Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD PE TERMEN LUNG din 1 decembrie 1976  de colaborare economica, industriala, tehnologica si stiintifica intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Regatului Danemarcei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD PE TERMEN LUNG din 1 decembrie 1976 de colaborare economica, industriala, tehnologica si stiintifica intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Regatului Danemarcei

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 34-35 din 23 aprilie 1977
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Regatului Danemarcei,
luind în considerare dezvoltarea favorabilã a relaţiilor economice dintre cele doua tari,
dorind sa aducã o noua contribuţie la dezvoltarea şi diversificarea cooperãrii dintre cele doua tari, pe baze durabile şi reciproc avantajoase,
avînd în vedere ca pentru promovarea dezvoltãrii colaborãrii economice, industriale, tehnologice şi ştiinţifice dintre cele doua tari, pãrţi la acest acord, trebuie luate în considerare nivelele lor respective de dezvoltare,
acordind importanta deosebita realizãrii prevederilor Actului final al Conferintei pentru securitate şi cooperare în Europa în cooperarea în domeniile economiei, ştiinţei şi tehnologiei şi al mediului înconjurãtor,
voind sa utilizeze mai eficient posibilitãţile create de potenţialul economic şi progresul tehnologic al celor doua tari prin intensificarea cooperãrii industriale şi tehnologice, pe care o considera de mare importanta pentru extinderea colaborãrii lor economice,
ţinînd cont de Acordul de cooperare economicã, industriala şi tehnica, semnat la Bucureşti la 29 august 1967, şi în scopul creşterii cooperãrii economice, care s-a dezvoltat de la încheierea Acordului comercial pe termen lung, semnat la 21 august 1970 la Bucureşti, pe perioada 1971-1975,
ţinînd cont de participarea lor la Acordul general pentru tarife şi comerţ,
recunoscind avantajele acordurilor pe termen lung în crearea unei baze ferme pentru o colaborare economicã, industriala şi tehnologicã continua,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile contractante sînt hotãrîte sa promoveze dezvoltarea în continuare a cooperãrii economice, industriale, ştiinţifice şi tehnologice între cele doua tari, în scopul de a contribui la extinderea relaţiilor dintre ele.
În conformitate cu legile şi reglementãrile în vigoare în ţãrile lor, pãrţile contractante îşi vor acorda toate facilitãţile posibile, în scopul de a incuraja o cooperare economicã, industriala, ştiinţificã şi tehnologicã dinamica şi armonioasã între firmele, întreprinderile şi organizaţiile lor respective.
În acest scop, pãrţile contractante:
- vor îmbunãtãţi calitatea şi cantitatea informaţiilor referitoare la cooperarea prevãzutã în prezentul acord, în special în ceea ce priveşte legile şi reglementãrile, inclusiv acelea referitoare la schimburile comerciale, orientarea generalã a planurilor şi programelor economice naţionale, precum şi programul prioritatilor şi condiţiilor economice ale pieţei şi schimbul de documentaţie;
- vor incuraja toate formele de schimb de informaţii şi de experienta referitoare la cooperare, inclusiv prin contacte între parteneri potenţiali;
- vor facilita şi dezvolta toate formele de contacte comerciale între organizaţii, întreprinderi şi firme competente şi între personalul lor calificat;
- se vor strãdui sa asigure condiţii de lucru corespunzãtoare pentru personalul angajat în îndeplinirea proiectelor de cooperare.
ART. 2
Pãrţile contractante, în conformitate cu scopul şi obiectivele prezentului acord, îşi vor acorda, în relaţiile lor de cooperare economicã, industriala, ştiinţificã şi tehnologicã, tratamentul naţiunii celei mai favorizate.
ART. 3
În baza prezentului acord, cooperarea va include, dar nu se va limita la acestea, urmãtoarele forme:
a) construirea de noi complexe industriale şi extinderea şi modernizarea fabricilor existente;
b) constituirea de societãţi mixte în ţãrile respective, pentru producerea şi comercializarea produselor în comun;
c) schimb de brevete, know-how, licenţe;
d) schimb de experienta între firmele, întreprinderile şi organizaţiile respective, în legatura cu standardizarea producţiei, introducerea şi îmbunãtãţirea inventiilor şi proceselor tehnice avansate;
e) schimb de specialişti şi specializãri;
f) studii şi vizite, cu scopul îndeplinirii proiectelor comune;
g) aranjamente de cursuri şi conferinţe;
h) schimb de experienta în domeniile standardizarii, metrologiei, precum şi al materialelor de încercare.
ART. 4
Pãrţile contractante vor defini sectoarele în care cooperarea ar fi reciproc avantajoasã. Urmãtoarele sectoare au fost identificate, în primul rind, ca fiind de interes reciproc:
- industria constructoare de maşini;
- industria chimica şi petrochimica;
- dezvoltarea resurselor naturale;
- industria electronica şi electrotehnica;
- protecţia mediului înconjurãtor;
