Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 41 din 5 ianuarie 2000  PIEI BRUTE (ALTELE DECAT BLANURI) SI PIEI TABACITE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 41 din 5 ianuarie 2000 PIEI BRUTE (ALTELE DECAT BLANURI) SI PIEI TABACITE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

Note de Capitol.
1. Capitolul nu cuprinde:
a) Resturile (razaturile) si celelalte deseuri similare din piei brute (pozitia nr. 05.11);
b) Pieile si partile de piei de pasari, cu pene sau cu puf (pozitia nr. 05.05 sau 67.01, dupa caz):
c) Pieile bruta, tabacite sau apretate, nedepilate de animale cu par (Capitolul 43). Se clasifica totusi, la Capitolul 41, pieile brute, nedepilate de bovine (inclusiv de bivol), de cabaline, de ovine, (cu exceptia pieilor de miel denumite astrahan, breitshcwanz, caracul, persan sau similare si a pieilor de miel de India, de China, de Mongolia sau de Tibet), de caprine (cu exceptia pieilor de capra si de ied de Yemen, de Mongolia sau de Tibet), de porcine (inclusiv de pecari), de capra neagra, de gazela, de ren, de elan, de cerb, de caprioara sau de caine.
2. In Nomenclatura, expresia piele reconstituita se refera numai la materialele cuprinse la pozitia nr. 41.11.

CONSIDERATII GENERALE

Capitolul cuprinde:
I) Pieile brute, cu exceptia pieilor cu par, pene sau puf. Capitolul cuprinde de asemenea anumite piei brute nedepilate ale animalelor mentionate in Nota 1 c), ca si in Notele explicative de la pozitiile nr. 41.01 pina la 41.03.
II) Pieile vizate mai sus, pretabacite, tabacite, tabacite cu grasime de peste, pergamentizate sau preparate dupa tabacire, cu exceptia acelora acoperite de par.

A. PIEI PRETABACITE SAU TABACITE
(INCLUSIV PIEILE TABACITE CU GRASIME DE PESTE)
Tabacirea impiedica descompunerea pieilor, le mareste rezistenta si impermeabilitatea. Pieile sunt supuse, inaintea tabacirii propriu-zise, unei serii de operatii pregatitoare (numite in terminologia tabacariei, de rau), care constau in introducerea lor in ape alcaline in vederea debarasarii de sarurile utilizate pentru conservarea lor si pentru asigurarea supletii (inmuiere sau improspatare), in depilarea si descarnare lor, apoi in eliminarea varului si a celorlalte ingrediente care au servit la depilare (decalcificare) si in final in clatirea lor.
Tabacirea este efectuata in bai continand fie fibra de lemn, coaja de lemn, frunze, etc. sau extractele acestora (tabacire vegetala) fie saruri minerale, cum ar fi saruri de crom sau de fier, alaunuri etc. (tabacire minerala), fie formaldehida sau tananti sintetici (tabacire chimica sau sintetica). Cateodata aceste procedee diferite sunt combinate. Se numeste tabacire in vartej, tabacirea pieilor mari cu ajutorul unui amestec de alaun si sare si tabacire fina aceea la care se recurge la un amestec de sare, alaun, galbenus de ou si faina. Pieile tabacite fin sunt utilizate mai ales la fabricarea manusilor sau a incaltamintei fine.
Pieile brute si pieile care au fost tabacite usor, dar care urmeaza sa fie obiectul unei tabaciri propriu-zise inaintea lucrarilor de finisare, se numesc pretabacite.
Pieile tabacite cu grasimi de peste (inclusiv tabacirea combinata cu grasimi de peste), sunt piei care au fost supuse unei tabaciri speciale cu ulei.

