Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   AMENDAMENT din 5 decembrie 2000  la Codul international de management al sigurantei (Codul I.S.M.)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AMENDAMENT din 5 decembrie 2000 la Codul international de management al sigurantei (Codul I.S.M.)*)

EMITENT: ORGANIZATIA MARITIMA INTERNATIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 964 din 28 decembrie 2002



──────────
*) Traducere.

1. Înainte de titlul "1. Dispoziţii generale" se adauga un nou titlu - "Partea A - Implementare".
1. Dispoziţii generale
1.1. Definiţii
2. Între "1.1. Definiţii" şi paragraful 1.1.1 este inseratã urmãtoarea propozitie: "Definiţiile urmãtoare se aplica pãrţilor A şi B ale acestui cod."
3. Urmãtoarele definiţii noi sunt adãugate dupã paragraful 1.1.3:
"1.1.4. Sistemul de management al siguranţei înseamnã un sistem structurat şi documentat care permite personalului companiei sa punã efectiv în practica politica companiei în domeniul siguranţei şi în domeniul protecţiei mediului înconjurãtor.
1.1.5. Documentul de conformitate înseamnã un document eliberat unei companii care respecta cerinţele acestui cod.
1.1.6. Certificatul de management al siguranţei înseamnã un document eliberat unei nave, care semnifica faptul ca managementul companiei şi cel de la bordul navei sunt în concordanta cu sistemul de management al siguranţei aprobat.
1.1.7. Dovada obiectivã înseamnã informaţiile, înregistrãrile sau expunerile asupra unui fapt, cantitative ori calitative, referitoare la siguranta sau la existenta şi punerea în aplicare a unui element al sistemului de management al siguranţei, care se bazeazã pe observatie, mãsurare sau încercare şi care pot fi verificate.
1.1.8. Observatie înseamnã o specificare de fapt facuta în timpul unui audit al managementului siguranţei şi confirmatã de dovada obiectivã.
1.1.9. Nonconformitate înseamnã o situaţie observata, unde dovada obiectivã indica neîndeplinirea unei cerinţe specificate.
1.1.10. Nonconformitate majorã înseamnã o abatere identificabila, care constituie o ameninţare serioasã la adresa personalului sau a siguranţei navei ori un pericol serios la adresa mediului ambiant şi care necesita o acţiune corectiva imediata şi include lipsa unei implementari efective şi sistematice a unei cerinţe a acestui cod.
1.1.11. Data aniversara înseamnã ziua şi luna fiecãrui an, care corespunde datei expirãrii documentelor sau certificatelor relevante.
1.1.12. Convenţie înseamnã Convenţia internationala pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, 1974, asa cum a fost amendata."
7. ELABORAREA PLANURILOR PENTRU OPERAŢIUNILE DE LA BORDUL NAVEI
4. Textul capitolului 7 existent este înlocuit cu urmãtorul:
"Compania trebuie sa stabileascã proceduri pentru întocmirea planurilor şi instrucţiunilor, incluzând liste de verificare, dupã caz, pentru operaţiunile principale la bordul navei privind siguranta navei şi prevenirea poluarii. Diferitele sarcini implicate de aceasta trebuie sa fie explicate şi repartizate personalului calificat."
13. CERTIFICAREA, VERIFICAREA ŞI CONTROLUL
5. Titlul şi textul capitolului 13 existent sunt înlocuite dupã cum urmeazã:
"PARTEA B - CERTIFICAREA ŞI VERIFICAREA
13. CERTIFICAREA ŞI VERIFICAREA PERIODICĂ
13.1. Nava trebuie sa fie exploatatã de o companie cãreia i s-a eliberat un document de conformitate sau un document de conformitate interimar în conformitate cu paragraful 14.1, pentru tipul respectiv de nava.
13.2. Documentul de conformitate trebuie sa fie eliberat de cãtre Administraţie, de cãtre o organizaţie recunoscuta de Administraţie sau, la cererea Administraţiei, de cãtre un alt guvern contractant al Convenţiei, oricãrei companii care îndeplineşte cerinţele acestui cod, pentru o perioada specificatã de Administraţie care nu trebuie sa depãşeascã 5 ani. Un astfel de document trebuie sa fie acceptat ca o dovada ca acea companie este capabilã sa satisfacã cerinţele acestui cod.
13.3. Documentul de conformitate este valabil numai pentru tipurile de nava indicate explicit în document. O astfel de indicaţie trebuie sa se bazeze pe tipurile de nave care au stat la baza verificãrii iniţiale. Alte tipuri de nave pot fi adãugate numai dupã verificarea capacitãţii companiei de a se conformã cerinţelor acestui cod aplicabile la astfel de tipuri de nave. În acest context tipurile de nave sunt cele la care se face referire în Regula IX/1 din Convenţie.
13.4. Valabilitatea unui document de conformitate trebuie sa fie supusã verificãrii anuale de cãtre Administraţie ori de cãtre o organizaţie recunoscuta de Administraţie sau, la cererea Administraţiei, de cãtre un alt guvern contractant în intervalul de 3 luni înainte sau dupã data aniversara.
13.5. Documentul de conformitate va fi retras de cãtre Administraţie sau, la cererea sa, de cãtre guvernul contractant care a eliberat documentul, atunci când nu se solicita verificarea anuala prevãzutã în paragraful 13.4 sau când se dovedeşte existenta unor nonconformitati majore fata de acest cod.
13.5.1. Toate certificatele de management al siguranţei şi/sau certificatele de management al siguranţei interimare asociate trebuie, de asemenea, sa fie retrase dacã documentul de conformitate este retras.
13.6. O copie a documentului de conformitate trebuie sa fie pastrata la bord pentru ca, la cerere, comandantul navei sa o poatã prezenta în vederea verificãrii de cãtre Administraţie sau de cãtre organizaţia recunoscuta de Administraţie ori pentru scopurile controlului la care se face referire în Regula IX/6.2 din Convenţie. Copia acestui document nu este obligatoriu sa fie autentificatã sau certificatã.
