Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   AMENDAMENT din 18 mai 2006  la Codul international al mijloacelor de salvare (Codul LSA)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AMENDAMENT din 18 mai 2006 la Codul international al mijloacelor de salvare (Codul LSA)

EMITENT: ORGANIZATIA MARITIMA INTERNATIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 432 din 28 iunie 2010

CAPITOLUL I
Generalitãţi

1. Alineatul .2 existent din paragraful 1.2.2 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".2 sã nu fie deteriorate în timpul depozitãrii în cazul în care temperatura aerului este cuprinsã între -30°C şi +65°C, iar în cazul mijloacelor de salvare individuale, dacã nu se specificã altfel, sã rãmânã operaţionale la temperatura aerului cuprinsã între -15°C şi +40°C;".
2. Alineatul .6 existent din paragraful 1.2.2 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".6 sã fie de culoarea portocalie stabilitã pe plan internaţional sau de culoarea roşu-portocaliu intens sau de o culoare comparabilã foarte vizibilã pe toate pãrţile pentru a înlesni reperarea pe mare;".

CAPITOLUL II
Mijloace de salvare individuale

3. La paragraful 2.1.1.7, cuvintele "suficientã pentru a acţiona mecanismul de decuplare rapidã" se înlocuiesc cu cuvintele "de cel puţin 4 kg".
4. La paragraful 2.1.3, cuvântul "şi" se mutã de la sfârşitul alineatului .4 la sfârşitul alineatului .5 şi se adaugã noul alineat .6:
".6 sã fie prevãzute cu un mecanism de decuplare rapidã care va declanşa automat şi va activa semnalul şi lumina aferentã cu autoaprindere de la un colac de salvare cu o greutate de cel mult 4 kg."
5. Secţiunea 2.2 existentã se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"2.2 Veste de salvare
2.2.1 Cerinţe generale pentru vestele de salvare
2.2.1.1 O vestã de salvare nu trebuie sã continue sã ardã sau sã se topeascã dupã ce a fost complet acoperitã de flãcãri timp de douã secunde.
2.2.1.2 Vestele de salvare trebuie sã existe în dotare în 3 mãrimi conform tabelului 2.1. Dacã o vestã de salvare corespunde în totalitate cerinţelor aplicabile la douã mãrimi alãturate, atunci ea poate fi marcatã cu ambele mãrimi, dar limitele concrete ale mãrimilor nu trebuie sã fie divizate. Vestele de salvare trebuie sã fie marcate cu greutatea sau înãlţimea utilizatorului sau cu ambele, conform tabelului 2.1.
Tabelul 2.1 - Criterii pentru determinarea mãrimilor vestelor de salvare


┌────────────────┬─────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────┐
│Marcarea vestei │ Sugar │ Copil │ Adult │
│ de salvare │ │ │ │
├────────────────┼─────────────────┼─────────────────────────┼─────────────────┤
│Utilizator: │ │ │ │
│Greutate (în kg)│ mai puţin de 15 │15 sau mai mult, dar mai │43 sau mai mult │
│ │ │puţin de 43 │ │
│Înãlţime (în cm)│ mai puţin de 100│100 sau mai mult, dar mai│155 sau mai mult │
│ │ │puţin de 155 │ │
└────────────────┴─────────────────┴─────────────────────────┴─────────────────┘



2.2.1.3 Dacã o vestã de salvare pentru adulţi nu este proiectatã pentru a fi purtatã de persoane având o greutate de pânã la 140 kg şi cu o circumferinţã a bustului de pânã la 1.750 mm, atunci trebuie sã fie disponibile accesorii corespunzãtoare care sã permitã fixarea acestei veste pe aceste persoane.
2.2.1.4 Caracteristicile unei veste de salvare, atunci când persoana care o poartã se aflã în apã, trebuie sã fie evaluate prin comparaţie cu acelea ale unei veste de salvare etalon standard cu o mãrime adecvatã, şi anume ale dispozitivului etalon de încercare (RTD) care corespunde recomandãrilor Organizaţiei*).
__________
* Se face referire la Recomandarea revizuitã privind încercarea mijloacelor de salvare [Rezoluţia MSC.81(70)], aşa cum a fost amendatã.

2.2.1.5 O vestã de salvare pentru adulţi trebuie sã fie confecţionatã astfel încât:
.1 cel puţin 75% din persoane, care sunt complet nefamiliarizate cu vesta de salvare, sã o poatã îmbrãca corect în timp de un minut fãrã a primi ajutor, instrucţiuni sau demonstraţie anterioarã;
.2 dupã demonstraţie, toate persoanele sã o poatã îmbrãca corect în timp de un minut fãrã a primi ajutor;
.3 sã fie clar cã poate fi purtatã numai pe o faţã sau pe cealaltã şi, dacã a fost îmbrãcatã incorect, sã nu rãneascã persoana care o poartã;
.4 sã poatã fi fixatã pe corpul persoanei cu ajutorul mijloacelor rapide şi directe de încheiere fãrã a necesita noduri;
.5 sã fie purtatã comod; şi
.6 sã permitã persoanei care o poartã sã sarã în apã de la o înãlţime de cel puţin 4,5 m ţinând cu mâinile de vesta de salvare şi de la o înãlţime de cel puţin 1 m ţinând mâinile ridicate deasupra capului fãrã a se rãni şi fãrã ca vesta de salvare sau accesoriile sale sã se desfacã sau sã se deterioreze.
2.2.1.6 La încercarea conform recomandãrilor Organizaţiei pe cel puţin 12 persoane, vestele de salvare pentru adulţi trebuie sã aibã o flotabilitate şi o stabilitate suficiente în apã dulce liniştitã pentru ca:
.1 sã susţinã o persoanã, epuizatã sau fãrã cunoştinţã, cu gura la o înãlţime medie deasupra apei care sã nu fie mai micã decât media obţinutã cu RTD pentru adulţi;
.2 sã roteascã în apã corpul persoanelor fãrã cunoştinţã, din poziţia cu faţa în jos într-o poziţie în care gura este deasupra apei, într-o perioadã de timp medie care sã nu depãşeascã pe aceea obţinutã cu RTD, dar numãrul de persoane care nu sunt rotite de vesta de salvare nu trebuie sã fie mai mare decât acela obţinut cu RTD;
.3 sã încline pe spate corpul persoanei din poziţia verticalã, dar unghiul mediu al trunchiului nu trebuie sã fie mai mic decât unghiul mediu obţinut cu RTD minus 5°;
.4 sã ridice capul persoanei deasupra suprafeţei apei astfel încât unghiul mediu pe care îl formeazã faţa în raport cu suprafaţa apei sã nu fie mai mic decât unghiul mediu obţinut cu RTD minus 5°; şi
.5 sã îl întoarcã pe purtãtor într-o poziţie stabilã cu faţa în sus dupã ce s-a aflat într-o stare instabilã de plutire în poziţie ghemuitã*).
___________
*) Se face referire la ilustraţia de la pagina 11 din Micul ghid OMI privind supravieţuirea în ape reci şi la Recomandarea revizuitã privind încercarea mijloacelor de salvare [Rezoluţia MSC.81(70)], aşa cum a fost amendatã.

2.2.1.7 O vestã de salvare pentru adulţi trebuie sã permitã persoanei care o poartã sã înoate o distanţã scurtã şi sã poatã urca într-o ambarcaţiune de salvare.
2.2.1.8 O vestã de salvare pentru sugari sau copii trebuie sã îndeplineascã aceleaşi cerinţe ca şi pentru vesta de salvare pentru adulţi, cu excepţia urmãtoarelor:
.1 primirea ajutorului la îmbrãcare se permite pentru copii mici şi sugari;
.2 RTD corespunzãtoare pentru copii sau sugari trebuie sã fie utilizate în locul RTD pentru adulţi; şi
.3 ajutorul poate fi dat la îmbarcarea într-o ambarcaţiune de salvare, dar mobilitatea persoanei care o poartã nu trebuie sã fie redusã mai mult decât aceea obţinutã cu RTD de mãrime corespunzãtoare.
2.2.1.9 Cu excepţia prevederilor referitoare la bordul liber şi la redresarea automatã, se pot acorda derogãri, dacã este necesar, de la cerinţele privind vestele de salvare pentru sugari pentru ca:
.1 sã se faciliteze salvarea sugarului de cãtre o persoanã supraveghetoare;
.2 sã se permitã îmbrãţişarea sugarului de cãtre persoana supraveghetoare contribuind astfel la ţinerea acestuia cât mai aproape de sine;
.3 sugarul sã fie ferit de udare, fãrã obstrucţionarea cãilor respiratorii ale acestuia;
.4 sã se protejeze sugarul de lovituri şi zdruncinãturi în timpul evacuãrii; şi
.5 sã se permitã unei persoane supraveghetoare sã monitorizeze şi sã verifice pierderea de cãldurã de cãtre sugar.
2.2.1.10 Suplimentar faţã de marcajele cerute la paragraful
1.2.2.9 o vestã de salvare pentru sugari sau copii trebuie sã fie marcatã cu:
.1 mãrimea conform paragrafului 2.2.1.2; şi
.2 simbolul pentru «sugar» sau «copil», aşa cum se aratã în simbolul «vestã de salvare pentru sugari» sau «vestã de salvare pentru copii» adoptat de cãtre Organizaţie**).
__________
**) Se face referire la Simbolurile privind mijloacele şi dispozitivele de salvare, adoptate de cãtre Organizaţie prin Rezoluţia A.760(18), aşa cum a fost modificatã.

2.2.1.11 O vestã de salvare trebuie sã aibã o flotabilitate care sã nu scadã cu mai mult de 5% dupã 24 ore de imersiune în apã dulce.
2.2.1.12 Flotabilitatea unei veste de salvare nu trebuie sã depindã de utilizarea materialelor granulate şi fãrã coeziune.
2.2.1.13 Fiecare vestã de salvare trebuie sã fie prevãzutã cu mijloace de protecţie a luminii vestei de salvare, aşa cum s-a specificat la paragraful 2.2.3 astfel încât sã poatã respecta prevederile paragrafelor 2.2.1.5.6 şi 2.2.3.1.3.
2.2.1.14 Fiecare vestã de salvare trebuie sã fie prevãzutã cu un fluier bine legat printr-un şnur.
2.2.1.15 Luminile şi fluierele vestei de salvare trebuie sã fie alese şi fixate de vesta de salvare astfel încât, la utilizarea împreunã cu vesta de salvare, caracteristicile lor de funcţionare sã nu fie reduse.
2.2.1.16 O vestã de salvare trebuie sã fie prevãzutã cu o saulã plutitoare cu lansare sau cu alte dispozitive care permit legarea sa de o vestã de salvare purtatã de altã persoanã aflatã în apã.
2.2.1.17 O vestã de salvare trebuie sã fie prevãzutã cu mijloace corespunzãtoare care sã permitã unui salvator sã ridice din apã, fie în ambarcaţiunea de salvare, fie în barca de urgenţã, persoana care poartã vesta de salvare.
2.2.2 Veste de salvare gonflabile
O vestã de salvare a cãrei flotabilitate depinde de umflarea prealabilã trebuie sã aibã cel puţin douã compartimente separate, sã îndeplineascã cerinţele paragrafului 2.2.1 şi:
.1 sã se umfle automat în cazul imersiunii, sã fie prevãzutã cu un dispozitiv care sã permitã umflarea printr-o singurã mişcare manualã şi fiecare camerã sã poatã fi umflatã cu gura;
.2 în cazul pierderii flotabilitãţii unuia dintre compartimente, sã poatã îndeplini cerinţele paragrafelor 2.2.1.5, 2.2.1.6 şi 2.2.1.7; şi
.3 sã corespundã cerinţelor paragrafului 2.2.1.11 dupã umflare cu ajutorul dispozitivului automat.
2.2.3 Luminile vestei de salvare
2.2.3.1 Fiecare luminã a vestei de salvare trebuie:
.1 sã aibã o intensitate luminoasã de cel puţin 0,75 cd în toate direcţiile în partea superioarã a emisferei;
.2 sã aibã o sursã de energie care sã poatã asigura o intensitate luminoasã de 0,75 cd pentru o perioadã de cel puţin 8 ore;
.3 sã fie vizibilã pe cât posibil pe un sector cât mai larg în partea superioarã a emisferei atunci când este fixatã de o vestã de salvare; şi
.4 sã fie de culoare albã.
2.2.3.2 Dacã lumina la care se referã paragraful 2.2.3.1 este o luminã cu sclipiri trebuie în plus:
.1 sã fie prevãzutã cu un comutator cu acţionare manualã; şi
.2 sã emitã un numãr de cel puţin 50 de sclipiri şi cel mult 70 de sclipiri pe minut având o intensitate luminoasã efectivã de cel puţin 0,75 cd."
6. Cuvântul "Costumul" de la începutul paragrafului 2.3.1.1 se înlocuieşte cu cuvintele "Un costum".
7. Alineatul .1 existent din paragraful 2.3.1.1 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".1 sã poatã fi despachetat şi îmbrãcat fãrã a primi ajutor în timp de douã minute, ţinând seama de îmbrãcarea oricãrei îmbrãcãminţi aferente***), a unei veste de salvare, în cazul în care costumul hidrotermic trebuie purtat împreunã cu o vestã de salvare pentru a respecta cerinţele paragrafului 2.3.1.2, precum şi de umflarea cu gura a camerelor gonflabile, dacã acestea sunt prevãzute la costum;".
_________
***) Se face referire la paragraful 3.1.3 din Recomandarea privind încercarea mijloacelor de salvare, adoptatã de Comitetul Securitãţii Maritime al Organizaţiei prin Rezoluţia MSC.81(70), aşa cum a fost amendatã.

