Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 10 din 5 ianuarie 2000  CEREALE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 10 din 5 ianuarie 2000 CEREALE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

CEREALE

Note de Capitol.
1. - a) Produsele mentionate in textul pozitiilor acestui Capitol se clasifica la aceste pozitii numai daca sunt boabe chiar in spice sau pe tulpini.
b) Capitolul nu cuprinde boabele care au fost decorticate sau altfel prelucrate. Totusi, orezul decorticat, albit, sticlos, glasat, prefiert, uscat in etuva sau sub forma de sparturi este clasificat la pozitia nr. 10.06.
2. - Pozitia nr. 10.05 nu cuprinde porumbul dulce (Capitol 7).

Note de subpozitie.
1. - Prin grau dur se intelege graul din specia Triticum durum si hibrizii derivati din incrucisarea speciilor de Triticum durum care au acelasi numar (28) de cromozomi ca acesta.

CONSIDERATII GENERALE
La acest Capitol se clasifica numai boabele de cereale, chiar in snopuri sau in spic. Boabele care provin de la cerealele taiate inainte de maturitate si care mai au pelicula intacta, sunt asimilate boabelor obisnuite. Cerealele prezentate in stare proaspata (cu exceptia porumbului dulce de la Capitolul 7), chiar daca sunt folosite ca legume, se clasifica la acest Capitol.
Capitolul cuprinde numai boabele necuratate sau neprelucrate in alt mod, ca cele de la pozitia nr. 11.04 (vezi Nota explicativa corespunzatoare). Totusi, orezul decorticat sau albit, chiar sticlos, glasat sau uscat in etuva si orezul sub forma de sparturi ramane clasificat la pozitia nr. 10.46.

10.01 - GRAU SI MESLIN (AMESTEC DE GRAU CU SECARA, IN PROPORTIE DE DOI LA UNU).
1001.10 - Grau dur
1001.90 - Altele
Exista doua mari categorii de grau:
1) Graul comun, moale, semidur sau dur, prezentand de obicei o spartura fainoasa.
2) Graul dur (vezi Nota de subpozitie 1 a acestui Capitol). Graul dur trebuie sa aiba o culoare care variaza intre galben de chihlimbar pana la brun si prezentand de obicei o spartura sticloasa cu aspect translucid si cornos.
Alacul, care este o specie de grau cu bob mic si brun, care isi pastreaza o parte din pleava florala dupa treierat, se clasifica de asemenea la aceasta pozitie.
Meslinul este un amestec de grau si secara, continand in general doua treimi grau si o treime secara.

10.02 - SECARA.
Este o cereala cu boabe mai curand alungite, de culoare gri verzuie sau gri deschis si a carei faina este cenusie.
Cornul de secara se clasifica la pozitia nr. 12.11.

10.03 - ORZ.
Orzul, cu boabe mai mari decat ale graului, este folosit in principal ca hrana pentru animale, la fabricarea maltului si, sub forma de arpacas (orz curatat sau perlat), la prepararea unor mancaruri.
Orzul se deosebeste de majoritatea celorlalte cereale prin aceea ca, pentru numeroase varietati (orz "imbracat") peliculele fiind puternic aderente la boabe, nu pot fi indepartate doar prin treierat sau vanturare. Acest orz are o culoare galben pai si este subtiat la extremitati. Nu se clasifica la aceasta pozitie decat daca este prezentat cu peliculele aderente. Odata aceste pelicule indepartate prin curatare (trecerea printre pietre de moara), operatiune care le inlatura uneori si o parte din pericarp, orzul se clasifica la pozitia nr. 11.04.
In ceea ce priveste orzul din varietatile numite dezbracate (lipsite in mod natural de peliculele aderente) ramane clasificat aici atata timp cat nu a fost supus unei prelucrari ulterioare treieratului sau vanturatului.
Pozitia nu cuprinde:
a) Orzul cu germeni (maltul) si maltul prajit (a se vedea Nota explicativa de la pozitia nr. 11.07).
b) Orzul prajit (inlocuitor de cafea) (pozitia nr. 21.01).
c) Radicelele care provin din germinarea maltului si sunt separate in timpul operatiunii de degerminare, ca si celelalte deseuri de fabricare a berii (drojdii de cereale, hamei etc.) (pozitia nr. 23.03).

10.04 - OVAZ.
Exista doua varietati principale de ovaz: ovazul cenusiu sau negru si ovazul alb sau galben. La aceasta pozitie se clasifica boabele imbracate in pleava florala, ca si boabele care nu au in mod natural pleava florala, cu conditia ca acestea sa nu fi fost prelucrate dupa treierat.
La aceasta pozitie se clasifica de asemenea ovazul ale carui invelisuri si-au pierdut extremitatile in timpul unei operatiuni normale (treierat, transport, manipulare etc.).

10.05 - PORUMB (+),
1005.10 - De samanta
1005.90 - Altele
Exista mai multe varietati de porumb boabe, avand culori diferite: galben-auriu, alb, uneori rosu-brun sau chiar pestrit si forme variate: rotund, dinte de cal, turtit etc.
Pozitia nu cuprinde porumbul dulce (Capitolul 7).

Note explicative de subpozitie.
Subpozitia nr. 1005.10
In sensul subpozitiei nr. 1005.10, termenul samanta se refera numai la porumbul care este considerat de catre autoritatile nationale competente ca fiind de samanta.

10.06 - OREZ.
1006.10 - Orez nedecorticat (orez paddy)
1006.20 - Orez decorticat (orez cargo sau orez brun)
1006.30 - Orez semialbit sau albit, chiar sticlos, glasat
1006.40 - Orez sub forma de sparturi
Pozitia cuprinde:
1) Orezul nedecorticat (orezul paddy sau orez imbracat) adica orezul ale carui boabe sunt inca strans invelite in pleava florala.
2) Orezul decorticat (orezul cargo sau orezul brun) care avand pleava florala inlaturata cu utilaje numite decorticatoare, isi pastreaza inca propria pelicula (pericarpul). Orezul cargo contine totdeauna o mica cantitate de orez paddy.
3) Orezul semialbit reprezinta orezul cu boabe intregi avand pericarpul partial inlaturat.
4) Orezul albit adica orezul cu boabe intregi carora li s-a inlaturat pericarpul prin trecerea prin utilaje numite conuri de albit.
Orezul albit poate fi lustruit, apoi glasat, operatiuni destinate imbunatatirii modului de prezentare a orezului. Lustruirea - care este destinata a face sa dispara aspectul mat al orezului simplu albit - se efectueaza cu ajutorul unor aparate cu perii sau al unor aparate denumite conuri de lustruire. Glasarea consta in invelirea bobului intr-un amestec de glucoza si talc, realizata in cilindri de glasare.
Pozitia cuprinde si orezul camolino care este un orez albit care a fost supus unei glasari intense cu ajutorul uleiurilor.
5) Sparturile de orez care constau din boabe sparte in timpul operatiunilor anterioare. Pozitia mai cuprinde:
a) Orezul numit "imbogatit" constand dintr-un amestec de boabe de orez albit, obisnuit si, intr-o foarte mica proportie (de ordinul 1%), de boabe de orez care au fost acoperite sau impregnate cu substante continand vitamine.
b) Orezul uscat in etuva (parboiled rice) care atunci cand se afla inca sub forma de orez paddy si care, inainte de a fi supus altor prelucrari (de exemplu transformare in orez decorticat, albit, sticlos), a fost inmuiat in apa calda sau aburit in etuva, si apoi uscat. In anumite stadii ale etuvarii, orezul poate fi prelucrat sub presiune sau expus unui vid complet sau partial.
Structura boabelor de orez prelucrate in etuva nu este modificata decat intr-o foarte mica masura prin tratamentele aplicate. Acest orez, dupa ce a fost transformat in orez albit, sticlos etc., are nevoie de 20-35 minute pentru a fi complet fiert.
In schimb, varietatile de orez care au fost supuse unui tratament care modifica in mod considerabil structura bobului sunt excluse de la aceasta pozitie. Orezul prefiert care a fost supus unei operatii de prefierbere completa sau partiala si apoi unei deshidratari se clasifica la pozitia nr. 19.04. Orezul partial prefiert necesita o fierbere suplimentara de 5 pana la 12 minute inainte de a fi consumat in timp ce pentru orezul care a fost supus unei prefierberi complete este suficient sa fie inmuiat in apa si sa fie dat in clocot pentru a fi consumat. Produsul numit puffed rice (orez pufos) obtinut prin suflare si care poate fi consumat ca atare este de asemenea clasificat la pozitia nr. 19.04.

10.07 - BOABE DE SORG.
Pozitia cuprinde numai varietatile de sorg cunoscute ca boabe de sorg si care pot fi folosite ca cereale pentru alimentatia umana. Se clasifica aici varietatile de sorg caffrorum (kafir), cernuum (doura blanc), durra (doura brun) si nervosum (kaoliang).
Sunt excluse de la aceasta pozitie sorgul furajer (folosit ca fan sau pentru insilozare) cum ar fi varietatea halepensis sorgul iarba (utilizat pentru plantarea pe pasuni) cum ar fi varietatea sudanensis sau sorgul dulce sau zaharat (folosit mai ales la fabricarea siropurilor si melaselor) cum ar fi varietatea saccharatum. Cand se prezinta sub forma de boabe de insamantat, aceste produse se clasifica la pozitia nr. 12.09. In celelalte cazuri, sorgul furajer si sorgul iarba, se clasifica la pozitia nr. 12.14, iar sorgul dulce la pozitia nr. 12.12. De asemenea, pozitia exclude sorgul de matura (Sorghum vulgare var. technicum) care se clasifica la pozitia nr. 14.03

10.08 - HRISCA, MEI, SEMINTE DE PHALARIS CANARIENSIS; ALTE CEREALE.
1008.10 - Hrisca
1008.20 - Mei
1008.30 - Seminte de Phalaris Canarensis
1008.90 - Alte cereale

A. - HRISCA, MEI SI SEMINTE DE PHALARIS CANARENSIS
Aceasta grupa cuprinde:
1) Hrisca care apartine familiei poligonaceelor, complet diferita de familia gramineelor, de care apartin majoritatea celorlalte cereale; aceasta poarta si numele de grau negru.
2) Meiul sau costreiul (boabe de mei comun), rotunjit, de culoare galben pai. Cuprinde urmatoarele specii: Setaria spp., Pennisetum spp., Echinochloa spp., Eleusine spp. (inclusiv Eleusine coracana, Panicum spp., Digitaria sanguinalis si Eragrostis tef.).
3) Seminte de Phalaris Canarensis sau meiul lung este un bob de culoarea paiului, lucios, lunguiet si ascutit la cele doua extremitati.

B. - ALTE CEREALE
Din aceasta grupa fac parte anumite cereale hibride, in principal triticale care sunt o incrucisare de grau si secara.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016