Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 40 din 5 ianuarie 2000  CAUCIUC SI ARTICOLE DIN CAUCIUC    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 40 din 5 ianuarie 2000 CAUCIUC SI ARTICOLE DIN CAUCIUC

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

CAUCIUC SI ARTICOLE DIN CAUCIUC

Note de Capitol:
1. Cu exceptia unor dispozitii contrare, in Nomenclatura, prin cauciuc se inteleg produsele urmatoare, chiar vulcanizate, intarite sau nu: cauciuc natural, balata, gutaperca, guayul, chicle (latex extras din sapotier) si gume naturale similare, cauciuc sintetic, factice derivat din uleiuri ca si diferite produse recuperate.
2. Capitolul nu cuprinde:
a) produsele de la Sectiunea XI (materiale textile si articole din aceste materiale);
b) incaltaminte si parti de incaltaminte de la Capitolul 64:
c) obiecte de acoperit capul si articolele similare, parti ale acestora (inclusiv castile de baie), de la Capitolul 65;
d) piesele din ebonita (cauciuc intarit), pentru masini sau aparate mecanice sau electrice, precum si toate obiectele sau partile de obiecte din ebonita folosite in electrotehnica, de la Sectiunea XVI:
e) articolele de la Capitolele 90, 92. 94 sau 96:
f) articolele de la capitolul 95, altele decat manusile de sport si articolele de la pozitia 40.11 la 40.13.
3. La pozitiile nr. de la 40.01 la 40.03 si 40.05, expresia forme primare se aplica numai la formele urmatoare:
a) lichide si paste (inclusiv latexul, prevulcanizat sau nu, si alte dispersii si solutii);
b) blocuri neregulate, bucati, baloturi, pulberi, granule, sfaramaturi si forme in vrac similare.
4. La Nota 1 a acestui Capitol si la pozitia nr. 40.02. expresia cauciuc sintetic se aplica:
a) materialelor sintetice nesaturate, care pot fi transformate ireversibil, prin vulcanizare cu sulf, in substante netermoplastice care, la o temperatura cuprinsa intre 18°C si 29°C, pot sa suporte, fara sa se rupa, o alungire de trei ori mai mare decat lungimea lor initiala si care, dupa ce au fost alungite la dublul lungimii lor initiale revin, in mai putin de 5 minute, la o lungime cel mult egala cu o data si jumatate din lungimea lor initiala. In scopul acestei incercari, se admite adaugarea unor substante necesare pentru reticulare, cum sunt agentii sau acceleratorii de vulcanizare; prezenta materialelor prevazute la Nota 5b) 2) si 3) de asemenea este admisa. In schimb, prezenta oricaror substante care nu sunt necesare pentru reticulare, cum sunt agentii de diluare, plastifiantii si materialele de umplutura, nu este admisa;
b) tioplastelor (TM);
c) cauciucului natural modificat prin grefare sau prin amestecare cu materiale plastice, cauciucului natural depolimerizat, pentru amestecurile de materiale sintetice nesaturate si de polimeri sintetici suprasaturati, daca acesta produse satisfac conditiile pentru vulcanizare, alungire si remanenta, stabilite la alineatul a) de mai sus.
5. a) La pozitiile nr. 40.01 si 40.02 nu se clasifica cauciucurile sau amestecurile de cauciucuri aditionate, inainte sau dupa coagulare, cu:
1●) acceleratori, inhibitori, activatori se adauga: alti agenti de vulcanizare (exceptie facand cei adaugati pentru prepararea latexului prevulcanizat);
2●) pigmenti sau alte substante colorante, altele decat cele destinate identificarii lor;
3●) plastifianti sau agenti de diluare (exceptie facand uleiurile minerale, in cadrul cauciucurilor diluate cu uleiuri), materiale de umplutura, inerte sau active, agenti de ramforsare, solventi organici sau orice alte substante, exceptand pe cele permise la alineatul b);
b) Cauciucurile si amestecurile de cauciuc, care contin substantele mentionate mai jos se clasifica la pozitia nr. 40.01 sau 40.02, dupa caz, cu conditia ca aceste cauciucuri si amestecuri de cauciuc sa-si conserve caracterul esential de materie prima:
1●) agenti de emulsionare si agenti antiadezivi;
2●) cantitati mici de produse de descompunere a emulgatorilor;
3●) cantitati foarte mici de agenti termosensibili (in general, pentru latexuri termosensibile), agenti cationici de suprafata (in general, pentru obtinerea unor latexuri electropozitive), antioxidanti, coagulati, agenti de dezagregare, agenti antigel, agenti de peptizare, conservanti, stabilizanti, agenti de control a vascozitatii si alti aditivi specifici similari.
6. In sensul pozitiei nr. 40.04, se intelege prin deseuri, resturi si bavuri, deseurile, talasul, resturile si bavurile provenind de la fabricarea sau de la prelucrarea cauciucului si obiectelor de cauciuc, inutilizabile definitiv ca atare, ca si cele inutilizabile in urma decuparii, uzurii sau in urma altor motive.
7. Firele in intregime din cauciuc vulcanizat, de orice forma a sectiunii transversale, a caror dimensiune a sectiunii transversale depaseste 5 mm, se clasifica la pozitia nr. 40.08.
8. Pozitia nr. 40.10 cuprinde benzile transportoare sau curelele de transmisie din tesatura impregnata, acoperita, laminata sau stratificata cu cauciuc, precum si firele sau funiile textile impregnate, acoperite sau izolate cu cauciuc.
9. In sensul pozitiilor nr. 40.01, 40.02, 40.03, 40.05 si 40.08 se intelege prin placi, foi si benzi, numai placile, foile si benzile, ca si blocurile de forma regulata, nedecupate sau decupate simplu in forma patrata sau dreptunghiulara (chiar daca aceasta operatie le confera caracterul de articole gata de intrebuintare, in aceasta stare), dar care nu au suferit alte prelucrari decat, eventual o simpla tratare a suprafetei (imprimare sau altele)
In sensul pozitiei nr. 40.08, prin profile si bare se inteleg numai acele produse, taiate sau netaiate in lungime, care au suferit numai o simpla prelucrare la suprafata.

