Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
PREPARATE DIN CARNE, DIN PESTE SAU DIN CRUSTACEE, DIN MOLUSTE SAU DIN ALTE NEVERTEBRATE ACVATICE
Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde carnea, organele, pestii, crustaceele, molustele si alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate prin procedeele enumerate la Capitolele 2, 3 sau la pozitia nr. 05.04.
2. - Preparatele alimentare apartin acestui Capitol cu conditia ca sa contina peste 20% din greutate, carnati, carnaciori, salam, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice sau o combinatie a acestor produse. In cazurile in care preparatele contin doua sau mai multe din produsele mentionate mai sus, acestea se clasifica la pozitia din Capitolul 16 care corespunde componentei care predomina in greutate. Aceste prevederi nu se aplica nici la produsele umplute de la pozitia nr. 19.02, nici preparatelor de la pozitiile nr. 21.03 sau 21.04.
Note de subpozitii.
1. - In sensul prevederilor subpozitiei nr. 1602.10, prin preparate omogenizate se inteleg preparatele din carne, din organe sau din sange, fin omogenizate, conditionate pentru vanzarea cu amanuntul ca alimente pentru copii sau in scopuri dietetice, ambalate in recipiente cu continut de maximum 250 g. Pentru aplicarea acestei definitii, nu se tine seama de diferitele ingrediente adaugate, dupa caz, la preparare, in cantitati mici, pentru asezonare sau pentru a asigura conservarea sau in alte scopuri. Aceste preparate pot contine, in cantitati mici, fragmente vizibile de carne sau de organe. Subpozitia nr. 1602.10 se aplica cu prioritate fata de toate celelalte subpozitii din cadrul pozitiei nr. 16.02.
2. - Pestii si crustaceele mentionate la subpozitiile de la pozitiile nr. 16.04 sau 16.05, numai prin numele lor comun, apartin acelorasi specii ca acelea care sunt mentionate la Capitolul 3 sub aceleasi denumiri.
CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde preparatele comestibile obtinute prin procesarea carnii, a organelor (de exemplu picioare, piei, inimi, limbi, ficati, stomacuri, intestine), sau a sangelui, precum si pe cele obtinute prin procesarea pestelui (inclusiv pielea lor), a crustaceelor, a molustelor sau a altor nevertebrate acvatice. Capitolul 16 cuprinde produsele de acest tip care au suferit o prelucrare mai ampla decat cele mentionate la Capitolele 2, 3, sau la pozitia 05.04, chiar daca au fost:
1) Transformate in carnati, carnaciori, salamuri sau produse similare.
2) Gatite in orice mod: fierte in apa sau la abur, fripte la gratar, prajite sau fripte la rotisor, cu exceptia, totusi, a pestelui afumat, care poate sa fi fost fiert inainte sau in timpul afumarii (pozitia nr. 03.05), a crustaceelor simplu fierte la abur sau in apa, dar nedecorticate (pozitia nr. 03.06) si a fainii, a pudrelor si a produselor aglomerate sub forma de pelete, obtinute pornind de la pesti, de la crustacee, de la moluste sau de la alte nevertebrate acvatice, fierte (respectiv pozitiile nr. 03.05, 03.06, si 03.07).
3) Preparate sau conservate sub forma de extracte, de sucuri sau de marinate, preparate pe baza de icre cum sunt caviar-ul sau inlocuitorii de caviar, simplu acoperite cu aluat sau cu pesmet (pane), impanate cu trufe, condimentate (de exemplu cu piper si sare) etc.
4) Omogenizate fin si pe baza doar de produse din acest Capitol (adica carne, organe, sange, pesti sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate). Aceste preparate omogenizate pot sa contina, in cantitati mici, fragmente vizibile de carne, de peste etc., precum si o mica cantitate de ingrediente adaugate pentru condimentare, pentru conservare sau pentru alte scopuri. Omogenizarea nu este, prin ea insasi, de natura sa determine considerarea unui produs ca fiind un preparat clasificat la Capitolul 16.
