Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 19 din 5 ianuarie 2000  PREPARATE PE BAZA DE CEREALE, DE FAINA, DE AMIDON, DE FECULE SAU DE LAPTE; PRODUSE DE PATISERIE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 19 din 5 ianuarie 2000 PREPARATE PE BAZA DE CEREALE, DE FAINA, DE AMIDON, DE FECULE SAU DE LAPTE; PRODUSE DE PATISERIE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

PREPARATE PE BAZA DE CEREALE, DE FAINA, DE AMIDON, DE FECULE SAU DE LAPTE; PRODUSE DE PATISERIE

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) cu exceptia produselor alimentare umplute de la pozitia nr. 19.02. preparatele alimentare care contin peste 20% din greutate carnati, carnaciori, salam, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice sau o combinatie din aceste produse (Capitolul 16);
b) produsele pe baza de faina, de amidonuri sau de fecule (biscuitii etc.), special preparate pentru hrana animalelor (pozitia nr. 23.09):
c) medicamentele si celelalte produse de la Capitolul 30.
2. - In sensul pozitiei nr. 19.01, prin faina si grisuri se intelege:
a) faina si grisurile de cereale de la Capitolul 11:
b) faina, grisurile si pudrele de origine vegetala din orice Capitol, altele decat fainurile, grisurile si pudrele de legume uscate (pozitia nr. 07.12), de cartofi (pozitia nr. 11.05) sau de legume cu pastai uscate (pozitia nr. 11.06).
3. - Pozitia nr. 19.04 nu cuprinde preparatele care contin peste 6% din greutate cacao, calculata pe o baza complet degresata, sau preparatele trase in ciocolata sau alte preparate alimentare care contin cacao, de la pozitia nr. 18.06 (pozitia nr. 18.06).
4. - In sensul pozitiei nr. 19.04, prin expresia altfel preparate se intelege ca cerealele au suferit o preparare sau o prelucrare mai avansata decat cele prevazute la pozitiile sau Notele Capitolelor 10 sau 11.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde un ansamblu de produse care au in general caracterul de preparate alimentare, obtinute fie direct din cerealele de la Capitolul 10, fie pe baza produselor de la Capitolul 11 sau din faina, grisuri sau pudre alimentare de origine vegetala din alte Capitole (faina si grisuri de cereale, amidon, fecule, faina, grisuri si pudre din fructe sau legume), fie pe baza produselor cuprinse la pozitiile 04.01 pana la 04.04. Capitolul cuprinde de asemenea produsele de patiserie, brutarie sau cofetarie, chiar daca in compozitia lor nu intra deloc faina, amidon, fecule sau alte produse obtinute din cereale.
In sensul Notei 3 a acestui Capitol si a pozitiei 19.01, continutul de cacao al unui produs poate fi in general calculat inmultind cu 31 continutul combinat in teobromina si in cafeina. Trebuie notat ca termenul de cacao cuprinde cacao sub toate formele, mai ales sub forma de pasta sau sub forma solida.
Capitolul exclude:
a) Preparatele alimentare (altele decat produsele umplute de la pozitia nr. 19.02) care contin mai mult de 20% din greutate carnati, carnaciori, salam, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice, sau o combinatie a acestora (Capitolul 16).
b) Preparatele alimentare din faina, grisuri, amidon, fecule sau extract de malt continand 40% sau mai mult din greutate cacao calculata pe o baza complet degresata si preparatele alimentare din produsele cuprinse la pozitiile nr. 04.01 pana la 04.04 continand 5% sau mai mult din greutate cacao calculata pe o baza complet degresata (pozitia nr. 18.06).
c) Inlocuitorii de cafea, cum ar fi orzul prajit (pozitia nr. 21.01), ca si inlocuitorii prajiti de cafea, continand cafea in orice proportie (pozitia nr. 09.01).
d) Pudrele pentru fabricarea cremelor, inghetatelor, deserturilor si a preparatelor similare, care nu sunt pe baza de faina, grisuri, amidonuri, fecule, extract de malt sau pe baza de produse de la pozitiile nr. 04.01 pana la 04.04 (in general pozitia nr. 21.06).
e) Produsele pe baza de faina, de amidon sau de fecule, special preparate pentru hrana animalelor, de exemplu biscuiti pentru caini (pozitia nr. 23.09).
f) Medicamentele si celelalte produse de la Capitolul 30.

19.01 - EXTRACTE DE MALT; PREPARATE ALIMENTARE DIN FAINA, GRIS, AMIDON, FECULE SAU EXTRACTE DE MALT, CARE NU CONTIN CACAO SAU CARE CONTIN CACAO INTR-O PROPORTIE MAI MICA DE 40% IN GREUTATE, CALCULATA PE O BAZA COMPLET DEGRESATA, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE; PREPARATE ALIMENTARE DIN PRODUSELE DE LA POZITIILE NR. 04.01 PANA LA 04.04, CARE NU CONTIN CACAO SAU CARE CONTIN CACAO INTR-O PROPORTIE MAI MICA DE 5% IN GREUTATE, CALCULATA PE O BAZA COMPLET DEGRESATA, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE.
1901.10 - Preparate pentru alimentatia copiilor, conditionate pentru vanzarea cu amanuntul
1901.20 - Amestecuri si paste pentru prepararea produselor de brutarie, de patiserie sau de cofetarie de la pozitia nr. 19.05
1901.90 - Altele
I. Extractele de malt.
Extractele de malt se obtin prin macerarea maltului in apa, urmata de concentrarea mai mult sau mai putin avansata a solutiei astfel obtinute.
Extractele de malt care se clasifica la aceasta pozitie, pot sa se prezinte sub forma de lichide mai mult sau mai putin vascoase, sau chiar sub forma de mase sau pudre (extracte uscate de malt).
Extractele de malt cu adaos de lecitina, de vitamine, de saruri etc. se clasifica la aceasta pozitie, cu conditia ca ele sa nu constituie preparate medicamentoase in sensul Capitolului 30.
Extractele de malt sunt folosite in special pentru prepararea alimentelor pentru copii sau pentru scopuri dietetice sau culinare si pentru fabricarea produselor farmaceutice. Exista varietati de extracte de malt prezentate sub forma de sirop, care sunt utilizate in panificatie, pentru ameliorarea pastelor alimentare si in industria textila.
Pozitia nu cuprinde:
a) Produsele zaharoase, care contin extract de malt, de la pozitia nr. 17.04.
b) Berea si celelalte bauturi pe baza de malt, in special maltonul (Capitolul 22).
c) Enzimele de malt (pozitia nr. 35.07).
II. Preparatele alimentare din faina, gris, amidon, fecule sau extracte de malt, care nu contin cacao sau care contin cacao intr-o proportie mai mica de 40% in greutate, calculata pe o baza complet degresata, nedenumite si necuprinse in alta parte.
Pozitia cuprinde un ansamblu de preparate alimentare pe baza de faina, de gris, de amidon, de fecule sau de extracte de malt, care isi trag caracterul lor esential din acesti constituenti, chiar daca aceste ingrediente predomina sau nu, prin greutate sau volum.
Acestor diversi componenti principali le pot fi adaugate alte substante cum ar fi lapte, zahar, oua, cazeina, albumina, grasimi, ulei, substante aromate, gluten, coloranti, vitamine, fructe sau alte substante destinate cresterii proprietatilor dietetice, sau cacao sub rezerva, in acest ultim caz, ca procentul de cacao, in greutate, sa fie mai mic de 40% calculat pe o baza complet degresata (vezi Consideratii generale ale acestui Capitol).
Ar trebui notat ca sunt totusi excluse, preparatele care contin peste 20% in greutate carnati, carnaciori, salam, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice sau o combinatie a acestor produse (Capitolul 16).
