intinse. Articolele acoperite cu mentiuni publicitare se clasifica la aceasta pozitie.
Aceste articole pot fi imprimate pe hartie, tesaturi sau alte materiale, chiar dublate sau intarite. Ele pot fi prezentate in forma de foi simple, pliante sau foi legate sub forma de carti precum atlasele. Nu se tine seama de garniturile accesorii precum regletele sau reperele mobile, rulourile, dispozitivele de protectie din material plastic transparente, sau alte accesorii.
Printre articolele clasificate aici sunt mentionate in mod special:
Hartile geografice, hidrografice sau astronomice (inclusiv sectoarele imprimate pentru globurile terestre sau celeste), hartile si sectiunile geologice, atlase, harti murale, harti rutiere, planuri topografice sau cadastrale (de orase, de sate etc.).
Aceasta pozitie cuprinde si globurile prevazute cu iluminat interior realizate prin imprimare, atat timp cat nu constituie jucarii.
Pozitia exclude:
a) Cartile care contin harti sau planuri topografice constituind ilustratii cu caracter secundar in raport cu textul (pozitia nr. 49.01).
b) Hartile, planurile etc., desenate manual, copiile lor obtinute in carbon, precum si reproducerile lor fotografice (pozitia nr. 49.06).
c) Fotografii aeriene sau panoramice ale terenurilor, chiar prezentand o precizie topografica, atat timp cat nu constituie inca o lucrare cartografica direct utilizabila (pozitia nr. 49.11).
d) Hartile constituite printr-un desen schematic, fara precizie topografica, ornate cu viniete precum cele care furnizeaza indicatii de ordin economic, feroviar, turistic, cu privire la regiune (pozitia nr. 49.11).
e) Articolele textile precum esarfe, batiste, coperti de cartele imprimate in scopuri decorative (Sectiunea XI).
f) Harti, planuri si globuri in relief, chiar imprimate (pozitia nr. 90.23).

49.06 - PLANURI SI DESENE DE ARHITECTURA, DE INGINERIE SI ALTE PLANURI SI DESENE INDUSTRIALE, COMERCIALE, TOPOGRAFICE SAU SIMILARE, EXECUTATE MANUAL; TEXTE MANUSCRISE; REPRODUCERI FOTOGRAFICE PE HARTIE SENSIBILIZATA SI COPII CARBON OBTINUTE DUPA PLANURILE, DESENELE SAU TEXTELE ENUMERATE MAI SUS.

Pozitia se refera si la planuri, desene si schite industriale, care in general au ca scop sa precizeze pentru constructori si producatori, rolul si locul diferitelor parti ale unei structuri (cladiri, masini etc.) sau proportiile si aspectul pe care constructia il va prezenta in realitate (planuri si desene de arhitectura, de inginerie etc.). Aceste lucrari pot fi insotite de devize, note tehnice sau alte texte indicative, tiparite sau nu, cu privire la executia lucrarilor.
Se clasifica aici desenele si schitele publicitare, desenele de moda, bijuterie, portelanuri, hartie tapet, tesaturi, mobile etc.
Aceste articole se clasifica la aceasta pozitie cu conditia sa constituie fie originalele obtinute manual fie reproducerile fotografice pe hartie sensibilizata sau copiile carbon ale acestor originale.
Lucrarile cartografice si planurile topografice care se clasifica la pozitia nr. 49.05 cand sunt imprimate, se clasifica la aceasta pozitie daca este vorba de originale obtinute manual, de copii obtinute pe hartie carbon sau de reproduceri fotografice pe hartie sensibilizata.
Cu exceptia manuscriselor muzicale se clasifica aici textele manuscrise de orice fel (inclusiv stenografia), precum si copiile pe hartie carbon si reproducerile lor fotografice pe hartie sensibilizata chiar daca sunt prezentate in stare brosata, cartonata sau legata.
Pozitia exclude:
a) Hartiile pentru multiplicare sau transfer care contin texte, manuscrise sau dactilografiate pentru reprodus (pozitia nr. 48.16).
b) Articolele clasificate aici, care au fost tiparite (pozitia nr. 49.05 sau 49.11).
c) Textele dactilografiate (inclusiv copiile obtinute pe hartie carbon) si copiile de texte, manuscrise sau dactilografiate, obtinute pe masina de duplicat sau prin procedee similare (pozitiile nr. 49.01 sau 49.11).