CONSIDERATII GENERALE
Definitia cauciucului
Termenul cauciuc este definit in Nota 1 a Capitolului. In acest Capitol, la fel ca si in celelalte Capitole ale Nomenclatorului, acest termen se aplica, in lipsa unor dispozitii contrare, urmatoarelor produse:
1) Cauciuc natural, balata, gutaperca, guayul, chicle (latex extras din sapotier) si gume naturale similare (adica similare cu cauciucul) (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 40.01).
2) Cauciuc sintetic, asa cum este definit acesta in Nota 4 a Capitolului. In scopul efectuarii testului propus la Nota 4, un esantion din materialul sintetic nesaturat sau dintr-un material de tipul celor precizate in Nota 4 c) (in starea de material brut nevulcanizat) trebuie sa fie vulcanizat cu ajutorul sulfului si supus apoi testului de alungire si de remanenta (vezi Nota explicativa din pozitia nr. 40.02). In consecinta, in cazul materialelor continand substante neconforme termenilor din Nota 4 (de exemplu ulei mineral), acest test trebuie efectuat pe un esantion care nu contine aceste substante sau din care aceste substante au fost eliminate. In cazul articolelor din cauciuc vulcanizat, care nu pot fi supuse testelor in aceasta stare, este necesara obtinerea unui esantion din materialul brut nevulcanizat din care au fost facute articolele, care va servi la efectuarea testelor necesare. Totodata, nu este necesar un test pentru tioplaste, care sunt considerate cauciucuri sintetice conform definitiei.
3) Factice derivat din uleiuri (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 40.02).
4) Cauciuc regenerat (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 40.03).
Expresia de cauciuc cuprinde produsele de mai sus, nevulcanizate, vulcanizate sau rigidizate (intarite).
Termenul vulcanizat desemneaza, intr-o maniera generala, cauciucul (inclusiv cauciucul sintetic) care, reticulat cu ajutorul sulfului sau al oricarui alt agent de vulcanizare (cum sunt clorura de sulf, anumiti oxizi ai metalelor polivalente, seleniul, telurul, di - si tetrasulfurile de tiuram, anumiti peroxizi organici si anumiti polimeri sintetici), cu sau fara utilizarea caldurii si a presiunii, sau prin radiatie de energie inalta, a suferit o transformare avand ca efect trecerea lui dintr-o stare predominant plastica intr-o stare predominant elastica. Trebuie subliniat ca aceste criterii referitoare la vulcanizarea cu sulf nu se aplica decat in scopurile stipulate in Nota 4, de exemplu pentru determinarea faptului ca o substanta este cauciuc sintetic sau nu. Odata determinata o substanta ca fiind cauciuc sintetic, atunci articolele fabricate din aceasta substanta sunt considerate articole din cauciuc vulcanizat in sensul pozitiilor nr. 40.07 pana la 40.17, chiar daca ele fost vulcanizate cu sulf sau cu alt agent de vulcanizare.
In scopul vulcanizarii, pe langa agenti de vulcanizare, sunt adaugate in mod normal si alte substante, cum sunt acceleratori, activatori, inhibitori de vulcanizare, plastifianti, agenti diluanti, materiale de umplutura, agenti de intarire, inerte sau active, sau orice alt aditiv mentionat in Nota 5 b) a Capitolului. Anumite amestecuri susceptibile de a fi vulcanizate sunt considerate cauciuc amestecat si se clasifica in pozitiile nr. 40.05 sau 40.06, functie de forma sub care sunt prezentate.
Cauciucul durificat (de exemplu ebonita) este obtinut prin vulcanizarea cauciucului cu o proportie mare de sulf, pana cand devine practic neflexibil si neelastic.
Domeniul Capitolului
Capitolul cuprinde cauciucul, asa cum este definit mai sus, in stare bruta sau semiprelucrata, fie vulcanizat sau intarit sau nu, ca si lucrarile constituite in intregime din cauciuc sau al caror caracter esential provine de la cauciuc, altele decat produsele excluse prin Nota 2 a Capitolului.
Organizarea generala a pozitiilor este urmatoarea:
a) Sub rezerva dispozitiilor de la Nota 5, pozitiile nr. 40.01 si 40.02 cuprind in mod esential cauciucul brut sub forme primare sau in placi, folii, benzi.
b) Pozitiile nr. 40.03 si 40.04 cuprinde cauciucul regenerat, sub forme primare sau in placi, folii sau benzi, si deseuri, farame si resturi de cauciuc neintarit, ca si cauciucul sub forma de pulbere sau granule, obtinut din deseuri, farame si resturi.
c) Pozitia nr. 40.05 cuprinde cauciucul amestecat, nevulcanizat, sub forme primare sau in placi, folii sau benzi.
d) Pozitia nr. 40.06 cuprinde alte forme si articole din cauciuc nevulcanizat, chiar amestecat.
e) Pozitiile nr. 40.07 pana la 40.16 cuprind semifabricatele si articolele din cauciuc vulcanizat, altele decat cele din cauciuc intarit (ebonita).
f) Pozitia nr. 40.17 cuprinde cauciucul intarit, sub toate formele, inclusiv deseurile si faramele si articolele din cauciuc intarit (ebonita).
Forme primare (pozitiile 40.01 pana la 40.03 si 40.05)
Expresia forme primare este definita in Nota 3 a Capitolului. Trebuie subliniat, ca latexul prevulcanizat este in mod expres cuprins in definitia de forme primare si ca, in aceste conditii, trebuie considerat ca nevulcanizat. Pentru ca pozitiile nr. 40.01 si 40.02 nu cuprind cauciucul sau amestecurile de cauciuc aditivate cu un solvent organic (vezi Nota 5), expresia alte dispersii si solutii, care figureaza in Nota 3, se aplica numai pozitiei nr. 40.05.
Placi, folii si benzi (pozitiile nr. 40.01, 40.02, 40.03, 40.05 si 40.08)
Acesti termeni sunt definiti in Nota 9 a Capitolului si se refera la blocurile de forme geometrice regulate. Placile, foliile si benzile pot fi lucrate la suprafata (imprimate, gofrate, striate, canelate, nervurate, etc.) sau simplu decupate in forma patrata sau dreptunghiulara (chiar daca aceasta operatie le da un caracter de articole gata pregatite pentru intrebuintare), dar nu decupate in alte forme decat cea patrata sau dreptunghiulara, sau prelucrate in alt mod.
Cauciuc alveolar
Cauciucul alveolar este un cauciuc prezentand numeroase celule (fie deschise sau inchise, fie ambele) repartizate in intreaga sa masa. El cuprinde cauciucul spongios sau spuma, cauciucul expandat si cauciucul microporos sau microalveolar. El poate fi ori flexibil, ori rigid (de exemplu ebonita poroasa).
Nota 5
Nota 5 a Capitolului contine criterii care permit o distinctie intre cauciuc si amestecurile de cauciuc sub forme primare, in placi, folii sau benzi, care nu au fost combinate cu substante stipulate in aceasta Nota (pozitiile nr. 40.01 si 40.02) de aceleasi produse care au fost combinate (pozitia nr. 40.05). Aceasta Nota nu conditioneaza aceasta distinctie de faptul ca amestecarea (combinarea) a fost realizata inainte sau dupa coagulare. Totusi, ea admite prezenta anumitor substante in cauciuc sau in amestecurile de cauciuc de la pozitia nr. 40.01 si 40.02, cu conditia ca acest cauciuc sau aceste amestecuri de cauciuc sa-si mentina caracterul esential de material brut. Aceste substante cuprind in special uleiuri minerale, emulsifianti si agenti antiadezivi, cantitati mici (nedepasind in general 5%) de produse de descompunere a emulsifiantilor si cantitati foarte mici (de obicei sub 2%) de aditivi speciali.
Cauciuc combinat cu materiale textile
Clasificarea cauciucului combinat cu materiale textile este reglementata esential de Nota 1 ij) a Sectiunii XI, de Nota 3 a Capitolului 56 si de Nota 4 a Capitolului 59 iar, in ceea ce priveste benzile transportoare si curelele de transmisie, de Nota 8 a Capitolului 40 si de Nota 6 b) a Capitolului 59.
Capitolul cuprinde produsele urmatoare:
a) Paslele impregnate, imbracate, acoperite sau stratificate cu cauciuc continand 50% din masa sau mai putin material textil, ca si paslele imersate in intregime in cauciuc;
b) Materialele netesute imersate in intregime in cauciuc, imbracate, sau acoperite total pe ambele fete cu acest material, cu conditia imbracarea sau acoperirea sa fie perceptibile cu ochiul liber, fara a lua in consideratie schimbarile de culoare provocate de aceste operatii;
c) Tesaturile (cum sunt definite in Nota 1 a Capitolului 59) impregnate, imbracate, acoperite sau stratificate cu cauciuc, avand o masa pe unitatea de suprafata mai mare de 15000 g/m^3 si continand 50% din masa sau mai putin material textil;
Foliile, placile sau benzile din cauciuc alveolar combinate cu tesaturi (asa cum sunt definite in Nota 1 a Capitolului 59), cu pasla sau cu material netesut, in care materialul textil nu este utilizat decat ca suport.

Capitolul nu cuprinde articolele mentionate in Nota 2 a acestui Capitol. Excluderi complementare sunt mentionate si in Notele explicative ale unor pozitii.