Pentru a face distinctia intre produsele clasificate pe de o parte la Capitolele 2 si 3, si pe alta parte, la acest Capitol, vezi Notele explicative (Consideratii generale) referitoare la Capitolele mentionate.
Capitolul cuprinde, de asemenea, preparatele alimentare (inclusiv asa-numitele "mancaruri preparate") continand in special carnati, carnaciori, salamuri, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice impreuna cu legume, spaghete, sosuri etc., cu conditia ca sa contina mai mult de 20% din greutate carnati, carnaciori, salamuri, carne, organe, sange, peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice, sau o combinatie a lor. In cazurile in care preparatul contine doua sau mai multe produse din cele mentionate mai sus (de exemplu carne si peste), acest preparat se clasifica la pozitia din Capitolul 16 care corespunde componentei care predomina in greutate. In toate cazurile, greutatea ce trebuie luata in considerare este cea a carnii, a pestelui etc., in preparat asa cum este prezentat si nu greutatea acestor produse, inainte de obtinerea preparatului. (Totusi, trebuie observat faptul ca produsele umplute de la pozitia nr. 19.02, sosurile, preparatele pentru sosuri, condimentele si condimentarile de felul celor descrise in pozitia nr. 21.03, precum si preparatele pentru supe, pentru ciorbe, pentru supe-crema, supele, ciorbele si supele crema preparate si preparatele alimentare compuse omogenizate de tipul celor descrise la pozitia nr. 21.04, sunt intotdeauna clasificate in aceste pozitii).
Capitolul exclude de asemenea:
a) Faina si pudrele proprii alimentatiei umane, din carne sau din organe (inclusiv produsele din carne de mamifere marine) (pozitia nr. 02.10) sau din peste (pozitia nr. 03.05).
b) Faina, pudrele si aglomeratele sub forma de pelete, din carne, din mamifere marine, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice, improprii alimentatiei umane (pozitia nr. 23.01).
c) Preparatele pe baza de carne, de organe, de peste etc., pentru hrana animalelor (pozitia nr. 23.09).
d) Medicamentele de la Capitolul 30.
16.01. CARNATI, CARNACIORI, SALAMURI SI PRODUSE SIMILARE, DIN CARNE, DIN ORGANE SAU DIN SANGE; PREPARATE ALIMENTARE PE BAZA ACESTOR PRODUSE.
Pozitia cuprinde carnatii, carnaciorii, salamurile si produsele similare, adica preparatele constand din carne sau organe (inclusiv intestine si stomacuri), care au fost tocate sau maruntite, sau din sange, umplute in intestine, stomacuri, vezici, piei sau invelisuri similare (naturale sau artificiale). Unele dintre aceste produse, pot sa nu prezinte un invelis, forma lor caracteristica fiindu-le data prin mulare, adica o forma cilindrica sau similara, avand o sectiune transversala care este rotunda, ovala sau rectangulara (cu colturi mai mult sau mai putin rotunjite).
Carnatii, carnaciorii, salamurile si produsele similare pot fi crude sau gatite, afumate sau nu, si pot sa contina grasime, slanina, amidon, condimente, mirodenii etc. Pe langa acestea, mai pot contine bucati relativ mari de carne sau de organe (de exemplu de marimea unei imbucaturi). Carnatii, carnaciorii, salamurile si produsele similare se clasifica la aceasta pozitie, chiar daca au fost taiate in bucati sau sunt prezentate in recipienti inchisi ermetic.
Printre altele, pozitia cuprinde:
1) Carnatii, carnaciorii, salamurile si produsele similare, pe baza de carne (de exemplu carnati Francfort, salam).
2) Carnatii, carnaciorii, salamurile din ficat (inclusiv ficat de pasare).
3) Caltabosul: caltabosul negru si caltabosul alb.
4) "Andouillettes" (carnati mici facuti din maruntaie), cervelas, mortadella si alte specialitati similare.
5) Pateurile, piureurile, spumele, piftiile si haseurile prezentate in invelisuri de carnati sau mulate in scopul de a le conferi o forma caracteristica de carnati.
Pozitia cuprinde, de asemenea, anumite preparate alimentare (inclusiv asa-numitele mancaruri preparate) pe baza de carnati, carnaciori sau produse similare (vezi Consideratii generale de la acest Capitol, al treilea paragraf).
Pozitia exclude:
a) Carnea care, chiar pusa in intestine, vezici, stomacuri sau alte forme similare (naturale sau artificiale), nu este nici taiata in bucati mici, nici tocata, in special anumite jamboane si spete, rulate (in general pozitia nr. 02.10 sau 16.02).
b) Carnea cruda, tocata sau taiata marunt, care nu contine alte ingrediente, chiar daca este pusa intr-un invelis (Capitolul 2).
c) Preparatele puse in invelis de un tip neuzual pentru carnati sau carnaciori, cu exceptia cazului cand aceste preparate ar fi fost clasificate in aceasta pozitie chiar cand sunt prezentate fara invelisul lor (in general pozitia nr. 16.02).
d) Pasarile gatite si simplu dezosate, cum ar fi ruloul de curcan (pozitia nr. 16.02).
16.02 - ALTE PREPARATE SI CONSERVE DIN CARNE, DIN ORGANE SAU DIN SANGE.
1602.10 - Preparate omogenizate
1602.20 - Din ficat de orice animal
- Din pasari de curte, de la pozitia nr. 01.05:
1602.31 - - Din curcani
1602.32 - - Din cocosi si gaini (specia Gallus domesticus)
1602.39 - - Altele
- Din specia porcine:
1602.41 - - Jamboane si parti din acestea
1602.42 - - Spete si parti din acestea
1602.49 - - Altele, inclusiv amestecurile
1602.50 - Din specia bovine
1602.90 - Altele, inclusiv preparatele din sange de orice animal
Pozitia cuprinde preparatele si conservele din carne, din organe sau din sange de la acest Capitol, cu exceptia carnatilor, carnaciorilor, salamurilor si produselor similare de la pozitia nr. 16.01, a extractelor de carne si sucurilor de carne de la pozitia nr. 16.03.
Sunt cuprinse aici in special:
1) Carnea si organele de carne gatite in orice mod: fierte in apa sau la abur, fripte la gratar, prajite, fripte la rotisor (cu exceptia produselor simplu oparite etc. - vezi Consideratiile generale de la Capitolul 2).
2) Pateurile, piureurile, spumele, piftiile si haseurile cu conditia ca aceste preparate sa nu satisfaca criteriile care permit clasificarea lor la pozitia nr. 16.01 drept carnati, carnaciori, salamuri si produse similare.
3) Carnea si organele de orice fel, preparate sau conservate prin alte procedee decat cele prevazute in Capitolul 2 sau la pozitia 05.04, inclusiv cele simplu acoperite cu aluat sau pesmet (pane), impanate cu trufe sau asezonate (de exemplu cu piper si cu sare) sau chiar omogenizate fin (vezi Consideratii generale ale acestui Capitol, punctul 4)).
4) Preparatele din sange, altele decat caltabosul negru si produsele similare de la pozitia nr. 16.01.
5) Preparatele alimentare (inclusiv asa-numitele mancaruri preparate) continand mai mult de 20% in greutate carne, organe sau sange (vezi Consideratii generale ale acestui Capitol).
Pozitia exclude, de asemenea:
a) Pastele alimentare (ravioli, etc.) umplute cu carne sau organe (pozitia nr. 19.02).
b) Preparate pentru sosuri, sosurile preparate, condimentele si asezonarile amestecate (pozitia nr. 21.03).
c) Preparatele pentru supe, pentru ciorbe, pentru supe-crema, supe, ciorbe, supe-crema preparate, precum si preparatele alimentare compuse omogenizate (pozitia nr. 21.04).
16.03 - EXTRACTE SI SUCURI DE CARNE, DE PESTE SAU DE CRUSTACEE, DE MOLUSTE SAU DE ALTE NEVERTEBRATE ACVATICE.
Desi obtinute din surse diferite, extractele cuprinse la aceasta pozitie au caracteristici fizice (aspect, miros, gust etc.) si chimice foarte asemanatoare.
Pozitia cuprinde:
1) Extractele de carne. Sub acest nume sunt desemnate produsele obtinute in general prin fierberea sau tinerea la abur saturat si sub presiune a carnii; lichidul astfel obtinut, dupa indepartarea grasimii prin filtrare sau centrifugare, este concentrat prin trecerea prin evaporatoare. In functie de gradul de concentrare aceste extracte pot fi solide, pastoase sau lichide.
2) Sucul de carne simplu obtinut prin presarea carnii crude.
3) Extractele de peste sau de crustacee, de moluste sau de alte nevertebrate acvatice. Extractele de peste sunt obtinute in special prin concentrarea extractelor apoase din carnea de hering sau de alt peste, sau din faina de peste (degresata sau nu); in timpul prelucrarii substantele care dau gustul de peste (de exemplu trimetilamina in cazul pestilor de mare) pot fi eliminate total sau partial. Astfel tratate aceste extracte au caracteristici similare extractelor de carne.
4) Sucurile obtinute prin presarea pestelui, a crustaceelor, a molustelor sau altor nevertebrate acvatice crude.
La toate aceste produse se pot adauga agenti de conservare, cum ar fi sarea, in cantitate suficienta pentru a asigura conservarea lor.
Extractele sunt folosite pentru fabricarea anumitor preparate alimentare (ciorbe concentrate, supe, sosuri etc.). Sucurile sunt folosite mai ales ca alimente dietetice.
Pozitia exclude:
a) Preparate pentru supe, pentru ciorbe sau pentru supe-crema, supele, ciorbele si supele-crema preparate si preparatele alimentare compuse omogenizate, continand extracte de carne, de peste etc, precum si supele, ciorbele si supele-crema, prezentate sub forma de pastile, tablete, cuburi etc. care, in afara de extractul de carne, de peste etc., contin alte substante cum ar fi: grasimi, gelatina si in general, o cantitate mare de sare (pozitia nr. 21.04).
b) Produsele numite produse solubile din peste sau din mamifere marine de la pozitia nr. 23.09.
c) Medicamentele, in care produsele de la aceasta pozitie sunt utilizate doar ca suport sau excipient pentru substantele medicinale (Capitolul 30).
d) teptonele si peptonatele (pozitia nr. 35.04).
16.04 - PREPARATE SI CONSERVE DIN PESTE; CAVIAR SI INLOCUITORII SAI PREPARATI DIN ICRE.
- Pesti intregi sau in bucati, cu exceptia pestilor tocati:
1604.11 - - Somoni
1604.12 - - Heringi
1604.13 - - Sardine, sardinelle si sproturi
1604.14 - - Toni, pesti saritori si bonite (Sarda spp.)
1604.15 - - Scrumbii
1604.16 - - Ansoa
1604.19 - - Altele
1604.20 - Alte preparate si conserve din peste
1604.30 - Caviar si inlocuitorii sai
Pozitia cuprinde:
1) Pestele care a fost gatit prin oricare dintre procedeele urmatoare: fiert in apa, fript pe gratar, prajit, fript la rotisor cu exceptia, totusi, a pestelui afumat care a fost fiert inainte sau in timpul afumarii si care, sub rezerva ca nu a mai suferit si alta preparare, ramane clasificat la pozitia nr. 03.05.
2) Pestele preparat sau conservat in otet, in ulei, in sos tomat sau marinat (preparate diverse pe baza, dupa caz, de vin, de otet etc., cu adaugare de mirodenii sau de alte ingrediente), carnatii si carnaciorii din peste, pastele de peste, produsele denumite unt de ansoa, pasta de ansoa, unt de somon, constand dintr-o pasta, in general, compusa din acesti pesti si din grasime etc.
3) Pestele si parti ale acestora, preparate sau conservate prin orice procedee, altele decat cele prevazute la pozitiile nr. 03.02 pana la 03.05, de exemplu: fileul de peste acoperite cu aluat sau pesmet (pane), laptii si ficatii preparati, pestii omogenizati fin (vezi Consideratii generale ale acestui Capitol, punctul 4)), pasteurizati sau sterilizati.
4) Anumite preparate alimentare (inclusiv asa numitele "mancaruri preparate" continand peste (vezi Consideratii generale ale acestui Capitol).
5) Caviar: sunt denumite astfel preparatele din icre de sturioni, un peste care traieste in fluviile mai multor regiuni (Italia, Alaska, Turcia, Iran si Rusia) si ale caror principale specii sunt Beluga, Schirp, Ossiotr si Sewruga. Caviarul se prezinta, in general, sub aspectul unei mase moi si granuloase, compusa din icre de 2-4 mm diametru, cu o culoare variind de la gri argintiu la negru verzui, cu un miros pronuntat si un gust usor sarat. Se poate prezenta, de asemenea, in stare presata, adica redus la o pasta omogena si consistenta, uneori modelata in forma de mici turte cilindrice, lungi si subtiri, sau inchise in mici recipienti sau saculeti din panza.
6) Inlocuitorii de caviar. Acestea sunt produse consumate drept caviar, dar preparate din icrele altor pesti decat sturionii (de exemplu somon, crap, stiuca, ton, barbun sau chefal, cod, morun sau lumpfish), icre care au fost spalate, curatate de organele aderente, sarate si uneori presate sau uscate. Aceste icre pot fi de asemenea condimentate si colorate.
Diversele produse mentionate mai sus, se clasifica la aceasta pozitie, indiferent daca sunt sau nu puse in recipiente inchise ermetic.
Pozitia nu cuprinde:
a) Icrele si laptii de peste, adica icrele aflate inca in membrana ovariana, preparate sau conservate numai prin procedeele prevazute in Capitolul 3 (Capitolul 3).
b) Extractele si sucurile de peste (pozitia nr. 16.03).
c) Pastele alimentare umplute cu peste (pozitia nr. 19.02).
d) Preparatele pentru sosuri si sosurile preparate, condimentele si asezonarile amestecate (pozitia nr. 21.03)
e) Preparatele pentru supe, pentru ciorbe, pentru supe-crema, supele, ciorbele sau supele-crema preparate, precum si preparatele alimentare compuse omogenizate (pozitia nr. 21.04).
16.05 - CRUSTACEE, MOLUSTE SI ALTE NEVERTEBRATE ACVATICE, PREPARATE SAU CONSERVATE.
1605.10 - Crabi
1605.20 - Creveti
1605.30 - Homari
1605.40 - Alte crustacee
1605.90 - Altele
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 16.04 privitoare la diferitele forme sub care pot fi prezentate produsele clasificate la aceasta ultima pozitie se aplica, in mod corespunzator, crustaceelor, molustelor si altor nevertebrate acvatice de la aceasta pozitie, cu exceptia, totusi, a crustaceelor care au fost fierte la abur sau in apa, care, daca nu au fost decorticate, se clasifica la pozitia nr. 03.06., chiar daca li s-au adaugat mici cantitati de produse chimice in vederea conservarii lor provizorii.
Printre crustaceele si molustele, care sunt cel mai adesea, preparate sau conservate, sunt: crabii, crevetii, homarii, langustele, scoicile, caracatitele, calamarii si melcii. Principale alte nevertebrate acvatice, preparate sau conservate, cuprinse la aceasta pozitie sunt aricii de mare, castravetii de mare (beche-de-mer) si meduzele.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: