Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA din 12 februarie 2005  privind criteriile de acceptare si procedurile preliminare de acceptare a deseurilor la depozitare si lista nationala de deseuri acceptate in fiecare clasa de depozit de deseuri*    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA din 12 februarie 2005 privind criteriile de acceptare si procedurile preliminare de acceptare a deseurilor la depozitare si lista nationala de deseuri acceptate in fiecare clasa de depozit de deseuri*

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 194 bis din 8 martie 2005
---------
*) Aprobata prin <>Ordinul nr. 95 din 12 februarie 2005 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 194 din 8 martie 2005.

CRITERIILE DE ACCEPTARE ŞI PROCEDURILE PRELIMINARE
DE ACCEPTARE A DEŞEURILOR LA DEPOZITARE ŞI LISTA NAŢIONALĂ
DE DEŞEURI ACCEPTATE ÎN FIECARE CLASĂ DE DEPOZIT DE DEŞEURI



Secţiunea 1 PROCEDURI PRELIMINARE PENTRU ACCEPTAREA DEŞEURILOR
LA DEPOZITARE

Secţiunea 2 CRITERII PENTRU ACCEPTAREA DEŞEURILOR LA DEPOZITARE

Secţiunea 3 METODE FOLOSITE PENTRU PRELEVAREA ŞI ANALIZA PROBELOR

Secţiunea 4 EVALUAREA MĂSURILOR DE SIGURANŢĂ PENTRU ACCEPTAREA LA
STOCARE PERMANENTA SUBTERANA

Secţiunea 5 RECOMANDĂRI PRIVIND OPŢIUNILE DE DEPOZITARE REGLEMENTATE
PRIN <>HOTARAREA GUVERNULUI nr. 162/2002 PRIVIND DEPOZITAREA
DEŞEURILOR

Secţiunea 6 LISTA NAŢIONALĂ DE DEŞEURI ACCEPTATE ÎN FIECARE CLASĂ DE
DEPOZIT DE DEŞEURI




LISTA DE ABREVIERI

ANC Capacitate de neutralizare a acizilor
AOX Halogeni organici adsorbabili
BTEX Benzen- Toluen- Etilbenzen- Xilen
C(o) Test de percolare
DOC Carbon organic dizolvat
HAP Hidrocarburi aromatice policiclice
LOI Pierderea la calcinare
L/S Lichid / Solid
PCB Bifenili policloruraţi
TDS Totalul solidelor dizolvate
TOC Carbon organic total



SECTIUNEA 1
PROCEDURI PRELIMINARE PENTRU ACCEPTAREA DEŞEURILOR LA DEPOZITARE

1. Caracterizarea generalã a deşeurilor
1.1. Caracterizarea generalã a unui deşeu reprezintã prima etapã în cadrul procedurii de acceptare la depozitare şi ea se realizeazã prin colectarea tuturor datelor şi informaţiilor necesare pentru asigurarea condiţiilor de depozitare a fiecãrui tip de deşeu, pe termen lung, în condiţii de siguranţã. Caracterizarea generalã se cere pentru fiecare tip de deşeu.
1.2. Informaţiile generale vizeazã diferite aspecte, printre care cele mai importante sunt:
a) tipul de deşeu şi sursa din care provine, compoziţia, starea fizicã, levigabilitatea şi alte caracteristici);
b) determinarea comportãrii deşeului la depozitare pentru stabilirea operaţiunilor de tratare, în conformitate cu prevederile <>art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 ;
c) evaluarea caracteristicilor deşeului în raport cu valorile limitã;
d) determinarea valorilor limita normale şi excepţionale (critice) între care variazã indicatorii caracteristici unui tip de deşeu, respectiv levigatului şi opţiunile pentru simplificarea procedurilor de testare, prin eliminarea parametrilor pentru care existã informaţii suficiente. Caracterizarea poate stabili relaţii între caracterizarea generalã şi rezultatele testelor simplificate cât şi a frecvenţei testelor pentru verificarea conformãrii.
1.3. În cazul în care, în urma caracterizãrii generale a unui deşeu rezultã cã acesta îndeplineşte criteriile stabilite pentru o anumitã clasã de depozit (a se vedea Secţiunea 2), se considerã cã deşeul poate fi depozitat pe un depozit din clasa respectivã.
1.4. Generatorul de deşeuri, sau persoana responsabilã pentru gestionarea lor, are responsabilitatea şi obligativitatea caracterizãrii fizico-chimice a deşeurilor generate şi este rãspunzãtor pentru corectitudinea datelor de caracterizare a deşeurilor proprii.
1.5. Operatorul depozitului pãstreazã înregistrãri ale informaţiilor necesare pentru fiecare tip de deşeu, pentru o perioadã de timp stabilitã de agenţia regionalã de protecţia mediului, dar nu mai puţin de 1 an.
1.6. Caracterizarea generalã a unui deşeu/ Fişa tehnicã a unui deşeu cuprinde urmãtoarele informaţii:
a) sursa şi originea deşeului;
b) date referitoare la procesul care genereazã deşeul respectiv (descrierea procesului tehnologic cu precizarea punctelor de unde rezultã deşeuri, date privind materiile prime, produsele şi cantitatea de deşeu pe unitatea de mãsurã a produsului finit obţinut din proces);
c) descrierea modului de tratare aplicat deşeului, în conformitate cu Articolul 7 din <>Hotararea Guvernului nr. 162/2002 , sau declararea motivelor pentru care acest mod de tratare nu a fost considerat necesar;
d) date privind compoziţia deşeului şi comportarea la levigare, atunci când acestea sunt considerate relevante;
e) aspectul deşeului (miros, culoare, stare fizicã);
f) codul, conform <>Hotararii Guvernului nr. 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi Lista deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, şi alte informaţii considerate necesare;
g) pentru deşeurile periculoase - proprietatea care face ca respectivul deşeu sã fie considerat periculos, conform anexei IE din Legea nr. 426/2001;
h) clasa de depozit în care poate fi acceptat deşeul;
i) informaţii suplimentare sau alte restricţii şi precauţii necesare pentru activitatea de depozitare propriu-zisã;
j) testarea dacã deşeul poate fi reciclat sau valorificat.
Ca regulã generalã, informaţiile de mai sus se obţin în urma testãrii deşeului. Pe lângã comportarea la levigare, compoziţia deşeului trebuie sã fie cunoscutã sau determinatã prin analize.
1.7. Cantitatea şi calitatea informaţiilor pentru caracterizarea generalã, testele de laborator necesare, precum şi testele de verificare a conformãrii sunt elemente care se stabilesc în funcţie de tipul de deşeu. Din acest punct de vedere, se poate face urmãtoarea clasificare a tipurilor de deşeuri:
a) deşeuri generate în mod curent din acelaşi proces;
b) deşeuri care nu sunt generate în mod curent.
1.8. Datele de caracterizare generalã obţinute pot fi comparate direct cu criteriile de acceptare stabilite pentru fiecare clasã de depozit (ex: potenţialul poluant al constituenţilor anorganici şi organici) şi pot fi furnizate, dacã este cazul, informaţii suplimentare (ex: consecinţele depozitãrii în amestec cu deşeuri municipale).
1.9. Caracterizarea unui deşeu dupã modul de generare
1.9.1. Deşeuri generate în mod curent din acelaşi proces
1.9.1.1. Aceastã categorie cuprinde deşeurile generate în mod curent din acelaşi proces, unde:
a) funcţionarea instalaţiei şi desfãşurarea procesului generator de deşeuri, în ansamblul sãu, sunt bine cunoscute;
b) operatorul instalaţiei furnizeazã toate informaţiile necesare şi informeazã operatorul depozitului de deşeuri cu privire la schimbãrile ce apar în procesul generator de deşeuri (în special modificãrile de materii prime şi materiale care intrã în proces).
Procesul din care rezultã deşeul se desfãşoarã de obicei la o singurã instalaţie, dar el poate rezulta de asemenea de la diferite instalaţii, dacã poate fi identificat ca un flux cu caracteristici comune în limite cunoscute (ex. cenuşa de la incinerarea deşeurilor municipale).
1.9.1.2. Pentru aceste deşeuri caracterizarea generalã cuprinde datele de bazã enumerate la pct. 1.6 si în special urmãtoarele:
a) domeniul compoziţiei deşeurilor individuale;
b) domeniul şi variabilitatea proprietãţilor caracteristice;
c) comportarea la levigare, determinatã prin teste de levigare rapide şi/sau teste de percolare şi/sau test pe bazã de pH, dacã este necesar;
d) indicatorii specifici necesar a fi testaţi în mod regulat.
1.9.1.3. Dacã deşeul este produs în acelaşi proces în diferite instalaţii informaţiile se dau în scopul evaluãrii. În consecinţã, se realizeazã un numãr suficient de mãsurãtori care sã arate domeniul şi variabilitatea proprietãţilor caracteristice ale deşeurilor. Deşeul poate fi apoi considerat caracterizat şi va fi ulterior doar subiectul testãrii de conformare, dacã nu apar modificãri semnificative în procesele de generare.
1.9.1.4. Pentru deşeurile din acelaşi proces în aceiaşi instalaţie resultatele mãsurãtorilor pot arãta doar variaţii minore a proprietãţilor deşeului în comparaţie cu valorile limitã corspunzãtoare. Deşeul poate fi apoi considerat caracterizat şi va fi ulterior doar subiectul testãrii de conformare, dacã nu apar modificãri semnificative în procesele de generare.
1.9.1.5. Caracteristicile generale ale deşeurilor rezultate din instalaţii pentru compactarea / aglomerarea şi amestecarea deşeurilor şi din staţii de transfer, respectiv ale fluxurilor mixte de deşeuri provenite din activitatea agenţilor de colectare pot varia considerabil. Aceasta trebuie luatã în considerare în caracterizarea generalã. Aceste deşeuri se includ în categoria b) de deşeuri, categorie prezentatã la pct. 1.9.2 din prezentul ordin.
1.9.2. Deşeuri care nu sunt, generate în mod curent
Aceste deşeuri nu sunt generate în mod curent din acelaşi proces şi aceiaşi instalaţie şi nici nu fac parte din fluxuri de deşeuri bine definite. Fiecare lot de deşeuri de acest tip trebuie caracterizat separat. Caracterizarea generalã cuprinde determinarea şi evaluarea indicatorilor de bazã pentru fiecare lot şi nu este necesarã efectuarea nici unor teste de conformitate, deoarece fiecare lot de deşeuri se analizeazã separat.

2. Cazuri în care nu sunt necesare teste
Testele şi analizele de laborator nu sunt necesare în urmãtoarele cazuri:
a) deşeul se regãseşte pe o listã de deşeuri pentru care s-a stabilit cã nu este necesarã efectuarea de analize (a se vedea Secţiunea 2);
b) toate datele necesare, cerute de cãtre agenţia regionalã de protecţia mediului, sunt furnizate şi însoţite de documente justificative;
c) anumite tipuri de deşeuri pentru care nu se poate realiza testarea sau pentru care nu sunt disponibile proceduri de analiza corespunzãtoare şi criterii de acceptare - acest fapt trebuie sã fie justificat şi documentat, inclusiv motivele pentru care deşeul este acceptat la acea clasã de depozit.

3. Teste pentru verificarea conformãrii
3.1. În cazul în care, pe baza informaţiilor de caracterizare generalã, rezultã cã un deşeu îndeplineşte criteriile de acceptare într-o anumitã clasã de depozit, se procedeazã la teste ulterioare pentru verificarea conformãrii - pentru a se stabili dacã deşeul respectiv este conform cu datele de caracterizare generalã şi cu criteriile de acceptare, prezentate in Secţiunea 2.
3.2. Scopul realizãrii testelor de conformare este de a verifica periodic fluxurile de deşeuri care vin la depozitare.
3.3. Indicatorii relevanţi, specifici, care trebuie analizaţi sunt stabiliţi în cadrul caracterizãrii generale şi ei diferã în funcţie de natura deşeului. Verificarea trebuie sã arate cã deşeurile se încadreazã în valorile limita stabilite pentru indicatorii critici.
3.4. Testele şi analizele pentru verificarea conformãrii se realizeazã prin aceleaşi metode utilizate în cadrul caracterizãrii generale şi ele cuprind cel puţin un test de levigare discontinuã. Pentru acest scop se folosesc metodele listate in Secţiunea 3 sau orice alte metode care asigurã o calitate ştiinţificã initarã.
3.5. Deşeurile pentru care nu sunt necesare analize de caracterizare generalã, conform pct. 2.1, a) şi c) sunt exceptate şi de la efectuarea testelor de conformare. Ele se verificã pentru conformarea cu caracterizarea generalã.
3.6. Testele de verificare a conformãrii se realizeazã cel puţin anual şi, în orice situaţie, operatorul trebuie sã se asigure cã efectuarea testelor de conformare se desfãşoarã în conformitate cu scopul şi frecvenţa stabilite în cadrul caracterizãrii generale.
3.7. Înregistrãrile rezultatelor sunt pãstrate pentru o perioadã de timp stabilitã de cãtre agenţia regionalã de protecţia mediului.
4. Verificarea la locul de depozitare
4.1. Fiecare transport de deşeuri adus la un depozit se inspecteazã vizual înainte şi dupã descãrcare.
4.2. Se verificã documentaţia însoţitoare.
4.3. Pentru deşeurile pe care generatorul le depoziteazã pe un amplasament propriu (pe care îl are sub control), verificarea se poate face la punctul de livrare a transportului.
4.4. Deşeul se acceptã la depozitare numai dacã este conform cu cel descris în cadrul caracterizãrii generale şi testãrii de conformare, respectiv cu cel pentru care sunt prezentate documente însoţitoare. Dacã nu sunt îndeplinite aceste condiţii, deşeul nu este acceptat în depozit.
4.5. Este necesarã testarea aleatoare a deşeului înainte ca acesta sã fie depozitat, în acest scop, se utilizeazã metode corespunzãtoare de testare rapidã.
4.6. Dupã depozitarea deşeului, probele se preleveazã periodic. Probele prelevate se pãstreazã dupã acceptarea deşeului, pentru o perioadã de timp care este stabilitã de cãtre agenţia regionalã de protecţia mediului, dar nu mai puţin de 1 lunã, conform prevederilor <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 .

SECTIUNEA 2
CRITERII PENTRU ACCEPTAREA DEŞEURILOR LA DEPOZITARE

1. Generalitãţi

1.1. Aceastã secţiune stabileşte criteriile de acceptare a deşeurilor la fiecare clasã de depozit, inclusiv criteriile pentru stocare subteranã.
1.2. Agenţiile regionale pentru protecţia mediului, de la caz la caz, luând în considerare caracteristicile depozitului şi împrejurimile acestuia, pot accepta in anume situaţii creşteri de pânã la trei ori a valorii limitã a parametrilor specifici enumeraţi în aceastã secţiune (alţii decât DOC la pct. 2.2.1, 3.2.1, 3.3.3.1.1 şi 4.1, BTEX, PCB-uri şi uleiuri minerale la pct 2.2.2, TOC şi pH la pct. 3.3.3.1.1.1 şi LOI şi/sau TOC la pct. 4.1.1, şi restricţionând posibilitatea creşterii valorii limitã pentru TOC la pct. 2.2.2 la cel mult de doua ori). Aceste situaţii se iau în considerare la emiterea autorizaţiei de mediu numai în cazul în care emisiile (inclusiv levigatul) de pe depozit nu prezintã riscuri suplimentare pentru mediu în conformitate cu evaluarea riscului.
1.3. Dupã aderarea la Uniunea Europeana, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului raporteazã Comisiei Europene numãrul anual de autorizaţii emise sub aceastã prevedere. Rapoartele se trimit Comisiei la intervale de trei ani ca parte a rapoartelor de implementare a Directivei privind depozitarea deşeurilor.
1.4. Agenţiile regionale pentru protecţia mediului definesc criteriile de conformare cu valorile limitã stabilite în aceastã secţiune. In stabilirea criteriilor de acceptare si a metodelor de testare standardizate utilizate, agenţiile regionale vor colabora cu Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului.
1.5. Ţinând cont atât de cadrul legislativ existent la momentul actual, cât şi de nivelul de dezvoltare a tehnicilor de analizã, obligativitatea testãrilor corespunzãtoare celor trei nivele mai sus amintite se introduce etapizat, astfel încât sa se realizeze toate analizele şi testãrile necesare conform standardelor europene si naţionale armonizate pânã la data aderãrii.

2. Criterii pentru acceptarea deşeurilor pe depozitele de deşeuri inerte
2.1. Deşeuri care pot fi acceptate fãrã testare într-un depozit de deşeuri inerte
2.1.1. Tipurile de deşeuri enumerate în tabelul 2.1 sunt considerate a îndeplini criteriile de definire a unui deşeu inert (conform lit. f, anexa 1 din <>Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor). Aceste deşeuri sunt acceptate în depozitele de deşeuri inerte fãrã a necesita testare şi analizare.
2.1.2. Deşeurile inerte trebuie sã fie constituite din fluxuri unice de deşeuri, provenite din aceeaşi sursã care genereazã un singur tip de deşeu. Tipuri diferite de deşeuri, din cele enumerate în tabel, pot fi acceptate în amestec numai dacã se dovedeşte cã provin din aceeaşi sursã.
2.1.3. În cazul în care existã suspiciuni în ce priveşte contaminarea (fie în urma inspecţiei vizuale, fie din datele cunoscute despre sursa de provenienţã), deşeurile sunt fie analizate, fie refuzate de la depozitare. Dacã deşeurile sunt contaminate sau conţin alte tipuri de materiale (metale, azbest, plastic, substanţe chimice etc.) la un nivel care poate genera riscuri şi care sã justifice depozitarea lor pe o altã clasã de depozit, ele sunt respinse de la depozitarea înt-un depozit de deşeuri inerte.
2.1.4. Dacã existã îndoieli cu privire la modul în care un deşeu îndeplineşte prevederile definiţiei deşeurilor inerte, conform <>art. 2 lit. f) din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 sau criteriile enumerate la pct. 2.2 din prezentul ordin sau, cu privire la lipsa substanţelor contaminante, atunci se procedeazã la efectuarea de teste şi analize conform celor prezentate in Secţiunea 3- Metode folosite pentru prelevarea şi analiza probelor.

Tabelul 2.1


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tip deşeu Cod Restricţii
(Lista
Deşeurilor)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din fibre de 10 11 03 Numai deşeuri care nu conţin lianţi sticlã
organici
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ambalaje de sticlã 15 01 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Beton 17 01 01 Numai deşeuri sortate din construcţii şi
demolãri (*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cãrãmizi 17 01 02 Numai deşeuri sortate din construcţii şi
demolãri (*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ţigle şi materiale 17 01 03 Numai deşeuri sortate din construcţii şi
ceramice demolãri (*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Amestecuri de beton, 17 01 07 Numai deşeuri sortate din construcţii şi
cãrãmizi, ţigle şi demolãri (*)
materiale ceramice
farã conţinut de
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sticlã 17 02 02
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pãmânt şi pietre fãrã 17 05 04 - Exclusiv material de acoperire, turbã
conţinut de substanţe - Exclusiv pãmânt şi pietre din zone
periculoase contaminate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sticla 19 12 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sticlã 20 01 02 Numai sticlã colectatã separat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pãmânt şi pietre 20 02 02 - Numai din categoria deşeuri din grãdini
şi parcuri
- Exclusiv material de acoperire, turbã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
(*)
Pentru scopul prezentului ordin, expresia "deşeuri sortate din construcţii şi demolãri" înseamnã deşeuri din construcţii şi demolãri cu conţinut cât mai mic posibil de alte tipuri de materiale (metale, plastic, pãmânt, materiale organice, lemn, cauciuc etc.). Originea deşeului trebui sa fie cunoscutã.
Nu se acceptã deşeuri din construcţii şi demolãri contaminate cu substanţe organice sau anorganice periculoase (ex: materiale provenite din construcţii, sol poluat, stocarea şi utilizarea pesticidelor sau altor substanţe periculoase de la demolãri din zone contaminate) decât dacã se atestã cã deşeul este contaminat nesemnificativ.
Nu se acceptã deşeuri din construcţii şi demolãri tratate, acoperite sau vopsite cu materiale conţinând substanţe periculoase, în cantitãţi semnificative
2.1.5. Deşeurile cuprinse în Lista de deşeuri acceptate la depozitare în depozitele de deşeuri inerte şi care nu apar în tabelul 2.1 fac obiectul analizãrii şi testãrii, conform procedurilor specifice, pentru a se stabili dacã ele îndeplinesc criteriile de acceptare la depozitele de deşeuri inerte, în conformitate cu prevederile pct. 2.2.1 şi 2.2.2.
2.2. Valori limitã pentru caracteristicile deşeurilor care pot fi acceptate în depozitele de deşeuri inerte
2.2.1. Valori limitã pentru levigabilitate
Urmãtoarele valori limitã se aplicã pentru deşeuri inerte acceptate la depozitele de deşeuri inerte, calculate la raportul L/S de 2 l/kg şi 10 l/kg pentru emisia totalã şi exprimatã direct în mg/l pentru C(0) (primul eluat al testului de percolare la L/S-0,1 l/kg). Agenţiile regionale de protecţia mediului stabilesc care din metodele de testare (Secţiunea 3 - Metode folosite pentru prelevarea şi analiza probelor) şi valorile limitã corespunzãtoare din tabel se folosesc.

Tabelul 2.2


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicator L/S = 2 l/kg L/S = 10 l/kg C(0) (test de percolare)
───────────────────────────────────────────────────────────────
mg/kg substanţã mg/kg substanţã mg/l
uscatã uscatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
As 0,1 0,5 0,06
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ba 7 20 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cd 0,03 0,04 0,02
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cr total 0,2 0,5 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cu 0,9 2 0,6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hg 0,003 0,01 0,002
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mo 0,3 0,5 0,2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ni 0,2 0,4 0,12
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pb 0,2 0,5 0,15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sb 0,02 0,06 0,1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se 0,06 0,1 0,04
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zn 2 4 1,2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cloruri 550 800 460
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fluoruri 4 10 2,5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sulfaţi 560 (*) 1000(*) 1500
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indice fenol 0,5 1 0,3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DOC (**) 240 500 160
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TDS (***) 2500 4000 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



(*) Dacã deşeul nu atinge aceste valori pentru sulfat, poate fi considerat conform criteriilor de acceptare dacã în levigat nu se depãşesc urmãtoarele valori: 1500 mg/l coeficient de percolare la L/S = 0,1 l/kg şi 6000 mg/kg la L/S = 10 l/kg. Va fi necesarã folosirea unui test de percolare pentru a determina valoarea limitã la L/S = 0,1 l/kg sub condiţiile de echilibru iniţiale, întrucât valoarea la L/S = 10 l/kg poate fi determinatã fie prin test de levigabilitate fie prin test de percolare în condiţii care se apropie de echilibrul local.
(**) Dacã deşeul nu atinge aceste valori pentru DOC la pH-ul propriu, poate fi testat alternativ la L/S =10 l/kg şi o valoare a pH-ului cuprinsã între 7,5 şi 8. Deşeul poate fi considerat conform criteriilor de acceptare pentru DOC, dacã rezultatele acestei determinãri nu depãşesc 500 mg/kg. (Este disponibilã o metodã în faza de proiect bazatã pe prEN 14429)
(***) Valorile pentru totalul solidelor dizolvate TDS pot fi folosite alternativ cu valorile sulfatului şi clorurii.

2.2.2 Valori limitã pentru conţinutul total de materie organicã în deşeu
În completare la valorile limitã ale levigatului din tabelul 2.2, deşeurile inerte trebuie sã respecte şi urmãtoarele valori limitã:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicator Valoare maximã admisã (mg/kg)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Carbon organic total 30000 (*)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Benzen- Toluen- Etilbenzen- Xilen 6
(BTEX)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bifenili policloruraţi (PCB) 7 tipuri 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Uleiuri minerale (C 10 la C 40) 500
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hidrocarburi aromatice policiclice Se stabilesc de cãtre agenţia
(HAP) regionala de protecţia mediului în
urma realizãrii unor studii de
specialitate realizate de generatorul
de deşeuri
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


(*) In cazul solurilor, agenţiile regionale de protecţia mediului pot
admite o valoare limitã mai mare, cu condiţia ca valoarea DOC de 500 mg/kg
realizatã pentru L/S = 10 l/kg la pH-ul propriu al solului sau la o valoare
a pH-ului cuprinsã între 7,5 şi 8,0.


3. Criterii pentru acceptarea deşeurilor pe depozitele de deşeuri nepericuloase
Autoritatea competentã pentru protecţia mediului poate propune realizarea unor subcategorii pentru depozitele de deşeuri nepericuloase.
În aceastã secţiune sunt prezentate valorile limitã doar pentru deşeurile nepericuloase, care sunt depozitate în aceiaşi celulã cu deşeuri periculoase stabile, nereactive.
3.1. Deşeuri care pot fi acceptate fãrã testare în depozitele de deşeuri nepericuloase
3.1.1. Pot fi acceptate în depozitele de deşeuri nepericuloase, fãrã a fi supuse nici unei testãri, deşeurile municipale care îndeplinesc criteriile definite conform <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor (anexa 1, litera h), care se regãsesc în Categoria 20 a Listei Europene a Deşeurilor "Deşeuri municipale şi asimilabile din comerţ, industrie, instituţii, inclusiv fracţiuni colectate separat" precum şi alte deşeuri similare acestora din alte surse. Aceste tipuri de deşeuri nu sunt admise la depozitare dacã nu au fost tratate (conform prevederilor <>art. 7, alin. 1 din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 ) sau dacã sunt contaminate la un nivel suficient de ridicat încât sã determine apariţia de riscuri asociate şi deci sã justifice eliminarea lor în alt mod.
3.1.2. Deşeurile municipale biodegradabile nu se depoziteazã în aceleaşi celule cu deşeurile periculoase stabilizate care, în urma unei operaţii de tratare au cãpãtat caracter nepericulos (a se vedea şi <>art. 6, alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor.
3.2. Valori limitã pentru caracteristicile de levigabilitate ale deşeurilor nepericuloase.
3.2.1. Urmãtoarele valori limitã aplicate pentru deşeuri nepericuloase granulate acceptate în aceeaşi celulã ca deşeuri periculoase stabile, deşeuri nereactive, calculate la raportul L/S=2 si 10 l/kg pentru emisia totalã şi exprimatã direct în mg/l pentru C(0) (primul eluat al testului de percolare la L/S=0,1 l/kg). Deşeurile granulare includ toate deşeurile care nu sunt bloc (monolit). Agenţiile regionale de protecţia mediului decid care din metodele de testare se folosesc (vezi prevederile Secţiunii 3 - Metode folosite pentru prelevarea şi analiza probelor) şi valorile limitã corespunzãtoare din tabelul 3.1) care se folosesc.

Tabelul 3.1.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicator L/S = 2 l/kg L/S = 10 l/kg C(0) (test de percolare)
───────────────────────────────────────────────────────────────
mg/kg substanţã mg/kg substanţã mg/l
uscatã uscatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
As 0,4 2 0,3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ba 30 100 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cd 0,6 1 0,3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cr total 4 10 2,5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cu 25 50 30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hg 0,05 0,2 0,03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mo 5 10 3,5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ni 5 10 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pb 5 10 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sb 0,2 0,7 0,15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se 0,3 0,5 0,2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zn 25 50 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cloruri 10000 15000 8500
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fluoruri 60 150 40
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sulfaţi 10000 20000 7000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DOC (*) 380 800 250
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TDS (**) 40000 60000 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
(*) Dacã deşeul nu atinge aceste valori pentru DOC la pH-ul propriu, poate fi testat alternativ la L/S = 10 l/kg şi un pH cuprins între 7,5 şi 8,0. Deşeul poate fi considerat conform criteriilor de acceptare pentru DOC, dacã rezultatul acestei determinãri nu depãşeşte 800 mg/kg. (Este disponibilã o metodã în faza de proiect bazata pe prEN 14429).
(**) Valorile pentru TDS pot fi folosite alternativ cu valorile pentru sulfaţi şi cloruri.

3.2.2. Deşeuri de gips
Deşeurile nepericuloase pe bazã de gips se eliminã numai în depozitele de deşeuri nepericuloase, în celule unde nu sunt acceptate deşeurile biodegradabile. Valorile limitã pentru TOC şi DOC date la pct. 3.3.1 şi 3.3.2 se aplicã deşeurilor depozitate împreunã cu deşeuri pe bazã de gips.
3.2.3. Agenţiile regionale de protecţia mediului stabilesc criteriile pentru deşeurile monolit astfel încât sã asigure acelaşi nivel pentru protecţia mediului dat de valorile limitã din tabelul 3.1.
3.3. Criterii pentru deşeurile periculoase care pot fi acceptate în depozitele de deşeuri nepericuloase.
In conformitate cu prevederile <>art. 6, lit. c din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 , deşeurile periculoase stabile, iiereactive, care au o comportare echivalentã cu cea a deşeurilor nepericuloase, pot fi acceptate în depozitele de deşeuri iiepericuloase.
Caracterul stabil, nereactiv constã în faptul cã levigabilitatea deşeului nu se modificã în mod negativ sub influenţa condiţiilor de mediu (ex: apã, aer, temperaturã, sarcini mecanice), a biodegradarii şi/sau a altor deşeuri (inclusiv a levigatelor şi a gazului de depozit), în condiţiile ce se dezvoltã în depozit sau în cazul accidentelor previzibile.
3.3.1. Valori limitã pentru levigat
3.3.1.1. Urmãtoarele valori limitã aplicate pentru deşeuri periculoase granulate acceptate la depozitele pentru deşeuri nepericuloase, calculate la raportul L/S=2 şi 10 l/kg pentru emisia totalã şi exprimatã direct în mg/l pentru C(0) (primul eluat al testului de percolare la L/S=0,1 l/kg). Deşeurile granulare includ toate deşeurile care nu sunt bloc (monolit). Agenţiile regionale de protecţia mediului decid care din metodele de testare din Secţiunea 3 şi valorile limitã corespunzãtoare din tabelul 3.2 se folosesc.

Tabelul 3.2


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicator L/S = 2 l/kg L/S = 10 l/kg C(0) (test de percolare)
───────────────────────────────────────────────────────────────
mg/kg substanţã mg/kg substanţã mg/l
uscatã uscatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
As 0,4 2 0,3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ba 30 100 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cd 0,6 1 0,3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cr total 4 10 2,5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cu 25 50 30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hg 0,05 0,2 0,03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mo 5 10 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ni 5 10 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pb 5 10 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sb 0,2 0,7 0,15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se 0,3 0,5 0,2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zn 25 50 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fluoruri 60 150 40
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sulfaţi 10000 20000 7000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cloruri 10000 15000 8500
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sulfocianuri 15,0
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DOC (*) 380 800 250
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TDS (*) 40000 60000 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


---------
(*) Dacã deşeul nu atinge aceastã valoare pentru DOC la pH-ul propriu, poate fi testat alternativ la L/S = 10 l/kg şi un pH cuprins între 7,5 şi 8,0. Deşeul poate fi considerat conform criteriilor de acceptare pentru DOC, dacã rezultatul acestei determinãri nu depãşeşte 800 mg/kg, (Este disponibilã o metodã în fazã de proiect bazatã pe prEN 14429).
(**) Valorile pentru TDS pot fi folosite alternativ cu valorile pentru sulfaţi şi cloruri.

3.3.1.2. Agenţiile regionale de protecţia mediului stabilesc criteriile pentru deşeurile monolitice astfel încât sã se realizeze acelaşi nivel al protecţiei mediului prin valorile limitã precizate în tabel.
3.3.2. Alte criterii
3.3.2.1. Pe lângã valorile limitã ale levigatului din pct. 3.3.1, deşeurile granulare trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele criterii suplimentare:



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicator Valoare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOC (carbon organic total) 5% (*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
pH Minimum 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANC (capacitate de neutralizare a acizilor) Trebuie sa fie evaluatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


----------
(*) Dacã aceastã valoare nu este obţinutã, poate fi admisã de cãtre agenţiile regionale de protecţia mediului o valoare limitã mai mare, cu condiţia ca valoarea DOC de 800 mg/kg sã fie obţinutã la L/S = 10 l/kg, atât la pH-ul propriu al materialului cât şi la o valoare a pH-ului cuprinsã între 7,5 şi 8,0.
3.3.2.2. Agenţiile regionale de protecţia mediului trebuie sã stabileascã o serie de criterii pentru a asigura cã deşeurile au o suficientã stabilitate fizicã şi capacitate portanta.
3.3.2.3. Agenţiile regionale de protecţia mediului stabilesc criterii pentru a asigura cã deşeurile periculoase în formã monoliticã sunt stabile şi nereactive înainte de acceptarea lor pe depozite de deşeuri nepericuloase.
3.3.3. Deşeuri cu azbest
3.3.3.1. Materialele de construcţie, precum şi alte deşeuri similare cu conţinut de azbest pot fi acceptate în depozitele de deşeuri nepericuloase, fãrã testare, în confomitate cu prevederile <>art. 6, alin. 2, lit. c din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 ).
3.3.3.2. In cazul depozitelor care acceptã deşeuri de materiale de construcţie sau alte deşeuri similare cu conţinut de azbest, trebuie îndeplinite urmãtoarele cerinţe:
a) deşeurile sã nu conţinã alte tipuri de deşeuri periculoase în afarã de azbest, inclusiv fibre cu lianţi sau ambalate în plastic;
b) depozitul acceptã numai materiale de construcţie sau alte deşeuri similare cu conţinut de azbest. Aceste deşeuri pot fi acceptate şi în depozite de deşeuri nepericuloase, dar numai în celule separate, amenajate corespunzãtor;
c) pentru a împiedica dispersarea fibrelor, deşeurile depozitate cu conţinut de azbest se acoperã cu materiale corespunzãtoare, atât zilnic, cât şi înaintea fiecãrei operaţii de compactare, iar deşeurile neambalate se stropesc cu apã la intervale regulate;
d) se realizeazã acoperirea finalã a celulei/depozitului pentru a evita dispersarea fibrelor;
e) în cadrul celulei/depozitului în care existã deşeuri cu azbest nu se efectueazã nici un fel de lucrãri (ex: foraje) care ar putea conduce la dispersarea fibrelor;
f) dupã închiderea celulei/depozitului ce conţine deşeuri cu azbest, se pãstreazã o schiţã de amplasare care indicã în mod clar localizarea acesteia/acestuia;
g) dupã închiderea depozitului, posibilitãţile de utilizare ulterioarã a terenului se restricţioneazã, astfel încât sã fie evitate la maximum posibil riscurile pentru sãnãtatea populaţiei.
3.3.3.3. In cazul depozitelor care acceptã numai deşeuri de materiale de construcţie conţinând azbest, cerinţele legate de protecţia calitãţii apelor subterane şi de suprafaţã (impermeabilizare şi sistem de colectare şi tratare a levigatului) pot fi reduse faţã de prevederile anexei 2 din <>Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea, dacã cerinţele de la pct. 3.3.3.2 sunt îndeplinite.
4. Criterii pentru acceptarea deşeurilor pe depozitele de deşeuri periculoase
4.1. Valori limitã pentru levigat
4.1.1. Urmãtoarele valori limitã aplicate pentru deşeuri periculoase granulare acceptate la depozitele pentru deşeuri periculoase, calculate la raportul L/S=2 şi 10 l/kg pentru emisia totalã şi exprimatã direct în mg/l pentru C(0) (primul eluat al testului de percolare la L/S=0,1 l/kg). Deşeurile granulare includ toate deşeurile care nu sunt bloc (monolit). Agenţiile regionale de protecţia mediului decid care din metodele de testare (Secţiunea 3 din prezentul ordin) şi valorile limitã corespunzãtoare din tabelul 4.1 care se folosesc.

Tabelul 4.1


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicator L/S = 2 l/kg L/S = 10 l/kg C(0) (test de percolare)
───────────────────────────────────────────────────────────────
mg/kg substanţã mg/kg substanţã mg/l
uscatã uscatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
As 6 25 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ba 100 300 60
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cd 3 5 1,7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cr total 25 70 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cu 50 100 60
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hg 0,5 2 0,3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mo 20 30 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ni 20 40 12
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pb 25 50 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sb 2 5 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Se 4 7 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Zn 90 200 60
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cloruri 17000 25000 15000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fluoruri 200 500 120
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sulfaţi 25000 50000 17000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DOC(*) 480 1000 320
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TDS(**) 70000 100000 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


----------
(*) Dacã deşeul nu atinge aceastã valoare pentru DOC la pH-ul propriu, poate fi testat alternativ la L/S = 10 l/kg şi un pH cuprins intre 7,5 şi 8,0. Deşeul poate fi considerat conform criteriilor de acceptare pentru DOC, dacã rezultatul acestei determinãri nu depãşeşte 1000 mg/kg. (Este valabil un proiect de metodã bazat pe prEN 14429).
(**) Valorile pentru TDS pot fi folosite alternativ cu valorile pentru sulfaţi şi cloruri.

4.1.2. Agenţiile regionale de protecţia mediului stabilesc criteriile pentru deşeurile monolitice astfel încât sã se realizeze acelaşi nivel al protecţiei mediului prin valorile limitã precizate în tabel.
4.2. Alte criterii
Pe lângã valorile limitã ale levigatului din tabelul 4.1, deşeurile periculoase trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele criterii suplimentare:



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicator Valoare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
LOI (pierderea la calcinare*) 10%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOC (carbon organic total)(*) 6% (**)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANC (capacitate de neutralizare Trebuie sa fie evaluatã
a acizilor)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
(*) Trebuie sa fie folosit TOC sau LOI.
(**) Dacã aceastã valoare nu este obţinutã, agenţiile regionale de protecţia mediului pot admite o valoare limitã mai mare, cu condiţia ca valoarea DOC de 1000 mg/kg sã fie obţinutã la L/S = 10 l/kg, atât la pH-ul propriu al materialului cât şi la o valoare a pH-ului cuprinsã între 7,5 şi 8,0.

5. Criterii pentru stocarea subteranã
5.1. Pentru acceptarea deşeurilor în locuri de stocare subteranã trebuie realizatã o evaluare a siguranţei amplasamentului specificat aşa cum este definit în Secţiunea 4. Deşeurile pot fi acceptate numai dacã sunt compatibile cu evaluarea amplasamentului specificat de stocare subterana.
5.2. Pot fi acceptate la stocarea permanenta în locuri subterane pentru deşeuri inerte numai deşeurile care îndeplinesc criteriile stabilite la pct. 2 din Secţiunea 2.
5.3. Pot fi acceptate la stocarea permanenta în locuri subterane pentru deşeuri nepericuloase numai deşeurile care îndeplinesc criteriile stabilite la pct. 3 din Secţiunea 2.
5.4. Pot fi acceptate la stocarea permanenta în locuri subterane pentru deşeuri periculoase numai deşeurile care sunt compatibile cu siguranţa evaluatã a amplasamentului specificat. In acest caz, nu se aplicã criteriile stabilite la pct. 4 din Secţiunea 2. Oricum, deşeurile trebuie sã fie subiectul procedurii de acceptare stabilite în Secţiunea 1.

SECTIUNEA 3
METODE FOLOSITE PENTRU PRELEVAREA ŞI ANALIZA PROBELOR

1. Testarea şi prelevarea probelor pentru caracterizarea generalã şi verificarea conformãrii se realizeazã de cãtre instituţii şi persoane abilitate independente. Laboratoarele trebuie sã aibã experienţa relevantã în testarea şi analizarea deşeurilor şi un sistem eficient de asigurare a calitãţii. Prezentul ordin face referire la o serie de standarde, care sunt în vigoare sau sunt în fazã de proiect la momentul elaborãrii sale. Deoarece aceste documente se pot modifica, utilizatorii trebuie sã se asigure cã aplicã variantele în vigoare, asigurând astfel o calitate ştiinţificã unitarã. Standardele menţionate în prezentul ordin reprezintã standarde de referinţã pentru cerinţele minimale specifice domeniilor lor de aplicare.
Autoritatea centrala pentru protecţia mediului poate accepta utilizarea si altor standarde naţionale sau internaţionale daca utilizatorii demonstreazã ca datele furnizate sunt de aceiaşi calitate şi comparabilitate ştiinţificã.
2. Agenţiile regionale de protecţia mediului pot decide dacã:
a) prelevarea probelor poate fi realizatã de cãtre producãtorii sau operatorii de deşeuri, cu condiţia ca, sub supravegherea instituţiilor şi persoanelor independente şi calificate, sã se asigure îndeplinirea obiectivelor stabilite în prezentul ordin;
b) testarea deşeurilor poate fi realizatã de cãtre producãtorii de deşeuri sau operatorii depozitelor dacã ei şi-au stabilit un sistem corespunzãtor de asigurare a calitãţii, care include o verificare periodicã independentã.
3. Standardele recunoscute sunt ultimele variante ISO/CEN sau standardele care le înlocuiesc. Atât timp cât standardul CEN nu este valabil ca standard oficial EN, se pot folosi atât standardele şi procedurile naţionale sau internaţionale care furnizeazã date de aceiaşi calitate si comparabilitate ştiinţifica. Se pot folosi urmãtoarele metode:
3.1. Prelevarea probelor în scopul caracterizãrii generale, testãrii conformãrii şi verificãrii la locul de stocare se realizeazã conform unui plan de prelevare în conformitate cu partea 1 a standardului de prelevare dezvoltat în prezent de CEN.
3.2. Proprietãţile generale ale deşeurilor

- EN 13137 - Determinarea TOC (carbonului organic total) în deşeuri, nãmoluri şi sedimente
- prEN 14346 - Calcularea materiei uscate prin determinarea reziduului uscat sau al conţinutului de apã.

3.3. Teste de levigabilitate
a) prEN 14405 Testul de comportare la levigare - test de percolare de sus in jos (test de percolare la debit ridicat pentru compuşi anorganici)
b) pr SR EN 12457/1-4 Levigabilitate - Test de conformare pentru levigabilitatea deşeurilor granulare şi nãmolurilor:
partea 1: L/S = 2 l/kg, dimensiunea particulelor < 4 mm
partea 2: L/S = 10 l/kg, dimensiunea particulelor < 4 mm
partea 3: L/S = 2 şi 8 l/kg, dimensiunea particulelor < 4 mm
partea 4: L/S = 10 l/kg, dimensiunea particulelor < 10 mm

3.4. Mineralizarea deşeurilor brute
a) EN 13657 Mineralizarea pentru determinarea ulterioarã a acelor porţiuni a elementelor care sunt solubile în apa regalã (mineralizarea parţialã a deşeurilor solide, anterioarã analizelor elementare, lãsând intactã matricea silicatã)
b) EN 13656 Mineralizarea cu un amestec de acizi: acid fluorhidric, acid azotic, acid clorhidric ajutatã de microunde, pentru determinarea în prealabil a elementelor (mineralizarea totalã a deşeurilor solide anterioarã analizelor elementare)
3.5. Analize
a) ENV 12506 Analizele eluatilor - Determinarea pH, As, Ba, Cd, Co, Cr, CrVI, Cu, Mo, Ni, NO(2), Pb, S total, SO(4), V şi Zn (analiza compuşilor anorganici ai deşeurilor solide si/sau ai eluatilor lor; elemente majore, minore, urme de elemente)
b) ENV 13370 Analizele eluatilor - Determinarea amoniului, AOX, conductivitãţii, Hg, indicelui fenol, TOC, CN uşor disociabilã, F (analize ale compuşilor anorganici din deşeurile solide şi/sau ai eluatilor lor -anioni)
c) PrEN 14039 Determinarea hidrocarburilor conţinuţi în seria de la C10 la C40 prin cromatografie gazoasã
4. Lista standardelor se amendeazã când sunt disponibile mai multe standarde CEN. Pentru testele şi analizele pentru care metodele CEN nu sunt încã stabilite, pot fi folosite orice metode care asigurã acelaşi nivel de calitate ştiinţificã.

