Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 27 din 5 ianuarie 2000  COMBUSTIBILI MINERALI, ULEIURI MINERALE SI PRODUSE REZULTATE DIN DISTILAREA ACESTORA; MATERIALE BITUMINOASE; CEARA MINERALA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 27 din 5 ianuarie 2000 COMBUSTIBILI MINERALI, ULEIURI MINERALE SI PRODUSE REZULTATE DIN DISTILAREA ACESTORA; MATERIALE BITUMINOASE; CEARA MINERALA

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000
COMBUSTIBILI MINERALI, ULEIURI MINERALE SI PRODUSE REZULTATE DIN DISTILAREA ACESTORA; MATERIALE BITUMINOASE; CEARA MINERALA

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) produsele organice cu o compozitie chimica definita, prezentate separat; aceasta excludere nu se aplica metanului pur si propanului pur, care sunt clasificate la pozitia nr. 27.11;
b) medicamentele de la pozitia nr. 30.03 sau 30.04;
c) hidrocarburile nesaturate amestecate, de la pozitiile nr. 33.01, 33.02 sau 38.05.
2. - Termenii uleiuri petroliere si uleiuri obtinute din minerale bituminoase folosit la pozitia nr. 27.10 se aplica nu numai uleiurilor petroliere si uleiuri obtinute din minerale bituminoase, ci si uleiurilor similare, precum si acelora ce constau in principal din hidrocarburi nesaturate amestecate, in care constituentii nearomatici predomina in greutate in raport cu constituentii aromatici oricare ar fi procedeul de obtinere.
Totusi, termenii nu se aplica poliolefinelor sintetice lichide la sub 60% din volum se distileaza la 300° C, raportate la 1013 milibari, in cazul folosirii unei metode de distilare cu presiune redusa (Capitolul 39).
*
* *
Note de subpozitii.
1. - In sensul prevederilor subpozitiei nr. 2701.11, prin antracit se intelege huila cu un continut-limita de substante volatile (calculat pe produsul uscat, fara substante minerale) de maximum 14%.
2. - In sensul prevederilor subpozitiei nr. 2701.12 prin huila bituminoasa se intelege o huila cu un continut limita de substante volatile (calculat pe produsul uscat, fara substante minerale) de peste 14% si a carei valoare calorica limita (calculata pe produsul umed, fara substante minerale) este de maximum 5.833 Kcal./kg.
3. - In sensul prevederilor subpozitiilor 2707.10. 2707.20, 2707.30. 2707.40 si 2707.60 prin benzoli, toluoli, xiloli, naftalena si fenoli se inteleg produsele care contin peste 50% din greutate benzen, toluen, xilen, naftalena si respectiv fenol.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde carbunii si ceilalti combustibili minerali naturali si uleiurile din petrol si uleiurile obtinute din minerale bituminoase, ca si produsele rezultate din distilarea acestor substante si produsele similare obtinute prin orice alt procedeu. Cuprinde de asemenea ceara minerala si substantele bituminoase naturale. Toate aceste produse se clasifica in acest Capitol, chiar daca sunt brute sau rafinate; daca prezinta caracterul de produsi organici cu compozitie chimica definita, izolati in stare pura sau comercial pura, se clasifica la Capitolul 29 cu exceptia metanului si propanului chiar pure care se clasifica la pozitia 27.11. Pentru unele din aceste produse (de exemplu etan, benzen, fenol, piridina) exista criterii specifice de puritate, care sunt indicate in Notele explicative ale pozitiilor nr. 29.01, 29.07 si 29.33.
Metanul si propanul se clasifica la pozitia nr. 27.11, chiar cand sunt puri. Expresia "constituentii aromatici", care figureaza in Nota 2 a Capitolului 27 si in definitia pozitiei nr. 27.07, trebuie interpretata ca vizand moleculele intregi cu o parte aromatica, indiferent de numarul si lungimea catenelor laterale si nu numai la partile aromatice ale acestor molecule.
Acest Capitol nu cuprinde:
a) Medicamentele de la pozitia nr. 30.03 sau 30.04.
b) Produsele de parfumerie sau de toaleta preparate si preparatele cosmetice cuprinse la pozitiile de la nr. 33.03 pana la 33.07.
c) Combustibilii lichizi si gazele combustibile lichefiate in recipiente de tipul celor utilizate la alimentarea sau reincarcarea brichetelor sau aprinzatoarelor si avand o capacitate maxima de 300 cmc (pozitia nr. 36.06).

27.01 - HUILA; BRICHETE SI COMBUSTIBILI SOLIZI IN FORME SIMILARE OBTINUTI DIN HUILA.
- Huila, chiar pulverizata, dar neaglomerata:
2701.11 -- Antracit
2701.12 -- Huila bituminoasa
2701.19 -- Alta huila
2701.20 - Brichete si combustibili solizi in forme similare obtinuti din huila
Pozitia cuprinde diversele varietati de huila (antracit, huila bituminoasa etc.), chiar pulverizata (praf de huila) sau aglomerata (ovoizi, brichete etc.), ca si brichetele si combustibilii aglomerati similari, care au fost carbonizati pentru a arde fara fum.
Pozitia cuprinde, de asemenea, huila pulverizata in dispersie apoasa (slurry coal) continand cantitati mici de agent de dispersie, in special agent tensioactiv.
Gagatul, huila bruna (lignit) si huila carbonizata (cocs si semicocs) se clasifica la pozitiile nr. 25.30, 27.02 si respectiv la 27.04.