13.7. Certificatul de management al siguranţei trebuie sa fie eliberat unei nave pentru o perioada care nu trebuie sa depãşeascã 5 ani, de cãtre Administraţie ori o organizaţie recunoscuta de Administraţie sau, la cererea Administraţiei, de cãtre un alt guvern contractant. Certificatul de management al siguranţei trebuie sa fie eliberat dupã ce se verifica dacã compania şi managementul sau la bordul navelor funcţioneazã în conformitate cu sistemul de management al siguranţei aprobat. Un astfel de certificat trebuie sa fie acceptat ca dovada a faptului ca nava satisface cerinţele acestui cod.
13.8. Valabilitatea certificatului de management al siguranţei trebuie sa fie supusã cel puţin unei verificãri intermediare de cãtre Administraţie ori de cãtre o organizaţie recunoscuta de Administraţie sau, la cererea Administraţiei, de cãtre un alt guvern contractant. Dacã urmeazã sa se efectueze doar o verificare intermediara şi perioada de valabilitate a certificatului de management al siguranţei este de 5 ani, aceasta verificare trebuie sa aibã loc între a doua şi a treia data aniversara a certificatului de management al siguranţei.
13.9. Pe lângã cerinţele paragrafului 13.5.1, atunci când nu se solicita verificarea intermediara impusa în paragraful 13.8 sau când exista dovada unei nonconformitati majore fata de acest cod, certificatul de management al siguranţei trebuie sa fie retras de cãtre Administraţie sau, la cererea Administraţiei, de cãtre guvernul contractant care l-a eliberat.
13.10. Fãrã a aduce atingere cerinţelor paragrafelor 13.2 şi 13.7, atunci când verificarea de reinnoire este încheiatã în intervalul de 3 luni înainte de data expirãrii documentului de conformitate sau a certificatului de management al siguranţei, noul document de conformitate sau noul certificat de management al siguranţei trebuie sa fie valabil de la data încheierii verificãrii de reinnoire pentru o perioada care sa nu depãşeascã 5 ani de la data expirãrii documentului de conformitate sau a certificatului de management al siguranţei existent.
13.11. Atunci când verificarea de reinnoire este terminatã cu mai mult de 3 luni înainte de data expirãrii documentului de conformitate sau a certificatului de management al siguranţei existent, noul document de conformitate sau noul certificat de management al siguranţei trebuie sa fie valabil de la data încheierii verificãrii de reinnoire pentru o perioada care sa nu depãşeascã 5 ani de la data încheierii verificãrii de reinnoire."
6. Dupã capitolul 13 se introduce capitolul 14 cu urmãtorul cuprins:
"14. CERTIFICAREA INTERIMARA
14.1. Un document de conformitate interimar poate fi eliberat pentru a facilita implementarea iniţialã a acestui cod, atunci când:
1. o companie este nou-înfiinţatã; sau
2. urmeazã sa fie adãugate noi tipuri de nave la un document de conformitate existent.
În urma verificãrii acea companie are un sistem de management al siguranţei care îndeplineşte obiectivele din paragraful 1.2.3 din acest cod, demonstreaza ca are planuri de implementare a sistemului de management al siguranţei care sa satisfacã cerinţele complete ale acestui cod în perioada de valabilitate a documentului de conformitate interimar. Un astfel de document de conformitate interimar trebuie sa fie emis de cãtre Administraţie ori de o organizaţie recunoscuta de Administraţie sau, la cererea Administraţiei, de cãtre un alt guvern contractant pentru o perioada care sa nu depãşeascã 12 luni. O copie a documentului de conformitate interimar trebuie sa fie pastrata la bord pentru ca, la cerere, comandantul navei sa o poatã prezenta în vederea verificãrii de cãtre Administraţie sau de cãtre organizaţia recunoscuta de Administraţie ori pentru scopurile controlului la care se face referire în Regula IX/6.2 din Convenţie. Copia acestui document nu este obligatoriu sa fie autentificatã sau certificatã.
14.2. Un certificat de management al siguranţei interimar poate fi emis:
1. noilor nave, la livrare;
2. când o companie preia responsabilitãţile pentru operarea unei nave care este noua pentru companie; sau
3. când o nava îşi schimba pavilionul.
Un astfel de certificat de management al siguranţei interimar trebuie sa fie emis pentru o perioada care sa nu depãşeascã 6 luni, de cãtre Administraţie ori de o organizaţie recunoscuta de Administraţie, sau, la cererea Administraţiei, de cãtre un alt guvern contractant.
14.3. În cazuri speciale, o Administraţie sau, la cererea Administraţiei, un alt guvern contractant poate extinde valabilitatea unui certificat de management al siguranţei interimar pentru o perioada suplimentarã care nu trebuie sa depãşeascã 6 luni de la data expirãrii.
14.4. Un certificat de management al siguranţei interimar poate fi emis în urma verificãrii dacã:
1. documentul de conformitate sau documentul de conformitate interimar este relevant pentru nava respectiva;
2. sistemul de management al siguranţei prevãzut de companie pentru nava respectiva include elementele-cheie ale acestui cod şi a fost evaluat în timpul auditului pentru emiterea documentului de conformitate ori a fost demonstrat pentru emiterea documentului de conformitate interimar;
3. compania a planificat auditul navei în termen de 3 luni;
4. comandantul şi ofiţerii sunt familiarizati cu sistemul de management al siguranţei şi cu planurile pentru implementarea acestuia;
5. înainte ca nava sa navigheze sunt date instrucţiunile care au fost identificate ca fiind esenţiale; şi
6. informaţiile principale privind sistemul de management al siguranţei sunt date într-o limba sau limbi de lucru intelese de cãtre personalul navei."
7. Dupã noul capitol 14 se introduce capitolul 15, dupã cum urmeazã:
"15. VERIFICAREA
15.1. Toate verificãrile cerute de prevederile acestui cod trebuie sa fie efectuate în conformitate cu procedurile acceptate de Administraţie, ţinându-se seama de Liniile directoare elaborate de Organizaţie*1)."

──────────────
*1) Se referã la Liniile directoare privind implementarea Codului internaţional de management al siguranţei (Codul I.S.M.) de cãtre Administraţii, adoptate prin Rezoluţia A.788(19) a Organizaţiei.

8. Dupã noul capitol 15 se introduce capitolul 16, dupã cum urmeazã:
"16. FORMA CERTIFICATELOR
16.1. Documentul de conformitate, certificatul de management al siguranţei, documentul de conformitate interimar şi certificatul de management al siguranţei interimar trebuie sa fie realizate într-o forma corespunzãtoare modelelor date în anexa la acest cod. Dacã limba utilizata nu este nici engleza nici franceza, textul trebuie sa includã o traducere în una dintre aceste limbi.
16.2. Pe lângã cerinţele din paragraful 13.3 tipurile de nava indicate pe documentul de conformitate şi pe documentul de conformitate interimar pot fi andosate pentru a reflecta orice limitãri în operarea navelor descrise în sistemul de management al siguranţei."
9. Urmãtoarea anexa este adãugatã:

"ANEXA 1
MODELELE
Documentului de conformitate, Certificatului de management al siguranţei, Documentului de conformitate interimar şi Certificatului de management al siguranţei interimar

DOCUMENT DE CONFORMITATE

(Sigiliul oficial) (Statul)
Certificat nr. .......................
Eliberat conform prevederilor Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, 1974, asa cum a fost modificatã.
Sub autoritatea Guvernului ......../(numele statului)....... de cãtre ......../(persoana sau organizaţia autorizata).......

