Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Note de Capitol.
1. In acest Capitol, expresia materiale de impletit se refera la materialele avand o stare sau o forma, astfel incat sa poata fi impletite, intretesute sau supuse unor procedee analoge. In aceasta categorie sunt paiele, nuielele din rachita sau salcie, bambusul, stuful, trestia, benzile din lemn, fasiile din alte vegetale, (de exemplu fasii din scoarta de copac, frunze inguste, rafie si alte benzi provenind din frunze de foioase), fibrele textile naturale nefilate, monofilamentele si fasiile si formule similare din material plastic si fasiile din hartie. dar nu fasiile de piele tabacita, prelucrata sau combinata, fasiile din pasla sau din materiale netesute, parul uman, parul de cal, suvitele si firele din materiale textile, monofilamentele si fasiile, si formele similare de la Capitolul 54.
2. Capitolul cuprinde:
a) hartii tapet de la pozitia nr. 48.14;
b) sforile, funiile si franghiile impletite sau nu (pozitia nr. 56.07);
c) incaltamintea, articolele de acoperit capul si partile lor, din Capitolul 64 si 65;
d) vehiculele si caroseriile pentru vehicule, din impletituri (Capitolul 87);
e) articolele de la Capitolul 94 (de exemplu mobila, aparate de iluminat).
3. In sensul pozitiei nr. 46.01 se considera materiale de impletit, impletituri si articole similare din materiale de impletit, tesute sau asezate paralel, articolele constituite din materiale care pot fi impletite, impletituri sau articole similare din materiale de impletit, suprapuse si reunite in straturi cu ajutorul legaturilor, chiar daca acestea din urma sunt din materiale textile filate.
CONSIDERATII GENERALE
In afara de articolele din lufa, Capitolul cuprinde articole semimanufacturate (pozitia nr. 46.01) si anumite articole (pozitiile nr. 46.01 si 46.02) obtinute din anumite materiale tesute, impletite, paralelizate sau asamblate intr-o maniera asemanatoare printre care principalele sunt:
1) Paiele, nuielele de rachita sau de salcie, bambusul, stuful, trestia, palmier, benzile de lemn, lemnul tras in fasii subtiri si fasii din alte materii vegetale (de exemplu fasii din scoarta de copac, rafia, frunze inguste sau benzi provenind din foioase, precum bananierul si palmierul), cu conditia ca toate materialele mentionate mai sus sa fie intr-o stare sau forma susceptibila de a fi impletite, tesute sau supuse unor procedee analoge.
2) Fibrele textile naturale netoarse.
3) Monofilamentele, lamele si formele similare din material plastic de la Capitolul 39 exceptand in consecinta monofilamentele la care dimensiunea cea mai mare a sectiunii transversale nu depaseste 1 mm si lamele si formele similare cu o latime aparenta care nu depaseste 5 mm, si care sunt mentionate in Capitolul 54 ca materiale textile sintetice sau artificiale.
4) Lame din hartie, chiar acoperite cu material plastic.
5) Materiale constituite dintr-un miez de material textil (fibre netoarse, impletituri etc.) caserate sau acoperite cu benzi din material plastic sau acoperite cu un grund gros din material plastic, astfel incat nu mai au caracterul de fibre, impletituri etc., care compun miezul.
Cateva din aceste materiale, in mod special produsele vegetale, pot fi preparate (prin sfaramare sau prin impregnare cu ceara, glicerol etc.) pentru a le face corespunzatoare unei impletiri sau unor procese similare.
In sensul acestui Capitol, urmatoarele materiale nu sunt considerate a fi materiale de impletit si articole sau produse finite, astfel incat sunt excluse din Capitol:
1) Parul de cal (pozitia nr. 05.03 sau Sectiunea XI).
2) Monofilamentele la care nici o sectiune transversala nu depaseste 1 mm, sau benzi sau tuburi aplatizate (cuprinzand benzi sau tuburi aplatizate, pliate longitudinal), comprimate sau nu, rasucite sau nerasucite (paie artificiale sau produse asemanatoare) materiale textile manufacturate, cu conditia sa nu depaseasca 5 mm (Sectiunea XI).
3) Mese din textile (cu exceptia celor acoperite in intregime cu material plastic ca cele descrise in paragraful 5) (Sectiunea XI).
4) Fire textile impregnate, acoperite sau suflate cu material plastic (Sectiunea XI).
5) Fasii de piele sau de piele preparata sau de piele reconstituita (Capitolul 41 sau 42, in general) sau benzi de fetru si netesute (Sectiunea XI) sau par uman (Capitolele 5, 59, 65 sau 67).
Sunt, de asemenea, excluse din acest Capitol:
a) Articolele de selarie sau de harnasament (pozitia nr. 42.01).
b) Produsele sau articolele din bambus, de la Capitolul 44.
c) Hartii tapet de la pozitia nr. 48.14.
d) Sforile, cordoanele, franghiile sau cablurile, impletite sau nu (pozitia nr. 56.07).
e) Panglicile fara urzeala, din fire sau fibre paralelizate si lipite (bolducs) (pozitia nr. 58.06).
f) Incaltamintea si partile ei, de la Capitolul 64.
g) Acoperamintele de cap si partile lor, inclusiv formele de palarii, de la Capitolul 65.
h) Bicele si cravasele (pozitia nr. 66.02).
i.j) Florile artificiale (pozitia nr. 67.02).
k) Vehicule si caroserii pentru vehicule, din impletituri (Capitolul 87).
l) Articolele de la Capitolul 94 (de exemplu mobile, aparate de iluminat).
m) Articolele de la Capitolul 95 (de exemplu jucarii, masini sportive).
n) Maturile si periile (pozitia nr. 96.0.) si manechinele, etc. (pozitia nr. 96.18).
46.01 - IMPLETITURI SI ARTICOLE SIMILARE DIN MATERIALE DE IMPLETIT CHIAR ASAMBLATE IN BENZI; MATERIALE DE IMPLETIT, IMPLETITURI SI ARTICOLE SIMILARE DIN MATERIALE DE IMPLETIT, TESUTE SAU ASEZATE PARALEL, CHIAR FINISATE (DE EXEMPLU ROGOJINI, STERGATOARE SI IMPLETITURI DIN NUIELE).
4601.10 - Impletituri si articole similare din materiale de impletit, chiar asamblate in benzi
4601.20 - Rogojini, stergatoare si impletituri din materiale vegetale
- Altele
4601.91 - Din materiale vegetale
4601.99 - Altele
A) Impletituri si articole similare din materiale de impletit, chiar asamblate in benzi
Aceasta grupa cuprinde:
1) Impletituri. Se considera impletituri, articolele fara urzeala sau batatura constituite din elemente tesute manual sau mecanic in sens longitudinal. Modificand natura, culoarea si numarul de capete, precum si punctele de incrucisare se obtin efecte decorative foarte variate.
Aceste impletituri pot fi juxtapuse si asamblate prin coasere sau altfel, pentru a forma benzi.
2) Articole similare, adica destinate acelorasi utilizari ca impletiturile sau unor utilizari similare, obtinute printr-un alt procedeu decat impletirea si executate de asemenea din material de impletit asamblate longitudinal sub forma de cablu sau benzi. Se inscriu aici in special:
a) Benzile de forme diferite compuse din doua sau mai multe elemente rasucite, unite sau asamblate cu exceptia motivelor decorative mentionate la pozitia nr. 46.02.
b) Produse (de exemplu cele comerciale cunoscute sub denumirea de Snur de China (China cord), constand dintr-un fel de cordon vegetal nedefibrat si care este rasucit simplu.
Articolele precedente sunt destinate in principal fabricarii palariilor, dar sunt utilizate si in fabricarea mobilei, incaltamintei, cosurilor, rogojinilor etc.
Articolele de la aceasta pozitie pot contine fire textile tesute care sunt utilizate in principal in vederea asamblarii sau intaririi, putand avea si un efect decorativ suplimentar.
B) Materiale de impletit, impletituri si articole similare din materiale de impletit, legate in suvite paralele sau tesute, chiar finisate (de exemplu rogojini, stergatoare, gratare).
Articolele din aceasta grupa sunt obtinute direct din materialele de impletit definite in Consideratiile generale ale prezentului Capitol, sau din impletituri si articole similare din materiale de impletit descrise in partea A) de mai sus.
Cele ce sunt obtinute direct, pornind de la materialele de impletit, sunt formate din elemente sau din fire obtinute printr-o tesatura in general executata in maniera de tesaturi in lant sau urzeala, sunt fabricate din elemente sau fire juxtapuse, dispuse paralel si mentinute plate cu ajutorul legaturilor sau elementelor transversale care fixeaza elementele paralele succesive.
Articolele tesute cu urzeala si batatura cuprinse aici pot fi compuse dintr-o urzeala de materiale de impletit si o batatura de materiale toarse, sau reciproc, daca materialele textile toarse constituie in principal elementele de legatura, fiind admis ca ele sa poata creste, concurand la realizarea unui simplu efect de culori.
La fel, in tesaturile din materialele de impletit paralelizate, legaturile transversale pot fi compuse fie din materiale de impletit, fie din textile toarse sau din alte materiale.
Procedee similare de legare sau tesere sunt la fel puse in valoare pentru a obtine articole similare din materiale de impletit descrise in partea A) de mai sus.
Articolele din aceasta grupa care pot fi armate sau dublate cu o tesatura din material textil sau hartie cuprind:
1) Articole semimanufacturate: tesaturi din rafie, tesatura de palmier si tesaturi similare precum si produse mai fine prezentate sub forma de panglici sau benzi pentru palarii, mobilier etc.
2) Anumite articole finite, de exemplu:
a) Rogojini, in special cele de India sau China, de forma dreptunghiulara sau alta forma, obtinuta prin tesere, sau prin juxtapunerea paralela a unor fibre de material de impletit (impletituri sau articole similare din materiale de impletit), care se leaga cu ajutorul altor materiale de impletit, a sforilor, cordoanelor etc.
b) Stergatoare groase, precum cele folosite in horticultura.
c) Gratare sau panouri din salcie sau rachita, panouri de constructie din materiale de impletit (pai, stuf etc), paralelizate, comprimate si legate la intervale regulate cu fire metalice. Aceste panouri de constructie pot fi acoperite cu carton Kraft pe toate fetele sale si pe canturi.
Pozitia exclude covoarele din fire de nuca de cocos si altele similare care comporta un planseu sau un canava din sfoara, franghie sau fire textile toarse (Capitolul 57).
46.02 - PRODUSE DIN IMPLETITURI, CONFECTIONATE DIRECT IN FORMA FINALA DIN MATERIALE DE IMPLETIT SAU DIN ARTICOLE DE LA POZITIA NR. 46.01; ARTICOLE DIN LUFA.
4602.10 - Din materiale vegetale
4602.90 - Altele
Sub rezerva exceptiilor specificate in Consideratiile generale ale acestui Capitol, pozitia se refera la:
1°) articolele obtinute direct in forma finala din materiale de impletit;
2°) articole obtinute din produse deja asamblate, mentionate la pozitia nr. 46.01 si anume din impletituri sau articole similare, sau din materiale de impletit, tesute, aplatizate sau paralelizate.
Totusi prezenta pozitie nu cuprinde articolele finite de la pozitia nr. 46.01 si anume, materiale de impletit, impletituri si articole similare, din materiale de impletit care imbraca caracterul de articole finisate, datorita faptului ca sunt tesute sau paralelizate, aplatizate (de exemplu rogojini, covorase); vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 46.01, paragraful B) 2);
si
articole din lufa precum tampoane si manusi pentru frecat, chiar dublate.
Pozitia cuprinde:
1) Panere, chiar prevazute cu rotite si role, cu capac, cosuri si hote de orice fel si pentru toate utilizarile, inclusiv cosurile pentru peste si pentru fructe.
2) Cosuri lunguiete cu capac si ambalaje similare din eclise sau benzi de lemn tesute; totusi, articolele de acest tip din eclise sau benzi de lemn netesute sunt cuprinse la pozitia nr. 44.15.
3) Valize si cufere de calatorie.
4) Sacosi si produse similare.
5) Plase pentru pesti, homari si articole similare; colivii pentru pasari si stupi.
6) Platouri, cosuri pentru sticle, batatoare de covoare si articole de menaj sau alte articole de gospodarie.
7) Anumite motive decorative pentru modiste si alte ornamente de fantezie care nu constituie articolele de la pozitia nr. 67.02.
8) Impletituri din pai pentru sticle. Aceste articole au adesea forma unui con gol si sunt alcatuite din pai sau materii similare, paralelizate grosier, legate cu fire sau firisoare din material textil.
9) Rogojini obtinute din asamblarea unor impletituri lungi in dreptunghiuri, cercuri etc. si fixate impreuna cu corzi.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: