Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 21 din 5 ianuarie 2000  PREPARATE ALIMENTARE DIVERSE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 21 din 5 ianuarie 2000 PREPARATE ALIMENTARE DIVERSE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

PREPARATE ALIMENTARE DIVERSE

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) Amestecurile de legume, de la pozitia nr. 07.12;
b) Inlocuitorii prajiti de cafea, continand cafea in orice proportie (pozitia nr. 09.01);
c) Ceaiul aromatirat (pozitia nr. 09.02);
d) Condimentele si alte produse de la pozitiile nr. 09.04 pana la 09.10;
e) Preparatele alimentare, altele decat produsele descrise la pozitia nr. 21.03 sau 21.04, continand peste 20% din greutate carnati, carnaciori, carne, organe, sange, peste, crustacee, moluste, alte nevertebrate acvatice sau o combinatie din aceste produse (Capitolul 16);
f) Drojdiile conditionate ca medicamente si celelalte produse de la pozitia nr. 30.03 sau 30.04;
g) Enzimele preparate de la pozitia nr. 35.07.
2. - Extractele de inlocuitori mentionati la Nota 1b) de mai sus, se incadreaza la pozitia nr. 21.01.
3. - In sensul prevederilor pozitiei nr. 21.04, prin expresia preparate alimentare compuse omogenizate se intelege, preparatele constituite dintr-un amestec fin omogenizat, din mai multe substante de baza, cum sunt: carne, peste, legume, fructe, conditionate pentru vanzarea cu amanuntul, ca produse alimentare pentru copii sau in scopuri dietetice, in recipiente cu un continut de maximum 250 g. Pentru aplicarea acestei definitii, se va face abstractie de diversele ingrediente adaugate amestecului, in cantitati mici pentru condimentare, conservare sau alte scopuri. Asemenea preparate pot contine o cantitate mica de fragmente vizibile.

21.01 - EXTRACTE, ESENTE SI CONCENTRATE DE CAFEA, DE CEAI SAU DE MATE SI PREPARATE PE BAZA DE ACESTE PRODUSE SAU PE BAZA DE CAFEA, DE CEAI SAU DE MATE; CICOARE PRAJITA SI ALTI INLOCUITORI PRAJITI DE CAFEA SI EXTRACTELE, ESENTELE SI CONCENTRATELE LOR.
- Extracte, esente si concentrate de cafea si preparate pe baza acestor extracte, esente sau concentrate sau pe baza de cafea:
2101.11 -- Extracte, esente si concentrate
2101.12 -- Preparate pe baza de extracte, de esente sau de concentrate sau pe baza de cafea
2101.20 - Extracte, esente si concentrate de ceai sau de mate si preparate pe baza acestor extracte, esente sau concentrate sau pe baza de ceai sau de mate
2101.30 - Cicoare prajita si alti inlocuitori prajiti de cafea, si extractele, esentele si concentratele lor
Pozitia cuprinde:
1) Extractele, esentele si concentratele de cafea. Acestea pot fi preparate din cafea naturala, decofenizata sau nu, sau dintr-un amestec, in orice proportie, din cafea naturala si din inlocuitori de cafea. Acestea se prezinta in stare lichida, lichida sau pruda si sunt in general foarte concentrate. Este inclusa in mod special in acest grup cafeaua instant, care consta din cafea fiarta si apoi deshidratata sau din cafea fiarta si apoi congelata si uscata in vid.
2) Extractele, esentele si concentratele de ceai sau mate. Aceste produse corespund, mutatis mutandis, celor descrise la paragraful precedent.
3) Preparatele pe baza extractelor, esentelor sau concentratelor de cafea, ceai sau mate de la paragrafele (1) si (2) de mai sus. Sunt preparatele bazate pe extracte, esente sau concentrate de cafea, de ceai sau de mate (si nu obtinute prin adaugarea de cafea, de ceai sau de mate la alte materii), inclusiv extractele etc., la care s-au putut adauga in cursul fabricatiei, amidonuri sau alti hidrati de carbon.
4) Preparatele pe baza de cafea, ceai sau mate. Aceste preparate includ in special:
a) paste de cafea compuse din cafea prajita si macinata, grasimi vegetale etc., si uneori alte ingrediente; si
b) preparate pe baza de ceai care constau dintr-un amestec de ceai, lapte praf si zahar.
5) Cicoare prajita si alti inlocuitori prajiti de cafea si extractele lor, esente si concentrate. Sunt produsele prajite destinate a inlocui si a imita cafeaua, prin infuzie cu apa fierbinte, sau prin adaugare la cafea. Aceste produse sunt descrise uneori ca fiind "cafea" urmat de numele substantei de baza (cafea de orz, cafea de malt, cafea de ghinda, etc.).
Cicoarea despre care este vorba aici este produsul provenit din prajirea radacinii de cicoare (Cichorium intybus var. sativum) de la pozitia nr. 12.12. Culoarea sa este brun inchis si are un gust amarui.
Pentru prepararea altor inlocuitori prajiti de cafea, se utilizeaza cel mai adesea sfecla de zahar, morcovii, smochinele, cerealele (mai ales orz, grau, secara), semintele de lupin, boabele de soia, nautul, ghinda comestibila, samburii de migdale sau de curmale, radacinile de papadie, castanele. Pozitia include, de asemenea, maltul prajit astfel preparat pentru a fi folosit drept inlocuitor de cafea.
Aceste produse se pot prezenta in bucati, granule, sub forma de pudra sau sub forma de extracte lichide sau solide; ele pot fi pure sau amestecate intre ele sau cu alte substante (sare, carbonati alcalini etc.). Sunt adesea conditionate pentru vanzarea cu amanuntul.
Pozitia nu cuprinde:
a) Inlucuitori prajiti de cafea care contin cafea in orice proportie (pozitia nr. 09.02).
b) Ceaiul aromatizat (pozitia nr. 09.02)
c) Zaharul si melasele caramelizate (pozitia nr. 17.02).
d) Produsele de la Capitolul 22.

21.02 - DROJDII (ACTIVE SAU INACTIVE); ALTE MICROORGANISME MONOCELULARE MOARTE (CU EXCEPTIA VACCINURILOR DE LA POZITIA NR. 3002) PUDRELE DE CRESTERE PREPARATE.
2102.10 - Drojdii active
2102.20 - Drojdii inactive; alte microorganisme monocelulare moarte
2102.30 - Pudre de crestere preparate

A. - DROJDII
Pozitia cuprinde atat drojdiile care pot fi in stare activa sau inactiva.
Drojdiile active se folosesc in general la provocarea fenomenului de fermentatie. Sunt constituite din anumite specii de microorganisme (mai ales de genul Saccharomyces), care se inmultesc in mod normal in timpul fermentatiei alcoolice. Totodata, drojdiile pot fi obtinute prin impiedicarea partiala sau totala a fermentatiei printr-o aerare abundenta.
Printre drojdiile active se disting:
1) Drojdia de bere, care este produsa in cuvele de fermentare in cursul procesului de fabricare a berii. Este de culoare brun-galbui; are in general gust amar de hamei si miros de bere si se prezinta in stare solida sau pastoasa.
2) Drojdia de distilerie, care provine din fermentarea in distilarii a diverselor substante: seminte, cartofi, fructe etc. Se prezinta sub forma unei paste ferme, de culoare crem. Mirosul variaza in functie de natura produsului distilat.
3) Drojdia de panificatie (drojdia presata), care este produsa prin propagarea in conditii speciale a anumitor tipuri de drojdii, cultivate in medii carbohidrate, cum sunt melasele. Se prezinta sub forma presata, de culoare gri galbui, are adesea un miros alcoolic. Se gaseste de asemenea in comert in stare uscata, cel mai adesea sub forma de granule sau in stare lichida.
4) Drojdia de cultura, drojdie pura preparata in laborator. Poate fi tinuta in suspensie in apa distilata, in gelatina sau in agar-agar. Sunt in general vandute in cantitati bine determinate si conditionate in recipiente sigilate in vederea protejarii de contaminari.
5) Drojdie de insamantare, obtinuta prin fermentari succesive a drojdiei de cultura, este utilizata pentru insamantarea drojdiei comerciale. Este in general vanduta sub forma unei mase comprimate, umede si plastice sau sub forma de suspensie lichida.
Drojdiile inactive, obtinute prin uscare, sunt in general drojdii de braserie, de distilarie sau de panificatie, care au devenit insuficient active si care fiind respinse de aceste industrii, sunt utilizate pentru alimentatia umana (sursa de vitamina B) si pentru hrana animalelor. Totusi tinand cont de importanta lor crescanda, drojdiile uscate sunt din ce in ce mai mult, obtinute direct din drojdii active preparate special in acest scop.
Pozitia cuprinde de asemenea alte tipuri de drojdii uscate (de exemplu Candida lipolytica sau tropicallis, Candia maltosa) obtinute prin tratarea drojdiilor care nu apartin tipului Succharomyces. Sunt obtinute prin uscarea drojdiilor, care au fost cultivate pe substraturi ce contin hidrocarburi (cum ar fi titei sau n-parafine) sau hidrati de carbon. Aceste drojdii uscate sunt in special, bogate in proteine si sunt folosite in hrana animalelor. Acestea sunt cunoscute mai ales sub denumirea de proteine de petrol sau bioproteine ale drojdiei.

