Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PRODUSE FOTOGRAFICE SAU CINEMATOGRAFICE
Note de Capitol.
1. - Acest Capitol nu cuprinde deseurile si rebuturile.
2. - In acest Capitol, termenul "fotografic" reprezinta procedeul care permite formarea in mod direct sau in mod indirect de imagini vizibile prin actiunea luminii sau a altor forme de radiatie asupra unor suprafete fotosensibile.
CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde placile, peliculele, filmele, hartiile, cartoanele si textilele destinate reproducerii fotografice, in alb-negru sau color, acoperite cu un strat sau cu mai multe straturi de emulsie sensibila la lumina sau cu diferite alte radiatii (de exemplu raze infrarosii sau ultraviolete, raze X, raze gamma sau radiatii nucleare) avand suficienta energie pentru a face sa reactioneze suprafetele sensibile la fotoni (sau fotosensibile), radiatii cu o lungime de unda de maximum 1300 nanometri in spectrul electromagnetic (de exemplu raze gamma, raze X, raze ultraviolete si raze apropiate de cele infrarosii) ca si radiatii de particule (sau radiatii nucleare).
Emulsiile utilizate in mod curent sunt pe baza de halogenuri de argint (bromura de argint, bromoiodura de argint etc.) sau de alte saruri ale metalelor pretioase; dar anumite emulsii utilizate in scopuri particulare (reproducerea planurilor sau a desenelor industriale, reproducere fotomecanica etc.) sunt pe baza de ferocianura de potasiu sau de alti compusi ai fierului, pe baza de bicromat de amoniu sau de potasiu sau pe baza de saruri de diazoniu pentru emulsiile diazoice etc.
A) Placile, peliculele si filmele se clasifica la acest Capitol, daca sunt:
1) Sensibilizate, dar neimpresionate,
2) Impresionate, adica expuse la actiunea luminii sau a altor forme de radiatie, indiferent daca au fost sau nu developate, adica tratate chimic cu scopul vizualizarii impresionarii fotografice.
Placile, peliculele si filmele pot fi negative (lumina si umbrele sunt atunci inversate), pozitive (pozitive obisnuite sau pozitive lavanda sau mov, acestea din urma servind la reproducerea altor pozitive) sau inversabile (adica a caror emulsie speciala permite sa se obtina direct imprimari pozitive).
B) Hartiile, cartoanele si textilele fotografice (negative sau pozitive) nu sunt cuprinse aici decat daca au fost sensibilizate sau impresionate; dar sunt excluse din acest Capitol, daca au fost developate, caz in care se clasifica la Capitolul 49 sau in Sectiunea XI.
Capitolul 37 cuprinde, printre altele, la pozitia nr. 37.07, produsele chimice de uz fotografic si materialele pentru producerea luminii-blitz.
Acest Capitol nu cuprinde deseurile si rebuturile. Deseurile si rebuturile fotografice sau cinematografice continand metale pretioase sau compusi ai metalelor pretioase, de tipul celor utilizati in principal pentru recuperarea metalelor pretioase, se clasifica la pozitia nr. 71.12. Alte deseuri si rebuturi fotografice sau cinematografice se clasifica in functie de materialul constitutiv (de exemplu la pozitia nr. 39.15 daca sunt din materiale plastice si la pozitia nr. 47.07, daca sunt realizate din hartie).
37.01. PLACI SI FILME FOTOGRAFICE PLANE, SENSIBILIZATE, NEIMPRESIONATE DIN ALTE MATERIALE DECAT HARTIA, CARTONUL SAU TEXTILELE; FILME FOTOGRAFICE PLANE CU DEVELOPARE SI TRAGERE INSTANTANEE, SENSIBILIZATE, NEIMPRESIONATE, CHIAR IN CARTUSE.
3701.10 - Pentru raze X
3701.20 - Filme cu developare si tragere instantanee
3701.30 - Alte filme si placi a caror dimensiune are peste 255 mm pe cel putin una dintre laturi
- Altele:
3701.91 -- Pentru fotografii in culori (policrome)
3701.99 -- Altele
Pozitia cuprinde:
A) Placile si filmele plane fotografice, din alte materiale decat hartia, cartonul sau textilele.