SECTIUNEA 4
EVALUAREA MĂSURILOR DE SIGURANŢĂ PENTRU ACCEPTAREA LA STOCARE PERMANENTA SUBTERANA

1. Conceptul siguranţei pentru toate tipurile de stocare subteranã
1.1. Importanţa barierei geologice
1.1.1. Izolarea deşeurilor faţã de biosferã este obiectivul fundamental pentru eliminarea finalã a deşeurilor prin stocarea permanentã subteranã. Deşeurile, barierele şi cavitãţile geologice, inclusiv orice structuri inginereşti, constituie un sistem care, împreunã cu toate celelalte aspecte tehnice, trebuie sã îndeplineascã recomandãrile corespunzãtoare.
1.1.2. Conform prevederilor <>art. 20, alin. 2 din Legea nr. 310/2004 , trebuie luate mãsurile necesare pentru prevenirea sau limitarea aportului de poluanţi în apele subterane şi prevenirea deteriorãrii stãrii tuturor corpurilor de ape subterane.
1.2. Evaluarea riscului amplasamentului specificat
1.2.1. Evaluarea riscului impune:
a) identificarea pericolului (în acest caz, deşeurile depozitate),
b) identificarea receptorilor (în acest caz, biosfera şi posibil apa subteranã),
c) identificarea cãilor prin care substanţele din deşeuri pot ajunge în biosferã
d) evaluarea impactului substanţelor care pot ajunge în biosferã.
1.2.2. Criteriile de acceptare pentru stocarea subteranã trebuie sã rezulte din analizele rocii gazdã, care trebuie sã confirme cã au fost îndeplinite condiţiile legate de locul de stocare permanenta specificate în anexa 2 din <>Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor, cu excepţia pct. 2.1, 2.2. si 2.3 din Anexa II a <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 .
1.2.3. Criteriile de acceptare pentru stocarea subteranã pot fi obţinute numai prin referire la condiţiile locale. Aceasta înseamnã demonstrarea existenţei straturilor corespunzãtoare pentru realizarea unei stocãri subterane, de exemplu o evaluare a riscului de depozitare in containere luând în considerare întregul sistem constituit din deşeuri, structuri inginereşti, cavitãţi şi roca corpului gazdã.
1.2.4. Evaluarea riscului amplasamentului specificat pe care se desfãşoarã activitatea de stocare trebuie sã fie realizata atât pentru faza operaţionalã cât şi pentru faza postoperaţionalã. Din aceste evaluãri trebuie sã rezulte mãsurile de siguranţã şi control necesare şi astfel se stabilesc criteriile de acceptare.
1.2.5. Evaluarea integrata a performantei amplasamentului specificat include urmãtoarele componente:
a) evaluarea geologicã;
b) evaluarea geomecanicã;
c) evaluarea hidrogeologicã;
d) evaluarea geochimicã;
e) evaluarea impactului asupra biosferei;
f) evaluarea fazei operaţionale;
g) evaluarea pe termen lung;
h) evaluarea impactului asupra tuturor echipamentelor/utilitãţilor de la suprafaţa locului de stocare.
1.2.5.1. Pentru evaluarea geologicã se recomandã o investigare sau cunoaştere aprofundata a cadrului geologic al locului de stocare, aceasta include investigaţii şi analize asupra tipului de roci, solurilor şi topografiei. Evaluarea geologicã trebuie sã demonstreze cã locul de stocare este corespunzãtor pentru stocare subteranã permanenta. Se includ localizarea, frecvenţa şi structura oricãrui tip de falie sau fracturã din straturile geologice înconjurãtoare, precum şi impactul potenţial al activitãţii seismice asupra acestor structuri. Se iau în considerare şi alternative de amplasament ale locului de stocare.
1.2.5.2. Pentru evaluarea geomecanicã trebuie demonstratã stabilitatea cavitãţii prin investigaţii şi studii specifice. Deşeurile depozitate trebuie sã facã parte din aceastã evaluare. Procesele se analizeazã şi se studiazã în mod sistematic. Trebuie demonstrate urmãtoarele:
a) în timpul sau dupã formarea cavitãţilor nu se prevãd deformãri majore nici în interiorul cavitãţii nici la suprafaţa scoarţei terestre, care poate afecta desfãşurarea corespunzãtoare a stocãrii subterane sau care poate furniza o cale de interacţie cu biosfera;
b) capacitatea portantã a cavitãţii este suficientã pentru a preveni prãbuşirea în timpul operãrii;
c) materialul depozitat are stabilitatea necesarã compatibilã cu proprietãţile geomecanice ale rocii gazdã.
1.2.5.3. Pentru evaluarea hidrogeologicã se face o investigare aprofundatã a proprietãţilor hidraulice pentru a evalua structura fluxului apelor subterane din straturile înconjurãtoare, bazatã pe informaţii privind permeabilitatea hidraulicã a rocii, fisurilor, fracturilor şi gradienţilor hidraulici.
1.2.5.4. Evaluarea geochimicã trebuie sã cuprindã o investigare aprofundatã a compoziţiei apei subterane şi a rocilor pentru a evalua compoziţia actualã a apei subterane precum şi potenţiala ei evoluţie în timp, natura şi abundenţa fragmentelor minerale de umpluturã, de asemenea, descrierea mineralogicã cantitativã a rocii gazdã. Trebuie evaluat impactul variabilitãţii sistemului geochimic.
1.2.5.5. La evaluarea impactului asupra biosferei se realizeazã o investigare privind posibilul impact al stocãrii subterane asupra biosferei, prin studii de bazã pentru a identifica evoluţia nivelelor naturale locale ale substanţelor relevante.
1.2.5.6. Analizele pentru evaluarea fazei operaţionale trebuie sã demonstreze:
a) stabilitatea cavitãţilor ca la pct. 1.2.5.2;
b) nu existã riscul dezvoltãrii unei cãi de interacţie între deşeuri şi biosferã;
c) nu existã riscuri care sã afecteze operarea stocãrii permanente.
1.2.5.6.1. Pentru demonstrarea siguranţei operaţionale trebuie efectuatã o analizã sistematicã asupra operãrii stocãrii permanente pe baza datelor specifice privind inventarul deşeurilor, gestionarea stocãrii permanente şi schema de operare, pentru a arãta cã deşeurile nu reacţioneazã cu roca în nici un mod, fizic sau chimic, care ar putea primejdui duritatea şi etanşeitatea rocii, punând în pericol însuşi locul de stocare permanenta subteranã. Pentru aceste motive, ar putea sã nu fie acceptate la depozitare deşeurile enumerate în <>art. 5(1) din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea, deşeuri susceptibile de combustie spontanã în anumite condiţii de depozitare, temperaturã, umiditate, produse gazoase, deşeuri volatile, deşeuri venite de la colectare în formã de amestec neidentificat.
1.2.5.6.2. Trebuie identificate incidentele specifice care pot conduce la dezvoltarea unor cãi de interacţie între biosferã şi deşeuri în faza operaţionalã. Diversele tipuri de riscuri operaţionale potenţiale trebuie clasificate în categorii specifice şi se evalueazã efectele lor posibile. Se demonstreazã cã nu existã riscuri inacceptabile pentru o operare corespunzãtoare. Se prevãd mãsuri pentru situaţii accidentale, evenimente întâmplãtoare.
1.2.5.7. Evaluarea pe termen lung
1.2.5.7.1. Pentru a se conforma cu obiectivele depozitãrii durabile, evaluarea de risc se realizeazã pe termen lung. Trebuie sã se asigure cã în timpul post-operãrii pe termen lung a locului de stocare subterana, nu existã posibilitatea de a se crea cãi de interacţie cãtre biosferã. Barierele locului de stocare subteranã (de exemplu calitatea deşeurilor, structurile inginereşti, reumplerea şi etanşarea puţurilor de minã şi forajelor) performanta rocii gazdã, straturile înconjurãtoare şi supraîncãrcarea trebuie evaluate cantitativ pe termen lung, pe baza datelor specifice ale amplasamentului sau însuşirilor suficiente de conservare. Trebuie luate în considerare condiţiile geochimice şi hidrogeologice, ca fluxul apelor subterane, conform pct. 1.2.3 şi 1.2.4 a Secţiunii 4, eficienţa barierei, atenuarea naturalã şi levigabilitatea deşeurilor depozitate.
1.2.5.7.2. Siguranţa pe termen lung a stocãrii subterane trebuie demonstratã printr-o evaluare care cuprinde descrierea situaţiei iniţiale la timpul specificat (ex. timpul de închidere) urmatã de un scenariu care sã schiţeze schimbãrile geologice importante ce sunt aşteptate în timp. În final, consecinţele eliberãrii substanţelor relevante din locurile de stocare subteranã trebuie evaluate pentru diferite scenarii care sã reflecte posibilele evoluţii pe termen lung ale biosferei, geosferei şi stocãrii subterane.
1.2.5.7.3. Containerele şi cãptuşeala cavitãţilor pot sã nu fie luate în considerare la evaluarea riscurilor pe termen lung, datoritã duratei lor de viaţã limitate.
1.2.5.8. Evaluarea impactului asupra echipamentelor şi utilitãţilor de recepţie de la suprafaţã se realizeazã ţinând cont de tipul deşeurilor aduse la locul de depozitare destinate stocãrii subterane, unde deşeurile sunt încãrcate, testate şi stocate temporar pe suprafaţã înainte de atingerea destinaţiei finale. Echipamentele şi utilitãţile de recepţie trebuie sã fie proiectate şi operate într-o manierã care sã previnã afectarea sãnãtãţii populaţiei şi a mediului înconjurãtor. Trebuie sã satisfacã aceleaşi cerinţe ca oricare alte facilitãţi de recepţie a deşeurilor.
1.2.5.9. Evaluarea altor riscuri cuprinde analizarea aspectelor privind protecţia angajaţilor; deşeurile trebuie depozitate numai în locuri de stocare subteranã, în siguranţã, separate de activitãţile miniere.
Nu trebuie sã fie acceptate deşeuri care conţin sau care pot genera substanţe periculoase care ar putea afecta sãnãtarea populaţiei, de exemplu germeni patogeni ai bolilor transmisibile.
2. Criterii de acceptare pentru toate tipurile de stocare subteranã
2.1. Deşeuri excluse
2.1.1. Conform cerinţelor specificate de la pct. 1.2.5.1 pânã la 1.2.5.8 din Secţiunea 4, nu trebuie eliminate în locurile de stocare subteranã deşeurile care pot suferi transformãri fizice, chimice sau biologice nedorite dupã ce au fost stocate. Acestea includ urmãtoarele categorii de deşeuri:
(a) deşeurile enumerate în <>art. 5(1) al Hotararii Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor;
(b) deşeurile şi containerele lor care pot reacţiona cu apa sau cu roca gazdã în condiţiile de stocare ducând la modificarea volumului, generarea de substanţe sau gaze auto-inflamabile, toxice sau explozive si oricare altã reacţie care ar putea periclita siguranţa operaţionalã şi/sau integritatea barierei;
(c) deşeurile biodegradabile;
(d) deşeurile care au un miros pãtrunzãtor;
(e) deşeurile care pot genera amestecuri de gaz-aer care sunt toxice sau explozive, cum ar fi deşeuri care determinã concentraţii de gaze toxice datoritã presiunilor parţiale ale componentelor acestora, sau deşeuri, care la saturaţie, în interiorul containerului, formeazã concentraţii care sunt mai mari decât 10% faţã de concentraţia care corespunde limitei inferioare de explozie.
(f) deşeurile cu insuficienta stabilitate pentru a corespunde condiţiilor geomecanice;
(g) deşeurile autoinflamabile sau susceptibile de a se autoaprinde în condiţiile de stocare, produşi gazoşi, deşeuri volatile, deşeuri venite de la colectare în formã de amestec neidentificat;
(h) deşeurile care conţin sau ar putea genera germeni patogeni ai bolilor transmisibile, prevãzute deja de <>art. 5(1) al Hotararii Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor.
2.2. Lista deşeurilor admise la stocare subteranã
2.2.1. Pot fi stocate subteran deşeurile inerte, periculoase şi nepericuloase care nu sunt excluse de Secţiunea 4, pct. 2.1 şi 2.2.
2.2.2. Agenţiile regionale de protecţia mediului pot întocmi liste ale deşeurilor acceptate la stocarea subteranã permanenta, în conformitate cu clasele de depozite stabilite de <>art. 5 al Hotararii Guvernului nr. 162/2002 .
2.3. Evaluarea riscului amplasamentului specificat
2.3.1. Acceptarea deşeurilor la un loc de stocare trebuie sã facã obiectul unei evaluãri de risc a amplasamentului specificat.
2.3.2. Evaluarea amplasamentului, descrisã la pct. 1.2 din Secţiunea 4, pentru deşeurile ce urmeazã a fi acceptate la stocarea subteranã, trebuie sã demonstreze cã nivelul de izolare faţã de biosferã este acceptabil. Criteriile trebuie sã fie specifice condiţiilor de stocare subteranã.
2.4. Condiţiile de acceptare
2.4.1. Deşeurile pot fi stocate subteran numai separat, în condiţii de siguranţa, faţã de activitãţile miniere,
2.4.2. Deşeurile care pot reacţiona intre ele trebuie clasificate distinct în grupuri de compatibilitate; diferitele grupuri de compatibilitate trebuie separate fizic la locul de stocare subteranã.
3. Consideraţii suplimentare - mine de sare
3.1. Importanţa barierei geologice
3.1.1. În cazul stocãrii in siguranţa în mine de sare, roca înconjurãtoare are dublu rol:
a) rol de roca gazdã în care sunt încapsulate deşeurile;
b) rol de barierã geologicã, împreuna cu straturile impermeabile de rocã de deasupra şi de dedesubt (ex. anhidride), cu scopul de a preveni pãtrunderea apei subterane în depozit şi, acolo unde este necesar, de a opri efectiv ieşirea lichidelor şi a gazelor din zona locului de stocare subteranã. Acolo unde aceasta bariera geologica este strãpunsã de puţuri si gãuri de sonde, acestea trebuiesc astupate timpul fazei operaţionale pentru a se impiedica pãtrunderea apei, si trebuie închisa ermetic dupã sistarea stocãrii subterane. Daca extracţia minereurilor continua mai mult decât operarea stocãrii subterane, zona de eliminare trebuie securizata printr-o bariera hidraulica impermeabila, proiectata si construita conform calculelor de presiune hidraulica corespunzãtoare adâncimii, astfel incat apa care s-ar putea infiltra in mina inca in operare sa nu poatã penetra prin zona de depozitare.
3.1.2. În minele de sare, se considera ca sarea asigura izolarea totalã. Deşeurile intrã în contact cu biosfera numai în cazul unui accident sau eveniment în timp geologic precum mişcãrile seismice sau eroziunea (de exemplu, asociatã cu creşterea nivelului mãrii). Deşi este improbabil ca deşeuri stocate sa se modifice in timpul stocãrii, astfel de scenarii pesimiste trebuiesc luate in calcul.
3.2 Evaluarea pe termen lung
3.2.1. Demonstrarea siguranţei pe termen lung a stocãrii subterane în roca de sare trebuie fãcuta în primul rând prin desemnarea rocii de sare ca rocã barierã. Roca de sare îndeplineşte cerinţele de a fi impermeabilã pentru gaze şi lichide, de a fi capabilã sã încastreze deşeurile datoritã comportãrii ei convergente şi de a le încastra în intregime la sfârşitul procesului de transformare.
3.2.2. Comportamentul convergent al rocii de sare nu contrazice cerinţele de a avea cavitãţi stabile în faza de operare. Stabilitatea este importantã pentru a garanta siguranţa in funcţionare şi pentru a menţine integritatea barierei geologice pe timp nelimitat, astfel încât sã existe o protecţie continuã a biosferei. Deşeurile trebuie izolate permanent de biosferã. Tasarea controlatã a supraîncãrcãrii, sau alte defecte ce pot apãrea pe termen lung, sunt acceptate numai dacã se demonstreazã ca nu conduc la rapturi, afectarea integritãţii barierei geologice sau formarea de cãi prin care apa poate intra în contact cu deşeurile, iar deşeurile sau componente ale deşeurilor pot migra în biosferã.
4. Consideraţii suplimentare: stocare subterana in roca durã
4.1. Stocarea subteranã la adâncime în roca durã este definitã ca o stocare subteranã la câteva sute de metri adâncime, acolo unde roca durã include variate roci magmatice, ex. graniţe sau gnaise, şi de asemenea, roci sedimentare, ex. calcar şi gresie.
4.2. Conceptul de stocare subterana
4.2.1. Stocarea subteranã la adâncime în roca durã este o cale fezabilã de a evita transmiterea responsabilitãţii deşeurilor generaţiilor viitoare deoarece construcţia trebuie fãcuta astfel incat sã fie pasiva şi sa nu aibã nevoie de întreţinere.
Construcţia nu trebuie sã împiedice valorificarea deşeurilor sau capacitatea de a lua mãsuri corective în viitor. De asemenea, construcţia trebuie proiectatã astfel încât sã se asigure cã efectele negative asupra mediului, sau riscurile care rezultã din activitãţile generaţiilor prezente, nu se transmit generaţiilor viitoare.
4.2.2. Abordarea principalã a conceptului de eliminare a deşeurilor prin stocare subteranã, este izolarea acestora fata de biosferã şi, de asemenea, atenuarea naturalã a oricãror poluanţi levigaţi din deşeuri. Pentru anumite tipuri de deşeuri şi substanţe periculoase, a fost identificatã necesitatea de a proteja mediul şi populaţia împotriva expunerii continue, pe perioade mari de timp. O perioadã mare de timp înseamnã câteva mii de ani. Aceste nivele de protecţie pot fi atinse prin stocare la adâncime în roca durã. O stocare la adâncime pentru deşeuri în roca durã poate fi localizatã fie într-o minã veche, acolo unde activitatea minierã se apropie de sfârşit, fie într-o nouã capacitate de stocare.
4.2.3. In cazul stocãrii în roca durã, nu este posibilã izolarea totalã. In acest caz, locul trebuie amenajat astfel încât atenuarea naturalã a straielor intermediare înconjurãtoare sã diminueze efectul poluanţilor astfel încât sã nu aibã efecte negative ireversibile pentru mediu.
4.2.4. Prevederile <>art. 20 (2) al Legii nr. 310/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 107/1996 a Apelor, pot fi îndeplinite doar prin demonstrarea siguranţei pe termen lung a instalaţiei (a se vedea pct. 3.2 din prezenta secţiune). Sistemul de stocare în adâncime trebuie evaluat în ansamblul sãu ţinând cont de funcţionarea eficientã a diferitelor componente. Stocarea în adâncime în roca durã se realizeazã sub nivelul apei subterane. Prevederile <>art. 20 (2) al Legii nr. 310/2004 interzic descãrcarea poluanţilor direct în apele subterane. Prevederile art. 2(1), lit. e si lit. f impun luarea masurilor pentru prevenirea deteriorãrii stãrii tuturor corpurilor de apa subterana. Pentru o stocare în adâncime în roca durã, aceasta cerinţã este respectatã daca nici o descãrcare de substanţe periculoase din locul de stocare subteranã, în cantitãţi şi concentraţii care pot provoca efecte adverse, nu ajunge în biosferã, inclusiv în partea superioarã a sistemului acvatic subteran accesibilã biosferei, deci trebuie evaluate cãile spre şi în biosferã ale fluxului de apã. De asemenea, trebuie evaluat impactul variabilitãţii sistemului geohidraulic.
4.2.5 Formarea gazului se poate produce în cazul stocãrii la adâncime în roca durã datoritã degradãrii pe termen lung a deşeurilor, a ambalajelor acestora şi structurilor inginereşti. Aceastã situaţie trebuie luatã în considerare la proiectarea incintelor pentru stocare la adâncime în roca durã.

SECTIUNEA 5
RECOMANDĂRI PRIVIND OPŢIUNILE DE DEPOZITARE REGLEMENTATE PRIN <>HOTARAREA GUVERNULUI nr. 162/2002 PRIVIND DEPOZITAREA DEŞEURILOR

1 Introducere
1.1. Posibilitãţile de depozitare a deşeurilor reglementate prin <>Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor, împreunã cu câteva exemple de subcategorii ale principalelor clase de depozite se prezintã in Figura 1. În conformitate cu prevederile <>HotararII Guvernului nr. 162/2002 se impune tratarea înainte de depozitare pentru majoritatea deşeurilor.
Deşeurile pentru care se fac aceste recomandãri nu aparţin nici uneia dintre categoriile enumerate în <>art. 5(1) din Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor.
1.2. Depozite de deşeuri inerte
1.2.1. Dacã deşeul nu este periculos, în conformitate cu prevederile Legii nr. 426/2001 pentru aprobarea <>Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor şi prevederile <>Hotararii Guvernului nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deşeurilor si pentru aprobarea listei cuprinzând deseurile, inclusiv deseurile periculoase, si dacã întruneşte criteriile deşeurilor ce urmeazã a fi depozitate pe depozite inerte (clasa "c", vezi figura 1 şi tabelul 1), deşeul poate fi eliminat pe un depozit de deşeuri inerte.
1.2.2. Deşeurile inerte pot fi eliminate alternativ în depozite pentru deşeuri nepericuloase prevãzute sã întruneascã criteriile corespunzãtoare (care în general sunt întrunite).
1.3. Depozite de deşeuri nepericuloase, inclusiv pe subcategorii de depozite
Dacã deseurile nu sunt nici inerte nici periculoase, atunci ele trebuie sã fie nepericuloase şi ar trebui sã meargã la depozite pentru deşeuri nepericuloase. Autoritatea centrala pentru protecţia mediului poate defini subcategoriile de deşeuri nepericuloase în conformitate cu strategia naţionalã de gestionare a deşeurilor, atâta timp cat sunt îndeplinite cerinţele <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor. Spre exemplu, in figura nr. 1 sunt propuse trei subcategorii de depozite de deşeuri nepericuloase: depozite pentru deşeuri anorganice cu conţinut scãzut de materie organicã/ biodegradabilã "b1", depozite pentru deşeuri organice "b2" şi depozite mixte pentru deşeuri nepericuloase cu conţinut substanţial de materiale atât organice/biodegradabile cât şi anorganice "b3". Depozitele din categoria "b1" pot fi subdivizate în continuare în: depozite "b1a", pentru deşeuri care nu îndeplinesc criteriile enumerate la pct 3.2.1 din Secţiunea 2 privind deseurile anorganice nepericuloase şi pot fi depozitate împreunã cu deseurile periculoase stabile, nereactive şi depozite "b1b", pentru deşeuri care nu îndeplinesc acele criterii. Depozitele din categoria "b2" pot fi împãrţite în continuare în depozite de deşeuri bioreactive şi depozite de deşeuri tratate biologic, mai puţin reactive. Se poate continua subclasificarea depozitelor de deşeuri nepericuloase definind subcategorii de depozite de deşeuri monolitice şi depozite de deşeuri. Criteriile naţionale de acceptare a deşeurilor la depozitare pot fi dezvoltate de cãtre autoritatea centrala pentru protecţia mediului pentru a asigura la nivel naţional distribuirea deşeurilor nepericuloase la diferitele categorii de depozite de deşeuri nepericuloase. Dacã nu se doreşte subclasificarea depozitelor de deşeuri nepericuloase, toate deseurile nepericuloase (care fac subiectul prevederilor şi din <>Hotararea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor) pot merge la un depozit mixt de deşeuri nepericuloase (clasa "b3").
1.4. Depozitarea deşeurilor periculoase nereactive în depozite pentru deşeuri nepericuloase
Deseurile periculoase, in conformitate cu prevederile Legii nr. 426/2001 pentru aprobarea <>Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 şi a <>Hotararii Guvernului nr. 856/2002 , prin tratare pot sã îndeplineascã criteriile de depozitare ca deşeuri periculoase stabile, nereactive, în depozite de deşeuri nepericuloase (clasa "b1b"), în celule pentru deşeuri anorganice, cu conţinut scãzut de materie organicã/biodegradabilã, dacã îndeplinesc criteriile de la pct. 3.2.1 din Secţiunea 2. Deseurile pot fi granulare (stabile din punct de vedere chimic) sau solidificate/monolitice.
1.5. Depozite de deşeuri periculoase
1.5.1. Dacã deşeurile periculoase nu îndeplinesc criteriile de depozitare în depozite de clasa "b1b" sau în celule pentru deşeuri nepericuloase, se verifica daca îndeplinesc criteriile de depozitare în depozite de deşeuri periculoase (clasa "a"). Dacã criteriile sunt satisfãcute, atunci deşeurile pot fi depozitate în depozite de deşeuri periculoase.
1.5.2. Dacã criteriile de acceptare la depozitele de deşeuri nepericuloase nu sunt satisfãcute, atunci deşeurile pot fi supuse unei tratãri ulterioare şi testate din nou, pânã când criteriile de depozitare sunt îndeplinite.
1.6. Stocarea subteranã
1.6.1. Alternativ, deşeurile pot fi testate pentru a verifica îndeplinirea criteriilor de stocare subteranã. Dacã criteriile sunt îndeplinite, deşeurile pot merge si la locurile de stocare subterane pentru deşeuri periculoase (depozite clasa "d(per)"). Dacã criteriile de stocare subteranã nu sunt îndeplinite, deşeurile pot fi supuse unei tratãri ulterioare şi testate din nou.
1.6.2. Deşi stocarea subteranã este preferatã pentru deşeuri periculoase speciale, aceastã posibilitate poate fi folositã în principiu şi pentru deşeuri inerte (clasa "d(inert)") şi deşeuri nepericuloase (clasa "d(neper)").

Figura 1-Diagrama care aratã opţiunile de depozitare reglementate prin <>Hotararea Guvernului nr. 162/2002



┌───────────────┐ ┌────────────────────┬───────────────┐
│ DESEURI CE │ │ v │
│ URMEAZA A FI │ │ ┌────────────────────┐ │
│ DEPOZITATE │ │ │ Sunt indeplinite │ │
│ (cateva metode│ │ Nu │ criteriile de │ Nu │
│ de tratare │ │ │ depozitare pentru ├─┐>┌─┴───┐
│ sugerate) │ │ │deseuri periculoase?│ │ │Tra- │
└──────┬────────┘ │ └──────┬─────────────┘ │ │tare │
│ │ │ │ │ulte-│
│ │ │Da │ │rioa-│
v │ │ │ │ra │
┌────────────┐ ┌──────────┴──────────────┐ │ v └─────┘
│ Deseul │ Da │ Sunt indeplinite │ │ │
│ este ├───────>│ criteriile de depozitare│ │ │
│ periculos? │ │ ale deseurilor │ │ │
└────┬───────┘ │ periculoase │ │ │
│ │ nereactive? │ │ │
│ Nu └────────┬────────────────┘ │ │
│ │ ┌─┘ │
│ ┌─────────────┘ Da │ ┌─────┐ │
v │ │ │Tra- │ │
┌────────────┐ Nu│ ┌────────────────┐ Nu │ │tare │ │
│ Deseul ├── │─────>│ Este dorita ├─────┐│ │ulte-├──────>│
│este inert? │^ │ │subclasificarea?│ ││ │rioa-│ │
└────┬───────┘. │ └──────┬─────────┘ ││ │ ra │ │
│ . │ │ Da v│ └─────┘ │
│ . │ │ ││ ^ v
│ . │ v ││ │ ┌─────────────┐
│ Da . │ ┌─────────────────────┐ ││ │ Nu │ Criteriile │
│......... │ │ Deseul este │ ││ └────┤ pentru │
│ │ Da │ anorganic sau cu │ ││ │depozitarea │
│ │<───┤ continut scazut de │ ││ │ deseurilor │
│ │ │ materie organica? │ ││ │ periculoase │
│ │ └───────┬─────────────┘ ││ │ sunt │
│ │ v Nu ││ │ indeplinite?│
│ │ ┌──────────────┐ ││ └───────────┬─┘
│ │ │ Deseul este │ ││ │
│ │ │ predominant ├──────>││ │
Da │ │ │ organic? │ ││Nu, este un │
│ │ └─────┬────────┘ ││amestec de │
│ │ │ ││ deseuri │
│ │ │ ││organice si │
│ │ │ ││anorganice │
│ │ │ ││ │
│ │ Da │ ││ │
v v v vv v

"c" "b1a" si "b2" "b3" "a"
"d(per)" "b1b"
┌──────────┐┌───────────────┐┌──────────────┐┌──────────────┐┌───────┐┌────────┐
│Depozite ││Depozit pentru ││Depozit pentru││Depozit pentru││Depozit││Depozit │
│ pentru ││ deseuri ne- ││deseuri nepe- ││deseuri nepe- ││ de ││subteran│
│ deseuri ││periculoase(*) ││riculoase(*): ││riculoase(*): ││deseuri││ pentru │
│ inerte(*)││Subcategoria ││Subcategoria ││Subcategoria ││pericu-││deseuri │
│ ││pentru deseuri ││pentru deseuri││pentru deseuri││loase ││pericu- │
│ ││anorganice cu ││cu continut ││mixte cu con- ││ (*): ││ loase │
│ ││continut scazut││predominant ││tinut semnifi-││Deseul ││ (*) │
│ ││ de materie ││organic. Pot ││ cativ de ││poate ││ │
│ ││organica/biode-││fi divizate in││materii orga- ││fi in- ││ │
│ ││gradabila (pot ││depozite bio- ││nica/biodegra-││stabil ││ │
│ ││ fi aplicate ││degradabile si││ dabila si ││sau sta││ │
│ ││ criterii ││depozite ptr. ││ anorganica ││bilizat││ │
│ ││ specifice) ││deseuri orga- ││(pot fi apli- ││ / ││ │
│ ││ ││nice pretra- ││cate criterii ││solidi-││ │
│ ││ ││tate. Pot fi ││ specifice) ││ficat ││ │
│ ││ ││ aplicate ││ ││ ││ │
│ ││ ││ criterii ││ ││ ││ │
│ ││ ││ specifice ││ ││ ││ │
└──────────┘└───────────────┘└──────────────┘└──────────────┘└───────┘└────────┘

(*) In principiu, stocarea subterana este posibila si pentru deseuri inerte
si nepericuloase





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Privire de ansamblu asupra claselor de depozite şi exemplelor de subcategorii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Subcategorii majore Criterii de acceptare
Clasa de (locuri de stocare subteranã, ID
depozit depozite pentru deşeuri
monolitice, solidificate (*)
posibile pentru toate clasele
de depozite
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozite care acceptã deşeuri "c"
inerte Criterii pentru levigabilitate
Depozite şi pentru conţinutul de
pentru substanţe organice stabilite
deseuri la nivelul Uniunii Europene
inerte (pct. 2.2.1 Secţiunea 2).

Criteriul pentru conţinutul
de substanţe anorganice se
stabileşte la nivel naţional.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locuri de stocare subteranã "d
(inert)"
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozite pentru deşeuri Criterii pentru levigabili-
anorganice nepericuloase cu un "b1a" tate şi conţinutul total nu
conţinut scãzut de materie sunt stabilite la
organicã/ biodegradabilã, acolo nivelul Uniunii Europene.
Depozite unde deşeurile nu îndeplinesc
pentru criteriile stabilite la pct.
deşeuri 3.2.2 din Secţiunea 2 pentru
neperi- acele deşeuri anorganice care
culoase pot fi depozitate împreunã cu
deşeuri periculoase stabile şi
nereactive
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozite pentru deşeuri Criteriile pentru levigabi-
nepericuloase anorganice cu un "b1b" litate şi conţinutul de
conţinut scãzut de materie materii organice (TOC) şi
organicã/biodegradabilã alte proprietãţi sunt
stabilite la nivelul Uniunii
Europene, comune pentru
deşeurile nepericuloase
granulate şi stabile, deşeuri
periculoase nereactive
(pct. 3, Secţiunea 2).
Criterii adiţionale de
stabilitate se stabilesc mai
târziu la nivelul agenţiilor
regionale de protecţia
mediului. Criteriile pentru
deşeurile monolitice trebuie
sã fie stabilite la nivelul
Uniunii Europene.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozite pentru deşeuri Criterii pentru levigabi-
organice nepericuloase "b2" litate şi conţinutul total
nu sunt stabilite la nivelul
Uniunii Europene
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozite pentru amestecuri de Criterii pentru levigabi-
deşeuri nepericuloase cu "b3" litate şi conţinutul total nu
conţinut substanţial de deşeuri sunt stabilite la nivelul
organice/biodegradabile şi Uniunii Europene.
deşeuri anorganice
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locuri de stocare subteranã "d
(neper)"
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Depozite Depozite de suprafaţã pentru "a" Criterii pentru levigabi-
pentru deşeuri periculoase. litatea deşeurilor pericu-
deşeuri loase granulare şi conţinutul
pericu- total al anumitor componente
loase au fost stabilite la nivelul
Uniunii Europene (pct. 4,
Secţiunea 2). Criteriile
pentru deşeuri monolitice
trebuie sã fie stabilite la
nivelul agenţiilor regionale
de protecţia mediului.
Criterii adiţionale pentru
conţinutul de substanţe
contaminante (poluante) pot
fi stabilite la nivelul
Uniunii Europene.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locuri de stocare subteranã Cerinţe speciale sunt
"d prezentate in Secţiunea 4
(per)"
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(*) Subcategoriile deşeurilor monolitice sunt relevante doar pentru "b1", "c",
"d(per)" şi posibil "a"
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


SECTIUNEA 6
Lista naţionalã de deşeuri acceptate în fiecare clasã de depozit de deşeuri

Deşeuri acceptate la depozitare în depozitele de deşeuri inerte

Altele decât cele din tabelul 2.1 Secţiunea 2, pentru încadrarea cãrora în aceastã categorie este necesarã efectuarea unor teste şi analize; în urma testelor, aceste deşeuri se pot încadra la inerte sau nepericuloase



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod deşeu Denumire deşeu Se
recomandã
aplicarea
unei
metode
de valo-
rificare
(X)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la explorarea minierã şi a carierelor şi de la tratarea
fizicã şi chimicã a mineralelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 01 01 deşeuri de la excavarea minereurilor metalifere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 01 02 deşeuri de la excavarea minereurilor ne-metalifere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 03 08 deşeuri sub formã de praf şi pulberi, altele decât cele
specificate la 01 03 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 04 08 deşeuri de pietriş şi spãrturi de piatrã, altele decât
cele specificate la 01 04 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 04 09 deşeuri de nisip şi argilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 04 10 deşeuri sub formã de praf şi pulberi, altele decât cele
specificate la 01 04 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 04 13 deşeuri de la tãierea şi şlefuirea pietrei, altele decât
cele specificate la 01 04 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din procesele termice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 05 particule şi praf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 12 deşeuri de sticlã, altele decât cele specificate la
10 11 11 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 01 deşeuri de la prepararea amestecurilor anterior procesãrii
termice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 03 particule şi praf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 08 deşeuri ceramice, de cãrãmizi, ţigle sau materiale de X
construcţie (dupã procesarea termicã)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 01 deşeuri de la prepararea amestecului, anterior procesãrii
termice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 06 particule şi praf (cu excepţia 10 13 12 şi 10 13 13)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 14 deşeuri de beton şi nãmoluri cu beton X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri nespecificate în altã parte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 20 sticla X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din construcţii şi demolãri (inclusiv pãmânt
excavat din amplasamente contaminate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 05 06 deşeuri de la dragare, altele decât cele specificate la
17 05 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 05 08 resturi de balast, altele decât cele specificate la
17 05 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la instalaţii de tratare a reziduurilor, de la staţiile
de epurare a apelor uzate şi de la tratarea apelor pentru alimentare
cu apã şi uz industrial
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 09 minerale (de ex: nisip, pietre)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

X- deşeuri pentru care se cunoaşte sau pentru care existã deja o soluţie
fezabilã de valorificare


Deşeuri acceptate la depozitare în depozitele de deşeuri nepericuloase

NOTE:
1. Conform prevederilor <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 , se interzice depozitarea urmãtoarelor deşeuri: deşeuri lichide, deşeuri explozive, corozive, oxidante, foarte inflamabile sau inflamabile, deşeuri periculoase spitaliceşti sau alte deşeuri clinice periculoase, anvelope uzate întregi, orice alt tip de deşeu care nu îndeplineşte condiţiile stabilite de normele legislative în vigoare. Deşeurile nepericuloase lichide se trateazã în vederea deshidratãrii, solidificãrii, etc.
2. Conform prevederilor <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 , în depozitele de deşeuri nepericuloase este permisã depozitarea urmãtoarelor deşeuri: deşeuri municipale, deşeuri nepericuloase de orice altã origine care îndeplinesc condiţiile stabilite de normele legislative în vigoare, deşeuri periculoase stabilizate cu comportare echivalentã cu cea a deşeurilor nepericuloase. Deşeurile periculoase stabilizate se depoziteazã în celule separate fatã de deşeurile nepericuloase biodegradabile.
3. Pentru colectarea şi depozitarea deşeurile municipale se respectã şi prevederile legislative referitoare la gospodãrirea localitãţilor.
4. Pentru fluxurile de deşeuri specifice (ambalaje, nãmoluri, etc) se respectã prevederile actelor normative corespunzãtoare, şi anume: <>Hotararea Guvernului nr. 899/2004 pentru modificarea si completarea <>Hotararii Guvernului nr. 349/2002 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, <>Ordinul nr. 344/2004 pentru aprobarea normelor tehnice privind protecţia mediului si in special a solurilor când se utilizeazã nãmoluri de epurare in agricultura.
5. Pentru deşeurile de la poziţiile xx xx 99 din cadrul LISTEI DE DEŞEURI, şi care nu se regãsesc în lista de fatã, se stabileşte tipul de depozit pentru fiecare caz în parte, în funcţie de caracteristicile deşeurilor incluse.



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod deşeu Denumire deşeu Se
recomandã
aplicarea
unei
metode
de valo-
rificare
(X)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la explorarea minierã şi a carierelor şi de la
tratarea fizicã şi chimicã a mineralelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 03 06 reziduuri, altele decât cele specificate la 01 03 04 şi
01 03 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 03 09 nãmoluri roşii de la producerea aluminei, altele decât
cele specificate la 01 03 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 04 11 deşeuri de la procesarea leşiei şi rocilor care conţin
sãruri, altele decât cele specificate la 01 04 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 04 12 reziduuri şi alte deşeuri de la spãlarea şi purificarea
minereurilor, altele decât cele specificate la 01 04 07
şi 01 04 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 05 04 deşeuri şi noroaie de foraj pe bazã de apã dulce X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 05 07 noroaie de foraj şi deşeuri cu conţinut de baritinã,
altele decât cele specificate la 01 05 05 şi 01 05 06
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 05 08 noroaie de foraj şi deşeuri cu conţinut de cloruri, altele
decât cele specificate la 01 05 05 şi 01 05 06
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din agriculturã, horticultura, acvacultura,
silviculturã, vânãtoare şi pescuit, de la prepararea şi
procesarea alimentelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 01 nãmoluri de la spãlare şi curãţare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 02 deşeuri ele ţesuturi animale X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 03 deşeuri de ţesuturi vegetale X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 04 deşeuri de materiale plastice (cu excepţia ambalajelor) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 06 dejecţii animaliere (materii fecale, urina, inclusiv X
resturi de paie) colectate separat şi tratate în
afara incintei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 07 deşeuri din exploatarea forestierã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 09 deşeuri agrochimice, altele decât cele specificate
la 02 01 08 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 10 deşeuri metalice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 02 01 nãmoluri de la spãlare şi curãţare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 02 02 deşeuri de ţesuturi animale X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 02 03 materii care nu se preteazã consumului sau procesãrii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 02 04 nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 03 01 nãmoluri de la spãlare, curãţare, decojire, centrifugare
şi separare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 03 02 deşeuri de agenţi de conservare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 03 03 deşeuri de la extracţia cu solvenţi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 03 04 materii care nu se preteazã consumului sau procesãrii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 03 05 nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 04 01 nãmoluri de la curãţarea şi spãlarea sfeclei de zahãr X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 04 02 deşeuri de carbonat de calciu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 04 03 nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 05 01 materii care nu se preteazã consumului sau procesãrii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 05 02 nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 06 01 materii care nu se preteazã consumului sau procesãrii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 06 02 deşeuri de agenţi de conservare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 06 03 nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 07 01 deşeuri de la spãlarea, curãţarea şi prelucrarea mecanicã X
a materiei prime
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 07 02 deşeuri de la distilarea bãuturilor alcoolice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 07 03 deşeuri de la tratamente chimice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 07 04 materii care nu se preteazã consumului sau procesãrii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 07 05 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la prelucrarea lemnului şi producerea plãcilor
şi mobilei, pastei de hârtie, hârtiei şi cartonului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 01 01 deşeuri de scoarţã şi de plutã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 01 05 rumeguş, talas, aşchii, resturi de scândurã şi furnir, X
altele decât cele specificate la 03 01 04
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 01 deşeuri de lemn şi de scoarţã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 02 nãmoluri de leşie verde (de la recuperarea soluţiilor
de fierbere)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 05 nãmoluri de la eliminarea cernelii din procesul de
reciclare a hârtiei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 07 deşeuri mecanice de la fierberea hârtiei şi cartonului
reciclate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 08 deşeuri de la sortarea hârtiei şi cartonului destinate
reciclãrii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 09 deşeuri de nãmol de caustificare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 10 fibre, nãmoluri de la separarea mecanicã, cu conţinut
de fibre, material de umpluturã, cretare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 03 11 nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii, altele
decât cele specificate la 03 03 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din industriile pielãriei, blãnãriei şi textilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 01 deşeuri de la şeruire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 02 deşeuri de la cenuşãrire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 04 flota de tãbãcire cu conţinut de crom X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 05 flota de tãbãcire fãrã conţinut de crom
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 06 nãmoluri, în special de la epurarea efluenţilor în X
incintã, cu conţinut de crom
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 07 nãmoluri, în special de la epurarea efluenţilor în incintã,
fãrã conţinut de crom
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 08 deşeuri de piele tãbãcitã (rãzãturi, ştuţuituri,
tãieturi, praf de lustruit) cu conţinut de crom X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 09 deşeuri de la apretare şi finisare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 09 deşeuri de la materialele compozite (textile impregnate, X
elastomeri, plastomeri)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 10 materii organice din produse naturale (grãsime, cearã) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 15 deşeuri de la finisare cu alt conţinut decât cel
specificat la 04 02 14
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 17 coloranţi şi pigmenţi, alţii decât cei specificaţi
la 04 02 16 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 20 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 04 02 19
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 21 deşeuri de fibre textile neprocesate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 22 deşeuri de fibre textile procesate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la rafinarea petrolului, purificarea gazelor
naturale şi tratarea piroliticã a cãrbunilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 10 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele X
decât cele specificate la 05 01 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 13 nãmoluri de la cazanul apei de alimentare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 14 deşeuri de la coloanele de rãcire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 16 deşeuri cu conţinut de sulf de la desulfurarea petrolului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 17 bitum X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 06 04 deşeuri de la coloanele de rãcire X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 07 02 deşeuri cu conţinut de sulf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 99 alte deşeuri nespecificate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 06 99 alte deşeuri nespecificate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din procese chimice anorganice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 03 14 sãruri solide şi soluţii, altele decât cele specificate
la 06 03 11 şi 06 03 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 03 16 oxizi metalici, alţii decât cei specificaţi la 06 03 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 05 03 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 06 05 02
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 06 03 deşeuri cu conţinut de sulfuri, altele decât cele
specificate la 06 06 02
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 08 02 deşeuri cu conţinut de clorosilani
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 09 02 zgura fosforoasã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 09 04 deşeuri pe bazã de calciu, altele decât cele specificate
la 06 09 03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 11 01 deşeuri pe bazã de calciu de la producerea bioxidului
de titan
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 13 03 negru de fum X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din procese chimice organice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 12 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 07 01 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 12 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 07 02 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 13 deşeuri de materiale plastice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 15 deşeuri de aditivi, altele decât cele specificate
la 07 02 14 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 16 deşeuri cu conţinut de silicon X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 12 nãmoluri de la epurarea eficienţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 07 03 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 12 nãmoluri de la tratarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 07 04 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 12 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 07 05 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 14 deşeuri solide, altele decât cele specificate la 07 05 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 12 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 07 06 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 12 nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 07 07 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la producerea, prepararea, furnizarea şi
utilizarea (ppfu) straturilor de acoperire (vopsele,
lacuri şi emailuri vitroase), a adezivilor, cleiurilor şi
cernelurilor tipografice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 12 deşeuri de vopsele şi lacuri, altele decât cele specificate
la 08 01 11 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 14 nãmoluri de la vopsele şi lacuri, altele decât cele
specificate la 08 01 13 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 16 nãmoluri apoase cu conţinut de vopsele şi lacuri, altele
decât cele specificate la 08 01 15 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 18 deşeuri de la îndepãrtarea vopselelor şi lacurilor,
altele decât cele specificate la 08 01 17 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 20 suspensii apoase cu conţinut de vopsele şi lacuri,
altele decât cele specificate la 08 01 19 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 02 01 deşeuri de pulberi de acoperire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 02 02 nãmoluri apoase cu conţinut de materiale ceramice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 02 03 suspensii apoase cu conţinut de materiale ceramice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 07 nãmoluri apoase cu conţinut de cerneluri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 08 deşeuri lichide apoase cu conţinut de cerneluri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 13 deşeuri de cerneluri, altele decât cele specificate
la 08 03 12
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 15 nãmoluri de cerneluri, altele decât cele specificate
la 08 03 14
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 18 deşeuri de tonere de imprimante, altele decât cele
specificate la 08 03 17 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 10 deşeuri de adezivi şi cleiuri, altele decât cele
specificate la 08 04 09 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 12 nãmoluri de adezivi şi cleiuri, altele decât cele
specificate la 08 04 11 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 14 nãmoluri apoase cu conţinut de adezivi şi cleiuri,
altele decât cele specificate la 08 04 13 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 16 deşeuri lichide apoase cu conţinut de adezivi şi cleiuri,
altele decât cele specificate la 08 04 15 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din industria fotograficã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 07 film sau hârtie fotograficã cu conţinut de argint sau
compuşi de argint X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 08 film sau hârtie fotograficã fara conţinut de argint
sau compuşi de argint X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 10 camere de unicã folosinţã fãrã baterii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 12 camere de unicã folosinţã cu baterii, altele decât cele
specificate la 09 01 11 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din procesele termice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 01 cenuşa de vatrã, zgura şi praf de cazan (cu excepţia
prafului de cazan specificaţia 10 01 04).
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 02 cenuşa zburãtoare de la arderea cãrbunelui
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 03 cenuşa zburãtoare de la arderea turbei şi lemnului netratat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 05 deşeuri solide, pe bazã de calciu, de la desulfurarea
gazelor de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 07 nãmoluri pe baza de calciu, de la desulfurarea gazelor
de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 15 cenuşa de vatrã, zgurã şi praf de cazan de la
co-incinerarea altor deşeuri decât cele specificate
la 10 01 14
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 17 cenuşa zburãtoare de la co-incinerare, alta decât cea
specificatã la 10 01 16
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 19 deşeuri de la spãlarea gazelor, altele decât cele
specificate la 10 01 05, 10 01 07 şi 10 01 18
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 21 nãmoluri de la epurarea afluenţilor în incinta, altele
decât cele specificate la 10 01 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 23 nãmoluri apoase de la spãlarea cazanului de ardere,
altele decât cele specificate la 10 01 22
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 24 nisipuri de la paturile fluidizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 25 deşeuri de la depozitarea combustibilului şi de la
pregãtirea cãrbunelui de ardere pentru instalaţiile termice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 26 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 01 deşeuri de la procesarea zgurii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 02 zgura neprocesatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 08 deşeuri solide de la epurarea gazelor, altele decât
cele specificate la 10 02 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 10 cruste de ţunder
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 12 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire, altele decât
cele specificate la 10 02 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 14 nãmoluri şi turte de filtrare, altele decât cele
specificate la 10 02 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 15 alte nãmoluri şi turte de filtrare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 02 resturi de anozi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 05 deşeuri de aluminã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 16 cruste, altele decât cele specificate la 10 03 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 18 deşeuri cu conţinut de carbon de la producerea anozilor, X
altele decât cele specificate la 10 03 17
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 20 praf din gazele de ardere, altul decât cel specificat
la 10 03 19
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 22 alte particule şi praf (inclusiv praf de la morile cu
bile), altele decât cele specificate la 10 03 21
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 24 deşeuri solide de la epurarea gazelor, altele decât
cele specificate la 10 03 23
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 26 nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor,
altele decât cele specificate la 10 03 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 28 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire, altele decât
cele specificate la 10 03 27
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 30 deşeuri de la epurarea zgurilor saline şi scoriile negre,
altele decât cele specificate la 10 03 29
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 10 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire, altele decât
cele specificate la 10 04 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 01 zguri de la topirea primarã şi secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 04 alte particule şi praf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 09 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire, altele decât
cele specificate la 10 05 08
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 11 scorii şi cruste, altele decât cele specificate la 10 05 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 01 zguri de la topirea primarã şi secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 02 scorii şi cruste de la topirea primarã şi secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 04 alte particule şi praf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 10 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire, altele decât
cele specificate la 10 06 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 07 01 zguri de la topirea primarã şi secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 07 02 scorii şi cruste de la topirea primara şi secundara
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 07 03 deşeuri solide de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 07 04 alte particule şi praf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 07 05 nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 07 08 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire, altele decât
cele specificate la 10 07 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 04 particule şi praf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 09 alte zguri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 11 scorii şi cruste, altele decât cele specificate la 10 08 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 13 deşeuri cu conţinut de carbon de la producerea anozilor, X
altele decât cele specificate la 10 08 12
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 14 resturi de anozi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 16 praf din gazul de ardere, altul decât cel specificat
la 10 08 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 18 nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor
de ardere, altele decât cele menţionate la 10 08 17
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 20 deşeuri de la epurarea apelor de rãcire, altele decât
cele menţionate la 10 08 19
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 03 zgurã de furnal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 06 miezuri şi forme de turnare care nu au fost încã folosite X
la turnare, altele decât cele specificate la 10 09 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 08 miezuri şi forme de turnare care au fost folosite la
turnare, altele decât cele specificate la 10 09 07 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 10 praf din gazul de ardere, altul decât cel specificat
la 10 09 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 12 alte particule decât cele specificate la 10 09 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 14 deşeuri de lianţi, altele decât cele specificate
la 10 09 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 16 deşeuri de agenţi pentru detectarea fisurilor, altele
decât cele specificate la 10 09 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 03 zgurã de furnl
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 06 miezuri şi forme de turnare care nu au fost încã folosite
la turnare, altele decât cele specificate la 10 10 05 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 08 miezuri şi forme de turnare care au fost folosite la
turnare, altele decât cele specificate la 10 10 07 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 10 praf din gazul de ardere, altul decât cel specificat
la 10 10 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 12 alte particule, decât cele specificate la 10 10 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 14 deşeuri de lianţi, altele decât cele specificate
la 10 10 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 16 deşeuri de agenţi pentru detectarea fisurilor, altele
decât cele specificate la 10 10 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 10 deşeuri de la prepararea amestecurilor, anterior procesãrii
termice, altele decât cele specificate la 10 11 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 14 nãmoluri de la şlefuirea şi polizarea sticlei, altele
decât cele specificate la 10 11 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 16 deşeuri solide de la epurarea gazelor de ardere,
altele decât cele specificate la 10 11 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 18 nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor de
ardere, altele decât cele specificate la 10 11 17
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 20 deşeuri solide de la epurarea efluenţilor proprii,
altele decît cele specificate la 10 11 19
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 05 nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 06 forme şi mulaje uzate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 10 deşeuri solide de la epurarea gazelor, altele decât
cele specificate la 10 12 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 12 deşeuri de la smãlţuire, altele decât cele specificate
la 10 12 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 13 nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 04 deşeuri de la calcinarea şi hidratarea varului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 07 nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 10 deşeuri de la producerea azbesto-cimenturilor, altele
decât cele specificate la 10 13 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 11 deşeuri de materiale compozite pe bazã de ciment, altele
decât cele specificate la 10 13 09 şi 10 13 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 13 deşeuri solide de la epurarea gazelor, altele decât cele
specificate la 10 13 12
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la tratarea chimicã a suprafeţelor şi acoperirea
metalelor şi a altor materiale; hidrometalurgie neferoasã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 10 nãmoluri şi turte de filtrare, altele decât cele
specificate la 11 01 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 12 lichide apoase de clãtire, altele decât cele specificate
la 11 01 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 14 deşeuri de degresare, altele decât cele specificate
la 11 01 13 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 02 03 deşeuri de la producerea anozilor pentru procesele de
electrolizã în soluţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 02 06 deşeuri de la procesele de hidrometalurgie a cuprului,
altele decât cele specificate la 11 02 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 05 01 zinc dur X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 05 02 cenuşã de zinc
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la modelarea, tratarea mecanicã şi fizicã a
suprafeţelor metalelor şi a materialelor plastice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 01 pilitura şi şpan feros X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 02 praf şi suspensii de metale feroase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 03 pilitura şi şpan neferos X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 04 praf şi particule de metale neferoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 05 pilitura şi şpan de materiale plastice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 13 deşeuri de la sudurã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 15 nãmoluri de la maşini-unelte, altele decât cele
specificate la 12 01 14
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 17 deşeuri de materiale de sablare, altele decât cele
specificate la 12 01 16
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 21 piese uzate de polizare mãrunţite şi materiale de polizare
mãrunţite, altele decât cele specificate la 12 01 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ambalaje; metariale absorbante, materiale de lustruire,
filtrante şi îmbrãcãminte de protecţie, nespecificate
în alta parte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 01 ambalaje de hârtie şi carton X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 02 ambalaje de materiale plastice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 03 ambalaje de lemn X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 04 ambalaje metalice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 05 ambalaje de materiale compozite X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 06 ambalaje de materiale amestecate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 09 ambalaje din materiale textile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 02 03 absorbanţi, materiale filtrante, materiale de lustruire X
şi îmbrãcãminte de protecţie, altele decât cele
specificate la 15 02 02
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri nespecificate în alta parte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 03 anvelope scoase din uz X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 04 vehicule abandonate (aceastã poziţie nu este propusã X
pentru a fi supusã opiniei Comitetului.
Modificãrile necesare pentru aceastã poziţie vor fi
fãcute în Consiliu, pe baza propunerilor incluse în
documentul COM(2000)546)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 06 vehicule scoase din uz, care nu conţin lichide sau alte
componente periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 12 plãcute de frâna, altele decât cele specificate
la 16 01 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 15 fluide antigel, altele decât cele specificate
la 16 01 14 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 16 rezervoare pentru gaz lichefiat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 17 metale feroase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 18 metale neferoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 19 materiale plastice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 22 componente fãrã altã specificaţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 14 echipamente casate, altele decât cele specificate de
la 16 02 09 la 16 02 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 16 componente demontate din echipamente casate, altele
decât cele specificate la 16 02 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 03 04 deşeuri anorganice, altele decât cele specificate
la 16 03 03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 03 06 deşeuri organice, altele decât cele specificate
la 16 03 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 05 05 butelii de gaze sub presiune cu conţinut de alte
substanţe decât cele specificate la 16 05 04
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 05 09 substanţe chimice expirate, altele decât cele menţionate
la 16 05 06, 16 05 07 sau 16 05 08
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 06 04 baterii alcaline (cu excepţia 16 06 03)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 06 05 alte baterii şi acumulatori
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 08 01 catalizatori uzaţi cu conţinut de aur, argint, reniu,
rodiu, paladiu, iridiu sau platinã (cu excepţia 16 08 07)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 08 03 catalizatori uzaţi cu conţinut de metale tranzitionale
sau compuşi ai metalelor tranzitionale, fãrã alte
specificaţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 08 04 catalizatori uzaţi de la cracare cataliticã
(cu excepţia 16 08 07)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 10 02 deşeuri lichide apoase, altele decât cele menţionate
la 16 10 01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 10 04 concentrate apoase, altele decât cele specificate
la 16 10 03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 11 02 materiale de cãptuşire şi refractare pe bazã de carbon
din procesele metalurgice, altele decât cele specificate
la 16 11 01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 11 04 materiale de cãptuşire şi refractare din procesele
metalurgice, altele decât cele menţionate la 16 11 03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 11 06 materiale de cãptuşire şi refractare din procesele
ne-metalurgice, altele decât cele specificate la 16 11 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din construcţii şi demolãri (inclusiv pãmânt
excavat din amplasamente contaminate)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 02 01 lemn
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 02 03 materiale plastice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 03 02 asfalturi, altele decât cele specificate la 17 03 01 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 01 cupru, bronz, alama X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 02 aluminiu X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 03 plumb X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 04 zinc X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 05 fier şi oţel X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 06 staniu X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 07 amestecuri metalice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 11 cabluri, altele decât cele specificate la 17 04 10 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 06 04 materiale izolante, altele decât cele specificate
la 17 06 01 şi 17 06 03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 06 05 materiale de construcţie cu conţinut de azbest
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 08 02 materiale de construcţie pe bazã de gips, altele decât
cele specificate la 17 08 01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 09 04 amestecuri de deşeuri de la construcţii şi demolãri, X
altele decât cele specificate la 17 09 01, 17 09 02
şi 17 09 03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din activitãţi de ocrotire a sãnãtãţii umane
sau din activitãţi veterinare si/sau cercetãri conexe
(cu excepţia deşeurilor de la prepararea hranei în
bucãtãrii sau restaurante, care nu provin direct din
activitatea de ocrotire a sãnãtãţii)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 01 obiecte ascuţite (cu excepţia 18 01 03) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 02 fragmente şi organe umane, inclusiv recipienţi de sânge X
şi sânge conservat (cu excepţia 18 01 03)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 04 deşeuri a cãror colectare şi eliminare nu fac obiectul X
unor mãsuri speciale privind prevenirea infecţiilor
(de ex: îmbrãcãminte, aparate gipsate, lenjerie,
îmbrãcãminte disponibilã, scutece)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 07 chimicale, altele decât cele specificate la 18 01 06 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 09 medicamente, altele decât cele specificate la 18 01 08 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 02 01 obiecte ascuţite (cu excepţia 18 02 02) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 02 03 deşeuri a cãror colectare şi eliminare nu fac obiectul
unor mãsuri speciale pentru prevenirea infecţiilor X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 02 06 chimicale, altele decât cele specificate la 18 02 05 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 02 08 medicamente, altele decât cele specificate la 18 02 07 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la instalaţii de tratare a reziduurilor, de
la staţiile de epurare a apelor uzate şi de la tratarea
apelor pentru alimentare cu apã şi uz industrial
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 02 materiale feroase din cenuşile de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 12 cenuşi de ardere şi zguri, altele decât cele menţionate
la 19 01 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 14 cenuşi zburãtoare, altele decât cele menţionate la 19 01 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 16 praf de cazan, altul decât cel menţionat la 19 01 15
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 18 deşeuri de pirolizã, altele decât cele menţionate
la 19 01 17
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 19 nisipuri de la paturile fluidizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 03 deşeuri preamestecate conţinând numai deşeuri
nepericuloase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 06 nãmoluri de la tratarea fizico-chimicã, altele decât
cele specificate la 19 02 05.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 10 deşeuri combustibile, altele decât cele specificate
la 19 02 08 şi 19 02 09 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 03 05 deşeuri stabilizate, altele decât cele specificate
la 19 03 04
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 03 07 deşeuri solidificate, altele decât cele specificate
la 19 03 06
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 04 01 deşeuri vitrificate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 04 04 deşeuri lichide apoase de la vitrificarea deşeurilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 05 01 fracţiunea necompostatã din deşeurile municipale
şi asimilabile
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 05 02 fracţiunea necompostatã din deşeurile animaliere
şi vegetale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 05 03 compost fãrã specificarea provenienţei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 06 03 faza lichidã de la tratarea anaerobã a deşeurilor
municipale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 06 04 faza fermentatã de la tratarea anaerobã a deşeurilor
municipale X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 06 05 faza lichidã de la tratarea anaerobã a deşeurilor
animale şi vegetale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 06 06 faza fermentatã de la tratarea anaerobã a deşeurilor
animale şi vegetale X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 07 03 levigate din depozite de deşeuri, altele decât cele
specificate la 19 07 02
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 01 deşeuri reţinute pe site
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 02 deşeuri de la deznisipatoare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 05 nãmoluri de la epurarea apelor uzate orãşeneşti X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 09 amestecuri de grãsimi şi uleiuri de la separarea X
amestecurilor apa/ulei din sectorul uleiurilor şi
grãsimilor comestibile
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 12 nãmoluri de la epurarea biologicã a apelor reziduale
industriale, altele decât cele specificate la 19 08 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 14 nãmoluri provenite din alte procedee de epurare a apelor
reziduale industriale decât cele specificate la 19 08 13
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 09 01 deşeuri solide de la filtrarea primarã şi separarea cu
site
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 09 02 nãmoluri de la limpezirea apei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 09 03 nãmoluri de la decarbonatare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 09 04 cãrbune activ epuizat X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 09 05 rãşini schimbãtoare de ioni saturate sau epuizate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 09 06 soluţii şi nãmoluri de la regenerarea schimbãtorilor
de ioni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 10 01 deşeuri de fier şi oţel X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 10 02 deşeuri neferoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 10 04 fracţii de şpan uşor şi praf, altele decât cele
specificate la 19 10 03
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 10 06 alte fracţii decât cele specificate la 19 10 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 11 06 nãmoluri de la epurarea afluenţilor proprii, altele
decât cele specificate la 19 11 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 01 hârtie şi carton X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 02 metale feroase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 03 metale neferoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 04 materiale plastice şi de cauciuc X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 07 lemn, altul decât cel specificat la 19 12 06 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 08 materiale textile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 10 deşeuri combustibile (rebuturi de derivaţi de
combustibili) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 12 alte deşeuri (inclusiv amestecuri de materiale) de
la tratarea mecanicã a deşeurilor, altele decât
cele specificate la 19 12 11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 02 deşeuri solide de la remedierea solului, altele decât
cele specificate la 19 13 01 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 04 nãmoluri de la remedierea solului, altele decât cele
specificate la 19 13 03 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 06 nãmoluri de la remedierea apelor subterane, altele decât
cele specificate la 19 13 05
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 08 deşeuri lichide apoase şi concentrate apoase de la
remedierea apelor subterane, altele decât cele
specificate la 19 13 07
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri municipale şi asimilabile din comerţ, industrie,
instituţii, inclusiv fracţiuni colectate separat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 01 hârtie şi carton X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 08 deşeuri biodegradabile de la bucãtãrii şi cantine X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 10 îmbrãcãminte X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 11 textile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 25 uleiuri şi grãsimi comestibile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 28 vopsele, cerneluri, adezivi şi rãşini, altele decât
cele specificate la 20 01 27 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 30 detergenţi, alţii decât cei specificaţi la 20 01 29
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 32 medicamente, altele decât cele menţionate la 20 01 31 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 34 baterii şi acumulatori, altele decât cele specificate
la 20 01 33 (2)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 36 echipamente electrice şi electronice casate, altele decât
cele specificate la 20 01 21, 20 01 23 şi 20 01 35
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 38 lemn, altul decât cel specificat la 20 01 37 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 39 materiale plastice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 40 metale X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 41 deşeuri de la curãţatul coşurilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 02 01 deşeuri biodegradabile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 02 03 alte deşeuri nebiodegradabile
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 03 01 deşeuri municipale amestecate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 03 02 deşeuri din pieţe X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 03 03 deşeuri stradale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 03 04 nãmoluri din fosele septice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 03 06 deşeuri de la curãţarea canalizãrii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 03 07 deşeuri voluminoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 03 99 deşeuri municipale, fãrã altã specificaţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

X- deşeuri pentru care se cunoaşte sau pentru care exista deja o soluţie
feţabila de valorificare.



Deşeuri acceptate la depozitare în depozitele de deşeuri periculoase

NOTE:
1. Conform prevederilor <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 , nu se accepta la depozitare într-un depozit: deşeuri lichide, deşeuri explozive, corozive, oxidante, foarte inflamabile sau inflamabile, deşeuri periculoase spitaliceşti sau alte deşeuri clinice periculoase, orice alt tip de deşeu care nu îndeplineşte criteriile de acceptare stabilite de prezentul ordin. Deşeurile periculoase lichide se trateazã în vederea deshidratãrii, solidificãrii si pentru reducerea conţinutului periculos.
2. Conform prevederilor <>Hotararii Guvernului nr. 162/2002 , în depozitele de deşeuri periculoase este permisã numai depozitarea deşeurilor periculoase care îndeplinesc condiţiile prevãzute de normele legislative în vigoare, în scopul îndeplinirii criteriilor de acceptare la depozitare, deşeurile periculoase se supun unor operaţii de tratare în vederea denocivizãrii.
3. Pentru fluxurile de deşeuri specifice (ambalaje, uleiuri uzate, PCB -uri, baterii şi acumulatori) se respectã prevederile actelor normative corespunzãtoare, şi anume; <>Hotararea Guvernului nr. 899/2004 pentru modificarea si completarea <>Hotararii Guvernului nr. 349/2002 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, <>Hotararii Guvernului nr. 662/2001 privind gestionarea uleiurilor uzate, <>Hotararii Guvernului nr. 173/2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea şi controlul bifenililor policloruraţi, <>Hotararii Guvernului nr. 1057/2001 privind regimul bateriilor şi acumulatorilor care conţin substanţe periculoase.
4. Pentru deşeurile de la poziţiile xx xx 99 din cadrul LISTEI DE DEŞEURI, şi care nu se regãsesc în lista de faţã, se stabileşte tipul de depozit pentru fiecare caz în parte, în funcţie de caracteristicile deşeurilor incluse.



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod deşeu Denumire deşeu Se
recomandã
aplicarea
unei
metode
de valo-
rificare
(X)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la explorarea minierã şi a carierelor şi de
la tratarea fizicã şi chimicã a mineralelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 03 04* reziduuri acide generate de la procesarea minereurilor
cu sulfuri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 03 05* alte reziduuri cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 03 07* alte deşeuri cu conţinut de substanţe periculoase de la
procesarea fizicã şi chimicã a minereurilor metalifere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 04 07* deşeuri cu conţinut de substanţe periculoase de la
procesarea fizicã şi chimica a minereurilor nemetalifere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 05 05* deşeuri şi noroaie de foraj cu conţinut de uleiuri X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
01 05 06* noroaie de foraj şi alte deşeuri de forare cu conţinut
de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din agriculturã, horticultura, acvacultura,
silviculturã, vânãtoare şi pescuit, de la prepararea şi
procesarea alimentelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
02 01 08* deşeuri agrochimice cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la prelucrarea lemnului şi producerea plãcilor
şi mobilei, pastei de hârtie, hârtiei şi cartonului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 01 04* rumeguş, talas, aşchii, resturi de scândurã şi furnir cu X
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 02 01* agenţi de conservare organici nehalogenaţi pentru lemn X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 02 02* agenţi de conservare organocloruraţi pentru lemn X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 02 03* agenţi de conservare organometalici pentru lemn X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 02 04* agenţi de conservare anorganici pentru lemn X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
03 02 05* alţi agenţi de conservare pentru lemn, cu conţinut X
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din industriile pielãriei, blãnãriei şi textilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 01 03* deşeuri de la degresare cu conţinut de solvenţi fãrã
faza lichidã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 14* deşeuri de la finisare cu conţinut de solvenţi organici X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 16* coloranţi şi pigmenţi cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
04 02 19* nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta cu conţinut
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la rafinarea petrolului, purificarea gazelor
naturale şi tratarea piroliticã a cãrbunilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 02* şlamuri de la desalinizare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 03* şlamuri din rezervoare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 04* nãmoluri acide alchilice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 05* reziduuri uleioase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 06* nãmoluri uleioase de la operaţiile de întreţinere a
instalaţiilor şi echipamentelor X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 07* gudroane acide X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 08* alte gudroane X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 09* nãmoluri de la epurarea afluenţilor în incinta cu conţinut
de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 11* deşeuri de la spãlarea combustibililor cu baze X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 12* acizi cu conţinut de uleiuri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 01 15* argile de filtrare epuizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 06 01* gudroane acide X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 06 03* alte gudroane X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
05 07 01* deşeuri cu conţinut de mercur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din procese chimice anorganice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 01 01* acid sulfuric şi acid sulfuros
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 01 02* acic clorhidnc
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 01 03* acid fluorhidric
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 01 04* acid fosforic şi acid fosforos
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 01 05* acid azotic şi acid azotos
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 01 06* alţi acizi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 02 01* iiidroxid de calciu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 02 03* hidroxid de amoniu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 02 04* hidroxid de sodiu şi potasiu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 02 05* alte baze
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 03 11* sãruri solide şi soluţii cu conţinut de cianuri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 03 13* sãruri solide şi soluţii cu conţinut de metale grele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 03 15* oxizi metalici cu conţinut de metale grele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 04 03* deşeuri cu conţinut de arsen
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 04 04* deşeuri cu conţinut de mercur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 04 05* deşeuri cu conţinut de alte metale grele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 05 02* nãmoluri de la epurarea efluentilor în incinta, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 06 02* deşeuri cu conţinut de sulfuri periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 07 01* deşeuri cu conţinut de azbest de la electrolizã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 07 02* cãrbune activ de la producerea clorului X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 07 03* nãmol de sulfat de bariu cu conţinut de mercur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 07 04* soluţii şi acizi, de exemplu acid de contact
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 09 03* deşeuri pe bazã de calciu care conţin sau sunt
contaminate cu substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 10 02* deşeuri cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 13 01* produşi anorganici de protecţie a instalaţiei,
agenţi de conservare a lemnului şi alte biocide. X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 13 02* cãrbune activ epuizat (cu excepţia 06 07 02) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 13 04* deşeuri de la procesele cu azbest
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
06 13 05* funingine X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din procese chimice organice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 01* soluţii apoase de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 03* solvenţi organici halogenaţi, lichide de spãlare şi
soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 04* alţi solvenţi organici, lichide de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 07* reziduuri halogenate din blazul coloanelor de distilare
şi reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 08* alte reziduuri din blazul coloanelor de distilare
şi reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 09* turte de filtrare halogenate şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 10* alte turte de filtrare şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 01 11* nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 01* lichide apoase de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 03* solvenţi organici halogenaţi, lichide de spãlare şi
soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 04* alţi solvenţi organici, soluţii de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 07* reziduuri halogenate din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 08* alte reziduuri din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 09* turte de filtrare halogenate şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 10* alte turte de filtrare şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 11* nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 02 14* deşeuri de aditivi cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 01* lichide apoase de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 03* solvenţi organici halogenaţi, lichide de spãlare şi
soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 04* alţi solvenţi organici, lichide de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 07* reziduuri halogenate din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 08* alte reziduuri din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 09* turte de filtrare halogenate şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 10* alte turte de filtrare si absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 03 11* nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 01* lichide apoase de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 03* solvenţi organici halogenaţi, lichide de spãlare şi
soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 04* alţi solvenţi organici, lichide de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 07* reziduuri halogenate din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 08* alte reziduuri din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 09* turte de filtrare halogenate şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 10* alte turte de filtrare şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 11* nãmoluri de la tratarea efluenţilor în incinta, cu conţinut
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 04 13* deşeuri solide cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 01* lichide apoase de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 03* solvenţi organici halogenaţi, lichide de spãlare şi
soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 04* alţi solvenţi organici, lichide de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 07* reziduuri halogenate din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 08* alte reziduuri din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 09* turte de filtrare halogenate şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 10* alte turte de filtrare şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 11* nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 05 13* deşeuri solide cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 01* lichide apoase de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 03* solvenţi organici halogenaţi, lichide de spãlare şi
soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 04* alţi solvenţi organici, lichide de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 07* reziduuri halogenate din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 08* alte reziduuri din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 09* turte de filtrare halogenate şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 10* alte turte de filtrare şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 06 11* nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta,
cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 01* lichide apoase de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 03* solvenţi organici halogenaţi, lichide de spãlare şi
soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 04* alţi solvenţi organici, lichide de spãlare şi soluţii mumã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 07* reziduuri halogenate din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 08* alte reziduuri din blazul coloanelor de reacţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 09* turte de filtrare halogenate şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 10* alte turte de filtrare şi absorbanţi epuizaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
07 07 11* nãmoluri de la epurarea efluenţilor în incinta, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la producerea, prepararea, furnizarea şi
utilizarea (ppfu) straturilor de acoperire (vopsele,
lacuri şi emailuri vitroase), a adezivilor, cleiurilor
şi cernelurilor tipografice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 11* deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi
organici sau alte substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 13* nãmoluri de la vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi X
organici sau alte substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 15* nãmoluri apoase cu conţinut de vopsele şi lacuri şi
solvenţi organici sau alte substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 17* deşeuri de la îndepãrtarea vopselelor şi lacurilor cu X
conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 19* suspensii apoase cu conţinut de vopsele şi lacuri şi
solvenţi organici sau alte substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 01 21* deşeuri de la îndepãrtarea vopselelor şi lacurilor X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 12* deşeuri de cerneluri cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 14* nãmoluri de cerneluri cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 16* deşeuri de soluţii de gravare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 17* deşeuri de tonere de imprimante cu conţinut de substanţe
periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 03 19* ulei de dispersie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 09* deşeuri de adezivi şi cleiuri cu conţinut de solvenţi
organici sau alte substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 11* nãmoluri de adezivi şi cleiuri cu conţinut de solvenţi
organici sau alte substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 13* nãmoluri apoase cu conţinut de adezivi şi cleiuri şi
solvenţi organici sau alte substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 15* deşeuri lichide apoase cu conţinut de adezivi şi cleiuri X
şi solvenţi organici sau alte substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 04 17* ulei de colofoniu X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
08 05 01* deşeuri de izocianaţi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din industria fotograficã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 01* developanţi pe bazã de apa şi soluţii de activare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 02* soluţii de developare pe bazã de apa pentru plãcile offset X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 03* soluţii de developare pe bazã de solvenţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 04* soluţii de fixare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 05* soluţii de albire şi soluţii de albire fixatoare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 06* deşeuri cu conţinut de argint de la tratarea în incinta
a deşeurilor fotografice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 11* camera de unicã folosinţã cu baterii incluse la 16 06 01,
16 06 02 sau 16 06 03 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
09 01 13* deşeuri apoase lichide de la recuperarea în incinta a
argintului, altele decât cele specificate la 09 01 06
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din procesele termice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 04* cenuşa zburãtoare de la arderea uleiului şi praf de cazan
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 09* acid sulfuric
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 13* cenuşi zburãtoare de la hidrocarburile emulsionate
folosite drept combustibil
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 14* cenuşa de vatrã, zgura şi praf de cazan de la
co-incinerarea deşeurilor cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 16* cenuşa zburãtoare de la co-incinerare cu conţinut de
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 18* deşeuri de la spãlarea gazelor cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 20* nãmoluri de la epurarea efluentilor în incinta, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 01 22* nãmoluri apoase de la spãlarea cazanului de ardere cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 07* deşeuri solide de la epurarea gazelor cu conţinut de
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 11* deşeuri de la epurarea apelor de rãcire cu conţinut
de uleiuri X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 02 13* nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 04* zguri de la topirea primarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 08* zguri saline de la topirea secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 09* scorii negre de la topirea secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 15* cruste care sunt inflamabile sau emit în, contact cu
apa, gaze inflamabile în cantitãţi periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 17* deşeuri cu conţinut de gudroane de la producerea anozilor X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 19* praf din gazele de ardere cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 21* alte particule şi praf (inclusiv praf de la morile cu bile)
cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 23* deşeuri solide de la epurarea gazelor cu conţinut de
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 25* nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 27* deşeuri de la epurarea apelor de rãcire cu conţinut de ulei X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 03 29* deşeuri de la epurarea zgurilor saline şi scoriile negre
cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 01* zguri de la topirea primarã şi secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 02* scorii şi cruste de la topirea primarã şi secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 03* arseniat de calciu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 04* praf din gazul de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 05* alte particule si praf
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 06* deşeuri solide de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 07* nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 04 09* deşeuri de la epurarea apelor de rãcire cu conţinut de ulei X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 03* praf din gazul de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 05* deşeuri solide de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 06* nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 08* deşeuri de la epurarea apelor de rãcire cu conţinut de ulei X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 05 10* scorii şi cruste care sunt inflamabile sau emit, în
contactul cu apa, gaze inflamabile în cantitãţi periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 03* praf din gazul de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 06* deşeuri solide de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 07* nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 06 09* deşeuri de la epurarea apelor de rãcire cu conţinut de ulei X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 07 07* deşeuri de la epurarea apelor de rãcire cu conţinut de ulei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 08* zgura salinã de la topirea primarã şi secundarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 10* scorii şi cruste care sunt inflamabile sau care emit,
în contact cu apa, gaze inflamabile în cantitãţi
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 12* deşeuri cu conţinut de gudron de la producerea anozilor X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 15* praf din gazul de ardere cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 17* nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor de
ardere cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 08 19* deşeuri de la epurarea apelor de rãcire cu conţinut de ulei X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 05* miezuri şi forme de turnare care nu au fost încã folosite
la turnare cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 07* miezuri şi forme de turnare care au fost folosite la
turnare cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 09* praf din gazul de ardere cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 11* alte particule care conţin substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 13* deşeuri de lianţi cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 09 15* deşeuri de agenţi pentru detectarea fisurilor, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 05* miezuri şi forme de turnare care nu au fost încã folosite
la turnare cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 07* miezuri şi forme de turnare care au fost folosite la
turnare cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 09* praf din gazul de ardere cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 11* alte particule cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 13* deşeuri de lianţi cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 10 15* deşeuri de agenţi pentru detectarea fisurilor, cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 09* deşeuri de la prepararea amestecurilor, anterior
procesãrii termice, cu conţinut de substanţe periculoase.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 11* deşeuri de sticlã sub formã de particule fine şi pudrã
de sticlã cu conţinut de metale grele (de ex: de la
tuburile catodice)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 13* nãmoluri de la şlefuirea şi polizarea sticlei cu conţinut
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 15* deşeuri solide de la epurarea gazelor de ardere cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 17* nãmoluri şi turte de filtrare de la epurarea gazelor de
ardere cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 11 19* deşeuri solide de la epurarea efluenţilor proprii cu
conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 09* deşeuri solide de la epurarea gazelor cu conţinut de
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 12 11* deşeuri de la smalţuire cu conţinut de metale grele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 09* deşeuri de la fabricarea azbesto-cimenturilor, cu conţinut
de azbest
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 13 12* deşeuri solide de la epurarea gazelor cu conţinut de
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 14 01* deşeuri de la spãlarea gazelor cu conţinut de mercur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la tratarea chimicã a suprafeţelor şi acoperirea
metalelor şl a altor materiale; hidrometalurgie neferoasã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 05* acizi de decapare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 06* acizi fãrã alta specificaţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 07* baze de decapare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 08* nãmoluri cu conţinut de fosfaţi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 09* nãmoluri şi turte de filtrare cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 11* lichide apoase de clãtire cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 13* deşeuri de degresare cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 15* eluaţi şi nãmoluri de la sistemele de membrane sau de
schimbãtori de ioni care conţin substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 16* rãşini schimbãtoare de ioni saturate sau epuizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 01 98* alte deşeuri conţinând substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 02 02* nãmoluri de la hidrometalurgia zincului (inclusiv
jarosit, goethit)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 02 05* deşeuri de la procesele de hidrometalurgie a cuprului,
cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 02 07* alte deşeuri cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 03 01* deşeuri cu conţinut de cianuri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 03 02* alte deşeuri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 05 03* deşeuri solide de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 05 04* baie uzatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la modelarea, tratarea mecanicã şi fizicã a
suprafeţelor metalelor şi a materialelor plastice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 06* uleiuri minerale de ungere uzate cu conţinut de halogeni X
(cu excepţia emulsiilor şi soluţiilor)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 07* uleiuri minerale de ungere uzate fãrã halogeni
(cu excepţia emulsiilor şi soluţiilor) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 08* emulsii şi soluţii de ungere uzate cu conţinut de halogeni X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 09* emulsii şi soluţii de ungere uzate fãrã halogeni X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 10* uleiuri sintetice de ungere uzate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 12* ceruri şi grãsimi uzate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 14* nãmoluri de la maşini-unelte cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 16* deşeuri de materiale de sablare cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 18* nãmoluri metalice (de la mãrunţire, honuire, lepuire) cu
conţinut de ulei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 19* uleiuri de ungere uşor biodegradabile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 01 20* piese de polizare uzate mãrunţite şi materiale de polizare
mãrunţite cu conţinut de substanţe periculoase.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 03 01* lichide apoase de spãlare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 03 02* deşeuri de la degresarea cu abur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri uleioase şi deşeuri de combustibili lichizi (cu
excepţia uleiurilor comestibile şi a celor din capitolele
05, 12 şi 19)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 01* uleiuri hidraulice cu conţinut de PCB X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 04* emulsii clorurate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 05* emulsii neclorurate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 09* uleiuri hidraulice minerale clorinate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 10* uleiuri minerale hidraulice neclorinate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 11* uleiuri hidraulice sintetice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 12* uleiuri hidraulice uşor biodegradabile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 01 13* alte uleiuri hidraulice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 02 04* uleiuri minerale clorurate de motor, de transmisie şi
de ungere X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 02 05* uleiuri minerale neclorurate de motor, de transmisie
şi de ungere X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 02 06* uleiuri sintetice de motor, de transmisie şi de ungere X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 02 07* uleiuri de motor, de transmisie şi de ungere uşor
biodegradabile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 02 08* alte uleiuri de motor, de transmisie şi de ungere X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 03 01* uleiuri izolante şi de transmitere a cãldurii cu
conţinut de PCB X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 03 06* uleiuri minerale clorinate izolante şi de transmitere a
cãldurii, altele decât cele specificate la 13 03 01 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 03 07* uleiuri minerale neclorinate izolante şi de transmitere
a cãldurii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 03 08* uleiuri sintetice izolante şi de transmitere a cãldurii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 03 09* uleiuri izolante şi de transmitere a cãldurii uşor
biodegradabile X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 03 10* alte uleiuri izolante şi de transmitere a cãldurii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 04 01* uleiuri de santinã din navigaţia pe apele interioare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 04 02* uleiuri de santinã din colectoarele de debarcader X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 04 03* uleiuri de santinã din alte tipuri ele navigaţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 05 01* solide din paturile de nisip şi separatoarele ulei/apã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 05 02* nãmoluri de la separatoarele ulei/apã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 05 03* nãmoluri de intercepţie X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 05 06* ulei de la separatoarele ulei/apã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 05 07* ape uleioase de la separatoarele ulei/apã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 05 08* amestecuri de deşeuri de la paturile de nisip şi
separatoarele ulei/apã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 07 01* ulei combustibil şi combustibil diesel X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 07 02* benzina X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 07 03* alţi combustibili (inclusiv amestecuri) X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 08 01* nãmoluri şi emulsii de la desalinizare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 08 02* alte emulsii X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 08 99* alte deşeuri nespecificate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de solvenţi organici, agenţi de rãcire şi
carburanţi (cu excepţia 07 şi 08)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14 06 01* clorofluorocarburi, HCFC, HFC X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14 06 02* alţi solvenţi halogenaţi şi amestecuri de solvenţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14 06 03* alţi solvenţi şi amestecuri de solvenţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14 06 04* nãmoluri sau deşeuri solide cu conţinut de solvenţi
halogenaţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14 06 05* nãmoluri sau deşeuri solide cu conţinut de alţi solvenţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ambalaje; metariale absorbante, materiale de lustruire,
filtrante şi îmbrãcãminte de protecţie, nespecificate
în altã parte.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 10* ambalaje care conţin reziduuri sau sunt contaminate cu
substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 01 11* ambalaje metalice care conţin o matriţã poroasã formatã X
din materiale periculoase (de ex. azbest), inclusiv
containare goale pentru stocarea sub presiune
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15 02 02* absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei X
fãrã altã specificaţie), materiale de lustruire,
îmbrãcãminte de protecţie contaminatã cu substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri nespecificate în altã parte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 07* filtre de ulei X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 08* componente cu conţinut de mercur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 09* componente cu conţinut de PCB X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 10* componente explozive (de ex. perne de protecţie -
air bags)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 11* plãcute de frânã cu conţinut de azbest
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 13* lichide de frânã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 14* fluide antigel cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 01 21* componente periculoase, altele decât cele specificate
de la 16 01 07 la 16 01 11 şi 16 01 13 şi 16 01 14
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 09* transformatori şi condensatori conţinând PCB X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 10* echipamente casate cu conţinut de PCB sau contaminate X
cu PCB, altele decât cele specificate la 16 02 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 11* echipamente casate cu conţinut de clorofluorcarburi,
HCFC, HFC X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 12* echipamente casate cu conţinut de azbest liber X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 13* echipamente casate cu conţinut de componente periculoase, X
altele decât cele specificate de la 16 02 09 la 16 02 12
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 02 15* componente periculoase demontate din echipamente casate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 03 03* deşeuri anorganice cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 03 05* deşeuri organice cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 04 01* deşeuri de muniţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 04 02* deşeuri de artificii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 04 03* alte deşeuri de explozivi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 05 04* butelii de gaze sub presiune (inclusiv haloni) cu conţinut
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 05 06* substanţe chimice de laborator constând din sau conţinând
substanţe periculoase inclusiv amestecurile de substanţe
chimice de laborator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 05 07* substanţe chimice anorganice de laborator expirate
constând din sau conţinând substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 05 08* substanţe chimice organice de laborator expirate, constând
din sau conţinând substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 06 01* baterii cu plumb X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 06 02* baterii cu Ni-Cd X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 06 03* baterii cu conţinut de mercur X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 06 06* electroliţi colectaţi separat din baterii şi acumulatori
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 07 08* deşeuri cu conţinut de ţiţei X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 07 09* deşeuri conţinând alte substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 08 02* catalizatori uzaţi cu conţinut de metale tranziţionale
periculoase sau compuşi ai metalelor tranziţionale
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 08 05* catalizatori uzaţi cu conţinut de acid fosforic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 08 06* lichide uzate folosite drept catalizatori
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 08 07* catalizatori uzaţi contaminaţi cu substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 09 01* permanganaţi, de ex. permanganat de potasiu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 09 02* cromaţi, de ex. cromat de potasiu, bicromat de potasiu
sau sodiu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 09 03* peroxizi, de ex. apa oxigenatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 09 04* substanţe oxidante, fãrã alte specificaţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 10 01* deşeuri lichide apoase cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 10 03* concentrate apoase cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 11 01* materiale de cãptuşire şi refractare pe bazã de carbon
din procesele metalurgice, cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 11 03* alte materiale de cãptuşire şi refractare din procesele
metalurgice, cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16 11 05* materiale de cãptuşire şi refractare din procesele
ne-metalurgice, cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din construcţii şi demolãri (inclusiv pãmânt
excavat din amplasamente contaminate)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 01 06* amestecuri sau fracţii separate de beton, cãrãmizi,
ţigle sau materiale ceramice cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 02 04* sticla, materiale plastice sau lemn cu conţinut de sau X
contaminate cu substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 03 01* asfalturi cu conţinut de gudron de huilã X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 03 03* gudron de huilã şi produse gudronate X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 09* deşeuri metalice contaminate cu substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 04 10* cabluri cu conţinut de ulei, gudron sau alte substanţe
periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 05 03* pãmânt şi pietre cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 05 05* deşeuri de la dragare cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 05 07* resturi de balast cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 06 01* materiale izolante cu conţinut de azbest
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 06 03* alte materiale izolante constând din sau cu conţinut
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 08 01* materiale de construcţie pe baza de gips contaminate cu
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 09 01* deşeuri de la construcţii şi demolãri cu conţinut
de mercur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 09 02* deşeuri de la construcţii şi demolãri cu conţinut de PCB X
(de ex: cleiuri cu conţinut de PCB, duşumele pe bazã de
rãşini cu conţinut de PCB, elemente cu cleiuri de glazurã
cu PCB, condensatori cu conţinut de PCB)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17 09 03* alte deşeuri de la construcţii şi demolãri (inclusiv
amestecuri de deşeuri) cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri din activitãţi de ocrotire a sãnãtãţii umane sau
din activitãţi veterinare si/sau cercetãri conexe (cu
excepţia deşeurilor de la prepararea hranei în bucãtãrii
sau restaurante, care nu provin direct din activitatea
de ocrotire a sãnãtãţii)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 03* deşeuri a cãror colectare şi eliminare fac obiectul unor X
mãsuri speciale privind prevenirea infecţiilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 06* chimicale constând din sau conţinând substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 08* medicamente citotoxice şi citostatice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 01 10* deşeuri de amalgam de la tratamentele stomatologice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 02 02* deşeuri a cãror colectare şi eliminare fac obiectul unor
mãsuri speciale pentru prevenirea infecţiilor X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 02 05* chimicale constând din sau conţinând substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18 02 07* medicamente citotoxice şi citostatice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri de la instalaţii de tratare a reziduurilor,
de la staţiile de epurare a apelor uzate şi de la tratarea
apelor pentru alimentare cu apã şi uz industrial
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 05* turte de filtrare de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 06* deşeuri lichide apoase de la epurarea gazelor şi alte
deşeuri lichide apoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 07* deşeuri solide de la epurarea gazelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 10* cãrbune activ epuizat de la epurarea gazelor de ardere X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 11* cenuşi de ardere şi zguri cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 13* cenuşi zburãtoare cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 15* praf de cazan cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 01 17* deşeuri de pirolizã cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 04* deşeuri preamestecate conţinând cel puţin un deşeu
periculos X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 05* nãmoluri de la tratarea fizico-chimicã cu conţinut de
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 07* ulei şi concentrate de la separare X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 08* deşeuri lichide combustibile cu conţinut de substanţe
periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 09* deşeuri solide combustibile cu conţinut de substanţe
periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 02 11* alte deşeuri cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 03 04* deşeuri încadrate ca periculoase, parţial stabilizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 03 06* deşeuri încadrate ca periculoase, solidificate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 04 02* cenuşa zburãtoare sau alte deşeuri de la epurarea
gazelor de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 04 03* faza solidã nevitrificatã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 07 02* levigate din depozite de deşeuri cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 06* rãşini schimbãtoare de ioni saturate sau epuizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 07* soluţii sau nãmoluri de la regenerarea rãşinilor
schimbãtoare de ioni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 08* deşeuri ale sistemelor cu membranã cu conţinut de
metale grele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 09* amestecuri de grãsimi şi uleiuri de la separarea X
amestecurilor apã/ulei din sectorul uleiurilor şi
grãsimilor comestibile
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 10* amestecuri de grãsimi şi uleiuri de la separarea X
amestecurilor apã/ulei din alte sectoare decât cel
specificat la 19 08 09
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 11* nãmoluri cu conţinut de substanţe periculoase de la
epurarea biologicã a apelor reziduale industriale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 08 13* nãmoluri cu conţinut de substanţe periculoase provenite
din alte procedee de epurare a apelor reziduale industriale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 10 03* fracţii deşspan uşor şi praf conţinând substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 10 05* alte fracţii cu conţinut de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 11 01* argile de filtrare epuizate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 11 02* gudroane acide X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 11 03* deşeuri lichide apoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 11 04* deşeuri de la spãlarea combustibililor cu baze
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 11 05* nãmoluri de la epurarea efluenţilor proprii cu conţinut
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 11 07* deşeuri de la spãlarea gazelor de ardere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 06* lemn cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 12 11* alte deşeuri (inclusiv amestecuri de materiale) de la
tratarea mecanicã a deşeurilor cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 01* deşeuri solide de la remedierea solului cu conţinut de X
substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 03* nãmoluri de la remedierea solului cu conţinut de
substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 05* nãmoluri de la remedierea apelor subterane cu conţinut
de substanţe periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19 13 07* deşeuri lichide apoase şi concentrate apoase de la
remedierea apelor subterane cu conţinut de substanţe
periculoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deşeuri municipale şi asimilabile din comerţ, industrie,
instituţii, inclusiv fracţiuni colectate separat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 13* solvenţi X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 14* acizi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 15* baze
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 17* substanţe chimice fotografice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 19* pesticide X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 21* tuburi fluorescente şi alte deşeuri cu conţinut de mercur
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 23* echipamente abandonate cu conţinut de CFC
(clorofluorocarburi)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 26* uleiuri şi grãsimi, altele decât cele specificate
la 20 01 25 X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 27* vopsele, cerneluri, adezivi şi rãşini conţinând substanţe
periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 29* detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 31* medicamente citotoxice şi citostatice X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 33* baterii şi acumulatori incluşi în 16 06 01, 16 06 02 sau X
16 06 03 şi baterii şi acumulatori nesortaţi conţinând
aceste baterii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 35* echipamente electrice şi electronice casate, altele decât
cele specificate la 20 01 21 şi 20 01 23 cu conţinut
de componenţi periculoşi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20 01 37* lemn cu conţinut de substanţe periculoase X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

X - deşeuri pentru care se cunoaşte sau pentru care existã deja
o soluţie fezabilã de valorificare


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016