40.01 - CAUCIUC NATURAL, BALATA, GATUPERCA, GUAYUL, CHICLE SI GUME NATURALE SIMILARE, SUB FORME PRIMARE SAU IN PLACI, FOLII SAU BENZI.
4001.10 - Latex de cauciuc natural, chiar prevulcanizat
- Cauciuc natural sub alte forme:
4001.21 - - Foi afumate
4001.22 - - Cauciuc natural tehnic specificat (TSNR)
4001.29 - - Altele
4001.30 - Balata, gutaperca, guayul, chicle si gume naturale similare
Pozitia cuprinde:
A) Latexul de cauciuc natural (chiar prevulcanizat).
Prin latex de cauciuc natural se intelege lichidul secretat de anumite specii vegetale zise plante de cauciuc si mai particular de o varietate de hevea denumita Hevea brasiliensis. Acest lichid se prezinta sub forma de solutie apoasa de materii minerale si organice (proteine, acizi grasi si derivatii lor, saruri, zaharuri si glicozide) continand cauciuc in suspensie (adica, poliizopren cu masa moleculara mare) in proportie de 30% pana la 40%.
Grupa cuprinde:
1) Latexul de cauciuc natural stabilizat sau concentrat. Deoarece latexurile de cauciuc coaguleaza spontan la cateva ore dupa recoltare, ele trebuie sa fie stabilizate pentru a asigura conservarea lor fara riscul putrezirii sau coagularii. Stabilizarea consta in general din adaugarea de amoniac in proportie de 5 pana la 7 grame pe litrul de latex; se obtine un produs denumit "full ammonia" sau tip FA. O alta metoda de stabilizare, care duce la obtinerea produsului denumit "low ammonia" sau tip LA, consta in adaugarea unei cantitati foarte mici (1 pana la 2 grame pe litrul de latex) de amestec (de concentratie mica) de amoniac si de substante cum sunt disulfura de tetrametiltiuram si oxidul de zinc.
Se intalneste de asemenea si latexul de cauciuc natural rezistent la inghet stabilizat in mod special prin adaos, in cantitati mici de salicilat de sodiu sau formaldehida si destinat a fi intrebuintat in tarile cu clima rece.
In scopul transportului in principal, latexurile de cauciuc natural sunt concentrate prin diferite procedee, cum sunt centrifugarea, evaporarea, smantanirea.
Latexurile comerciale contin in general 60 pana la 62% material solid; exista si concentrate cu un continut mai mare de substanta solida, in anumite cazuri acesta putand depasi 70%.
2) Latexurile de cauciuc natural termosensibilizate, obtinute din latex prin adaugare de agenti de stabilizare termica. Cand sunt incalzite, aceste latexuri se solidifica mai rapid decat latexurile nesensibilizate termic. Ele sunt utilizate in general la fabricarea articolelor obtinute prin imersie sau mulare precum si la fabricarea spumei si a cauciucului spongios.
3) Latexurile de cauciuc natural electropozitive, denumite si latexuri cu sarcina electrica inversata, fiindca sunt obtinute prin inversarea sarcinii particulelor unui latex concentrat normal. Ele se obtin in general din latex prin adaugare de agenti activi de suprafata cationici.
Intrebuintarea acestor latexuri inlatura tendinta majoritatii fibrelor textile de a respinge cauciucul de impregnare (deoarece ele prezinta, in mediul alcalin, o sarcina electrostatica negativa, la fel ca latexul comun).
4) Latexurile de cauciuc natural prevulcanizate, obtinute prin reactia agentilor de vulcanizare asupra latexurilor, printr-un tratament termic la o temperatura in general sub 100°C.
Particolele de cauciuc continute in latex sunt vulcanizate prin adaugarea unui exces de sulf (precipitat sau coloidal), de oxid de zinc si acceleratori de tipul ditiocarbamatului. Prin varierea temperaturii, a duratei de incalzire sau a proportiei ingredientelor utilizate, se poate modifica dupa dorinta gradul de vulcanizare a produsului finit. Vulcanizarea nu afecteaza in mod normal decat structurile periferice ale particolelor. Pentru a evita supravulcanizarea, latexul este separat, prin centrifugare, de excesul de ingrediente la sfarsitul operatiei de incalzire.
Latexul prevulcanizat are un aspect identic cu latexul normal. Continutul de sulf adaugat este, in general, de cca 1%.
Utilizarea latexurilor prevulcanizate permite suprimarea unor operatii de macinare a pulberilor, de formare a amestecurilor, etc. Aceste latexuri sunt utilizate in fabricarea prin imersie sau prin formare a unor articole (obiecte de uz farmaceutic si chirurgical) si, din ce in ce mai mult, in industria textila si ca adezivi. Ele intra de asemenea si in fabricatia anumitor calitati de hartie si de piele artificiala si constituie excelente izolatoare electrice (datorita continutului mic de materiale solubile si de proteine).
Transportarea latexului de cauciuc natural se realizeaza fie in butoaie de cca 200 l, captusite in interior cu un strat special, fie in vrac.
B) Cauciucul natural sub alte forme.
In sensul acestei pozitii, termenul de cauciuc natural cuprinde cauciucul de Hevea, asa cum este el expediat de la locul productiei, adica dupa ce, in uzinele plantatiei, a suferit unele tratamente in vederea transportului si conservarii sau in scopul de a conferi anumite caracteristici care sa faciliteze tratarea lui ulterioara sau, sa amelioreze calitatea produsului finit. Aceste tratamente nu trebuie sa aiba ca efect modificarea caracterului esential de materie prima al produselor tratate; in particular, ele nu trebuie sa comporte nici o adaugare de negru de fum, de anhidrida silicica sau de orice alta substanta de genul celor care sunt interzise conform termenilor din Nota 5 a).
Coagularea latexului de cauciuc natural se efectueaza in recipiente de coagulare, de forme diferite, echipate eventual cu parti mobile. Pentru a separa granulele de cauciuc, de serul apos, se coaguleaza latexul prin acidulare usoara, de exemplu, cu acid acetic de concentratie 1% sau acid formic de concentratie 5%. La sfarsitul operatiei, coagulul este extras fie sub forma de placi, fie sub forma de panglica continua.
Tratamentul ulterior difera pentru a obtine foi afumate, crep pal sau brun, granule reaglomerate sau eventual pulberi sau bile nereaglomerate (free flowing powders).
1) Cauciuc in foi si crep.
Pentru prepararea foilor, panglica este dirijata spre laminoare, in care ultimii cilindrii imprima pe foi niste desene caracteristice, care faciliteaza uscarea prin marirea suprafetei de evaporare. La iesirea din laminoare, panglica de cauciuc, avand grosimea de 3 pana la 4 mm, este tronsonata in foi. In continuare aceste foi sunt amplasate fie intr-un uscator, fie intr-un uscator-afumator. Afumarea are drept scop sa usuce cauciucul impregnandu-l totodata cu substante creozotate, care servesc ca antioxidant si antiseptic.
Pentru prepararea crepului pal, coagulul de cauciuc este tratat intr-o baterie de masini de formare a crepului (masini de creponare). Primele masini ale bateriei au role canelate, in timp ce ultimele au valturi netede, care se rotesc cu viteze diferite. Operatia are loc sub un curent de apa, astfel incat cauciucul este supus unei spalari intense. Uscarea este efectuata la temperatura ambianta sau cu aer cald, in uscatoare ventilate. Se pot suprapune doua sau mai multe straturi de crep pentru a forma placi de crep pentru talpi.
Foile sunt fabricate si in felul urmator: dupa coagularea latexului in rezervoare cilindrice, coagulul este debitat prin taiere in benzi cu lungime mare, care vor fi taiate ulterior in foi. Acestea din urma sunt in general uscate fara afumare.
Anumite tipuri de cauciuc, in special crepurile altele decat crepurile pale, nu sunt fabricate direct prin coagularea latexului, ci pornind de la coagul (obtinut in cursul operatiei de recoltare sau in cursul uzinarii), ulterior operatiilor de reaglomerare si spalare pe masini de format crepul. Foile obtinute sunt de grosimi diferite si se supun unei uscari identice cu cea a crepului pal.
Cauciucul natural, asa cum este el descris mai sus, este, in mod obisnuit, comercializat conform aspectului sau, sub forme si in calitati conform standardelor internationale stabilite de organismele internationale interesate.
Cele mai curente tipuri sunt: foile afumate si articolele decupate din acestea, crepurile pale si articolele decupate din acestea, crepurile brune si foile canelate uscate la aer (aer dried sheets).
2) Cauciucuri naturale specificate din punct de vedere tehnic (TSNR)
Acestea sunt cauciucuri naturale brute, uscate care au fost procesate, testate si clasate in cinci clase generale de calitate (5L, 5,10, 20 si 50) conform specificatiilor din tabelul urmator:




Tabel: Clase sau calitati de TSNR si limitele maxime autorizate
pentru fiecare parametru


CLASE (CALITATI) 5L 5 10 20 50
---------------------------------------------------------------------------------------
PARAMETRI
------------------------------------------------------
Impuritati retinute pe sita de 325 (ochiuri pe tol 0,05 0,05 0,10 0,20 0,50
linear) (% de masa, max.)
------------------------------------------------------
Continut de cenusa (% de masa, max.) 0,60 0,60 0,75 1,00 1,50
------------------------------------------------------
Continut de azot (% de masa, max.) 0,70 0,70 0,70 0,70 0,70
------------------------------------------------------
Materii volatile (% de masa, max.) 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
------------------------------------------------------
Indice Wallace de plasticitate rapida - valoare minima 30 30 30 30 30
initiala (Po)
------------------------------------------------------
Indice de retentie de plasticitate, PRI (% minim) 60 60 50 40 30
------------------------------------------------------
Limita de culoare (scara Lovibond, max.) 6,00 - - - -
---------------------------------------------------------------------------------------