Aceste placi si filme plane (adica nerulate), inclusiv filmele prezentate sub forma de discuri, nu sunt impresionate si sunt in general acoperite cu o emulsie fotografica sensibilizata. Pot fi din orice material, cu exceptia hartiei (de exemplu: "placi" utilizate pentru productia de negative), a cartonului si a textilelor (pozitia nr. 37.03). Placa sau foaia suport pentru emulsie este in general din sticla, acetat de celuloza, polietilena tereftalata sau alt material plastic; pot consta chiar si din metal sau piatra, pentru procedeele de impresionare fotomecanice. Anumite placi, care dupa ce au fost expuse si developate ar putea fi utilizate in procedeele de imprimare, nu sunt acoperite cu o emulsie, ci sunt constituite in intregime sau in masura esentiala dintr-un material plastic fotosensibil. Pot fi lipite pe un suport din metal sau din orice alt material. Unele dintre aceste placi trebuie sa fie supuse unei intensificari a gradului lor de sensibilitate inaintea expunerii.
Aceste articole sunt utilizate in scopuri foarte diverse, in particular:
1) La lucrari fotografice de amatori sau de profesionisti. Acesta este cazul placilor de sticla, al filmelor de portret si al celor filmpacks.
2) In radiografie, inclusiv in radiografie dentara. In acest caz aproape intotdeauna sunt sensibilizate pe ambele suprafete.
3) Pentru reproducerea fotomecanica (fotolitografie, heliogravura, fotocolografie, fotocromotipografie etc.).
4) La utilizari speciale: placi si filme pentru micrografie, fotomicrografie, astronomie, fotografia razelor cosmice, fotografia aeriana etc.
B) Filmele fotografice plane cu developare si tragere instantanee.
Este vorba de filme plane, sensibilizate si neimpresionate. Filmele fotografice cu developare si tragere instantanee sunt constituite dintr-o folie sensibilizata din orice material (negativ), o foaie de hartie special tratata (pozitiv) si un revelator, care permite sa se obtina instantaneu fotografii pozitive finite. Aceste filme pot fi prezentate in incarcatoare (casete sau cutii continand mai multe filme plane de acest tip) destinate de a fi introduse direct intr-un aparat fotografic, sau in cutii continand un anumit numar de foi, care pot fi utilizate individual.
Sunt excluse totusi peliculele cu developare si tragere instantanee, sensibilizate dar neimpresionate, in rulouri (pozitia nr. 37.02).
Sunt de asemenea excluse din aceasta pozitie:
a) Placile si filmele plane nesensibilizate (clasificate dupa natura lor proprie).
b) Peliculele sensibilizate, neimpresionate, in rulouri (pozitia nr. 37.02).
37.02. PELICULE FOTOGRAFICE IN ROLE SENSIBILIZATE, NEIMPRESIONATE, DIN ALTE MATERIALE DECAT HARTIA, CARTONUL SAU TEXTILELE; PELICULE FOTOGRAFICE CU DEVELOPARE SI TRAGERE INSTANTANEE, IN ROLE, SENSIBILIZATE, NEIMPRESIONATE.
3702.10 - Pentru raze X
3702.20 - Pelicule cu developare si tragere instantanee
- Altele pelicule, neperforate, cu o latime de maximum 105 mm:
3702.31 -- Pentru fotografii in culori (policrome)
3702.32 -- Altele, continand o emulsie de halogenuri de argint
3702.39 -- Altele
- Alte pelicule, neperforate, cu o latime peste 105 mm:
3702.41 -- Cu o latime peste 610 mm si o lungime peste 200 m, pentru fotografii in culori (policrome)
3702.42 -- Cu o latime peste 610 mm si o lungime peste 200 m, altele decat cele pentru fotografii in culori
3702.43 -- Cu o latime peste 610 mm si o lungime de maximum 200 m
3702.44 -- Cu o latime peste 105 mm, dar de maximum 610 mm
- Alte pelicule pentru fotografii in culori (policrome):
3702.51 -- Cu o latime de maximum 16 mm si o lungime de maximum 14 m
3702.52 -- Cu o latime de maximum 16 mm si o lungime peste 14 m
3702.53 -- Cu o latime peste 16 mm dar maximum 35 mm si o lungime de maximum 30 m, pentru diapozitive
3702.54 -- Cu o latime peste 16 mm dar de maximum 35 mm si o lungime de maximum 30 m, altele decat cele pentru diapozitive
3702.55 -- Cu o latime peste 16 mm dar de maximum 35 mm si o lungime peste 30 m
3702.56 -- Cu o latime peste 35 mm
- Altele:
3702.91 -- Cu o latime de maximum 16 mm si o lungime de maximum 14 m
3702.92 -- Cu o latime peste 16 mm si o lungime de maximum 14 m
3702.93 -- Cu o latime peste 16 mm dar de maximum 35 mm si o lungime de maximum 30 m
3702.94 -- Cu o latime peste 16 mm dar de maximum 35 mm si o lungime peste 30 m
3702.95 -- Cu o latime peste 35 m
Pozitia cuprinde:
A) Peliculele fotografice in role, din orice material, altul decat hartia, cartonul sau textilele.
Aceste suprafete sensibile sunt prezentate rulate (adica in alt mod decat plat). Sunt sensibilizate dar nu sunt impresionate si sunt utilizate la luarea unui numar mai mic sau mai mare de imagini. Suportul este flexibil; consta in general din polietilena tereftalata sau acetat de celuloza. Aceasta pozitie nu cuprinde hartiile, cartoanele sau textilele sensibilizate, utilizate uneori ca negativ, care se clasifica la pozitia nr. 37.03.
Aceste suprafete sensibilizate sunt sau nu sunt perforate; sunt protejate impotriva luminii fie printr-o cutie, fie printr-o foaie de hartie infasurata in spirala impreuna cu ele, sau prin orice alt amabalaj.
Se includ aici:
1) Peliculele cinematografice utilizate la luarea unei succesiuni continue de imagini si ale caror latimi normale sunt de 35, 16, 9,5 sau 8 mm.
2) Peliculele fotografice utilizate la luarea unor clisee statice.
Peliculele fotografice se clasifica la aceasta pozitie, daca nu au fost inca decupate in formate utilizabile.
Aceste articole sunt utilizate, la fel ca placile din pozitia nr. 37.01, pentru lucrari de amatori sau de profesionisti, in radiografie, pentru reproducere fotomecanica sau utilizari speciale. Peliculele pentru radiografie sunt aproape intotdeauna sensibilizate pe ambele fete.
Benzile si filmele sensibilizate pentru inregistrarea sunetului prin procedee fotoelectrice sunt de asemenea cuprinse aici.
B) Peliculele fotografice cu developare si tragere instantanee, in role.
Peliculele fotografice cu developare si tragere instantanee, in role, permit sa se obtina in timp foarte scurt fotografii pozitive finite. Aceste articole sunt compuse dintr-un film sensibilizat din orice material, cum sunt acetatul de celuloza, polietilena tereftalata sau alte materiale plastice, hartie, carton sau textile (negativ), dintr-o banda din hartie special tratata (pozitiv) si dintr-un revelator.
In schimb, filmele fotografice plane cu developare si tragere instantanee, sensibilizate dar neimpresionate, sunt excluxe (pozitia nr. 37.01).
Pozitia nu cuprinde:
a) Suprafetele sensibilizate neinfasurate (placi) si neimpresionate (pozitia nr. 37.01).
b) Peliculele nesensibilizate, din mase plastice (Capitolul 39)
c) Benzile si filmele pregatite pentru inregistrarea sunetului prin alte mijloace decat procedeele fotoelectrice, dar neinregistrate (pozitia nr. 85.23).
37.03. HARTII, CARTOANE SI TEXTILE FOTOGRAFICE, SENSIBILIZATE, NEIMPRESIONATE.
3703.10 - In role, cu o latime peste 610 mm
3703.20 - Altele, pentru fotografii in culori (policrome)
3703.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde suprafetele sensibilizate neimpresionate al caror suport de emulsie este din hartie, carton sau textile. Aceste articole pot fi infasurate sau nu.
Ele sunt concepute fie:
1) Pentru realizarea de pozitive (hartii pentru fotografie de amatori, fotografie de arta, fotocopie, radiografie, imprimarea electrocardiogramelor sau a oscilogramelor etc.).
2) Pentru obtinerea de negative; pot fi utilizate atunci ca placi sau pelicule fotografice obisnuite.
3) Pentru producerea de calc fotografic (reproducerea de planuri sau de desenuri industriale etc).
Pozitia exclude:
a) Filme fotografice plane sau peliculele fotografice in role cu developare si tragere instantanee, sensibilizate neimpresionate (pozitiile nr. 37.01 sau 37.02.
b) Hartiile, cartoanele si textilele impresionate dar nedevelopate (pozitia nr. 37.04).
c) Hartiile, cartoanele si textilele preparate pentru uzul fotografic, care inca nu au fost sensibilizate, de exemplu hartiile si cartoanele gelatinate, albuminate, baritate, acoperite cu oxid de zinc etc. (Capitolul 48 sau Sectiunea XI).
d) Hartiile, cartoanele si textilele impresionate si developate (Capitolul 49 si Sectiunea XI).
37.04. PLACI, PELICULE, FILME, HARTII, CARTOANE SI TEXTILE FOTOGRAFICE, IMPRESIONATE DAR NEDEVELOPATE.
Aceasta pozitie cuprinde, in cazul in care sunt expuse dar nedevelopate, placile, peliculele, filmele, hartiile, cartoanele si textilele, care in starea simplu sensibilizata se clasifica la pozitiile nr. 37.01, 37.02 sau 37.03. Aceste articole pot fi negative sau pozitive (inversabile sau nu).
37.05. PLACI SI PELICULE FOTOGRAFICE, IMPRESIONATE SI DEVELOPATE, ALTELE DECAT FILMELE CINEMATOGRAFICE.
3705.10 - Pentru reproducerea offset
3705.20 - Microfilme
3705.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde, daca au fost impresionate si developate, placile si peliculele de la pozitiile nr. 37.01 sau 37.02 cu conditia ca, atunci cand este vorba de pelicule perforate, ele sa fi fost expuse in vederea reproducerii sau a proiectarii de imagini statice (filme si pelicule fotografice). Aceasta pozitie cuprinde pozitivele si negativele; pozitivele sunt denumite si diapozitive datorita transparentei lor.
Aceasta pozitie cuprinde in egala masura si microreproducerile pe suport transparent (microfilme).
Sunt de asemenea clasificate aici ecranele de contact (rastere) gradate "in degradeu" inregistrate pe pelicula, care au o multime de puncte dispuse in general in tabla de sah, ca si celelalte rastere obtinute prin fotografie, utilizate in artele grafice.
Pozitia exclude:
a) Peliculele developate, care au fost impresionate in vederea proiectiei de imagini animate (pelicule cinematografice), si care se clasifica la pozitia nr. 37.06.
b) Hartiile, cartoanele si textilele fotografice developate, care se clasifica la Capitolul 49 sau la Sectiunea XI.
c) Placile de developare pentru imprimare (de exemplu offset), gata de intrebuintare (pozitia nr. 84.42).
37.06. FILME CINEMATOGRAFICE IMPRESIONATE SI DEVELOPATE, CARE CONTIN SAU NU INREGISTRAREA SUNETULUI SAU CARE CONTIN NUMAI INREGISTRAREA SUNETULUI.
3706.10 - Cu o latime de minimum 35 mm
3706.90 - Altele
Pozitia cuprinde filmele cinematografice (adica cele destinate proiectiei de imagini animate) de toate latimile, impresionate si developate, negative sau pozitive, continand numai inregistrarea unei serii de imagini sau continand in acelasi timp inregistrarea unei serii de imagini si cea a sunetului, chiar daca inregistrarea sunetului a fost realizata printr-un procedeu altul decat cel fotoelectric (de exemplu magnetic).
Pozitia cuprinde filmele cinematografice negative sau pozitive de toate latimile, cu conditia, ca ele sa fi fost impresionate si developate si sa nu contina imagini, ci numai inregistrarea sunetului pe o pista sau pe mai multe piste. Inregistrarea filmelor, care nu poarta decat o singura pista, trebuie sa fi fost realizata printr-un procedeu fotoelectric. Se clasifica aici filmele, care contin mai multe piste, dintre care cel putin una a fost inregistrata printr-un procedeu fotoelectric, iar celelalte pot fi inregistrate prin procedee magnetice. Pistele imprimate prin procedee fotoelectrice se prezinta sub forma de benzi in guste care reproduc vibratiile sonore.
Filmele sau benzile obtinute exclusiv prin procedee altele decat fotoelectrice (gravura mecanica, inregistrare magnetica etc.) sunt excluse (pozitia nr. 85.24).
37.07. PREPARATE CHIMICE PENTRU UTILIZARI FOTOGRAFICE (ALTELE DECAT LACURILE, CLEIURILE, ADEZIVII SI PREPARATELE SIMILARE); PRODUSE NEAMESTECATE PENTRU UTILIZARI FOTOGRAFICE, DOZATE SAU CONDITIONATE PENTRU VANZAREA CU AMANUNTUL PENTRU ACESTE UTILIZARI INTR-O FORMA GATA DE FOLOSIRE.
3707.10 - Emulsii pentru sensibilizarea suprafetelor
3707.90 - Altele
Sub rezerva conditiilor indicate in paragrafele A) si B) de mai jos, aceasta pozitie cuprinde produsele de felul celor utilizate pentru obtinerea directa a imaginilor fotografice, si in special:
1) Emulsiile pentru sensibilizarea suprafetelor (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol).
2) Revelatoarele, destinate sa vizibilizeze imaginile fotografice latente (ca hidrochinona, pirocatecolul, pirogalolul, fenidona, sulfatul de metil p-aminofenol si derivatii lor). Se clasifica aici revelatoarele utilizate pentru reproducerea documentelor prin procedee electrostatice.
3) Fixatoarele, utilizate pentru a asigura permanenta imaginilor revelate (ca hiposulfitul sau tiosulfatul de sodiu, metabisulfitul de sodiu, tiosulfatul de amoniu, tiocianatul de amoniu, de sodiu sau de potasiu).
4) Intaritoarele si atenuatoarele, al caror rol este sa mareasca sau sa diminueze intensitatea imaginilor (clorura mercurica, bicromatul de potasiu si persulfatul de amoniu).
5) Nuantatoarele, utilizate la modificarea nuantei copiilor (ca monosulfura de sodiu).
6) Agentii de curatare, pentru a face sa dispara petele aparute in cursul developarii, fixarii etc. (alaunul de potasiu).
Pozitia cuprinde de asemenea, cu rezervele din paragrafele A) si B) de mai jos, produsele pentru producerea luminii-blitz. Aceste produse constau in general din pulberi, tablete sau folii de magneziu si de aluminiu, aditivate uneori cu substante care favorizeaza combustia lor.
Produsele care au fost mentionate mai sus nu sunt cuprinse aici decat cu urmatoarele rezerve:
A) Produsele pure nu se clasifica la aceasta pozitie decat:
1°) Daca sunt dozate, adica impartite in mod uniform in cantitati determinate de intrebuintarea lor; se prezinta in general in pastile, tablete sau in pungi continand cantitatea de pulbere sau de cristale necesara, de exemplu pentru o baie revelatoare.
2°) Sau daca sunt prezentate cu o conditionare pentru vanzarea cu amanuntul indicand ca sunt gata pregatite pentru intrebuintare in fotografie; aceste indicatii de utilizare pot figura pe recipient sau ambalaj, pe notite anexate la aceste produse sau in orice alt mod.
Produsele pure prezentate in alt mod decat cel care a fost specificat in acest paragraf, sunt excluse si se clasifica, conform naturii lor, sub pozitiile lor respective (produsele chimice in Capitolele 28 sau 29, pulberile metalice in Sectiunea XV etc.).
B) Preparatele sub forma de amestecuri destinate uzului fotografic din doua sau mai multe produse, se clasifica, in toate cazurile, la aceasta pozitie, fie ca sunt sau nu dozate sau conditionate pentru vanzarea cu amanuntul.
Nu se clasifica aici in special:
a) Produsele auxiliare care nu sunt utilizate pentru obtinerea efectiva a imaginilor fotografice: cleiurile, lacurile, creioanele si culorile pentru retusarea imaginilor, de exemplu.
b) Lampile si tuburile pentru producerea luminii-blitz in fotografie de la pozitia nr. 90.06.
c) Produsele care corespund pozitiilor nr. 28.43 pana la 28.46 (saruri si compusi ai metalelor pretioase etc.), oricare ar fi conditionarea lor si utilizarea lor.
____________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: