────────────────────────────────────
1 Paragrafele existente 1.1.2 şi 1.1.3 sunt înlocuite cu urmãtoarele:
"1.1.2 Dacã nu se prevede în mod expres altfel, Codul se aplica navelor a cãror chila a fost pusã sau care se afla în stadiul în care:
● 1 începe construcţia identificabila cu o nava; şi
● 2 a început asamblarea navei ingloband cel puţin 50 tone sau un procent din masa estimatã a întregului material de structura, luându-se valoarea cea mai mica;
la sau dupã 1 iulie 1998. Navele construite înainte de 1 iulie 1998 trebuie sa corespundã rezoluţiei MSC. 5(48) adoptatã la 17 iunie 1983, ţinând cont de amendamentele adoptate la 11 decembrie 1992 prin rezoluţia MSC.30(61).
1.1.3 O nava, indiferent de data construcţiei, care la sau dupã data de l iulie 1998 este transformata într-o nava pentru transportul gazelor, trebuie consideratã drept nava pentru transportul gazelor construitã la data la care începe aceasta transformare."
Amendamente în legatura cu limitele de umplere
────────────────────────────────────────────────
2 Capitolul 15 existent este înlocuit cu urmãtorul:
"Capitolul 15
LIMITE DE UMPLERE A TANCURILOR DE MARFA
15.1 Generalitati
15.1.1 Nici un tanc de marfa nu trebuie sa aibã o limita de umplere (FL) mai mare de 98% la temperatura de referinta, cu excepţia cazurilor prevãzute la paragraful 15.1.3.
15.1.2 Limita de încãrcare maxima (LL) la care poate fi încãrcat un tanc de marfa este determinata prin urmãtoarea formula:
P(R)
LL = FL ────
P(L)
P(R)
LL = FL ────
P(L)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Paragraful existent 8.2.3 este înlocuit de urmãtorul:
"8.2.3 În general, Supapele de siguranta nu trebuie sa fie reglate la o presiune mai mare decât presiunea vaporilor care a fost utilizata la proiectarea tancului. Totuşi, dacã sunt prevãzute doua sau mai multe supape de siguranta, supapele care conţin cel mult 50% din capacitatea totalã de siguranta se pot regla la o presiune de pana la 5% peste MARVS."
6 Urmãtoarele fraze sunt adãugate la paragraful existent 8.2.4
"Supapele trebuie executate din materiale care au un punct de topire peste 925° C. O atentie deosebita se va acorda materialelor cu punctul de topire mai scãzut, destinate utilizãrii la pãrţile interne şi garnituri, dacã utilizarea lor va insemna o imbunatatire importanta în funcţionarea generalã a supapei."
7 Paragraful existent 8.2.9 se înlocuieşte cu urmãtorul.
"8.2.9 Fiecare supapa de siguranta montata pe un tanc de marfa trebuie racordata la o instalatie de aerisire, care trebuie sa fie în asa fel construitã încât evacuarea gazului sa nu fie împiedicatã şi dirijata vertical în sens ascendent înspre ieşire, şi sa fie în asa fel amplasata încât sa reducã la minim posibilitatea patrunderii apei sau zapezii în instalatia de aerisire. Înãlţimea iesirii de aerisire nu trebuie sa fie mai mica de B/3 sau 6 m, care dintre acestea este mai mare, deasupra puntii expuse la intemperii şi 6 m deasupra zonei de lucru, în fata şi spatele paralelei de trecere, tancurilor de depozitare de pe punte şi tubulaturilor de marfa lichidã."
8 Urmãtoarele fraze sunt adãugate dupã paragraful existent 8.2.16:
"Cãderea de presiune în tubulatura de aerisire care leagã tancul de orificiul supapei de siguranta nu trebuie sa depãşeascã 3% din presiunea de reglare a supapei. Pentru supapele de siguranta necompensate, contrapresiunea din tubulatura de evacuare nu trebuie sa depãşeascã 10% din presiunea masurata la orificiul supapei de siguranta cu tubulaturile de aerisire fãcând obiectul expunerii la foc conform celor menţionate la 8.5.2."