Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 34 din 5 ianuarie 2000  SAPUNURI, AGENTI DE SUPRAFATA ORGANICI, PREPARATE PENTRU SPALAT, PREPARATE LUBRIFIANTE, CEARA ARTIFICIALA, CEARA PREPARATA, PRODUSE PENTRU INTRETINERE, LUMANARI SI ARTICOLE SIMILARE, PASTE PENTRU MODELARE, Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 34 din 5 ianuarie 2000 SAPUNURI, AGENTI DE SUPRAFATA ORGANICI, PREPARATE PENTRU SPALAT, PREPARATE LUBRIFIANTE, CEARA ARTIFICIALA, CEARA PREPARATA, PRODUSE PENTRU INTRETINERE, LUMANARI SI ARTICOLE SIMILARE, PASTE PENTRU MODELARE, "CEARA DENTARA" SI PREPARATE DENTARE PE BAZA DE IPSOS SAU GHIPS

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000
SAPUNURI, AGENTI DE SUPRAFATA ORGANICI, PREPARATE PENTRU SPALAT, PREPARATE LUBRIFIANTE, CEARA ARTIFICIALA, CEARA PREPARATA, PRODUSE PENTRU INTRETINERE, LUMANARI SI ARTICOLE SIMILARE, PASTE PENTRU MODELARE, "CEARA DENTARA" SI PREPARATE DENTARE PE BAZA DE IPSOS SAU GHIPS

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) amestecurile sau preparatele alimentare din grasimi sau din uleiurile animale sau vegetale de tipul celor utilizate pentru demulare (pozitia nr. 15.17);
b) compusii cu compozitie chimica definita, prezentati separat;
c) sampoanele, pastele de dinti, cremele si spumele de ras si preparatele pentru baie, care contin sapun sau alti agenti organici de suprafata (pozitiile nr. 33.05, 33.06 sau 33.07);
2. - In sensul pozitia nr. 34.01, termenul sapunuri nu se aplica decat pentru sapunurile solubile in apa. Sapunurile si alte produse de la aceasta pozitie pot sa contina alte substante (de exemplu dezinfectante, pudre abrazive, produse medicamentoase). Cele care contin abrazivi, se clasifica la aceasta pozitie, numai daca sunt prezentate sub forma de bare, bucati sau forme sau in calupuri. Prezentate sub alte forme, se clasifica la pozitia nr. 34.05 ca paste si pudre de curatat si preparate similare.
3. - In sensul pozitiei nr. 34.02, prin agentii organici de suprafata se inteleg produsele care, amestecate cu apa intr-o concentratie de 0,5% la 20°C si lasate in repaos timp de o ora la aceeasi temperatura:
a) dau un lichid transparent sau translucid sau o emulsie stabila fara separarea substantelor insolubile; si
b) reduc tensiunea superficiala a apei la 4,5 x 10-2N/m (45 dyn/cm) sau mai putin.
4. - In sensul prevederilor pozitiei nr. 34.03, prin uleiuri obtinute din petrol sau din minerale bituminoase, se inteleg produsele definite la Nota 2 de la Capitolul 27.
5. - Sub rezerva excluderile de mai jos, termenii ceara artificiala si ceara preparata, utilizati la pozitia nr. 34.04, se aplica numai la:
A) produsele cu caracter de ceara, obtinute printr-un procedeu chimic, solubile sau nu in apa;
B) produsele obtinute prin amestecarea diferitelor tipuri de ceara;
C) produsele cu caracter de ceara, avand la baza ceara sau parafina si continand, intre altele, grasimi, rasini, substante minerale sau alte substante.
Pozitia nr. 34.04 nu cuprinde:
a) produsele de la pozitiile nr. 15.16, 34.02. sau 38.23 chiar daca acestea prezinta caracter de ceara;
b) ceara animala neamestecata si ceara vegetala neamestecata, chiar colorate sau rafinate, de la pozitia nr. 15.21;
c) ceara minerala sau produsele similare de la pozitia nr. 27.12, amestecate sau nu intre ele sau simplu colorate;
d) ceara amestecata, dispersata sau dizolvata intr-un mediu lichid (pozitiile nr. 34.05, 38.09 etc.).

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol, care cuprinde produse obtinute in principal prin tratament industrial al grasimilor sau al cerei, grupeaza produsele din sapun, anumite preparate lubrifiante, ceara preparata, anumite produse de intretinere, lumanarile etc., ca si anumite produse artificiale ca agentii de suprafata, preparatele tensioactive si ceara artificiala.
Capitolul nu cuprinde nici produsele cu compozitie chimica definita, prezentate izolat, nici produsele naturale care nu au suferit nici amestecarea nici prepararea.

34.01. SAPUNURI; PRODUSE SI PREPARATE ORGANICE TENSIOACTIVE FOLOSITE CA SAPUN, IN FORMA DE BARE, IN CALUPURI, IN BUCATI CHIAR MODELATE, CHIAR CONTINAND SAPUN; HARTIE, VATA, FETRU SI MATERIALE NETESUTE, IMPREGNATE, IMBIBATE SAU ACOPERITE CU SAPUN SAU DETERGENT.
- Sapunuri, produse si preparate organice tensioactive sub forma de bare, calupuri, bucati chiar modelate si hartie, vata, fetru si materiale netesute, impregnate, imbibate sau acoperite cu sapun sau detergent:
3401.11 -- De toaleta (inclusiv produsele medicinale)
3401.19 -- Altele
3401.20 - Sapunuri sub alte forme

I. - SAPUNURI
Sapunul este o sare alcalina (anorganica sau organica) a unui acid gras sau a unui amestec de acizi grasi continand cel putin opt atomi de carbon. In practica, o parte a acizilor grasi este inlocuita prin acizi rezinici.
Pozitia nu cuprinde decat sapunurile solubile in apa, adica sapunurile propriu-zise. Ele formeaza o clasa de agenti de suprafata anionici, cu reactie alcalina, care in solutie apoasa spumeaza abundent.
Exista trei categorii de sapunuri:
Sapunuri tari, care de obicei sunt fabricate cu soda (hidroxid sau carbonat de sodiu) si care formeaza cea mai mare parte a sapunurilor obisnuite. Pot fi albe, colorate sau marmorate.
Sapunurile moi, care sunt fabricate cu hidroxid sau carbonat de potasiu. Sunt vascoase si in general au culoarea verde, brun sau galben-deschis. Pot contine cantitati mici (nedepasind in general 5%) de produse organice tensoactive de sinteza.
Sapunurile lichide, care constau dintr-o solutie apoasa de sapun aditivata uneori cu cantitati mici (nedepasind in general 5%) de alcool sau de glicerol, dar necontinand produse organice tensoactive de sinteza.
Aceasta parte cuprinde in special:
1) Sapunurile de toaleta, deseori colorate sau parfumate si care cuprind: sapunurile usoare sau flotante pentru baie si sapunurile deodorante, cum ar fi sapunul zis de glicerina, sapunurile de ras, sapunurile medicinale si anumite sapunuri dezinfectante sau abrazive mentionate mai jos.
a) Sapunurile usoare sau flotante pentru baie si sapunurile deodorante.
b) Sapunurile zise de glicerina, sapunuri translucide rezultand din tratarea sapunului alb cu alcool, glicerol sau zahar.
c) Sapunurile pentru ras (cremele de ras se clasifica la pozitia nr. 33.07).
d) Sapunurile medicinale, care contin acid boric, acid salicilic, sulf, sulfamide sau substante medicinale.
e) Sapunurile dezinfectante, care contin in cantitati mici fenol, crezol, naftol, formaldehida sau alte substante bactericide sau bacteriostatice. Aceste sapunuri nu trebuie sa fie confundate cu preparatele dezinfectante de la pozitia nr. 38.08, formate din aceleasi parti componente. Diferenta intre aceste doua categorii de produse consta in proportiile respective ale componentelor lor (sapunuri, pe de o parte, si fenol, crezol etc., pe de alta parte). Preparatele dezinfectante de la pozitia nr. 38.08 contin proportii importante de fenol, crezol etc. si sunt lichide, pe cand sapunurile in general sunt solide.
f) Sapunurile abrazive, care constau din sapun la care se adauga nisip, siliciu, piatra ponce pulverizata, praf de ardezie, rumegus de lemn si alte produse similare. Nu sunt cuprinse aici, decat sapunurile prezentate in bare, in calupuri, in bucati chiar modelate. Pastele si pudrele abrazive de curatat, chiar continand sapun, se clasifica la pozitia nr. 34.05.
2) Sapunurile de menaj, care pot fi colorate sau parfumate, abrazive sau dezinfectante.
3) Sapunurile de rasina, de tall oil sau de naftenati, continand nu numai saruri alcaline de acizi grasi, ci si rezinati alcalini de la pozitia nr. 38.06 sau naftenati alcalini de la pozitia nr. 34.02.
4) Sapunurile industriale, preparate in vederea unor utilizari speciale, cum ar fi cele pentru trefilare, polimerizarea cauciucului sintetic, albire.
Sub rezerva exceptiei prevazute la aliniatul 1 f) de mai sus, sapunurile de la aceasta pozitie, in general se prezinta sub urmatoarele forme: bare, calupuri, bucati chiar modelate, paiete, pudra, pasta sau solutii apoase.

II. - PRODUSE SI PREPARATE ORGANICE TENSIOACTIVE UTILIZATE CA SAPUN, IN BARE, IN CALUPURI, IN BUCATI CHIAR MODELATE, CHIAR CONTINAND SAPUN
Aceasta grupa cuprinde produsele si preparatele de toaleta sau de spalat in care elementul activ este constituit, in intregime sau in parte, prin agenti de suprafata de sinteza, care pot fi asociati cu sapun intr-o proportie oarecare, cu conditia ca sa fie prezentate sub forma de bare, calupuri, bucati chiar modelate, adica sub forma obisnuita de sapun, destinate pentru aceleasi scopuri.
Aceasta grupa cuprinde de asemenea produsele carora li s-au conferit proprietati abrazive prin adaugarea de nisip, siliciu, piatra ponce pulverizata etc, cu conditia ca sa fie prezentate sub formele indicate mai sus.

III. - HARTIE, VATA, FETRU SI NETESUTE IMPREGNATE, IMBIBATE SAU ACOPERITE CU SAPUN SAU DETERGENTI
Aceasta grupa cuprinde hartia, vata, fetru si netesutele, impregnate, imbibate sau acoperite cu sapun sau detergenti, chiar parfumate sau conditionate pentru vanzarea cu amanuntul. Aceste produse sunt in general utilizate pentru spalarea mainilor sau a fetei.
In afara de excluderile mentionate deja, pozitia nu cuprinde:
a) Pastele de neutralizare (snop-stocks) (pozitia nr. 15.22).
b) Produsele si preparatele insolubile in apa neconstituind sapunuri decat in sensul chimic al cuvantului, ca sapunurile calcaroase si alte sapunuri metalice (Capitolele 29, 30, 38 etc., dupa caz).
c) Hartia, vata, fetru si netesutele parfumate simplu (Capitolul 33).
d) Samponurile si substantele pentru spalarea dintilor (incluzand sapunurile dentifrice) (pozitiile nr. 33.05 si respectiv 33.06).
e) Agentii organici de suprafata (altele decat sapunurile), preparatele tensoactive si preparatele pentru spalat chiar continand sapun, ca si solutiile sau dispersiile de sapunuri in anumiti solventi organici, de la pozitia nr. 34.02.
f) Materialele plastice alveolare, cauciucul alveolar, materialele textile (altele decat vata, fetru si netesutele) si tampoanele metalice, impregnate, imbibate sau acoperite cu sapun sau detergenti, care urmeaza in general regimul substantei din care este constituit suportul.

34.02. AGENTI ORGANICI DE SUPRAFATA (ALTII DECAT SAPUNURILE); PREPARATE TENSIOACTIVE; PREPARATE PENTRU SPALAT (INCLUSIV PREPARATELE AUXILIARE PENTRU SPALAT) SI PREPARATE DE CURATAT, CHIAR CONTINAND SAPUN, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 34.01.
- Agenti organici de suprafata, chiar conditionati pentru vanzarea cu amanuntul:
3402.11 -- Anionici
3402.12 -- Cationici
3402.13 -- Neionici
3402.19 -- Altele
3402.20 - Preparate conditionate pentru vanzarea cu amanuntul
3402.90 - Altele

I. - AGENTI ORGANICI DE SUPRAFATA (ALTII DECAT SAPUNURILE)
Agentii organici de suprafata din aceasta pozitie sunt compusi cu compozitie chimica nedefinita, care au una sau mai multe grupari functionale hidrofile si hidrofobe, intr-un astfel de raport incat, amestecate cu apa la o concentratie de 0,5% la temperatura de 20°C si lasate ulterior in repaus timp de o ora la aceeasi temperatura, produc un lichid transparent sau translucid sau o emulsie stabila, fara separare de substante insolubile (vezi Nota 3a) a Capitolului). In sensul acestei pozitii, o emulsie nu trebuie considerata ca fiind stabila daca, dupa ce a fost lasata in repaos timp de o ora la 20°C, 1) pot fi vazute cu ochiul liber particule solide, 2) s-a separat in faze care pot fi vizibile cu ochiul liber sau 3) s-a separat intr-o parte transparenta si alta translucida vizibile cu ochiul liber.
Sunt susceptibili de a forma un strat de absorbtie pe o interfata si in aceasta stare manifesta un ansamblu de proprietati fizico-chimice, in principal o activitate de suprafata (de exemplu micsorarea tensiunii superficiale, formarea spumei, emulsionare, inmuiere), de unde rezulta denumirea de agenti de suprafata.
Totusi, produsele nefiind susceptibile sa micsoreze tensiunea superficiala a apei distilate pana la 4,5 x 10-2 N/m (45 dyn/cm) la o concentratie de cel putin 0,5% la temperatura de 20°C, nu sunt considerate agenti de suprafata, deci sunt exclusi de la aceasta pozitie.
Agentii de suprafata organici pot fi:
1) Anionici. Se ionizeaza in solutia apoasa, pentru a furniza ioni organici cu sarcina negativa si raspunzatori de activitatea de suprafata. Este vorba in principal despre sulfatii si sulfonatii grasimilor, uleiurilor vegetale (trigliceridele) si ale acizilor rezinici; despre sulfatii si sulfonatii alcoolului gras; sulfonati de petrol, de exemplu, ai metalelor alcaline (inclusiv acelea, care contin o anumita proportie de ulei mineral), ai amoniului sau etanolaminelor; ai alchilpolietersulfatilor; ai alchilsulfonatilor sau alchilfeniletersulfonatilor; ai alchilsulfatilor, alchilarilsulfonatilor, de exemplu ai dodecilbenzensulfonatilor tehnici.
Acesti agenti de suprafata pot contine in cantitati mici, impuritati provenite de la fabricarea alcoolurilor grase, alchilati sau alte materii prime hidrofobe, care au scapat de la sulfatare sau sulfonare. Pot contine de asemenea sulfat de sodiu sau alte saruri minerale reziduale, intr-o proportie, care nu depaseste in general 15%, exprimat in saruri anhidre.
2) Cationici. Acestia se ionizeaza in solutie apoasa pentru a produce ioni organici cu sarcina pozitiva, ioni responsabili de activitatea de suprafata. De exemplu: sarurile aminelor grase si baze de amoniu cuaternare.
3) Neionici. Nu dau nastere la ioni in solutii apoase. Solubilitatea in apa a agentilor neionici de suprafata se datoreaza prezentei in moleculele lor a gruparilor functionale avand o puternica afinitate fata de apa. Acestea sunt, de exemplu, produsele obtinute din condensarea alcoolilor grasi, ale acizilor grasi sau ale alchilfenolilor cu oxidul de etilena, cu etoxalatii amidelor acizilor grasi.
4) Amfoliti. Se pot, functie de conditiile mediului, ioniza in solutie apoasa, conferind compusului un caracter de agent anionic sau cationic de suprafata.
Acest comportament ionic este analog cu cel al compusilor amfoteri, in sensul cel mai general. Aici este vorba, de exemplu de proteine alchilbetainice sau sulfobetainice, de produsele obtinute prin descompunerea lor si, de compusii de substitutie ai acizilor amino-carboxilici, amino-sulfonici, amino-sulfurici sau amino-fosforici.

II. - PREPARATE TENSOACTIVE, PREPARATE PENTRU SPALAT (INCLUSIV PREPARATELE AUXILIARE PENTRU SPALAT) SI PREPARATE DE CURATAT, CHIAR CONTINAND SAPUN, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 34.01
Grupa cuprinde trei categorii de preparate:
A. Preparatele tensoactive propriu-zise.
Aceste preparate cuprind:
1) Amestecurile intre ei ale agentilor de suprafata din partea I de mai sus: de exemplu amestecurile de sulforicinate cu alchilnaftaline sulfonate sau cu alcoolurile grase sulfatate.
2) Solutiile sau dispersiile de agenti de suprafata din partea I de mai sus, intr-un solvent organic: de exemplu solutia unui alcool gras sulfatat in ciclohexanol sau in tetrahidronaftalina.
3) Alte amestecuri pe baza unui agent de suprafata din partea I de mai sus: de exemplu, acelea continand o anumita proportie de sapun, cum ar fi alchilbenzen sulfonat cu stearat de sodiu.
4) Solutiile sau dispersiile de sapunuri in anumiti solventi organici, cum ar fi ciclohexanolul. (Solutiile de sapun in apa, la care se adauga uneori cantitati mici (nedepasind in general 5%) de alcool sau glicerol, sunt sapunuri lichide de la pozitia nr. 34.01).
Preparatele tensoactive sunt utilizate pentru actiunea lor de spalare, inmuiere, emulsionare sau dispersare, cu multe aplicatii industriale, cum ar fi:
1°) Detergenti pentru industria textila, utilizati la eliminarea substantelor grase sau a seului in cursul fabricarii sau finisarii textilelor.
2°) Agenti de inmuiere, emulsionare, agenti auxiliari pentru calcat si agenti de avivare in industria textila.
3°) Agenti de revigorare (pentru pieile brute), agenti de degresare, substanta de inmuire la vopsire, egalizatoare si produse de nuantare pentru piei, blanuri.
4°) Materii de baza pentru preparatele pentru spalat, descrise in paragraful B de mai jos (de exemplu: preparate tensoactive anionice putand include, fie ca reziduu, fie drept componente adaugate intentionat, cantitati notabile de sulfat de sodiu sau alte saruri minerale de genul acelora, care deriva de la fabricarea agentilor de suprafata).
5°) Agenti de dispersare pentru industria hartiei sau a cauciucului sintetic.
6°) Produse de flotatie in industria miniera.
7°) Agenti emulsifianti pentru prepararea produselor farmaceutice sau cosmetice.
Grupa cuprinde, de asemenea, preparatele constituite, in intregime sau partial, din produse organice tensioactive, prezentate sub forma solida sau pasta, chiar conditionate pentru vanzarea cu amanuntul si destinate spalarii pieilor.
B. Preparatele pentru spalat (inclusiv preparatele auxiliare pentru spalat) si preparatele de curatat, pe baza de sapun sau alti agenti organici de suprafata.
Grupa cuprinde preparatele pentru spalat, preparatele auxiliare pentru spalat si anumite produse de curatat. Aceste preparate diverse, ca regula generala sunt constituite din compusi esentiali si dintr-unul sau mai multi componenti complementari, ai caror prezenta permite in principal sa le deosebeasca de preparatele tensoactive descrise in paragraful A de mai sus.
Componentii esentiali constau, fie din agenti de suprafata organici de sinteza, fie din sapunuri, fie si dintr-un amestec al acestor produse.
Componentii complementari sunt formati din:
1) auxiliari (de exemplu: polifosfati, carbonati, silicati sau borati de sodiu, sarurile acidului nitrilotriacetic (NTA));
2) intaritori (de exemplu: alcanolamide, amide ale acizilor grasi, oxizi de amine);
3) umpluturi (de exemplu: sulfatul sau clorura de sodiu);
4) aditivi (de exemplu: agenti chimici sau optici de albire, agenti de antiredepunere, inhibitori de coroziune, agenti antielectrostatici, coloranti, parfumuri, bactericide, enzime).
Preparatele de acest gen exercita actiunea lor pe suprafete, punand in solutie sau in dispersie suprafata cu pete sau suprafata murdara.
Preparatele pentru spalat pe baza de agenti de suprafata sunt denumite de asemenea detergenti. Acest gen de preparat este utilizat si pentru spalarea vaselor sau a ustensilelor de bucatarie.
Se prezinta sub forma lichida, de pudra sau de pasta si sunt utilizate in scopuri menajere sau industriale. Produsele de toaleta sau de spalat prezentate in bare, in calupuri, in bucati chiar modelate se clasifica la pozitia nr. 34.01.
Preparatele auxiliare de spalat sunt utilizate pentru inmuierea (prespalarea), clatirea sau albirea rufelor etc.
Preparatele de curatat sunt destinate intretinerii podelelor, a geamurilor sau a altor suprafete. Pot contine cantitati foarte mici de substante odorizante.
C) Preparatele pentru curatat sau degresat, altele decat cele pe baza de sapun sau alti agenti organici de suprafata.
Sunt incluse:
1°) Produse acide sau alcaline de curatat, destinate in principal curatirii aparatelor sanitare, a cuptoarelor de copt etc., si continand in special sulfat acid de sodiu sau un amestec de hipoclorit de sodiu si ortofosfat trisodic.
2°) Preparate de degresare sau de curatat utilizate in special in industria laptelui sau a berii, pe baza:
- fie de substante alcaline cum ar fi carbonatul de sodiu sau soda caustica,
- fie de solventi si emulsifianti.
Aceasta categorie de produse poate contine in cantitati mici sapun sau alti agenti de suprafata.
Pozitia nu cuprinde:
a) Sampoanele, ca si preparatele spumante pentru baie sau pentru toaleta intima, chiar continand sapun sau alti agenti de suprafata (Capitolul 33).
b) Hartia, vata, fetru si netesutele, impregnate, imbibate sau acoperite cu sapun sau detergenti (pozitia nr. 34.01).
c) Preparatele continand agenti de suprafata in care functia tensoactiva nu este ceruta sau nu este decat subordonata in raport cu functia principala a preparatului (pozitiile nr. 34.03, 34.05, 38.08, 38.09, 38.24 etc., dupa caz).
d) Preparatele abrazive continand agenti de suprafata (paste si pudre de curatat) (pozitia nr. 34.05).
e) Naftenatele, sulfonatele de petrol si alte produse si preparate tensoactive, insolubile in apa. Aceste produse se clasifica la pozitia nr. 38.24, atat timp cat nu se clasifica la o pozitie mai specifica.

34.03. PREPARATE LUBRIFIANTE (INCLUSIV LICHIDE DE RACIRE, PREPARATE PENTRU DEGRIPAREA SURUBURILOR, PREPARATE ANTIRUGINA SAU ANTICOROZIVE SI PREPARATE PENTRU DEMULARE, PE BAZA DE LUBRIFIANTI) SI PREPARATE DE TIPUL CELOR UTILIZATE PENTRU UNGEREA CU ULEI SI GRESAREA MATERIALELOR TEXTILE, PIEILOR, BLANURILOR SAU ALTOR MATERIALE, CU EXCEPTIA PREPARATELOR CONTINAND, CU ROL DE CONSTITUENTI DE BAZA, 70% SAU MAI MULT IN GREUTATE, ULEIURI DIN PETROL SAU DIN MINERALE BITUMINOASE.
- Continand uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase:
3403.11 -- Preparate pentru tratarea materialelor textile, a pieilor, a blanurilor sau a altor materiale
3403.19 -- Altele
- Altele:
3403.91 -- Preparate pentru tratarea materialelor textile, a pieilor, a blanurilor sau a altor materiale
3403.99 -- Altele
Cu excluderea produselor continand in greutate drept componenta de baza 70% sau mai mult uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase (vezi pozitia nr. 27.10), pozitia cuprinde in principal amestecurile preparate de urmatoarele tipuri:
A) Preparatele lubrifiante destinate sa reduca frecarea intre partile sau piesele mobile ale masinilor, vehiculelor, vehiculelor aeriene si altor dispozitive, aparate sau instrumente. In general, acesti lubrifianti constau din amestecuri de uleiuri sau grasimi animale, vegetale sau minerale sau sunt pe baza de aceste produse si contin frecvent aditivi, ca grafit, bisulfura de molibden, talc, negru de fum, sapunuri calcaroase sau metalice, smoala, produse antirugina sau antioxidante. Totusi, pozitia cuprinde de asemenea preparate lubrifiante sintetice pe baza, de exemplu de sebacat de dioctil sau de dinonil, de esteri fosforici, de policlorobifenili, de polietilena sau de polipropilenglicol. Lubrifiantii sintetici, care includ lubrifiantii pe baza de siliconi si preparatele zise jet lube oils (sau synthetic ester lubes), sunt utilizati in conditii particulare (lubrifianti ignifugi, lubrifianti pentru rulmentii instrumentelor de precizie sau pentru motoare cu reactie etc.).
B) Uleiuri si grasimi pentru trefilare, utilizate la trefilare pentru usurarea alunecarii firului in filiera. Acestea sunt in principal: anumite emulsii apoase de seu si de acid sulfuric; amestecuri de sapun de soda, de stearat de aluminiu, de uleiuri minerale si apa; amestecuri de uleiuri, grasimi si sulfooleate; amestecuri in forma de pudra a sapunurilor calcaroase si a varului.
C) Lichide de racire. Aceste uleiuri sunt in general pe baza de uleiuri animale, vegetale sau minerale, aditivate deseori cu agenti de suprafata.
Preparatele pentru obtinerea lichidelor de racire (de exemplu pe baza de sulfonati de petrol sau de alti agenti de suprafata), care in general nu pot fi utilizate in aceasta stare ca ulei de racire, sunt excluse din pozitia nr. 34.02.
D) Preparate pentru degriparea suruburilor sunt utilizate pentru deblocarea buloanelor, suruburilor sau a altor piese. Sunt constituite in general din uleiuri de lubrifiere si mai pot contine lubrifianti solizi, solventi, agenti de suprafata, agenti antirugina etc.
E) Preparate antirugina sau anticorozive continand in principal lubrifianti.
F) Preparate pentru demulare pe baza de lubrifianti, utilizate in diverse industrii (de exemplu mase plastice, cauciuc, constructii, turnatorii), cum ar fi:
1) Uleiuri minerale, vegetale sau animale sau alte grasimi (inclusiv acelea, care sunt sulfonate, oxidate sau hidrogenate), amestecate sau emulsionate cu ceara, cu lecitina sau cu antioxidanti.
2) Amestecurile continand grasimi sau uleiuri siliconice.
3) Amestecuri de pudra de grafit, de talc, de mica, de bentonita sau de aluminiu, cu uleiuri, cu grasimi, cu ceara etc.
Sunt excluse totusi amestecurile alimentare sau preparatele alimentare cu grasimi sau uleiuri animale sau vegetale, de tipul celor utilizate pentru demulare (de exemplu uleiuri de demulare pentru brutarii) (pozitia nr. 15.17).
G) Preparate lubrifiante pentru tratarea materialelor textile, a pieilor, a blanurilor etc. Aceste preparate pot fi utilizate pentru lubrifierea sau pentru inmuierea fibrelor textile in cursul operatiilor de filatura, pentru ungerea cu ulei sau gresarea pieilor etc. Aceasta grupa cuprinde in principal preparatele constand din uleiuri minerale sau grasimi, amestecate cu agenti de suprafata (de exemplu sulforicinoleatele), ca si preparate dispersabile in apa, destinate uleierii textilelor si continand o proportie insemnata de agenti de suprafata amestecati cu uleiuri minerale si cu alte produse chimice.
Pozitia mai cuprinde:
1) Suspensii stabilizate de bisulfura de molibden in ulei mineral continand 70% in greutate sau mai mult ulei mineral, destinate a fi adaugate in mici proportii, exclusiv din cauza calitatilor lor lubrifiante speciale, la uleiurile de ungere ale motoarelor etc., bisulfura de molibden fiind constituentul de baza.
2) Preparatele antirugina pe baza de lanolina si dizolvate in white spirit, continand 70% in greutate sau mai mult white spirit.
3) Paste care nu se intaresc, constituite dintr-un amestec de vaselina si sapun de calciu si utilizate pentru asigurarea ungerii si a etanseitatii imbinarilor in sistemele de franare pneumatice prin depresiune.
Pozitia exclude:
a) Degrasurile artificiale (pozitia nr. 15.22).
b) Grafitul coloidal sau semicoloidal sau pastele de grafit de la pozitia nr. 38.01.
c) Preparatele pentru facilitarea aderentei curelelor de transmisie (pozitia nr. 38.24) ca si preparatele antirugina de la pozitia nr. 38.24.

34.04. CEARA ARTIFICIALA SI CEARA PREPARATA.
3404.10 - Din lignit modificat chimic
3404.20 - Din polietilenglicol
3404.90 - Altele
Pozitia cuprinde ceara artificiala (cunoscuta uneori in industrie sub denumirea de ceara sintetica) si ceara preparata (definite in Nota 5 a acestui Capitol), constituite din substante organice cu greutate moleculara relativ ridicata, si care nu sunt compusi cu compozitie chimica definita, prezentati izolati. Acestea sunt urmatoarele:
A) Produsele organice obtinute printr-un procedeu chimic, care prezinta caracterul de ceara, chiar solubile in apa. Este totusi exclusa ceara de la pozitia nr. 27.12, obtinuta prin sinteza (de exemplu ceara obtinuta prin metoda Fischer-Tropsch, constituita esential din hidrocarburi) sau printr-un alt procedeu. Produsele cerate solubile in apa, cu proprietati tensoactive, sunt de asemenea excluse si se clasifica la pozitia nr. 34.02.
B) Produsele obtinute amestecand intre ele doua sau mai multe tipuri de ceara animala, vegetala sau apartinand altor clase, sau amestecand ceara apartinand aceleiasi clase (animala, vegetala sau altele) (de exemplu amestecuri de diferite ceara vegetala si amestecul de ceara minerala cu ceara vegetala). Totusi amestecurile de ceara minerala sunt excluse si se clasifica la pozitia nr. 27.12.
C) Produsele prezentand caracter de ceara, pe baza unei sau mai multor tipuri de ceara si continand in plus grasimi, rasini, substante minerale sau alte substante. Ceara animala sau vegetala neamestecate chiar rafinata sau colorata, sunt totusi excluse si se clasifica la pozitia nr. 15.21. Ceara minerala neamestecata sau amestecata, chiar colorata sunt totusi, este exclusa si se clasifica la pozitia nr. 27.12.
Totusi produsele mentionate in paragrafele A), B) si C) de mai sus, sunt excluse de la aceasta pozitie (pozitiile nr. 34.05, 38.09 etc.) daca sunt amestecate, dispersate (in suspensie sau emulsie) sau dizolvate intr-un mediu lichid.
Ceara din alineatele A) si C) de mai sus, trebuie sa aiba:
1) temperatura de picurare peste 40°C si
2) o vascozitate, masurata cu vascozimetrul rotativ, inferioara sau egala cu 10 Pa.s (sau 10.000 cP), la o temperatura cu 10°C peste temperatura lor de picurare.
In afara de acestea, produsele de acest gen prezinta in general urmatoarele caracteristici:
a) devin stralucitoare daca sunt frecate exercitand o usoara presiune;
b) consistenta si solubilitatea lor depind in mare masura de temperatura;
c) la 20°C:
1°) unele sunt moi si modelabile (dar nu vascoase nici lichide) (ceara moale), iar altele casante (ceara dura);
2°) nu sunt transparente, dar pot fi translucide;
d) peste 40°C se topesc fara sa se descompuna;
e) putin deasupra punctului lor de topire, nu formeaza cu usurinta fire;
f) sunt prost conducatoare de caldura si electricitate.
Ceara de la aceasta pozitie poate avea compozitii chimice foarte variate. Printre acestea, sunt incluse:
1) Ceara polialchena, printre care de exemplu ceara de polietilena, care intra in compozitia materialelor utilizate la acoperire, lubrifiantilor pentru textile, pentru lustruit etc.
2) Ceara obtinuta prin oxidarea partiala a cerei de hidrocarburi (de exemplu parafina naturala sau sintetica). Intra deseori in compozitia substantelor de ceruire, de acoperire, a lubrifiantilor etc.
3) Ceara compusa din amestecuri de cloroparafine, de policlorobifenili sau de policloronaftaline. Sunt utilizate pentru ignifugare, ca izolanti, ca substante de impregnare pentru condensatoare, ca lubrifianti, ca agenti de conservare a lemnului etc.
4) Ceara de polietilenglicol. Este solubila in apa si intra in preparatele cosmetice sau in produsele farmaceutice, ca liant, ca dedurizator, ca agent de conservare, ca si in cleiurile pentru textile sau hartie sau in compozitia cernelurilor sau a cauciucului etc.
5) Ceara compusa din amestecuri de cetone grase, de esteri grasi (ca monostearatul de propilenglicol, modificat cu cantitati mici de sapun; amestecul de mono- si de distearat de glicerol, de exemplu esterificat cu ajutorul acidului bitartric si al acidului acetic), de amine grase sau de amide grase. Intra in compozitia produselor cosmetice, a substantelor de ceruire, a vopselelor etc.
6) Ceara obtinuta prin modificarea chimica partiala sau totala a cerei naturale, cum ar fi ceara de lignit.
7) Ceara compusa din doua sau mai multe tipuri de ceara (cu exceptia amestecurilor de ceara minerala, care se clasifica la pozitia nr. 27.12) sau dintr-una sau mai multe tipuri de ceara cu o alta substanta de exemplu: ceara compusa din ceara de parafina si polietilena, utilizata ca material de acoperire; ceara compusa din ceara de parafina si acid stearic, utilizata ca materie prima pentru fabricarea lumanarilor; ceara compusa din ceara de hidrocarbura oxidata si un emulsifiant; ceara de sigilat sau ceara cu compozitie similara, indiferent de prezentarea lor, altele decat cele de la pozitia nr. 32.14.
Chiar colorate, tipurile de ceara specificate mai sus se clasifica aici.
In afara de excluderile mentionate mai sus, aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Alcoolurile de lanolina, chiar daca prezinta caracter de ceara (pozitia nr. 15.05).
b) Uleiurile hidrogenate, chiar daca prezinta caracter de ceara (pozitia nr. 15.16).
c) Compusii organici cu compozitie chimica definita, prezentati izolat (Capitolul 29).
d) Ceara pentru tehnica dentara prezentata in seturi, conditionata pentru vanzarea cu amanuntul sau in plachete, potcoave, batonete sau forme similare (pozitia nr. 34.07).
e) Acizii grasi monocarboxilici industriali si alcoolurile grase industriale, chiar daca prezinta caracterul de ceara (pozitia nr. 38.23).
f) Amestecurile de mono-, di- si tri- esteri grasi ai glicerolului neavand caracter de ceara (pozitia nr. 38.24).
g) Policlorodifenilii in amestecuri si cloroparafinele in amestecuri, neavand caracter de ceara (pozitia nr. 38.24).
h) Polietilenglicolii in amestecuri, neavand caracter de ceara (in special pozitiile nr. 38.24 sau 39.07).
i.j) Polietilenete, neavand caracter de ceara (in special pozitia nr. 39.01)

34.05. CEARA SI CREME PENTRU INCALTAMINTE, CEARA DE PARCHET, MATERIALE DE LUSTRUIT PENTRU CAROSERII, STICLA SAU METAL, PASTA SI PRAF PENTRU CURATAT SI PREPARATE SIMILARE (CHIAR SUB FORMA DE HARTIE, VATA, FETRU, MATERIALE NETESUTE, MATERIALE PLASTICE SAU CAUCIUC ALVEOLAR, IMPREGNATE, IMBIBATE SAU ACOPERITE CU ASTFEL DE PREPARATE), FARA A INCLUDE CEARA DE LA POZITIA NR. 34.04.
3405.10 - Ceara, creme si preparate similare pentru incaltaminte sau piele
3405.20 - Ceara de parchet, creme si preparate similare pentru intretinerea mobilei din lemn, a parchetului sau a altor obiecte din lemn
3405.30 - Materiale de lustruit si preparate similare pentru caroserii, altele decat cele pentru lustruirea metalelor
3405.40 - Paste, prafuri si alte preparate pentru curatat
3405.90 - Altele
Pozitia cuprinde ceara si cremele pentru incaltaminte, ceara de parchet (pentru parchet, mobila, linoleu etc.), materiale de lustruit caroserii, sticla sau metal (argintarie, cupru etc.), ca si amestecurile sub forma de pasta sau praf pentru curatat (a ustensilelor de bucatarie, a chiuvetelor, pardoselilor, a masinilor de gatit etc.), si preparatele similare ca ceara si cremele pentru piele. Pozitia cuprinde de asemenea preparatele similare cu proprietati de protectie.
Dupa caz, aceste preparate sunt pe baza de ceara, de abrazive sau de alte materiale. Printre aceste preparate sunt incluse:
1) Ceara si ceara de parchet, constand din ceara impregnata cu esente de terebentina sau emulsionata in medii apoase la care se adauga deseori substante colorante.
2) Materiale de lustruit pentru metale si pentru sticle, formate din materiale de lustruit foarte fine, cum ar fi creta sau kiselgurul, in suspensie intr-o emulsie de white spirit si de sapun lichid.
3) Produsele de polizare, finisare sau slefuire fina a metalelor sau a altor materiale, continand prudra sau praf de diamant.
4) Prafurile de curatat constand din amestecuri de nisipuri macinate fin cu anumite cantitati de carbonat de sodiu si de sapun. Pastele de curatat sunt obtinute amestecand, de exemplu, prafurile de curatat cu o solutie de ceara intr-un ulei mineral lubrifiant.
Aceste preparate, deseori conditionate pentru vanzarea cu amanuntul, se prezinta in general in stare pastoasa sau lichida sau sub forma de praf, tablete sau batoane si pot fi destinate fie pentru uzul casnic, fie pentru uzul industrial. Pastele de curatat sunt obtinute amestecand prafurile, de exemplu cu o solutie de ceara intr-un ulei mineral lubrifiant.
Pozitia cuprinde, de asemenea, hartia, vata, fetru, materialele netesute, materialele plastice alveolare sau cauciucul alveolar, impregnate, imbibate sau acoperite cu preparatele mentionate mai sus. Sunt excluse totusi pieile (de sters mobila) si buretii metalici de curatat, impregnate, imbibate sau acoperite cu aceste preparate (Sectiunile XI si respectiv XV).
De asemenea sunt excluse:
a) Prafurile abrazive neamestecate (in general Capitolele 25 sau 28).
b) Substante minerale pentru albit, comprimate in tablete, pentru incaltaminte, tincturi lichide pentru intretinerea incaltamintelor tabacite (pozitia nr. 32.10).
c) Unsorile si unsorile artificiale pentru piele (pozitia nr. 15.22); celelalte uleiuri si unsori pentru ungerea pieilor (Capitolul 15, pozitiile nr. 27.10, 34.03, 38.24 etc.).
d) Produsele pentru curatarea uscata a imbracamintei (detasante), care se clasifica dupa natura lor (este vorba in general despre benzina cuprinsa la pozitia nr. 27.10 sau despre produsele de la pozitia nr. 38.14 sau 38.24).

34.06. LUMANARI SI ARTICOLE SIMILARE
Lumanarile (inclusiv cele de forma rotunda sau in spirala) sunt din stearina, din parafina sau din ceara; lumanarile de seu sunt fabricate din seu.
Toate aceste articole sunt cuprinse aici, chiar colorate, parfumate sau ornamentate.
Se clasifica de asemenea la aceasta pozitie candelele si lumanarile candela, chiar cu plutitor.
Pozitia exclude:
a) Lumanarile antiastmatice (pozitia nr. 30.04).
b) Chibriturile-lumanare (pozitia nr. 36.05).
c) Fitilele, panglicile si lumanarile pe baza de sulf si cele similare de la pozitia nr. 38.08.

34.07. PASTE PENTRU MODELAT, INCLUSIV CELE PREZENTATE PENTRU JOACA; COMPOZITII ASA-ZISE "CEARA PENTRU STOMATOLOGIE" PREZENTATE IN SETURI, IN AMBALAJE PENTRU VANZAREA CU AMANUNTUL SAU IN PLACHETE, POTCOAVE, BATOANE SAU FORME SIMILARE; ALTE COMPOZITII PENTRU STOMATOLOGIE PE BAZA DE IPSOS SAU GHIPS (GHIPS CALCINAT SAU SULFAT DE CALCIU).
A) Paste pentru modelat.
Acestea sunt preparate plastice, utilizate in special de catre artistii modelori sau bijutierii pentru crearea modelelor si care sunt utilizate si pentru joaca.
Cele pe baza de oleat de zinc, cele mai numeroase, contin in afara de ceara, ulei de vaselina si de caolin. Au un tuseu usor gras.
Celelalte constau din amestecuri de pasta de celuloza si de caolin cu lianti.
Aceste preparate diverse, sunt frecvent colorate si prezentate vrac sau sub forma de pasta, in batoane sau plachete etc.
Seturile inclusiv cele pentru joaca, se clasifica aici.
B) Compozitiile numite "ceara pentru stomatologie".
Acestea sunt preparate utilizate in stomatologie pentru luarea amprentelor dentare. Au compozitii diverse. Se obtin in general, amestecand ceara, materiale plastice sau gutaperca, cu anumite produse precum colofoniul, selac si materiale de umplutura (in special mica pulverizata). Sunt de cele mai multe ori colorate. Consistenta lor este dura sau usor moale.
Aceste compozitii se clasifica la aceasta pozitie numai daca sunt prezentate in seturi, conditionate pentru vanzarea cu amanuntul sau in plachete, potcoave, pline sau goale, in batonase sau sub forme similare. Prezentate altfel (de exemplu in vrac), se clasifica dupa natura lor (pozitiile nr. 34.04, 38.23 etc.)
C) Alte compozitii pentru stomatologie, pe baza de ipsos.
Printre aceste compozitii sunt cele constand din ipsos la care s-au adaugat alginate alcaline sau metilceluloza si cele compuse din ipsos, colorate sau nu, cu produse ca amidonul si esenta de vanilie. Sunt utilizate pentru luarea amprentelor dintilor, pentru fabricarea modelelor sau pentru alte utilizari dentare si se clasifica la aceasta pozitie, independent de formele sub care sunt prezentate. Se disting de aceste preparate ipsosurile care nu contin decat cantitati mici de accelerator sau intarzietor (pozitia nr. 25.20).
Cimenturile si alte produse de obturare dentara se clasifica la pozitia nr. 30.06.

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016