In sensul acestei pozitii:
A) Termenii faina si gris desemneaza nu doar faina si grisul din cerealele de la Capitolul 11, ci si faina, grisul si pudrele alimentare de origine vegetala, oricare ar fi Capitolul de care apartin, cum ar fi faina de soia. Totusi acesti termeni nu includ faina, grisul si pudrele de legume uscate (pozitia nr. 07.12), de cartofi (pozitia nr. 11.05) sau de legume cu pastai uscate (pozitia nr. 11.06).
B) Termenul amidon si fecule cuprinde atat amidonul si feculele netransformate, cat si amidonul si feculele care au fost pregelatinizate sau solubilizate, cu exceptia produselor provenind dintr-o degradare mai accentuata a amidonului sau a feculelor cum ar fi dextrimaltoza.
Preparatele de la aceasta pozitie pot fi prezentate sub forma de lichide, de pudre, de granule, de paste sau sub orice alte forme solide, cum ar fi benzi sau discuri.
Aceste preparate sunt adesea folosite fie pentru fabricarea rapida a bauturilor, a terciului, a alimentelor pentru copii, a hranei dietetice, etc., prin simpla dizolvare sau fierbere in lapte sau in apa, fie in vederea prepararii prajiturilor, budincilor, cremelor sau preparatelor culinare similare.
De asemenea pot constitui preparate intermediare pentru industria alimentara.
De exemplu, pozitia cuprinde urmatoarele preparate:
1) Faina cu lapte, rezultat prin evaporarea unui amestec de lapte, de zahar si de faina.
2) Preparatele care constau dintr-un amestec intim de praf de oua, de lapte praf, de extract de malt si de pudra de cacao.
3) Racahout, un preparat alimentar compus din faina de orez, din fecule diverse, din faina de ghinda dulce, din zahar, din pudra de cacao si aromatizat cu vanilie.
4) Preparatele constand dintr-un amestec de faina de cereale cu faina de fructe, in general cu adaos de pudra de cacao sau chiar din faina de fructe cu adaos de pudra de cacao.
5) Produsul numit lapte maltificat si preparatele similare constituite dintr-un amestec de lapte praf si extract de malt cu sau fara adaos de zahar.
6) Knodel, Klosse si Nockerln continand ingrediente cum ar fi gris, faina de cereale, pesmet, substante grase, zahar, oua, mirodenii, drojdie, gem sau fructe. Totusi, produsele de acest tip, pe baza de faina de cartofi, se clasifica la Capitolul 20.
7) Aluaturile gata preparate, constand in special din faina de cereale cu adaos de zahar, de substante grase, de ou sau de fructe (inclusiv cele prezentate in forma in care au fost turnate sau modelate in forma produsului final).
Separat de preparatele excluse din acest Capitol prin Consideratiile generale, pozitia exclude de asemenea:
a) Faina fermentabila (care creste singura) si faina numita gonflanta (pregelatinizata) de la pozitia nr. 11.01 sau 11.02.
b) Faina de cereale amestecata (pozitia nr. 11.01 sau 11.02), faina si gris amestecate cu legume uscate si faina, gris si pudrele de fructe amestecate (pozitia nr. 11.06), nepreparate altfel.
c) Pastele alimentare si cuscusul de la pozitia nr. 19.02.
d) Tapioca si inlocuitorii sai (pozitia nr. 19.03).
e) Produsele de brutarie, in intregime sau partial coapte, cele din urma necesitand o coacere suplimentara inainte de consumare (pozitia nr. 19.05).
f) Preparatele pentru sosuri si sosurile preparate (pozitia nr. 21.03).
g) Preparatele pentru supe, pentru ciorbe, pentru supe-crema, supele, ciorbele sau supele-crema preparate si preparatele alimentare compuse omogenizate (pozitia nr. 21.04).
h) Proteinele vegetale texturate (pozitia nr. 21.06).
i.j) Bauturile de la Capitolul 22.
