Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA din 17 noiembrie 2003  privind manualul de operare al subcomponentei Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA din 17 noiembrie 2003 privind manualul de operare al subcomponentei "Schema de dezvoltare sociala pentru comunitatile miniere" (SDSCM) din cadrul partii B "Atenuarea impactului social" a Proiectului "Inchiderea minelor si atenuarea impactului social"*)

EMITENT: FONDUL ROMAN DE DEZVOLTARE SOCIALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 864 bis din 22 septembrie 2004
*) Aprobata prin <>Hotararea Guvernului nr. 3/VII din 17 noiembrie 2003 publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 864 din 22 septembrie 2004.

1. INTRODUCERE
Programul "Inchiderea Minelor si Atenuarea Impactului Social" se deruleaza din anul 2000, avand o structura care prezinta patru parti, fiind implementat in considerarea Acordului de Imprumut nr. 4509 RO dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (Banca), ratificat prin <>Ordonanta guvernului nr. 11 din 24 ianuarie 2000 , cu modificarile si completarile ulterioare.
In cadrul partii B "Atenuarea impactului social", s-a agreat cu Banca, introducerea subcomponentei "Schema de dezvoltare sociala pentru comunitatile miniere" (SDSCM), amendament aprobat prin <>Hotararea Guvernului nr. 673/2004 care isi propune ca scop atenuarea impactului social in zonele afectate de reformele economice din sectorul minier si contributia, prin implicarea directa a beneficiarilor, la crearea premizelor si conditiilor de dezvoltarea socio-economica a localitatilor afectate.
Implementarea "Schemei de dezvoltare sociala pentru comunitatile miniere" este asigurata de catre Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), denumit Fond ca subunitate de implementare a Agentiei Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM), denumit in continuare Agentie, sub coordonarea generala a Unitatii de Management a Proiectului (UMP), constituita in cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
1.1. Misiune generala, obiective specifice, misiune comuna si instrumente
1.1.1. ANDIPRZM functioneaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, conform <>Ordonanta Guvernului nr. 68/2000 pentru modificarea <>Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/1997 privind infiintarea Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborata cu <>Hotararea Guvernului nr. 485/2003 .
Misiunea Agentiei este aceea de diminuare a impactului social rezultat in urma restructurarii miniere avand ca obiective specifice schimbarea mentalitatii individului, schimbarea mentalitatii comunitatii si schimbarea mediului economic.
1.1.2. FRDS este un organism de interes public, fara scop lucrativ, cu personalitate juridica care isi desfasoara activitatea sub autoritatea guvernului conform <>Legii nr. 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicata.
Misiunea Fondului este de a contribui la reducerea saraciei prin finantarea de proiecte in comunitatile sarace beneficiare si pentru grupurile dezavantajate, cresterea capacitatii manageriale locale, sustinerea descentralizarii administrative si cresterea capacitatii de organizare la nivel local.
1.1.3. Schema de Dezvoltare Sociala pentru comunitatile miniere va fi gestionata de Agentie si implementata de Fond, urmarindu-se la nivelul ambelor entitati sa se contribuie la procesul de combatere a saraciei si sa se stimuleze, prin instrumente specifice, dezvoltarea sociala in zonele afectate de restructurarea din sectorul minier. In acest sens se va urmari dezvoltarea capacitatii comunitatilor miniere de gestionare a propriilor probleme ca urmare a transferului de responsabilitate de la companiile miniere catre comunitati.
1.1.4. Fondul actioneaza ca mecanism de combatere a saraciei la nivelul comunitatilor miniere, rurale sau urbane, si al grupurilor dezavantajate din zonele miniere cuprinse pe Lista localitatilor miniere afectate de restructurarea sectorului minier (Lista). Fondul ofera comunitatilor posibilitatea de a-si identifica problemele prioritare, de a participa la elaborarea unor cereri de finantare si la realizarea unor proiecte menite sa conduca la rezolvarea acestor probleme, iar prin intermediul organizatiilor intermediare asigura accesul grupurilor dezavantajate la serviciile sociale de care au nevoie.
1.1.5. In indeplinirea rolului sau, pentru implementarea SDSCM, Fondul actioneaza prin:
● finantarea proiectelor menite sa imbunatateasca modul de viata al beneficiarilor proiectelor respective, locuitori ai comunitatilor miniere, precum si a grupurilor dezavantajate din comunitatile miniere din Lista;
● acordarea de asistenta tehnica menita sa stimuleze capacitatea comunitatilor de a se autoorganiza si de a reusi sa rezolve probleme, prin eforturi proprii;
● favorizarea schimbului de experienta intre comunitatile miniere, a comunicarii, colaborarii si crearii de parteneriate cu autoritatile locale, cu institutii sau societati comerciale, publice sau private, interesate in rezolvarea unor probleme cu caracter socio-economic;
● recunoasterea si promovarea bunelor practici in dezvoltarea comunitara;
● colaborarea si coordonarea activitatii cu alte organisme, in scopul sustinerii politicilor publice de combatere a saraciei.
1.1.6. Rezultatele urmarite de catre Fond in activitatea de implementare a SDSCM sunt urmatoarele:
● imbunatatirea conditiilor de trai prin realizarea unor lucrari de mica infrastructura;
● protejarea mediului natural sau redarea unui cadru natural adecvat;
● cresterea accesului grupurilor dezavantajate la serviciile sociale comunitare;
● noi locuri de munca pentru beneficiari;
● cresterea capacitatii de organizare a comunitatilor miniere, a autoritatilor locale si a ONG-urilor si abordarea participativa a problemelor categoriilor sociale defavorizate;
● cresterea nivelului de incredere in propriile forte, in institutii si autoritati.
1.2. Relatiile Fondului cu alte entitati, in implementarea SDSCM
Fondul, alaturi de Agentie, poate participa la dialogul intre institutiile interesate in dezvoltarea locala: ministere de resort, agentii de dezvoltare, consilii locale, consilii judetene, servicii publice ale acestora/regii autonome de gospodarie comunala si beneficiari, in scopul asigurarii transparentei operatiunilor pe care le desfasoara si pentru furnizarea de asistenta tehnica comunitatilor miniere.
Fondul si Agentia sunt membrii in Comisia Anti-saracie si Promovare a Incluziunii Sociale, care functioneaza sub autoritatea Primului Ministru al Romaniei. Colaborarea celor doua agentii contribuie la integrarea politicilor si strategiilor proprii in contextul strategiei la nivel national de combatere a saraciei si la coordonarea actiunilor, prin cooperare, cu alte proiecte derulate la nivel national consacrate problemelor de saracie si incluziune sociala.
Pentru analiza, evaluarea si fundamentarea deciziilor sale, Fondul poate solicita informatii de la comunitatile solicitante, ONG-uri, organisme locale si nationale, INS, autoritati ale administratiei publice locale, precum si de la Agentie si partenerii acesteia, in scopul clarificarii aspectelor legate de dreptul de proprietate, de utilizare si/sau de exploatare a bunurilor si beneficiilor rezultate din implementarea proiectului.
Fondul colaboreaza cu Birourile Regionale, care functioneaza pe langa Agentie, in vederea culegerii de informatii si date pentru pregatirea, evaluarea si urmarirea proiectelor.
1.3. Principii urmarite de Fond in implementarea SDSCM
1.3.1. Principiile promovate de Fond in implementarea SDSCM sunt urmatoarele:
● orientarea resurselor catre nevoile si cererile exprimate de grupurile din comunitatile miniere si de grupurile dezavantajate din comunitatile miniere;
● cresterea gradului de participare comunitara si a angajamentului civic;
● dezvoltarea "capitalului social" prin promovarea unor norme si valori precum: incredere, transparenta, intrajutorare si implicare in viata comunitara;
● responsabilizarea beneficiarilor prin acordarea autoritatii in gestionarea tehnica si financiara a proiectelor si solicitarea contributiei la realizarea lor, prin aporturi in munca, in natura si/sau in numerar;
● incurajarea parteneriatului cu autoritati locale, organizatii neguvernamentale si alte organizatii civice;
● durabilitatea in timp a proiectelor realizate.
1.3.2. Orientarea resurselor catre nevoi exprimate
1.3.2.1. Fondul finanteaza numai proiectele care au la baza o cerere de finantare care demonstreaza interesul si implicarea comunitatii miniere in rezolvarea problemelor cu care se confrunta sau nevoia grupului defavorizat pentru serviciul social furnizat de organizatia intermediara.
1.3.2.2. Pentru a putea solicita Fondului finantarea unui proiect de mica infrastructura sau pentru activitati generatoare de venituri, comunitatile miniere si grupurile productive provenite din comunitatile miniere trebuie sa se inregistreze ca persoane juridice, conform <>Legii nr. 129/1998 , republicata, si sa desemneze un Comitet de Conducere a Proiectului (CCP), care sa fie format dintr-un presedinte, un trezorier si un secretar. CCP isi asuma in fata Fondului responsabilitatea de a implementa proiectul respectiv.
1.3.2.3. Organizatiile intermediare care propun proiecte de servicii sociale comunitare spre finantare trebuie sa-si informeze beneficiarii si sa le ofere posibilitatea de a alege intre anumite servicii sociale, in functie de nevoile prioritare ale beneficiarilor, stimuland participarea acestora la elaborarea proiectului si luarea deciziilor in cunostinta de cauza.
1.3.2.4. Fondul ofera comunitatilor miniere si grupurilor productive provenite din comunitatile miniere informatii impartiale legate de costurile unitare, tipurile de proiecte eligibile, precum si servicii adecvate menite sa le sprijine si sa le incurajeze in procesul decizional.
1.3.3. Participarea comunitara
1.3.3.1. Participarea comunitara este esentiala in definirea si ierarhizarea nevoilor, precum si in elaborarea si realizarea proiectelor. La depunerea cererilor de finantare, solicitantii eligibili vor face dovada participarii membrilor comunitatii/grupului la operatiunile pregatitoare pentru elaborarea proiectelor. Experienta de pana acum a Fondului a dovedit ca un grad mare de participare permite realizarea cu succes a proiectelor pentru ca asigura sentimentul de proprietate a comunitatii/beneficiarilor asupra rezultatelor proiectelor si utilizarea pe termen lung a acestuia.
1.3.3.2. In solicitarea catre Fond, comunitatea miniera sau grupul productiv provenit dintr-o comunitate miniera, persoana juridica cu personalitate limitata recunoscuta de Fond prin prevederile <>Legii nr. 129/1998 , republicata, trebuie sa certifice faptul ca membrii comunitatii au luat parte la:
● identificarea nevoilor si ierarhizarea lor in functie de prioritati;
● constituirea grupului de initiativa si a CCP si
● la elaborarea propunerii de proiect.
Aceste elemente vor fi specificate in Cererea de finantare. Aceasta va cuprinde si documente care sa certifice implicarea membrilor comunitatii in administrarea proiectului, in realizarea lui si in activitatea ulterioara de intretinere. Comitetul de Conducere a Proiectului ales de comunitate prin intrunirea membrilor ei, reprezinta interesele acesteia si detine controlul, autoritatea si responsabilitatea in legatura cu realizarea proiectului, gestionarea resurselor si implicarea continua a membrilor comunitatii.
1.3.3.3. In cazul grupurilor dezavantajate, organizatiile intermediare definite prin <>Legea nr. 129/1998 , republicata, actioneaza ca Agenti de Executare si pot solicita finantare pentru realizarea unor proiecte de servicii sociale comunitare. Organizatiile intermediare sunt reprezentate fie de organizatiile neguvernamentale specializate in furnizarea de servicii sociale comunitare, fie de autoritati ale administratiei publice locale aflate in relatii contractuale cu organizatiile neguvernamentale si grupurile dezavantajate. Organizatiile intermediare trebuie sa probeze implicarea beneficiarilor in procesul de identificare a nevoilor cu care acestia se confrunta. In acest scop, se vor consulta cu potentialii beneficiari si alti membri ai comunitatii in vederea elaborarii si implementarii proiectului.
1.3.3.4. Numarul beneficiarilor unui proiect depinde de natura proiectului respectiv. In acest sens, Fondul urmareste asigurarea unui raport optim intre costuri si rezultatele proiectelor.
1.3.4. Parteneriatul
Fondul promoveaza principiul colaborarii, al parteneriatului intre diferite entitati (persoane fizice sau juridice) la toate nivelurile.
Relatiile de parteneriat in propunerea si realizarea proiectelor
Pentru propuneri de proiecte vizand mica infrastructura si reabilitarea mediului, precum si pentru activitati generatoare de venituri, Fondul incurajeaza parteneriatul dintre comunitatile miniere/grupurile productive provenind din comunitati miniere si autoritatile administratiei publice locale sau cu institutii/agentii/directii guvernamentale descentralizate din teritoriu. Acest parteneriat accelereaza obtinerea personalitatii juridice si a resurselor suplimentare menite sa garanteze viabilitatea si durabilitatea proiectului (asigurarea costurilor de exploatare/functionare, urmarire si intretinere ale obiectivelor realizate sau a reparatiilor ulterioare, dupa caz).
Fondul solicita organizatiilor intermediare care propun proiecte de servicii sociale comunitare sa creeze parteneriate, dupa caz, cu autoritatile locale, cu ONG-uri specializate in furnizarea serviciilor sociale si/sau cu experti independenti in domeniu, cu institutii guvernamentale descentralizate din teritoriu etc. Parteneriatele sunt menite sa asigure durabilitatea proiectului dupa incetarea finantarii din partea Fondului.
1.3.5. Dezvoltarea durabila
Fondul cere Agentilor de executare sa prezinte la depunerea proiectului un plan prin care se urmareste mentinerea in functiune pe termen lung a obiectivelor realizate prin proiect dupa terminarea finantarii de la Fond, plan in care sunt descrise demersurile intreprinse sau de perspectiva si sursele financiare identificate pentru intretinerea si acoperirea cheltuielilor curente cu obiectivele respective (la inchiderea proiectului, acest plan va fi prezentat in forma finala).
1.3.5.1. Pentru proiectele de mica infrastructura, comunitatile miniere trebuie sa aleaga in prealabil un Comitet de intretinere (CIP) care sa intocmeasca un plan de intretinere. CIP trebuie sa estimeze din timp costurile de functionare si intretinere si sa identifice surse din care acestea pot fi acoperite, dupa terminarea finantarii Fondului. Fondul poate asigura, la cererea venita din partea beneficiarilor, pregatirea necesara membrilor acestui comitet de intretinere.
1.3.5.2. In cazul proiectelor de activitati generatoare de venit, durabilitatea acestora se asigura prin reactualizarea Planului de afaceri la incheierea finantarii de la Fond.
1.3.5.3. Parteneriatele pe termen lung ale organizatiilor neguvernamentale cu autoritati locale si alte institutii interesate in implementarea proiectelor de servicii sociale comunitare pot asigura durabilitatea acestor servicii atata timp cat acestea sunt necesare.
1.4. Gestionarea resurselor umane in cadrul SDSCM
1.4.1. Pe perioada derularii SDSCM Fondul va asigura personal permanent (salariati) si colaboratori consultanti specialisti care sa-i permita implementarea eficienta a acesteia cu respectarea dispozitiilor Legii de infiintare, organizare si functionare.
1.4.2. Colaboratorii sunt reprezentati de specialisti in diverse domenii, structura acestora fiind urmatoarea:
● facilitatori;
● evaluatori;
● supervizori;
● consultanti pentru diferite activitati (instruire, asistenta generala sau de specialitate, etc.).
1.4.3. Fondul va putea utiliza personal si colaboratori cu care se afla deja in relatii contractuale sau va recruta, pregati si atesta resurse umane destinate SDSCM, dupa caz. Recrutarea se va face pe baza termenilor de referinta, care constituie anexa a prezentului Manual de operare.
Colaboratorii vor fi inclusi in programe de instruire organizate de Fond prin instructori (personal FRDS si/sau colaboratori consultanti individuali) menite sa verifice si sa asigure cunostintele tehnice si economice specifice SDSCM si abilitatile de comunicare necesare desfasurarii acestei activitati in conformitate cu politica si cu procedurile operationale ale Fondului.
2. BENEFICIARI ELIGIBILI. PROIECTE ELIGIBILE. FACILITARE SI INFORMARE. CRITERII DE EVALUARE
Pentru identificarea si selectarea beneficiarilor, Fondul utilizeaza ca instrumente, date si informatii:
● Lista localitatilor miniere afectate de restructurarea sectorului minier;
● Criterii de eligibilitate a beneficiarilor;
● Facilitarea, campania de informare si comunicare;
● Categorii si tipuri de proiecte eligibile/solicitanti eligibili;
● Criterii de evaluare;
● Definitii operationale ale comunitatilor miniere eligibile.
2.1. Lista localitatilor miniere afectate de restructurarea sectorului minier
Fondul finanteaza numai comunitati miniere/grupuri de persoane care traiesc (domiciliaza) in una din localitatile miniere din Lista si acorda o atentie prioritara localitatilor miniere afectate grav de consecintele restructurarii sectorului minier. Lista, care constituie anexa a prezentului manual, nu poate fi modificata de catre Agentie, decat cu acordul prealabil al Bancii. Agentia poate propune, cu acordul prealabil al Bancii subliste de localitati (Subliste), care vor conduce la orientarea cu precadere a fondurilor SDSCM catre localitatile incluse in planul de restructurare al Ministerului Economiei si Comertului. Sublistele vor fi puse la dispozitia Fondului cu cel putin o luna inaintea debutului campaniei de informare-comunicare.
2.2. Criterii de eligibilitate a beneficiarilor
Fondul vizeaza doua grupuri mari de beneficiari: comunitati miniere si grupuri dezavantajate provenite din comunitati miniere. Proiectele Fondului se adreseaza comunitatilor miniere care au avut/au ca principala ocupatie mineritul, membrii sai au fost/vor fi disponibilizati in urma restructurarii din sectorul minier, in prezent neavand alternative de angajare, care datorita disponibilizarii masive sunt/vor fi sever afectate de scaderea nivelului de trai, a nivelului calitativ al serviciilor publice si care datorita abandonarii si/sau inchiderii exploatarilor miniere si a zonelor aferente procesului tehnologic, traiesc intr-un mediu natural degradat sau afectat.
2.2.1. Comunitati miniere
2.2.1.1. O comunitate miniera este acel grup de gospodarii si/sau familii, invecinate care au probleme si interese comune, se confrunta cu aceleasi obstacole si locuiesc intr-o asezare umana sat/comuna/oras/asezare componenta suburbana.
Comunitatile miniere provin din localitatile cuprinse pe Lista localitatilor miniere pentru SDSCM. In cadrul aceleiasi localitati amplasate intr-un oras, se pot constitui mai multe comunitati miniere, reprezentative pentru locuitorii unui bloc cu mai multe apartamente, cartier, asezare componenta suburbana. La nivelul satelor, catunelor si coloniilor miniere se poate constitui o singura comunitate miniera reprezentativa pentru toti locuitorii acestora.
Grupurile productive provenite din comunitatile miniere sunt cele ale producatorilor agricoli, mestesugarilor, artizanilor, alti mici meseriasi si membrilor intreprinzatori in mici afaceri.
2.2.1.2. In viziunea Fondului, o comunitate miniera este considerata eligibila pentru SDSCM daca cumuleaza cel putin trei (3) din urmatoarele noua (9) criterii:
1. Mai putin de 50% din gospodariile din comunitate au acces la o retea functionala de apa potabila;
2. Mai putin de 50% din gospodarii sunt conectate la o retea functionala de electricitate;
3. Mai mult de 50% din gospodariile care au avut acces la o centrala termica nu au o retea functionala de incalzire;
4. Mai mult de 50% dintre copiii de varsta scolara nu au acces la servicii de educatie acceptabile (de ex.: unitatile de invatamant nu au electricitate, apa curenta, instalatii sanitare functionale, instalatii de incalzire functionale, sau cladirile scolii sunt, vizibil, in stare tehnica proasta);
5. Mai mult de 50% din gospodarii nu au acces la servicii sau facilitati de sanatate acceptabile (de ex.: unitatile sanitare nu au electricitate, apa curenta, instalatii sanitare functionale, instalatii de incalzire functionale, sau cladirile unitatilor sunt, vizibil, in stare tehnica proasta);
6. Mai mult de 50% dintre membrii comunitatii miniere locuiesc in cladiri a caror structura este, vizibil, in stare tehnica proasta (de ex.: degradare avansata a acoperisului, goluri sau crapaturi in zidaria peretilor, case ale scarii degradate care prezinta pericol pentru siguranta locatarilor, etc.);
7. Nu exista un sistem de transport in comun al persoanelor (public sau privat) cu regim regulat;
8. Comunitatea nu are acces normal la infrastructura de piata (membrii comunitatii ajung cu dificultate la piete de desfacere, spatii comerciale, unitati care asigura servicii publice, etc.);
9. Comunitatea traieste intr-o zona monoindustriala miniera care a fost sau va fi afectata de procesul de restructurare a sectorului minier, asa cum este notificat de catre Ministerul Economiei si Comertului.
2.2.2. Grupuri dezavantajate
2.2.2.1. Fondul defineste un grup dezavantajat ca fiind grupul de persoane sarace, caracterizate printr-o nevoie de baza comuna, relativ omogena, pe care nu si-o pot satisface prin propriile eforturi. Aceste persoane nu beneficiaza de sprijinul necesar care se acorda in mod normal prin programele de asistenta sociala (de exemplu, nu sunt institutionalizate) si nu beneficiaza de suportul familiei sau de alte forme de sprijin. Grupul este alcatuit, dupa caz, din: varstnici saraci, fara sprijin familial, anumite categorii de bolnavi, persoane lipsite de locuinte sau adapost, femei victime ale violentei domestice, femei sarace, parinti saraci cu copii in intretinere, copii ai strazii, adolescente sarace gravide, tineri aflati in situatii de risc si alte asemenea categorii.
2.2.2.2. In viziunea Fondului, un grup dezavantajat este considerat eligibil pentru SDSCM daca membrii acestuia (beneficiarii) provin dintr-o localitate cuprinsa in Lista.
2.3. Facilitarea
In viziunea Fondului, procesul de informare si facilitare constituie un factor cheie al succesului de ansamblu al programului Guvernului pentru combaterea saraciei la nivel comunitar. Dezvoltarea comunitara este un camp de activitate care abia a luat fiinta in Romania si care reprezinta o cale de realizare a unei schimbari de mentalitate si cultura organizationala prin antrenarea societatii civile si a comunitatilor.
2.3.1. Facilitarea
2.3.1.1. Procesul de facilitare comunitara este unul din pasii prin care Fondul isi propune sa creasca accesibilitatea comunitatilor miniere la proiectele sale si prin care urmareste cresterea capitalului social la nivel comunitar.
2.3.1.2. La baza instrumentului de facilitare comunitara stau experientele similare ale FRDS din proiecte anterioare in care activarea comunitatii, definirea participativa de catre aceasta a nevoilor cu care se confrunta, stabilirea de prioritati si de solutii in cadrul comunitatii, au fost puternic corelate cu un grad mai mare de durabilitate a proiectelor odata cu incheierea finantarii.
2.3.1.3. O mare parte a eforturilor in cadrul procesului de facilitare se concentreaza asupra transferului de informatii, cunostinte, abilitati si atitudini menite sa stimuleze implicarea, participarea si organizarea comunitara.
In acceptiunea Fondului, obiectivele urmarite prin procesul de facilitare sunt:
● dezvoltarea societatii civile si a spiritului comunitar;
● cresterea gradului de participare a membrilor comunitatii la procesele de identificare si de ierarhizare a nevoilor, la elaborarea si realizarea proiectelor de dezvoltare;
● promovarea unui proces de alegere a membrilor CCP in mod democratic si pe baza calitatilor acestora;
● crearea unei echipe de coordonare a proiectului care sa antreneze pe ceilalti membri ai comunitatii la realizarea proiectului;
● stimularea unui mediu de lucru in comunitate care sa permita realizarea cu succes a proiectului.
2.3.1.4. Interventia Fondului la nivel de comunitate cu scopul de a sustine dezvoltarea capacitatilor de organizare si relationare intre membrii comunitatii se face la momente de timp diferite:
a. facilitare de pregatire, in perioada de initiere si de definire a ideii de dezvoltare comunitara prin intermediul unui proiect;
b. facilitare de remediere: (a) dupa evaluarea de catre Fond a proiectului, in cazul constatarii unor deficiente de participare la identificarea si elaborarea proiectului si a unui capital social scazut in comunitate; (b) in perioada de implementare a proiectului de catre comunitate, atunci cand exista riscul unor conflicte, situatii de criza sau al scaderii capitalului de incredere in comunitate, care pot perturba implementarea cu succes a proiectului.
c. alte tipuri de facilitari operabile la nivelul Fondului.
2.3.1.5. In acest proces, facilitatorii ajuta comunitatile miniere sa intreprinda urmatorii pasi:
● sa identifice lideri precum si alte persoane respectate de membrii comunitatii si sa stimuleze dezvoltarea de abilitati organizatorice;
● sa evalueze participativ nevoile, sa identifice resursele si sa stabileasca prioritatile;
● sa stabileasca parteneriate cu autoritatile administratiei publice locale, cu alte persoane juridice fara scop lucrativ care pot contribui la elaborarea proiectului si la durabilitatea acestuia odata cu incheierea finantarii proiectului de catre Fond;
● sa stimuleze participarea membrilor comunitatii in procesul de luare a deciziilor;
● sa caute solutii la problemele existente in interiorul comunitatii, insistand asupra a ceea ce se poate realiza cu forte proprii;
● sa sprijine membrii comunitatii in procesul de organizare ca persoana juridica si de elaborare a cererii de finantare;
● sa previna si sa rezolve situatiile conflictuale din timpul pregatirii sau implementarii proiectului;
2.3.1.6. Comunitatile (numarul si amplasarea acestora) care vor fi facilitate in cadrul SDSCM vor fi selectate de FRDS din lista localitatilor miniere elaborata de Agentie si pusa la dispozitia FRDS, in functie de prioritatile rezultate din restructurarea sectorului minier (Subliste).
2.3.2. Campania de informare si comunicare
2.3.2.1. Campania de informare si comunicare a Fondului are ca scop:
● asigurarea transparentei activitatilor Fondului;
● constientizarea potentialilor beneficiari, a administratiei publice de la nivel central, judetean si local asupra principiilor de baza ale dezvoltarii: participare, parteneriate, durabilitate, etc.;
● dezvoltarea unor atitudini si comportamente de relationare bazate pe incredere si sustinere reciproca pentru actiune colectiva.
2.3.2.2. In indeplinirea scopului sau, campania de informare si comunicare:
● ofera beneficiarilor vizati informatii clare si utile in legatura cu Fondul, cu activitatile, principiile si reglementarile acestei institutii;
● sensibilizeaza publicul, beneficiarii, reprezentantii Guvernului, autoritatile administratiei publice locale, alti factori de decizie, liderii de opinie nationali si locali, in legatura cu importanta dezvoltarii spiritului comunitar si a initierii dezvoltarii locale de la nivel de comunitate;
● stimuleaza initiativele locale de combatere a saraciei;
● contribuie la formarea unei atitudini deschise catre parteneriate locale intre comunitati, intre comunitati si autoritati locale, pentru implementarea cu succes a proiectelor de dezvoltare locala;
● incurajeaza disponibilitatea pentru parteneriat, participare si dezvoltare comunitara;
● contribuie la cresterea increderii beneficiarilor si a potentialilor beneficiari in mecanismele de piata, precum si la motivarea acestora de a initia si derula programe de dezvoltare.
2.3.2.3. Fondul se adreseaza potentialilor beneficiari, adaptandu-si strategia de informare si comunicare dupa cum urmeaza:
● utilizeaza medii de informare aflate la indemana comunitatilor vizate;
● corespondeaza cu liderii de opinie ai comunitatilor;
● foloseste sprijinul liderilor locali de opinie care pot actiona ca agenti de difuzare directa a informatiei (preoti, medici, profesori, consilieri locali etc.);
● foloseste canalele de informare ale Agentiei;
● elaboreaza si distribuie materiale de promovare si informare adaptate mediului cultural si specificului comunitatilor miniere;
● sprijina membrii comunitatilor miniere in mediatizarea locala cu ocazia lansarii sau receptiei unor proiecte;
● solicita organizatiilor intermediare sa practice transparenta in promovarea serviciilor proprii destinate grupurilor dezavantajate vizate.
2.3.2.4. Fondul concentreaza campania de informare si comunicare catre cei mai sever afectati beneficiari si subliniaza principiile de baza ale participarii si implicarii lor la identificarea, elaborarea si implementarea proiectelor. Fondul pune la dispozitie informatii clare si folositoare despre prioritatile in finantare, activitatile pe care le deruleaza, criterii de eligibilitate ale beneficiarilor, incurajeaza initiativa locala si crearea de parteneriate.
Pentru categoria "Campanie de informare-comunicare" sunt eligibile urmatoarele cheltuieli
(i) onorariile consultantilor individuali care presteaza serviciile de informare-comunicare;
(ii) cheltuielile de transport, cazare si diurna pentru personalul care desfasoara campania de informare (personal FRDS si consultanti de la punctul (i)), inclusiv costurile anunturilor publicitare si a materialelor de informare-comunicare.
2.4. Categorii si tipuri de proiecte eligibile
Cele trei (3) categorii de proiecte finantate in cadrul programului SDSCM cuprind un numar mare de tipuri de proiecte eligibile, dupa cum urmeaza:
2.4.1. Proiecte de mica infrastructura
2.4.1.1. In domeniul micii infrastructuri, tipuri de proiecte eligibile, sunt de exemplu: construirea sau reabilitarea de sisteme de alimentare cu apa, sisteme de canalizare incluzand mici instalatii de epurare, reabilitarea de centre comunitare, reabilitari si reparatii de drumuri, construirea, reabilitarea de poduri si podete, indiguiri, impaduriri, reparatia instalatiilor comune de alimentare cu apa si de incalzire din exteriorul cladirilor, repararea partilor de constructii de folosinta comuna, reabilitarea centralelor termice de cartier (puncte termice), reabilitarea mediului natural in localitatile miniere, refacerea cadrului natural din zonele si perimetrele in care s-au facut interventii ce au afectat cadrul natural initial.
2.4.1.2. Pentru lucrari de mica infrastructura sunt eligibile numai proiectele depuse de comunitati miniere eligibile (indeplinind conditiile de eligibilitate prevazute de art. 2.2.), care au dobandit personalitate juridica conform dispozitiilor <>Legii nr. 129/1998 , republicata, cu respectarea prevederilor <>Ordonantei Guvernului nr. 11/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare, situate in localitati miniere cu mai putin de 50.000 de locuitori.
2.4.1.3. Valoarea maxima a unui grant care poate fi acordat de Fond pentru finantarea unui Proiect de Mica Infrastructura este de 75.000 de dolari SUA.
2.4.2. Proiecte de activitati generatoare de venit
2.4.2.1. In domeniul activitatilor generatoare de venituri sunt eligibile proiecte ca: prelucrarea si comercializarea materiilor prime disponibile pe plan local (lemn, lana, fructe, legume, lapte, carne), producerea si comercializarea obiectelor de artizanat, a produselor de panificatie, etc., transport local de persoane, turism la scara mica, alte tipuri de proiecte prin care pot fi valorificate resurse materiale si umane locale si se asigura servicii in folosul comunitatii locale.
2.4.2.2. Pentru activitati generatoare de venituri sunt eligibile numai proiectele depuse de grupurile productive constituite ca persoana juridica conform dispozitiilor <>Legii nr. 129/1998 , republicata, cu respectarea prevederilor OG 11/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, provenind din comunitatile miniere (indeplinind conditiile de eligibilitate conf. art. 2.2.).
2.4.2.3. Valoarea maxima a unui grant care poate fi acordat de Fond pentru finantarea unui Proiect pentru Activitati Generatoare de Venituri este de 40.000 de dolari SUA.
2.4.3. Proiecte de servicii sociale comunitare
2.4.3.1. In domeniul serviciilor sociale comunitare sunt eligibile proiecte precum: reabilitarea, amenajarea si/sau dotarea de centre educationale; adapost si mediu protejat pentru tinerii care implinesc 18 ani si parasesc centrele de plasament; campanii de informare si consiliere privind educatia pentru sanatate pentru comunitati izolate si grupuri dezavantajate care nu au acces la informatii (ex. planificarea familiala); servicii de ingrijiri la domiciliu pentru persoane in varsta dependente; adaposturi temporare sau tip azil de noapte pentru persoanele fara locuinta; centre comunitare pentru reintegrarea sociala a tinerilor aflati in situatii de risc; reabilitarea, amenajarea si/sau dotarea de cluburi educative de arta, cultura, sport pentru copii si tineri, amenajarea unor terenuri publice de joaca pentru copii, etc.).
2.4.3.2. Valoarea maxima a unui grant care poate fi acordat de Fond pentru finantarea unui Proiect pentru Servicii Sociale Comunitare este de 40.000 de dolari SUA.
2.4.4. Prin exemplificarea acestor tipuri de proiecte Fondul nu-si propune sa descurajeze sau sa limiteze identificarea de nevoi speciale si proiecte specifice, ci doar doar sa prezinte pentru fiecare categorie in parte o lista orientativa de tipuri de proiecte eligibile.
2.5. Criterii de eligibilitate si evaluare
2.5.1. Eligibilitatea Proiectelor
2.5.1.1. O Cerere de finantare impreuna cu setul de documente anexe este definita ca Proiect. Toate Proiectele primite de Fond pana la termenul limita sunt examinate. Termenul limita de depunere este anuntat public, pentru fiecare runda de competitie a Proiectelor. Proiectele pot fi depuse direct la sediul FRDS, cel mai tarziu la data si ora anuntate sau pot fi expediate prin posta (expedierea fiind inregistrata pe plic cel mai tarziu la data limita).
2.5.1.2. Sunt luate in considerare pentru evaluare numai acele Proiecte care intrunesc urmatoarele conditii:
1. Beneficiarii (comunitati miniere/grupuri dezavantajate) se incadreaza in criteriile de eligibilitate pentru programul SDSCM, in conformitate cu prevederile prezentului Manual (art. 2.2.);
2. Categoria, respectiv tipul de proiect propus si solicitantul sunt eligibile, in conformitate cu prevederile prezentului Manual (art. 2.4.), iar activitatile necesare in cadrul Proiectului pot fi realizate;
3. Cererea de finantare este conforma si completa si se prezinta dovezi clare ca membrii comunitatii/grupului dezavantajat au participat la identificarea nevoii care face obiectul cererii de finantare si la elaborarea proiectului;
4. Se certifica cu documente contributia in bani sau in natura a comunitatii sau a organizatiei intermediare, in cazul serviciilor sociale (de ex.: extrase de cont, angajamente sau declaratii pe proprie raspundere) in conformitate cu prevederile prezentului Manual;
5. Setul de documente anexe, necesar prezentarii Cererii de finantare este complet, potrivit cerintelor Fondului.
2.5.1.3. Proiectul care nu intruneste aceste conditii este respins si nu intra in competitie.
2.5.1.4. Proiectul care intruneste conditiile de mai sus intra in competitia de Proiecte si urmeaza un proces de evaluare, punctare si clasificare. Dupa intocmirea clasamentului final, in functie de fondurile alocate pentru runda respectiva, Proiectele sunt supuse aprobarii Consiliului director al FRDS.
2.5.2. Criterii de evaluare de birou si pe teren
Criteriile de evaluare si ponderile punctajelor care se aplica Proiectelor depuse sunt diferite in functie de Categoria de proiect propusa. Acestea sunt prezentate in Tabelul 1.

Tabelul 1. Criterii de evaluare




┌────────────────────────────────────┬────────────────┬────────────────────┬──────────────────┐
│ │ Ponderea │Ponderea criteriilor│ Ponderea │
│ │ criteriilor │ Proiecte pentru │criteriilor pentru│
│ Criterii │Proiecte de mica│ activitatile │serviciile sociale│
│ │ infrastructura │generatoare de venit│ comunitare │
│ │ (PMI) │ (PAGV) │ (PSSC) │
├────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│Consistenta tehnica │ 15 │ 10 │ 20 │
├────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│Soliditate economica si financiara │ 10 │ 20 │ 10 │
├────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│Beneficii asteptate si oportunitatea│ 15 │ 15 │ 15 │
│proiectului │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│Capacitate de realizare │ 20 │ 20 │ 20 │
├────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│Participarea beneficiarilor │ 20 │ 10 │ 15 │
├────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│Durabilitatea proiectului │ 10 │ 20 │ 20 │
├────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────────┼──────────────────┤
│Protectia mediului │ 10 │ 5 │ 0 │
└────────────────────────────────────┴────────────────┴────────────────────┴──────────────────┘


3. PROIECTE FINANTATE PRIN SDSCM. SOLICITANTI ELIGIBILI. CEREREA DE FINANTARE. ADMINISTRAREA PROIECTULUI. OPERATIUNI ELIGIBILE
3.1. Proiecte de Mica Infrastructura
Proiecte de mica infrastructura pot fi propuse de comunitati miniere, interesate in rezolvarea unei probleme prioritare de infrastructura, daca sunt indeplinite conditiile si criteriile de eligibilitate descrise de prezentul Manual.
3.1.1. Obiective
Un proiect de infrastructura are ca principale obiective:
● imbunatatirea accesului comunitatilor miniere la piete de aprovizionare si desfacere, la servicii publice si sociale;
● imbunatatirea conditiilor de locuit;
● imbunatatirea conditiilor de igiena prin asigurarea apei potabile;
● furnizarea de oportunitati pentru participarea la viata sociala la nivelul comunitatilor miniere;
● intarirea capacitatii comunitatilor miniere de a actiona intr-un mediu orientat catre cerintele pietei;
● implicarea comunitatilor in protejarea mediului.
3.1.2. Beneficiari vizati
Un proiect de mica infrastructura se adreseaza unei comunitatii miniere asa cum este aceasta definita de prezentul Manual (art. 2.2.1.).
Exemple de beneficiari eligibili pentru categoria comunitati miniere:
- Grupuri de gospodarii situate intr-o localitate sau zona cu specific minier: sate, colonii, cartiere;
- Grupuri de gospodarii, grupuri de proprietari sau chiriasi, care sunt locuitori ai blocurilor cu mai multe apartamente, din orase, colonii miniere.
3.1.3. Dimensiunea financiara a cererii. Tipuri de proiecte eligibile
Suma maxima care poate fi solicitata si pe care o poate acorda Fondul pentru un proiect de mica infrastructura se va incadra in plafonul de 75.000 de dolari SUA.
Exemple de proiecte eligibile (lista orientativa):
- Reabilitarea, modernizarea sau constructia de: sisteme de alimentare cu apa, rezervoare pentru apa, statii de pompare si instalatii de tratare, fantani sapate manual, puturi forate, puturi forate si sapate, etc.;
- Reabilitarea sau modernizarea drumurilor comunale: cu balast, macadam, etc.;
- Reabilitarea sau modernizarea drumurilor de acces la colonii/catune/asezari componente suburbane: cu balast, macadam, etc.;
- Reabilitarea si reamenajarea centrelor comunitare;
- Reabilitarea sau constructia de poduri, rigole, santuri de scurgere, drenuri, etc.;
- Sisteme de canalizare incluzand mici instalatii de epurare a apei;
- Repararea instalatiilor comune de alimentare cu apa si de incalzire aflate in exteriorul cladirilor de locuit;
- Repararea partilor de constructii, de folosinta comuna, cum ar fi elemente de acoperis, invelitoare, casa scarii, subsoluri pentru blocurile cu mai multe apartamente;
- Reabilitarea partilor de constructii si instalatii ale centralelor termice de cartier (puncte termice);
- Curatarea, regularizarea si/sau reabilitarea cursurilor naturale de ape pentru refacerea mediului natural;
- Amenajari de spatii verzi si impaduriri pe amplasamentele publice, abandonate in urma exploatarilor miniere;
- Redarea unui cadru natural in zonele si perimetrele in care s-au facut interventii care au afectat cadrul natural initial, cum ar fi depozitele de materiale sterile, zone de prabusiri sau excavari rezultate ale exploatarilor miniere situate pe terenuri publice.
3.1.4. Fondul nu finanteaza:
- Conectarea gospodariilor la lucrarile de infrastructura (apa, ulite, etc.);
- Lucrari de reabilitare sau constructii pe terenuri aflate in proprietate privata;
- Latrine individuale;
- Reabilitarea sau construirea de sisteme de canalizare a apei acolo unde nu exista suficienta apa pentru gospodarii.
3.1.5. Operatiuni eligibile
In cadrul finantarii SDSCM Fondul finanteaza, dar fara a se limita la:
● lucrari de executie a obiectivului (investitia de baza);
● servicii de proiectare, inclusiv verificari de proiect, expertiza tehnica, asistenta tehnica si juridica;
● studii tehnice (de ex.: studii geohidrologice, topo) necasare intocmirii proiectului tehnic sau detaliilor de executie;
● taxe, avize si autorizatii de construire (sustinute din contributia romaneasca);
● cheltuieli de deplasare, pentru consumabile si telecomunicatii, efectuate in scopul realizarii proiectului;
● consultanta pentru executia de lucrari (inspectori de santier) si evidenta contabila (contabili);
● cheltuieli pentru promovarea proiectului (anunturi in presa, materiale de promovare, protocol de inchidere a proiectului) in limita a maxim 1% din valoarea grantului acordat.
3.1.6. Fondul nu finanteaza:
● cheltuieli curente de exploatare si de intretinere;
● cumparare sau arendare de terenuri;
● chirii;
● achizitia de mijloace de transport;
● salarii pentru membrii CCP.
3.1.7. Solicitanti eligibili
Solicitanti eligibili pentru aceasta categorie de proiecte sunt comunitati miniere dintr-o localitate din Lista, cu mai putin de 50.000 de locuitori, reprezentate de un grup de initiativa format din cel putin 10 persoane, avand un CCP ales, inregistrate ca persoane juridice (conform <>Legii nr. 129/1998 , republicata) si care solicita finantarea pentru rezolvarea unei probleme de infrastructura prioritara pentru minim 50 de beneficiari directi din comunitate.
3.1.8. Contributia locala
Prin contributia locala se intelege aportul efectiv al membrilor comunitatii (contributia comunitatii) si orice alta contributie a administratiei publice locale, a altor parteneri sau sponsori (alte contributii).
Contributia comunitatii miniere trebuie sa fie de cel putin 10% din suma ceruta ca finantare de la Fond. Contributia poate fi facuta in bani sau in natura.
Costul studiului de fezabilitate care insoteste cererea de finantare este considerat ca parte a contributiei comunitatii in limita a maximum 1,5% din suma solicitata de la Fond.
Contributia altor parteneri (consiliul local, consiliul judetean, etc.) se evidentiaza separat de contributia comunitatii miniere.
3.1.9. Dosarul de solicitare a finantarii
Dosarul privind Proiectul trebuie sa cuprinda:
1. Formularul pentru cererea de finantare in limba romana, completat corespunzator pe formatul standard, numerotat si inregistrat, pus la dispozitie gratuit de catre Fond, pe baza unei cereri inaintate de membrii comunitatii;
2. Documentele legale referitoare la forma de organizare juridica a solicitantilor;
3. Documentele solicitate in ghidul pentru completarea dosarului de finantare;
4. Studiul de fezabilitate elaborat de o entitate specializata in domeniu.
3.1.10. Administrarea proiectului
Agentul de Executare in cazul proiectelor de mica infrastructura este Comitetul de Conducere a Proiectului ales din cadrul comunitatii miniere. Membrii CCP trebuie sa fie persoane cu o reputatie buna, fara legaturi de rudenie si fara cazier.
3.1.11. Durata de implementare a proiectului
Perioada estimata de realizare a unui proiect este de 12 luni calendaristice de la data semnarii Acordului de grant, dar nu mai mult de 18 luni.
3.2. Activitati generatoare de venit
Un proiect pentru activitati generatoare de venituri poate fi propus de catre un grup productiv provenit dintr-o comunitate miniera eligibila, interesat in rezolvarea unei probleme prioritare a comunitatii miniere, proiect ce va aduce beneficii, sub forma de venituri suplimentare sau acces la servicii, si altor persoane din comunitate.
3.2.1. Obiective
Un proiect pentru activitati generatoare de venituri are ca principale obiective:
● intarirea capacitatii grupurilor productive provenite din comunitatile miniere de a face fata cerintelor pietei;
● sporirea sanselor de creare a unor locuri de munca si a unor surse suplimentare de venit pentru beneficiarii directi si indirecti.
3.2.2. Beneficiari vizati
Tinand cont de specificul categoriei, acest tip de proiecte sunt propuse si apoi administrate de un numar mic de beneficiari (minimum 10 locuitori din comunitatea miniera), organizati ca persoana juridica in conformitate cu prevederile <>Legii nr. 129/1998 , republicata.
Grupul productiv din comunitatea miniera, constituit in conditiile legii ca persoana juridica, trebuie sa faca dovada ca in timpul si ulterior realizarii proiectului acesta aduce beneficii sub forma de venituri suplimentare sau acces la servicii unui numar de minimum 50 de beneficiari (de ex.: angajati, furnizori locali, clienti potentiali, membrii grupului productiv, etc.) astfel incat sa contribuie la dezvoltarea locala.
3.2.3. Dimensiunea financiara a cererii. Tipuri de proiecte si activitati eligibile
Cererea de finantare a proiectului se va incadra in plafonul maxim de 40.000 de dolari SUA.
Exemple de proiecte eligibile:
In domeniul activitatilor generatoare de venit sunt eligibile proiecte de capacitate mica, prin care pot fi valorificate resursele materiale si umane locale si se presteaza servicii in folosul comunitatii locale, cum ar fi: colectarea, depozitarea, prelucrarea, comercializarea materiilor prime disponibile pe plan local (lapte, fructe, legume, seminte de floarea soarelui, cereale, plante tehnice, lana, lemn etc.), brutarii, sere, solarii, piete agroalimentare, targuri, ateliere de artizanat si mestesugaresti/de reparatii, turism la scara mica, organizarea serviciilor de transport local de persoane, precum si alte tipuri de proiecte prin care pot fi valorificate traditii locale si se presteaza servicii in folosul comunitatii locale.
In cadrul fiecarui tip de proiect sunt eligibile activitati ca:
- asistenta tehnica (expertiza, consultanta inclusiv tehnica);
- insusirea cunostintelor (instruire) in domeniul conducerii micilor afaceri, a tehnologiilor de fabricatie la scara mica si in regim gospodaresc;
- promovarea unor tehnologii corespunzatoare pentru prelucrarea materiilor prime existente pe plan local;
- reabilitarea infrastructurii economice locale (piete agroalimentare, solarii, sere, silozuri si alte obiective de infrastructura economica locala);
- promovarea proiectului;
- alte activitati.
3.2.4. Exemple de operatiuni eligibile
In cadrul finantarii SDSCM Fondul finanteaza, dar fara a se limita la:
● Asistenta si expertiza tehnica, sanitar veterinara;
● Instruire in domeniul managementului de proiect si dezvoltarii capacitatii manageriale a noii entitati juridice (inclusiv onorariile celor care asigura instruirea, materialele de baza si suporturile didactice);
● Asistenta juridica acordata in conditiile legii;
● Inchiriere de echipament pentru cursurile de instruire;
● Operatiuni de transport si asistenta tehnica pentru organizarea activitatii de distributia/desfacerea produselor;
● Reabilitare de cladiri pentru desfasurarea activitatilor corespunzatoare obiectivelor propuse;
● Echipamente si utilaje de capacitate mica pentru tehnologie adecvata prelucrarii materiilor prime locale;
● Centrale termice care folosesc combustibili locali sau usor de achizitionat pe plan local;
● Sisteme de ventilatie corespunzatoare pentru pastrarea in conditii de siguranta a calitatii materiilor prime sau produselor finite;
● Montaj si punere in functiune;
● Achizitionarea materiilor prime pentru primul proces de productie;
● Cheltuieli pentru efectuarea de schimburi de experienta si crearea de parteneriate in scopul asigurarii durabilitatii proiectului;
● Cheltuieli de promovare a rezultatelor proiectului (anunturi in presa, materiale de promovare, protocol de inchidere a proiectului) in limita a maxim 1% din valoarea grantului acordat;
● Mijloace de transport destinate in exclusivitate aprovizionarii si desfacerii produselor, sau transportului public;
● Echipamente pentru protectia mediului.
3.2.5. Fondul nu finanteaza:
● Chiria pentru cladiri sau orice alte spatii de productie sau administrative;
● Achizitionarea exclusiva de echipamente sau de mijloace de transport;
● Construirea de cladiri noi/spatii comerciale;
● Cumpararea de terenuri;
● Salarii;
● Productia de bauturi alcoolice;
● Prelucrarea tutunului.
3.2.6. Solicitanti eligibili
Fondul defineste ca solicitant eligibil pentru un astfel de proiect, grupul productiv provenit dintr-o comunitate miniera eligibila (conform art. 2.2.) alcatuit din minim zece (10) persoane, constituite ca persoana juridica potrivit <>Legii nr. 129/1998 , republicata.
Membrii grupului productiv indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
1. Nu sunt sot/sotie sau rude de gradul 1 si 2;
2. Nu au loc de munca in proportie de cel putin 40%;
3. Nu poseda mijloacele de productie necesare dezvoltarii unei activitati economice (echipamente, masini si utilaje proprii de productie);
4. Nu au acces la credite bancare, la piete de desfacere si la tehnologie de productie;
5. Nu detin controlul asupra resurselor locale si nu pot influenta procese decizionale la nivel local;
6. In cazul in care detin actiuni sau parti sociale in cadrul societatilor comerciale sau detin asociatii familiale constituite in temeiul <>Legii nr. 507/2002 , totalul veniturilor provenite din aceste activitati nu depaseste douasprezece (12) salarii minime pe economie (la data cererii).
Indeplinirea acestor criterii de eligibilitate se va constata in baza declaratiei pe proprie raspundere facuta de catre fiecare membru al grupului productiv din comunitatea miniera si a verificarii in timpul evaluarii de teren.
3.2.7. Contributia locala
Prin contributia locala se intelege aportul efectiv al membrilor grupului productiv si orice alta contributie a altor parteneri (organizatii neguvernamentale, autoritatile administratiei publice locale, etc.) sau sponsori.
Grupul productiv din comunitatea miniera trebuie sa contribuie cu cel putin 15% din suma ceruta ca finantare de la Fond. Contributia poate fi in bani sau in natura.
3.2.8. Dosarul de solicitare a finantarii
Dosarul privind Proiectul trebuie sa cuprinda:
1. Formularul pentru cererea de finantare in limba romana, completat corespunzator pe formatul standard, numerotat si inregistrat, pus la dispozitie gratuit de catre Fond pe baza unei cereri inaintate de membrii comunitatii;
2. Planul de afaceri (completat pe baza unui formular standard al Fondului);
3. Documentele legale necesare (completate conform formularului pentru cerere de finantare si altor proceduri operationale elaborate de Fond).
3.2.9. Administrarea proiectului
Dupa aprobarea finantarii proiectului, grupul productiv din comunitatea miniera se transforma, la alegere, conform <>Legii nr. 129/1998 , republicata, in societate agricola, cooperativa de consum sau asociatie ori fundatie.
Fondul acorda grantul (prin semnarea Acordului de grant) entitatii nou create, care in calitate de Agent de Executare va purta responsabilitatea realizarii proiectului si intretinerii acestuia dupa finalizare.
3.2.10. Durata de implementare a proiectului
Perioada estimata de realizare a unui proiect este de aproximativ 12 luni calendaristice de la data semnarii Acordului de grant.
3.3. Servicii sociale comunitare
3.3.1. Obiective
Un proiect de servicii sociale comunitare are ca principale obiective:
● Cresterea accesului grupurilor dezavantajate vizate la serviciile sociale comunitare care raspund nevoilor lor imediate;
● Intarirea capacitatii ONG-urilor si autoritatilor locale de a raspunde nevoilor in schimbare ale grupurilor dezavantajate.
3.3.2. Beneficiari vizati
Beneficiari ai proiectelor de servicii sociale comunitare sunt grupurile dezavantajate (definite la art. 2.2.2.). Exemple de beneficiari eligibili (grupuri dezavantajate):
♦ Copii defavorizati
● copii abandonati de parinti, care nu beneficiaza de sprijinul material si afectiv al familiei;
● copii proveniti din familii sarace, care sunt in pericol de abandon scolar sau care au abandonat cursurile scolii obligatorii, fiind nevoiti sa munceasca;
● copii din familii aflate in situatii de criza (sunt orfani saraci crescuti de bunici, au unul sau ambii parinti in una din urmatoarele situatii: someri, alcoolici, privati de libertate, sufera de o boala cronica invalidanta, analfabeti sau cu nivel scazut al educatiei, consumatori de droguri si aflati in centre de recuperare);
● tineri din centrele de plasament (case de copii) care traverseaza criza dezinstitutionalizarii (copii aflati in pragul varstei de 18 ani, cand trebuie sa paraseasca centrul) si nu beneficiaza de sprijinul familiei sau alta forma de sprijin pentru reintegrare sociala si profesionala;
● copii cu varsta intre 0 si 5 ani proveniti din familii sarace si care sunt supusi riscurilor asociate saraciei: malnutritie, anemie, risc ridicat de mortalitate infantila.
♦ Femei defavorizate
● femei sarace cu multi copii, avand rolul de cap de familie;
● femei cu copii care sunt supuse violentei domestice, precum si adolescente care sunt mame si nu beneficiaza de sprijin din partea familiei;
● femei sarace nestiutoare de carte.
♦ Varstnici
● persoane in varsta, sarace si dependente din punct de vedere fizic (imobilizate la pat sau la domiciliu, care nu pot iesi din casa si nu se pot autogospodari din cauza unor boli/deficiente);
● varstnici singuri si saraci (fara sot/sotie, copii, rude sau alt sprijin din partea rudelor, prietenilor sau vecinilor).
♦ Tineri aflati in situatii de risc, inclusiv tineri rromi
● potentiali si/sau actuali delicventi;
● "gasti de cartier" cu comportament deviant si/sau antisocial;
● tineri, consumatori de droguri.
♦ Alte categorii (de toate varstele)
● persoane fara adapost (persoane care dorm pe strada, care nu au casa, nu au un loc de munca, nu au rude, nu au documente de identitate, nu au nici un fel de venit);
● persoane sarace analfabete, care traiesc in locuri izolate si nu beneficiaza de drepturile sau serviciile sociale publice de care sunt indreptatite sa beneficieze;
● familii monoparentale sarace cu mai multi copii;
● persoane sarace, dependente din punct de vedere fizic, care nu beneficiaza de drepturile si serviciile sociale publice de care sunt indreptatite sa beneficieze.
3.3.3. Dimensiunea financiara a cererii
Cererea de finantare a unui astfel de proiect se va incadra in plafonul maxim de 40.000 de dolari SUA.
3.3.4. Exemple de proiecte eligibile
Tipurile de proiecte eligibile pentru finantare de catre Fond sunt caracterizate prin urmatoarele aspecte:
● se adreseaza uneia sau mai multor categorii din grupurile dezavantajate eligibile;
● serviciile propuse in proiect raspund nevoilor reale ale beneficiarilor si sunt oportune;
● exista, din partea solicitantului, un efort explicit si dovedit de implicare a beneficiarilor in definirea nevoilor si a tipurilor de servicii necesare;
● se adreseaza unui numar minim de beneficiari, in functie de tipul de proiect.
Lista exemplelor de proiecte eligibile prezentate in continuare este indicativa si nu exclude posibilitatea ca organizatiile ce solicita finantare sa propuna proiecte in baza unor idei noi, diferite de cele exemplificate, cu conditia indeplinirii caracteristicilor prezentate mai sus si a celorlalte cerinte ale Fondului.
A) Centre de zi
● centre educative pentru copiii proveniti din familii sarace (ex., centru educativ pentru copii saraci, care au abandonat scoala sau sunt in pericol de abandon scolar);
Numar minim de beneficiari: 20.
B) Servicii de promovare a sanatatii
● planificare familiala;
● educatie pentru sanatate in diverse domenii importante pentru starea de sanatate a unei comunitati izolate sau a unor grupuri dezavantajate care nu au, in mod normal, acces la informatii si educatie in acest domeniu (ex., prevenirea imbolnavirii ca urmare a poluarii apei cu nitriti/azbest; prevenirea raspandirii unor boli ca tuberculoza, HIV/SIDA; combaterea consumului de droguri, tutun si alcool, prevenirea anemiei la copii mici, etc.).
Numar minim de beneficiari: 100.
C) Servicii de ingrijiri la domiciliu
● ingrijiri la domiciliu pentru persoane in varsta sarace si dependente fizic.
Numar minim de beneficiari: 30.
D) Adaposturi
● adaposturi tip azil de noapte, temporare, pentru copii si adulti lipsiti de locuinta;
● adaposturi temporare sau medii protejate pentru tinerii de 18 ani care parasesc centrele de plasament;
● centre saptamanale pentru copiii saraci din comunitatile miniere sarace in care accesul la scoli este dificil din cauza distantelor mari pe care trebuie sa le parcurga.
Numar minim de beneficiari: 15.
E) Centre comunitare de informare si consiliere
● centre comunitare de informare si consiliere cu privire la drepturile persoanelor dezavantajate.
Numar minim de beneficiari: 200.
F) Centre de integrare sociala pentru tineri aflati in situatii de risc
● centre de probatiune;
● cluburi educative;
● tabere educative;
● formatii artistice si echipe sportive.
Numar minim de beneficiari: 20.
G) Centre sociale multifunctionale
● In comunitatile miniere sarace izolate, pot fi infiintate centre care combina doua mai multe tipuri de servicii pentru cel putin doua grupuri dezavantajate diferite.
Numar minim de beneficiari: 30.
H) Amenajarea unor zone de recreere pentru copii si adolescenti
● amenajarea unor terenuri publice de joaca pentru copii;
Numar minim de beneficiari: 30.
● cluburi publice de arta, cultura si/sau sport pentru copii si tineri.
Numar minim de beneficiari: 50.
Deoarece Fondul isi propune sa finanteze initiative complementare serviciilor existente, beneficiaza de sprijin numai proiectele care nu se suprapun cu programe derulate sau resurse alocate de ministere ori alte institutii. Ca urmare, serviciile oferite prin SDSCM nu trebuie sa duplice serviciile care se ofera deja in sistem public (ex., asistenta medicala, centru de plasament, cantina sociala, servicii pentru someri), venind astfel in sprijinul dezvoltarii sistemului national de asistenta sociala.
Fondul sustine proiecte care infiinteaza, intr-o comunitate, noi tipuri de servicii sociale comunitare, care raspund nevoilor identificate ale beneficiarilor, precum si componente inovatoare ale unor proiecte aflate in derulare, finantate de alti finantatori si care nu au mai beneficiat anterior de finantarea Fondului.
3.3.5. Exemple de operatiuni eligibile
In cadrul finantarii SDSCM Fondul finanteaza, dar fara a se limita la:
● cheltuielile pentru reparatii/renovare a spatiilor in care se vor derula proiectele (ex., igienizare, recompartimentare, reparatii, instalatii termice si ventilatie etc.);
● cheltuieli pentru amenajarea unor zone publice de recreere pentru copii si tineri (ex., amenajarea spatiului, echipament pentru terenuri de joaca si sport, accesibilizarea pentru persoane cu handicap etc.;
● achizitia de obiecte de mic inventar (paturi, lenjerie, instalatii sanitare, aparate de bucatarie si pentru prepararea hranei);
● achizitia de echipamente cu rol in procesul educativ in cazul centrelor si cluburilor comunitare, adaposturilor (ex. flipchart, televizor, video, computer);
● achizitia de echipament ajutator de mici dimensiuni si materiale de baza necesare pentru suport/ingrijiri la domiciliu;
● achizitia de masini de spalat, materiale de igienizare (ex., detergenti);
● costuri aditionale pentru achizitia unui minim de echipamente suplimentare care pot permite extinderea serviciilor speciale si la alte grupuri dezavantajate;
● co-finantare, pe o perioada de maxim 6 luni, pentru salariile profesionistilor care furnizeaza servicii directe beneficiarilor (personal de ingrijire/educare/suport social) in cazul serviciilor nou infiintate, precum si in cazul celor nou angajati in cadrul componentelor noi ale unor proiecte aflate in curs de implementare; nu sunt sustinute salarii pentru personalul administrativ si de management (ex. coordonator de proiect, director, contabil, sofer);
● co-finantare (pe o perioada de maxim 6 luni) pentru cheltuieli de intretinere a serviciilor noi si pentru componentele noi ale unor proiecte aflate in derulare;
● achizitia de suplimente nutritive pentru copii si batrani (respectiv lapte si derivate din lapte, vitamine, fructe, miere);
● cheltuieli pentru programe comunitare de educatie pentru sanatate adresate grupurilor din comunitati miniere sarace sau specialistilor in domeniul sanatatii, daca este nevoie;
● cheltuieli pentru programe de pregatire a personalului si a voluntarilor pentru asigurarea unui nivel minim al calitatii in furnizarea serviciilor;
● pregatire speciala a tinerilor peste 18 ani proveniti din centrele de plasament pentru crearea unor deprinderi/abilitati de a se orienta in viata;
● activitati de consiliere si reintegrare sociala si profesionala pentru tineri aflati in situatii de risc;
● cheltuieli pentru activitati legate de gasirea unui loc de munca (insotire, transport, cheltuieli de deplasare pentru participarea la interviuri si selectie de personal etc.);
● co-finantare pe o perioada limitata de timp (maxim 6 luni) pentru mentinerea intr-un mediu protejat (de exemplu, locuinte protejate) a tinerilor care au implinit varsta de 18 ani si au parasit centrele de plasament;
● elaborarea si multiplicarea materialelor informative si educationale;
● elaborarea si multiplicarea materialelor specifice necesare educatiei si informarii persoanelor sarace nestiutoare de carte;
● cheltuielile pentru organizarea voluntarilor (decontare diurne, comunicatii, transport - ex., decontarea abonamentelor lunare de transport in comun);
● cheltuielile de transport si diurna care sa permita accesul in comunitatile izolate, la nevoie;
● cheltuieli de promovare a rezultatelor proiectului (anunturi in presa, materiale de promovare, protocol de inchidere a proiectului) in limita a maxim 1% din valoarea grantului acordat;
● in conditii cu totul exceptionale, reglementate prin hotarari ale Consiliului Director, achizitionare de mijloace de transport (cand nu exista alta alternativa de transport mai avantajoasa din punct de vedere financiar).
3.3.6. Fondul nu finanteaza:
● construirea de noi cladiri, cumpararea sau inchirierea de cladiri sau alte spatii;
● achizitionarea de echipament de baza de birou pentru scopuri administrative (calculatoare, imprimante) pentru organizatiile intermediare, cum ar fi ONG-uri sau autoritati locale;
● costurile de functionare curenta pentru Agentii de Executare.
3.3.7. Solicitanti eligibili
Solicitanti eligibili sunt organizatii intermediare, potrivit <>Legii nr. 129/1998 , republicata, dupa cum urmeaza:
i) Organizatii neguvernamentale (persoane juridice de drept privat, fara scop lucrativ), care trebuie sa demonstreze ca:
● au capacitatea necesara pentru derularea proiectului (organizatia si/sau membrii echipei din proiect au cel putin un an experienta in furnizarea serviciilor sociale; echipa are competentele si abilitatile necesare; solicitantul poate pune la dispozitie documente referitoare la beneficiarii proiectelor sale din ultimul an);
● au capacitatea si dorinta de a consulta beneficiarii (pot pune la dispozitie documente referitoare la implicarea membrilor grupului tinta in elaborarea si implementarea proiectului);
● au bonitatea necesara si isi pot sustine cu dovezi calitatea muncii lor (se bucura de recunoastere ca furnizor de servicii sociale comunitare; demonstreaza ca au conditii de administrare a proiectului: sediu, echipamente, dotare adecvata);
● au capacitatea de a continua proiectul la sfarsitul finantarii de catre Fond (demonstreaza capacitatea de a acoperi cheltuielile curente ale proiectului prin acorduri scrise incheiate fie cu autoritatile locale, fie cu comunitatea care doreste mentinerea respectivului serviciu social).
ii) Autoritati ale administratiei publice locale aflate in raporturi contractuale de parteneriat cu organizatii neguvernamentale, care demonstreaza ca:
● au capacitatea necesara pentru derularea proiectului (membrii echipei din proiect au cel putin un an experienta in furnizarea serviciilor sociale; echipa are competentele si abilitatile necesare);
● consulta beneficiarii (pun la dispozitie documente referitoare la implicarea membrilor grupului tinta in elaborarea si implementarea proiectului);
● au conditii de administrare a proiectului (personal administrativ, sediu, echipamente, dotare adecvata);
● au capacitatea de a continua proiectul la sfarsitul finantarii de catre Fond (demonstreaza capacitatea de a acoperi cheltuielile curente ale proiectului).
Organizatiile neguvernamentale partenere vor trebui sa respecte conditiile si prevederile prezentului Manual.
Autoritatile administratiei publice locale pot fi reprezentate si prin servicii publice de asistenta sociala specializate din cadrul acestora pentru realizarea proiectului depus la Fond.
3.3.8. Contributia locala
Solicitantul (asa cum este definit mai sus) va trebui sa faca dovada angajamentului si interesului sau, printr-o contributie in bani si/sau in natura in valoare de cel putin 5% din suma ceruta de la Fond; contributia poate fi a ONG-ului, a autoritatii locale si a oricarui partener implicat in proiect.
3.3.9. Dosarul de solicitare a finantarii
Dosarul privind Proiectul trebuie sa cuprinda:
1) Formularul pentru cererea de finantare in limba romana, completat corespunzator pe formatul standard pus la dispozitie gratuit de catre Fond.
2) Alte anexe obligatorii a fi atasate la cererea de finantare in momentul inregistrarii la Fond:
(a) documente privind evaluarea initiala a nevoilor grupului dezavantajat (proces verbal al intalnirii cu beneficiarii, lista participantilor la intalnire, completata cu numele si semnaturile acestora);
(b) acordul sau acordurile de parteneriat;
(c) documente privind evaluarea capacitatii organizatiei intermediare (formularul completat, raport de activitate, Curriculum Vitae ale principalilor membri ai echipei de implementare a proiectului);
(d) instrument de evaluare periodica a satisfactiei beneficiarilor (ex., chestionar).
(Acestea vor fi completate in conformitate cu formularele standard emise de Fond).
3) Documentele legale necesare (completate conform formularului pentru cerere de finantare si altor proceduri operationale elaborate de Fond).
3.3.10. Administrarea proiectului
In cazul proiectelor de servicii sociale comunitare, Agentul de Executare este organizatia intermediara definita prin <>Legea nr. 129/1998 , republicata, si care indeplineste conditiile si prevederile prezentului Manual.
3.3.11. Durata de implementare a proiectului
Perioada de realizare a unui proiect este estimata la 12 luni calendaristice de la data semnarii Acordului de grant.
4. CICLUL PROIECTELOR
In activitatea de finantare a proiectelor, Fondul desfasoara o serie de activitati, ordonate dupa cum urmeaza:
1) informeaza si comunica in mod eficient cu beneficiarii si factorii interesati;
2) furnizeaza servicii de facilitare pentru unele din comunitatile miniere;
3) organizeaza evaluarea si selectia proiectelor si aproba cererile de finantare;
4) instruieste reprezentantii beneficiarilor de grant/organizatiilor intermediare cu privire la regulile si modalitatile de realizare a proiectelor;
5) incheie Acordul de grant cu reprezentantii persoanelor juridice solicitante;
6) monitorizeaza, supervizeaza si evalueaza realizarea proiectelor;
7) evalueaza indeplinirea conditiilor din Acordul de grant, pe baza raportului final al supervizorului de proiect din partea Fondului.
4.1. Completarea Cererii de finantare. Inregistrare
4.1.1. Cererile de finantare se primesc din partea solicitantilor eligibili, asa cum sunt definiti in prezentul Manual, pentru fiecare categorie de proiecte, pentru fiecare runda de competitie anuntata de catre Fond pana la data limita precizata. Fondul organizeaza competitii pentru finantari conform strategiei anuale stabilite de Consiliul Director avand in vedere orientarea cu precadere spre localitatile din planul de restructurare a sectorului minier (subliste conform art. 2.1.). Fondul va anunta termenele limita de depunere a proiectelor si conditiile de finantare pentru fiecare runda de finantare. Cererile de finantare depuse primesc un numar de inregistrare si intra in competitie pentru a fi selectionate.
Personalul Fondului ofera informatii suplimentare pentru elaborarea dosarelor de finantare celor care solicita sprijin.
4.1.2. Pentru formularea unei cereri de finantare, potentialii beneficiari trebuie sa solicite, sa completeze si sa depuna la Fond un Proiect care cuprinde, dupa caz: formularul standard de cerere de finantare, planul de afaceri, date tehnice precum si alte documente solicitate. Acestea se distribuie direct potentialilor beneficiari la sediul Fondului sau prin posta, in urma solicitarilor membrilor comunitatii miniere.
Toate documentele care intra in dosarul de finantare vor fi completate conform cerintelor Fondului si vor contine formularele standard corespunzatoare fiecarei categorii de proiect: mica infrastructura, activitati generatoare de venit, servicii sociale comunitare.
4.1.3. Formularul de cerere de finantare corespunzator fiecarei categorii de proiect in parte cuprinde informatii necesare pentru aprecierea:
- nevoii comunitare si oportunitatii proiectului;
- tipurilor si numarului de beneficiari;
- obiectivelor si tipului de proiect solicitat;
- costului estimat al proiectului;
- capacitatii Agentului de Executare de realizare a proiectului;
- participarii beneficiarilor la alegerea, elaborarea si implementarea proiectului;
- capacitatii de intretinere ulterioara a rezultatelor proiectului;
- capacitatii de a proba ca vor fi luate masuri de protejare a obiectivului realizat (ex.: in cazul proiectelor de mica infrastructura rurala - drumuri, limitarea vitezei, a tonajului, impunerea unor taxe, etc. pentru autovehicule care vor utiliza drumul);
- impactul asupra mediului.
4.1.4. La depunerea dosarelor de finantare la Fond, solicitantii prezinta: cererea de finantare completata, procesele-verbale ale intrunirilor comunitare, listele de participanti, documentele de constituire, dovezi ale contributiei locale, planul de intretinere, rapoarte ale facilitatorilor (in cazul comunitatilor facilitate) si orice alte documente cerute in mod expres in formularul de cerere de finantare. Un exemplar al dosarului de finantare este transmis la Fond si un exemplar va fi pastrata de comunitate.
4.1.5. Dupa primirea cererilor de finantare de catre Fond si inregistrarea acestora, compartimentele de specialitate verifica dosarul pentru a se asigura ca au fost depuse toate actele si formularele si ca acesta corespunde criteriilor generale de eligibilitate conform art. 2.2.
4.1.6. Daca nu sunt indeplinite criteriile de eligibilitate, cererea de finantare este respinsa. Solicitantilor li se comunica motivele respingerii in circa 2 luni de la termenul limita de depunere a cererilor de finantare.
4.1.7. Cererile de finantare complete din punctul de vedere al documentelor care compun dosarul si care intrunesc criteriile de eligibilitate sunt trecute in faza urmatoare a competitiei, respectiv evaluare de birou, in conformitate cu criteriile de evaluare ale Fondului.
4.1.8. Toate operatiile efectuate si rezolutiile aferente unei cereri de finantare sunt inregistrate in Sistemul de Management al Informatiei, imediat dupa efectuarea lor, in toate etapele ciclului proiectului, incepand de la inregistrare.
4.2. Evaluarea
Evaluarea cererilor de finantare se face in doua etape:
● evaluare de birou, pe baza documentelor prezentate de solicitant;
● evaluare pe teren (la fata locului).
Evaluarea urmareste oportunitatea si fezabilitatea din punct de vedere tehnic, analiza economica, soliditatea financiara, evaluarea institutionala a Agentilor de Executare, participarea comunitatii miniere sau a beneficiarilor, durabilitatea proiectului la incetarea finantarii de catre Fond si problemele de mediu (dupa caz).
4.2.1. Evaluarea de birou
4.2.1.1. Pe baza documentelor prezentate in dosarul cererii de finantare se face evaluarea de birou a propunerii de catre un evaluator.
4.2.1.2. Fiecare cerere de finantare obtine un punctaj in functie de criteriile si ponderile mentionate in prezentul Manual si o recomandare/rezolutie pentru urmatoarea etapa de evaluare, dupa cum urmeaza:
- recomandat pentru evaluare pe teren;
- respins la evaluarea de birou.
4.2.1.3. In timpul evaluarii de birou, evaluatorii pot solicita informatii si clarificari suplimentare pentru o apreciere corecta si completa a proiectului, cu incadrarea in termenul limita stabilit de Fond pentru evaluarea de birou a rundei respective (termen care va fi comunicat solicitantilor).
4.2.1.4. Evaluarea pe teren se face numai pentru cererile de finantare care au intrunit un punctaj mai mare sau egal cu nota 6 (sase) din 10 (zece) in urma evaluarii de birou si care sunt recomandate pentru evaluarea pe teren.
4.2.2. Evaluarea pe teren
4.2.2.1. Dupa ce trece de evaluarea de birou, cererea de finantare se inmaneaza unui evaluator care se deplaseaza pe teren, pentru a aprecia si nota consistenta si calitatea proiectului si pentru a verifica conformitatea datelor mentionate in cerere cu realitatea. Evaluatorului i se poate alatura, pentru evaluarea pe teren, facilitatorul, in cazul in care proiectul a fost facilitat, precum si partenerii care s-au angajat (conform documentelor anexate la dosarul de finantare) la realizarea proiectului transmis la Fond.
4.2.2.2. Fondul anunta din timp efectuarea vizitei pe teren pentru a asigura prezenta factorilor implicati.
4.2.2.3. Principalele obiective ale evaluarii pe teren sunt de a verifica urmatoarele:
● proiectul reprezinta o prioritate pentru comunitatea miniera si este oportun;
● comunitatea miniera/grupul productiv provenit din comunitatea miniera/organizatia intermediara este pregatit si si-a planificat modalitatile de atingere a obiectivelor;
● exista dovada participarii si a contributiei beneficiarilor;
● proiectul este realizabil din punct de vedere tehnico-economic
4.2.2.4. Evaluarea pe teren consta din urmatoarele actiuni:
● verificarea indeplinirii conditiilor de eligibilitate de catre beneficiari;
● identificarea beneficiilor aduse comunitatii si verificarea oportunitatii proiectului;
● determinarea gradului in care proiectul satisface o nevoie prioritara a beneficiarilor;
● verificarea capacitatii Agentului de Executare de realizare a proiectului;
● obtinerea si verificarea dovezilor asupra participarii comunitatii/beneficiarilor la elaborarea proiectului;
● verificarea optiunilor tehnice existente in solutionarea problemei;
● evaluarea complexitatii proiectului;
● evaluarea modului in care solutia tehnica raspunde cerintelor legate de protectia mediului;
● verificarea datelor tehnice, a planurilor si masuratorilor, descrierea detaliata a activitatilor si costurilor acestora;
● comunicarea conditiilor Fondului potentialilor beneficiari si partenerilor acestora;
● verificarea faptului ca Agentul de Executare reprezinta beneficiarii/comunitatea;
● identificarea, impreuna cu reprezentantii comunitatii, a riscurilor care pot sa apara in timpul executarii proiectului si incadrarea lor in categoriile de risc;
● stabilirea de masuri pentru minimizarea riscurilor identificate.
4.2.2.5. Evaluarea pe teren are un caracter obiectiv si participativ. Evaluatorul verifica impreuna cu Agentul de Executare indeplinirea conditiilor, face propuneri de imbunatatire in timpul evaluarii in teren si sprijina comunitatea in cresterea gradului de participare la implementarea proiectului.
4.2.2.6. Analiza economica a proiectului consta in aprecierea costurilor si beneficiilor pentru toate proiectele ale caror beneficii sunt masurabile. Acolo unde acestea nu pot fi cuantificate, se foloseste rentabilitatea si analiza celor mai mici costuri. Este de asemenea urmarita incadrarea costurilor in total buget si pe linii bugetare si se analizeaza estimarea contributiei comunitatii sau/si a Agentului de Executare. Pentru a face observatii si constatari comparabile si valabile in timp evaluatorul ajuta comunitatea sa transpuna bugetul proiectului, pe total si in structura sa pe linii de buget, in dolari SUA, in situatia in care nu este astfel prezentat la Fond.
4.2.2.7. Nivelul asteptat al contributiei comunitatii (in bani sau in natura) pe tip de proiect este urmatorul:
a. lucrari de mica infrastructura - cel putin 10% din suma solicitata de la Fond;
b. servicii sociale comunitare - cel putin 5% din suma solicitata de la Fond;
c. activitati generatoare de venit - cel putin 15% din suma solicitata de la Fond.
4.2.2.8. Pe baza procedurilor urmate, a observatiilor si constatarilor sale, a formularului de evaluare completat, evaluatorul face un raport al celor constatate pe teren. In acesta vor fi descrise: verificarea criteriilor de eligibilitate, soliditatea tehnica a proiectului, participarea beneficiarilor, beneficiile aduse comunitatii, capacitatea de implementare, soliditatea economica si financiara, durabilitatea proiectului la incetarea finantarii din partea Fondului, aspecte ce vizeaza protectia mediului si alte informatii relevante. Fiecare raport de evaluare contine separat si explicit o recomandare a evaluatorului de teren privind propunerea sau respingerea de la finantare, precum si evidentierea gradului de risc care poate aparea in implementarea proiectului, dupa cum urmeaza:


┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ │ Grad de risc │
│ Criterii ├───────────┬──────┬────┬──────────┤
│ │Foarte mare│ Mare │Mic │Neglijabil│
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼──────┼────┼──────────┤
│Capacitatea comunitatii miniere de a │ │ │ │ │
│realiza proiectul si capitalul social │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼──────┼────┼──────────┤
│Calitatea tehnica a proiectului si raportul│ │ │ │ │
│calitate/pret │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼──────┼────┼──────────┤
│Intretinerea obiectivului dupa incheierea │ │ │ │ │
│finantarii de la Fond │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼──────┼────┼──────────┤
│Impactul asupra mediului │ │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────┴───────────┴──────┴────┴──────────┘


4.2.2.9. In cadrul proiectelor de servicii sociale comunitate si activitatilor generatoare de venit care au o componenta importanta de infrastructura (ca valoare si grad de complexitate) aceasta poate fi evaluata separat de un specialist (inginer constructor, colaborator in cadrul compartimentului infrastructura).
4.2.2.10. Abordarea in detaliu a componentelor evaluarii si a rolului evaluatorului sunt descrise in Regulamentul de evaluare.
4.2.2.11. Proiectele care intrunesc un punctaj mai mare sau egal cu 6 (sase) din 10 (zece) dupa evaluarea pe teren sunt incluse pe lista proiectelor care trec in faza urmatoare de analiza si ierarhizare.
4.2.2.12. Evaluatorul care a realizat evaluarea pe teren nu poate sa fie implicat in activitatea de supervizare a acelor proiecte pe care le-a evaluat pe teren.
4.2.2.13. Coordonarea si urmarirea procesului de evaluare a cererilor de finantare primite de Fond este realizata de coordonatorul/monitorul compartimentului de specialitate.
4.3. Aprobarea proiectelor
4.3.1. In baza rezultatelor evaluarilor pe teren inregistrate in baza de date si a rapoartelor de evaluare, coordonatorul/monitorul de specialitate face o ierarhizare a proiectelor in functie de notele obtinute si de riscurile mentionate si le inainteaza Conducerii impreuna cu decizia pentru fiecare proiect in parte. Conducerea executiva analizeaza propunerea si o recomanda spre analiza subcomitetelor de lucru ale Consiliului Director.
4.3.2. Subcomitetul este format din 3 persoane, membri ai Consiliului Director, care se intrunesc pentru a evalua proiectele recomandate pentru finantare.
4.3.3. MEC prin AND va putea numi prin decizie, pentru toata durata procesului de aprobare a cererilor de finantare depuse in cadrul SDSCM, un reprezentant care sa participe, cu rol consultativ, la sedintele subcomitetului, pentru a sprijini membrii subcomitetului sa evalueze mai bine proiectele, in concordanta cu prioritatile strategiei miniere.
4.3.4. Fiecare membru al subcomitetului va exprima in scris optiunea pentru fiecare proiect in parte: aprobat, respins sau amanat. Procesul verbal al sedintei de evaluare al subcomitetului va cuprinde recomandarea pentru Consiliul Director cu privire la situatia tuturor proiectelor din runda respectiva de competitie, grupate, dupa caz, pe categoriile urmatoare:
● proiecte recomandate pentru finantare;
● proiecte amanate pentru reanalizare in runda urmatoare de competitie;
● proiecte respinse dupa evaluarea pe teren;
● proiecte respinse dupa evaluarea de birou.
4.3.5. Hotararea privind aprobarea proiectelor care vor fi finantate este luata de Consiliul Director tinand seama si de fondurile aprobate pentru respectiva runda de competitie. De la momentul depunerii Cererilor de finantare si pana la adoptarea Hotararii Consiliul Director al FRDS privind aprobarea spre finantare a Proiectelor, toate informatiile cu privire la stadiul evaluarii acestora sunt confidentiale, exceptie facand cazurile prevazute la art. 4.1.6.
In conditiile in care valoarea granturilor proiectelor finantabile (care au intrunit un punctaj satisfacator) depaseste volumul fondurilor disponibile, Fondul poate folosi criterii de clasificare suplimentare, ex.: subliste de localitati pe care FRDS sa le finanteze cu precadere, incluse in planul de restructurare al Ministerului Economiei si Comertului, transmise de Agentie catre Fond, coeficient de deprivare calculat in functie de numarul criteriilor de eligibilitate indeplinite (conform art. 2.2.1.2) de comunitatea miniera beneficiara, numarul beneficiarilor directi etc.
4.3.6. Dupa sedinta Consiliului Director in care s-a hotarat lista proiectelor aprobate in runda respectiva, compartimentul de specialitate trimite tuturor solicitantilor scrisori cu confirmare de primire pentru informarea acestora asupra rezultatelor evaluarii proiectelor, in termen de 10 de zile lucratoare. In cazul proiectelor care nu au fost aprobate, scrisoarea contine si principalele motive ale amanarii sau respingerii.
4.4. Instruirea reprezentantilor beneficiarilor de grant/organizatiilor intermediare
Dupa aprobarea proiectelor, reprezentantii beneficiarilor sunt pregatiti in cadrul unui program de instruire organizat de Fond prin instructorii sai (personal FRDS si/sau colaboratori-consultanti individuali) in mai multe etape, astfel:
(1) inaintea semnarii Acordului de grant si inceperii activitatilor, acestia participa la un curs de initiere in privinta procedurilor si regulilor de implementare a proiectelor din punct de vedere financiar si al achizitiilor de bunuri, lucrari si servicii. Un accent deosebit se acorda caracterului participativ in realizarea proiectului si abilitatilor de comunicare si coordonare de care au nevoie membrii CCP;
(2) in timpul implementarii, Fondul organizeaza seminarii de lucru cu reprezentanti ai beneficiarilor, contractorii acestora pentru proiecte si reprezentanti ai autoritatilor locale, pentru a transfera cunostinte si abilitati specifice fiecarui tip de proiect, adaptate nevoilor comunitatilor, asigurand, in acelasi timp, invatarea prin schimb de experienta intre reprezentantii diverselor comunitati miniere;
(3) inainte de inchiderea proiectului, beneficiarii participa la un seminar de lucru pentru a invata sa dezvolte mecanisme de mentinere a rezultatelor proiectului, atat din punct de vedere tehnic, cat si managerial.
4.5. Incheierea Acordului de Grant
4.5.1. Un Acord de grant in forma scrisa se incheie intre Fond, reprezentat de Directorul Executiv si reprezentantii Agentului de Executare. Acordul de grant se semneaza (in doua exemplare) dupa ce partile au lamurit pe deplin continutul si intelesul clauzelor si oricaror prevederi inscrise. Un exemplar este pastrat de catre Agentul de Executare si un exemplar este pastrat de catre Fond.
In pregatirea semnarii Acordului de grant Fondul pune la dispozitia reprezentantilor Agentului de Executare toate manualele si ghidurile pregatite prin grija Fondului si necesare bunei executari a proiectelor aprobate.
4.5.2. Agentul de Executare va utiliza sumele grantului numai pentru realizarea proiectului. In cazul utilizarii sumelor grantului in alte scopuri decat pentru realizarea proiectului si incalcarii prevederilor Acordului de grant de catre Agentul de Executare, sumele din grant vor fi recuperate de catre Fond, conform legislatiei romane in vigoare, de la Agentul de Executare sau in cazul dizolvarii acestuia, de la persoanele fizice responsabile, iar finantarea proiectului va fi oprita.
4.5.3. Plata grantului catre Agentul de Executare se face in transele stabilite in Acordul de grant la cursul dolarului din ziua efectuarii licitatiei valutare de catre Fond.
4.5.4. Acordul de grant si contractele dintre beneficiarii grantului si terti furnizori si prestatori de servicii se incheie in forma scrisa si constituie titluri executorii.
4.5.5. Pe bunurile rezultate din executarea contractelor, furnizorii, antreprenorii si prestatorii de servicii au obligatia de a aplica la vedere emblema si celelalte semne distinctive ale Fondului, stabilite prin reglementarile acestuia.
4.6. Lansarea proiectului
4.6.1. Agentul de Executare stabileste de comun acord cu Fondul, data lansarii publice a proiectului. Lansarea proiectului va fi anuntata in cel putin trei locuri publice: primarie, scoala, biserica, centru comunitar sau panoul de afisaj al asociatiei de proprietari/chiriasi, iar Agentul de Executare va intreprinde activitatile necesare organizarii unei participari cat mai largi a beneficiarilor.
4.6.2. La lansare pot fi de fata Agentul de Executare, membrii comunitatii miniere, un reprezentant al Fondului delegat de conducerea executiva, reprezentanti ai administratiei publice locale, precum si alti locuitori din vecinatate (in masura posibilitatilor).
4.7. Executarea proiectelor
4.7.1. Agentul de Executare este responsabil de organizarea si conducerea proiectului, de gestiunea fondurilor, de informarea beneficiarilor, de activitatea de achizitii de bunuri, lucrari si servicii si de mobilizarea comunitatii miniere la realizarea contributiei, in conformitate cu procedurile din Manualul comunitatii si normele legale specifice.
4.7.2. Agentul de Executare va raporta periodic catre Fond modul in care se realizeaza proiectul, furnizand informatii asupra stadiului fizic al lucrarilor, aportului contributiei si cheltuielilor efectuate in scopul executarii proiectului.
4.7.3. Comitetul de Conducere a Proiectului, in cazul comunitatilor miniere care realizeaza proiecte de mica infrastructura, organizeaza si conduce contabilitatea drepturilor si obligatiilor patrimoniale in partida simpla, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.
4.7.4. Fondurile puse la dispozitie de Fond pentru finantarea proiectului aprobat, precum si toate operatiunile cu aceste fonduri sunt evidentiate intr-un cont separat, cu dobanda la vedere. Agentul de Executare afiseaza situatia fondurilor primite si cheltuite intr-un loc vizibil din comunitate.
4.8. Monitorizarea locala
Monitorizarea, prin supervizori locali, reprezinta o activitate interna a proiectului, contractata si inclusa in costul acestuia, care urmareste asigurarea si controlul calitatii proiectului in toate etapele de executie. In cazul unui proiect de infrastructura, supervizorul local angajat de comunitatea miniera este inspectorul de santier. Fondul poate oferi la cererea Agentului de executare informatii din Baza sa de date, cu privire la furnizorii eligibili si calificati (persoane fizice sau juridice) care au livrat bunuri sau au efectuat servicii sau lucrari pentru alti beneficiari si care sunt recomandati pentru a fi invitati in procesul de selectie (achizitii).
Contractorii beneficiarilor au obligatia de a-si insusi si respecta reglementarile specifice FRDS aplicabile finantarilor acordate de Fond.
4.9. Supervizarea
Fiecare proiect aprobat este supravegheat in timpul executarii de un supervizor desemnat de Fond. Vizitele de supervizare pe teren ale supervizorului se desfasoara periodic, in fazele importante ale realizarii proiectului, in functie de categoria de proiect, de activitatile planificate si obligatoriu inaintea eliberarii urmatoarei transe de catre Fond, in baza cererii Agentului de Executare. Supervizorul nu poate fi aceeasi persoana cu evaluatorul de teren al proiectului respectiv.
4.9.1. Supervizorul verifica si controleaza in ce masura, cum si cand s-au realizat, cantitativ si calitativ, obiectivele proiectului si, in acelasi timp, acorda asistenta tehnica comunitatii miniere sau Agentului de Executare, de cate ori este nevoie, in scopul imbunatatirii calitatii activitatilor depuse si cresterii capacitatii locale de organizare.
4.9.2. Supervizorul urmareste, controleaza, acorda asistenta tehnica si stabileste masuri de remediere in urmatoarele aspecte:
● participarea comunitatii miniere la realizarea contributiei si colaborarea CCP cu grupul de initiativa si restul comunitatii;
● verificarea proiectului tehnic de catre supervizor inainte ca Agentul de Executare sa efectueze plata pentru acest proiect (in cazul proiectelor de infrastructura);
● stadiul de realizare a proiectului din punct de vedere fizic si al obiectivelor atinse, in comparatie cu graficul de lucrari;
● calitatea operatiunilor executate, pe faze de realizare a lucrarii si a obiectivului final;
● modul de executare a contractelor incheiate de Agentul de Executare cu diferiti furnizori;
● gradul si modul in care se depune contributia comunitatii miniere in bani sau in natura;
● managementul proiectului si respectarea procedurilor de efectuare a achizitiilor de bunuri, lucrari si servicii;
● gestiunea financiara si contabilitatea proiectului;
● constituirea comitetului de intretinere si a fondurilor necesare pentru cheltuieli de exploatare si intretinere, reparatii;
● informarea contractorilor Agentilor de executare privind procedurile financiar-contabile si de achizitii specifice Fondului;
● indrumarea comunitatii si Agentului de Executare in toate eforturile acestora de a realiza cu succes proiectul, cu respectarea procedurilor Fondului;
● respectarea normelor de protectie a mediului.
4.9.3. Cu ocazia vizitelor de supervizare, supervizorul Fondului verifica indeplinirea masurilor stabilite la vizitele anterioare. El verifica registrele, devizele, facturile, chitantele in original si alte documente de evidenta primara.
Pentru asigurarea transparentei, la sfarsitul vizitei, supervizorul intocmeste o nota/minuta/proces-verbal care va cuprinde concluziile preliminare ale vizitei si toate recomandarile necesare (unde este cazul). Un exemplar al documentului este pus la dispozitia Agentului de Executare, care semneaza pentru luare la cunostinta, impreuna cu supervizorul local, dupa caz.
In conditiile constatarii unor deficiente care prin natura lor pot afecta derularea proiectului supervizorul va solicita recomandarea compartimentelor de specialitate si dupa obtinerii acesteia va intocmi nota/minuta/procesul-verbal pe care-l va transmite Agentului de executare, prin scrisoare cu confirmare de primire.
In termen de 5 zile de la efectuarea vizitei de supervizare, supervizorul intocmeste raportul de supervizare (incluzand si un raport financiar, pentru ca proiectului sa i se poata aloca in continuare sumele prevazute), care contine date concrete privind stadiul proiectului si modul de utilizare a sumelor grantului, date rezultate din vizitele la fata locului si din verificarea documentelor relevante aferente proiectului respectiv, precum si recomandari privind continuarea si dupa caz, imbunatatirea activitatii proiectului. Supervizorii identifica nevoile Agentilor de Executare legate de asigurarea mai bunei administrari a proiectului, comunica aceste informatii compartimentului de specialitate al Fondului si recomanda, dupa caz, eliberarea urmatoarei transe.
4.9.4. In cazul proiectelor de servicii sociale comunitare si activitati generatoare de venit care au o componenta importanta de infrastructura (ca valoare si grad de complexitate), aceasta poate fi supervizata separat de un specialist (inginer constructor, colaborator in cadrul compartimentului infrastructura).
4.9.5. Coordonarea si controlul procesului de supervizare a proiectelor sunt efectuate de coordonatorul/monitorul de specialitate corespunzator fiecarei categorii de proiect in parte.
4.10. Evaluarea de impact asupra mediului
4.10.1. O preocupare majora a Fondului este asigurarea ca acest impact sa nu conduca la degradarea mediului. Proiectele cu o componenta de mica infrastructura pot avea efect negativ asupra mediului, dar pe de alta parte, se admite ca infrastructura sociala si economica imbunatatita conduce la efecte pozitive asupra mediului, stiut fiind ca acele comunitati cu un nivel mai ridicat de dotare au comportamente si practici mai putin daunatoare mediului decat cele sarace, care nu constientizeaza aceste aspecte.
4.10.2. Doi factori sunt de succes in a se asigura ca Fondul nu sustine interventii care produc daune mediului:
(a) Proiectele care includ lucrari de mica infrastructura necesita, pentru obtinerea autorizatiei de construire, avizul inspectoratelor judetene pentru protectia mediului (IJPM) prin una dintre agentiile locale din teritoriu. Avizul eliberat dovedeste ca proiectul este in concordanta cu legislatia, normele si standardele in domeniul protectiei mediului.
(b) Fondul finanteaza numai proiecte de infrastructura la scara mica, cu un impact redus asupra mediului. Chiar si in aceste conditii, in timpul evaluarii si supervizarii, problematica mediului este verificata si monitorizata constant.
4.11. Modificari ulterioare ale termenilor Acordului de Grant
Agentii de Executare au obligatia ca in realizarea proiectului sa urmareasca cu maxima atentie executia bugetara a proiectului, atat pe total, cat si pe linii de buget si cheltuieli eligibile aprobate. Orice modificare in cadrul proiectelor finantate de Fond se va efectua numai cu acordul ambelor parti, respectiv Fond si Agent de Executare. Fondul va aproba numai acele modificari care nu schimba substantial proiectul.
Modificari ale termenelor si conditiilor Acordului de grant pot interveni in urmatoarele situatii:
(1) Modificari ale valorilor aprobate, in limita bugetului, intre linii bugetare ale proiectului.
(2) Modificari ale valorii grantului:
(a) prin anticipari de depasiri ale valorii grantului;
(b) prin realizare de economii.
(3) Modificari ale graficului de realizare in sensul prelungirii perioadei de executare a proiectului.
4.11.1. (1) Modificari ale valorilor aprobate, in limita bugetului, intre linii bugetare ale proiectului.
4.11.1.1. In situatii bine justificate, la solicitarea Agentului de Executare, cu avizul prealabil al supervizorului si cu aprobarea coordonatorului/monitorului de specialitate, Fondul poate accepta transferuri de la o linie bugetara la alta.
4.11.1.2. In situatiile de mai sus, inainte de eliberarea ultimei transe de bani din bugetul aprobat initial, se intocmeste un buget rectificat care reflecta modificarile admise de catre Fond, in structura pe linii bugetare. Bugetul astfel rectificat face obiectul incheierii unui Act aditional la Acordul de grant.
4.11.2. (2) Modificari ale valorii grantului
4.11.2.1. Agentul de Executare poate, in cazuri justificate si pe baza de documente, sa solicite o crestere de pana la 5% fata de valoarea grantului aprobat initial de Fond, dar care (impreuna cu grantul aprobat initial) nu depaseste limita maxima a grantului stabilita pentru categoria respectiva de proiect. Aceasta solicitare va fi acceptata daca Agentul de Executare va prezenta si dovada majorarii corespunzatoare a contributiei sale la acest proiect. Directorul Executiv al Fondului, in baza fundamentarilor avizate de coordonatorul/monitorul de specialitate, analizeaza solicitarea si propunerea acestuia si decide aprobarea sau dupa caz, respingerea cererii adresate de Agentul de Executare. In cazul aprobarii cererii se va incheia un Act aditional la Acordul de grant, care va fi semnat de Directorul executiv din partea Fondului si de reprezentantii Agentului de Executare.
4.11.2.2. In cazul unei cresteri mai mari de 5% fata de valoarea grantului aprobat, precum si pentru orice crestere peste limita maxima a grantului stabilita pentru fiecare categorie de proiect, solicitarea de majorare a grantului adresata de Agentul de Executare si insotita de justificari si documente corespunzatoare, inclusiv cele privind majorarea contributiei sale la proiect, fundamentata si sustinuta de coordonatorul/monitorul de specialitate, este avizata de catre Directorul Executiv si propusa analizei si aprobarii Consiliului Director al Fondului. In cazul aprobarii cererii se va incheia un Act aditional la Acordul de grant, care va fi semnat din partea Fondului de Directorul executiv si de reprezentantii Agentului de Executare.
4.11.2.3. In situatia in care beneficiarii finantarii reusesc sa faca economii din grant, fara sa fie afectata calitatea executarii lucrarilor din proiect, acestia pot sa solicite utilizarea acestor sume, care pot fi folosite pentru posibile imbunatatiri, extinderi si dezvoltari ale proiectului. Este interzisa utilizarea economiilor pentru acoperirea cheltuielilor curente sau de exploatare.
La solicitarea Agentului de Executare, insotita de documentatia necesara, Fondul poate aproba utilizarea economiilor in scopurile si conditiile mentionate, dupa cum urmeaza:
● Pentru economiile de pana la 5% din valoarea grantului - la recomandarea supervizorului, cu aprobarea coordonatorului/monitorului de specialitate;
● Pentru economiile intre 5%-10% din valoarea grantului - cu aprobarea Directorului Executiv, bazata pe recomandarea supervizorului si cu avizul coordonatorului/monitorului de specialitate;
● Pentru economiile ce depasesc 10% din valoarea grantului - cu aprobarea Consiliului Director, la propunerea Directorului Executiv, bazata pe recomandarea supervizorului si pe avizul coordonatorului/monitorului de specialitate.
Dupa acordarea acestei aprobari se incheie un Act aditional care va fi semnat de reprezentantii Agentului de Executare si de catre Directorul Executiv al Fondului.
4.11.2.4. Sumele din grant ramase neutilizate dupa finalizarea proiectului, inclusiv dupa utilizarea economiilor, vor fi returnate de Agentul de Executare Fondului, in contul si la banca indicate de Fond, in termen de 30 de zile de la notificarea de catre supervizor. Proiectul va fi declarat inchis numai dupa ce comunitatea demonstreaza folosirea economiilor in scopul pentru care au fost aprobate de Fond si formalitatile de inchidere au fost indeplinite.
4.11.3. (3) Modificari ale graficului de realizare
4.11.3.1. Prelungirea perioadei de realizare a proiectului de pana la 30% din timpul de implementare estimat, datorata unor situatii neasteptate, independente de vointa reprezentantilor beneficiarilor (cum ar fi: conditii climaterice deosebite, intarzieri justificate in livrarea unor bunuri, lucrari sau servicii si altele asemenea), solicitata de Agentul de Executare si sustinuta de coordonatorul/monitorul de specialitate, este supusa analizei si aprobarii Directorului Executiv al Fondului.
4.11.3.2. Prelungirea perioadei de realizare a proiectului care depaseste 30% din durata estimata, solicitata de Agentul de Executare si sustinuta de coordonatorul de specialitate, este avizata si propusa de catre Directorul Executiv, analizei si aprobarii Consiliului Director.
4.11.3.3. Decizia Directorului Executiv sau hotararea Consiliului Director de aprobare a solicitarii modifica prevederile Acordului de grant. Pe baza celor mai sus mentionate, coordonatorul/monitorul de specialitate pregateste, cu consultarea reprezentantilor beneficiarilor, un Act aditional la Acordul de grant care este semnat de reprezentantii beneficiarilor si, respectiv, de Directorul Executiv al Fondului.
4.11.3.4. In cazul respingerii solicitarilor de modificare a valorii grantului si, respectiv, a graficului de realizare a proiectului, Fondul notifica in scris reprezentantilor beneficiarilor decizia sa in timpul perioadei de suspendare a executiei proiectului. Atat decizia, cat si motivele acesteia, vor fi consemnate in aceasta scrisoare.
4.12. Inchiderea proiectului
4.12.1. Proiectele sunt considerate terminate daca obiectivele convenite au fost atinse si au fost puse in functiune sau date in folosinta, dupa caz.
4.12.2. Proiectele sunt considerate inchise daca au fost terminate in mod corespunzator, daca au fost justificate cu acte doveditoare toate sumele primite de la Fond si daca s-au indeplinit toate formalitatile de inchidere.
4.12.3. Supervizorul intocmeste si preda la Fond un raport final care vizeaza urmatoarele aspecte: obiectivele proiectului au fost realizate conform Acordului de grant si cu respectarea standardelor de calitate si de protectie a mediului; toate sumele acordate au fost utilizate conform destinatiilor convenite prin Acordul de grant, iar eventualele sume ramase necheltuite au fost returnate Fondului; proprietatea asupra obiectivului a fost transferata conform prevederilor legale.
4.12.4. Inchiderea presupune trei stadii diferite: fizic, financiar si juridic.
4.12.4.1. Inchiderea fizica are loc printr-o receptie a lucrarilor la fata locului, la care participa Agentul de Executare, supervizorul local, contractorul (cel cu care a fost incheiat contractul de prestare a serviciilor/executie a lucrarilor) si supervizorul Fondului. Sunt verificate conditiile de calitate si orice obiectiv neatins poate atrage amanarea inchiderii. Daca se constata deficiente, contractorul va remedia aceste aspecte in cel mai scurt timp posibil. Urmatoarea vizita este programata si convenita de catre toate partile implicate in receptia lucrarii, iar contractorul va fi obligat sa suporte cheltuielile pentru o noua vizita de receptie din propriile resurse. Procesul verbal de predare-primire se semneaza dupa atingerea obiectivelor fixate. In procesul-verbal se mentioneaza, o data in plus, garantiile pe care contractorul le-a oferit la incheierea contractului.
Inchiderea proiectului din punct de vedere financiar-administrativ implica:
● revizuirea si actualizarea planului detaliat al activitatilor de intretinere/planului de afaceri- si a bugetului necesar cheltuielilor curente si de exploatare, cu mentionarea surselor (buget local, contributii ale cetatenilor, tarife si taxe locale, donatii);
● returnarea sumelor ramase in contul de grant si in "casa", inclusiv diferentele favorabile dintre dobanzi si comisionul aferent grantului;