Denumirea şi adresa companiei ........../(vezi paragraful 1.1.2 din codul I.S.M.) ..............
Se certifica prin prezenta ca sistemul companiei pentru managementul siguranţei a fost auditat şi acesta este conform cerinţelor Codului internaţional de management pentru operarea în siguranta a navelor şi pentru prevenirea poluarii (Codul I.S.M.) pentru tipurile de nave de mai jos (se va tãia ce nu corespunde):
Pasager
Pasager de mare viteza
Cargou de mare viteza
Vrachier
Petrolier
Tanc pentru produse chimice
Nava de transport gaze lichefiate
Unitate mobila de foraj marin
Alte tipuri de nave de transport de mãrfuri
Acest document de conformitate este valabil pana la ....., cu condiţia verificãrii periodice.
Eliberat la ......./(locul eliberãrii)........
Data eliberãrii ......./(semnatura persoanei oficiale autorizate sa elibereze acest document).........
(Sigiliul sau ştampila autoritãţii emitente, dupã caz)
Certificat nr. .......................................

CONFIRMĂRI PENTRU VERIFICĂRI ANUALE

Se certifica prin prezenta ca, la verificarea periodicã efectuatã în conformitate cu Regula IX/6.1 din Convenţie şi cu paragraful 13.4 din Codul I.S.M., sistemul de management al siguranţei a fost gãsit în conformitate cu cerinţele Codului I.S.M.
Prima verificare anuala:
Semnat ...../(semnatura persoanei oficiale autorizate).......
Locul ...............................
Data ................................
A doua verificare anuala:
Semnat ...../(semnatura persoanei oficiale autorizate).......
Locul ...............................
Data ................................
A treia verificare anuala:
Semnat ...../(semnatura persoanei oficiale autorizate).......
Locul ...............................
Data ................................
A patra verificare anuala:
Semnat ...../(semnatura persoanei oficiale autorizate).......
Locul ...............................
Data ................................

CERTIFICAT DE MANAGEMENT AL SIGURANŢEI

(Sigiliul oficial) (Statul)
Certificat nr. ..................
Eliberat conform prevederilor Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, 1974, asa cum a fost modificatã.
Sub autoritatea Guvernului ....../(numele statului)..........
de cãtre ....../(persoana sau organizaţia autorizata)........
Numele navei ................................................
Indicativul navei ...........................................
Portul de înregistrare ......................................
Tipul navei*) ...............................................
Tonajul brut ................................................
Numãrul IMO .................................................
Denumirea şi adresa companiei ....../(vezi paragraful 1.1.2 din Codul I.S.M.).......
Se certifica prin prezenta ca sistemul de management al siguranţei navei a fost auditat şi acesta corespunde cerinţelor Codului internaţional de management pentru operarea în siguranta a navelor şi pentru prevenirea poluarii (Codul I.S.M.) şi ca s-a verificat ca Documentul de conformitate pentru companie este aplicabil acestui tip de nava.
Acest certificat de management al siguranţei este valabil pana la ............., cu condiţia verificãrilor periodice şi valabilitãţii Documentului de conformitate al companiei.
Eliberat la ......../(locul eliberãrii actului)..........
Data eliberãrii ...........

........................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate
sa elibereze acest certificat)

(Sigiliul sau ştampila autoritãţii emitente, dupã caz)
Certificat nr. .....

CONFIRMĂRI PENTRU VERIFICAREA INTERMEDIARA ŞI VERIFICAREA
SUPLIMENTARĂ (DACĂ SUNT CERUTE)

Se certifica prin prezenta ca, la verificarea periodicã efectuatã în conformitate cu Regula IX/6.1 din Convenţie şi cu paragraful 13.8 din Codul I.S.M., sistemul de management al siguranţei a fost gãsit în conformitate cu cerinţele Codului I.S.M.

Verificarea intermediara:
(a se completa între a doua
şi a treia data aniversara)
Semnat ...../(semnatura persoanei oficiale autorizate).....
Locul ........................................
Data .........................................
Verificarea suplimentarã**)
Semnat ...../(semnatura persoanei oficiale autorizate)......
Locul .......................................
Data ........................................
Verificarea suplimentarã
Semnat ..../(semnatura persoanei oficiale autorizate)......
Locul .......................................
Data ........................................
Verificarea suplimentarã
Semnat ..../(semnatura persoanei oficiale autorizate)......
Locul .....................................................
Data .......................................
──────────────
*) Inscrieti tipul navei dintre urmãtoarele: pasager, pasager de mare viteza, cargou de mare viteza, vrachier, petrolier, tanc pentru produse chimice, nava de transport gaze lichefiate, unitate mobila de foraj marin, cargouri şi alte tipuri de nave.
**) Dacã este cazul. Se face referire la paragraful 3.2.3 din Liniile directoare privind implementarea Codului internaţional de management al siguranţei (Codul I.S.M.) de cãtre Administraţii, adoptate prin Rezoluţia A.788(19) a Organizaţiei.

DOCUMENT DE CONFORMITATE INTERIMAR

(Sigiliul oficial) (Statul)

Certificat nr. .................
Eliberat conform prevederilor Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, 1974, asa cum a fost modificatã.
Sub autoritatea Guvernului ...../(numele statului)..........
de cãtre ....../(persoana sau organizaţia autorizata).......
Denumirea şi adresa companiei ...../(vezi paragraful 1.1.2 din Codul I.S.M.)............
Se certifica prin prezenta ca sistemul companiei pentru managementul siguranţei a fost recunoscut ca întruneşte obiectivele paragrafului 1.2.3 din Codul internaţional de management pentru operarea în siguranta a navelor şi pentru prevenirea poluarii (Codul I.S.M.) pentru tipurile de nave de mai jos (se va tãia ce nu corespunde):
Pasager
Pasager de mare viteza
Cargou de mare viteza
Vrachier
Petrolier
Tanc pentru produse chimice
Nava de transport gaze lichefiate
Unitate mobila de foraj marin
Alte tipuri de nave de transport mãrfuri
Acest document de conformitate interimar este valabil pana la ............
Eliberat la ......./(locul eliberãrii)........
Data eliberãrii ..............................

........................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate
sa elibereze acest document)

(Sigiliul sau ştampila autoritãţii emitente, dupã caz.)

CERTIFICAT DE MANAGEMENT
al siguranţei interimar

(Sigiliul oficial) (Statul)
Certificat nr. .............................

Eliberat conform prevederilor Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare, 1974, asa cum a fost modificatã.
Sub autoritatea Guvernului ....../(numele statului)..........
de cãtre ...../(persoana sau organizaţia autorizata).........
Numele navei ...............................
Indicativul navei ..........................
Portul de înregistrare .....................
Tipul navei*)...............................
Tonajul brut ...............................
Numãrul IMO ................................
Denumirea şi adresa companiei ....../(vezi paragraful 1.1.2 din Codul I.S.M.).............
Se certifica prin prezenta ca cerinţele paragrafului 14.4 din Codul I.S.M. au fost satisfacute şi ca Documentul de conformitate/Documentul de conformitate interimar**) al companiei este relevant pentru aceasta nava.
Acest certificat de management al siguranţei interimar este valabil pana la ......, cu condiţia ca Documentul de conformitate/Documentul de conformitate interimar sa rãmânã valabil.
Eliberat la ....../(locul eliberãrii actului)............
Data eliberãrii .........................................

.......................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate
sa elibereze acest certificat)

(Sigiliul sau ştampila autoritãţii emitente, dupã caz.)
Certificat nr. ........................................
Valabilitatea acestui certificat de management al siguranţei interimar se prelungeşte pana la ..........................
Data prelungirii ...............

........................................
(semnatura persoanei oficiale autorizate
sa elibereze acest certificat)

(Sigiliul sau ştampila autoritãţii emitente, dupã caz)

──────────────
*) Inscrieti tipul navei dintre urmãtoarele: pasager, pasager de mare viteza, cargou de mare viteza, vrachier, petrolier, tanc pentru produse chimice, nava de transport gaze lichefiate, unitate mobila de foraj marin, cargouri şi alte tipuri de nave.
**) Se va tãia ce nu corespunde.

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016