B. PIEI PREPARATE DUPA TABACIRE
Dupa tabacire, pieile sunt supuse unei serii de operatii care le fac direct utilizabile: finisarea. Acestea constau din indepartarea iregularitatilor de pe suprafata facandu-le mai suple, mai rezistente la apa etc., din egalizarea grosimii, de indreptare si lustruire a suprafetei, etc. Sunt insotite in cea mai mare a timpului de o hranire (cu ulei, cu sulf, cu degras etc.), pentru a le asigura o suplete suplimentara, fie pentru a le face impermeabile.
Dupa aceasta, pieile pot fi supuse unor operatii de finisare: vopsire, granulare sau gofrare (pentru imitarea altor piei), lipire, tocire pe partea dinspre carne sau cateodata si pe fata, pentru a le da aspectul de piele de caprioara (piele suedeza sau catifelata) imprimare, ceruire, innegrire, netezire (glisare), satinare etc.
Pieile pot fi acoperite cu un strat de lac sau cu un film preformat din material plastic (piei lacuite sau placate) sau pot fi acoperite cu pulberi sau foite metalice (piei metalizate).

C. PIEI PERGAMENT
Pieile pergament nu sunt tabacite, dar sunt supuse numai anumitor tratamente in vederea conservarii lor. Sunt obtinute din pieile brute, care sunt succesiv inmuiate, depilate, descarnate, spalate, intinse pe cadru etc., apoi acoperite cu o pasta pe baza de alb de Spania si de carbonat de sodiu sau de var stins; sunt apoi razuite si slefuite cu piatra ponce. In plus pot fi apretate cu ajutorul unui clei pe baza de amidon si de gelatina.
Produsele de cea mai fina calitate, denumite veline, provin din pieile viteilor. Aceste piei sunt utilizate in legatorii, pentru imprimarea documentelor importante sau la fabricarea pieilor pentru tobe.
Alte piei (in general ale animalelor mari) sunt tratate in aceeasi maniera si sunt destinate fabricarii partilor de masini, a sculelor, a articolelor de voiaj etc.
III) Resturile si celelalte deseuri de piele sau de piele preparata sau de piele reconstituita cu exceptia resturilor si deseurilor similare de piei brute sau blanuri.
IV) Piele reconstituite pe baza de piele sau fibre de piele.
Pieile din acest Capitol pot fi prezentate sub forma unor piei intregi ale caror capete sau labe pot fi detasate, sau a unor parti de piele (semipiele, benzi, gulere, crupoane, flancuri etc.) si alte piese. Totusi partile de piei preparate, decupate in vederea unei utilizari determinate, se clasifica la alte Capitole, in particular la Capitolele 42 sau 64.
Pieile despicate (spaltuite) se clasifica la aceleasi pozitii ca pieile complete corespondente. Despicarea se efectueaza fie inainte, fie dupa tabacire.

41.01 - PIEI BRUTE DE BOVINE SAU DE CABALINE (PROASPETE, SARATE, USCATE, CENUSARITE, PICLATE SAU ALTFEL CONSERVATE, DAR NETABACITE, NEPERGAMENTATE SAU ALTFEL PREPARATE), CHIAR DEPILATE SAU DESPICATE (SPALTUITE) (+).
4101.10 - Piei intregi de bovine, cu o greutate unitara care sa nu depaseasca 8 kg daca sunt uscate, 10 kg daca sunt uscate si sarate si 14 kg daca sunt proaspete, sarate umede sau altfel conservate
- Alte piei de bovine, proaspete sau sarate umede:
4101.21 -- Intregi
4101.22 -- Crupoane si semicrupoane
4101.29 -- Altele
4101.30 - Alte piei de bovine, altfel conservate
4101.40 - Piei de cabaline

Pozitia cuprinde pieile brute (chiar depilate) de bovine (adica ale animalelor de la pozitia nr. 01.02 vezi Nota explicativa de la pozitia amintita) sau de cabaline (cai, catari, magari, zebre etc.).
Aceste piei pot fi prezentate in stare proaspata sau pot fi facute imputrescibile prin sarare, uscare, varuire, piclare sau prin orice alta metoda de conservare; pot fi de asemenea curatate, despicate, raclate, dar nu trebuie sa fie tip pergament, nici tabacite (chiar partial) si nici altfel preparate.
Pieile pot fi sarate uscat sau sarate prin intermediul saramurii. La sarare uscata se adauga uneori alte materiale pentru a evita formarea de pete. In India, in particular, se acopera cu o pasta pe baza de pamant argilos continand sulfat de sodiu.
Pieile pot fi uscate direct, sau dupa sarare. Inainte de uscare sau in cursul uscarii, sunt deseori tratate cu insecticide, cu dezinfectante sau cu preparate similare.
Cenusarirea pieilor se efectueaza prin introducerea in lapte de var sau cu ajutorul unei paste pe baza de var. Varul, care faciliteaza depilarea pieilor, asigura in acelasi timp conservarea lor.
Piclarea pieilor este obtinuta prin introducerea in solutii foarte diluate de acid clorhidric, de acid sulfuric sau de alte produse chimice aditivate cu saruri. Acest procedeu permite conservarea pieilor.
Pozitia exclude:
a) pieile comestibile nefierte ale animalelor (pozitiile nr. 02.06 sau 02.10), (daca sunt fierte, pieile se clasifica la pozitia nr. 16.02).
b) Resturile si deseurile similare de piei brute (pozitia nr. 05.11).

Note explicative de subpozitie.
Subpozitia nr. 4101.10.
Subpozitia 4101.10 nu cuprinde pieile despicate.

41.02 - PIEI BRUTE DE OVINE (PROASPETE SAU SARATE, USCATE, CENUSARITE, PICLATE SAU ALTFEL CONSERVATE, DAR NETABACITE, NEPERGAMENTATE NICI ALTFEL PREPARATE), CHIAR DEPILATE SAU DESPICATE (SPALUITE), ALTELE DECAT CELE EXCLUSE PRIN NOTA 1c) A ACESTUI CAPITOL.
4102.10 - Cu lana
- Depilate sau fara lana:
4102.21 -- Piclate
4102.20 -- Altele

Aceasta pozitie cuprinde pieile brute de ovine chiar depilate. Nu cuprinde, totusi, pieile nedepilate ale mieilor zisi astrahan, breitschwanz, caracul, persan sau similari (adica varietatile de miei asemanatori cu miei zisi caraculi sau persani sau care sunt denumiti diferit in diversele parti ale lumii) si pieile de miei din India, Mongolia sau Tibet.
Aceste piei brute pot fi prezentate in stare proaspata sau conservate prin sarare, uscare, cenusarire, piclare sau prin orice alta metoda de conservare (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 41.01). Pot fi de asemenea curatate, despicate sau raclate, dar nu trebuie sa fie tip pergament nici tabacite (chiar partial), nici altfel preparate.
Pozitia exclude:
a) Pieile comestibile nefierte ale animalelor (pozitiile nr. 02.06 sau 02.10). (daca sunt fierte, pieile se clasifica la pozitia nr. 16.02).
b) Resturile si deseurile similare de piei brute (pozitia nr. 05.11).

41.03 - ALTE PIEI BRUTE (PROASPETE SAU SARATE, USCATE, CENUSARITE, PICLATE SAU ALTFEL CONSERVATE, DAR NETABACITE, NEPERGAMENTATE NICI ALTFEL PREPARATE), CHIAR DEPILATE SAU DESPICATE (SPALTUITE), ALTELE DECAT CELE EXCLUSE PRIN NOTA 1b) SAU 1c) A ACESTUI CAPITOL.
4103.10 - De caprine
4103.20 - De reptile
4103.90 - Altele