49.07 - TIMBRE POSTALE, TIMBRE FISCALE SI SIMILARE, NEOBLITERATE, IN CIRCULATIE SAU URMAND A FI PUSE IN CIRCULATIE IN TARA DE DESTINATIE; HARTIE TIMBRATA; BANCNOTE; CECURI; TITLURI DE ACTIUNI SAU DE OBLIGATII SI TITLURI SIMILARE.

Articolele din aceasta pozitie, care sunt editate de o autoritate determinata, (si in general destinate sa fie completate si validate), au drept caracteristica reprezentarea unei valori fiduciare sau conventionale, superioara valorii lor intrinseci.
Pozitia cuprinde:
A) Timbrele postale, timbrele fiscale si similare, cu conditia sa fie in acelasi timp noi (adica neobliterate) si utilizabile sau urmand a avea curs in tara de destinatie.
Timbrele sunt imprimate pe hartie, de obicei gumata, conform desenelor si culorilor variate si poarta mentiunea valorilor reprezentative si uneori si indicatia utilizarii careia ii sunt destinate.
In aceasta categorie sunt:
1) Timbre postale utilizate in mod normal pentru francarea corespondentei, prin preplata taxei postale. In anumite tari timbrele postale sunt utilizate ca banderole pentru chitante, recipise, certificate, CEC-uri etc. Timbrele de suprataxa pentru refacerea sau cresterea taxei postale pe scrisorile insuficient francate sunt clasificate de asemenea aici.
2) Timbrele fiscale destinate sa fie puse pe documente foarte diverse: acte legale, documente si contracte de comert, facturi, permise de circulatie si uneori chiar pe marfuri, in scopul de a justifica plata drepturilor sau taxelor fiscale a caror cifra este indicata de valoarea reprezentativa a timbrului. Se clasifica aici si vinietele fiscale sub forma de benzi, etichete etc., lipite pe anumite marfuri ca dovada a platii anticipate a taxelor speciale pentru aceste produse.
3) Celelalte timbre, vandute publicului, de catre stat sau de catre alte autoritati publice, cu titlul de contributie obligatorie sau voluntara, catre organizatiile nationale de binefacere, servicii sociale sau alte servicii nationale.
Aceasta categorie nu cuprinde:
a) Timbrele de cotizatie sau de capitalizare emise de organisme particulare, timbrele prime distribuite de anumiti comercianti detailisti clientelei lor, timbrele cu subiecte religioase de genul celor care sunt distribuite scolarilor, timbrele emise de organizatiile caritabile in scopul strangerii de fonduri sau pentru publicitate (pozitia nr. 49.11).
b) Timbrele neobliterate, care nu sunt utilizabile si nici nu urmeaza a avea curs in tara de destinatie, precum si timbrele obliterate (pozitia nr. 97.04).
B) Plicurile, vederile si alte articole de corespondenta, francate cu o vinieta postala imprimata, daca nu sunt obliterate si daca au curs in tara de destinatie, precum si cupoanele raspuns internationale.
C) Hartiile timbrate. Se numesc astfel hartiile de tip oficial care contin timbre seci sau imprimate sau sunt acoperite cu timbre fiscale mobile, uneori cu anumite mentiuni imprimate si care sunt folosite pentru stabilirea actelor si documentelor supuse drepturilor de timbru sau de cancelarie.
D) Biletele de banca. Acest termen cuprinde biletele la ordin de orice fel emise de stat sau de anumite banci (banci de emisie) agreate, pentru a fi utilizate ca semne fiduciare, atat in tarile de emisie cat si in celelalte tari. Sunt incluse si biletele de banca care in momentul prezentarii la vama nu au primit inca un curs legal.
E) CEC-urile. Sunt formulare in alb, timbrate sau nu, care se pot prezenta sub forma de cartulii sau carnete brosate si care sunt emise de banci, de anumite administratii postale, pentru a fi utilizate de catre depunatorii lor.
F) Titlurile de actiuni sau de obligatii si titlurile similare. Titlurile de actiuni sau de obligatii sunt documente emise de organisme particulare sau publice, care stipuleaza in profitul purtatorului sau al unei persoane desemnate in mod nominal un anumit beneficiu financiar in raport cu valoarea de emisiune a titlului sau care ii confera fie un titlu de proprietate asupra unor bunuri sau marfuri, fie participarea la beneficiile unei intreprinderi (dividende). Li se asimileaza scrisorile de credit, cambiile, CEC-urile de calatorie, conosamentele. In cazul prezentarii la vama, aceste documente sunt in general incomplete si nevalidate.
Biletele de banca, CEC-urile si titlurile sunt in mod obisnuit numerotate in serie si imprimate pe o hartie speciala filigranata. Biletele de loterie imprimate pe o hartie speciala care asigura protectia impotriva contrafacerii si au un numar de serie sunt excluse de la aceasta pozitie si se clasifica la pozitia nr. 49.11.
Articolele care au fost descrise, se clasifica la aceasta pozitie cand sunt prezentate in cantitati comerciale - in general de catre organismele de emisie - indiferent daca sunt completate sau nu, validate si semnate sau nu (de exemplu cazul titlurilor).

