Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 2 din 5 ianuarie 2000  CARNE SI ORGANE COMESTIBILE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 2 din 5 ianuarie 2000 CARNE SI ORGANE COMESTIBILE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

CARNE SI ORGANE COMESTIBILE

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) produsele clasificate la pozitiile nr. de la 02.01 pana la 02.08 si la pozitia nr. 02.10. improprii alimentatiei umane;
b) intestinele, vezicile si stomacurile de animale (pozitia nr. 05.04), nici sangele de animale (pozitia nr. 05.11 sau pozitia nr. 30.02);
c) grasimile animale, altele decat produsele de la pozitia nr. 02.09 (Capitolul 15).

CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde carnea in carcasa (adica corpul animalului cu sau fara cap), in semicarcase (adica o carcasa taiata in doua in lungime), in sferturi, in bucati etc., organele si faina si praful din carne sau din organe de orice animal (cu exceptia pestilor, crustaceelor, molustelor si altor nevertebrate acvatice, mentionate in Capitolul 3) proprii alimentatiei umane.
Carnea si organele improprii alimentatiei umane sunt excluse (pozitia nr. 05.11). Faina, prafurile si aglomeratele sub forma de pelete, de carne sau organe, improprii alimentatiei umane sunt de asemenea excluse (pozitia nr. 23.01).
La modul general, organele pot fi grupate in patru categorii:
1) Cele folosite in principal pentru alimentatia umana, cum ar fi capul si unele parti ale capului (inclusiv urechile), picioarele, coada, inima, limba, diafragma, fleica, membrana intestinelor, grumazul, momitele, timusul.
2) Cele ce nu pot fi folosite decat pentru prepararea produselor farmaceutice, cum ar fi vezica biliara, glandele suprarenale, placenta.
3) Cele ce pot fi folosite pentru alimentatia umana sau pentru prepararea produselor farmaceutice, cum ar fi ficatul, rinichii, plamanii, creierul, pancreasul, splina, maduva spinarii, ovarele, uterul, testiculele, ugerul, tiroida, hipofiza.
4) Cele care, cum ar fi pielea, pot fi folosite in alimentatia umana, ca si pentru alte utilizari (de exemplu pentru industria pielariei).
Organele mentionate la punctul 1) prezentate proaspete, refrigerate, congelate, sarate sau in saramura, uscate sau afumate, se clasifica la acest Capitol, cu exceptia cazului in care sunt deteriorate si recunoscute ca improprii alimentatiei umane, cand se clasifica la pozitia nr. 05.11. Cele mentionate la punctul 2) se clasifica la pozitia nr. 05.10 daca sunt proaspete, refrigerate, congelate sau altfel conservate in mod provizoriu si la pozitia nr. 30.01 daca sunt uscate.
Organele de la punctul 3) se clasifica la:
a) pozitia nr. 05.10 daca, in vederea utilizarii lor pentru fabricarea de produse farmaceutice, au fost conservate provizoriu cu ajutorul unor produse ca glicerina (glicerol), acetona, alcoolul, formaldehida, boratul de sodiu;
b) la pozitia nr. 30.01 daca sunt uscate:
c) la Capitolul 2, daca sunt consumabile ca atare (cu exceptia produselor deteriorate si recunoscute ca improprii alimentatiei umane, care trebuie clasificate la pozitia nr. 05.11).
Organele mentionate la punctul 4) se clasifica la Capitolul 2 atunci cand sunt proprii alimentatiei umane sau, in general, la pozitia nr. 05.11 sau Capitolul 41 daca sunt improprii alimentatiei umane.
Intestinele, vezicile si stomacurile de animale altele decat pestii, chiar comestibile, se clasifica la pozitia nr. 05.04.
Grasimea nedecupata de pe animalul, intreg sau taiat, urmeaza regimul carnii. Din contra, grasimea animala prezentata separat se clasifica la Capitolul 15, cu exceptia, totusi, a slaninii care nu contine parti slabe, ca si a grasimii de porc sau de pasare, netopite nici altfel extrase, care se clasifica la pozitia nr. 02.09, chiar daca sunt proprii doar pentru utilizari industriale.
Deosebirea dintre carnea si organele prevazute in acest Capitol si produsele din Capitolul 16.
Capitolul nu cuprinde decat carnea si organele prezentate in urmatoarele stari, indiferent daca au fost sau nu supuse unui tratament termic incomplet cu apa calda sau aburi (de exemplu oparirea sau albirea), dar neavand drept efect fierberea reala a produselor:
1) Proaspete (adica in stare naturala, incluzand carnea si organele) chiar presarate cu sare in vederea conservarii temporare pe durata transportului.
2) Refrigerate, adica racite in general pana in jur de 0°C, fara a antrena congelarea.
3) Congelate, adica racite sub punctul de congelare pana la congelarea in toata masa.
4) Sarat sau in saramura, sau chiar uscat sau afumat.
Carnea si organele usor presarate cu zahar sau stropite cu apa indulcita sunt de asemenea clasificate in acest Capitol.
Carnea si organele prezentate sub formele citate la alineatele 1) pana la 4) de mai sus se clasifica, pe de alta parte, la acest Capitol chiar daca au fost tratate cu enzime proteolitice (de exemplu papaina) pentru a fi fragezite sau daca au fost taiate in felii sau maruntite. De altfel, amestecurile sau combinatiile de produse care se clasifica la diferite pozitii ale Capitolului (de exemplu pasarile de curte de la pozitia nr. 02.07 infasurate in grasimea de la pozitia nr. 02.09) se clasifica la acest Capitol.
Carnea si organele sunt, din contra clasificate in Capitolul 16 atunci cand sunt prezentate:
a) Sub forma de carnati, salam sau produse similare, preparate (fierte) sau nu, la pozitia nr. 16.01.
b) Preparate in orice fel (fierte in apa, in abur, prajite sau fripte) sau altfel preparate sau conservate prin orice procedeu nementionat in Capitol, inclusiv cele invelite in aluat sau pane, impanate sau condimentate (de exemplu cu piper si sare), inclusiv pateul de ficat (pozitia nr. 16.02).
Capitolul cuprinde si carnea si organele proprii alimentatiei umane, chiar fierte, sub forma de faina sau praf.
Carnea si organele sub formele prevazute in acest Capitol pot, in mod ocazional, sa fie prezentate in ambalaje inchise ermetic (de exemplu carne simplu uscata in cutii), fara ca aceasta sa modifice, in principiu, clasificarea lor. Totusi, produsele aflate in astfel de ambalaje se clasifica, cel mai adesea, la Capitolul 16, fie ca au fost supuse unei preparari in afara celor prevazute in Capitol, fie ca modul lor de conservare efectiva difera de procedeele vizate in Capitol.

02.01 - CARNE DE ANIMALE DIN SPECIA BOVINE, PROASPATA SAU REFRIGERATA.
0201.10 - In carcase sau semicarcase
0201.20 - Alte parti, nedezosate
0201.30 - Dezosata

Pozitia cuprinde carnea, proaspata sau refrigerata, a animalelor din specia bovine, domestice sau salbatice, clasificate la pozitia nr. 01.02.

02.02 - CARNE DE ANIMALE DIN SPECIA BOVINE, CONGELATA.
0202.10 - In carcase sau semicarcase
0202.20 - Alte parti, nedezosate
0202.30 - Dezosata

Pozitia cuprinde carnea congelata a animalelor din specia bovine, domestice sau salbatice clasificate la pozitia nr. 01.02.

02.03 - CARNE DE ANIMALE DIN SPECIA PORCINE, PROASPATA, REFRIGERATA SAU CONGELATA.
- Proaspata sau refrigerata:
0203.11 - - In carcase sau semicarcase
0203.12 - - Jamboane, spete si parti din acestea, nedezosate
0203.19 - - Altele
- Congelata:
0203.21 - - In carcase sau semicarcase
0203.22 - - Jamboane, spete si parti din acestea, nedezosate
0203.29 - - Altele

Pozitia cuprinde carnea, proaspata, refrigerata sau congelata, de porc din specii domestice sau salbatice (de exemplu mistret). Pozitia cuprinde slanina impanata cu carne (bacon) si slanina cu un strat de carne aderenta.

02.04 - CARNE DE ANIMALE DIN SPECIILE OVINE SAU CAPRINE, PROASPATA, REFRIGERATA SAU CONGELATA (+).
0204.10 - Carcase si semicarcase de miel, proaspete sau refrigerate
- Alta carne de animale din specia ovine, proaspata sau refrigerata:
0204.21 - - In carcase sau semicarcase
0204.22 - - Alte parti, nedezosate
0204.23 - - Dezosata
0204.30 - Carcase si semicarcase de miel, congelate
- Alta carne de animale din specia ovine, congelata:
0204.41 - - In carcase sau semicarcase
0204.42 - - Alte parti, nedezosate
0204.43 - - Dezosata
0204.50 - Carne de animale din specia caprine

Pozitia cuprinde carnea proaspata, refrigerata sau congelata de ovine (berbeci, oi si miei), capre sau iezi, din specii domestice sau salbatice.
*
* *

Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 0204.10 si 0204.30
In sensul subpozitiilor nr. 0204.10 si 0204.30, carnea de miel este carnea unui animal din specia ovina pana la 12 luni. Carnea este fina si are textura deasa, de culoare roz inchis si cu aspect catifelat. Greutatea carcasei nu depaseste 26 kg.

02.05 - CARNE DE ANIMALE DIN SPECIA CABALINE, DE MAGAR SAU DE CATAR, PROASPATA, REFRIGERATA SAU CONGELATA.

Pozitia cuprinde carnea proaspata, refrigerata sau congelata a animalelor care, fiind vii, se clasifica la pozitia nr. 01.01.

02.06 - ORGANE COMESTIBILE DE ANIMALE DIN SPECIILE BOVINE, PORCINE, OVINE, CAPRINE, CABALINE, DE MAGARI SAU DE CATARI, PROASPETE, REFRIGERATE SAU CONGELATE.
0206.10 - Din specia bovine, proaspete sau refrigerate
- Din specia bovine, congelate:
0206.21 - - Limba
0206.22 - - Ficat
0206.29 - - Altele
0206.30 - Din specia porcine, proaspete sau refrigerate
- Din specia porcine, congelate:
0206.41 - - Ficat
0206.49 - Altele
0206.80 - Altele, proaspete sau refrigerate
0206.90 - Altele, congelate

Pozitia cuprinde organele comestibile, cum ar fi: capul si unele parti ale capului (inclusiv urechile), picioarele, coada, inima, ugerul, ficatul, rinichii, momitele, timusul, pancreasul, creierul, plamanul, grumazul, fleica, splina, limba, maduva spinarii, pielea comestibila, organele de reproducere (uterul, ovarele, testiculele), tiroida, hipofiza. Pentru principiile ce trebuie aplicate in clasificarea organelor vezi Consideratiile generale ale Capitolului.

02.07 - CARNE SI ORGANE COMESTIBILE PROASPETE, REFRIGERATE SAU CONGELATE DE LA PASARILE DE LA POZITIA NR. 01.05.
- De cocosi si de gaini:
0207.11 - - Netaiate in bucati, proaspete sau refrigerate
0207.12 - - Netaiate in bucati, congelate
0207.13 - - Bucati si organe, proaspete sau refrigerate
0207.14 - - Bucati si organe, congelate
- De curcani si de curci:
0207.24 - - Netaiate in bucati, proaspete sau refrigerate
0207.25 - - Netaiate in bucati, congelate
0207.26 - - Bucati si organe, proaspete sau refrigerate
0207.27 - - Bucati si organe, congelate
- De rate, gaste, bibilici:
0207.32 - - Netaiate in bucati, proaspete sau refrigerate
0207.33 - - Netaiate in bucati, congelate
0207.34 - - Ficat gras, proaspat sau refrigerat
0207.35 - - Altele, proaspete sau refrigerate
0207.36 - - Altele, congelate

Pozitia se aplica numai pentru carnea si organele comestibile, proaspete, refrigerate sau congelate, de la pasarile domestice care, fiind vii, se clasifica la pozitia nr. 01.05.
Organele de pasare care au cea mai mare importanta in comertul international sunt ficatul de pasare, de gasca sau de rata. Acest ficat cuprinde si ficatul gras si de gasca sau rata care se deosebeste de alte tipuri de ficat prin faptul ca este mult mai mare si mai greu, mai consistent si mai bogat in grasime; culoarea lui variaza de la bej albicios, pana la maro deschis, in timp ce celelalte tipuri de ficat sunt in general de culoare rosu mai mult sau mai putin inchis.

02.08 - ALTA CARNE SI ORGANE COMESTIBILE, PROASPETE, REFRIGERATE SAU CONGELATE.
0208.10 - De iepure de casa sau iepure de camp
0208.20 - Pulpe de broasca
0208.90 - Altele

Pozitia corespunde carnii si organelor animalelor de la pozitia nr. 01.06 folosita in alimentatia umana, inclusiv iepure de casa, iepure de camp, broaste, ren, castor, balena si broasca testoasa.

02.09 - SLANINA FARA PARTI SLABE, GRASIME DE PORC SI GRASIME DE PASARE; NETOPITE SI NICI ALTFEL EXTRASE, PROASPETE, REFRIGERATE, CONGELATE, SARATE SAU IN SARAMURA, USCATE SAU AFUMATE.

Slanina vizata aici este slanina fara parti slabe, inclusiv cea care nu este proprie decat pentru uz industrial. Slanina cu straturi alternative de carne si slanina cu un strat de carne aderenta destinata a fi consumata ca atare, se clasifica la pozitia nr. 02.03 sau pozitia nr. 02.10, dupa caz.
Grasimea de porc cuprinde, in principal, osanza, adica grasimea care se afla mai ales in jurul viscerelor animalului. Topita, sau altfel extrasa, aceasta se clasifica la pozitia nr. 15.01.
Grasimea de gasca sau de alte specii de pasari domestice sau salbatice, netopita si nici altfel extrasa se clasifica, de asemenea, la aceasta pozitie. Topita, sau altfel extrasa se clasifica la pozitia nr. 15.01.
Slanina mamiferelor marine se clasifica la Capitolul 15.

02.10 - CARNE SI ORGANE COMESTIBILE, SARATE SAU IN SARAMURA, USCATE SAU AFUMATE; FAINA SI PUDRA, COMESTIBILE, DE CARNE SAU DE ORGANE.
- Carne din specia porcine:
0210.11 - - Jamboane, spete si parti din acestea, nedezosate
0210.12 - - Piept (impanat) si parti din acesta
0210.19 - - Altele
0210.20 - Carne din specia bovine
0210.90 - Altele, inclusiv faina si pudra, comestibila, de carne
sau de organe

Pozitia cuprinde numai carnea si organele de orice fel, preparate conform specificatiilor din titlul pozitiei, cu exceptia slaninii fara parti slabe si a grasimilor de porc sau de pasare, netopite si nici altfel extrase (pozitia nr. 02.09). Slanina impanata cu straturi de carne si slanina cu un strat de carne aderenta se clasifica la aceasta pozitie, atata timp cat sunt preparate conform specificatiilor din titlul pozitiei.
Carnea sarata, uscata (mai ales prin deshidratare sau liofilizare) sau afumata, de exemplu baconul, jamboanele, spata si alte tipuri de carne astfel preparate, se clasifica aici atunci cand sunt introduse in intestine, stomacuri, vezici, piei sau invelisuri similare (naturale sau artificiale), cu conditia ca sa nu fie taiate in bucati, nici tocate si combinate cu alte ingrediente, inainte de a fi puse in invelisul lor (pozitia nr. 16.01).
Faina si pudra, comestibile, de carne si organe sunt, de asemenea, clasificate la aceasta pozitie. Faina si pudra de carne si organe, improprii consumului uman (de exemplu pentru alimentatia animalelor) se clasifica la pozitia nr. 23.01.
Dispozitiile Notelor explicative de la pozitia nr. 02.06 se aplica in mod corespunzator organelor comestibile ale pozitiei.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016