Cauciucurile (TSNR) trebuie sa fie insotite de un certificat de testare, eliberat de autoritatile competente ale tarii producatoare, in care sunt indicate clasa si calitatea, specificatiile si rezultatele testelor efectuate. Unele tari producatoare au stabilit clase ale caror specificatii sunt mai severe decat cele indicate in tabelul de mai sus. TSNR este ambalat in baloturi de 33,3 kg acoperite cu polietilena. In mod obisnuit, aceste baloturi sunt paletizate in numar de 30 sau 36 si acoperite cu folii de polietilena in interior sau acoperite cu un invelis strans din polietilena. Pe fiecare balot sau pe fiecare paleta figureaza marcajele indicand clasa sau calitatea, masa, codul producatorului, etc.
3) Cauciucuri granulate reaglomerate.
Tehnicile de tratare ale cauciucului sub forme divizate sunt concepute pentru a se obtine produse cat mai curate, cu proprietati constante si o prezentare mai buna decat cauciucurile sub forma de foi sau crepuri.
Procedeul de fabricatie comporta: granularea coagulului, curatirea sa avansata, uscarea si presarea in baloturi. Granularea este efectuata cu masini de tipuri diverse, ca masini de decupat cu cutite rotative, mori cu ciocane in cruce, masini de granulare si masini de creponare. Actiunea pur mecanica a acestor masini poate fi corelata cu adaugarea unor cantitati foarte mici (0,2 pana la 0,7%) de ulei de ricin, stearat de zinc sau alti agenti zisi defaramitare. Aceste produse de faramitare sunt adaugate la latex inainte de coagulare. Ele nu modifica nici conditiile de in prelucrare ulterioara, nici proprietatile cauciucului.
Granulele sunt uscate in uscatoare semicontinue cu carucioare, in uscatoare continue cu benzi sau in uscatoare extrudoare.
Granulele uscate astfel sunt in final presate la presiune inalta in baloturi paralelipipedice, a caror greutate variaza intre 32 si 36 kg. Cauciucurile granulate reaglomerate sunt in general vandute cu specificatii tehnice garantate.
4) Cauciucuri naturale in pulberi sau in farame nereaglomerate (free flowing powdres).
Acestea sunt preparate in conditiile indicate in punctul 3) de mai sus, fara sa fie supuse insa operatiei de presare.
Pentru a evita reaglomerarea granulelor sub actiunea greutatii lor proprii, ele sunt tratate cu substante inerte pulverulente, cum sunt talcul sau ceilalti agenti anticolanti.
Pulberile de cauciuc pot fi obtinute de asemenea si injectand simultan, in camerele de uscare, latexul si o substanta inerta, cum este pamantul cuartos, cu scopul de a impiedica aglomerarea particulelor.
5) Tipuri speciale de cauciuc natural
Diferite tipuri speciale de cauciuc natural pot fi obtinute in formele descrise la punctele de la 1 pana la 4) de mai sus. Principalele tipuri sunt urmatoarele:
a) Cauciucul CV (cu vascozitate constanta, constant viscozity) si cauciucul LV (cu vascozitate joasa, low viscozity)
Cauciucul CV este obtinut prin adaugarea, inainte de coagulare, a unei cantitati foarte mici de hidroxilamina (0,15%), iar cauciucul LV prin adaugarea, de asemenea inainte de coagulare, a unei cantitati mici de ulei mineral.
Hidroxilamina are drept efect impiedicarea cresterii vascozitatii in timpul stocarii, pe care cauciucul natural o sufera in mod natural. Intrebuintarea cauciucurilor de acest fel permite sa se prevada timpul de masticare la prelucrare.
b) Cauciucul peptizat.
Acest produs este obtinut adaugand la latex, inainte de coagulare, cca 0,5% agent peptizant, ceea ce are drept efect scaderea vascozitatii cauciucului in cursul uscarii. Acest cauciuc necesita, de fapt, un timp de masticare mai redus.
c) Cauciucul cu calitati de prelucrare ameliorate (superior processing rubber).
Acest produs este obtinut fie prin coagularea unui amestec de latex obisnuit si de latex prevulcanizat, fie prin amestecarea unui coagul de latex natural cu un coagul de latex prevulcanizat. Utilizarea lui faciliteaza operatiile de extrudare si de calandrare.
d) Cauciucul purificat.
Acest produs este obtinut fara adaugare de alte substante, printr-o modificare a procedeului normal de obtinere a cauciucului, de exemplu prin centrifugarea latexului.
Este intrebuintat in prepararea cauciucului clorat, precum si la fabricarea unor produse vulcanizate, pentru care impuritatile aflate in mod normal in cauciuc dauneaza proprietatilor obiectelor (cabluri electrice, etc.).
e) Cauciucul de decantare (skim rubber).
Acest produs este obtinut prin coagularea subprodusului obtinut la centrifugarea latexului.
f) Cauciucul anticristalizant (anticristalling rubber).
Acest produs este obtinut adaugand la latex, inainte de coagulare, acid tiobenzoic; el devine astfel rezistent la inghet.
C) Balata.
Guma de balata sau balata este extrasa din latexul anumitor specii vegetale din familia Sapotacee, in special al arborelui Manilkara bidentata, care creste mai ales in Brazilia.
Balata este de culoare rosiatica. Este livrata de cele mai multe ori sub forma de blocuri cantarind pana la 50 kg si, in unele cazuri, sub forma de foi cu o grosime de 3 pana la 6 mm.
Este utilizata in principal la fabricarea benzilor transportoare sau curelelor de transmisie. In amestec cu gutaperca, este intrebuintata si in industria cablurilor submarine si la fabricarea mingilor de golf.
D) Gutaperca.
Gutaperca este extrasa din latexul anumitor specii vegetale (din genurile Palaquium si Payena, de exemplu) apartinand de familia Sapotaceelor care cresc in Extremul Orient.
Este de culoare galbena sau galben-roscata. Este livrata, functie de origine, in calupuri avand o greutate intre 0,5 si 3 kg sau in blocuri avand o greutate de la 25 pana la 28 kg.
Independent de intrebuintarile ei, in amestec cu balata, in fabricatia cablurilor submarine, a mingilor de golf si a curelelor, gutaperca este utilizata de asemenea si la fabricarea garniturilor inelare pentru pompe si vane, a cilindrilor pentru masinile de filat in, a captuselilor pentru rezervoare, a flacoanelor destinate sa contina acid fluorhidric, a cleiurilor, etc.
E) Guma de guayul, extrasa din latexul plantei Parthenium argentatum, originare din Mexic.
Cauciucul de guayul este livrat in general sub forma de calupuri sau foi.
F) Guma de chicle, extrasa din latexul aflat in scoarta anumitor arbori din familia Sapotaceelor, cultivate in zonele tropicale ale Americii.
Aceasta guma, de culoare roscata, este livrata in general sub forma de calupuri de dimensiuni neregulate sau in blocuri cu greutatea de aproximativ 10 kg.
Ea este utilizata in principal la fabricarea gumei de mestecat. Este intrebuintata de asemenea si pentru fabricarea anumitor benzi folosite in chirurgie, a articolelor pentru tehnica dentara.
G) Gumele naturale similare, cum este jelutongul.
Pentru a fi clasate in aceasta pozitie, aceste gume trebuie sa fie de natura cauciucului.
H) Amestecurile din produsele enumerate mai sus.
Pozitia exclude:
a) Amestecurile oricaror produse din aceasta pozitie cu produsele din pozitia nr. 40.02 (pozitia nr. 40.02).
b) Cauciucul natural, balata, gutaperca, guavul, chicle si gumele naturale similare, la care au fost adaugate inainte sau dupa coagulare substantele interzise prin Nota 5 a) a acestui Capitol (pozitia nr. 40.05 sau 40.06).

40.02 - CAUCIUC SINTETIC SI FACTICE DERIVAT DIN ULEIURI, SUB FORME PRIMARE SAU IN PLACI, FOI SI BENZI; AMESTECURI ALE PRODUSELOR DIN POZITIA NR. 40.01 CU PRODUSE DIN ACEASTA POZITIE, SUB FORME PRIMARE SAU IN PLACI, FOI SAU BENZI.
- Cauciuc stiren-butadienic (SBR); cauciuc stiren-butadienic carboxilat (XSBR):
4002.11 - - Latex
4002.19 - - Altele
4002.20 - Cauciuc butadienic (BR)
- Cauciuc izobuten-izoprenic (butilcauciuc) (IIR); cauciuc izobutenizoprenic halogenat (CIIR sau BIIR):
4002.31 - - Cauciuc izobuten-izoprenic (butilcauciuc) (IIR)
4002.39 - - Altele
- Cauciuc cloroprenic (clorobutadienic) (CR):
4002.41 - - Latex
4002.49 - Altele
- Cauciuc acrilonitril-butadienic (NBR):
4002.51 - - Latex
4002.59 - - Altele
4002.60 - Cauciuc izoprenic (IR)
4002.70 - Cauciuc etilen-propilen-dienic neconjugat (EPDM)
4002.80 - Amestecuri ale produselor din pozitia nr. 40.01 cu produse ale acestei pozitii
- Altele:
4002.91 - - Latex
4002.99 - - Altele
Pozitia cuprinde:
1) Cauciucul sintetic asa cum este el definit in Nota 4 a acestui Capitol (vezi mai jos). Acest termen se aplica latexului de cauciuc sintetic, chiar prevulcanizat precum si cauciucului prezentat sub alte forme primare sau in placi, foi sau benzi. Se clasifica la aceasta pozitie cauciucul sintetic care a suferit un tratament in vederea transportului si conservarii sau pentru asigurarea anumitor caracteristici destinate sa faciliteze prelucrarea sau pentru ameliorarea calitatii produselor finite. Aceste tratamente nu trebuie sa aiba insa drept rezultat o modificare a caracterului esential de materie prima al produselor tratate. Ele nu trebuie sa comporte, in particular nici o adaugare a unor substante interzise prin Nota 5 a) a acestui Capitol.
Printre produsele aditivate cu alte substante, care nu sunt excluse de la aceasta pozitie in virtutea dispozitiilor Notei 5 a acestui Capitol, pot fi citate, in special, cauciucurile spongioase cu ulei, continand cca pana la 50% ulei adaugat la latex.
2) Factice derivat din uleiuri. Cauciucul factice este obtinut tratand anumite uleiuri vegetale sau de peste (oxidate sau nu, sau partial hidrogenate) fie cu sulf, fie cu clorura de sulf.
Acest produs este putin rezistent si este in principal utilizat in amestec cu cauciucul natural sau sintetic, precum si la fabricarea gumelor de sters.
3) Amestecurile produselor enumerate mai sus.
4) Amestecurile produselor de la pozitia nr. 40.01 cu produse ale acestei pozitii.
Nota 4 (definitia cauciucului sintetic).
Aceasta Nota se prezinta in trei parti. In timp ce materialele vizate in partile a) si c) trebuie sa corespunda conditiilor referitoare la vulcanizare, alungire si remanenta mentionate in alineatul a), tioplastele vizate in alineatul b) nu sunt supuse acestor conditii. Este necesar sa se precizeze, ca definitia cauciucului sintetic nu se aplica numai produselor din pozitia nr. 40.02, ci in aceeasi masura si produselor vizate in Nota 1. In consecinta, oriunde figureaza termenul cauciuc in Nomenclatura, acest termen se interpreteaza in mod egal drept cauciuc sintetic, asa cum este definit acesta in Nota 4.
Termenul cauciuc sintetic se aplica:
a) Materialelor sintetice nesaturate, care corespund conditiilor referitoare la vulcanizare, alungire si remanenta stipulate in partea a) a Notei. In scopul efectuarii testului este admisa adaugarea de substante necesare pentru reticulare, cum sunt activatorii sau acceleratorii de vulcanizare. Prezenta unor cantitati mici de produse de descompunere a emulgatorilor (Nota 5 b) 2●) si a unor cantitati foarte mici de alti aditivi speciali mentionati in Nota 5 b) 3●) este de asemenea admisa. In schimb, prezenta oricaror substante care nu sunt necesare pentru reticulare, cum sunt pigmentii (altii decat cei destinati in mod normal pentru identificare), plastifiantii, agentii diluanti, materialele de umplutura, inerte sau active, agentii de intarire, solventii organici, este interzisa. Rezulta deci, ca prezenta uleiului mineral sau a ftalatului de dioctil nu este admisa in scopul efectuarii testului.
In consecinta, in cazul materialelor continand substante neconforme termenilor Notei 4 (ulei mineral, de exemplu), acest test trebuie efectuat pe un esantion care nu contine aceste substante sau din care aceste substante au fost eliminate. In cazul lucrarilor vulcanizate care nu vor fi supuse unor incercari in starea data, este necesar sa se efectueze incercarea pe un esantion al materiei prime nevulcanizate din care sunt fabricate lucrarile in cauza.
Printre aceste materiale sintetice nesaturate pot fi mentionate ca exemplu cauciucurile stirenbutadienice (SBR), cauciucurile stiren-butadienice carboxilate (XSBR), cauciucurile butadienice (BR), cauciucurile izobuten-izoprenice (butilcauciuc) (IIR), cauciucurile izobutenizoprenice halogenate (CIIR sau BIIR), cauciucul cloroprenic (clorobutadienic) (CR), cauciucurile acrilonitril-butadienice (NBR), cauciucurile izoprenice (IR), cauciucurile etilenpropilen-dienice neconjugate (EPDM), cauciucurile acrilo-nitril-butadienice carboxilate (XNBR) si cauciucurile acrilo-nitril-izoprenice (NIR). Pentru a fi clasate ca cauciucuri sintetice, toate aceste materiale trebuie sa corespunda criteriilor referitoare la vulcanizare, alungire si remanenta indicate mai sus.
b) Tioplastelor (TM) care sunt materiale sintetice saturate, obtinute prin actiunea unei dihalogenuri alifatice asupra unei polisulfuri de sodiu, vulcanizabile in general cu agentii de vulcanizare clasici. Caracteristicile mecanice ale anumitor tipuri de tioplaste sunt mai putin bune decat cele ale altor cauciucuri sintetice, dar interesul lor rezida din rezistenta lor la solventi. Ei nu trebuie sa fie confundati cu polisulfurile din pozitia nr. 39.11 (vezi Nota explicativa a acestei pozitii).
c) Produselor desemnate in cele ce urmeaza, daca ele satisfac conditiile referitoare la capacitatea de a fi vulcanizate, la alungire si la remanenta, fixate in paragraful a) de mai sus:
1) Cauciuc natural modificat prin grefare sau prin amestecare cu materiale plastice.
Aceste produse sunt obtinute in general prin fixarea pe cauciuc, cu ajutorul unui catalizator de polimerizare, a monomerilor polimerizabili sau prin coprecipitarea unui latex de cauciuc natural cu un latex de polimer sintetic.
Caracteristica lor esentiala este de a fi, intr-o anumita masura, autointaribile, adica au, in aceasta privinta, proprietati similare cu cele ale amestecurilor de cauciuc natural si negru de fum.
2) Cauciuc natural depolimerizat prin tratament mecanic (malaxare) in conditii de temperatura determinate.
3) Amestecuri de materiale sintetice nesaturate si de polimeri sintetici saturati cu grad inalt de polimerizare (amestec de cauciuc acrilonitril-butadienic cu policlorura de vinil, de exemplu).
Pozitia exclude:
a) Elastomerii care nu satisfac conditiile stipulate in Nota 4 a Capitolului (Capitolul 39 in general).
b) Produsele acestei pozitii, amestecate inainte sau dupa coagulare cu materiale neconforme termenilor Notei 5 a) a Capitolului (pozitia nr. 40.05 sau 40.06).

