Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 36 din 5 ianuarie 2000  PULBERI SI EXPLOZIVI; ARTICOLE DE PIROTEHNIE; CHIBRITURI; ALIAJE PIROFORICE; MATERIALE INFLAMABILE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 36 din 5 ianuarie 2000 PULBERI SI EXPLOZIVI; ARTICOLE DE PIROTEHNIE; CHIBRITURI; ALIAJE PIROFORICE; MATERIALE INFLAMABILE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000
PULBERI SI EXPLOZIVI; ARTICOLE DE PIROTEHNIE; CHIBRITURI; ALIAJE PIROFORICE; MATERIALE INFLAMABILE

Note de Capitol.
1. - Acest Capitol nu cuprinde produsele cu o compozitie chimica definita, prezentate separat, cu exceptia celor prezentate la Notele 2 a) sau 2 b) de mai jos.
2. - Prin articole din materiale inflamabile, in sensul pozitiei nr. 36.06, se intelege numai:
a) metaldehida, hexametilentetramina si produsele similare, sub forma de tablete, batoane sau sub forme similare, care implica utilizarea lor drept combustibili, precum si combustibilii pe baza de alcool si combustibilii preparati similar, in stare solida sau sub forma de pasta:
b) combustibilii lichizi si gazele combustibile lichefiate, in recipiente de tipul celor utilizate pentru alimentarea sau reincarcarea brichetelor sau aprinzatoarelor si avand o capacitate care nu depaseste 300 cmc.
c) tortele si facliile de rasina, aprinzatoarele de foc si produsele similare.

CONSIDERATII GENERALE
Acest capitol cuprinde amestecurile de produse chimice caracterizate prin faptul ca ele contin oxigenul necesar pentru combustia lor si ca descompunerea lor produce o degajare rapida a unui volum mare de gaze avand o temperatura inalta; acestea sunt prafurile de pusca propulsive si explozivii preparati.
Capitolul cuprinde de asemenea anumite accesorii indispensabile, concepute pentru aprinderea acestor produse: amorse si capse fulminante, fitile detonante etc.
Capitolul cuprinde si celelalte produse preparate din substante explozive, inflamabile, combustibile sau piroforice in vederea producerii unui efect luminos sau sonor, a fumului, a unei flacari sau a scanteilor, cum sunt articolele de pirotehnica, chibriturile, feroceriul si anumiti combustibili.
Acest Capitol nu cuprinde produsele cu compozitie chimica definita, prezentate separat, (Capitolul 28 sau 29 de obicei), in afara exceptiilor prevazute in partile II. A), II. B) 1) si II. B) 2) ale Notei explicative a pozitiei nr. 36.06 pentru unii combustibili. Capitolul nu cuprinde nici munitiile din Capitolul 93.

36.01. PULBERI PROPULSIVE.
Aceste pulberi sunt amestecuri a caror combustie produce un volum mare de gaze calde. Acestea din urma dezvolta un efect de propulsie.
In cazul pulberilor propulsive pentru arme, combustia are loc intr-un spatiu restrans cu volum practic constant, iar presiunea creata in teava armei propulseaza un proiectil cu viteza mare.
In cazul pulberilor propulsive pentru motoare-rachete, combustia produce o presiune constanta si evacuarea gazelor printr-un ajutaj creaza efectul propulsiv.
Pulberile de la aceasta pozitie contin ingredienti combustibili si produse care favorizeaza combustia (carburanti). Pot contine de asemenea si produse care au scopul sa regleze viteza combustiei.
Aceasta pozitie cuprinde in special:
1) Pulbere neagra.
Pulberea neagra este constituita dintr-un amestec intim de nitrat de potasiu sau nitrat de sodiu, de sulf si de carbune de lemn.
Aceasta pulbere, a carei culoare variaza de la negru la brun-inchis, este usor higroscopica si serveste ca praf de pusca sau ca incarcatura pentru explozivi de mina. In primul caz ea este prezentata sub forma de granule rotunde si calibrate; in al doilea caz, granulele sunt de marimi diferite si pot fi concasate (pulbere exploziva pentru mina).
2) Pulberi propulsive pentru arme (altele decat pulberea neagra).
a) Pulberi fara fum
Acestea sunt pe baza de nitroceluloza (nitrati de celuloza), de obicei pe baza de bumbac pulbere sau fulmicoton, asociat cu alte produse si in particular cu stabilizatori, cum este difenilamina. Aceste pulberi explozive pot fi fabricate fie din nitroceluloza si solventi, fie cu ajutorul nitrocelulozei aditivate cu nitrati de bariu sau de potasiu, cu dicromati alcalini etc., si de solventi, fie si prin asocierea nitroglicerolului (trinitrat de glicerol) cu nitroceluloza (pulberi explozive zise balistita, cordita etc.).
Pulberile explozive fara fum sunt prezentate in general sub forma de batoane, tuburi, discuri, fulgi sau granule.
b) Pulberi compozite
Pulberile compozite se pot asocia la produsele de baza (nitroceluloza, nitro-glicerol) aditivi cum sunt nitroguanidina, hexogenul (1,3,5-trinitro-1,3,5 -triazinan) sau octogenul (1,3,5,7 -tetranitro-1,3,5,7-tetrazocan), destinati sa amelioreze caracteristicile lor.
Liantii polimeri asociati acestor constituenti (care nu contin nitroceluloza) pot fi utilizati de asemenea pentru obtinerea unei pulberi propulsive.
3) Pulberile propulsive pentru motoare-racheta (propergoli).
a) Propergolii omogeni
Acestia sunt constituiti in esenta din nitroceluloza si nitrati organici aditivati cu alte produse (stabilizatoare, catalizatoare balisitice etc.). Se prezinta sub forma de blocuri in general cilindrice, incarcate in cartuse sub forma de propulsoare.
b) Propergolii compoziti
Aceste pulberi sunt constituite dintr-un carburant (perclorat de amoniu, nitrat de amoniu etc.) si dintr-un agent reducator, in general un cauciuc sintetic si eventual dintr-un metal reducator (aluminiu etc.).
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Produsele cu compozitie chimica definita, prezentate separat (de obicei Capitolele 28 sau 29).
b) Explozivii preparati, de la pozitia nr. 36.02.
c) Nitrocelulozele (nitratii de celuloza) si, in particular, bumbacul-pulbere sau fulmicotonul (pozitia nr. 39.12).

36.02. EXPLOZIVI PREPARATI, ALTII DECAT PULBERILE PROPULSIVE.
Aceasta pozitie cuprinde amestecurile de substante chimice, a caror combustie produce o reactie mai violenta decat cea constatata la pulberile propulsive. Aceasta combustie produce in general o degajare foarte mare de gaze la temperatura inalta, de unde rezulta o presiune enorma intr-un timp foarte scurt. Aceste produse sunt de multe ori aditivate cu flegmatizante, care au drept efect o diminuare a sensibilitatii la socuri si la frecare.
Pozitia cuprinde in special:
1) Explozivii constand din amestecuri pe baza de nitrat de glicerol (nitroglicerina) si de etilenglicol (nitroglicol). Aceste produse sunt denumite, in mod curent, dinamita si contin de multe ori alte substante, ca nitroceluloza (bumbac azotic), nitratul de amoniu, turba, faina de lemn, clorura de sodiu sau alice de aluminiu.
2) Explozivii constand din amestecuri pe baza de alti nitrati organici sau de compusi nitrati, cum sunt amestecurile pe baza de TNT (2,4,6-trinitrotoluen), de hexogen, de octogen, de tetril (N-metil-N-2,4,6-tetranitroanilina), de pentrit (tetranitrat de pentaeritritol, PETN) sau de TATB (1,3,5-triamino-2,4,6 -trinitrobenzen).
Amestecurile pe baza de TNT, care cuprind hexolitii (TNT+hexogen) si pentoliti (TNT+PETN) sunt flegmatizate printr-o ceara sau printr-un liant polimer.
3) Explozivii constand din amestecuri pe baza de nitrat de amoniu, sensibilizate prin alte produse cum sunt nitratul de glicerol sau printr-un glicol. Impreuna cu dinamitele vizate in alineatul 1) de mai sus, ele constituie partea esentiala a explozivelor pentru mine, cariere si lucrari publice.
Grupa cuprinde in special:
a) amonalii, amatolii si uleiul combustibil de nitrat de amoniu (ANFO);
b) explozivii nitrati in cartuse;
c) terciurile si gelurile explozive (slurries), constituite dintr-un amestec de nitrati alcalini si apa; si sensibilizate printr-un nitrat aminic sau printr-o pulbere fina de aluminiu;
d) emulsiile explozive constituite printr-o solutie apoasa de nitrati alcalini emulsionati in uleiuri minerale.
4) Explozivii constand din amestecuri pe baza de clorati sau perclorati, de exemplu seditele destinate minelor si carierelor.
5) Compozitiile primare sau de amorsare, mult mai sensibile in stare uscata, la soc si la frecare decat explozivii de incarcatura mentionati in cele patru grupe premergatoare, sunt amestecuri in principal pe baza de azotura de plumb sau de trinitrorezorcinat (sau stifnat) de plumb si de tetrazen. Acesti explozivi sunt in general utilizati la prepararea amorselor cu percutie, cu frecare sau cu flacara pentru incarcaturile propulsive sau la prepararea detonatoarelor pentru explozive.
Toti acesti explozivi pot fi prezentati sub forma de pulbere, granule, pasta, terci, emulsie sau sub aspect de geluri mai mult sau mai putin uscate, in vrac, de incarcaturi propulsive sau cartuse.
Aceasta pozitie nu cuprinde explozivele cu compozitie chimica definita, prezentate separat (de obicei Capitolele 28 sau 29); de exemplu nitratii anorganici din pozitia nr. 28.34, fulminatul de mercur (pozitia nr. 28.38), trinitrotoluenul (pozitia nr. 29.04), trinitrofenolul (pozitia nr. 29.08).

36.03. FITILURI DE SIGURANTA; FITILURI DETONANTE; AMORSE SI CAPSE EXPLOZIVE; APRINZATOARE; DETONATOARE ELECTRICE.
Aceste produse, denumite in general accesorii de aprindere, sunt necesare pentru initierea exploziei pulberilor si explozivilor.
Pozitia cuprinde:
A) Fitilurile de siguranta si fitilurile detonante.
Fitilurile de siguranta sau fitilurile de miner (fitiluri lente sau cordoane Bickford) sunt dispozitive servind la transmiterea unei flacari, in general spre un aprinzator sau un detonator obisnuit. Constau in general dintr-un invelis subtire din material textil, gudronat sau impregnat cu cauciuc sau cu material plastic, inchizand o incarcatura liniara de pulbere neagra.
Fitilurile detonante sunt utilizate la conectarea uneia sau a mai multor detonatii. Sunt constituite de obicei dintr-un miez de pentrit sau dintr-o alta substanta exploziva, invelit intr-un toc impermeabil din material textil sau plastic (fitiluri suple) sau intr-o teava subtire de plumb sau cositor (fitiluri sub plumb sau sub cositor). In anumite cazuri incarcatura exploziva este depusa numai intr-un strat subtire pe suprafata interioara a unui material plastic.
Aceste dispozitive sunt utilizate cel mai frecvent in mine, cariere si santiere de lucrari publice.
B) Amorsele si capsele detonante.
1) Amorsele cu percutie sau amorsele de tipul capselor sunt constituite dintr-o cupa mica, de cele mai multe ori metalica, continand in general un amestec pe baza de trinitrorezorcinat de plumb (stifnat) aditivat cu tetrazen si cu diferite ingrediente oxidoreducatoare; incarcatura din acest amestec exploziv cantareste in general intre 10 si 200 mg. Aceste amorse sunt destinate pentru a fi fixate pe soclul tubului de cartus si sunt utilizate pentru aprinderea pulberii propulsive.
2) Amorsele cu frictiune sau stupilele sunt formate de obicei din doua tuburi concentrice din metal sau carton continand doua incarcaturi diferite; o incarcatura fulminanta, in interiorul tubului central, care este aprinsa prin smulgerea brusca a unei sarme cu dinti de ferastrau zisa rugoasa si care aprinde astfel o incarcatura de pulbere, inchisa in intervalul dintre cele doua tuburi si care initiaza explozia. La fel ca amorsele din paragraful 1) de mai sus, stupilele sunt utilizate pentru aprinderea pulberii.
3) Detonatoarele obisnuite ("capse detonante") sunt constituite dintr-o incarcatura mica de exploziv primar si o incarcatura de exemplu de pentrit, de hexogen sau de tetril amplasate intr-un tub de metal sau din material plastic, sub o capsula protectoare. Acestea sunt dispozitive de aprindere a explozivilor preparati, altele decat pulberile propulsive. Aprinderea acestor detonatoare este provocata in general prin flacara provenita de la fitilul de siguranta, care ajunge pana la detonator.
C) Aprinzatoarele.
Grupa cuprinde in special:
1) Aprinzatoarele electrice care sunt constituite printr-un aprinzator electric si o mica incarcatura de pulbere de aprindere, compusa, in general, din pulbere neagra.
Aprinzatorul electric este constituit din doua conductoare izolate, la capatul carora este sudat un filament formand o punte electrica rezistenta; acest filament este introdus intr-o perla de aprindere. Este folosit la aprinderea unei pulberi sau a unui exploziv primar.
2) Aprinzatoarele chimice, cum sunt cele formate dintr-un cilindru avand in interior o fiola cu un produs chimic (de exemplu acid sulfuric) separat printr-o membrana metalica de o anumita cantitate de clorat de potasiu. Daca fiola este sparta, acidul distruge membrana (care este utilizata drept element de temporizare) si reactioneaza cu cloratul de potasiu producand o degajare mare de caldura, care este utilizata pentru aprinderea unei incarcaturi de pulbere sau a unui fitil de siguranta.
D) Detonatoarele electrice.
Detonatoarele electrice contin intr-o cutie metalica (sau eventual din material plastic) un aprinzator electric, cum este cel descris in partea C) 1) de mai sus, o mica incarcatura de exploziv primar (50 pana la 500 mg dintr-o compozitie pe baza de azotura de plumb, in general) si o incarcatura putin mai mare dintr-un alt exploziv (de exemplu pentrit, hexogen, tetril).
Grupa cuprinde de asemenea si anumite detonatoare electrice denumite amorse electrice. Acestea sunt de multe ori miniaturizate iar aprinzatorul poate fi inlocuit prin incorporarea, in compozitia primara, a unor aditivi asigurand conductibilitatea, ceea ce permite aprinderea prin inductie.
Pozitia nu cuprinde:
a) Amorsele parafinate in benzi sau rulouri pentru lampile de miner, pentru brichete etc., amorsele pentru pistoalele de jucarie etc. (pozitia nr. 36.04).
b) Articolele lipsite de orice incarcatura exploziva sau inflamabila (capacele, tuburi, dispozitive electrice etc.) care urmeaza, conform naturii lor, regimurile respective.
c) Fuzeele de obuz si tuburile de cartus, inzestrate sau nu cu amorsele lor (pozitia nr. 93.06).

36.04. ARTICOLE PENTRU FOCURI DE ARTIFICII, RACHETE DE SEMNALIZARE SAU CONTRA GRINDINEI SI SIMILARE, PETARDE SI ALTE ARTICOLE PIROTEHNICE.
3604.10 - Articole pentru focuri de artificii
3604.90 - Altele
Se clasifica la aceasta pozitie articolele pirotehnice capabile sa produca efecte luminoase, sonore, gazoase, fumigene sau incendiare, care includ:
1) Articolele pirotehnice pentru divertisment:
a) Articolele pentru focuri de artificii (bombe, rachete, jeturi, candele, torte luminoase, focuri bengaleze etc.) care au drept scop sa se integreze in spectacole prin efectul sonor, luminos, fumigen al combustibililor. Aprinderea este asigurata printr-o pulbere de aprindere, cum este pulberea neagra integrata in aceste articole si aprinsa de un aprinzator electric sau de un fitil cu stupila.
b) Jucariile pirotehnice, cum sunt amorsele pentru pistoletele de copii sau pentru pocnitori (prezentate in benzi, foi, rulouri sau inele circulare din material plastic) si lumanarile magice; combustia acestor jucarii pirotehnice nu produce decat efecte limitate.
2) Artificiile tehnice:
a) Articole (rachetele) de semnalizare sonora sau luminoasa, cum sunt: rachetele de semnalizare a pericolului de naufragiu utilizate pe mare, cartusele de lumina-fulger pentru echiparea vehiculelor aeriene, rachete de iluminare, petarde si torte pentru cai ferate, rachete de semnalizare individuala, efecte luminoase pentru cinema sau televiziune, dispozitive de iluminat, emitatoare de ghidare, momeli pirotehnice, dispozitive fumigene eventual colorate. Caracteristica lor generala este furnizarea unui efect relativ durabil, luminos, sonor sau fumigen.
b) Articolele de uz agricol sau industrial cum sunt: rachetele antigrindinii, cartusele antigrindinii, fumigenele agricole, petardele pentru alungarea animalelor, dispozitivele fumigene pentru testarea etanseitatii conductelor si cartusele pentru aprinderea sfesnicelor.
Pozitia cuprinde de asemenea si alte dispozitive pirotehnice nementionate in grupele premergatoare (de exemplu rachetele de lansare a paramelor, fitilele sub plumb de decupat).
Pozitia exclude:
a) Substantele pentru producerea luminii-fulger tip "flash" de la pozitia nr. 37.07.
b) Articolele al caror efect luminos este produs de un fenomen de chimiluminescenta (pozitia nr. 38.24).
c) Cartusele oarbe, continand o incarcatura de exploziv, pentru aparatele de nituit sau pentru pornirea motoarelor cu piston cu aprindere prin compresie (pozitia nr. 93.06).

36.05. CHIBRITURI, ALTELE DECAT ARTICOLELE PIROTEHNICE DE LA POZITIA NR. 36.04.
Aceasta pozitie cuprinde chibriturile care produc o flacara prin frecarea lor pe o suprafata pregatita sau nu in acest scop. Sunt in general constituite dintr-o tija din lemn, din carton, din fibre textile impregnate cu ceara, cu stearina, cu parafina sau cu substante similare (chibrituri-lumanare) sau din alte materiale si dintr-o gamalie compusa din diferite produse chimice inflamabile.
Chibriturile bengaleze si celelalte artificii de pirotehnica care se aprind prin frecare si se prezinta sub forma de chibrituri, se clasifica la pozitia nr. 36.04.

36.06. FEROCERIU SI ALTE ALIAJE PIROFORICE SUB TOATE FORMELE; ARTICOLE DIN MATERIALE INFLAMABILE SPECIFICATE IN NOTA 2 DE LA ACEST CAPITOL.
3606.10 - Combustibili lichizi si gaze combustibile lichefiate in recipiente de tipul celor utilizate pentru alimentarea sau reincarcarea brichetelor sau aprinzatoarelor si avand o capacitate care nu depaseste 300 cmc
3606.90 - Altele

I. - FEROCERIU SI ALTE ALIAJE PIROFORICE SUB TOATE FORMELE
Aliajele piroforice sunt aliaje care, prin frecare pe o suprafata rugoasa, emit scantei destul de puternice pentru aprinderea gazelor, a benzinei, a bucatilor de iasca sau a altor materiale inflamabile. Constau in general dintr-un aliaj de ceriu si de alte metale. Cel mai des utilizat este feroceriul.
Aceste produse sunt cuprinse aici indiferent care ar fi forma lor de prezentare si, in particular, daca sunt sub forma de cilindri mici sau de bare mici pentru brichete (pietre de bricheta) sau pentru alte aprinzatoare mecanice. Pot fi conditionate sau nu pentru vanzarea cu amanuntul.

II. - ARTICOLE DIN MATERIALE INFLAMABILE
Aceasta grupa cuprinde numai:
A) Combustibili lichizi si gazele combustibile lichefiate (in special benzina, butan lichefiat) prezentate in recipiente de tipul celor utilizate pentru alimentarea sau reincarcarea brichetelor sau a aprinzatoarelor (fiole, flacoane, bidoane etc.) si avand o capacitate care nu depaseste 300 cmc.
Totusi daca ele constituie parti ale brichetelor sau ale aprinzatoarelor, cartusele de reincarcare si celelalte recipiente (pline sau goale) se clasifica la pozitia nr. 96.13.
B) Combustibilii solizi de mai jos:
1) Metaldehida (meta) si hexametilentetramina (hexamina) prezentate in tablete, batoane mici sau forme similare implicand utilizarea lor drept combustibili. Prezentate sub alte forme (de exemplu in stare de pulbere sau de cristale), aceste produse sunt excluse si se clasifica la pozitiile nr. 29.12 sau, respectiv, 29.33.
2) Produsele chimice similare (chiar cu compozitie chimica definita) prezentate in tablete, batoane mici sau forme similare implicand utilizarea lor drept combustibili.
C) Combustibili solizi sau vascosi de mai jos:
Combustibilii solizi sau vascosi pe baza de alcool, care contin, printre altele, produse ca sapun, substantele gelatinoase, derivati ai celulozei (acesti combustibili sunt de multe ori vanduti sub denumirea de alcool solidificat), si combustibilii preparati similar in starea solida sau vascoasa.
Un exemplu de combustibil preparat in stare solida de acest tip este un baton de mangal care contine in proportii foarte mici nitrat de sodiu destinat sa favorizeze combustia si carboximetilceluloza cu rol de liant destinat sa arda lent intr-un incalzitor practic etans la aer si care poate fi purtat in imbracaminte pentru a fi utilizat ca sursa de caldura.
D) Tortele si facliile de rasina, aprinzatoarele de foc si produsele similare.
Sunt incluse in aceasta categorie:
1) Tortele si facliile de rasina, care furnizeaza o iluminare de durata relativ lunga si care sunt formate din materiale combustibile impregnate cu rasina, cu asfalt, cu smoala etc., si sunt de obicei fixate pe un maner din lemn sau invelite in hartie, tesatura sau alte materiale.
2) Aprinzatoarele de foc, a caror combustie este rapida si de scurta durata si care sunt concepute pentru a aprinde un alt combustibil, cum sunt lemnul, carbunele, cocsul, pacura. Aceste articole pot consta de exemplu din rasini ureoformaldehidice aditivate cu petrol lampant si cu apa sau din hartie impregnata cu ulei mineral sau cu parafina.
In schimb, rumegusul de lemn aglomerat in brichete, care constituie un combustibil, se clasifica la pozitia nr. 44.01.
____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016