- industria alimentara;
- industria uşoarã;
- industria construcţiilor;
- maşini agricole;
- zootehnie şi agricultura;
- creşterea animalelor.
Alte domenii de interes reciproc pot fi convenite periodic de cele doua pãrţi contractante.
ART. 5
Hotãrîrea de a iniţia şi realiza acţiuni de cooperare şi aranjamente contractuale va fi în sarcina firmelor, întreprinderilor şi organizaţiilor participante.
Pãrţile contractante considera ca ar fi util pentru astfel de firme, întreprinderi şi organizaţii ca - la convenirea şi îndeplinirea acţiunilor de cooperare - sa se aibã în vedere potenţialul economic, resursele lor şi necesitãţile de echipamente, maşini, bunuri de consum, procedee tehnice şi materii prime, precum şi posibilitãţile de comercializare a produselor rezultate din cooperare.
ART. 6
Pãrţile contractante vor incuraja cooperarea în terţe tari între firmele, întreprinderile şi organizaţiile lor.
ART. 7
Condiţiile pentru fiecare acţiune de cooperare economicã, industriala, tehnologicã şi ştiinţificã în cadrul prezentului acord vor fi stabilite în conformitate cu legile şi reglementãrile din fiecare ţara.
ART. 8
În scopul promovãrii obiectivelor prezentului acord, pãrţile contractante vor facilita, pe cît mai mult posibil, participarea firmelor, întreprinderilor şi organizaţiilor lor la tirgurile şi expoziţiile de pe teritoriul celeilalte pãrţi.
ART. 9
Luind în considerare importanta pe care o au aranjamentele financiare, inclusiv acordarea de credite pentru dezvoltarea cooperãrii economice, industriale, ştiinţifice şi tehnologice, pãrţile contractante vor depune eforturi pentru a asigura acordarea celor mai favorabile credite şi condiţii financiare posibile, în conformitate cu legile şi reglementãrile în vigoare în cele doua tari.
ART. 10
Plãţile reciproce rezultate din prezentul acord se vor efectua în coroane daneze sau alte valute liber convertibile, în conformitate cu reglementãrile în vigoare din fiecare dintre cele doua tari.
ART. 11
În scopul de a realiza obiectivele prezentului acord, pãrţile contractante decid sa constituie o comisie mixtã guvernamentalã, care se va întruni, în principiu, o data pe an, alternativ la Bucureşti şi Copenhaga.
La aceste întruniri comisia poate sa invite, de asemenea, reprezentanţi ai întreprinderilor şi organizaţiilor economice interesate.
Comisia mixtã guvernamentalã:
a) va supraveghea şi promova colaborarea economicã, industriala, ştiinţificã şi tehnologicã dintre cele doua tari;
b) va elabora programe specifice pentru dezvoltarea, în continuare, a colaborãrii economice, industriale, ştiinţifice şi tehnologice şi va identifica noi proiecte de cooperare pe baze bilaterale, precum şi pe terţe pieţe;
c) va examina orice alte probleme care apar din îndeplinirea prezentului acord, care pot fi propuse de autoritãţile fiecãrei pãrţi contractante.
Comisia mixtã poate infiinta grupe de lucru, ale cãror sarcini specifice pot fi stabilite în scopul îndeplinirii prevederilor prezentului acord.
ART. 12
Pãrţile contractante şi comisia mixtã se vor informa reciproc, pe cît posibil, despre principalele contracte şi aranjamente individuale încheiate între firmele, instituţiile şi organizaţiile din cele doua tari, în domeniile acoperite de prezentul acord.
ART. 13
Prezentul acord nu va afecta acordurile şi convenţiile bilaterale şi multilaterale încheiate anterior de cãtre Republica Socialistã România şi de cãtre Regatul Danemarcei.
În acest sens, pãrţile contractante, actionind la propunerea uneia dintre ele, vor proceda, dacã va fi necesar, la consultãri, în scopul de a ajunge la o înţelegere consultarile, în orice caz, nu pot pune în discuţie obiectivele prezentului acord.
ART. 14
Acest acord va intra în vigoare cînd cele doua pãrţi îşi vor notifica una alteia îndeplinirea regulilor constituţionale din cele doua tari. El va rãmîne în vigoare pe o perioada de 10 (zece) ani de la data intrãrii sale în vigoare şi va fi prelungit automat pe perioade anuale, dacã nici una dintre cele doua pãrţi contractante nu îl denunta cu cel puţin 3 luni înaintea expirãrii perioadei pentru care a fost prelungit.
ART. 15
Prezentul acord, la data intrãrii sale în vigoare, va înlocui Acordul de cooperare economicã, industriala şi tehnica, semnat la Bucureşti la 29 august 1967, între Republica Socialistã România şi Regatul Danemarcei.
ART. 16
Încetarea valabilitãţii prezentului acord nu va afecta îndeplinirea contractelor încheiate şi obligaţiile asumate de firmele, întreprinderile şi organizaţiile din cele doua tari.
Încheiat la Copenhaga la 1 decembrie 1976, în limbile romana, daneza şi engleza, în doua exemplare originale, toate textele avînd aceeaşi valoare. În caz de diferenţe în interpretare, textul în limba engleza va fi determinant.

Pentru guvernul
Republicii Socialiste România,
Ion Stanciu

Pentru guvernul
Regatului Danemarcei,
Ivar Norgrd
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016