B. - ALTE MICROORGANISME MONOCELULARE, MOARTE
Aceasta categorie cuprinde microorganisme monocelulare cum ar fi bacteriile si algele monocelulare, care nu sunt active. Intre altele, pozitia cuprinde microorganismele care au fost obtinute prin cultura pe substraturi cu continut de hidrocarburi sau de dioxid de carbon. Aceste produse sunt mai ales bogate in proteine si sunt in general folosite in hrana animalelor.

C. - PUDRE DE CRESTERE PREPARATE
Pudrele de crestere preparate clasificate la aceasta pozitie, constau din amestecuri de produse chimice (de exemplu hidrogeno-carbonat de sodiu, acid tartric, carbonat de amoniu, fosfati) cu adaos sau fara adaos de amidonuri sau de fecule si care prin adaugare de dioxid de carbon ce se degaja sunt susceptibile de a face sa creasca pastele sau aluaturilor plamadite. Sunt cel mai adesea conditionate pentru vanzarea cu amanuntul (saculeti, cutii de tabla etc.) sub diverse denumiri (praf de copt, drojdie alsaciana etc.).
Pozitia nu cuprinde:
a) Faina de cereale ameliorate prin adaugarea unor mici cantitati de pudra de crestere (pozitia nr. 11.01 sau 11.02).
b) Autolizantii de drojdie (pozitia nr. 21.06).
c) Culturile de microorganisme (exceptand drojdiile) si vaccinurile (pozitia nr. 30.02).
d) Medicamentele (pozitia nr. 30.03 sau 30.04).
e) Enzime (amilaze, pepsina, cheaguri etc.) Pozitia nr. 35.07).

21.03 - PREPARATE PENTRU SOSURI SI SOSURI PREPARATE; CONDIMENTE SI PRODUSE DE ASEZONARE, AMESTECATE; FAINA DE MUSTAR SI MUSTAR PREPARAT.
2103.10 - Sos de soia
2103.20 - «Ketchup» si alte sosuri de tomate
2103.30 - Faina si pudra de mustar si mustar preparat
2103.90 - Altele

A) PREPARATE PENTRU SOSURI SI SOSURI PREPARATE; CONDIMENTE SI PRODUSE DE ASEZONARE, AMESTECATE
Pozitia cuprinde preparate, in general picante, folosite pentru a da gust anumitor feluri de mancare (carne, peste, salate etc.) si facute din diferite ingrediente (oua, legume, carne, fructe, faina, fecule, ulei, otet, zahar, condimente, mustar, aromate etc.). Cel mai adesea sosurile se prezinta in stare lichida si preparatele pentru sosuri sub forma de pudra la care este suficienta adaugarea de lapte, apa etc., pentru a obtine un sos.
Produsele de la aceasta pozitie pe baza de legume sau de fructe, se disting de conservele de la Capitolul 20 - si mai special cele de la pozitia 20.01 - care se prezinta in mod special sub forma de lichide, de emulsii sau de suspensii, care contin putine materii solide vizibile (vezi Nota explicativa la pozitia nr. 20.01 privind aceste preparate).
Pe de alta parte, condimentele si produsele de asezonare care contin condimente, difera de condimentele si amestecurile de condimente de la pozitia nr. 09.04 pana la 09.10 prin aceea ca ele contin de asemenea una sau mai multe substante aromatizante si asezonante de la alte Capitole decat Capitolul 9 si intr-o asemenea proportie incat amestecul nu mai are caracter esential de condiment in sensul acestui Capitol (vezi Consideratiile generale de la Capitolul 9).
Pozitia cuprinde printre altele: sosul maioneza, produse de asezonare pentru salate, sosul Bearnez, sosul bolognez (cu carne tocata, piure de rosii, mirodenii etc.), sosul de soia, sosul cu ciuperci, sosul Worcester (in general facut pe baza de sos de soia, amestecat cu o infuzie de mirodenii in otet, cu sare, zahar, caramel si mustar), sosul tomat cunoscut ssub denumirea de ketchup (preparat pe baza de piure de rosii, zahar, otet, sare si condimente) si alte sosuri de tomate, sare de telina (amestec de sare de bucatarie si seminte de telina fin macinate), anumite condimente amestecate pentru mezalarie. Produsele de la Capitolul 22 (altele decat cele de la pozitia nr. 22.09) preparate in scopuri culinare (vin si coniac, de exemplu) si care sunt improprii consumului ca atare ca bauturi.
Pozitia nu cuprinde, independent de produsele de la Capitolul 9 si 20, mentionate mai sus urmatoarele:
a) Extractele si sucul de carne, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice (pozitia nr. 16.03).
b) Supele, ciorbele sau supele crema preparate si preparatele pentru supe, ciorbe sau supe crema (pozitia nr. 21.04).
c) Hidrolizatii de proteine constand in special dintr-un amestec de amino-acizi si cloruri; de sodiu, destinati ca adaos la preparatele alimentare (pozitia nr. 21.06).
d) Autolizantii de drojdie (pozitia nr. 21.06)

B) FAINA SI PUDRA DE MUSTAR SI MUSTAR PREPARAT
Faina si pudra de mustar este obtinuta prin macinarea si cernerea semintelor de mustar de la pozitia nr. 12.07. Acestea pot fi facute din seminte de mustar albe sau negre sau dintr-un amestec al celor doua varietati. Faina de mustar este cuprinsa la aceasta pozitie indiferent daca semintele au fost sau nu degresate sau daca s-au inlaturat cojile inainte de macinare, si indiferent de utilizarea lor.
Pozitia cuprinde de asemenea mustarul preparat care consta din faina de mustar, amestecata cu cantitati mici de alte ingrediente (faina de cereale, curcuma, scortisoara, piper etc.) sau dintr-o pasta compusa din faina de mustar, otet, must de struguri sau de vin, la care se poate adauga sare, zahar, mirodenii sau alte condimente.
Pozitia nu cuprinde:
a) Semintele de mustar (pozitia nr. 12.07).
b) Uleiul fix de mustar (pozitia nr. 15.14).
c) Turtele de seminte de mustar, provenite de la extragerea uleiului fix de seminte de mustar (pozitia nr. 23.06).
d) Uleiul esential de mustar (pozitia nr. 33.01).

21.04 - PREPARATE PENTRU SUPE, CIORBE SAU SUPE-CREMA; SUPE, CIORBE SAU SUPE-CREMA PREPARATE; PREPARATE ALIMENTARE COMPUSE OMOGENIZATE.
2104.10 - Preparate pentru supe, ciorbe sau supe-crema; supe, ciorbe sau supe-crema preparate
2104.20 - Preparate alimentare compuse omogenizate

A. - PREPARATE PENTRU SUPE, CIORBE SAU SUPE-CREMA; SUPE, CIORBE SAU SUPE-CREMA PREPARATE
Grupa cuprinde:
1) Preparatele pentru supe, ciorbe, supe-crema sau consomme care necesita numai adaugarea de apa, lapte etc.
2) Supele, ciorbele si supele crema gata pentru consum, dupa o simpla reincalzire.
Aceste produse sunt in general bazate pe substante vegetale (legume, faina, fecule, tapioca, paste alimentare, orez, extracte din plante etc.), carne, extract de carne, grasime, peste, crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice, peptine, amino-acizi sau extract de drojdie. Pot sa contina o proportie considerabila de sare.
Se prezinta in general sub forma de tablete, cuburi, pudra sau in stare lichida.

B. - PREPARATE ALIMENTARE COMPUSE OMOGENIZATE
In conformitate cu dispozitiile Notei 3 de la acest Capitol, preparatele alimentare compuse omogenizate de la aceasta pozitie, sunt cele care constau dintr-un amestec fin omogenizat din mai multe substante de baza, cum sunt carne, peste, legume, fructe, conditionate pentru vanzare cu amanuntul ca hrana pentru copii sau in scopuri dietetice, in recipiente cu un continut de maximum 250 g. La aceste elemente de baza, pot fi adaugate mici cantitati de substante diverse, cum ar fi: branza, galbenus de ou, amidon, dextrina, sare sau vitamine, fie pentru scopuri dietetice (dieta echilibrata), fie pentru condimentare, conservare sau in alte scopuri. Aceste preparate pot contine, de asemenea, fragmente vizibile de ingrediente, cu conditia ca asemenea fragmente sa fie prezente numai in mici cantitati, altfel spus sa nu modifice caracterul de preparate omogenizate al acestor produse.
Preparatele alimentare compuse omogenizate sunt in general destinate hranei copiilor mici si sunt formate dintr-o pasta moale, mai mult sau mai putin consistenta, consumabila ca atare, fie direct, fie dupa reincalzire. Se prezinta cel mai adesea in borcane sau in cutii metalice inchise etans, al carui continut corespunde in general unei mese complete.
Sunt excluse de la aceasta pozitie preparatele alimentare compuse omogenizate, altele decat cele conditionate pentru vanzarea cu amanuntul, ca hrana pentru copii sau pentru scopuri dietetice, sau in recipiente cu un continut mai mare decat 250 gr. Sunt de asemenea excluse, preparatele compuse dintr-o singura substanta de baza cum ar fi carnea, organele, pestele, legumele sau fructele (in general Capitolul 16 sau 20), indiferent daca contine sau nu mici cantitati de ingrediente adaugate pentru condimentare, conservare sau alte scopuri.
Pozitia exclude printre altele:
a) Amestecurile de legume uscate (julienne), inclusiv produsele sub forma de pudra (pozitia nr. 07.12).
b) Faina, grisurile si pudrele de legume cu pastaie uscata (pozitia nr. 11.06).
c) Extractele si sucul de carne, de peste, etc. si alte produse de la Capitolul 16.
d) Preparatele alimentare care contin cacao (in general la pozitia nr. 18.06 sau 19.01).
e) Conservele de legume inclusiv cele compuse din amestecuri de legume (juliene, macedoine etc.) care se adauga uneori supe pentru prepararea ciorbelor de la pozitia nr. 20.04 sau 20.05.
f) Autolizantii de drojdie (pozitia nr. 21.06).

21.05 - INGHETATE SI ALTE PRODUSE SIMILARE SUB FORMA INGHETATA COMESTIBILE, CU SAU FARA CACAO.
Pozitia cuprinde cremele inghetate, preparate de obicei pe baza de lapte sau smantana si produsele inghetate similare, (de exemplu sucuri de fructe inghetate, inghetate pe bat) indiferent daca contin sau nu cacao in orice proportie. Totusi, pozitia exclude amestecurile si bazele pentru prepararea inghetatei de consum, care se clasifica in functie de natura ingredientului esential din care se compun (de exemplu pozitiile nr. 18.06, 19.01 sau 21.06).

21.06 - PREPARATE ALIMENTARE NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE.
2106.10 - Concentrate de proteine si substante proteice texturate
2106.90 - Altele
Cu conditia ca ele sa nu fie reluate in alte pozitii din Nomenclatura, pozitia cuprinde:
A) Preparatele destinate a fi utilizate fie ca atare, fie dupa tratare (dizolvare sau oprire in apa sau lapte etc.) in alimentatia umana.
B) Preparatele compuse in intregime sau partial din substante alimentare folosite in prepararea bauturilor sau alimentelor pentru consumul uman. Sunt in special clasificate aici cele care constau din amestecuri de produse chimice (acizi organici, saruri de calciu etc.) si de substante alimentare (de exemplu faina, zahar, lapte praf) in vederea incorporarii in preparatele alimentare, fie ca si componente ale acestor preparate, fie pentru a imbunatati unele dintre caracteristicile lor (prezentare, conservare etc.) (vezi Consideratiile generale de la Capitolul 38).
Totusi, pozitia nu cuprinde, preparatele enzimatice care contin substante alimentare (agenti de fragezire a carnii care constau din enzime proteolitice cu dextroza adaugata sau alte substante alimentare, de exemplu). Aceste preparate sunt cuprinse la pozitia nr. 35.07, presupunand ca nu sunt cuprinse la o pozitie mai specifica in Nomenclatura.
Sunt in special clasificate aici:
1) Pudrele pentru prepararea budincilor, cremelor, inghetatelor, dulciurilor, jeleurilor si preparatelor similare, cu sau fara zahar.
Pudrele pe baza de faina, amidon, fecule, extracte de malt sau de produse de la pozitia 04.01 pana la 04.04, (chiar continand cacao), se clasifica la pozitia nr. 18.06 sau 19.01, in functie de continutul de cacao (vezi Consideratiile generale de la Capitolul 19). Celelalte pudre se clasifica la pozitia nr. 18.06 daca contin cacao. Pudrele care au caracter de indulcitor colorat si aromatizat, folosite pentru prepararea limonadelor sau a bauturilor similare, sunt cuprinse la pozitia nr. 17.01 sau 17.02 dupa cum este cazul.
2) Pudra aromatizata pentru prepararea bauturilor (pudra zisa Coco), indulcita sau nu, pe baza de hidrogenocarbonat de sodiu si glicirizina sau extract de lemn dulce.
3) Preparatele pe baza de unt sau alte materii grase din lapte, utilizate in special la produsele de brutarie.
4) Pastele pe baza de zahar, continand substante grase adaugate intr-o proportie relativ mare si uneori lapte sau arahide, nepotrivite pentru transformarea direct in dulciuri, dar folosite pentru umpluturi sau garnituri de ciocolata, biscuiti, fursecuri, prajituri etc.
5) Preparatele alimentare constand in miere naturala imbogatita cu laptisor de matca.
6) Hidrolizate de proteine care constau in special dintr-un amestec de amino-acizi si clorura de sodiu, destinati a fi incorporati, de exemplu, pentru a conferi gust preparatelor alimentare; concentratele de proteine obtinute prin eliminarea anumitor constituenti din faina degresata de soia, folosite pentru imbogatirea cu proteine a preparatelor alimentare; faina de soia si alte substante proteice, texturate. Totusi, pozitia exclude faina netexturata de boabe de soia degresate si, chiar in cazul in care este utilizabila pentru alimentatia umana (pozitia nr. 23.04) si izolatii din proteine (pozitia nr. 35.04).
7) Preparatele compuse alcoolice sau nealcoolice (altele decat pe baza de substante odoriferante) de tipul celor folosite pentru fabricarea diverselor bauturi nealcoolice sau alcoolice. Aceste preparate pot fi obtinute adaugand extractelor vegetale de la pozitia 13.02 substante diverse cum ar fi acid lactic, acid tartric, acid citric, acid fosforic, agenti de conservare, produse tensioactive, suc de fructe etc. Aceste preparate contin toti sau o parte dintre ingredientii aromatizanti care caracterizeaza bautura data. In consecinta, bautura respectiva poate fi in general, obtinuta prin simpla diluare in apa, vin sau alcool, cu sau fara adaugare in special de zahar sau bioxid de carbon pentru consum casnic. Unele dintre aceste produse sunt preparate special pentru consum casnic; ele sunt utilizate in mod frecvent in industrie pentru a evita transporturile inutile a unor mari cantitati de apa, alcool etc. In starea in care sunt prezentate, aceste preparate nu sunt consumabile direct ca bauturi, ceea ce le distinge de bauturile de la Capitolul 22.
Pozitia exclude preparatele de felul celor utilizate pentru fabricarea de bauturi pe baza uneia sau a mai multor substante odoriferante (pozitia nr. 33.02).
8) Comprimatele pentru uz alimentar, pe baza de parfumuri naturale sau artificiale (de exemplu vanilina).
9) Bomboanele, gumele si produsele similare (pentru diabetici mai ales) care contin agenti indulcitori sintetici (sorbitol) in loc de zahar.
10) Preparatele (de exemplu comprimate) compuse din zaharina si o substanta alimentara - cum ar fi lactoza - folosite ca indulcitori.
11) Autolizatii de drojdie si alte extracte de drojdie, produse obtinute prin hidrolizarea drojdiei.
Aceste produse nu pot provoca fermentare si au o inalta valoare proteica. Sunt folosite mai ales in industria alimentara (de exemplu pentru prepararea anumitor condimente).
12) Preparatele compuse pentru fabricarea limonadelor sau altor bauturi constituite de exemplu din:
- siropuri aromatizate sau colorate, care sunt solutii de zahar cu adaosuri de substante naturale sau artificiale destinate a le conferi in special gustul anumite fructe sau plante (zmeura, coacaze, mure, lamaie, menta etc.) cu adaos sau fara de acid citric si agenti de conservare;
- sirop la care s-a adaugat pentru aromatizare, un preparat compus cuprins la aceasta pozitie (vezi paragraful 7) de mai sus) continand in special fie extract de cola si acid citric, colorat cu zahar caramelizat, fie acid citric si uleiuri esentiale de fructe (de exemplu lamaie ori portocala);
- sirop la care s-a adaugat pentru aromatizare, sucuri de fructe cu adaos de constituenti si in special acid citric, uleiuri esentiale din fructe etc. in asemenea cantitati incat echilibrul de componente din sucul de fructe, natural, este clar tulburat.
- suc de fructe, concentrat cu adaos de acid citric (intr-o proportie care ii confera un continut total de acid net superior sucului natural sucului natural), uleiuri esentiale de fructe, indulcitori artificiali etc.
Aceste preparate sunt destinate a fi consumate ca bauturi dupa o diluare simpla in apa sau dupa un tratament complementar. Anumite preparate de acest fel se adauga la alte preparate alimentare.
13) Amestecurile de extract de ginseng cu alte substante (de exemplu lactoza sau glucoza) folosite pentru prepararea "ceaiului" sau bauturii de ginseng.
14) Produsele constand dintr-un amestec de plante sau parti de plante, seminte sau fructe de diferite specii sau de plante sau parti de plante, seminte sau fructe de la una sau mai multe specii diferite, amestecate cu alte substante (de exemplu unul sau mai multe extracte de plante), care nu sunt consumate ca atare, dar sunt de tipul folosit pentru a prepara infuzii de ierburi sau tizane (de exemplu care au proprietati laxative, purgative, diuretice, carminative), inclusiv produsele care contribuie la starea de sanatate generala buna.
Totusi aceasta pozitie nu cuprinde produsele la care o infuzie constituie o doza terapeutica sau profilactica a unui ingredient activ, specific unei boli particulare (pozitia nr. 30.03 sau 30.04).
Pozitia exclude de asemenea, produsele clasificate la pozitia nr. 08.13 sau Capitolul 9.
15) Amestecurile constand din plante, parti de plante, seminte sau fructe (intregi, taiate, pisate, facute pudra) ale unor specii ce se clasifica la diferite Capitole (de exemplu Capitolul 7, 9, 11, 12) sau ale diferitelor specii cuprinse la pozitia nr. 12.11, care nu sunt destinate a fi consumate ca atare, dar sunt de tipurile folosite fie direct pentru aromatizarea bauturilor, fie pentru prepararea extractelor in vederea fabricarii bauturilor.
Totusi, sunt excluse produsele de acest tip, al caror caracter esential este dat de speciile de la Capitolul 9, care le contin (Capitolul 9).
16) Preparatele, denumite adesea complemente alimentare, pe baza de extracte de plante, concentrate de fructe, miere, fructoza, etc. si cu adaos de vitamine si uneori mici cantitati de compusi de fier. Aceste preparate sunt adesea prezentate in ambalaje cu indicarea faptului ca mentin sanatatea generala si starea de bine. Sunt excluse preparatele similare, care sunt destinate a preveni sau a trata boli sau afectiuni (pozitia nr. 30.03 sau 30.04).
Pozitia nu cuprinde preparatele din fructe, nuci sau din alte parti comestibile din plante de la pozitia 20.08 atata timp cat caracterul esential al acestor preparate le este conferit de catre aceste fructe, nuci sau alte parti comestibile de plante (pozitia nr. 20.08).
____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016