27.02 - LIGNIT, CHIAR AGLOMERAT, CU EXCEPTIA GAGATULUI.
2702.10 - Lignit, chiar pulverizat, dar neaglomerat
2702.20 - Lignit aglomerat
Aceasta pozitie cuprinde lignitul (huila bruna), combustibil intermediar intre huila si turba, chiar deshidratat, pulverizat sau aglomerat.
Gagatul, varietate de lignit se clasifica la pozitia nr. 25.30

27.03 - TURBA (INCLUSIV TURBA PENTRU ASTERNUT), CHIAR AGLOMERATA.
Turba, constituita din produse vegetale partial carbonizate, este un material in general usor si fibros.
Pozitia cuprinde toate sortimentele de turba, incluzand turba uscata sau aglomerata utilizata drept combustibil sau turba maruntita si turba litiera folosita pentru asternutul animalelor, ca amendament pentru ameliorarea solului sau pentru alte scopuri.
Amestecurile de turba cu nisip sau cu argila, a caror caracter esential este conferit de turba, se clasifica de asemenea la aceasta pozitie, chiar daca contin cantitati mici de elemente fertilizante: azot, fosfor sau potasiu. Aceste produse sunt utilizate in general ca pamanturi pentru olarit.
Pozitia nu cuprinde insa:
a) Fibrele de turba (numite berandin), tratate pentru utilizarea ca textile, care trebuie sa fie clasificate la Sectiunea XI.
b) Ghivecele de flori si alte articole din turba decupate sau mulate ca si placile de turba imprimata utilizate ca izolanti in constructii (Capitolul 68).

27.04 - COCS SI SEMICOCS DE HUILA, DE LIGNIT SAU DE TURBA, CHIAR AGLOMERATE; CARBUNE DE RETORTA.
Cocsurile sunt reziduuri solide de la distilarea (sau carbonizarea sau gazeificarea), in vase inchise a huilei, a lignitului sau a turbei.
Sunt obtinute in furnale de cocs, pornind de la diverse calitati de huila bituminoasa. Semicocsul rezulta de la distilarea huilei sau a lignitului la temperatura joasa.
Cocsurile si semicocsurile din aceasta pozitie pot fi pulverizate sau aglomerate.
Carbunele de retorta (grafit de retorta) este o forma de carbon negru, dur, casant si care atunci cand este lovit emite un sunet metalic. Este un subprodus al uzinelor de producere a gazelor sau al cocseriilor, care se depune pe peretii furnalelor sau retortelor. Din aceasta cauza se prezinta sub forma unor bucati neregulate avand o suprafata plana sau usor curbata dupa forma retortei.
Carbunele de retorta este denumit uneori impropriu grafit artificial, dar in sensul acestei Nomenclaturi, acest din urma termen nu poate desemna decat grafitul obtinut artificial de la pozitia nr. 38.01.
Pozitia exclude:
a) Cocsul de smoala din gudron de huila si cocsul de petrol (clasificate la pozitia nr. 27.08 si respectiv 27.13).
b) Piesele si obiectele din carbune pentru uz electric sau electrotehnic (pozitia nr. 85.45).

27.05 - GAZ DE HUILA, GAZ DE APA, GAZ DE GENERATOR SI GAZE SIMILARE, EXCLUZAND GAZUL DE SONDA SI ALTE HIDROCARBURI GAZOASE.
Gazul de huila este obtinut prin distilarea huilei, in absenta aerului in uzinele de gaz sau in cocserii. Este un amestec complex de hidrogen, metan, oxid de carbon etc. utilizat la incalzire sau iluminare.
Pozitia include gazul produs prin carbonizarea (gazeificarea) filoanelor in sol, ca si gazul de apa, gazul de generator si gazele similare, ca si gazul de furnal de exemplu. Sunt incluse, de asemenea, si amestecurile de gaze cu o compozitie analoga cu cea a gazului de huila, utilizate, de asemenea, pentru incalzire sau iluminat si pentru sinteza produselor chimice, cum ar fi metanolul si amoniacul. In acest ultim caz se vorbeste despre "gaz de sinteza". Aceste amestecuri sunt obtinute printr-un procedeu special de cracare sau reformare a uleiurilor minerale, gazelor de petrol sau gazelor naturale, de obicei in prezenta aburului. Pozitia nu cuprinde gazele specificate la pozitia nr. 27.11.

27.06 - GUDRON DE HUILA, DE LIGNIT SAU DE TURBA SI ALTE GUDROANE MINERALE, CHIAR DESHIDRATATE SAU PARTIAL DISTILATE, INCLUSIV GUDROANE RECONSTITUITE.
Gudroanele cuprinse la aceasta pozitie sunt amestecuri complexe, in proportii variabile de constituenti aromatici si alifatici proveniti in general de la distilarea huilei, a lignitului sau a turbei.
Printre aceste produse, se disting:
1) Gudroanele obtinute prin distilarea huilei la temperatura inalta, care contin in mod principal produsi aromatici (produse benzenice, fenolice, naftalenice, antracenice, piridinice, etc.).
2) Gudroanele rezultate de la distilarea huilei, la temperatura joasa, sau de la distilarea lignitului sau turbei, similare celor precedente, dar care contin o proportie mai mare de compusi alifatici, naftenici si fenolici.
3) Alte gudroane minerale obtinute in cursul gazeificarii carbunelui in generatoarele de gaz de apa in special.
Pozitia cuprinde toate aceste gudroane, chiar daca au fost deshidratate sau distilate partial, si de asemenea gudroanele de huila reconstituite, obtinute prin amestecarea bitumului din gudron de huila cu produse rezultate din distilarea gudronului de huila, de exemplu cum sunt uleiurile creozotice sau uleiurile grele antracenice.
Gudroanele sunt in principal destinate distilarii in vederea obtinerii intregii game de uleiuri de huila si produse derivate. Sunt utilizate de asemenea, pentru impermeabilizarea, pentru acoperirea drumurilor etc.
Gudroanele care nu sunt obtinute din substante minerale, nu se clasifica la aceasta pozitie: de exemplu gudronul de lemn se clasifica la pozitia nr. 38.07.

27.07 - ULEIURI SI ALTE PRODUSE REZULTATE DIN DISTILAREA GUDRONULUI DE HUILA LA TEMPERATURI INALTE; PRODUSE SIMILARE LA CARE GREUTATEA CONSTITUENTILOR AROMATICI DEPASESTE GREUTATEA CONSTITUENTILOR NEAROMATICI.
2707.10 - Benzoli
2707.20 - Toluoli
2707.30 - Xiloli
2707.40 - Naftalena
2707.50 - Alte amestecuri de hidrocarburi aromatice din al caror volum, cel putin 65% (inclusiv pierderile) se distileaza la 250°C dupa metoda ASTMD 86.
2707.60 - Fenoli
- Altele:
2707.91 -- Uleiuri de creozot
2707.99 -- Altele
Pozitia cuprinde:
1) Uleiurile si celelalte produse obtinute prin distilarea, in fractiuni mai mult sau mai putin largi, a gudronului de huila la temperatura inalta. Aceste uleiuri si alte produse sunt constituite in principal din amestecuri de hidrocarburi aromatice si de alti compusi aromatici.
Aceste uleiuri si produse cuprind:
- Benzolul, toluolul, xilolul si benzina solvent (solventul nafta).
- Uleiurile si alte produse naftalenice.
- Uleiurile si alte produse antracenice.
- Produsele fenolice (fenoli, crezoli, xilenoli, etc.)
- Produsele piridinice, chinolinice si acridinice.
- Uleiurile de creozot.
2) Uleiurile si alte produse similare celor precedente, in care constituentii aromatici predomina ca greutate in raport cu constituentii nearomatici si care sunt obtinuti prin distilarea gudronului de huila la temperatura joasa, sau a altor gudroane minerale, prin ciclizarea petrolului, prin debenzificarea gazului de huila sau orice alt procedeu.
Pozitia nr. 2707 cuprinde uleiurile si celelalte produse vizate mai sus, fie ca sunt brute sau rafinate. Dar pozitia nu cuprinde produsele cu compozitie chimica definita, prezentate izolat in stare pura sau comercial pura si obtinute printr-o noua fractionare sau prin orice alt proces de tratare a produselor clasificate la aceasta pozitie (Capitolul 29). Pentru benzen, toluen, xilen, naftalena, antracen, fenol, crezoli, xilenoli, piridina si anumiti derivati ai piridinei, exista criterii specifice de puritate, care sunt indicate in Notele explicative ale pozitiilor nr. 29.02, 29.07 si 29.33.
Uleiurile de gudron de lemn se clasifica la Capitolul 38.
Prezenta pozitie nu cuprinde alchilbenzenii in amestecuri si alchilnaftalenele in amestecuri obtinute prin alchilarea benzenului si naftalenei si care poseda catene laterale relativ lungi (pozitia nr. 38.17).

27.08 - SMOALA SI COCS DE SMOALA, DIN GUDRON DE HUILA SAU DIN ALTE GUDROANE MINERALE.
2708.10 - Smoala
2708.20 - Cocs de smoala
Smoala clasificata in aceasta pozitie este un reziduu de la distilarea gudronului de huila la temperatura inalta sau joasa sau de la distilarea altor gudroane minerale. Ea contine inca o proportie mica de uleiuri grele de gudron. Acest produs de culoare neagra sau bruna, maleabil sau casant, este utilizat in special la fabricarea electrozilor, a gudroanelor reconstituite pentru drumuri, la impermeabilizare sau la prepararea aglomeratelor de huila.
Smoala usor modificata prin insuflare de aer este asemanatoare cu smoala neinsuflata, si se clasifica aici.
Cocsul de smoala, clasificat aici, este reziduul final de la distilarea gudroanelor de huila la temperatura inalta sau joasa sau altor gudroane minerale sau chiar a smoalei acestora. Este utilizat ca materie prima pentru fabricarea electrozilor sau drept combustibil.

27.09 - ULEIURI BRUTE DIN PETROL SAU DIN MINERALE BITUMINOASE.
Pozitia cuprinde uleiurile brute din petrol sau din minerale bituminoase (sisturi, calcare, nisipuri etc.), adica produsele naturale, oricare ar fi compozitia lor, care se obtin fie din zacaminte de petrol (normale sau de condensare), fie de la distilarea pirogenata a mineralelor bituminoase. Uleiurile brute se clasifica la aceasta pozitie, chiar daca au fost supuse urmatoarelor operatii:
1) Decantare.
2) Desalinizare.
3) Deshidratare.
4) Stabilizare pentru reglarea tensiunii de vapori.
5) Eliminarea fractiunilor foarte usoare in vederea reinjectarii or in zacamintele petroliere pentru ameliorarea drenajului si mentinerea presiunii.
6) Adaugarea de hidrocarburi recuperate in prealabil prin metode fizice in cursul proceselor mentionate mai sus (cu excluderea de orice alte adaugari de hidrocarburi).
7) Orice alt proces minor, care nu modifica caracterul esential al produsului.

27.10 - ULEIURI DIN PETROL SAU DIN MINERALE BITUMINOASE, ALTELE DECAT ULEIURILE BRUTE; PREPARATELE NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE, CONTINAND IN GREUTATE CEL PUTIN 70% ULEIURI DIN PETROL SAU DIN MINERALE BITUMINOASE SI LA CARE ACESTE ULEIURI CONSTITUIE ELEMENTE DE BAZA.
Pozitia cuprinde produsele care au suferit alte tratamente decat cele mentionate in Nota explicativa la pozitia nr. 27.09.
Pozitia cuprinde:
A) Uleiurile din petrol sau din minerale bituminoase din care au fost eliminate anumite fractiuni usoare printr-o distilare primara mai mult sau mai putin avansata (topping), ca si uleiurile usoare, medii sau grele, provenite de la distilare in fractiuni mai mult sau mai putin largi sau de la rafinarea uleiurilor brute de petrol sau de minerale bituminoase. Aceste uleiuri, mai mult sau mai putin lichide sau semisolide dupa caz, sunt in principal constituite din hidrocarburi nearomatice, cum sunt cele parafinice, ciclanice (naftenice).
Printre cele rezultate din distilarea fractionata sunt:
1) Eterii si benzinele de petrol.
2) White spirit.
3) Kerosen (petrol lampant).
4) Motorina.
5) Pacura.
6) Uleiuri de gresare (ungere) si "spindle oil".
7) Uleiuri albe numite vaseline sau parafine.
Uleiurile descrise mai sus, raman cuprinse aici daca au fost epurate prin orice procedeu (tratament cu baze sau acizi, cu solventi selectivi, prin procedee cu clorura de zinc, cu pamanturi absorbante, prin redistilare etc.), cu conditia ca aceste produse sa nu fie transformate in produse cu compozitie chimica definita, izolate in stare pura sau comercial pura (Capitolul 29).
B) Uleiurile, asemanatoare cu cele precedente, in care constituentii nearomatici predomina in greutate in raport cu constituentii aromatici si care se obtin prin distilarea huilei la temperatura joasa, prin hidrogenare sau prin orice alt procedeu (cracare, reformare etc.).
Pozitia cuprinde in special alchilenele in amestec denumite tripropilene, tetrapropilene, diizobutilene, triizobutilene etc. Sunt amestecuri de hidrocarburi aciclice nesaturate (octilene, nonilene, omoloagele lor si izomerii lor etc.) si de hidrocarburi aciclice saturate.
Sunt obtinute fie prin polimerizarea (la un grad foarte redus) propilenei, izobutilenei sau a altor hidrocarburi etilenice, fie prin separare (prin distilare fractionata in special), pornind de la anumite produse provenite de la cracarea uleiurilor minerale.
Alchilenele in amestec sunt intrebuintate cel mai des la realizarea anumitor sinteze chimice, ca solventi sau ca diluanti. Datorita cifrei lor octanice mari, pot fi de asemenea amestecate in benzina, dupa adaugarea unor aditivi adecvati.
Pozitia nu cuprinde insa, poliolefinele sintetice lichide, la care mai putin de 60% din volum se distileaza la 300°C raportate la 1013 milibari (101,3 KPa) prin aplicarea unei metode de distilare la presiune joasa (Capitolul 39).
In afara de acestea nu se clasifica in aceasta pozitie uleiurile, in care constituentii aromatici predomina in greutate in raport cu constituentii nearomatici, obtinute prin ciclizarea petrolului sau prin orice alt proces (pozitia nr. 27.07).
C) Uleiurile descrise in paragrafele A) si B) de mai sus ameliorate prin adaugarea de mici cantitati de diverse substante, ca si preparatele care constau in amestecuri mai extinse care contin minim 70% in greutate uleiuri de la paragrafele A) sau B) si in care aceste uleiuri constituie elementul de baza; asemenea preparate nu sunt totusi cuprinse aici decat daca nu sunt denumite si nici nu sunt cuprinse in alta pozitie mai specifica a Nomenclaturii.
Dintre produsele clasificate in aceasta categorie, sunt de mentionat:
1) Benzinele de petrol aditivate cu cantitati mici de produse antidetonante (de exemplu tetraetil de plumb si dibromoetan) si antioxidanti (butil parminofenol).
2) Lubrifiantii constand din amestecuri de uleiuri lubrifiante cu diferite cantitati de alte produse, de exemplu produse pentru cresterea proprietatilor lubrifiante, (cum sunt uleiurile si unsorile vegetale), antioxidanti, substante antirugina, antispumanti (cum sunt siliconii). Acesti lubrifianti cuprind uleiurile combinate, uleiurile pentru conditii severe de lucru, uleiurile grafitate (grafit in suspensie in uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase), lubrifiantii pentru partea superioara a cilindrilor, uleiurile textile, ca si lubrifiantii solizi (unsori) compusi din ulei de ungere si sapun de calciu, de aluminiu, de litiu etc. (acestea din urma intr-o proportie de ordinul, de exemplu, a 10-15%).
3) Uleiurile pentru transformatoare sau disjunctoare, (nu sunt utilizate pentru proprietatile lubrifiante) si care sunt uleiuri stabile, rafinate special, la care au fost adaugati inhibitori antioxidanti (cum este paracresol-dibutil tertiar).
4) Uleiurile de racire (functiunea principala este racirea in timpul lucrului a sculelor de taiere si a materialului prelucrat). Sunt uleiuri grele aditionate de exemplu cu 10 pana la 15%, agent de emulsionare (sulfricinat alcalin etc.) si care sunt folosite ca emulsie in apa.
5) Uleiurile de spalare (utilizate in principal la curatirea motoarelor sau altor aparate). Acestea sunt uleiuri grele aditivate in mod obisnuit cu cantitati mici de agenti de peptizare permitand eliminarea sedimentelor, gumelor, depunerilor de carbune etc. formate in cursul functionarii masinii.
6) Uleiurile de separare a formei (utilizate la eliberarea din forma a articolelor ceramice, a stalpilor de beton etc). Printre acestea sunt uleiurile grele, de exemplu cu adaus de grasimi vegetale intr-o proportie de 10%.
7) Lichidele pentru transmisii hidraulice (pentru frane hidraulice etc.), obtinute prin adaugarea la uleiurile grele a unor agenti de imbunatatire a proprietatilor de lubrifiere, antioxidanti, de prevenire a corodarii, antispumanti.
Pozitia nu cuprinde:
a) Preparate continand sub 70% in greutate uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase, de exemplu preparatele pentru textile si alte preparate lubrifiante din pozitia nr. 34.03 si lichidele pentru frane hidraulice din pozitia nr. 38.19.
b) Preparatele continand uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase in orice proportie (chiar peste 70% din greutate) si care sunt denumite sau clasificate mai specific in alte pozitii a Nomenclaturii si cele care sunt constituenti de baza ai altor produse decat uleiul din petrol sau uleiul din minerale bituminoase; este cazul in special al preparatelor antirugina din pozitia nr. 34.03, constituite din lanolina in solutie de white spirit, deoarece aici materialul de baza este lanolina, iar white spiritul joaca doar rolul unui simplu solvent la preparate si care se evapora dupa aplicare. Este si cazul preparatelor dezinfectante, insecticide, fungicide etc. (pozitia nr. 38.08), a aditivilor preparati pentru uleiurile minerale (pozitia nr. 38.11), a solventilor si diluantilor compoziti pentru lacuri (pozitia nr. 38.14) si anumitor preparate din pozitia nr. 38.24 cum sunt preparatele destinate sa faciliteze demararea motoarelor de benzina continand dietileter 70% sau mai multor uleiuri din petrol ca si alte elemente, dietileterul fiind component de baza.

27.11 - GAZ DE SONDA SI ALTE HIDROCARBURI GAZOASE.
- Lichefiate:
2711.11 -- Gaz natural
2711.12 -- Propan
2711.13 -- Butan
2711.14 -- Etilena, propilena, butilena si butadiena
2711.19 -- Altele
- In stare gazoasa:
2711.21 -- Gaz natural
2711.29 -- Altele
Pozitia cuprinde hidrocarburile gazoase brute, chiar daca reprezinta gaz natural, gaz provenind din prelucrarea uleiurilor brute din petrol sau gaz obtinut prin procedee chimice. Totusi, chiar in stare pura, metanul si propanul se clasifica la aceasta pozitie.
Aceste hidrocarburi, care sunt gazoase la temperatura de 15°C si presiunea de 1.013 milibari (101.3 kPa), pot fi prezentate in stare lichefiata in containere metalice. Au adesea adaugate, ca o masura de securitate, mici cantitati de substante cu miros puternic care sa indice scaparile.
Pozitia cuprinde in special gazele urmatoare, chiar lichefiate:
I. Metanul si propanul, chiar pure.
II. Etanul si etilena de o puritate sub 95%. (Etanul si etilena de o puritate de minimum 95% se clasifica la pozitia nr. 29.01).
III. Propena (propilena) de o puritate sub 90%. (Propena de o puritate de minimum 90% se clasifica la pozitia nr. 29.01).
IV. Butanul continand sub 95% n-butan si sub 95% izobutan. (Butanul continand minimum 95% n-butan sau izobutan se clasifica la pozitia nr. 29.01).
V. Butenele (butilenele) si butadienele de o puritate sub 90% (Butenele si butadienele de o puritate de minimum 90% se clasifica la pozitia nr. 29.01).
VI. Amestecurile de propan si butan.
Procentajele vizate mai sus sunt calculate facand referire la volum pentru produsele gazoase si la greutate pentru produsele lichefiate.
Pozitia exclude:
a) Hidrocarburile de constitutie chimica definita, (altele decat metanul si propanul), prezentate izolat in stare pura sau comercial pura (pozitia nr. 29.01) (in ceea ce priveste hidrocarburile de acest tip aditivate cu substante odoriferante, vezi Consideratiile generale de la Nota explicativa a Capitolului 29, partea A), paragraful 5). Pentru etan, etilena, propena, butan, butene si butadiene exista criterii specifice de puritate, ca cele indicate in paragrafele II, III, IV si V, de mai sus.
b) Butanul lichefiat in recipiente de tipul celor utilizate la alimentarea sau reincarcarea brichetelor sau aprinzatoarelor si avand o capacitate maxima de 300 cmc (altele decat cele constituind o parte integranta din bricheta sau aprinzator) (pozitia nr. 36.06).
c) Partile brichetelor sau aprinzatoarelor, care contin butan lichefiat (pozitia nr. 96.13).

27.12 - VASELINA; PARAFINA, CEARA DE PETROL MICROCRISTALINA, CEARA DIN PRAF DE CARBUNE (SLACK WAX), OZOCHERITA, CEARA DE LIGNIT, CEARA DE TURBA, ALTE TIPURI DE CEARA MINERALA SI PRODUSE SIMILARE OBTINUTE PRIN SINTEZA SAU PRIN ALTE PROCEDEE, CHIAR COLORATE.
2712.10 - Vaselina
2712.20 - Parafina continand in greutate sub 0,75% ulei
2712.90 - Altele
A) Vaselina
Vaselina este o substanta unsuroasa la pipait, de culoare alba, galbuie sau brun inchis, care este obtinuta pornind de la reziduurile de la distilarea anumitor uleiuri brute din petrol sau prin amestecarea uleiurilor din petrol (cu vascozitate destul de ridicata), cu astfel de reziduuri sau de asemenea prin amestecarea parafinei sau cerezinei cu un ulei din petrol rafinat. Pozitia cuprinde atat vaselina bruta (denumita uneori petrolatum) cat si vaselina decolorata sau purificata. Pozitia cuprinde si vaselina obtinuta pe cale sintetica.
Pentru a fi clasificata la aceasta pozitie, vaselina trebuie sa aiba un punct de solidificare, determinat prin metoda termometrului rotativ (ASTN D 938), de minimum 30°C, o masa volumica sub 0,942 g/cmc la 70°C, o penetratie activa in con la 25°C, determinata conform metodei ASTM D 217*), sub 350, o penetratie la 25°C in con, determinata conform metodei ASTM D 937, de minimum 80.
____________
*) Daca se gaseste un produs prea dur pentru a fi supus incercarii de penetratie in con prelucrat (ASTM D 217), se va trece direct la incercarea de penetratie in con (ASTM D 937).

Pozitia nu cuprinde totusi vaselina, potrivita pentru a fi utilizata pentru ungerea pielii si conditionata pentru vanzarea cu amanuntul in vederea folosirii ei in acest scop (pozitia nr. 33.04).
Parafina, ceara microcristalina de petrol, ceara din praf de carbune (slack wax), ozokerita, ceara de lignit, ceara de turba, alte tipuri de ceara minerala si produse similare obtinute prin sinteza sau prin alte procedee, chiar colorate.
Parafina este constituita din amestecuri de hidrocarburi extrasa din anumite produse de distilare ale uleiurilor din petrol sau din uleiuri obtinute din minerale bituminoase. Este o substanta translucida, alba sau galbuie, de structura cristalina destul de pronuntata.
Ceara microcristalina de petrol este compusa din hidrocarburi. Este extrasa din reziduuri de petrol sau din fractiuni ale uleiurilor lubrifiante distilate sub vid. Este mai opaca decat parafina si are o structura cristalina mai fina si mai putin aparenta. Punctul ei de topire este de obicei mai ridicat decat cel al parafinei. Consistenta ei poate varia intre starea moale si plastica si starea dura si casanta, iar culoarea de la alb la brun inchis.
Ozocherita (ceara minerala, ceara de Moldova sau parafina nativa) este o ceara minerala naturala; purificata ea este denumita cerezina.
Ceara de lignit (cunoscuta si sub denumirea de Montanwachs) la fel ca produsul zis smoala de ceara de lignit este amestec de esteri extrasi din lignitul bituminos. In stare bruta aceste produse sunt dure si de culoare inchisa; dupa rafinare pot fi albe.
Ceara de turba prezinta caracteristicile fizice si chimice analoge cu ceara de lignit, dar este putin mai moale.
Reziduuri parafinoase (slack wax si scale wax provin de la deparafinarea uleiurilor lubrifiante. Sunt mai putin rafinate decat parafina si au un continut mai mare de ulei. Culoarea lor variaza de la alb la brun-deschis.
Pozitia cuprinde de asemenea produsele asemanatoare cu parafina sau cu celelalte produse descrise mai sus si obtinute pe cale sintetica sau prin orice alt procedeu: de exemplu parafina si ceara de petrol sintetice. Aceasta pozitie nu cuprinde ceara polimerilor superiori, cum este ceara de polietilena, este clasificata la pozitia nr. 34.04.
Toate aceste produse sunt cuprinse la aceasta pozitie fie ca sunt brute sau rafinate sau amestecate intre ele sau chiar colorate. Sunt intrebuintate in special la fabricarea lumanarilor (lumanari de parafina), la fabricarea cremei de ghete, ca material izolator, ca acoperire protectoare la rugina, apretarea tesaturilor, la impregnarea chibriturilor, etc.
Sunt cuprinse, din contra, la pozitia nr. 34.04.
a) Ceara artificiala obtinuta prin modificarea chimica din ceara de lignit sau din modificarea chimica a altor tipuri de ceara minerala.
b) Amestecurile neemulsionate si fara solvent constituite din:
1°) Ceara si parafina din aceasta pozitie amestecate cu ceara animala inclusiv cu spermantet, ceara vegetala sau ceara artificiala.
2°) Ceara si parafina din aceasta pozitie aditionate cu grasimi, cu rasini, cu substante minerale sau alte materiale, daca aceste amestecuri prezinta caracter de ceara.

27.13 - COCS DE PETROL, BITUM DE PETROL SI ALTE REZIDUURI DE ULEIURI DIN PETROL SAU DIN MINERALE BITUMINOASE.
- Cocs de petrol:
2713.11 -- Necalcinat
2713.12 -- Calcinat
2713.20 - Bitum de petrol
2713.90 - Alte reziduuri de uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase
A) Cocsul de petrol (calcinat sau nu) este un reziduu negru, poros si solid, provenit de la cracarea sau distilarea extrema a petrolului, sau obtinut din uleiuri din minerale bituminoase. Este utilizat in principal ca materie prima la fabricarea electrozilor (cocs calcinat de petrol) sau drept combustibil (cocs necalcinat de petrol).
B) Bitumul de petrol (denumit de asemenea si smoala sau asfalt de petrol) este obtinut in mod obisnuit ca reziduu de la distilarea petrolului brut. Este un produs de culoare bruna sau neagra, moale sau casant. Este intrebuintat la imbracamintea rutiera, la impermeabilizare, etc. Bitumul de petrol usor modificat prin insuflarea de aer, si similar cu bitumul neinsuflat, se clasifica la aceasta pozitie.
C) Printre celelalte reziduuri ale uleiurilor de petrol clasificate la aceasta pozitie sunt:
1) Extractele provenite de la tratarea uleiurilor lubrifiante cu ajutorul anumitor solventi selectivi.
2) Guma de petrol si celelalte substante rasinoase formate prin oxidarea hidrocarburilor din petrol.
3) Reziduurile acide si pamanturile decolorante uzate continand o anumita proportie de ulei de petrol.
Se clasifica la aceasta pozitie bitumurile, cocsurile si alte reziduuri obtinute prin tratarea uleiurilor din minerale bituminoase.
Pozitia exclude:
a) Naftalatii si sulfonatii de petrol (inclusiv cei care contin o anumita proportie de ulei de petrol), solubili in apa, ca cei ai metalelor alcaline, ai amoniului sau ai etanolaminelor (pozitia nr. 34.02).
b) Naftalatii si sulfonatii de petrol, insolubili in apa (pozitia nr. 38.24, in masura in care nu sunt clasificati intr-o pozitie mai specifica).
c) Acizii naftalenici, bruti sau purificati (pozitia nr. 38.24).

27.14 - BITUMURI SI ASFALTURI NATURALE; SISTURI SI NISIPURI BITUMINOASE; ASFALTITI SI ROCI ASFALTICE (+).
2714.10 - Sisturi si nisipuri bituminoase
2714.90 - Altele
Bitumurile naturale (inclusiv bitumurile asfaltice) si asfalturile naturale (inclusiv asfaltul Trinite si produsele denumite in anumite tari nisipuri asfaltice). Sunt materiale foarte vascoase sau solide, de culoare bruna sau neagra, formate din hidrocarburi asociate in proportii variabile cu materiale minerale inerte.
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Sisturile bituminoase si nisipurile bituminoase
2) Asfaltitii.
3) Calcare bituminoase si alte roci asfaltice.
Toate produsele vizate mai sus sunt cuprinse aici, fie ca au fost sau nu tratate in vederea eliminarii apei lor, sau a sterilului lor, sau chiar pulverizate sau amestecate intre ele. Simpla adaugare de apa la bitumul natural nu modifica clasificarea produsului in sensul prevazut de pozitia nr. 27.14. In plus, pozitia cuprinde, in egala masura, bitumul natural deshidratat si pulverizat, in dispersie apoasa si continand o cantitate mica de emulsifiant (agent de suprafata) adaugat doar cu scopul de a facilita manipularea si transportul sau, ca si pentru ratiuni de securitate.
Produsele acestei pozitii sunt utilizate la imbracaminte rutiera, la prepararea lacurilor sau a vopselelor, la impermeabilizare etc. Sisturile bituminoase si nisipurile bituminoase sunt utilizate la obtinerea uleiurilor minerale.
Pozitia nu cuprinde:
a) Macadamul bituminat pentru sosele (pozitia nr. 25.17).
b) Carbunele bituminos (pozitia nr. 27.01.
c) Lignitul bituminos (pozitia nr. 27.02).
d) Bitum de petrol (pozitia nr. 27.13).
e) Amestecurile bituminoase pe baza de bitum natural si de substante, altele decat apa si emulsifiantii (agenti de suprafata) adaugate cu singurul scop de a facilita manipularea si transportul lor, ca si pentru ratiuni de securitate (pozitia nr. 27.15).
f) Articole din asfalt din pozitia nr. 68.07.
*
* *
Note explicative de subpozitie.
Subpozitia nr. 2714.10
Subpozitia cuprinde rocile si nisipurile de origine sedimentara continand hidrocarburi, care pot fi separate sub forma unor produse din pozitia nr. 27.09 (uleiuri brute din petrol si uleiuri obtinute din minerale bituminoase) sau sub o forma care permite extragerea acestor produse. Gazele si alte produse pot fi de asemenea obtinute. Separarea este efectuata prin incalzire sau prin alte procedee de extractie (de exemplu prin distilare sau prin procedee mecanice). Hidrocarburile continute in sisturi pot fi prezentate sub forma unor substante organice denumite cherogene.

27.15 - AMESTECURI BITUMINOASE PE BAZA DE ASFALT NATURAL SAU DE BITUM NATURAL, DE BITUM DE PETROL, DE GUDRON MINERAL SAU DE SMOALA DE GUDRON MINERAL (DE EXEMPLU MASTIC BITUMINOS, "CUT-BACKS").
Dintre amestecurile bituminoase ale acestei pozitii sunt de mentionat urmatoarele:
1) Cut-backs, care sunt amestecuri constituite de obicei din cel putin 60% bitumuri intr-un solvent si care sunt intrebuintate pentru imbracaminte rutiera.
2) Emulsiile sau suspensiile stabile de asfalt, de bitum, smoala sau gudron in apa de tipul celor utilizate in special pentru imbracaminte rutiera.
Masticurile de asfalt si celelalte masticuri bituminoase, ca si amestecurile bituminoase similare obtinute prin incorporarea unor substante minerale cum ar fi nisipul sau azbestul. Aceste produse sunt utilizate, dupa caz, la obturarea fisurilor, ca produs de mulaj etc.
Anumite produse de la aceasta pozitie sunt aglomerate in turte sau blocuri destinate a fi retopite inainte de intrebuintare. Turtele si blocurile de acest tip sunt cuprinse aici. Sunt excluse articolele finite de forma regulata definita (dale, placi etc.) se clasifica la pozitia nr. 68.07.
Pozitia nu cuprinde:
a) Macadamul bituminat (pietre dure concasate si inglobate in gudron) (pozitia nr. 25.17).
b) Dolomit aglomerat cu bitum (pozitia nr. 25.18).
c) Gudroane minerale reconstituite (pozitia nr. 27.06).
d) Bitumul natural deshidratat si pulverizat, in dispersie apoasa si continand o mica cantitate de emulsifiant (agent de suprafata) adaugat doar cu scopul de a facilita manipularea si transportul sau, ca si pentru ratiuni de securitate (pozitia nr. 27.14).
e) Lacurile si vopselele bituminoase (pozitia nr. 32.10) care se diferentiaza de anumite amestecuri din aceasta pozitie, de exemplu prin gradul de finete al umpluturilor care, daca este cazul, sunt incorporate aici, prin prezenta eventuala a unuia sau mai multor elemente filmogene altele decat asfaltul, bitumul, gudronul sau smoala, prin capacitatea lor de a se usca la aer ca lacul sau vopseaua, ca si prin grosimea mica si duritatea peliculei formate de ele pe suport.
f) Preparatele lubrifiante de la pozitia nr. 34.03.

27.16 - ENERGIE ELECTRICA (pozitie facultativa).
Aceasta pozitie nu cere nici un comentariu.

_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016