Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 45 din 5 ianuarie 2000  PLUTA SI ARTICOLE DIN PLUTA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 45 din 5 ianuarie 2000 PLUTA SI ARTICOLE DIN PLUTA

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

Note de Capitol.
1. Capitolul nu cuprinde:
a) incaltaminte şi pãrţile de incaltaminte de la Capitolul 64;
b) articole de acoperit capul şi pãrţi ale acestora, de la Capitolul 65;
c) articolele de la Capitolul 95 (de exemplu jucarii, jocuri, articole sportive).

CONSIDERATII GENERALE

Pluta provine aproape exclusiv din partea exterioarã a cojii stejarului de pluta (Quercus suber), care creste în sudul Europei şi în Africa de Nord.
Pluta din prima recolta numita pluta mascul sau pluta virgina, este dura, casanta, puţin elastica, de calitate mediocrã şi valoare redusã. Prezintã pe fata sa exterioarã pãrţi umflate, rugoase, crapate, iar pe fata interna o coloratie galbuie, pigmentata cu pete roşii.
Recoltele urmãtoare dau pluta femela (pluta de reproducţie) care capata din ce în ce mai multã importanta în schimburile comerciale. Structura sa este compacta şi omogenã, iar suprafata sa exterioarã deşi încã rugoasa şi crapata este totuşi mai puţin umflata decât cea a plutei mascul.
Pluta este uşoarã, elastica, compresibila, supla, impermeabila, imputrescibila şi rau conductoare de caldura şi de sunet.
Capitolul cuprinde pluta naturala şi pluta aglomerata în toate fazele de lucru precum şi articolele finite din acest material, sub rezerva excepţiilor prevãzute la Nota explicativa, poziţia nr. 45.03.

45.01 - PLUTA NATURALA BRUTA SAU SIMPLU PRELUCRATA; DEŞEURI DE PLUTA, PLUTA CONCASATA, GRANULATA SAU PULVERIZATA.
4501.10 - Pluta naturala, bruta sau simplu prelucrata
4501.90 - Altele

Poziţia cuprinde:
1) Pluta naturala, bruta sau simplu prelucrata. Pluta bruta se prezintã asa cum se scoate de pe arbore, adicã în plãci curbate în mod natural. Pluta naturala, prelucrata simplu cuprinde pluta curatata la suprafata în care subzistã încã crapaturi (pluta razuita, curatata sau carbonizata superficial), sau curatata pe margini pentru a elimina pãrţile inutilizabile (pluta vizata). Se clasifica aici pluta tratata simplu cu fungicide şi scandurile aplatizate simplu la apa fiarta sau la abur; în schimb scandurile cioplite sau decojite se clasifica la poziţia nr. 45.02.
2) Deşeurile de pluta, naturala sau aglomerata, alcãtuite din bucatele, rondele sau resturi de articole, care sunt în principal utilizate la fabricarea plutei sfaramate, granulate sau pulverizate. Tot aici intra şi deşeurile din pluta în forma de "lana de pluta" care sunt uneori utilizate ca material de tapiterie sau de umplere.
3) Pluta concasata, granulata sau pulverizata, obţinutã în general din pluta bruta sau deşeuri. În cea mai mare parte aceste produse sunt utilizate la fabricarea plutei aglomerate, a linoleumului şi a acoperirilor de acelaşi gen. Pluta granulata este utilizata în aceasta stare ca izolant termic sau acustic sau ca material pentru protejarea fructelor ambalate. Pluta concasata, granulata sau pulverizata, se clasifica la prezenta poziţie, chiar dacã a fost colorata, impregnata, coapta sau expandata prin tratament la cald. Totuşi, se exclude pluta aglomerata (poziţia nr. 45.04).

45.02 - PLUTA NATURALA, DECOJITA SAU SIMPLU ECARISATA SAU ÎN CUBURI, PLĂCI, FOI SAU BENZI DE FORMA PATRATA SAU DREPTUNGHIULARA (INCLUSIV EBOSELE CU MUCHII DIRECTOARE PENTRU DOPURI).

Poziţia cuprinde scanduri din pluta naturala:
1) A cãror suprafata exterioarã a fost decojita total, cu ferastraul sau altfel (pluta fãrã coaja); sau
2) Ale cãror suprafeţe exterioare şi interioare, au fost tãiate, cu ferastraul sau altfel, asigurându-se un paralelism al celor doua fete (pluta cioplita).
Poziţia cuprinde şi produsele mai elaborate precum cuburi, plãci, foi sau benzi din pluta, de forma patrata sau dreptunghiulara obţinute prin debitarea placilor de pluta bruta de la poziţia nr. 45.01 ale cãror fete şi margini au fost aranjate. Asemenea produse se clasifica aici chiar dacã constau din straturi de pluta suprapuse şi contralipite.
Cuburile, plãcile, foile şi benzile tãiate în alte forme decât patrate sau dreptunghiulare sunt clasificate ca articole din pluta (poziţia nr. 45.03).
Tot aici sunt cuprinse şi foile din pluta ranforsate cu hârtie sau tesatura, precum şi benzile de pluta foarte subtiri pentru filtrele de tigarete. Foile şi benzile foarte subtiri de pluta chiar nedublate de hârtie sunt uneori denumite hârtie pluta.
Poziţia cuprinde şi ebosele pentru dopuri, prezentate sub forma de cuburi sau de patrate, cu muchii directoare, inclusiv articole compuse din doua sau mai multe pãrţi contralipite. Cuburile şi patratele ale cãror muchii au fost rotunjite sunt clasificate la poziţia nr. 45.03.