● transmiterea copiilor dupa: extrasul de cont cu sold la zi 0 (zero) si registrul jurnal de incasari si plati in completare (de la ultima transa).
Inchiderea din punct de vedere juridic. Conform prevederilor <>Legii nr. 129/1998 , republicata, cu ocazia inchiderii proiectului, proprietatea va fi transferata beneficiarilor, autoritatilor locale sau organizatiilor intermediare in cazul in care acestea preiau responsabilitatea intretinerii proiectului. Un reprezentant al Agentului de Executare, supervizorul din partea Fondului si reprezentantul comitetului de intretinere semneaza procesul-verbal de inchidere. Procesul-verbal de inchidere va fi contrasemnat de coordonatorul/monitorul de specialitate.
4.12.4.2. Inchiderea proiectului va fi anuntata in cel putin trei locuri publice: primarie, scoala, biserica, centru comunitar sau panoul de afisaj al asociatiei de proprietari/chiriasi, iar Agentul de Executare va intreprinde activitatile necesare organizarii unei conferinte de presa.
5. GESTIUNEA FINANCIARA
5.1. Reguli si proceduri pentru eliberarea fondurilor
A. Pentru fondurile acordate de BIRD pentru SDSCM
5.1.1. Pentru disponibilizarea sumelor solicitate de FRDS pentru SDSCM, vor fi inaintate "Solicitari de tragere" catre UIP-ANDIPRZM pentru alimentarea contului special in dolari SUA.
1. Sumele disponibilizate in contul special pentru SDSCM aferente granturilor si costurilor operationale (echipamente, consumabile, salarii pentru personalul FRDS, costuri operationale si onorarii pentru consultantii pe domeniul financiar, tehnic etc.), onorarii pentru consultantii de subproiecte (facilitatori, evaluatori, supervizori, instructori etc.) si costuri de training (pentru personal, consultanti si beneficiari), etc. vor fi transferate direct Fondului de catre Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (UMP). In acest scop, Fondul va deschide si va mentine un cont distinct, la vedere, nominat in dolari SUA la o banca comerciala agreata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si BIRD.
2. Pentru sumele disponibilizate din fondurile BIRD pentru SDSCM, Fondul va prezenta situatii de cheltuieli pe formulare (rapoarte financiare) care vor fi anexate la Acordul de imprumut subsidiar dintre MFP, UMP, ANDIPRZM si FRDS.
B. Pentru fondurile care constituie contributia Romaniei pentru SDSCM, acordate de la bugetul de stat
5.1.2. Solicitarea lunara aferenta contributiei Romaniei pentru SDSCM va fi transmisa de Fond catre UIP ANDIPRZM care o va remite la randul sau ANDIPRZM. In acest sens, ANDIPRZM va centraliza si intocmi formalitatile necesare pentru deschiderea de credite bugetare aferente lunii urmatoare efectuarii solicitarii.
Sumele disponibilizate de ANDIPRZM de la capitolul "transferuri neconsolidabile" pentru SDSCM, vor fi transferate din contul de trezorerie intr-un cont curent deschis de FRDS la o banca comerciala agreata de MFP si BIRD.
5.1.3. Pentru sumele disponibilizate de la bugetul de stat pentru SDSCM, Fondul va prezenta situatii de cheltuieli pe formulare (rapoarte financiare continand termene si conditii) care vor fi anexate la Acordul de imprumut subsidiar dintre MFP, UMP, ANDIPRZM si FRDS.
C. Pentru fondurile disponibilizate de Fond Agentilor de Executare
5.1.4. Eliberarea fondurilor banesti pentru finantarea proiectelor aprobate de catre Consiliul Director al Fondului se face in transe. Prima transa este considerata avans, iar urmatoarele transe se elibereaza pe masura executarii si incheierii unor lucrari sau activitati cuprinse in proiect, precum si pe baza raportului intocmit de catre supervizorul Fondului, la fata locului.
5.1.5. Raportul supervizorului cuprinde stadiul executiei fizice a lucrarilor sau activitatilor, precum si situatia financiara a proiectului intocmita pe baza verificarii documentelor de plata originale ale beneficiarilor de finantare. Raportul intocmit de supervizor cuprinde recomandarea privind efectuarea sau nu a urmatoarei transe de plati.
5.1.6. La data solicitarii urmatoarei transe, reprezentantii beneficiarilor trebuie sa justifice supervizorului Fondului cheltuirea a cel putin 75% din transa anterioara. Justificarea restului de 25% se face cu ocazia formularii solicitarii pentru urmatoarea transa. Justificarea ultimei transe se face pe baza raportului final al supervizorului, dupa ce acesta a verificat documentele justificative.
5.1.7. Modul de transfer al fondurilor privitoare la proiect, termenele si conditiile de eliberare a fondurilor sunt precizate in Acordul de grant.
5.1.8. Fondul va selecta cu avizul MFP bancile la care Agentii de Executare isi vor deschide conturile prin care se vor derula sumele granturilor.
5.1.9. In vederea incheierii Acordului de grant, Agentii de Executare trebuie sa deschida un cont distinct numai la una din bancile selectate conform art. 5.1.8. In cazul in care Agentul de Executare este o organizatie intermediara, acesta trebuie sa faca dovada ca acest cont, deschis in conditiile mentionate mai sus, este un cont separat de contul curent al organizatiei.
5.1.10. In conditii de evolutie normala a executarii proiectelor, esalonarea transelor se face dupa cum urmeaza:
a) sub 10.000 dolari SUA: doua transe, din care avansul 40%, iar cea de a doua transa 60%;
b) intre 10.001 - 20.000 dolari SUA: trei transe, din care avansul 25%, urmatoarea 60%, iar ultima transa 15%;
c) peste 20.000 dolari SUA: patru transe, din care avansul 15%, iar urmatoarele trei transe, 30%, 30% si 25%.
Esalonarea transelor se va face prin rotunjirea la suta de dolari (cu exceptia ultimei transe).
5.1.11. Nivelul avansului si acordarea acestuia sunt stabilite in functie de cuantumul total al fondurilor aprobate si de situatia concreta din teren care permite sau nu inceperea activitatii de realizare a proiectului. Astfel, in situatii justificate de conditiile climaterice nefavorabile pentru lucrari de mica infrastructura si pentru a evita imobilizari de resurse banesti, Fondul analizeaza si stabileste momentul si cuantumul in care se va acorda avansul.
5.1.12. Contributiile in numerar ale beneficiarilor fondurilor la realizarea proiectelor trebuie sa fie depuse in contul de contributie, diferit de contul curent in care se primeste finantarea de la Fond, deschis inainte de incheierea Acordului de grant. In situatia in care, in timpul executiei proiectului, beneficiarii nu presteaza contributia in munca, comunitatea poate fi obligata la compensarea in bani a contributiei estimate; acest lucru se consemneaza printr-un Act aditional la Acordul de grant incheiat cu Fondul.
5.1.13. Pentru eliberarea urmatoarelor transe, reprezentantii beneficiarilor completeaza un formular standard de solicitare de plata. Fondul va elabora si va multiplica un numar suficient de exemplare ale acestui formular standard.
5.1.14. In cazul ultimei transe, eliberarea se face numai cu conditia existentei certitudinii - atestate de supervizor - a finalizarii proiectului, conform cu prevederile Acordului de grant si specificatiile la proiectul aprobat.
5.2. Achizitii de bunuri, lucrari si servicii de consultanta in cadrul SDSCM
Procedurile de achizitii utilizate de Fond si de reprezentantii beneficiarilor, pentru realizarea Proiectului, respectiv pentru implementarea subproiectelor, trebuie sa respecte urmatoarele prevederi:
A. Procedurile de achizitii la nivelul Fondului:
5.2.1. Achizitiile de bunuri efectuate de Fond
5.2.1.1. Bunurile vor fi achizitionate in conformitate cu prevederile Sectiunii I din "Liniile directoare pentru achizitii in cadrul imprumuturilor BIRD si creditelor AID", publicate de Banca in Ianuarie 1995 si revizuite in Ianuarie si August 1996, Septembrie 1997 si Ianuarie 1999 ("Liniile directoare pentru achizitii"), cu respectarea urmatoarelor prevederi:
(i) Bunurile estimate sa coste maxim 200.000 dolari SUA echivalent pe contract, pot fi achizitionate in cadrul contractelor adjudecate pe baza procedurilor de Cumparare Internationala, in conformitate cu prevederile paragrafelor 3.5 si 3.6 din Liniile directoare pentru achizitii;
(ii) Bunurile estimate sa coste mai putin de 75.000 dolari SUA echivalent pe contract, pot fi achizitionate in cadrul contractelor adjudecate pe baza procedurilor de Cumparare Nationala, in conformitate cu prevederile paragrafelor 3.5 si 3.6 din Liniile directoare pentru achizitii.
5.2.1.2. Planificarea achizitiilor: anterior transmiterii oricarei invitatii, se va transmite Bancii spre analiza si aprobare Planul de achizitii propus pentru SDSCM, in conformitate cu prevederile paragrafului 1 din Anexa 1 la Liniile directoare pentru achizitii. Achizitiile de bunuri se vor efectua cu respectarea Planului de achizitii aprobat. Planul de achizitii poate fi actualizat la fiecare 6 luni si va fi supus aprobarii Bancii si transmis spre informare Agentiei.
5.2.1.3. Avizarea anterioara a Bancii: in cazul contractelor pentru achizitii de bunuri estimate sa coste mai mult de 75.000 de dolari SUA, se vor aplica procedurile cuprinse in paragraful 2 (f) din Anexa 1 la Liniile directoare pentru achizitii.
5.2.1.4. "Avizarea ulterioara a Bancii: in cazul contractelor care nu se supun avizarii anterioare, se aplica procedurile cuprinse in paragraful 4 din Anexa 1 la Liniile directoare pentru achizitii."
5.2.2. Selectia si angajarea consultantilor Fondului
5.2.2.1. Serviciile de consultanta vor fi achizitionate in conformitate cu prevederile Sectiunii I si Sectiunii IV din "Liniile directoare pentru Selectia si Angajarea Consultantilor in cadrul imprumuturilor Bancii Mondiale", publicate de Banca in ianuarie 1997 si revizuite in septembrie 1997 si ianuarie 1999 (Liniile directoare pentru servicii) si cu respectarea urmatoarelor prevederi:
(i) Contractele de servicii pentru sarcini care se incadreaza in cerintele stabilite in paragraful 3.7 din Liniile directoare pentru servicii, estimate sa coste mai putin de 100.000 de dolari SUA echivalent pe contract, vor fi incredintate prin «Selectie pe baza calificarilor consultantului» in conformitate cu prevederile paragrafelor 3.1 si 3.7 din Liniile directoare pentru servicii;
(ii) Consultanta individuala - Contractele de servicii pentru sarcini care se incadreaza in cerintele stabilite in paragraful 5.1 din Liniile directoare pentru servicii vor fi achizitionate, in cadrul contractelor adjudecate consultantilor individuali, in conformitate cu prevederile paragrafelor 5.1-5.4 din Liniile directoare pentru servicii. Pentru serviciile de facilitare, evaluare si supervizare se vor utiliza Termenii de Referinta aprobati de Banca, anexati la prezentul Manual de operare.
5.2.2.2. Planul selectiei consultantilor: anterior transmiterii catre consultanti a oricarei cereri, propunerea privind Planul pentru selectia consultantilor in cadrul SDSCM va fi transmis Bancii, pentru analiza si aprobare, in conformitate cu prevederile paragrafului 1 din Anexa 1 la Liniile directoare pentru servicii, si Agentiei, pentru informare. Selectia tuturor serviciilor de consultanta se va face in conformitate cu Planul pentru selectia consultantilor, asa cum a fost aprobat de Banca.
5.2.2.3. Avizarea anterioara a Bancii este obligatorie pentru:
(i) Toate contractele pentru angajarea firmelor de consultanta, estimate sa coste echivalentul a 50.000 de dolari SUA sau mai mult, cu aplicarea procedurilor paragrafelor 1, 2 si 5 din Anexa 1 la Liniile directoare pentru servicii;
(ii) Toate contractele pentru angajarea consultantilor individuali, estimate la valoarea echivalentului a 25.000 de dolari SUA sau mai mult, impreuna cu calificarile, experienta, Termenii de Referinta si cei ai angajarii consultantilor vor fi furnizati Bancii spre analiza prealabila si aprobare.
5.2.2.4. Avizarea ulterioara a Bancii: pentru toate contractele incredintate, care nu au facut obiectul avizarii anterioare, se vor aplica prevederile paragrafului 4 din Anexa 1 la Liniile directoare pentru servicii.
5.2.2.5. Serviciile de transport, cazare, masa, sala de instruire, inchiriere echipamente, etc. aferente activitatilor de instruire a beneficiarilor si a altor categorii de colaboratori (facilitatori, evaluatori, supervizori, instructori, autoritati locale, contractori si supervizori locali, etc.) si costurile materialelor de instruire, in conformitate cu Planul de instruire, aprobat de Banca, se achizitioneaza cu respectarea costurilor unitare (cost/persoana, pret/material informativ) aprobate prin acest plan.
Pentru categoria "Instruire" sunt elegibile urmatoarele cheltuieli:
(i) onorariile consultantilor individuali care presteaza servicii de instruire;
(ii) costul seminariilor (inchiriere sali, materiale si echipamente de instruire) si
(iii) cheltuielile de transport, cazare si masa pentru participantii la instruire (cursanti, si instructori personal FRDS si sau colaboratori consultanti individuali).
B. Proceduri de achizitii pentru subproiecte
Pentru atingerea scopului Proiectului si indeplinirea obiectivelor sale sociale si in conformitate cu prevederile paragrafului 3.15 din Liniile directoare pentru achizitii, procedurile au fost adaptate si simplificate pentru a determina cresterea participarii din partea comunitatii.
Procedurile de achizitii si metodele care vor fi utilizate de catre reprezentantii beneficiarilor sunt descrise si detaliate in "Ghidul Procedurilor de Achizitii pentru Proiecte Finantate de FRDS", editia martie 2003, aprobat de Banca Mondiala si de Ministerul Finantelor Publice (Ghidul de achizitii al comunitatilor), anexa la prezentul Manual de Operare.
«Ghidul de achizitii al comunitatilor» este o componenta a "Manualului Comunitatii" si cuprinde:
(i) Partea I - descrierea tuturor procedurilor obligatorii, a metodelor aplicabile pas-cu-pas, a responsabilitatilor fiecarui factor implicat in procesele de selectie, precum si a modului de administrare si pastrare a documentelor privind achizitiile necesare in cadrul proiectului;
(ii) Partea a II-a - conditii de participare la selectii, conditii de eligibilitate si criterii de evaluare, precum si formularele tipizate (pentru Invitare la cotatie - in cazul achizitiilor de bunuri si lucrari mici; pentru Cerere de propuneri - in cazul selectarii firmelor de proiectare/consultanta; pentru Invitatie - in cazul serviciilor de consultanta individuala).
5.2.3. Achizitiile efectuate de beneficiarii Fondului
5.2.3.1. Reprezentantii beneficiarilor poarta responsabilitatea administrarii resurselor financiare aferente realizarii proiectelor, inclusiv in ceea ce priveste incheierea contractelor de achizitii. Achizitionarea de bunuri, lucrari si servicii din resursele financiare oferite de Fond pentru subproiectele aprobate, conform reglementarilor in vigoare, constituie o responsabilitate esentiala a beneficiarilor Fondului.
5.2.3.2. Reprezentantii beneficiarilor pot solicita asistenta de specialitate din partea Fondului in vederea efectuarii achizitiilor, fara diminuarea raspunderii care le revine. Agentii de Executare trebuie sa informeze periodic Fondul cu privire la stadiul achizitiilor, procedurile aplicate si termenele si conditiile contractelor incheiate.
5.2.3.3. Procedurile de achizitii pentru subproiecte sunt prezentate in cadrul cursului de instruire initiala a reprezentantilor Agentilor de Executare, inainte de semnarea Acordului de Grant si sunt puse la dispozitia acestora sub forma "Ghidul de achizitii al comunitatilor". Pe parcursul implementarii, la diferite stadii ale proiectului, reprezentantii Agentilor de Executare beneficiaza si de organizarea altor cursuri de instruire, vizand achizitiile si oferind asistenta tehnica referitoare la contracte. Supervizorii Fondului verifica la fata locului activitatea de achizitii, urmarind modul in care Agentul de Executare respecta clauzele Acordului de grant si procedurile.
5.2.4. Procedurile/metodele de achizitii aplicabile in cadrul subproiectelor
5.2.4.1. Procedurile/metodele aplicabile pentru contractele de achizitie din cadrul subproiectelor sunt:
a) Achizitia de bunuri: "Achizitie Locala" - bunurile necesare in cadrul subproiectului vor fi achizitionate in urma compararii cotatiilor (ofertelor de pret) obtinute de la cel putin 3 furnizori care au raspuns la Invitatia la cotatie;
b) Achizitia de lucrari: "Lucrari Mici" - lucrarile necesare in cadrul subproiectului vor fi achizitionate in urma compararii cotatiilor (ofertelor de pret) obtinute de la cel putin 3 contractori calificati, care au raspuns la Invitatia la cotatie;
c) Achizitia serviciilor de consultanta:
i. "Selectie la pretul cel mai mic" - pentru servicii de proiectare, elaborare tehnologii de fabricatie de produse simple, refacerea mediului inconjurator, selectia firmei se face in urma evaluarii a cel putin 3 propuneri;
ii. "Selectia consultantilor individuali" - pentru asistenta de specialitate oferita de consultanti individuali in domeniile contabilitate, dirigentie de santier (inspector), tehnologie, marketing, servicii sociale, instruire, consultanta juridica, angajarea se face in urma compararii a cel putin 3 Curriculum Vitae.
d) Cumparare/Contractare Directa - este permisa numai cu aprobarea prealabila a Fondului, in situatii justificate, ca de exemplu:
- Contracte pentru bunuri estimate sa coste mai putin decat echivalentul a 5.000 dolari SUA pot fi incheiate la nivelul Subproiectelor doar cu avizarea prealabila a Fondului; daca valoarea contractului este egala sau depaseste echivalentul a 5.000 dolari SUA este necesara si avizarea prealabila a Bancii;
- Contracte pentru lucrari, adjudecate in conformitate cu prevederile Ghidului de achizitii pentru comunitati, pot fi depasite cu pana la 15% din valoarea initiala contractata, numai pe baza avizului prealabil si aprobarea Fondului;
- Contractele pentru servicii de consultanta pot fi adjudecate unei singure surse numai in baza avizului si aprobarii prealabile a Fondului si a Bancii.
5.2.4.2. Agentii de Executare trebuie sa precizeze in documentele de selectie: sursa de finantare, procedura de achizitie utilizata, conditiile de eligibilitate si de calificare, criteriile de selectie si termenii si conditiile de contractare.
5.2.4.3. Atribuirea contractelor de achizitie la nivelul proiectelor finantate de catre Fond se face pe baza de competitie, prin compararea a cel putin trei cotatii/propuneri din partea unor furnizori sau prestatori, in vederea obtinerii celui mai avantajos contract.
5.2.4.4. Toate achizitiile efectuate in cadrul subproiectelor trebuie sa se incadreze in valorile din bugetul aprobat si in Planul de Achizitii intocmit inainte de semnarea Acordului de Grant. Preturile bunurilor, lucrarilor si tarifele serviciilor contractate sunt fixe pe toata durata contractului, moneda contractului fiind moneda nationala.
5.2.4.5. Fondul organizeaza si actualizeaza o baza de date privind furnizorii si prestatorii la nivelul proiectelor, elaborand si actualizand anual o lista de contractori. Pentru proiectele tehnice si pentru executarea lucrarilor, listele cuprind furnizori si prestatori care si-au indeplinit obligatiile contractuale in mod corespunzator. Agentii de Executare nu sunt obligati sa se limiteze la aceasta lista.
5.2.5. Conditii de participare
Pot participa la selectiile organizate de beneficiarii Fondului contractori cu reputatie buna, care sunt eligibili, inregistrati legal, au obiect de activitate corespunzator, independenti financiar si administrativ, care nu au fost angajati in practici de frauda sau coruptie si nu au interese conflictuale, asa cum sunt ele descrise de Liniile directoare de achizitii ale Bancii Mondiale.
Furnizorii/prestatorii/contractorii care nu si-au respectat corespunzator obligatiile contractuale anterioare fata de beneficiari ai Fondului sunt descalificati in cazul participarii la selectii ulterioare, in functie de gravitatea abaterilor. In acest scop, Agentii de Executare, in calitate de beneficiari ai bunurilor/serviciilor/lucrarilor contractate si Supervizorii, vor informa "Fondul cu privire la calitatea produselor livrate/serviciilor prestate/lucrarilor executate de catre furnizori/contractori/consultanti."
5.2.6. Monitorizarea contractelor de achizitie la nivelul subproiectelor
5.2.6.1. Achizitiile efectuate in cadrul proiectelor finantate de Fond pot fi verificate de catre reprezentantii Fondului sau de catre reprezentantii finantatorilor oricand in timpul implementarii proiectului precum si dupa finalizarea si inchiderea proiectului.
5.2.6.2. Toate contractele/comenzile de furnizare bunuri, executie lucrari sau prestari servicii, incheiate de catre Agentii de Executare, vor fi avizate de catre Fond (prin avizare anterioara - prealabila sau verificare ulterioara - postavizare) in conformitate cu procedurile cuprinse in Ghidul de achizitii.
6. MONITORIZAREA SI EVALUAREA ACTIVITATILOR CUPRINSE IN SDSCM
6.1. Indicatori de performanta si monitorizare a progresului
Fondul utilizeaza un sistem de indicatori structurat pe mai multe categorii astfel incat sa reflecte cu acuratete si la timp stadiul si performantele activitatii sale. Categorii si tipuri exemplificative de indicatori sunt redate in continuare:
6.1.1. Indicatori generali
● Numar total de beneficiari;
● Cost mediu pe beneficiar (in total si pe fiecare tip de proiect);
● Numar de grupuri de initiativa create din comunitati miniere.
6.1.2. Indicatori prin care se monitorizeaza ciclul proiectelor
● Numar de comunitati miniere facilitate pe judete;
● Numar de cereri de finantare primite pe judete si tipuri de proiect;
● Numar de proiecte aprobate, pe judete si tipuri de proiect;
● Numar de proiecte anulate pe parcursul executiei pe tipuri de proiect;
● Numar de proiecte finalizate pe fiecare tip de proiect, pe judete;
● Fonduri alocate (aprobate) pe tip de proiect (dolari SUA).
6.1.3. Indicatori care urmaresc rezultatele si impactul in comunitati
● Numar de kilometri de drum reabilitati;
● Numar de alimentari cu apa reabilitate;
● Numar de cladiri reabilitate (cu detaliere pe lucrari care se vor defini);
● Numar de locuri de munca infiintate (la AGV).
6.1.4. Indicatori financiari
● Valoarea aprobata pe tipuri de proiecte, pe surse de finantare (Fonduri externe, Guvernul Romaniei, Contributie locala);
● Valoarea contractata pe tipuri de proiecte, pe surse de finantare (Fonduri externe, Guvernul Romaniei, Contributie locala);
● Valoarea platita pe tipuri de proiecte, pe surse de finantare (Fonduri externe, Guvernul Romaniei);
● Valoarea contractata si cea platita pe categorii de cheltuieli din Acordul de imprumut.
6.1.5. Fondul dezvolta sistemul de indicatori de monitorizare si evaluare, agreat cu Banca pe care il integreaza in MIS. Acesti indicatori se includ in rapoartele anuale prezentate finantatorului de catre FRDS.
6.2. Raportare asupra progresului implementarii SDSCM
6.2.1. Fondul va furniza Agentiei la 15 zile dupa incheierea trimestrului un raport asupra progresului in implementarea SDSCM, in vederea integrarii acestuia la nivelul Raportului trimestrial transmis Bancii pentru componenta de Atenuare a impactului social.
6.2.2. Raportul trimestrial asupra progresului implementarii SDSCM furnizat de Fond va contine informatii si date despre activitatile derulate in perioada de raportare privind: campania de informare si comunicare, facilitarea, proiectele evaluate, proiectele aprobate, acordurile de grant incheiate, instruirea beneficiarilor, monitorizarea proiectelor in derulare, achizitii-administrativ si financiar, la nivelul Fondului, instruirea personalului si a colaboratorilor implicati in implementarea SDSC, colaborarea cu Agentia si Banca, obstacole/dificultati/riscuri identificate in implementarea SDSCM, lectii invatate (daca este cazul).
Nota: Manualul de operare pentru SDSCM a fost elaborat cu respectarea principiilor generale promovate de Fond, fiind aprobat de Agentie, de Banca si Ministerul Finantelor Publice.
Manual de operare se completeaza cu prevederile regasite in Manualul operational publicat in Monitorul Oficial nr. 581 bis/6.08.2002, in masura in care acestea nu contravin prezentului si bunei desfasurari a SDSCM.
DOCUMENTE ANEXE
1. Lista localitatilor miniere afectate de restructurarea sectorului minier;
2. Referiri la Procedura de dobandire a personalitatii juridice de catre grupurile din comunitatile miniere si grupurile productive provenite din comunitatile miniere;
3. Forma cadru a Acordului de grant;
4. Termeni de referinta pentru evaluatori;
5. Termeni de referinta pentru supervizori;
6. Termeni de referinta pentru facilitatori si alte categorii de colaboratori;
7. Manualul Comunitatii ("Ghidul Procedurilor de Achizitii pentru Proiecte Finantate de FRDS", editia martie 2003, Ghidul notiunilor financiar-contabile, Participarea comunitatii in implementarea proiectului)
8. Fise de evidenta a desfasurarii proiectului. Fisele vor putea cuprinde urmatoarele rubrici:
Date generale despre proiect:
● Solicitantul
● Adrese, telefon (dupa caz) si numele persoanei de contact
● Denumirea proiectului
● Data inregistrarii
● Data evaluarii (de birou si pe teren)
● Data si numarul acordului de grant
● Valoarea grantului si graficul transelor;
● Valoarea contributiei beneficiarilor (in bani sau in natura)
● Numele supervizorului Fondului
● Acte Aditionale (nr/data/prezentare pe scurt a modificarilor aduse) daca este cazul.

ANEXA 1
-------
la manual
---------
LISTA ZONELOR MINIERE AFECTATE DE RESTRUCTURAREA SECTORULUI MINIER





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Zona 1 │
┌──────────────────┼───────────────────────────────────┬─────────────────┬────────────────────┤
│ JUDET │ GORJ │ MEHEDINTI │ VALCEA │
├──────────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ Birou Regional │ Targu Jiu │ Targu Jiu │ Targu Jiu │
│ ANDIPRZM │ │ │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ Total localitati │ 39 │ 16 │ 21 │
│ miniere │ │ │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────┼─────────────────┼────────────────────┤
│ │ Targu Jiu, Pades, Tismana, │ │ │
│ │ Pestisani, Dragutesti, Borascu, │ Baia de Arama, │ Alunu, Ramnicu │
│ │ Bolbosi, Slivilesti, Vagiulesti │ Floresti, Baia, │ Valcea, Voineasa, │
│ │ Turceni, Ionesti, Ciuperceni, │ Baia Noua, │ Babeni, Dragasani, │
│ │ Godinesti, Alimpesti, Prigoria, │ Corcova, │ Balcesti, Malaia, │
│ │Bengesti-Ciocadia, Sacelu, Crasna, │ Cazanesti, │ Berbesti, │
│ │ Musetesti, Saulesti │ Husnicioara, │ Cernisoara, │
│Localitati miniere├───────────────────────────────────┤Simian, Grozesti,│ Copaceni, Otesani, │
│ │ Zona miniera dezavantajata │Sovarna, Dobova, │ Horezu, Costesti, │
│ │Motru-Rovinari, conform HG 193/1999│ Izverna, │Ocnele Mari, Brezoi,│
│ ├───────────────────────────────────┤ Ponoarele, │ Popesti, Sinesti, │
│ │Zona miniera dezavantajata Albeni, │Obarsia-Closani, │ Rosiile, Lapusata, │
│ │ conform HG 191/1999 │Brosteni, Drobeta│Stroiesti, Mateesti │
│ ├───────────────────────────────────┤ Turn-Severin │ │
│ │Zona miniera dezavantajata Schela, │ │ │
│ │ conform HG 192/1999 │ │ │
└──────────────────┴───────────────────────────────────┴─────────────────┴────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Zona 2 │
┌────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ JUDET │ HUNEDOARA │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Birou Regional ANDIPRZM │ Petrosani │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Total localitati miniere│ 6 │
├────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Localitati miniere │ Zona miniera dezavantajata Valea Jiului conform <>HG nr. 992/1998 │
└────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Zona 3 │
┌──────────┼────────────────────────────────────────────┬─────────────────┬───────────────────┤
│ JUDET │ CARAS SEVERIN HUNEDOARA │ TULCEA │ ALBA │
├──────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ Birou │ Anina/Moldova Noua Deva - Brad │ Deva - Brad │ Alba │
│ Regional │ │ │ │
│ ANDIPRZM │ │ │ │
├──────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ Total │ │ │ │
│localitati│ 31 22 │ 2 │ 35 │
│ miniere │ │ │ │
├──────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ Alba Iulia, Aiud, │
│ │ │ │ Albac, Arieseni, │
│ │Bigar, Cozla, Jitin, │ │ Avram Iancu, │
│ │ Liubcova, Garnic, │ │ Campeni, Garda de │
│ │ Pojejena, Socol, Deva, Ghelari, │ │Sus, Horea, Ighiu, │
│ │ Dalboset, Doclin, Teliucu Inferior,│ │ Intregalde, │
│ │ Eftimie Murgu, Hunedoara, │ Baia │ Livezile, Metes, │
│ │Iablanita, Lapusnicu Rachitova, │ │Ocna Mures, Ocolis,│
│ │ Mare, Racasdia, Unirea, Calan │ │ Poiana Vadului, │
│ │ Sopotu Nou │ │ Ponor, Posaga, │
│ │ │ │Ramet, Scarisoara, │
│ │ │ │Santimbru, Unirea, │
│ │ │ │Vadu Motilor, Vidra│
│ ├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│Localitati│ Zona miniera Zona miniera │ Zona miniera │ Zona miniera │
│ miniere │dezavantajata Rusca dezavantajata │ dezavantajata │ dezavantajata │
│ │Montana, conform HG Brad conform HG │ Altan-Tepe, │ "Apuseni" conform │
│ │ nr. 197/1999 nr. 991/1998 │ conform HG │ <>HG nr. 813/1999 │
│ │ │ nr. 210/1999 │ │
│ ├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │ Zona miniera │ │ │
│ │dezavantajata Bocsa │ │ │
│ │conform HG 198/1999 │ │ │
│ ├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ │ Zona miniera │ │ │
│ │ dezavantajata │ │ │
│ │Moldova Noua-Anina, │ │ │
│ │ conform HG │ │ │
│ │ nr. 199/1999 │ │ │
└──────────┴────────────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Zona 4 │
┌──────────┼─────────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬─────────┬─────────────┤
│ JUDET │ BIHOR │ SALAJ │ MARAMURES │ BISTRITA- │ CLUJ │ SUCEAVA │
│ │ │ │ │ NASAUD │ │ │
├──────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────┼─────────────┤
│ Birou │ │ │ │ │ │ │
│ Regional │ Voivozi │ Voivozi │Baia Mare/Borsa│ Rodna │ Rodna │ Gura │
│ ANDIPRZM │ │ │ │ │ │ Humorului │
├──────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────┼─────────────┤
│ Total │ │ │ │ │ │ │
│localitati│ 18 │ 12 │ 38 │ 14 │ 5 │ 27 │
│ miniere │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼─────────┼─────────────┤
│ │ │ │ Sighetu- │ │ │ │
│ │ │ │Marmatiei, Sein│ │ │ │
│ │ │ │ Targu Lapus, │ │ │ │
│ │ │ │ Budesi, │ │ │ │
│ │ │ │ Cernesti, │ │ │ Dragoiesti, │
│ │ │ │ Copalnic- │ │ │ Paltinoasa, │
│ │ │ │ Manastur, │ │ │ Valea │
│ │ Rosia, │ │ Cupseni, │ │ │ Moldovei, │
│ │ Bratca, │ │ Dumbravita, │ │ │ Vama, │
│ │ Pomezeu, │ Maieriste, │Farcasa, Grosi,│ Lesu Ilvei, │ │ Manastirea │
│ │ Astileu │ Bocsa, │ Lapus, Ocna │ Magura │ │ Humorului, │
│ │ Tauteu, │ Nusfalau, │Sugatag, Recea,│ Ilvei, Ilva │ │ Izvoarele │
│ │ Campani, │ Samsud │ Sacalaseni, │Mare, Nasaud │ │ Sucevei, │
│ │ Brusturi, │ │ Suciu de Sus, │ │ │ Sadova, │
│ │ Suplacu de │ │ Moisei, │ │ │ Moldova- │
│ │ Barcau │ │ Salistea de │ │Aghiresu,│ Sulita, │
│ │ │ │ Sus, Sacel, │ │ Iara, │ Dorna │
│ │ │ │ Viseu de Jos, │ │ Ticu, │ Candreni │
│ │ │ │ Repedea, │ │Baisoara,│ │
│ │ │ │Poienile de sub│ │ Capusu │ │
│Localitati│ │ │Munte, Rozavlea│ │ Mare │ │
│ miniere ├─────────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┤ ├─────────────┤
│ │Zona miniera │ │ Zona miniera │ │ │ │
│ │dezavantajata│ Zona miniera │ dezavantajata │Zona miniera │ │Zona miniera │
│ │ Popesti- │dezavantajata │ Baia Mare, │dezavantajata│ │dezavantajata│
│ │Derna-Alesd, │Ip, conform HG│ conform HG │ Rodna, │ │ Bucovina, │
│ │ conform <>HG │ nr. 200/1999 │ nr. 203/1999 │ conform HG │ │ conform HG │
│ │nr. 196/1999 │ │ │nr. 640/1999 │ │nr. 208/1999 │
│ ├─────────────┼──────────────┼───────────────┤ │ │ │
│ │Zona miniera │ Zona miniera │ Zona miniera │ │ │ │
│ │dezavantajata│dezavantajata │ defavorizata │ │ │ │
│ │ Stei-Nucet │ Hida-Surduc- │ Borsa-Viseu, │ │ │ │
│ │ conform HG │ Jibou-Balan, │ conform HG │ │ │ │
│ │ 194/1999 │ conform <>HG │ nr. 204/1999 │ │ │ │
│ │ │ nr. 201/1999 │ │ │ │ │
│ ├─────────────┼──────────────┤ │ │ │ │
│ │Zona miniera │ │ │ │ │ │
│ │dezavantajata│ Zona miniera │ │ │ │ │
│ │ Borod- │dezavantajata │ │ │ │ │
│ │ Suncuius- │ Sarmasag- │ │ │ │ │
│ │Dobresti-Vadu│Chiejd-Bobota,│ │ │ │ │
│ │ Crisului, │ conform HG │ │ │ │ │
│ │ conform <>HG │ nr. 202/1999 │ │ │ │ │
│ │ 195/1999 │ │ │ │ │ │
└──────────┴─────────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴─────────┴─────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Zona 5 │
┌──────────┼─────────────┬─────────────┬───────────────┬───────────┬─────────────┬────────────┤
│ JUDET │ HARGHITA │ BACAU │ PRAHOVA │ ARGES │ COVASNA │ DAMBOVITA │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
│ Birou │ │ │ │ │ │ │
│ Regional │ Balan │ Comanesti │ Ploiesti │ Ploiesti │ Ploiesti │ Ploiesti │
│ ANDIPRZM │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
│ Total │ │ │ │ │ │ │
│localitati│ 2 │ 7 │ 5 │ 7 │ 2 │ 2 │
│ miniere │ │ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────────┼─────────────┼───────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┤
│ │ │ Asau, │ │ │ │ │
│ │ Sandominic │Brusturoasa, │ Urlati │ │ │ │
│ │ │ Palanca, │ │ │ │ │
│ │ │ Dofteana │ │ Aninoasa, │ Valea │ │
│ ├─────────────┼─────────────┼───────────────┤Berevoiesti│ Crisului │ │
│ │ │ │ Zona miniera │ Boteni, │ │ │
│ │ │ │ dezavantajata │ Campulung │ │ │
│ │Zona miniera │Zona miniera │ Filipesti, │ Muscel, │ │ Sotinga, │
│Localitati│dezavantajata│dezavantajata│ conform HG │ Godeni, │ │ Tatarani │
│ miniere │ Balan, │ Comanesti │ 205/1999 │Poenari de │ │ │
│ │ conform HG │ conform HG ├───────────────┤ Muscel, ├─────────────┤ │
│ │ 993/1998 │ 207/1999 │ Zona miniera │ Schitu │Zona miniera │ │
│ │ │ │ dezavantajata │ Golesti │dezavantajata│ │
│ │ │ │Ceptura conform│ │ Baraolt │ │
│ │ │ │ HG 206/1999 │ │ conform HG │ │
│ │ │ │ │ │ 209/1999 │ │
└──────────┴─────────────┴─────────────┴───────────────┴───────────┴─────────────┴────────────┘



ANEXA 2
-------
la manual
---------

REFERIRI LA PROCEDURA DE DOBANDIRE A PERSONALITATII JURIDICE
DE CATRE GRUPURILE DIN COMUNITATILE MINIERE SI GRUPURILE PRODUCTIVE
PROVENITE DIN COMUNITATILE MINIERE

Pentru a beneficia de finantari acordate prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, grupurile din comunitatile miniere si grupurile productive din comunitatile miniere trebuie sa dobandeasca personalitatea juridica in considerarea dispozitiilor <>Legii nr. 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicata, si a <>Ordonantei Guvernului nr. 11/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest sens grupurile din comunitatile miniere si grupurile productive din comunitatile miniere vor aplica procedura publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 4 din 8 ianuarie 2003 regasita in cadrul sectiunii "Acte ale Fondului Roman de Dezvoltare Sociala - 15/XI/2002 - Hotarare privind aprobarea modificarii Procedurii de dobandire a personalitatii juridice de catre grupurile din comunitatile rurale sarace si grupurile productive provenite din comunitatile sarace".
Prin domiciliul persoanelor fizice se intelege adresa locuintei efective pe care o persoana o foloseste in mod continuu peste 183 de zile intr-un an calendaristic, intreruperile de scurta durata nefiind luate in consideratie. Daca sederea are un scop exclusiv de vizita, concediu, tratament sau alte scopuri particulare asemanatoare si nu depaseste perioada unui an, nu se considera adresa unde locuiesc efectiv. Domiciliul persoanelor fizice se va dovedi prin actul de identitate si/sau declaratii pe proprie raspundere date de trei vecini, dupa caz.
Actele juridice care dovedesc dobandirea personalitatii juridice sunt redate mai jos:

PROCES VERBAL DE CONSTITUIRE CA PERSOANA JURIDICA*)
----------
*) Procesul verbal constituie adaptarea anexei 1 a Hotararii Consiliului Director al FRDS nr. 15/XI/2002, modificare realizata in considerarea OG 11/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 1. - Persoanele mentionate mai jos, care, la data de ........... au luat parte la adunarea de constituire a Grupului din comunitatea miniera/Grupului productiv din comunitatea miniera ........ (denumirea Grupului) si au votat continutul prezentului, inteleg sa se asocieze si sa constituie o persoana juridica, in conditiile prevazute de <>Legea nr. 129/1998 , privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), republicata si <>Ordonanta Guvernului nr. 11/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare.


┌────┬─────────────────────────────────┬───────────────────────────┬───────────┐
│Nr. │ Numele de familie si │ Domiciliul si Seria/nr. │ Semnatura │
│crt.│ prenumele │ document de identitate │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 1. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 3. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 4. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 5. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 6. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 7. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 8. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│ 9. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│10. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│11. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│12. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│13. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│14. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│15. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│16. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│17. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│18. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│19. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────────┼───────────────────────────┼───────────┤
│20. │ │ │ │
└────┴─────────────────────────────────┴───────────────────────────┴───────────┘



Art. 2. - Denumirea persoanei juridice este Grupul din comunitatea miniera/Grupul productiv din comunitatea miniera "............*1).
Art. 3. - Sediul persoanei juridice este in ..................*2).
Art. 4. - Scopul persoanei juridice il constituie .............*3).
Art. 5. - Proiectul propus de persoana juridica este denumit ......*4) si se refera la ...............*5).
Art. 6. - La data constituirii, asociatii se angajeaza sa contribuie cu bunuri ............*6) si/sau bani .........6) la constituirea patrimoniului initial pe care le/ii vor transmite, respectiv varsa dupa aprobarea finantarii Proiectului de catre FRDS.
Art. 7. - Pe toata perioada asocierii prevazuta la art. 9, raporturile dintre asociati trebuie sa se caracterizeze prin buna credinta si grija pentru interesele comunitatii.
Asociatii vor urmari impreuna realizarea scopului pentru care s-au asociat.
Adunarea membrilor persoanei juridice functioneaza dupa urmatoarele reguli: ...........7).
Art. 8. - Comitetul de Conducere a Proiectului (CCP) este compus din:
.................................*8).
Membrii CCP, impreuna, au ca principale atributii administrarea cu grija si buna-credinta a fondurile destinate Proiectului, precum si a tuturor intereselor persoanei juridice, informand grupul si raspunzand cu privire la stadiul implementarii Proiectului. Cand exista neintelegeri intre acestia cu privire la executarea Proiectului, oricare dintre ei trebuie sa convoace, in cel mai scurt timp, adunarea membrilor comunitatii care va decide cu majoritatea membrilor prezenti.
Art. 9. - Persoana juridica se constituie pe durata de executare a Proiectului si va conduce contabilitatea in partida simpla in considerarea <>Legii nr. 82/1991 , republicata.
Art. 10. - Dizolvarea persoanei juridice are loc in urmatoarele cazuri:
- trecerea duratei prevazute la art. 9 si realizarea proiectului;
- imposibilitatea realizarii proiectului.
Actul s-a incheiat astazi, .......*9), la ..........*10).


Semnaturile asociatilor: Semnatura Comitetului de
........................ Conducere a Proiectului

Legalizare semnaturi (secretar unitate
administrativ teritoriala)


------------
*1) Poate fi denumirea cartierului, coloniei miniere ori a asezarii in care domiciliaza asociatii sau orice alta denumire care, in conditiile respectarii ordinii publice, individualizeaza persoana juridica.
*2) Sediul poate fi stabilit la domiciliul unui asociat sau la sediul unei institutii publice (scoala, primarie, casa de cultura sau altele asemenea), cu conditia sa existe certitudinea ca, prin punerea la dispozitie a unui spatiu, institutia publica respectiva nu poate influenta (prin stabilirea unei chirii prea mari, de pilda) activitatea comunitatii constituita ca persoana juridica.
*3) Scopul consta in rezolvarea unor nevoi specifice (care pot fi enumerate), prin realizarea unui proiect ce urmeaza sa fie supus spre aprobare FRDS.
*4) Denumirea proiectului trebuie sa fie scurta, indicand obiectul acestuia.
*5) Trebuie realizata o descriere scurta a proiectului.
*6) Se trec contributiile asociatilor, constand eventual, in:
- bunuri mobile si bunuri imobile care pot intra in folosinta comunitatii, cu conditia sa nu faca obiectul unei/unui judecati/proces.
- prestarea unui anumit serviciu (zidarie, zugraveala, tamplarie, etc.) care aduce foloase comunitatii.
- sume de bani care intra in proprietatea comunitatii
Asociatiile trebuie, cu aproximatie, sa stabileasca valoarea in lei a contributiilor in natura si a celor in munca.
*7) Regulile trebuie sa priveasca: modul de convocare a adunarii, termenele la care se convoaca adunarea, problemele asupra carora urmeaza sa se decida, modul in care se voteaza si altele asemenea.
*8) Se mentioneaza numele de familie, prenumele si functia membrilor Comitetului. Semnaturile acestora vor fi certificate/legalizate in conformitate cu prevederile legale.
*9) Data.
*10) Localitate.


Model orientativ*)

PRIMARIA ..................
DISPOZITIA nr. ......./.........

Avand in vedere:
- solicitarea de inregistrare a grupului din comunitatea miniera .......... ca persoana juridica,
- prevederile <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 8 din Procedura de dobandire a personalitatii juridice de catre grupurile din comunitatile rurale sarace si grupurile productive provenite din comunitati sarace si <>Ordonanta Guvernului nr. 11/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare.
In temeiul prevederilor <>art. 71 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, cu modificarile si completarile ulterioare,


Primarul ............
DISPUNE:

Art. 1. - Se aproba inregistrarea, in registrul special al Primariei ......., a Procesului verbal de constituire (anexa nr. 1) a Grupului din comunitatea miniera din localitatea ........., ca persoana juridica.
Art. 2. - De personalitatea juridica astfel dobandita, Grupul mentionat la art. 1 va putea face uz numai in raporturile juridice nascute in legatura cu aplicarea prevederilor <>Legii nr. 129/1998 privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3. - Secretarul va aduce la indeplinire prevederile prezentei dispozitii.

PRIMAR,

------------
*) Dispozitia constituie adaptarea anexei nr. 2 a Hotararii Consiliului Director al FRDS nr. 15/11/2002, modificare realizata in considerarea <>Ordonantei Guvernului nr. 11/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare.


ANEXA 3
-------
la manual
---------

CODUL PROIECTULUI ............
ACORD DE GRANT
Nr. ....... din ..............

Intre:
Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, denumit in continuare Fond, organism de interes public, fara scop lucrativ, cu personalitate juridica, infiintat in baza <>Legii nr. 129/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului Roman de Dezvoltare Sociala, cu sediul in municipiul Bucuresti, b-dul Regina Elisabeta nr. 3, et. 3, sectorul 3, inregistrat fiscal sub nr. ......, avand contul nr. ......, deschis la banca ......., reprezentat prin domnul/doamna director executiv ..............,
si
Grupul din comunitatea miniera*1) ........., denumit in continuare Primitor, cu sediul in judetul ........, localitatea ......, str. ......, nr. ..., bl. ..., sc. ..., ap. ..., et. ..., avand calitatea de persoana juridica, dobandita, potrivit <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 129/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu <>Ordonanta Guvernului nr. 11/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare, prin actul eliberat de Primaria .........., inregistrat fiscal sub nr. ....., avand contul curent pentru grant nr. ......., deschis la banca ........, reprezentat prin comitetul de conducere a proiectului cu urmatoarea componenta:
. ......................... - presedinte
. ......................... - secretar
. ......................... - trezorier
sau
. .................................*1), denumit in continuare Primitor, cu sediul in ......, str. ....... nr. ..., judetul/sectorul ......, inregistrata fiscal sub nr. ......, avand contul curent pentru grant nr. ......., deschis la banca ......, in calitate de organizatie intermediara, stabilita in conformitate cu prevederile <>art. 2 alin. (1) lit. k din Legea nr. 129/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborat cu <>Ordonanta Guvernului nr. 11/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare, reprezentat prin ........., avand calitatea de ................... .
sau
Cooperativa de consum/Societatea agricola/Asociatia sau Fundatia "......"*2), denumita in continuare Primitor, cu sediul in ......., str. ....... nr. ...., judetul/sectorul ......, inregistrata fiscal sub nr. ....... avand contul curent pentru grant nr. ......, deschis la banca ......, reprezentat in conformitate cu prevederile Actului constitutiv, prin domnul/doamna ......., avand calitatea de ........ .
------------
*1) Se completeaza in cazul proiectelor de servicii sociale comunitare.
*2) Se completeaza in cazul proiectelor de activitati generatoare de venit.

1. Obiectul Acordului de grant
1.1. Fondul acorda Primitorului, in termenii si in conditiile prezentului Acord de grant, cu titlu gratuit, contravaloarea in lei a echivalentului sumei de ..... dolari S.U.A., care urmeaza sa fie utilizata exclusiv in vederea realizarii proiectului*3) "........", aprobat prin Hotararea Consiliului Director al Fondului nr. ...... din data de ......, proiect redat in anexa nr. 1*4) ce constituie parte integranta a prezentului Acord de grant.
----------
*3) Proiectul va fi implementat in conditiile Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), semnat la Bucuresti la 13 octombrie 1999, ratificat prin Ordonanta Guvernului nr. 11, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 28 din 26 ianuarie 2000, aprobata prin Legea nr. 168, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 497 din 10 octombrie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
*4) Anexa nr. 1 cuprinde graficul de implementare si toate documentele pe baza carora s-a aprobat finantarea.

1.2. Proiectul consta in realizarea .............. .
1.3. Suma de bani acordata cu titlu gratuit in scopul si in conditiile prevazute la pct. 1.1. este denumita in continuare grant.
1.4. Primitorul se angajeaza ca va contribui:
a) in bani;
b) in natura;
c) in bani si in natura
cu contravaloarea/suma de ....... lei, reprezentand .......% din valoarea grantului, dupa cum se precizeaza in anexa nr. 1.
1.5. In cazul in care contributia va fi in bani, aceasta trebuie sa fie depusa inaintea semnarii prezentului Acord de grant, in contul curent distinct nr. ......, deschis de Primitor pentru acest proiect la banca ............ .
1.6. Bugetul proiectului si sursele de finantare sunt redate in anexele nr. 2 si 3, care constituie parti integrante a prezentului Acord de Grant.
1.7. Fondul va elibera Primitorului sumele grantului in lei, la cursul de schimb leu/dolar S.U.A. de la data efectuarii licitatiei valutare de catre Fond, la banca acestuia.
1.8. Eliberarea sumelor grantului catre Primitor se va face in ...... transe, pe baza formularelor standard de solicitare de plata, completate de Primitor si certificate de supervizorul Fondului. Prima transa este considerata avans.
1.9. Nivelul avansului, precum si al celorlalte transe este stabilit dupa cum urmeaza:
- transa I (avans) ........................;
- transa a II-a ...........................;
- transa a III-a ..........................;
- transa a IV-a .......................... .
1.10. Cuantumul transelor stipulate la art. 1.9, precum si valoarea grantului, dupa caz, pot fi majorate/diminuate cu respectarea prevederilor art. 4.5, in functie de nevoile reale identificate pe parcursul derularii proiectului.
1.11. La solicitarea fiecarei transe (exceptie facand avansul) Primitorul trebuie sa prezinte supervizorului Fondului un raport privind stadiul implementarii proiectului din punct de vedere fizic, financiar si al contributiei comunitatii si documentele adecvate, justificand utilizarea a cel putin 75% din transa anterioara. Supervizorul va intocmi un raport in urma verificarilor intreprinse la fata locului care va constitui temei justificativ al eliberarii transei solicitate. Restul de cel mult 25% se justifica cu ocazia formularii solicitarii pentru urmatoarea transa. Justificarea utilizarii ultimei transe se va efectua inainte de momentul inchiderii proiectului.
1.12. In cazul in care Primitorul realizeaza economii la nivelul proiectului, fara sa fie afectata calitatea acestuia, sumele pot fi utilizate de beneficiarul grantului pentru posibile imbunatatiri, extinderea si dezvoltarea proiectului, cu aprobarea Fondului si cu respectarea procedurilor (tehnice, financiare, juridice) specifice. Utilizarea economiilor pentru acoperirea cheltuielilor curente sau de exploatare, sau angajarea economiilor proiectului fara obtinerea aprobarii Fondului este interzisa si atrage angajarea raspunderii materiale a Primitorului, sau in cazul dizolvarii acestuia, a persoanelor fizice responsabile.
1.13. Sumele grantului ramase necheltuite dupa finalizarea proiectului si/sau dupa parcurgerea procedurii prevazute la punctul 1.12, vor fi returnate Fondului in contul si la banca indicate de acesta, in termen de maximum 30 zile de la data notificarii transmisa Primitorului de catre supervizorul Fondului.
Dobanzile bonificate si comisioanele bancare aferente contului de grant vor fi in sarcina exclusiva a Primitorului.
2. Drepturile si obligatiile partilor
2.1. Fondul are dreptul de a verifica toate datele si documentele in legatura cu realizarea proiectului.
2.2. Fondul poate, in orice moment sa suspende eliberarile de fonduri aferente finantarii proiectului si sa retraga sumele din contul Primitorului, prin notificare adresata beneficiarului grantului, daca unul dintre urmatoarele evenimente a avut loc: a) activitatile nu au fost realizate in conformitate cu legislatia romana si procedurile Fondului; b) s-a produs o intrerupere a fluxului de fonduri catre Fond; c) Primitorul nu si-a indeplinit obligatiile la care s-a angajat prin proiect.
2.3. Primitorul se obliga sa respecte cu strictete prevederile legislatiei romane si reglementarile Fondului pentru indeplinirea obiectivelor si activitatilor proiectului, astfel cum sunt ele descrise in anexa nr. 1 la prezentul Acord de grant.
2.4. Primitorul se obliga sa utilizeze grantul, precum si sumele reprezentand contributia sa la proiect, mentionata la pct. 1.4, numai pentru realizarea obiectivelor proiectului.
2.5. Primitorul organizeaza si conduce contabilitatea in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
2.6. Primitorul se obliga sa permita reprezentantilor Fondului si/sau ai Bancii evaluarea realizarii proiectului, prin punerea la dispozitia acestora a tuturor datelor si documentelor solicitate, precum si prin asigurarea accesului pentru vizitarea proiectului finantat din grant.
2.7. Primitorul se obliga sa utilizeze si sa respecte legislatia si procedurile Fondului privind achizitia bunurilor, lucrarilor si serviciilor de consultanta in conformitate cu prevederile inscrise in Manualul comunitatii - Ghidul procedurilor de achizitii pentru proiecte finantate de FRDS, care respecta procedurile de procurare BIRD, pus la dispozitia beneficiarului grantului de catre Fond.
2.8. Primitorul are obligatia sa prevada in contractele incheiate cu terti furnizori si prestatori de servicii mentiuni referitoare la Acordul de grant, la grant si la Fond.
Aceste contracte se incheie in forma scrisa si constituie titluri executorii, conform prevederilor <>Legii nr. 129/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
2.9. Primitorul se obliga sa afiseze intr-un loc vizibil situatia fondurilor primite de la Fond si a cheltuielilor efectuate.
2.10. Primitorul se obliga sa afiseze la loc vizibil emblema Fondului, pe tot parcursul executarii si dupa finalizare, pe obiectivele rezultate din realizarea proiectului.
2.11. Primitorul se obliga sa intreprinda cu maxima urgenta toate demersurile legale care se impun pentru recuperarea sumelor din grant ce nu pot fi utilizate pentru realizarea obiectivelor proiectului, independent de actiunile si inactiunile sale.
3. Forta majora
3.1. Daca o situatie de forta majora impiedica sau intarzie, total sau partial, executarea Acordului de grant, partea afectata de cazul de forta majora va fi exonerata de raspundere privind indeplinirea obligatiilor sale pentru perioada in care aceasta indeplinire este impiedicata sau intarziata de cazul de forta majora.
3.2. Fondul nu raspunde pentru prejudiciul cauzat Primitorului in situatia in care Fondului i se sisteaza finantarea.
3.3. Partea care invoca forta majora este obligata sa comunice celeilalte parti, in termen de 30 de zile de la aparitia cazului de forta majora, existenta acestuia, prin notificare scrisa insotita de acte doveditoare, eliberate de autoritatile romanesti competente.
4. Valabilitatea si modificarea Acordului de grant
4.1. Prezentul Acord de grant intra in vigoare la data semnarii lui de catre ambele parti si este valabil pana la inchiderea proiectului.
4.2. Perioada de implementare*5) a proiectului este de circa ........... luni.
4.3. Utilizarea grantului in alte scopuri decat cele prevazute in prezentul Acord de grant este interzisa si atrage desfiintarea Acordului de grant, fara interventia instantei judecatoresti sau a celei de arbitraj, dupa caz.
In cazul in care Primitorului i-a fost notificata desfiintarea prezentului Acord de grant din vina sa, acesta este obligat ca in termen de 30 de zile de la data primirii notificarii sa restituie Fondului toate sumele primite.
4.4. Daca in cursul executarii Acordului de grant se constata incalcari ale obligatiilor acestuia sau nesocotiri ale dispozitiilor <>Legii nr. 129/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prevederilor reglementarilor Fondului, Fondul poate proceda la rezilierea Acordului de grant, fara interventia instantei judecatoresti sau a instantei de arbitraj.
Prejudiciile cauzate vor fi recuperate de catre Fond de la Primitor, sau in cazul dizolvarii acestuia de la persoana fizica responsabila.
4.5. Modificarea prezentului Acord de grant se poate face numai prin acordul partilor.
4.6. Partea care are initiativa modificarii va notifica, in scris, celeilalte parti propria propunere. Partea care primeste notificarea respectiva se obliga sa raspunda in termen de 15 zile lucratoare de la primirea acesteia.
4.7. In cazul in care partile convin modificarea prezentului Acord de grant, aceasta se va realiza prin incheierea unui act aditional.
---------
*5) Perioada cuprinsa intre semnarea Acordului de grant si terminarea proiectului.

5. Inchiderea proiectului
5.1. Inainte de inchiderea financiara a proiectului Primitorul va prezenta planul definitiv, acceptat de Fond, continand detaliile privind intretinerea si exploatarea obiectivelor realizate in cadrul proiectului.
5.2. Proiectul se considera inchis avand la baza raportul final al supervizorului, care va consemna daca obiectivele proiectului au fost indeplinite si daca au fost justificate toate sumele acordate prin prezentul Acord de grant si numai dupa anuntarea inchiderii proiectului in cel putin 3 locuri publice. Procedura inchiderii proiectului va fi consemnata prin documente specifice recunoscute si aprobate de Fond.
5.3. Proprietatea asupra bunurilor rezultate in urma realizarii proiectului impreuna cu proprietatea bunurilor achizitionate in scopul executarii proiectului revine, la data inchiderii proiectului, persoanei juridice*6) mentionate de lege.
---------
*6) In cazul proiectelor de mica infrastructura - proprietatea asupra obiectivelor rezultate din executarea proiectelor revine unitatilor administrativ-teritoriale, cu obligatia intretinerii lor impreuna cu comitetul de intretinere a proiectului - conform <>art. 4 alineat 2 din Legea nr. 129/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul proiectelor de activitati generatoare de venit - proprietatea asupra bunurilor achizitionate in scopul executarii proiectelor revine cooperativei de consum/societatii agricole/asociatiei sau fundatiei - conform <>art. 5 alineat 3 din Legea nr. 129/1998 , republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul proiectelor de servicii sociale comunitare - proprietatea asupra bunurilor achizitionate in scopul realizarii proiectelor revine organizatiei intermediare definite la art. 2 alin (1) din lege, care au obligatia sa le utilizeze pentru aceleasi scopuri pentru care au fost achizitionate - conform <>art. 6 din Legea nr. 129/1998 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

6. Solutionarea neintelegerilor
6.1. Orice neintelegere care decurge din interpretarea si aplicarea prezentului Acord de grant va fi solutionata de parti, pe cale amiabila, in termen de 30 de zile calendaristice de la notificarea acesteia.
6.2. In cazul in care partile nu ajung la un consens pe cale amiabila, in termenul mentionat la art. 6.1, neintelegerile vor fi solutionate potrivit prevederilor legale in vigoare de catre instantele judecatoresti competente din Bucuresti.
7. Dispozitii finale
7.1. In masura in care nu vin in contradictie cu prevederile acestui Acord de grant, la executarea si interpretarea lui se vor aplica prevederile Codului civil roman si alte reglementari legale in materie.
7.2. a) Prezentul Acord de grant, inclusiv anexele nr. 1-3, a fost incheiat in doua exemplare, ambele avand valoare de original, constituind impreuna un singur act juridic si avand caracter de titlu executoriu in caz de nerealizare a obiectivului proiectului.
b) Prin semnarea prezentului Primitorul recunoaste ca i-au fost aduse la cunostinta conditiile de finantare si ca a primit Manualul comunitatii (continand Ghidul procedurilor de achizitii pentru proiecte finantate de FRDS, Ghidul notiunilor financiar contabile).


FONDUL ROMAN DE DEZVOLTARE SOCIALA PRIMITOR*7)
Director executiv,
...................

Sef Departament Financiar, contabil si
administrativ,
...................

Avizat juridic,


--------
*7) In cazul proiectelor de mica infrastructura, se vor mentiona membrii comitetului de conducere a proiectului - presedinte, secretar, trezorier.
In cazul proiectelor de servicii sociale comunitare si al proiectelor de activitati generatoare de venit se vor mentiona functia si numele reprezentantului primitorului.


ANEXA 2

Bugetul proiectului (dolari SUA)

1. Contributia locala (echivalent in dolari SUA)*) ..................
constand din: .......................................................
.....................................................................
2. Grantul ..........................................................

TOTAL BUGET ....................

----------
*) echivalentul in dolari SUA a contributiei locale calculata la cursul leu/dolar al BNR din ziua intocmirii bugetului proiectului.


ANEXA 3


Sursele de finantare ale Acordului de Grant (dolari SUA)

1. Contributia locala (echivalent in dolari SUA)*) ..............
din care:
surse proprii: .............................
surse atrase (daca este cazul) .............
2. Grantul .................................................
din care:
imprumut BIRD:
............................
contributia Guvernului Romaniei:
..................................

TOTAL BUGET .......................


----------
*) echivalentul in dolari SUA a contributiei locale calculata la cursul leu/dolar al BNR din ziua intocmirii bugetului proiectului.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016