Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 4 din 5 ianuarie 2000  LAPTE SI PRODUSE LACTATE; OUA DE PASARI; MIERE NATURALA; PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALA, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 4 din 5 ianuarie 2000 LAPTE SI PRODUSE LACTATE; OUA DE PASARI; MIERE NATURALA; PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALA, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000
LAPTE SI PRODUSE LACTATE; OUA DE PASARI; MIERE NATURALA;
PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALA,
NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE

Note de Capitol.
1. - Se considera lapte, laptele complet si laptele partial sau integral degresat.
2. - In sensul pozitiei nr. 04.05:
a) Prin termenul unt se intelege unt natural, unt din zer sau unt "recombinat" (proaspat, sarat sau ranced, chiar daca se afla in recipiente inchise ermetic) provenind exclusiv din lapte, al carui continut in substante grase este de minimum 80%, dar de maximum 95% in greutate, avand un continut maxim de substante solide negrase din lapte de 2% in greutate si un continut maxim de apa de 16% in greutate. Untul nu are adaugate emulsifiante dar poate contine clorura de sodiu, coloranti alimentari, saruri de neutralizare si culturi de bacterii lactice inofensive.
Prin expresia pasta din lapte pentru tartine se intelege emulsiile de tip "apa in ulei" care pot fi intinse pe tartine, care contin ca substante grase numai substante grase lactate si al caror continut de substante grase din lapte este de minimum 39%, dar sub 80% in greutate.
3. Produsele obtinute prin concentrarea zerului cu adaos de lapte sau de substante grase din lapte se clasifica ca branzeturi, la pozitia nr. 04.06, cu conditia ca acestea sa aiba urmatoarele trei caracteristici:
a) sa aiba un continut de grasimi din lapte de minimum 5%, calculat la greutate/substanta uscata;
b) sa aiba un continut de substanta uscata, calculat la greutate, minimum 70%, dar nu mai mult de 85%;
c) sa aiba o forma sau sa li se poata da o forma.
4. Capitolul nu cuprinde:
a) produsele obtinute din zer si care contin in greutate peste 95% lactoza, exprimata in lactoza anhidra calculata la substanta uscata (pozitia nr. 17.02); si nici
b) albuminele (inclusiv concentratele de mai multe proteine din zer, continand, in greutate calculata la substanta uscata, mai mult de 80% proteine din zer) (pozitia nr. 35.02), si nici globulinele (pozitia nr. 35.04)
Note de subpozitii.
1. In sensul subpozitiei nr. 0404.10, prin zer modificat se inteleg produsele continand componentele zerului, adica zerul din care s-a eliminat total sau partial lactoza, proteinele sau sarurile minerale, sau la care s-au adaugat componentele naturale ale zerului, ca si produsele obtinute amestecand componentele naturale ale zerului.
2. In sensul subpozitiei nr. 0405.10, termenul unt nu include untul deshidratat sau topit (pozitia nr. 0405.90).

CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde:
I. Produsele lactate:
A) Lapte, adica laptele complet si laptele partial sau integral degresat.
B) Smantana.
C) Laptele acru, laptele si smantana prinse, iaurtul, chefirul si alte tipuri de lapte si smantana fermentate sau acidulate.
D) Zerul.
E) Produsele pe baza de componente naturale ale laptelui, nedenumite si necuprinse in alta parte.
F) Untul si alte substante grase provenind din lapte; paste din lapte pentru tartine.
G) Branza si cas.
Produsele mentionate la paragrafele A) pana la E) de mai sus, pot contine in afara componentelor naturale ale laptelui (de exemplu lapte imbogatit cu vitamine sau saruri minerale), cantitati mici de stabilizatori (de exemplu fosfat disodic, citrat trisodic si clorura de calciu) care permit pastrarea consistentei naturale a laptelui in timpul transportului sub forma lichida, ca si cantitati foarte mici de agenti antioxidanti sau de vitamine pe care laptele nu le contine de obicei. La unele dintre produsele in cauza pot fi, de asemenea, adaugate cantitati mici de produse chimice (de exemplu bicarbonat de sodiu) necesare fabricarii lor; produsele sub forma de praf, sau granule pot contine emulsifianti (anticoagulanti) cum ar fi fosfolipide, dioxid de siliciu amorf.
In schimb, Capitolul exclude produsele obtinute pe baza de zer, continand peste 95% lactoza in greutate, exprimata in lactoza anhidra, calculata la substanta uscata (pozitia nr. 17.02). In scopul calcularii procentului de lactoza in greutate continuta intr-un produs, expresia "substanta uscata" trebuie sa fie considerata ca excluzand apa libera si apa de cristalizare.
Sunt de asemenea excluse din acest Capitol urmatoarele produse:
a) Preparatele alimentare pe baza de produse lactate (mai ales cele de la pozitia nr. 19.01).
b) Produsele ce provin din inlocuirea in lapte a unuia sau mai multor componente naturale (de exemplu substante grase de tip butiric) printr-o alta substanta (de exemplu substante grase de tip oleic) (pozitia nr. 19.01 sau 21.06).
c) Inghetatele pentru consum (pozitia nr. 21.01).
d) Medicamentele de la Capitolul 30.
e) Caseina (pozitia nr. 31.01), lactalbumina (pozitia nr. 31.02) si caseina intarita (pozitia nr. 39.13).
II. Ouale de pasare si galbenusurile de oua.
III. Mierea naturala.
IV. Produsele comestibile de origine animala, nedenumite si necuprinse in alta parte.

04.01 - LAPTE SI SMANTANA DIN LAPTE, NECONCENTRATE, FARA ADAOS DE ZAHAR SAU ALTI INDULCITORI.
0401.10 - Cu un continut, in greutate, de substante grase de maximum 1%.
0401.20 - Cu un continut, in greutate, de substante grase peste 1% dar de maximum 6%.
0401.30 - Cu un continut, in greutate, de substante grase peste 6%.

Pozitia cuprinde laptele asa cum este definit la Nota 1 a acestui Capitol si smantana, chiar pasteurizate, sterilizate sau altfel conservate, omogenizate sau peptonizate, cu exceptia laptelui si a smantanii concentrate sau la care s-au adaugat zahar sau alti indulcitori (pozitia nr. 04.02) si a laptelui si a smantanii, prinse, fermentate sau acidulate (pozitia nr. 04.03).
Totusi, produsele acestei pozitii pot fi prezentate in stare congelata si pot sa contina aditivii mentionati in Consideratiile generale ale Capitolului. Aceasta pozitie cuprinde, de asemenea, laptele si smantana reconstituite, a caror compozitie, calitativa si cantitativa, este aceeasi cu a produselor naturale.

04.02 - LAPTE SI SMANTANA DIN LAPTE, CONCENTRATE SAU CU ADAOS DE ZAHAR SAU ALTI INDULCITORI (+).
0402.10 - Pudre, granule sau alte forme solide, cu un continut de substante grase de maximum 1,5% din greutate
- Pudre, granule sau alte forme solide, cu un continut de substante grase peste 1,5% din greutate:
0402.21 - - Fara adaos de zahar sau alti indulcitori
0402.29 - - Altele
- Altele:
0402.91 - - Fara adaos de zahar sau alti indulcitori (edulcoranti)
0402.99 - - Altele

Pozitia cuprinde laptele asa cum este definit la Nota 1 a acestui Capitol si smantana, concentrate (de exemplu evaporate) sau cu adaos de zahar sau alti indulcitori, in stare lichida, pastoasa sau solida (in blocuri, pudre sau granule), chiar conservate sau reconstituite.
Laptelui praf i se pot adauga mici cantitati de amidon (maxim 5% din greutate) mai ales pentru mentinerea laptelui reconstituit in starea sa fizica normala.
Pozitia exclude:
a) laptele si smantana prinse, fermentate sau acidulate (pozitia nr. 04.03).
b) bauturile din lapte aromatizat sau cu ciocolata (pozitia nr. 22.02).
Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 0402.10; 0402.21 si 0402.29
Aceste subpozitii nu cuprind laptele si smantana din lapte, concentrate, prezentate sub forma de pasta (pozitia nr. 0402.91 si 0402.99).

04.03 - LAPTE ACRU, LAPTE SI SMANTANA PRINSE, IAURT, CHEFIR SI ALTE SORTIMENTE DE LAPTE SI SMANTANA FERMENTATE SAU ACIDULATE, CHIAR CONCENTRATE SAU CU ADAOS DE ZAHAR SAU ALTI INDULCITORI SAU AROMATIZATE SAU CU ADAOS DE FRUCTE SAU CACAO.
0403.10 - Iaurt
0403.90 - Altele

Pozitia cuprinde laptele acru, laptele si smantana fermentate sau acidulate de orice fel, mai ales lapte si smantana prinse, iaurtul si chefirul. Produsele acestei pozitii se pot prezenta in stare lichida, pastoasa sau solida (inclusiv congelata) si pot fi concentrate (de exemplu evaporate, in bloc, praf sau granule) sau conservate.
Laptele fermentat de la aceasta pozitie poate fi laptele praf de la pozitia nr. 04.02 cu adaos de mici cantitati de fermenti lactici pentru a fi utilizat in prepararea mezelurilor sau ca aditiv in alimentatia animalelor.
Laptele acidulat de la aceasta pozitie poate fi laptele praf de la pozitia nr. 04.02 la care s-au adaugat cantitati mici de acid (inclusiv suc de lamaie) in stare cristalina, pentru a se obtine lapte prins, care pentru a fi reconstituit, este amestecat cu apa.
Independent de aditivii mentionati in Consideratiile generale ale Capitolului, produselor acestei pozitii li se pot adauga zahar sau alti indulcitori, aromatizanti, fructe (inclusiv pulpa de fructe si dulceata) sau cacao.

04.04 - ZER, CHIAR CONCENTRAT SAU CU ADAOS DE ZAHAR SAU DE ALTI INDULCITORI, PRODUSE OBTINUTE DIN COMPUSI NATURALI AI LAPTELUI, CHIAR CU ADAOS DE ZAHAR SAU ALTI INDULCITORI, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE.
0404.10 - Zer, modificat sau nu, chiar concentrat sau cu adaos de zahar sau alti indulcitori.
0404.90 - Altele

Pozitia cuprinde zerul (adica componentele naturale care raman dupa eliminarea substantelor grase si a caseinei din lapte) si zerul modificat (vezi Nota 1 de subpozitie a Capitolului). Aceste produse pot fi prezentate in stare lichida, pastoasa sau solida (inclusiv congelat), chiar partial delactozate sau demineralizate si pot fi concentrate (de exemplu pudre) sau conservate.
Pozitia cuprinde, de asemenea, produsele proaspete sau conservate ce constau din componente naturale ale laptelui, avand alta compozitie decat produsul natural, daca nu sunt descrise mai specific in alta parte. Pozitia cuprinde deci produsele din care una sau mai multe componente naturale ale laptelui au fost extrase, laptele la care au fost adaugate componente naturale ale acestuia (de exemplu pentru a se obtine un produs cu continut ridicat de proteine).
Independent de componentele naturale ale laptelui si de aditivii mentionati in Consideratiile generale ale Capitolului, produsele de la aceasta pozitie pot avea adaos de zahar sau de alti indulcitori.
Produselor sub forma de pudra de la aceasta pozitie, si mai ales zerului, li se pot adauga mici cantitati de fermenti lactici pentru a fi utilizate in prepararea mezelurilor si ca aditivi in alimentatia animalelor.
Pozitia nu cuprinde:
a) Laptele smantanit si laptele reconstituit a caror compozitie calitativa si cantitativa este aceeasi cu cea a laptelui natural (pozitia nr. 04.01 sau 04.02).
b) Branza pe baza de zer (pozitia nr. 04.06).
c) Produsele obtinute pe baza de zer si continand peste 95% lactoza in greutate, exprimata in lactoza anhidra calculata la substanta uscata (pozitia nr. 17.02).
d) Preparatele alimentare pe baza de componente naturale ale laptelui, dar care contin alte substante a caror prezenta in produsele acestui Capitol nu este permisa (pozitia nr. 19.01, mai ales).

04.05 - UNT SI ALTE SUBSTANTE GRASE PROVENIND DIN LAPTE; PASTE DIN LAPTE PENTRU TARTINE.
0405.10 - Unt
0405.20 - Paste din lapte pentru tartine
0405.90 - Altele

Pozitia cuprinde:
A) Untul.
Aceasta grupa cuprinde untul natural, untul din zer si untul recombinat (proaspat, sarat sau ranced, chiar in recipiente inchise ermetic). Untul trebuie sa provina in exclusivitate din lapte si sa aiba un continut in substante grase din lapte de minimum 80% dar de maximum 95% in greutate, un continut maximal in componente solide ale laptelui, altele decat grasimile, de 2% in greutate si un continut maxim de apa de 16% in greutate. Untul nu trebuie sa contina adaos de emulsifianti, dar poate contine clorura de sodiu (sare), coloranti alimentari, saruri de neutralizare si culturi de bacterii lactice inofensive (vezi Nota 2a) a Capitolului).
Grupa cuprinde, de asemenea, untul fabricat pe baza de lapte de capra sau de oaie.
B) Pastele din lapte pentru tartine.
Aceasta grupa cuprinde pastele din lapte pentru tartine, adica emulsiile de tip "apa in ulei" care pot fi intinse pe tartine, continand ca substante grase, numai substante grase lactate intr-o proportie de minimum 39% dar de maximum 80% in greutate (vezi Nota 2b) a Capitolului). Pastele din lapte pentru tartine pot contine ingrediente precum culturi de bacterii lactice inofensive, vitamine, clorura de sodiu (sare), zahar, gelatina, amidon, coloranti alimentari, arome, emulsifianti, agenti de crestere a vascozitatii si agenti de conservare.
C) Alte substante grase provenite din lapte.
Aceasta grupa cuprinde alte substante grase provenind din lapte (de exemplu substante grase lactate, grasime butirica si ulei butiric). Uleiul butiric este obtinut prin extragerea apei si a substantelor negrase din unt sau din smantana.
Grupa cuprinde, de asemenea, untul deshidratat si untul fabricat in special din lapte de bivolita sau de vaca, ca si produsele constituite dintr-un amestec de unt si cu cantitati mici de ierburi fine, condimente, produse aromatizante, usturoi etc. (atat timp cat conserva proprietatile produselor cuprinse in pozitie).
Pozitia exclude pastele din lapte pentru tartine care contin ca substante grase, alte substante grase care nu provin din lapte sau al caror continut in substante grase lactate este mai mic de 39% in greutate (care fac parte in general din pozitiile nr. 15.17 sau nr. 21.06).

04.06 - BRANZETURI SI CASURI.
0406.10 - Branzeturi proaspete (nefermentate sau neconservate), inclusiv branza din zer si casuri
0406.20 - Branzeturi rase sau pudra, de orice tip
0406.30 - Branzeturi topite, altele decat cele rase sau pudra
0406.40 - Branzeturi cu mucegaiuri
0406.90 - Alte branzeturi

Pozitia cuprinde toate tipurile de branzeturi:
1) Branza proaspata (inclusiv branza obtinuta pe baza de zer sau lapte acru) si casul. Branza proaspata este o branza care nu a suferit nici o fermentatie si care este buna de consum un timp limitat dupa fabricare (de exemplu Riccota, Broccio, branza taraneasca-cottage cheese, branza grasa, Mozarella).
2) Branzeturile rase sau pudra.
3) Branzeturile topite, este vorba de produse obtinute prin taierea, sfaramarea si topirea cu ajutorul caldurii si al unor agenti emulsifianti sau acidifianti (inclusiv sare de topire), a unuia sau mai multor tipuri de branzeturi si a unuia sau mai multor produse din cele care urmeaza: smantana si alte produse lactate, sare, condimente, produse aromatizante, coloranti si apa.
4) Branzeturile cu mucegaiuri (Roquefort, Gorgonzola etc).
5) Branzeturile moi (Camembert, Brie etc.).
6) Branzeturile semi-tari sau tari (Cheddar, Gouda, Gruyere, Parmesan etc.).
Branza din zer este obtinuta prin concentrarea zerului cu adaugare de lapte sau de substante grase din lapte. Se clasifica la aceasta pozitie numai daca prezinta urmatoarele trei caracteristici:
a) sa aiba un continut de substante grase din lapte de minimum 5%, calculat la greutatea extractului uscat;
b) sa aiba un continut de extract uscat, calculat la greutate, de minimum 70%, dar de maximum 85%;
c) sa aiba o forma sau sa li se poata da o forma.
Prezenta in branzeturi a carnii, a pestelui, a crustaceelor, a aromelor, a condimentelor, a legumelor, a fructelor, a alunelor, a vitaminelor sau a laptelui smantanit sub forma de pudra etc., nu le modifica clasificarea, atata timp cat produsul pastreaza caracterul de branza.
Branzeturile care sunt acoperite cu aluat sau pesmet (pane), chiar prefierte, se clasifica la aceasta pozitie, atata timp cat isi pastreaza caracterul de branzeturi.

04.07 - OUA DE PASARI, IN COAJA, PROASPETE, CONSERVATE SAU GATITE

Pozitia cuprinde ouale de pasari de curte sau de alte pasari, in coaja, proaspete (inclusiv pentru clocit), conservate sau gatite.

04.08 - OUA DE PASARI, FARA COAJA SI GALBENUSURI DE OU, PROASPETE, USCATE, GATITE PRIN FIERBERE IN APA SAU IN ABURI, TURNATE IN FORMA, CONGELATE SAU ALTFEL CONSERVATE, CHIAR DACA SUNT CU ADAOS DE ZAHAR SAU DE ALTI INDULCITORI.
- Galbenusuri de ou:
0408.11 - - Uscate
0408.19 - - Altele
- Altele:
0408.91 - - Uscate
0408.99 - - Altele

Pozitia cuprinde ouale intregi fara coaja, precum si galbenusurile de ou. Produsele de la aceasta pozitie pot fi proaspete, uscate, fierte in aburi sau apa, turnate in forma (de exemplu oua numite "lungi", de forma cilindrica), congelate sau altfel conservate. Toate aceste produse, chiar cu adaos de zahar sau de alti indulcitori, se clasifica la aceasta pozitie, indiferent daca sunt destinate alimentatiei sau utilizarilor tehnice (de exemplu tabacarie).
Pozitia exclude:
a) Uleiul de galbenus de oua (pozitia nr. 15.06).
b) Preparatele pe baza de oua, asezonate, continand condimente sau alti aditivi (pozitia nr. 21.06).
c) Lecitina (pozitia nr. 29.23).
d) Albusuri de ou prezentate separat (albumina) (pozitia nr. 35.02).

04.09 - MIERE NATURALA.

Pozitia cuprinde mierea de albine (Apis mellifera) sau de alte insecte, centrifugata, in fagure sau continand bucati de fagure, fara adaos de zahar sau de alte substante. Diversele tipuri de miere pot fi denumite in functie de floarea din care provin, de originea lor sau chiar de culoare.
Inlocuitorii de miere si amestecurile de miere naturala cu inlocuitori de miere se clasifica la pozitia nr. 17.02.

04.10 - PRODUSE COMESTIBILE DE ORIGINE ANIMALA, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE.

Pozitia cuprinde produsele de origine animala destinate alimentatiei umane, nedenumite si necuprinse la alte pozitii ale Nomenclaturii.
Cuprinde mai ales:
1) Ouale de broasca testoasa. Aceste oua, ale anumitor specii acvatice (broaste testoase de mare sau de apa dulce), pot fi proaspete, uscate sau altfel conservate.
Uleiul de oua de broasca testoasa se clasifica la pozitia nr. 15.06.
2) Cuiburile de Colocallia froncia, impropriu denumite "cuiburi de randunica". Aceste cuiburi sunt formate dintr-o substanta secretata de pasare si care se solidifica rapid la contactul cu aerul.
Pot fi in stare bruta sau tratate pentru a le fi indepartate penele, puful, praful si alte impuritati, pentru a deveni comestibile. In aceasta stare ele au, in general, forma unor fasii si fire de culoare albicioasa.
Foarte bogate in proteine, cuiburile de randunica sunt folosite aproape exclusiv pentru pregatirea supelor, ciorbelor sau altor preparate culinare.
Pozitia nu cuprinde sangele de animale, chiar si comestibil, lichid sau uscat (pozitia nr. 05.11 sau 30.02).
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016