Pozitia cuprinde:
A) Toate pieile brute depilate altele decat cele de la pozitia nr. 41.01 sau 41.02. Se clasifica aici, pieile de pasari ale caror pene sau tulei au fost indepartate, pieile de peste, de reptile si pieile depilate ale caprelor sau iezilor (inclusiv cele din Yemen, Mongolia sau Tibet).
B) Pieile brute nedepilate ale animalelor de mai jos:
1) Capre, iezi (altele decat cele din Yemen, Mongolia sau Tibet).
2) Porcine, inclusiv pecari.
3) Capre negre sau gazele.
4) Elani, reni, caprioare si alte cornute.
5) Caini.
Aceste piei brute pot fi prezentate in stare proaspata sau pot fi conservate prin sarare, uscare, cenusarire, piclare sau prin orice alta metoda de conservare (vezi nota explicativa de la pozitia nr. 41.01). Ele pot fi de asemenea curatate, despicate, raclate, dar nu trebuie sa fie de tip pergament, nici tabacite (chiar partial), nici altfel preparate.
Pozitia exclude:
a) pieile comestibile nefierte ale animalelor (Capitolul 2) sau ale pestilor (Capitolul 31) (Daca sunt fierte se clasifica la Capitolul 16).
b) Resturile si deseurile similare de piei brute (pozitia nr. 05.11)
c) Pieile si partile de piei de pasari, cu penele sau cu tuleiul lor, de la pozitiile nr. 05.05 sau 67.01.

41.04 - PIEI TABACITE SI PIEI DEPILATE DE BOVINE SI PIEI DEPILATE DE CABALINE, PREPARATE, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITLILE NR. 41.08 SAU 41.09 (+).

4104.10 - Piei tabacite si piei intregi de bovine cu o suprafata unitara sub 28 picioare patrate (2,6 mp)
- Alte piei de bovine si piei de cabaline, tabacite sau retabacite, dar fara alta preparare ulterioara, chiar despicate (spaltuite):
4104.21 -- Piei de bovine pretabacite vegetal
4104.22 -- Piei de bovine, altfel pretabacite
4104.29 -- Altele
- Alte piei de bovine si piei de cabaline, pergamentate sau preparate dupa tabacire:
4104.31 -- Sagrinate intregi si despicate (spaltuite)
4104.39 -- Altele

Pozitia cuprinde pieile depilate de bovine si de cabaline pretabacite sau tabacite. De asemenea se clasifica aici pieile, care au fost pergamentate si pieile preparate dupa tabacire (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol).
Pieile cuprinse aici sunt in mod deosebit rezistente: talpile pentru incaltaminte si curele sunt in general fabricate din acest tip de piele.
Pielea pentru talpi este o piele puternic presata (prin batere sau valtuire): daca este tabacita cu ajutorul substantelor vegetale sau prin procedee combinate, este de culoare bruna; daca este tabacita cu crom, va avea culoarea albastru-verzui.
Pielea pentru curele de masini este obtinuta din crupoane de bovine. Aceasta piele in general tabacita cu ajutorul produselor vegetale, este puternic impregnata cu ulei, in scopul asigurarii rezistentei, supletei si inextensibilitatii.
Pieile de bovine si cabaline sunt utilizate in special pentru confectionarea caputelor incaltamintelor. Varietatea zisa box-calf sau willow calf, care este o piele de vaca tabacita cu crom sau uneori prin procedee combinate, vopsita si polizata, este de asemenea destinata acestei utilizari.
Pozitia exclude:
a) Pieile tabacite cu grasime de peste (inclusiv tabacire combinata) de la pozitia nr. 41.08.
b) Pieile lacuite sau placate si piele metalizate (pozitia nr. 41.09).
c) Resturile si alte deseuri de piei tabacite, sau de piei preparate (pozitia nr. 41.10).
d) Pieile de bovine si cabaline, tabacite sau apretate, nedepilate (Capitolul 43).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 4104.21 si 4104.22
Aceste subpozitii nu cuprind decat pieile pretabacite care ulterior trebuie sa fie supuse tabacirii propriu-zise, inaintea lucrarilor de finisare.
Subpozitia nr. 4104.31
In sensul subpozitiei nr. 4104.31 expresia sagrinate intregi sau despicate se refera la piei care pastreaza aspectul original (suprafata originala sagrinata) chiar daca epiderma a fost inlaturata si fara ca suprafata sa fie curatata, de exemplu prin slefuire.