III. Preparate alimentare din produsele cuprinse la pozitiile nr. 04.01 pana la 04.04 care nu contin cacao sau care contin cacao intr-o proportie sub 5% in greutate, calculata pe o baza complet degresata, nedenumite si necuprinse in alta parte.
Preparatele de la aceasta pozitie pot fi diferentiate de produsele de la pozitiile nr. 04.01 pana la 04.04, prin faptul ca contin, pe langa constituentii naturali ai laptelui si alte ingrediente a caror prezenta nu este admisa in produsele de la aceste pozitii. Astfel pozitia nr. 19.01 cuprinde, de exemplu:
1) Preparatele sub forma de pudra sau lichid, folosite pentru alimentatia copiilor sau in scopuri dietetice, al caror ingredient principal este laptele, caruia i s-au adaugat alti ingredienti (de exemplu fulgi de cereale, drojdie de bere).
2) Preparatele pe baza de lapte obtinute prin inlocuirea unuia sau mai multor constituenti ai laptelui (de exemplu grasimile butirice) cu o alta substanta (de exemplu grasimile oleice).
Produsele de la aceasta pozitie pot fi indulcite si pot contine cacao. Totusi sunt excluse produsele care au caracterul de produse zaharoase (pozitia nr. 17.04) si produsele ce contin cacao intr-o proportie de 5% sau mai mult, in greutate, calculata pe o baza complet degresata (vezi consideratiile generale ale acestui Capitol) (pozitia nr. 18.06), precum si bauturile (Capitolul 22).
Pozitia cuprinde, de asemenea, amestecurile si bazele (de exemplu pudre) pentru prepararea inghetatei; sunt excluse totusi inghetatele de consum pe baza de constituenti ai laptelui (pozitia nr. 21.05).

19.02 - PASTE ALIMENTARE CHIAR GATITE SAU UMPLUTE (CU CARNE SAU CU ALTE SUBSTANTE) SAU CHIAR ALTFEL PREPARATE, CUM AR FI, SPAGHETE, MACAROANE, FIDEA, LASAGNE, GNOCCHI, RAVIOLI, CANNELLONI; CUSCUS, CHIAR PREPARAT.
- Paste alimentare negatite, neumplute si nici altfel preparate:
1902.11 - - Care contin oua
1902.19 - - Altele
1902.20 - Paste alimentare umplute (chiar gatite sau altfel preparate)
1902.30 - Alte paste alimentare
1902.40 - Cuscus
Pastele alimentare de la aceasta pozitie sunt produse nefermentate facute din gris sau faina de grau, porumb, orez, cartofi etc.
Aceste grisuri sau faina (sau amestecuri ale acestora doua) sunt intai amestecate cu apa si framantate intr-un aluat, care poate cuprinde de asemenea si alte ingrediente (de exemplu legume fin taiate, sucuri de legume sau piureuri de legume, oua, lapte, gluten, diastaze, vitamine, coloranti, aromatizanti).
Aluaturile sunt apoi formate (de exemplu prin trecerea prin filiere si taiere, prin laminare si decupare, prin presare, prin punere in forme sau prin aglomerare in masini de tocat speciale rotative), in forme specifice, predeterminate (cum sunt tuburi, benzi, fire, cochilii, granule, stelute, plicuri). In cursul fasonarii se adauga uneori o cantitate mica de ulei. Aceste forme dau adesea denumirea produsului finit (de exemplu macaroane, tagliatelle, spaghete, taitei).
Produsele sunt de obicei uscate inainte de a fi comercializate, pentru a facilita transportul, depozitarea si conservarea. In aceasta forma uscata ele sunt fragile. Pozitia cuprinde de asemenea produse proaspete (de exemplu umede sau neuscate) si produsele congelate, de exemplu, gnocchi proaspete si ravioli congelate.
Pastele alimentare de la aceasta pozitie pot fi gatite, umplute cu carne, cu peste, cu branza sau cu alte substante in orice proportie, sau pot fi altfel preparate (de exemplu mancaruri preparate, care contin alte ingrediente cum ar fi: legume, sos, carne). Fierberea foloseste la inmuierea pastelor fara ca acestea sa-si schimbe forma lor initiala.
Pastele umplute pot fi in intregime inchise (de exemplu ravioli), pot fi deschise la capete (de exemplu cannelloni) sau pot fi prezentate in straturi suprapuse, cum ar fi lasagne.
Pozitia cuprinde, de asemenea, cuscusul care este un gris tratat termic. Cuscusul de la aceasta pozitie, poate sa fie gatit sau preparat in alt fel (de exemplu pregatit cu carne, legume si alte ingrediente ca fel de mancare complet care poarta acelasi nume).
Pozitia exclude:
a) Preparatele, altele decat pastele umplute, care contin mai mult de 20% din greutate carnati, carnaciori, salam, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice sau orice combinatie a acestora (Capitolul 16).
b) Preparate pentru supe, ciorbe sau supe-crema ca si ciorbele, supele si supele-crema preparate, continand paste (pozitia nr. 21.04).

19.03 - TAPIOCA SI INLOCUITORII SAI PREPARATI DIN FECULE, SUB FORMA DE FULGI, GRANULE, TARATE, BOABE, PARTICULE REZULTATE DIN CERNERE SAU ALTE FORME SIMILARE.
Aceasta pozitie cuprinde preparatele alimentare obtinute din fecule de manioc (tapioca propriu-zisa), din fecule de sago (sago), din fecule de cartof (tapioca sau sago indigen) sau din alte fecule similare (de salep, de yucca etc.).
Aceste preparate se obtin amestecand feculele cu apa pentru a forma o pasta groasa care, pusa intr-o strecuratoare sau un vas perforat, cade sub forma de picaturi pe o placa metalica incalzita la o temperatura de 120░C pana la 150░C. Picaturile formeaza mici cocoloase sau fulgi care sunt uneori, sparte sau granulate ulterior. Cocoloasele de tapioca se obtin, de asemenea, direct prin prelucrarea feculelor transformate in pasta intr-un vas incalzit la abur.
Produsele in discutie se prezinta sub forma de fulgi, de granule, de perle, de boabe sau forme similare. Sunt folosite pentru prepararea ciorbelor sau a alimentelor de regim.

19.04 - PRODUSE PE BAZA DE CEREALE OBTINUTE PRIN EXPANDARE SAU PRAJIRE (DE EXEMPLU CORN FLAKES); CEREALE (ALTELE DECAT PORUMBUL), SUB FORMA DE BOABE SAU SUB FORMA DE FULGI ORI DE ALTE GRAUNTE PREPARATE (CU EXCEPTIA FAINEI SI A GRISULUI), PREFIERTE SAU ALTFEL PREPARATE, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE.
1904.10 - Produse pe baza de cereale obtinute prin expandare sau prajire.
1904.20 - Preparate alimentare obtinute din fulgi de cereale neprajite sau din amestecuri de fulgi de cereale neprajite si din fulgi de cereale prajite sau de cereale expandate
1904.90 - Altele
A) Produse pe baza de cereale obtinute prin expandare sau prajire (de exemplu «corn flakes»).
Grupa cuprinde o serie de preparate alimentare obtinute din boabe de cereale (vezi Nota 3 si Consideratiile generale ale Capitolului) etc. care sunt tratate prin suflare sau prajire sau prin ambele procedee in acelasi timp, pentru a le face crocante. Acestea sunt folosite in special, cu sau fara lapte, ca hrana pentru micul dejun. Sarea, zaharul sau melasa, extractul de malt sau de fructe sau cacao (vezi Nota 3 a acestui Capitol) etc., pot sa fie adaugate in timpul sau dupa procesul de fabricatie.
Grupa include, de asemenea, preparatele similare obtinute prin expandare sau prajire sau prin ambele procedee in acelasi timp, din faina sau tarate.
Preparatele, numite corn flakes, sunt facute din graunte de porumb, care, dupa indepartarea pericarpului si a germenului si dupa adaugarea de zahar, sare si extract de malt, sunt inmuiate la abur; dupa uscare sunt laminate sub forma de fulgi si prajite apoi intr-un cuptor rotativ. Prin acelasi procedeu se obtin produse similare pe baza de grau sau de alte cereale.
Produsele, numite puffed rice si puffed wheat, sunt de asemenea clasificate aici. Aceste produse sunt preparate tratand boabele de orez sau de grau in recipiente cu atmosfera umeda si calda si presiune ridicata. Scazand brusc presiunea si proiectand boabele intr-o atmosfera rece, acestea se dilata marindu-si volumul la de cateva ori volumul lor initial.
Acest grup include, de asemenea, produsele alimentare, crocante, neindulcite, obtinute prin supunerea boabelor de cereale (intregi sau in bucati), in prealabil umezite, la un tratament termic care face boabele sa se umfle, la acestea fiind adaugat dupa aceea un asezonament constand dintr-un amestec de uleiuri din vegetale, branza, extract de drojdie, sare si glutamat de sodiu. Produsele similare obtinute pe baza unei paste si prajite in ulei vegetal sunt excluse (pozitia nr. 19.05).
B) Preparate alimentare obtinute din fulgi de cereale neprajite sau amestecuri din fulgi de cereale neprajite si fulgi de cereale prajite sau de cereale expandate.
Aceasta grupa cuprinde preparatele alimentare obtinute din fulgi de cereale neprajite sau din amestecuri din fulgi de cereale neprajite si fulgi de cereale prajite sau din cereale expandate.
Aceste produse (adesea denumite Musli) pot contine fructe uscate, nuci, zahar, miere, etc. Ele sunt in general prezentate ca alimente pentru micul dejun.
C) Alte cereale (altele decat porumbul), prefierte sau altfel preparate.
Aceasta pozitie cuprinde cerealele prefierte sau altfel preparate sub forma de boabe (inclusiv boabe sparte). Astfel, de exemplu, orezul prefiert care a suferit o fierbere completa sau partiala, urmata de o deshidratare cu modificarea consecutiva a structurii boabelor, se incadreaza in aceasta grupa. Este suficient ca orezul, care a suferit o prefierbere completa, sa fie inmuiat in apa si adus pana la fierbere, pentru a fi consumat, in timp ce orezul partial prefiert necesita o fierbere suplimentara de 5 pana la 12 minute, inainte de a fi consumat. In acelasi timp aceasta grupa cuprinde de exemplu, produse constand din orez prefiert caruia i s a adaugat anumite ingrediente cum ar fi legume sau asezonamente, cu conditia ca aceste alte ingrediente sa nu altereze caracterul de preparat pe baza de orez al acestor produse.
Grupa cuprinde, de asemenea, graul denumit bulgur sub forma de boabe prelucrate, obtinute prin fierberea boabelor de grau dur care sunt ulterior uscate, curatate sau vanturate apoi sparte sau concasate si cernute dupa doua dimensiuni pentru a obtine bulgur gros si bulgur fin. Graul denumit bulgur se poate prezenta si sub forma de boabe intregi.
Pozitia nu cuprinde boabele de cereale simplu prelucrate sau care au suferit una dintre transformarile mentionate in mod expres la Capitolul 10 sau la Capitolul 11.

Pozitia exclude de asemenea:
a) Cerealele preparate trase in zahar sau continand zahar intr-o proportie care le da caracterul de produse zaharoase (pozitia nr. 17.04).
b) Preparatele care contin mai mult de 6% din greutate cacao, calculata pe o baza complet degresata sau trase in ciocolata sau alte preparate alimentare ce contin cacao, clasificate la pozitia nr. 18.06 (pozitia nr. 18.06).
c) Stiuletii si boabele preparate din porumb comestibil (Capitolul 20).

19.05 - PRODUSE DE BRUTARIE, DE PATISERIE SI DE COFETARIE, CHIAR CU ADAOS DE CACAO; HOSTII, CASETE GOALE DE TIPUL CELOR UTILIZATE PENTRU MEDICAMENTE, PRESCURI, PASTE USCATE DIN FAINA, DIN AMIDON SAU DIN FECULE IN FOI SI PRODUSE SIMILARE.
1905.10 - Paine crocanta denumita «knackebrot»
1905.20 - Turta dulce
1905.30 - Biscuiti la care s-au adaugat indulcitori; vafe si alveole
1905.40 - Pesmet, paine prajita si produse similare prajite
1905.90 - Altele
A) Produse de brutarie, de patiserie sau de cofetarie, chiar continand cacao.
Pozitia cuprinde toate produsele de brutarie (obisnuite sau fine), de patiserie sau de cofetarie; cele mai obisnuite ingrediente pentru asemenea articole sunt faina de cereale, drojdia si sarea, dar ele mai pot contine si alte ingrediente cum sunt: gluten, fecule, amidon, faina de leguminoase, extract de malt, lapte, seminte de mac, de chimen, zahar, miere, oua, materii grase, branza, fructe, cacao in orice proportie, carne, peste etc. precum si produse numite amelioratori de panificatie. Acestea din urma sunt utilizate mai ales pentru a face mai usor prelucrarea aluatului, pentru grabirea fermentatiei, pentru imbunatatirea caracteristicilor si aspectului produselor si pentru a le prelungi durata de conservare.
Pozitia cuprinde:
1) Painea obisnuita, care de obicei nu contine decat faina de cereale, drojdie si sare.
2) Painea cu gluten pentru diabetici.
3) Painea azima sau matze, obtinuta fara drojdie.
4) Paine crocanta numita «Knackebrot», care este o paine uscata, crocanta, prezentata de obicei sub forma de felii subtiri, patrate, dreptunghiulare sau rotunde a caror suprafata este presarata cu mici gauri. Aceasta paine crocanta este facuta din aluat din faina, chiar integrala, din crupe sau din faina integrala de secara, din ovaz, din orz sau din grau si crescut cu ajutorul drojdiei, sau a altor agenti de fermentare sau cu ajutorul insuflarii de aer. Continutul in apa al produsului nu depaseste 10% din greutate.
5) Pesmetul, painea prajita si produsele similare prajite, chiar felii sau bucati, continand sau nu unt sau alte materii grase, zahar, oua sau alte substante nutritive.
6) Turta dulce care este un produs alveolar cu o consistenta de obicei elastica, facuta din faina de secara sau de grau, dintr-un produs indulcitor (de exemplu miere, glucoza, zahar invertit, melasa rafinata), din arome sau mirodenii, continand uneori si galbenus de ou sau fructe. Anumite tipuri de turta dulce sunt acoperite cu ciocolata sau cu o glazura fabricata din preparate pe baza de grasimi si cacao. Alte tipuri de turta dulce pot contine sau pot fi acoperite cu zahar.
7) "Bretzels" (covrigi), care sunt produse uscate, casante, cu suprafata glasata si sarata, confectionati dintr-un aluat de forma cilindrica, adesea rasucit in forma literei «B».
8) Biscuitii care sunt de obicei facuti din faina si substante grase la care se poate adauga zahar si anumite alte substante mentionate la paragraful 10) de mai jos. Aceste produse sunt in general articole cu o conservare indelungata, ca urmare a unei coaceri prelungite a materialelor componente si a pastrarii in medii lipsite de aer. Exista mai multe tipuri de biscuiti:
a) biscuitii uscati care contin putini indulcitori sau nu contin deloc; dar au o proportie relativ ridicata de grasimi; acest tip cuprinde biscuitii crocanti cu crema si biscuitii fara ou.
b) biscuitii dulci, care sunt produse fine de patiserie cu durata de pastrare indelungata, pe baza de faina, de zahar sau de alti indulcitori si de substante grase (aceste ingrediente constituind cel putin 50% din greutatea produsului), indiferent daca contine sau nu sare, migdale, alune, arome, ciocolata, cafea etc. Continutul de apa al produsului finit trebuie sa fie de maximum 12% din greutate si continutul de substante grase trebuie sa fie de maxim 35% din greutatea produsului finit (umplutura si glazura nu se iau in considerare in determinarea acestor cantitati). Biscuitii din comert nu sunt umpluti de obicei; uneori pot sa contina o umplutura solida sau de alt fel (zahar, grasime vegetala, ciocolata etc.). Sunt, de regula, produse fabricate industrial.
c) biscuitii sarati sau aromatizati si care de obicei au un continut scazut de zaharoza.
9) Vafele si alveolele sunt produse de brutarie fine si usoare, coapte intre doua placi de otel a caror suprafata prezinta desene. Sunt asimilate vafelor foile de vafe, chiar rulate, vafele constituie cel putin din doua straturi de foi de vafe umplute cu o compozitie care sa-i dea un gust specific, precum si produsele formate prin extrudarea pastei de vafe pe o masina speciala (de exemplu cornete pentru inghetata). Cantitatea de apa a produsului finit nu trebuie sa depaseasca 10% din greutate. Vafele pot fi de asemenea invelite in ciocolata. Alveolele sunt produse asemanatoare vafelor.
10) Produsele de patiserie si cofetarie in compozitia carora intra substantele cele mai diverse: faina, fecule, unt sau alte grasimi, zahar, lapte, smantana, oua, cacao, ciocolata, cafea, miere, fructe, lichioruri, distilate, albumina, branza, carne, peste, esente aromatise, drojdie sau alti agenti pentru dospire etc.
11) Bezelele, facute din albus de ou si din zahar si care nu contin in general faina.
12) Clatitele.
13) Quiche, constand dintr-o pasta garnisita cu ingrediente, de exemplu: branza, oua, smantana, unt, sare, piper, nucsoara si in cazul de "quiche lorraine" sunca sau slanina.
14) Pizza, constituita dintr-un aluat de paine peste care se pun diferite ingrediente cum ar fi: branza, rosii, ulei, carne, ansoa.
15) Produsele alimentare crocante neindulcite, de exemplu cele facute dintr-o coca bazata pe malai cu adaos de arome constand dintr-un amestec de branza, glutamat de sodiu si sare, prajite in ulei vegetal si gata pentru a fi consumate.
Produsele care contin peste 20% din greutatea lor carnati, carnaciori salam, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice sau orice combinatie a acestora (de exemplu placinte cu carne) sunt excluse (Capitolul 16).
B) Hostii, casete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, prescuri, paste uscate din faina, din amidon sau din fecule sub forma de foi si produse similare.
Pozitia cuprinde un numar de produse pe baza de pasta din faina sau fecule, in general coapte in forma de discuri sau foi si sunt folosite in diverse scopuri.
Hostiile sunt discuri subtiri facute prin coacerea unei paste de faina de grau foarte fina, intre doua placi de metal.
Casetele goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, facute din pasta de faina sau pasta de amidon, coapta, fiind astfel facute incat sa se potriveasca impreuna in perechi, pentru a forma o capsula.
Prescurile sunt taiate in foi subtiri de pasta din faina, coapta si uscata, uneori colorata; pot sa contina si substante adezive.
De asemenea se clasifica aici foitele subtiri de pasta din faina sau din fecule, coapte si uscate, folosite la invelirea anumitor articole de patiserie sau de cofetarie si mai ales nuga. (Vezi Nota explicativa la pozitia nr. 14.04 pentru produsul denumit hartie de orez).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016