Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 18 din 5 ianuarie 2000  CACAO SI PREPARATE DIN CACAO    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 18 din 5 ianuarie 2000 CACAO SI PREPARATE DIN CACAO

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

CACAO SI PREPARATE DIN CACAO

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde preparatele de la pozitiile nr. 04.03. 19.01, 19.04. 19.05, 21.05, 22.02, 22.08. 30.03 sau 30.04.
2. - Pozitia nr. 18.06 cuprinde produsele zaharoase care contin cacao precum si, sub rezerva prevederilor de la Nota 1 a acestui Capitol, celelalte preparate alimentare care contin cacao.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol se refera la cacao propriu-zisa (inclusiv boabe de cacao), in toate formele si la untul de cacao, grasimea si uleiul de cacao, ca si preparatele alimentare continand cacao in orice proportie, cu exceptia, totusi:
a) Iaurtului si altor produse de la pozitia nr. 04.03.
b) Ciocolatei albe (pozitia nr. 17.04).
c) Preparatelor alimentare din faina, gris, amidon, fecule sau extracte de malt, care contin mai putin de 40%, in greutate, cacao, calculata pe o baza in intregime degresata, precum si preparatelor alimentare din produsele de la pozitiile nr. 04.01 pana la 04.04. care contin mai putin de 5%, din greutatea, cacao calculata pe o baza in intregime degresata, de la pozitia nr. 19.01.
d) Cerealelor expandate sau prajite, care nu contin mai mult de 6%, in greutate cacao calculata pe o baza in intregime degresata (pozitia nr. 19.04).
e) Produselor de patiserie, prajituri. biscuiti si alte articole de patiserie care contin cacao (pozitia nr. 19.05).
f) Inghetatei de consum care contine cacao in orice proportie (pozitia nr. 21.05).
g) Bauturilor si lichidelor alcoolice (de exemplu crema de cacao) sau nealcoolice care contin cacao, consumabile in aceasta stare (Capitolul 22).
h) Medicamentelor (pozitia nr. 30.03 sau 30.04).
Teobromina, un extract alcaloid din cacao, este clasificata la pozitia nr. 29.39.

18.01 - CACAO BOABE SI SPARTURI DE BOABE DE CACAO, BRUTE SAU PRAJITE.
Cacao este o samanta, impropriu numit boaba, a fructului arborelui de cacao (Theobromu cacao). Aceasta samanta, inchisa in mod primitiv in fructul care contine un mare numar (25 pana la 80) de seminte, are o forma ovoidala, mai mult sau mai putin aplatizata, in general de o culoare violacee sau rosiatica. Tegumentul sau este compus dintr-o membrana externa subtire si fragila, denumita coaja si dintr-o pelicula interna, foarte subtire, albicioasa, care inveleste miezul si il strabate, divizand-ul in mai multi lobi.
Semintele (sau boabele) de cacao au un gust putin acru si amar. Pentru a elimina o parte din aceasta acrime, pentru a dezvolta aroma lor specifica si de asemenea pentru a facilita indepartarea ulterioara a cojii, se provoaca un inceput de fermentare; ele pot fi de asemenea tratate la abur si apoi uscate. Sunt prajite pentru a usura inlaturarea pielitei, pentru a face miezul mai friabil (fragil), pentru a desavarsi distrugerea principiilor acre, pentru a concentra produsul si pentru a degaja aroma. Apoi trec prin niste valturi danturate care sparg boabele si detaseaza germenii; prin operatiile ulterioare, se separa cojile, pielitele si germenii din bucatile sparte ale miezului de cacao.
Pozitia cuprinde boabele brute si boabele prajite, separate sau nu de cojile lor, de pielitele sau de germenii lor, chiar sparte.
Sunt excluse:
a) Cojile, pelicolele si alte deseuri de cacao (pozitia nr. 18.02).
b) Boabele de cacao macinate, sub forma de paste (pozitia nr. 18.03).

18.02 - COJI, PELICULE (PIELITE) SI ALTE DESEURI DE CACAO
Pozitia cuprinde ansamblul resturilor rezultate in cursul diferitelor operatii efectuate pentru obtinerea de cacao si a untului de cacao. Unele din aceste reziduuri pot fi folosite din nou pentru extragerea untului de cacao dar toate pot fi de asemenea folosite pentru extragerea teobrominei, pentru prepararea hranei pentru animale (in acest caz, nu este adaugata decat o mica cantitate de deseuri de cacao). Daca sunt macinate, sunt uneori utilizate in loc de cacao pudra, cu care seamana la miros dar nu la gust.
Pozitia cuprinde:
1) Cojile si peliculele (pielitele), separate in timpul procesului de prajire si spargere a boabelor. Contin adesea fragmente de miez care raman atasate la pelicule si care sunt dificil de separat, astfel incat se preteaza pentru extragerea untului de cacao.
2) Germenii de cacao, rezultati din boabele de cacao, care au fost trecute prin asa-numitele masini de degerminare (scoatere a germenilor). Acestia nu contin practic materii grase.
3) Prafurile de cacao provenite de la curatirea cojilor in masinile de triere; continutul lor de grasimi, in general, este suficient de ridicat pentru ca extractia sa fie justificata economic.
4) Turtele reziduale, rezultate in special de la extractia untului de cacao din coji sau din pelicule (pielite) care mai contin inca fragmente de miez sau din boabe in coji. Aceste turte contin fragmente de coji sau de pelicule, ceea ce le face inutilizabile pentru fabricarea pudrei de cacao sau pentru acoperirea articolelor in ciocolata.
Produsul obtinut prin degresarea pastei de cacao se clasifica la pozitia nr. 18.03.

18.03 - PASTA DE CACAO, CHIAR DEGRESATA.
1803.10 - Nedegresata
1803.20 - Degresata total sau partial
Pasta de cacao cuprinsa la aceasta pozitie este obtinuta prin macinarea boabelor de cacao in prealabil prajite si curatate de cojile, peliculele si germeni lor, intre valturi de macinat din piatra sau cu discuri. Aceasta pasta este in general turnata in forma de tablete, turte sau blocuri. In aceasta stare, pasta poate fi vanduta direct cofetarilor sau patiserilor; dar este in general folosita pentru fabricarea untului de cacao si a pudrei de cacao si constituie semifabricat pentru industria de ciocolata.
Pozitia cuprinde de asemenea pasta care a fost total sau partial degresata. Acest produs, care este folosit la fabricarea pudrei de cacao, este de asemenea utilizata pentru acoperirea articolelor din ciocolata sau pentru fabricarea teobrominei.
In cazul in care i s-a adaugat zahar sau alti indulcitori, pasta de cacao se clasifica la pozitia nr. 18.06.

18.04 - UNT, GRASIME SI ULEI DE CACAO.
Untul de cacao, care este constituit din substanta grasa continuta in boabele de cacao, este in general obtinut prin presarea la cald, fie a pastei de cacao, fie a boabelor intregi. O calitate inferioara, mai cunoscuta sub numele de grasime de cacao, se obtine din boabe de cacao sparte sau din diverse deseuri de cacao (coji, pelicule, praf etc.), fie prin presare, fie prin extractie cu solventi adecvati.
Untul de cacao este o substanta grasa, in general solid la temperatura camerei, usor uleios la pipait, de culoare alb galbuie, are un miros similar cu cel de cacao si un gust placut. Este in general prezentat in forma de tablete. Este folosit in fabricarea ciocolatei, pentru imbogatirea pastelor de cacao, in cofetarie, pentru prepararea anumitor dulciuri, in parfumerie, pentru extragerea parfumurilor prin procedeul de macerare intr-o substanta grasa, in productia de cosmetice si in farmacie la prepararea pomezilor, a supozitoarelor etc.

18.05 - PUDRA DE CACAO, FARA ADAOS DE ZAHAR SAU ALTI INDULCITORI
Pudra de cacao este obtinuta prin pulverizarea pastei de cacao de la pozitia nr. 18.03, partial degresata.
Pozitia cuprinde numai pudra de cacao fara adaos de zahar sau alti indulcitori. Pozitia include, in special, pudra de cacao obtinuta prin prelucrarea pastei sau a pudrei de cacao cu substante alcaline (carbonat de sodiu sau de potasiu etc.), pentru marirea solubilitatii sale (cacao solubilizata).
Pudra de cacao cu adaos de zahar sau alti indulcitori si pudra de cacao la care s-au adaugat lapte praf sau peptone (pepton-cacao) se clasifica la pozitia nr. 18.06. Totusi medicamentele in care pudra de cacao este utilizata numai ca suport sau excipient pentru substanta activa se clasifica la pozitia nr. 30.03 sau 30.04.

18.06 - CIOCOLATA SI ALTE PREPARATE ALIMENTARE CARE CONTIN CACAO (+)
1806.10 - Pudra de cacao, cu adaos de zahar sau alti indulcitori
1806.20- Alte preparate prezentate fie sub forma de blocuri sau bare in greutate peste 2 kg, fie sub forma de lichid, de pasta, de pudra, de granule sau forme similare, ambalate in recipiente sau ambalaje directe cu un continut peste 2 kg
- Altele, prezentate sub forma de tablete, bare sau batoane:
1806.31 - - Umplute
1806.32 - - Neumplute
1806.90 - Altele
Ciocolata este produsul alimentar compus esential din pasta de cacao cel mai adesea aromatizata si zahar sau alti indulcitori; in unele cazuri, pudra de cacao si uleiul vegetal pot fi inlocuitori pentru pasta de cacao. in general se adauga unt de cacao si, uneori, lapte, cafea, alune, migdale, coaja de portocale etc.
Ciocolata si produsele din ciocolata se prezinta fie in forma de tablete, bare, tablete mari, pastile, crochete, granule sau pulbere (pudra), fie sub forma de produse de ciocolata umplute cu creme, fructe, lichioruri etc.
Pozitia include de asemenea produsele zaharoase care contin cacao in orice proportie, nugatele cu ciocolata, pudrele de cacao cu adaos de zahar sau alti indulcitori, ciocolatele sub forma de pudra cu adaos de lapte praf, produsele sub forma de pasta pe baza de cacao sau de ciocolata si lapte concentrat si, in general, toate preparatele alimentare care contin cacao, altele decat cele excluse prin Consideratiile generale ale acestui Capitol.
Imbogatirea in vitamine a ciocolatei nu este de natura sa modifice clasificarea ei la aceasta pozitie.
Pozitia exclude:
a) Ciocolata alba, compusa din unt de cacao, din zahar si din lapte praf (pozitia nr. 17.04).
b) Biscuitii si alte produse de brutarie, de patiserie sau de cofetarie, acoperite cu ciocolata (pozitia nr. 19.05).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 1806.31
In sensul subpozitiei nr. 1806.31, termenul umplut se refera la tablete, bare sau batoane constituite dintr-o parte centrala cu o compozitie variabili; (de exemplu crema, zahar caramelizat, nuci de cocos deshidratate, paste de fructe, lichior, martipan, alune, nuga, caramel sau combinatii ale acestor produse), imbracate in ciocolata. Totusi, tabletele, barele sau batoanele compuse in intregime din ciocolata, chiar daca contin, de exemplu, cereale sau fructe (intregi sau in bucati), amestecate cu ciocolata, nu sunt considerate ca fiind "umplute".

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016