45.03 - ARTICOLE DIN PLUTA NATURALA (+).
4503.10 - Dopuri
4503.90 - Altele

Poziţia cuprinde printre altele:
1) Dopurile de orice fel din pluta naturala, inclusiv ebosele cu muchii rotunjite. Dopurile din pluta comporta rondele simple, plãci sau garnituri, accesorii din metal, material plastic etc. Totuşi dopurile deversoare, dopurile dozatoare şi alte articole în care pluta nu constituie decât elementul secundar sunt clasificate în alta parte şi urmeazã regimul partii componente care conferã obiectului, caracterul sau esenţial.
2) Discurile şi garniturile pentru recipiente, rondelele pentru fundurile de capsula, mansoanele interioare pentru gaturile de sticla şi alte articole de astupat din pluta naturala.
3) Cuburile, plãcile, foile şi benzile din pluta naturala, decupate în alte forme decât patrata sau dreptunghiulara, geamandurile de salvare, flotoarele pentru plasele de peste, suporturile de farfurii, covorasele pentru baie, suporturile pentru maşinile de scris sau altele.
4) Manere de cutite sau alte articole, garniturile de maşini (cu excepţia celor cuprinse în sortimentele de la poziţia nr. 84.84).
Poziţia exclude:
a) Incaltamintea şi pãrţile acesteia, în special talpile interioare amovibile, menţionate în Capitolul 64.
b) Acoperaminte de cap şi pãrţile lor menţionate în Capitolul 65.
c) Capsule de închidere din metal comun cu rondele de pluta în interior (poziţia nr. 83.09).
d) Fuituiala şi separatoare pentru cartusele de vanatoare (poziţia nr. 93.06).
e) Jocuri, jucarii şi articole sportive, pãrţile acestora, inclusiv motoarele pentru pescuitul cu undita (Capitolul 95).
Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 4503.10.
Dopurile de la subpozitia nr. 4503.10 sunt bucãţi de pluta naturala de forma cilindrica, tronconica sau prismatica, dreptunghiulara cu muchiile laterale rotunjite. Pot fi vopsite, lustruite, parafinate, perforate, prevãzute cu semne contra incendiilor sau colorate. Partea superioarã a anumitor dopuri din pluta masiva poate fi evazata sau acoperitã cu metal, material plastic etc. Dopurile sunt destinate sa inchida anumite recipiente. Dopurile ondulate (cochilii din pluta) sunt utilizate pentru a acoperi de exemplu dopurile de sticla destinate recipienţilor din sticla sau din portelan.
Subpozitia cuprinde şi ebosele pentru dopuri, care se recunosc ca atare cu condiţia ca muchiile lor sa fie rotunjite.
Subpozitia exclude discurile din pluta de grosime mica, care asigura etanseitatea capsulelor de sticla (Subpozitia nr. 4503.90).

45.04 - PLUTA AGLOMERATA (CU SAU FĂRĂ LIANT) ŞI ARTICOLE DIN PLUTA AGLOMERATA.
4504.10 - Cuburi, blocuri, plãci, foi şi benzi; plãci de orice forma, cilindri plini, inclusiv discuri
4504.90 - Altele

Produsele indicate în aceasta poziţie sunt obţinute din pluta concasata, granulata sau pulverizata, prin aglomerare, în general la temperatura şi presiune, fie:
1) Cu liant (cauciuc nevulcanizat, clei, material plastic, gudron, gelatina etc.), sau
2) Fãrã liant, la o temperatura de ordinul a 300°C; în acest ultim caz, rasina naturala continuta în pluta tine loc de liant.
Pluta aglomerata din prezenta poziţie poate fi impregnata simplu în special cu ulei, sau ranforsata cu hârtie sau tesatura, cu condiţia sa nu prezinte caracter de linoleum sau produse similare de la poziţia nr. 59.04.
Pluta aglomerata conserva majoritatea calitãţilor plutei naturale şi în special proprietatea de a fi un izolant termic sau acustic excelent. Dar în multe din aceste cazuri adãugarea liantilor utilizaţi pentru aglomerare modifica anumite caracteristici şi în special densitatea, rezistenta la tracţiune sau la spargere. În plus, pluta aglomerata are avantajul de a putea fi mulata direct în forme şi la dimensiunile cele mai diverse.
Gama articolelor din pluta aglomerata este aproape aceiaşi ca cea a produselor din pluta naturala enumerate la Nota explicativa de la poziţia nr. 45.03. Cu toate acestea, deşi se foloseşte rar pentru fabricarea dopurilor, pluta aglomerata este utilizata mai des decât pluta naturala, pentru obţinerea discurilor de la fundul capsulelor.
Pluta aglomerata se utilizeazã de asemenea foarte mult preferându-se plutei naturale pentru fabricarea materialelor de construcţii precum panouri, caramizi, dale şi piese turnate (cilindri, forme etc.). Acestea din urma fiind destinate protecţiei impotriva pierderilor de caldura, protecţiei tevilor de apa calda sau de abur, sau este utilizata ca garnitura interioarã în conductele de petrol. Pluta aglomerata poate fi folositã şi ca garnitura de dilatatie în industria construcţiilor şi la fabricarea filtrelor.
În ceea ce priveşte excepţiile se va consulta Nota explicativa de la poziţia nr. 45.03.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016