49.08 - DECALCOMANII DE ORICE FEL.
4908.10 - Decalcomanii vitrifiabile
4908.90 - Altele

Decalcomaniile constau din desene, viniete sau diferite texte tiparite sau indienizate intr-una sau mai multe culori pe o hartie usoara si absorbanta (uneori pe o foaie subtire din material plastic), acoperite pe o fata de un strat solubil, gumat sau care contine amidon pe care se aseaza imaginea imprimata, acoperita ea insasi de o gumare. Aceasta hartie este deseori dublata de un suport din hartie mai groasa. Uneori, decalcomaniile sunt imprimate pe o foaie subtire din metal, destinata ca fond desenului.
Decalcomania puternic umectata se aplica prin presiune, pe o suprafata oarecare (hartie, sticla, ceramica, lemn, metal etc.) astfel incat motivul imprimat adera la acest nou suport pe care se gaseste transferat.
Se includ de asemenea in aceasta pozitie decalcomaniile vitrificabile care sunt decalcomanii imprimate sau indienizate cu ajutorul unor compozitii vitrificabile mentionate la pozitia nr. 32.07.
Decalcomaniile sunt in general utilizate in scopuri ornamentale dar si utilitare: decorarea portelanului sau a sticlei, depunerea de mentiuni sau marci de fabrica pe vehicule, masini, instrumente etc.
Decalcomaniile destinate amuzamentului copiilor sunt cuprinse de asemenea la aceasta pozitie, ca si articolele numite transferari (pentru desenele de broderie, marcajul tricotajelor) care constau din hartie acoperita cu desene colorate, susceptibila de a se transfera pe tesatura, in general sub apasarea cu fierul de calcat cald.
Articolele de la aceasta pozitie nu trebuie confundate cu vitrofaniile care sunt clasificate la pozitia nr. 48.14 sau 49.11 (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 48.14).
Pozitia exclude de asemenea, hartiile numite de report pentru intierare, constituie din foi subtiri acoperite cu metal, pulberi metalice sau pigmenti si utilizate pentru marcarea legaturilor, a garniturilor interioare de palarii etc. (pozitia nr. 32.12) precum si alte hartii de report precum cele utilizate in litografie (pozitia nr. 48.09 sau 48.16 dupa caz).

49.09 - CARTI POSTALE IMPRIMATE SAU ILUSTRATE; CARTOANE IMPRIMATE CARE CUPRIND FELICITARI SAU MESAJE PERSONALE, CHIAR ILUSTRATE, CU SAU FARA PLICURI, GARNITURI SAU APLICATII.

Pozitia cuprinde:
1°) Carti postale, imprimate sau ilustrate, indiferent de caracterul lor, particular, comercial sau publicitar.
2°) Cartoane imprimate continand felicitari sau mesaje persoanele pentru orice fel de imprejurare.
Ele pot fi ilustrate, insotite de plic, cu garnituri sau aplicatii.
Pozitia cuprinde:
1) Cartile postale ilustrate care poarta un text implicand utilizarea lor in calitate de carti postale si la care una din fete este in intregime sau pe jumatate consacrata unei ilustratii. Se pot prezenta in foi, pliante sau carnete. Articolele similare care nu poarta indicatia utilizarii lor sunt clasificate la pozitia nr. 49.11. Cartile postale imprimate a caror ilustratie nu constituie caracteristica esentiala (de exemplu cartile postale obisnuite care au numai mentiuni sau motive publicitare, accesorii sau ilustratii de format redus) se clasifica de asemenea la aceasta pozitie. Totusi, cartile postale acoperite cu o vinieta postala imprimata sau gofrata sunt descrise la pozitia nr. 49.07. De asemenea sunt excluse cartile postale obisnuite care au mentiuni tiparite avand un caracter accesoriu in raport cu destinatia lor initiala (pozitia nr. 48.17).
2) Felicitari pentru aniversari, de Craciun, Anul Nou si similare. Ele se pot prezenta sub forma de carti postale ilustrate sau constand din doua sau mai multe foite pliate sau atasate impreuna, dar la care una sau mai multe fete sunt destinate ilustratiei. Prin "felicitari similare" trebuie sa se inteleaga felicitarile utilizate in astfel de imprejurari precum: nasteri, botezuri, felicitari sau multumiri. Felicitarile imprimate pot comporta garnituri, precum panglici, lantisoare, broderii, articole fantezii si imagini in relief. Ele pot fi decorate cu ajutorul pulberii de sticla, a pulberilor metalice etc.
Articolele din aceasta pozitie pot fi imprimate si pe alte materiale in afara de hartie (de exemplu foi din material plastic, de gelatina).
Pozitia exclude:
a) Cartile postale ilustrate prezentate sub forma de albume sau carti cu imagini, sau de albume de desenat sau colorat pentru copii (pozitia nr. 49.03).
b) Felicitarile de Craciun si similare in forma de calendare (pozitia nr. 49.10).

49.10 - CALENDARE DE ORICE FEL, IMPRIMATE, INCLUSIV CALENDARE CU FILE DETASABILE.

Pozitia cuprinde calendare de orice fel cu conditia ca imprimarea sa le confere caracterul esential indiferent daca sunt imprimate pe hartie, carton, tesatura sau orice alt material. Aceste calendare au in afara de date, nume de zile etc., alte informatii referitoare de exemplu la targuri, expozitii, sarbatori, ore ale mareelor, date astronomice sau altele si indicatii similare. Ele pot cuprinde si texte precum poeme, proverbe, precum si ilustratii sau publicitate. Totusi publicatiile, impropriu calificate drept calendare, referitoare la manifestarile publice sau particulare si care desi contin date sunt difuzate in mod esential pentru a oferi informatii cu privire la aceste manifestari, sunt clasificate la pozitia nr. 49.01 cu conditia sa nu fie clasificate la pozitia nr. 49.11 ca urmare a caracterului lor publicitar.
Se clasifica de asemenea aici, calendarele mixte, precum anumite calendare numite permanente sau cele in care blocul interschimbabil este montat pe un suport constituit nu din hartie sau carton ci din lemn, materiale plastice, metal, etc.
Pozitia cuprinde si blocurile care sunt compuse dintr-un anumit numar de foi de hartie, indicand ziua anului si dispuse in ordine cronologica sub forma de blocuri, de rasfoit zilnic. Aceste blocuri sunt in general destinate sa fie fixate pe carton sau dispuse pe un suport dintr-un material mai durabil permitand inlocuirea lor anuala.
Totusi, pozitia nu cuprinde articole la care caracterul lor esential nu este data de prezenta unui calendar.
Pozitia exclude:
a) Bloc-notesurile prevazute cu calendare si agendele (pozitia nr. 48.20).
b) Suporturile de calendare imprimate fara blocuri pentru rasfoit (pozitia nr. 49.11).

49.11 - ALTE IMPRIMATE, INCLUSIV IMAGINI, GRAVURI SI FOTOGRAFII.
49111.10 - Imprimate publicitare, cataloage comerciale si similare
- Altele:
4911.91 -- Imagini, gravuri si fotografii
4911.99 -- Altele