40.03 - CAUCIUC REGENERAT SUB FORME PRIMARE SAU IN PLACI, FOI SAU BENZI.
Cauciucul regenerat provine din tratarea obiectelor de cauciuc uzate (in special a pneurilor) si a deseurilor sau faramelor de cauciuc vulcanizat. Operatia consta din muierea cauciucului si eliminarea, in general prin diferite mijloace chimice sau mecanice, a materialelor indezirabile pe care le contine. Produsul obtinut mai contine resturi de sulf sau de alti agenti de vulcanizare; el are o calitate inferioara celei a cauciucului de origine. Se poate prezenta in placi pudrate cu talc sau separate prin filme de polietilena.
Pozitia cuprinde cauciucul regenerat sub forme primare sau in placi, foi sau benzi, chiar amestecat cu cauciuc pur sau cu alte substante de adaos, cu conditia ca totusi produsul sa aiba caracterul esential de cauciuc regenerat.

40.04 - deseuri, bavuri si resturi de cauciuc nedurificat, chiar in pulbere sau in granule.
Expresia deseuri, farame si resturi este definita in Nota 6 a acestui Capitol.
Pozitia cuprinde:
1) Deseurile, bavurile si resturile provenite de la fabricarea sau prelucrarea cauciucului nevulcanizat sau vulcanizat (altele decat durificate).
2) Articolele din cauciuc nedurificat, definitiv inutilizabile datorita decuparii, uzurii sau din alte motive.
In aceasta categorie sunt cuprinse pneurile uzate, inutilizabile pentru resapare si resturile provenite de la aceste pneuri, care au suferit in general tratamente cum sunt:
a) detalonarea, care consta in taierea pneului, cu ajutorul unei masini speciale, cat se poate de aproape de inelele de sarma sau de taloane;
b) desaparea, care consta din indepartarea benzii de rulare;
c) taierea in bucati.
Sunt excluse pneurile utilizabile pentru resapare (pozitia nr. 40.12).
3) Cauciucul in pulbere sau in granule, obtinut din articolele mentionate in 1) si 2) de mai sus.
Pulberea de cauciuc (cunoscuta de asemenea si sub denumirea de pudra si granulele de cauciuc sunt constituite din deseurile de cauciuc vulcanizat, reduse in forma de pulbere. Acestea pot fi utilizate ca material de umplutura pentru imbracaminte rutiera precum si in alte amestecuri pe baza de cauciuc care pot fi formate (mulate) direct in articole, care nu necesita o rezistenta prea mare.
Pozitia nu cuprinde deseurile, bavurile, resturile, pulberile si granulele de cauciuc intarit (ebonita) care apartin de pozitia nr. 40.17.

40.05. - CAUCIUC AMESTECAT, NEVULCANIZAT, SUB FORME PRIMARE SAU IN PLACI, FOI SAU BENZI.
4005.10 - Cauciuc aditivat cu negru de fum sau silice
4005.20 - Solutii; dispersii altele decat cele din pozitia nr. 4005.10
- Altele:
4005.91 - - Placi, foi si benzi
4005.99 - - Altele
Pozitia cuprinde cauciucul amestecat, nevulcanizat, prezentat sub forme primare sau in placi, foi sau benzi.
Pentru aplicarea acestei pozitii, termenul cauciuc poseda acelasi sens ca in Nota 1 a Capitolului. Aceasta pozitie cuprinde deci cauciucul natural, balata, gutaperca, guayule, chicle si gumele naturale similare, cauciucul sintetic, factice derivat din uleiuri, ca si materialele de mai sus regenerate, cu conditia ca materialele sa fie aditionate cu alte substante.
Conform termenilor Notei 5 a) a Capitolului pozitiile nr. 40.01 si 40.02 nu cuprind cauciucurile sau amestecurile de cauciuc aditivate, inainte sau dupa coagulare, cu agenti de vulcanizare, cu acceleratori, inhibitori sau activatori de vulcanizare (exceptie facand cei adaugati pentru prepararea latexului prevulcanizat), cu pigmenti sau alte materiale colorante, altele decat cele destinate la usurarea identificarii lor, cu plastifianti sau agenti de diluare (exceptie facand uleiurile minerale in cazul cauciucurilor extinse cu uleiuri), cu materiale de umplutura, inerte sau active, cu solventi organici sau cu orice alte substante cu exceptia celor autorizate in alineatul b) al Notei 5.
Pozitia cuprinde:
A) Cauciucul aditivat cu negru de fum sau anhidrida silicica (cu sau fara ulei mineral sau alte ingrediente).
Aceasta categorie cuprinde, in special, preamestecurile continand 40 pana la 70 parti negru de fum la 100 parti de cauciuc uscat. Ele sunt comercializate in general sub forma de pachete.
B) Cauciucurile amestecate necontinand nici negru de fum nici anhidrida silicica.
Aceste cauciucuri contin substante ca solventi organici, agenti de vulcanizare, acceleratori de vulcanizare, plastifianti, agenti de diluare, materiale de ingrosare, materiale de umplutura (altele decat negrul de fum sau anhidrida silicica). Unele dintre ele pot contine argila rosie sau proteine.
De aceste doua categorii apartin urmatoarele produse:
1) Latexul de cauciuc amestecat (inclusiv latexul prevulcanizat), cu conditia ca adaugarea de substante sa nu aiba ca efect conferirea caracterului unui preparat apartinand de o pozitie mai specifica a Nomenclaturii.
Sunt excluse astfel, in special, lacurile si vopselele pe baza de latex (Capitolul 32).
2) Dispersiile si solutiile de cauciuc nevulcanizat in solventi organici utilizati la fabricarea unor obiecte prin imersia sau ungerea articolelor respective.
3) Placile, foile si benzile constituite din tesaturi asociate cu cauciuc amestecat, a caror greutate depaseste 1500 g/m2 si care contin maxim 50% in greutate material textil.
Aceste produse sunt obtinute fie prin calandrare, fie prin gumare (cauciucare), fie prin ambele procedee aplicate simultan. Sunt utilizate la fabricarea pneurilor, a tuburilor, a tevilor, etc.
4) Orice alte placi, foi sau benzi de cauciuc amestecat, susceptibile sa fie utilizate la repararea, la cald, a camerelor de aer, pentru fabricarea peticelor si peticelor adezive, a garniturilor pentru anumite etansari, a granulelor de cauciuc, etc., pentru formarea talpilor.
5) Cauciucul amestecat sub forma de granule, pregatite pentru vulcanizare si utilizat ca atare pentru formare (in special in industria incaltamintei).
Placile, foile si benzile (inclusiv blocurile de forma regulata) de la aceasta pozitie pot fi prelucrate pe suprafata (imprimate, gotrate, striate, canelate, bordurate, etc. sau decupate simplu in forma patrata sau dreptunghiulara, dar nu si decupate in alte forme decat cea patrata sau dreptunghiulara sau lucrate in alt mod.
Pozitia exclude de asemenea:
a) Dispersiile concentrate de materiale colorante (inclusiv lacurile colorante) in cauciuc, utilizate ca materii prime pentru colorarea in masa a cauciucului (pozitia nr. 32.04, 32.05 sau 32.06).
b) Produsele pe baza de latex sau de alt cauciuc, prezentate sub forma mai mult sau mai putin pastoasa, utilizate ca masticuri sau ca acoperiri (pozitia nr. 32.14).
c) Uleiurile si alti adezivi preparati, constituiti din solutii si dispersii de cauciuc aditivate cu umpluturi inerte, cu agenti de vulcanizare si cu rasini, ca si solutiile si dispersiile de cauciuc conditionate pentru vanzarea cu amanuntul drept cleiuri sau adezivi, cu o greutate neta care nu depaseste 1 kg (pozitia nr. 35.06).
d) Amestecurile intre ele a produselor din pozitia nr. 40.01 cu produse din pozitia nr. 40.02 (pozitia nr. 40.02).
e) Cauciucul regenerat amestecat cu cauciuc natural sau aditivat cu alte substante si posedand caracterul esential de cauciuc regenerat (pozitia nr. 40.03).
f) Placile, foile si benzile de cauciuc nevulcanizat, care au suferit prelucrari altele decat simpla lucrare a suprafetelor, sau decuparea in forme altele decat cea patrata sau dreptunghiulara (pozitia nr. 40.06).
g) Placile, foile si benzile constituite din straturi paralele de fibre textile aglomerate intre ele cu ajutorul cauciucului (pozitia nr. 59.06).

40.06 - alte forme (de exemplu baghete, tuburi, profile) si articole (de exemplu discuri, rondele) din cauciuc nevulcanizat.
4006.10 - Profile pentru resapare
4006.90 - Altele
Pozitia cuprinde cauciucul nevulcanizat, chiar amestecat, prezentat sub forme neprecizate in pozitiile precedente ale Capitolului, ca si articolele din cauciuc nevulcanizat, chiar amestecat.
Pozitia cuprinde:
A) Profile din cauciuc nevulcanizat, in special placile si benzile de sectiune alta decat cea patrata sau dreptunghiulara, obtinute in general pe masina de extrudat. Sunt in particular clasate aici profilele pentru resapare, utilizate la reconditionarea benzilor de rulare a pneurilor si prezentate in benzi de sectiune sensibil trapezoidala.
B) Tuburile din cauciuc nevulcanizat, obtinute pe masina de extrudat si intrebuintate, in particular, pentru captusirea interioara a tuburilor apartinand de pozitia nr. 59.09.
C) Toate celelalte articole din cauciuc natural sau sintetic, nevulcanizat, cum sunt:
1) Firele obtinute prin decuparea elicoidala a foilor de cauciuc nevulcanizat, sau prin extrudarea unor amestecuri pe baza de latex chiar prevulcanizat.
2) Inelele, discurile si rondelele de cauciuc nevulcanizat, utilizate in principal la etansarea recipientelor.
3) Placile, foile si benzile de cauciuc nevulcanizat, prelucrate in alt mod decat pe suprafata sau eventual decupate in forme, altele decat cea patrata sau dreptunghiulara.
Sunt excluse din pozitie:
a) Panglicile adezive, oricare ar fi materialul suportului (se clasifica dupa materialul suportului: de exemplu pozitiile nr. 39.19, 40.08, 48.23, 56.03 sau 59.06).
b) Discurile, inelele, garniturile din cauciuc nevulcanizat, impreuna cu racordurile similare din alte materiale, prezentate in plicuri, pungi sau ambalaje similare (pozitia nr. 84.84).

40.07 - FIRE SI CORZI DIN CAUCIUC VULCANIZAT
Firele de cauciuc pot fi obtinute prin decupare din foi sau placi de cauciuc vulcanizat sau prin vulcanizarea firelor obtinute prin extrudare.
Pozitia cuprinde:
1) Firele goale, simple, din cauciuc vulcanizat, de orice profil, cu conditia ca dimensiunea cea mai mare a sectiunii transversale sa fie de maxim 5 mm. Firele la care dimensiunea cea mai mare a sectiunii traversale depaseste 5 mm, sunt excluse (pozitia nr. 40.08).
2) Funiile (cu fire multiple), oricare ar fi grosimea firelor din care sunt constituite ele.
Sunt excluse din pozitie materialele textile asociate cu fire de cauciuc (Sectiunea XI). Astfel, de exemplu, firele si funiile de cauciuc acoperite cu textile apartin pozitiei nr. 56.04.

40.08 - PLACI, FOI, BENZI, BAGHETE SI PROFILE, DIN CAUCIUC VULCANIZAT NEDURIFICAT.
- Din cauciuc alveolar:
4008.11 - - Placi, foi si benzi
4008.19 - - Altele
- Din cauciuc nealveolar:
4008.21 - - Placi, foi si benzi
400829 - - Altele
Pozitia cuprinde:
1) Placile, foile si benzile (a caror dimensiune maxima a sectiunii transversale depaseste 5 mm) nedecupate pe lungime (de lungime nedeterminata) sau decupate simplu in forma patrata sau dreptunghiulara.
2) Blocurile de forma regulata.
3) Baghetele si profilele (inclusiv firele de orice profil a caror dimensiune maxima a sectiunii transversale depaseste 5 mm). Profilele sunt produse obtinute in lungime mare printr-o singura operatie (in general extrudare) si avand o sectiune transversala constanta sau repetitiva de la un capat la altul. Se clasifica la aceasta pozitie fie ca sunt sau nu taiate la lungime, cu conditia ca aceasta din urma sa nu fie mai mica decat cea mai mare sectiune transversala.
Produsele de la aceasta pozitie pot fi prelucrate la suprafata, adica imprimate, gofrate, striate, canelate, bordurate etc., uni sau colorate fie in masa, fie pe suprafata. Profilele utilizate la etansarea rosturilor ferestrelor, avand o fata adeziva, se clasifica la aceasta pozitie. Aceasta pozitie cuprinde de asemenea si acoperitoarele de podele, din cauciuc, prezentate in bucati, covoare sau dale de forma patrata sau dreptunghiulara, obtinute prin simpla decupare a placilor sau foilor de cauciuc.
Clasificarea produselor confectionate din cauciuc vulcanizat (altul decat cauciucul durificat) combinat (fie in masa sa, fie pe suprafata) cu materiale textile, este subiectul dispozitiilor Notei 3 a Capitolului 56 si al Notei 4 a Capitolului 59. Combinatiile de cauciuc vulcanizat (altul decat cauciucul durificat) raman clasate in aceasta pozitie cu conditia ca ele sa-si pastreze caracterul esential de cauciuc.
Pozitia cuprinde:
A) Placile, foile si benzile din cauciuc alveolar, asociate cu tesatura, cu pasla, cu netesute sau cu tricotaje si in care aceste materiale din urma nu servesc decat ca suport.
In aceasta privinta, se considera ca joaca rolul unui simplu suport daca produsele textile nefasonate, nealbite, albite sau vopsite uniform sunt aplicate pe o singura fata a acestor placi, foi sau benzi. In schimb, cele care sunt fasonate, imprimate sau cele care au suferit o prelucrare mai avansata, precum si produsele textile speciale cum sunt catifeaua, tulul si dantela sunt considerate ca asigurand o functie superioara celei unui simplu suport.
Placile, foile si benzile din cauciuc alveolar, combinate cu produse textile pe ambele fete, oricare ar fi natura produsului textil, sunt totusi excluse de la aceasta pozitie (pozitiile nr. 56.02, 56.03 sau 59.06).
B) Paslele impregnate, unse sau acoperite cu cauciuc vulcanizat neintarit, sau stratificate cu acest material, continand 50% sau mai putin in greutate materiale textile sau imbibate complet cu cauciuc.
C) Netesutele imbibate in intregime cu cauciuc, unse total sau acoperite total cu cauciuc pe ambele fete, cu conditia ca aceasta acoperire sau ungere sa fie perceptibila cu ochiul liber, abstractie facandu-se de schimbarile de culoare provocate de aceste operatii.
Pozitia exclude, in special:
a) Benzile transportoare sau curelele de transmisie din cauciuc vulcanizat, fie ca sunt taiate la dimensiune sau prezentate sub forma de benzi cu lungime nedeterminata (pozitia nr. 40.10).
b) Placile, foile si benzile, prelucrate sau nu pe suprafata (inclusiv articolele de forma patrata sau dreptunghiulara, obtinute prin decuparea acestor placi si foi), cu marginile fatetate sau formate, cu colturile rotunjite, cu bordurile ajurate, lucrate in alt mod sau decupate in alte forme decat cea patrata sau dreptunghiulara (pozitiile nr. 40.14, 40.15 sau 40.16).
c) Tesaturile asociate cu fire de cauciuc (Capitolele 50 pana la 55 sau 58).
d) Produsele din pozitiile nr. 56.02 sau 56.03.
e) Covoarele din materiale textile avand un suport din cauciuc alveolar (Capitolul 57).
f) Tesaturile de cord pentru pneuri (pozitia nr. 59.02).
g) Tesaturile cauciucate definite in Nota 4 a Capitolului 59 (pozitia nr. 59.06).
h) Tricotajele asociate cu fire de cauciuc (pozitiile nr. 60.01 sau 60.02).

40.09 - TUBURI, TEVI SI FURTUNURI DIN CAUCIUC VULCANIZAT NEDURIFICAT, PREVAZUTE SAU NU CU ACCESORIILE LOR (DE EXEMPLU RACORDURI, GARNITURI, COTURI, FLANSE).
4009.10 - Neramforsate cu alte materiale nici asociate cu alte materiale, fara accesorii
4009.20 - Ramforsate numai cu metal sau asociate in alt mod numai cu metal, fara accesorii
4009.30 - Ramforsate numai cu materiale textile sau asociate in alt mod numai cu materiale textile, fara accesorii
4009.40 - Armate cu alte materiale sau asociate in alt mod cu alte materiale, fara accesorii
4009.50 - Cu accesorii
Aceasta pozitie cuprinde tuburile si tevile compuse exclusiv din cauciuc vulcanizat neintarit, ca si tuburile si tevile al caror perete din cauciuc vulcanizat este intarit printr-o stratificare constand, de exemplu, dintr-un strat sau din mai multe straturi textile sau dintr-un strat sau din mai multe straturi paralelizate din fire textile, sau din fire metalice scufundate in cauciuc. Aceste tuburi si tevi pot comporta, dealtfel, in exterior un invelis din tesatura subtire sau o infasurare sau tresaj din fire textile; ele pot comporta de asemenea, in exterior sau in interior, o spirala din fir metalic.
In schimb, aceasta pozitie nu cuprinde tuburile, tevile si furtunele din materiale textile, zise furtune tesute, al caror interior a fost captusit, in vederea asigurarii etanseitatii, cu latex de cauciuc sau care comporta o inima constituita dintr-o camasa de cauciuc. Aceste tuburi si tevi apartin de pozitia nr. 59.09.
Tuburile si tevile chiar prevazute cu accesorii (de exemplu garnituri, coturi, racorduri) se clasifica la aceasta pozitie, daca isi mentin caracterul de tuburi sau tevi.
Se clasifica de asemenea la aceasta pozitie tuburile din cauciuc vulcanizat, taiate la lungime sau nu, daca lungimea nu este mai mica decat cea mai mare sectiune transversala (lungimea tuburilor destinate la fabricarea camerelor de aer, de exemplu).

40.10 - BENZI TRANSPORTOARE SAU CURELE DE TRANSMISIE, DIN CAUCIUC VULCANIZAT.
- Benzi transportoare:
4010.11 - Ramforsate numai cu metal
4010.12 -- Ramforsate numai cu materiale textile
4010.13 - - Ramforsate numai cu materiale plastice
4010.19 - - Altele
- Curele de transmisie
4010.21 - - Curele de transmisie de sectiune trapezoidala, chiar striate, continue (fara sfarsit), cu o circumferinta peste 60 cm dar de maximum 180 cm
4010.22 - - Curele de transmisie trapezoidale, chiar striate, continue (fara sfarsit) cu o circumferinta peste 180 cm dar de maximum 240 cm
4010.23 - - Curele de transmisie crestate (sincrone), continue (fara sfarsit) cu o circumferinta peste 60 cm dar de maximum 150 cm
4010.24 - - Curele de transmisie crestate (sincrone), continue (fara sfarsit) cu o circumferinta peste 150 cm, dar de maximum 198 cm
4010.29 - - Altele
Aceasta pozitie cuprinde benzile transportoare sau curelele de transmisie in intregime din cauciuc vulcanizat, cele din tesatura impregnata, acoperita sau stratificata cu ajutorul cauciucului si cele fabricate pornind de la fire sau fibre textile impregnate, unse, acoperite sau blindate cu cauciuc (vezi Nota 8 a acestui Capitol). Ea cuprinde de asemenea curelele din cauciuc vulcanizat, armate cu ajutorul unei tesaturi din fibra de sticla, cu fibre de sticla sau cu plasa metalica.
Curelele si benzile, altele decat cele constand in intregime din cauciuc vulcanizat, sunt constituite in general dintr-o carcasa compusa din mai multe straturi de tesatura, cauciucata sau nu, (tesatura cu batatura si urzeala, materiale tricotate, straturi paralele din fire textile etc.) sau din cabluri sau benzi de otel si imbracate cu cauciuc vulcanizat invelind in intregime carcasa mentionata.
Aceasta pozitie cuprinde si curelele de lungime nedeterminata, destinate sa fie taiate la dimensiune, ca si curelele deja taiate la lungime si ale caror extremitati sunt sau nu racordate sau echipate cu dispozitive de racordare: ea cuprinde de asemenea si curelele fara sfarsit (continue).
Sectiunea acestor benzi si curele poate fi dreptunghiulara, trapezoidala, rotunda, etc.
Benzile si curelele trapezoidale sunt curele a caror sectiune prezinta unul sau mai multe profile trapezoidale. Aceste profile trapezoidale sunt destinate asigurarii unei bune cuplari a curelei pe profil si unei alunecari minime. Pozitia cuprinde benzile si curelele a caror sectiune prezinta:
A) Un singur profil trapezoidal.
B) Profile trapezoidale pe fata externa si pe fata interna.
C) Cel putin doua profile trapezoidale pe aceeasi fata.
Canelurile cu crestaturi (mulate sau taiate) vizibile pe curelele trapezoidale au drept rol reducerea tensiunii de incovoiere si de a contribui la disiparea caldurii produse de flexiunea rapida, cum este cazul mecanismelor de antrenare, unde curelele se infasoara cu viteza mare pe profile de diametre mici. Aceste caneluri ce nu sunt prezente decat pe curele trapezoidale n-au nici o consecinta asupra clasificarii.
Curelele de transmisie crestate (sincrone) sunt concepute a transmite putere si sa mentina un raport de rotatie constant. Articolul, in ansamblul sau, este uneori simplu prezentat sub numele de curea sincrona sau pozitiva.
Crestaturile ce se gasesc in general la suprafata interioara a curelei sunt prevazute pentru a se adapta pe roata, daca janta e striata. Curelele sincrone nu au sectiune trapezoidala.
Curelele pot sa se prezinte sub forma unui tub din care produsele finite pot fi decupate. Aceasta prezentare nu are nici o incidenta asupra clasificarii.

crestata
(sincrona)

Benzile de transport sau curelele de transmisie prezentate impreuna cu masinile sau aparatele pentru care au fost construite, se clasifica cu masinile sau aparatele respective (Sectiunea XVI in special), chiar daca ele nu sunt montate.

40.11 - anvelope pneumatice noi, din cauciuc (+).
4011.10 - De tipul celor utilizate pentru autoturisme (inclusiv cele de tip <break> si cele de curse)
4011.20 - De tipul celor utilizate pentru autobuze si camioane
4011.30 - De tipul celor utilizate pentru camioane
4011.40 - De tipul celor utilizate pentru motociclete
4011.50 - De tipul celor utilizate pentru biciclete
- Altele:
4011.91- - Cu crampoane, cu profile "os de peste" sau similare
4011.99 - - Altele
Articolele vizate aici sunt destinate echiparii rotilor vehiculelor si vehiculelor aeriene de toate felurile, de asemenea rotilor si rotitelor-jucariilor, masinilor, materialelor de artilerie, etc. Ele pot fi prevazute sau nu cu camera de aer.

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 4011.91
Ilustratii ale unor tipuri de anvelope relevante in acest Subcapitol sunt prezentate in continuare:

40.12 - ANVELOPE PNEUMATICE RESAPATE SAU UZATE DIN CAUCIUC; BANDAJE, BENZI DE RULARE AMOVIBILE PENTRU PNEURI SI "FLAPSURI", DIN CAUCIUC.
4012.10 - Anvelope pneumatice resapate
4012.20 - Anvelope pneumatice uzate
4012.90 - Altele
Pozitia cuprinde pneurile de cauciuc resapate ca si pneurile de cauciuc uzate, susceptibile de a mai fi utilizate in starea data sau de a fi resapate.
Bandajele (pline sau cave) sunt destinate sa echipeze de exemplu rotile, rotitele de jucarie, de mobile. Bandajele cave, care au un volum de aer etans, sunt destinate sa echipeze rotile carucioarelor, ale vehiculelor mici si ale masinilor asemanatoare. Benzile de rulare amovibile pentru pneuri sunt destinate sa fie montate pe o carcasa pneumatica conceputa in acest scop. Termenul benzi de rulare amovibile pentru pneuri cuprinde de asemenea, benzile de rulare care sunt lipite la periferia carcasei pneumatice si au in general un profil striat. Sunt utilizate pentru resaparea pneurilor. "Flapsurile" sunt destinate sa protejeze camera de aer impotriva contactului cu janta metalica sau cu extremitatile spitelor.
Pozitia exclude bandajele pline sau cave fabricate din materiale ale Capitolului 39. De exemplu poliuretanul (Sectiunea XVII, in general) si pneurile uzate inutilizabile pentru resaoare (pozitia nr. 40.04).

40.13 - CAMERE DE AER, DIN CAUCIUC.
4013.10 - De tipul celor utilizate pentru autoturisme (inclusiv vehiculele de tip "break" si vehiculele de sursa), pentru autobuze sau camioane
4013.20 - De tipul celor utilizate pentru biciclete
4013.90 - Altele
Camerele de aer sunt utilizate de exemplu pentru a echipa pneurile vehiculelor rutiere cu motor, pneurile remorcilor sau ale bicicletelor.

40.14 - ARTICOLE DE IGIENA SAU DE FARMACIE (INCLUSIV TETINELE) DIN CAUCIUC VULCANIZAT NEDURIFICAT, CHIAR CU PARTI DIN CAUCIUC DURIFICAT (EBONITA).
4014.10 - Prezervative
4014.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde articolele din cauciuc vulcanizat, nedurificat, cu sau fara garnituri din cauciuc intarit (ebonita) sau din alte materiale, utilizate in scopuri de igiena de profilaxie, cum sunt: prezervativele, canulele, baloanele de injectare si pentru alte utilizari (pentru picuratoare, vaporizatoare etc.), tetine, pompite de supt, pungi de gheata, buiote, saci de oxigen, degetare, perne pneumatice pentru bolnavi.
Imbracamintea si accesoriile de imbracaminte (inclusiv manusile si si imbracamintea de protectie contra razelor X) intra in pozitia nr. 40.15.

40.15 - IMBRACAMINTE SI ACCESORII DE IMBRACAMINTE (INCLUSIV MANUSI) DIN CAUCIUC VULCANIZAT NEDURIFICAT, PENTRU ORICE UTILIZARE (+).
- Manusi:
4015.11 - - Pentru chirurgie
4015.19 - - Altele
4015.90 - Altele
Fie ca sunt asamblate prin lipire, prin coasere sau obtinute in alt mod, aceasta pozitie cuprinde imbracamintea si accesoriile de imbracaminte (inclusiv manusile) de exemplu imbracamintea, manusile, sorturile etc., de protectie pentru chirurgie si radiologie, imbracamintea pentru scafandri etc.:
1) In intregime din cauciuc.
2) Din tesatura, tricotaje, pasle si netesute, impregnate, unse, acoperite sau stratificate cu cauciuc, altele decat cele care se clasifica la Sectiunea XI (vezi Nota 3 a Capitolului 56 si Nota 4 a Capitolului 59).
3) Din cauciuc combinat cu parti din materiale textile, cu conditia ca ele sa-si mentina caracterul esential de articole din cauciuc.
Printre articolele susceptibile de a intra in una dintre aceste trei grupe mentionate mai sus, pot fi mentionate: pelerinele, sorturile, subrasurile, bavetele, centurile, centurile-corset etc.
Sunt excluse din acest Capitol:
a) Imbracamintea si accesoriile de imbracaminte din materiale textile asociate cu fire de cauciuc (Capitolele 61 sau 62).
b) Incaltamintea si partile de incaltaminte din Capitolul 64.
c) Acoperitoarele pentru cap si partile lor din Capitolul 65, inclusiv castile de baie.

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia 4015.11
Sunt considerate drept manusi pentru chirurgie articolele subtiri de tipul celor purtate de chirurgi, fabricate prin imersiune, care prezinta o rezistenta mare la desirare. Ele sunt prezentate in general in ambalaje sterile.

40.16 - ALTE ARTICOLE DIN CAUCIUC VULCANIZAT NEDURIFICAT.
4016.10 - Din cauciuc alveolar
- Altele:
4016.91 - - Acoperitoare de podea si stergatoare de picioare
4016.92 - - Gume de sters
4016.93 - - Garnituri
4016.94 - - Parasocuri, chiar gonflabile, pentru arostarea navelor
4016.95 - - Alte articole gonflabile
4016.99 - - Altele
Pozitia cuprinde toate articolele din cauciuc vulcanizat nedurificat, care nu sunt cuprinse nici in pozitiile precedente ale Capitolului, nici cuprinse in alte Capitole.
Pozitia cuprinde:
1) Articolele din cauciuc alveolar.
2) Acoperitorile de podele si covoarele (inclusiv covoarele de baie), altele decat covoarele de forma patrata sau dreptunghiulara, obtinute prin decuparea simpla a placilor sau foilor de cauciuc, fara prelucrare decat, eventual, o simpla prelucrare de suprafata (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 40.08).
3) Gumele de sters.
4) Imbinarile si garniturile.
5) Parasocurile pentru acostarea navelor, chiar gonflabile.
6) Saltelele, pernitele, pernele si celelalte articole gonflabile (altele decat cele din pozitiile nr. 40.14 si 63.06).
7) Bratarile elastice si lanturile din cauciuc, pungile de tutun, literele, cifrele si altele similare pentru tampoane-amortizoare.
8) Dopurile si rondelele pentru inchiderea flacoanelor.
9) Rotoarele pentru pompe si mori, ca si alte articole adecvate utilizarilor tehnice (inclusiv piesele si accesoriile pentru masinile si aparatele Sectiunii XVI si instrumentele si aparatele din Capitolul 90).
10) Blocurile amortizoare din cauciuc, bavetele aparatoare de noroi si acoperitoarele de pedale pentru vehicule cu motor, patinele de frana, aparatoarele de noroi si blocurile de pedale pentru vehicule cu doua roti, ca si celelalte piese si accesorii pentru materialul de transport din Sectiunea XVII.
11) Placile, foile si benzile decupate in forme altele decat cea patrata sau dreptunghiulara si articolele de genul celor excluse din pozitia nr. 40.08, deoarece sunt frezate, turnate, asamblate prin lipire sau prin coasere sau prelucrate in alt mod.
12) Peticele de forma patrata sau dreptunghiulara, cu margini tesite ca si peticele de toate celelalte forme, destinate la repararea camerelor de aer, obtinute prin formare, decupare sau slefuire si constituite de cele mai multe ori dintr-un strat de cauciuc autovulcanizat pe un suport din cauciuc vulcanizat si, sub rezerva dispozitiilor din Nota 4 a Capitolului 59, aceleasi articole compuse din mai multe straturi de tesaturi si din cauciuc.
Pozitia exclude:
a) Articolele din tesatura, tricotaje, pasle si netesute, impregnate, unse, acoperite sau stratificate cu cauciuc, apartinand de Sectiunea XI (vezi Nota 3 a Capitolului 56, si Nota 4 a Capitolului 59) si articolele din materiale textile asociate cu fire de cauciuc (Sectiunea XI).
b) Incaltamintea si partile de incaltaminte din Capitolul 64.
c) Acoperitorile de cap si partile lor din Capitolul 65, inclusiv castile de baie.
d) Dispozitivele de fixare cu ventuza constituite dintr-o montura, un maner, un levier destinat la crearea depresiunii, din metale comune si din cupole de cauciuc (Sectiunea XV).
e) Barcile si plutele din cauciuc (Capitolul 89).
f) Componentele si accesoriile unor instrumente muzicale (Capitolul 92).
g) Saltelele, pernitele si pernele din cauciuc alveolar acoperite sau nu, inclusiv pernele de incalzire electrice avand in interior cauciuc alveolar, din pozitia nr. 94.04.
h) Jocurile, jucariile si articolele pentru divertisment si pentru sport si componentele lor, din Capitolul 95.
i.j) Stampilele, numerotatoarele, compostoarele, datoarele, timbrele de mana si altele similare, precum si celelalte articole din Capitolul 96.

40.17 - CAUCIUC DURIFICAT (DE EXEMPLU EBONITA) SUB TOATE FORMELE, INCLUSIV DESEURILE SI RESTURILE; ARTICOLE DIN CAUCIUC DURIFICAT (EBONITA).
Cauciucul durificat (ebonita) este obtinut prin vulcanizarea cauciucului cu o proportie mare de sulf (peste 15 parti la 100 parti de cauciuc). Cauciucul durificat poate sa contina de asemenea si pigmenti precum si cantitati mari de umplutura, de exemplu carbon, argila si silice. Fara umplutura, pigmenti si structuri celulare, cauciucul durificat este un material dur, negru maroniu (uneori rosu), care este practic neflexibil si neelastic si poate fi format, taiat, perforat, lustruit etc. Multe cauciucuri durificate dobandesc un aspect foarte lucios cand sunt polizate.
Pozitia cuprinde cauciucul durificat, inclusiv varietatea alveolara sau poroasa sub toate formele, ca si deseurile si resturile.
Se clasifica aici ansamblurile de piese din cauciuc intarit (ebonita) nedenumite si necuprinse in alte Capitole, in special: cuvele, chiuvetele, manerele pentru articole de cutitarie, mansetele, butoanele de comanda, mansoanele pentru orice uz, articolele de tevarie, dopurile, articolele de igiena etc.
Pozitia exclude, in principal:
a) Piesele din cauciuc intarit (ebonita) pentru masini sau aparate mecanice sau electrice, ca si toate obiectele sau componentele de obiecte din cauciuc intarit (ebonita) pentru uzul electronic din Sectiunea XVI.
b) Piesele si accesoriile din cauciuc intarit (ebonita) pentru vehicule etc., care se clasifica in Capitolele 86 pana la 88.
c) Instrumentele si aparatele pentru medicina, chirurgie, tehnica dentara sau tehnica veterinara, ca si celelalte instrumente si aparate din Capitolul 90.
d) Instrumentele muzicale si componentele lor (Capitolul 92).
e) Componentele de arme si in special placile pentru patul armelor de foc (Capitolul 93).
f) Mobilele, aparatele de iluminat si alte articole din Capitolul 94.
g) Jocurile, jucariile, articolele de divertisment sau pentru sport (Capitolul 95).
h) Articolele gen perie si celelalte articole din Capitolul 96.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016