41.05 - piei depilate de ovine, preparate, altele decat cele de la pozitiile nr. 41.08 sau nr. 41.09 (+).
- Tabacite sau retabacite dar nepreparate ulterior, chiar despicate (spaltuite):
4105.11 -- Pretabacite vegetal
4105.12 -- Altfel pretabacite
4105.19 -- Altele
4105.20 - Pergamentate sau preparate dupa tabacire

Pozitia cuprinde pieile de ovine (inclusiv pieile de metis din India) depilate, care au fost pretabacite, tabacite, pergamentate sau preparate dupa tabacire (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol).
Pieile de ovine prezinta o anumita asemanare cu piele de caprine, dar ele se diferentiaza de acestea din urma printr-o textura mai putin omogena, prin granule mai putin regulate si prin faptul ca ele nu scartaie cand sunt mototolite. La pieile de ovine fata de pieile de caprine, epiderma poate fi usor detasata de restul pielii.
Pieile de ovine sunt deseori supuse tabacirii fine (vezi Consideratiile generale ale Capitolului).
Partea exterioara foarte subtire, sau fata spaltuita a pielei de ovine tabacita, se numeste despicata sau floarea pielei. Tratate cu diferiti tananti vegetali, pieile de ovine constituie materia prima pentru marochinarie.
Pozitia exclude:
a) Pieile tabacite cu grasimi de peste (inclusiv tabacire combinata) (pozitia nr. 41.08).
b) Pieile lacuite sau placate si pieile metalizate (pozitia nr. 41.09).
c) Resturile si alte deseuri de piele tabacite, sau de piele preparate (pozitia nr. 41.10).
d) Pieile de ovine, tabacite sau apretate, nedepilate (Capitolul 43).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 4105.11 si nr. 4105.12.
Aceste subpozitii nu cuprind decat pieile usor tabacite dar care ulterior vor fi tabacite propriu-zis, inaintea lucrarilor de finisare.

41.06 - PIEI DE CAPRINE DEPILATE, PREPARATE, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIILE NR. 41.08 SAU NR. 41.09 (+).
- Tabacite sau pretabacite dar nepreparate ulterior, chiar despicate (spaltuite):
4106.11 -- Pretabacite vegetal
4106.12 -- Altfel pretabacite
4106.19 -- Altele
4106.20 - Pergamentate sau preparate dupa tabacire

Aceasta pozitie cuprinde pieile de caprine depilate, care au fost pretabacite sau tabacite pergamentate sau preparate dupa tabacire (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol).
Distinctia intre pieile de caprine si pieile de ovine este precizata in Nota explicativa de la pozitia nr. 41.05.
Pieile de caprine pot fi tabacite fin (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol).
Pozitia exclude:
a) Pieile tabacite cu grasimi de peste (inclusiv tabacire combinata) (pozitia nr. 41.08).
b) Pieile lacuite sau placate si pieile metalizate (pozitia nr. 41.09).
c) Resturile si alte deseuri de piele tabacite, sau de piele preparate (pozitia nr. 41.10).
d) Pieile de caprine, tabacite sau apretate, nedepilate (Capitolul 43).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 4106.11 si 4106.12.
Aceste subpozitii nu cuprind decat pieile usor tabacite, dar care ulterior vor fi tabacite propriu-zis, inaintea lucrarilor de finisare.

41.07 - PIEI DEPILATE ALE ALTOR ANIMALE SI PIEI DE ANIMALE FARA PAR, PREPARATE, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 41.08 SAU NR. 41.09 (+).
4107.10 - De porcine
- De reptile:
4107.21 -- Pretabacite vegetal
4107.29 -- Altele
4107.90 - Alte altor animale

Pozitia cuprinde pieile depilate de la toate animalele, altele decat cele vizate la pozitiile de la nr. 41.04 pana la 41.06 ca si pieile de animale fara par si care au suferit aceleasi operatii ca pieile cuprinse in aceste pozitii (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol).
Se clasifica aici pieile depilate (altele decat cele de la pozitia nr. 41.08 sau 41.09), de antilopa, cangur, caprioara, capra neagra, ren, elan, elefant, camila, hipopotam caine etc., ca si pieile de reptile (soparla, serpi, crocodili etc.), de pesti sau de mamifere marine.
Pieile cunoscute in comert sub numele "doeskin", care sunt piei lavabile provenind de la piei de ovine despicate, tabacite cu formaldehida sau cu ulei. sunt excluse (pozitiile nr. 41.05 sau 41.08).
De asemenea pozitia exclude:
a) Resturile si celelalte deseuri de piei tabacite sau de piei preparate (pozitia nr. 41.10).
b) Pieile tabacite sau apretate, nedepilate (Capitolul 43).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 4107.21
Aceasta subpozitie nu cuprinde decat pieile usor tabacite dar care ulterior vor fi tabacite propriu-zis, inaintea lucrarilor de finisare.

41.08 - PIEI TABACITE CU GRASIMI DE PESTE (PIEI "VELURATE") (INCLUSIV TABACIRE COMBINATA).

Piele tabacite cu grasimi de peste sunt supuse unei tabaciri speciale prin piuari energice repetate cu ulei de peste sau alte uleiuri animale, apoi uscate in etuva sau la aer si degresate partial prin imersie intr-o solutie alcalina. Dupa aceasta, pot fi slefuite cu piatra ponce pentru a obtine o suprafata catifelata. Pieile tratate astfel provin de obicei de pe partea cu carne a pieii de ovine despicate sau nu, al carui strat "granule" a fost indepartat prin frezare.
Pieile tabacite cu ulei de peste se caracterizeaza printr-un tuseu moale, prin suplete, prin culoarea galbena (daca nu sunt vopsite) si prin faptul ca sunt lavabile; sunt utilizate la fabricarea manusilor sau ca articole pentru stergere. Pieile animalelor mari (caprioara, cerb etc.) sunt utilizate pentru fabricarea articolelor industriale, echipamentelor sau harnasamentului.
Pieile care au fost obtinute prin utilizarea exclusiva a uleiurilor, asa cum este indicat mai sus, sunt uneori denumite piele samiza plina de ulei.
Pieile albe, lavabile, care poseda aceleasi proprietati ca pieile tabacite cu grasimi de peste si care sunt obtinute printr-o tabacire partiala cu formol, urmata de o tabacire cu ulei asemanatoare cu cea descrisa mai sus (piei cunoscute sub numele samizate combinat) raman clasificate la aceasta pozitie. Dimpotriva, pieile in prealabil tabacite fin, apoi tratate cu formol pentru a obtine piei albe si lavabile, sunt excluse de aici. Sunt excluse de asemenea si pieile tratate simplu cu ulei, dupa ce au fost tabacite prin alte procedee.

41.09 - piei tabacite, lacuite sau placate; piei tabacite metalizate.
Pozitia cuprinde:
1) Pieile lacuite. Sunt pieile acoperite cu un strat de lac sau cu un film preformat din material plastic cu o suprafata stralucitoare ca gheata.
Lacurile utilizate pot fi pigmentate sau nu si pot fi bazate pe:
a) ulei vegetal sicativ (in general ulei de in).
b) derivati ai celulozei (in special nitroceluloza).
c) produse sintetice (chiar termoplastice), in principal poliuretani.
Filmul de material plastic preformat, care acopera pielea, este in general din poliuretan sau din policlorura de vinil.
Suprafata produselor de acest fel nu este in mod necesar neteda. Ea poate fi stampata, pentru a imita anumite piei (crocodil, soparla etc.) sau in mod artificial sifonata, ridata sau sagrinata. In orice caz, aceasta suprafata trebuie sa ramana stralucitoare ca gheata.
Grosimea acestui strat sau film nu trebuie sa depaseasca 0,15 mm.
2) Pieile placate. Acestea sunt piei acoperite cu un film preformat din masa plastica, acest film are o grosime ce depaseste 0,15 mm, dar este mai mica decat jumatatea grosimii totale, iar suprafata lui stralucitoare ca o oglinda seamana cu cea a pielei lacuite, (pieile acoperite de un film preformat din material plastic cu o grosime care depaseste 0,15 mm dar este egala sau mai mare decat jumatatea grosimii totale, se clasifica la Capitolul 39).
3) Pieile metalizate. Sunt pieile acoperite cu pulberi sau foite metalice (argint, aur, bronz. aluminiu etc.).
Pieile reconstituite, lacuite sau metalizate, se clasifica la pozitia nr. 41.11.