Aceasta pozitie cuprinde toate articolele imprimate (inclusiv fotografiile in tiraj direct) din acest Capitol (vezi Consideratiile generale) care nu sunt clasificate la pozitiile precedente ale acestui Capitol.
Imaginile, gravurile si fotografiile inramate raman clasificate la aceasta pozitie atunci cand aceste articole confera ansamblului caracterul esential; in caz contrar, ramele urmeaza regimul lor propriu, ca articole din metal, lemn, etc.
Anumite texte, destinate sa fie completate ulterior cu indicatii manuscrise sau dactilografiate in momentul utilizarii, sunt clasificate aici atat timp cat prezinta caracterul esential de articole imprimate (vezi Nota 11 de la Capitolul 48). Astfel, formularele (de exemplu formularele de abonament la o revista), biletele de trecere nefolosite, compuse din mai multe cupoane (de exemplu bilete de avion, tren sau autocar), scrisori circulare, documente si carti de identitate si altele, un text, o nota etc., dar necesitand o completare cu mentiuni manuscrise sumare, precum date, nume, se vor clasifica la aceasta pozitie. Totusi, titlurile de valori imobiliare, titlurile documentare analoge si formularele de cecuri, care trebuie completate si validate, apartin pozitiei nr. 49.07.
In schimb, anumite articole de papetarie ale caror mentiuni imprimate nu au decat un rol secundar fata de utilizarea lor initiala si care sunt destinate pentru scris sau dactilografic, se clasifica la Capitolul 48 (vezi Nota 11 a Capitolului 48 si, in mod special, notele explicative de la pozitia nr. 48.17 si 48.20).
In afara de produsele a caror clasificare la aceasta pozitie este evidenta, pozitia cuprinde:
1) Imprimate in scopuri publicitare (inclusiv afisele publicitare), anuarele si publicatiile similare destinate in mod esential publicitatii, cataloagele comerciale de orice fel (inclusiv cele de librarie, muzica sau opere de arta) si publicatii de propaganda turistica. Sunt excluse ziarele si publicatiile periodice chiar daca cuprind publicitate (pozitiile nr. 49.01 sau 49.02, dupa caz).
2) Brosurile care cuprind programul unui circ, al unei intalniri sportive, a unei opere, a unei piese sau reprezentatii analoge.
3) Suporturile de calendare acoperite cu imprimari sau ilustratii.
4) Hartile geografice schematice, fara precizare topografica.
5) Plansele de invatamant: anatomice, botanice etc.
6) Biletele de intrare pentru spectacole (de exemplu cinema, teatre, concerte), ca si biletele si tichetele pentru transportul in comun si alte bilete similare.
7) Microreproducerile pe suport opac ale articolelor din acest Capitol.
8) Rasterele obtinute prin imprimarea pe o pelicula din material plastic a literelor sau simbolurilor destinate sa fie decupate si utilizate pentru diferite compozitii.
Rasterele peliculare simplu punctate, liniate sau cadritate se clasifica in schimb la Capitolul 39.
9) Maximele si plicurile ilustrate, pentru prima emisiune, lipsite de timbre postale (vezi si partea D) din Note explicative de la pozitia nr. 97.04).
10) Autocolantele imprimate destinate sa fie utilizate, de exemplu, in scopuri publicitare sau pentru simpla decorare, de exemplu "autocolante umoristice" si "autocolante pentru ferestre".
11) Bilete de loterie, "bilete de razuit" si bilete de tombola.
Pozitia exclude:
a) Negativele sau pozitivele fotografice pe pelicule sau pe placi (pozitia nr. 37.05).
b) Articolele de la pozitiile nr. 39.18, 39.19, 48.14 si 48.21 si produsele din hartie imprimata de la Capitolul 48 pe care imprimarea caracterelor sau imaginilor nu prezinta decat o importanta secundara in raport cu utilizarea lor principala.
c) Litere, numere, semne, reclame si similare, care contin imagini sau texte imprimate din ceramica, sticla, sau pe baza de metal care se clasifica la pozitiile nr. 69.14, 70.20 si 83.10 sau la 94.05 decat sunt luminoase.
d) Oglinzi decorative, inramate sau nu, cu ilustratii tiparite pe una din fete (pozitiile nr. 70.09 sau 70.13).
e) Cartele imprimate prevazute cu o pista magnetica (pozitiile nr. 85.23 sau 85.24).
f) Cartele imprimate prevazute cu un circuit electronic integrat (carduri "inteligente") (pozitia nr. 85.42) si cartele si etichete imprimate cu declansare prin efect de proximitate (pozitia nr. 85.43). Aceste articole sunt prevazute uneori cu o pista magnetica.
g) Cadrane imprimate pentru instrumente si aparate de la Capitolul 90 sau 91.
h) Jucarii din hartie imprimata (foile de decupat pentru copii), carti de joc si articole similare care contin mentiuni imprimate (Capitolul 95).
i.j) Gravurile. stampele si litografiile originale de la pozitia nr. 97.02, adica probe trase direct, alb-negru sau color, al unei planse sau a mai multor planse, executate in intregime manual de catre artist, indiferent de tehnica sau materialul folosit, cu exceptia oricarui procedeu mecanic sau fotomecanic.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016