8. Alineatul .3 existent din paragraful 2.3.1.1 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".3 sã acopere întreg corpul, cu excepţia feţei; totuşi, acoperirea mâinilor se poate face cu mãnuşi separate care trebuie sã fie ataşate permanent de costum;".
9. Paragraful 2.3.1.2 existent se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"2.3.1.2 Un costum hidrotermic, purtat singur sau împreunã cu o vestã de salvare, dacã este necesar, trebuie sã aibã o flotabilitate şi o stabilitate suficiente în apã dulce liniştitã pentru ca:
.1 sã susţinã o persoanã, epuizatã sau fãrã cunoştinţã, cu gura la o înãlţime de cel puţin 120 mm deasupra apei; şi
.2 sã permitã purtãtorului sãu sã se roteascã din poziţia cu faţa în jos în poziţia cu faţa în sus în cel mult 5 secunde."
10. La paragraful 2.3.1.3.3, cuvintele "sau a accesoriilor sale" se introduc dupã cuvântul "costumului".
11. La paragraful 2.3.1.4, se înlocuieşte "2.2.1.8" cu "2.2.1.14".
12. Dupã paragraful 2.3.1.4 existent se introduc urmãtoarele noi paragrafe 2.3.1.5 şi 2.3.1.6:
"2.3.1.5 Un costum hidrotermic, care are flotabilitate şi este proiectat sã fie purtat fãrã o vestã de salvare, trebuie sã fie prevãzut cu o saulã plutitoare cu lansare sau cu un alt mijloc care permite legarea sa de un costum purtat de altã persoanã aflatã în apã.
2.3.1.6 Un costum hidrotermic, care are flotabilitate şi este proiectat sã fie purtat fãrã o vestã de salvare, trebuie sã fie prevãzut cu un mijloc corespunzãtor care sã permitã unui salvator sã ridice din apã, fie în ambarcaţiunea de salvare, fie în barca de urgenţã, persoana care poartã acest costum."
13. Paragraful 2.3.1.5 existent se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"2.3.1.7 Dacã un costum hidrotermic urmeazã sã fie purtat împreunã cu o vestã de salvare, vesta de salvare trebuie sã fie purtatã peste costum. Persoanele care poartã un astfel de costum hidrotermic trebuie sã poatã îmbrãca vesta de salvare fãrã a primi ajutor. Costumul hidrotermic trebuie sã poarte o inscripţie pentru a indica faptul cã trebuie sã fie purtat împreunã cu o vestã de salvare compatibilã."
14. Se adaugã urmãtorul nou paragraf 2.3.1.8:
"2.3.1.8 Un costum hidrotermic trebuie sã aibã o flotabilitate care sã nu scadã cu mai mult de 5% dupã 24 de ore de imersiune în apã dulce şi care sã nu depindã de utilizarea materialelor granulate şi fãrã coeziune."
15. Paragraful 2.3.3 existent se eliminã.
16. Cuvântul "Costumul" de la începutul paragrafului 2.4.1.1 se înlocuieşte cu cuvintele "Un costum".
17. Alineatul .3 existent din paragraful 2.4.1.1 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".3 sã acopere întreg corpul, cu excepţia picioarelor, dacã Administraţia permite acest lucru; totuşi, acoperirea mâinilor şi a capului se poate face cu mãnuşi separate şi o cagulã care trebuie sã fie ataşate permanent de costum;".
18. Paragraful 2.4.1.2 existent se eliminã, iar paragrafele 2.4.1.3 şi 2.4.1.4 se renumeroteazã ca paragrafele 2.4.1.2 şi, respectiv, 2.4.1.3.
19. La alineatul .2 din paragraful 2.4.1.2 renumerotat, între cuvântul "costumului" şi cuvintele "sau fãrã a fi rãnit" se introduc cuvintele "sau a accesoriilor sale".
20. Paragraful 2.4.1.3 renumerotat se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"2.4.1.3 Un costum antiexpunere trebuie sã fie prevãzut cu o luminã, care sã îndeplineascã cerinţele paragrafului 2.2.3, astfel încât sã poatã respecta prevederile paragrafelor 2.2.3.1.3 şi 2.4.1.2.2, şi cu fluierul prevãzut la paragraful 2.2.1.14."
21. Alineatul existent .2 din paragraful 2.4.2.1 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
".2 sã fie confecţionat astfel încât, fiind îmbrãcat conform menţiunii de pe el, acesta sã continue sã asigure o protecţie termicã suficientã, dupã o sãriturã în apã cu scufundarea completã a purtãtorului acestui costum, pentru ca temperatura corpului persoanei sã nu scadã cu mai mult de 1,5°C pe orã dupã prima jumãtate de orã petrecutã în apã calmã, curgãtoare cu temperatura de 5°C."

__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016