41.10 - RESTURI SI ALTE DESEURI DE PIEI TABACITE SAU PREPARATE SAU DE PIEI RECONSTITUITE, NEUTILIZABILE PENTRU FABRICAREA OBIECTELOR DIN PIELE; PRAF, PULBERE SI FAINA DE PIELE TABACITA.

Pozitia cuprinde:
1) Resturile si celelalte deseuri de piele tabacita sau de piele preparata sau reconstituita, obtinute in cursul fabricarii articolelor de piele, susceptibile de a fi utilizate in special la fabricarea pieilor reconstituite, a cleiului sau ca ingrasamant.
2) Produsele uzate considerate neutilizabile in aceasta stare sau pentru confectionarea altor articole.
Praful si pulberea de piele (deseurile de la slefuirea pielei), utilizate ca ingrasamant sau pentru fabricarea tesaturilor suedeze artificiale, ale elementelor reconstituite de acoperit pardoseala etc.
4) Faina de piele, provenind de la macinarea deseurilor de piele si utilizata in special la fabricarea tesaturilor suedeze sau ca materiale de umplutura pentru fabricarea maselor plastice.
Resturile si articolele vechi (de exemplu curele uzate) putand fi inca utilizate in vederea fabricarii articolelor de piele, sunt clasificate la pozitia nr. 41.04 pana la 41.09.
Pozitia exclude de asemenea:
a) Resturile si deseurile similare de piei brute (pozitia nr. 05.11).
b) Incaltaminte uzata de la pozitia nr. 63.09.

41.11 - PIEI TABACITE RECONSTITUITE, PE BAZA DE PIELE TABACITA SAU FIBRE DE PIELE TABACITA, IN PLACI, FOI SAU BENZI, CHIAR INFASURATE.

Pozitia nu cuprinde decat pieile reconstituite pe baza de piele naturala sau de fibre de piele. Ea nu cuprinde deci imitatiile de piele, necontinand piele naturala, cum ar fi materiale plastice (Capitolul 39), cauciuc (Capitolul 40), hartii si cartoane (Capitolul 48), tesaturile acoperite (Capitolul 59) etc.
Pielea reconstituita poate fi obtinuta prin diverse procedee:
1) Prin aglomerare sub presiune cu ajutorul unui clei sau al altor lianti, al resturilor. deseurilor sau fibrelor de piele.
2) Prin aglomerarea, fara liant, a bucatilor de piele suprapuse si puternic comprimate.
Prin tratarea cu apa calda a resturilor si deseurilor de piele, care sunt reduse la fibre; pasta astfel obtinuta este apoi trecuta prin sita, laminata si calandrata in foi, fara adaugare de liant.
Pielea reconstituita poate fi vopsita, polizata, granulata sau stampata, slefuita cu ajutorul abrazivelor (piele suedeza) lacuita sau metalizata.
Se clasificata la aceasta pozitie, daca este prezentata in placi, foi sau benzi, de forma dreptunghiulara sau patrata, chiar infasurate. Altfel prezentata se clasifica la alte capitole, in special la Capitolului 42.
Resturile si celelalte deseuri de piele reconstituita susceptibile de a fi utilizate pentru fabricarea pieii reconstituite, ca Ingrasamant etc., sunt clasificate la pozitia nr. 41.10.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016