Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD INTERPROFESIONAL din 25 august 2004  pentru sfecla de zahar - recolta anului 2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD INTERPROFESIONAL din 25 august 2004 pentru sfecla de zahar - recolta anului 2005

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 859 din 20 septembrie 2004

Membrii Organizaţiei Interprofesionale Naţionale "Zahãrul" din România, denumitã în continuare O.I.N.Z.R., şi anume: Federaţia Naţionalã a Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România şi Asociaţia "Patronatul Zahãrului din România", în baza art. 8 lit. k) alin. 7 din Statutul O.I.N.Z.R., au încheiat prezentul acord interprofesional, denumit în continuare AIP, privind contractarea, producerea, transportul, recepţia şi plata sfeclei de zahãr din recolta anului 2005, destinatã industrializãrii.

ART. 1
Obiectivele şi durata AIP
1.1. AIP îşi propune sã reglementeze de o manierã unitarã la nivel naţional relaţiile dintre parteneri (cultivatori de sfeclã de zahãr, respectiv fabrici de zahãr).
1.2. AIP îşi propune sã asigure contractul de bazã privind producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr, precum şi clauzele generale ale acestuia, respectând interesele generale ale partenerilor din filiera zahãrului.
1.3. AIP îşi propune sã asigure cadrul general de funcţionare şi dezvoltare a industriei zahãrului din România.
1.4. AIP îşi propune sã asigure durabilitate sectorului agroindustrial al filierei zahãrului, contribuind la creşterea producţiei naţionale de zahãr.
1.5. AIP este valabil pentru campania de sfeclã de zahãr din anul 2005, clauzele generale putând fi modificate prin negocieri între cei 2 membri ai O.I.N.Z.R. şi Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale pânã cel mai târziu la 1 iulie 2005.
1.6. Respectarea clauzelor prezentului AIP este obligatorie pentru toţi membrii afiliaţi la cele douã structuri profesionale semnatare.
1.7. AIP este aprobat anual de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi este pus în aplicare prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
ART. 2
Clauze generale
2.1. Pãrţile au cãzut de acord ca pentru recolta anului 2005 sã colaboreze în vederea obţinerii unei cantitãţi mai mari de zahãr alb din sfeclã de zahãr, ca urmare a aplicãrii "Programului Zahãrului", înaintat Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale la începutul lunii mai 2004, şi a angajamentelor implicite legate de producerea cotei de producţie de zahãr din sfeclã de zahãr.
2.2. În funcţie de cotele de producţie alocate, fabricile de zahãr vor determina cantitatea minimã dezirabilã de sfeclã de zahãr şi suprafaţa necesarã a fi contractatã, pe care le vor comunica asociaţiilor de cultivatori de sfeclã de zahãr din zona de aprovizionare pânã la începerea campaniei de contractare a sfeclei de zahãr.
2.3. Între cultivator şi fabricã va fi întocmit un contract de producere, cumpãrare, livrare şi platã (denumit în continuare CPCLP), al cãrui model este prevãzut în anexa la prezentul AIP, recunoscut de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale ca instrument legal pentru acordarea subvenţiei pe produs pentru recolta anului 2005.
2.4. CPCLP se va încheia pânã la data de 1 mai 2005, iar situaţia finalã, conform prevederilor pct. 2.2, va fi transmisã la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale pânã la data de 15 mai 2005 prin intermediul Asociaţiei "Patronatul Zahãrului din România".
2.5. CPCLP este semnat de ambii parteneri şi este obligatoriu în toate atributele sale pentru aceştia.
2.6. CPCLP este documentul în care se stabilesc clauze contractuale speciale privind relaţia dintre un cultivator definit şi fabrica cu care acesta a încheiat angajamentul.
2.7. Clauzele CPCLP nu pot anula clauzele generale ale AIP, care îl însoţesc de drept pe toatã perioada valabilitãţii lui.
2.8. Partenerii CPCLP pot denunţa în caz de litigiu doar clauzele derivate din acesta, nu şi clauzele AIP.
2.9. CPCLP şi AIP pot fi utilizate în relaţii comerciale şi de parteneri neafiliaţi la cele douã structuri reprezentative, cu menţiunea cã aceştia nu beneficiazã de clauzele privind concilierea interprofesionalã, de sprijinul acordat de stat sub forma subvenţiei pe produs şi nici de instrumentele de reglementare a pieţei în baza <>Legii nr. 73/2002 privind organizarea şi funcţionarea pieţei produselor agricole şi alimentare în România.
ART. 3
Modul de aplicare a AIP
3.1. Prezentul AIP reprezintã voinţa partenerilor asociaţi în structuri profesionale reprezentative, clauzele acestuia fiind obligatorii din momentul semnãrii lui.
3.2. AIP poate fi modificat anual prin negocieri între cei 2 parteneri semnatari, în perioada desemnatã la pct. 1.5.
3.3. Partenerii vor supraveghea aplicarea AIP în toate cazurile în care unul sau mai mulţi membri ai structurii profesionale reprezentative sunt implicaţi într-o activitate contractualã derivatã din prezentul AIP şi pasibilã de atingerea de o manierã pãgubitoare a uneia dintre pãrţi.
3.4. CPCLP poate cuprinde clauze complementare specifice, care au caracter limitat la cei 2 parteneri semnatari, care nu anuleazã stipulaţiile AIP, nici în litera şi nici în spiritul lor, şi care nu modificã convenţia de bazã privind respectarea intereselor generale ale partenerilor.
3.5. Clauzele speciale ale CPCLP sunt negociate între cei 2 parteneri şi pot fi modificate de cãtre aceştia prin acte adiţionale, pentru clauzele care nu afecteazã parametrii de producţie; clauzele speciale ale CPCLP nu pot fi extinse asupra AIP aferent campaniei din care acesta a fost derivat.
ART. 4
Forţa majorã
4.1. În caz de forţã majorã, prezentul AIP înceteazã parţial sau total sã producã efecte. Forţa majorã poate fi invocatã de cãtre oricare dintre pãrţi şi se rãsfrânge şi asupra CPCLP.
ART. 5
Concilierea şi arbitrajul
5.1. Litigiile referitoare la aplicarea prezentului AIP şi a CPCLP se supun reglementãrilor în vigoare relative la conciliere şi arbitraj. Pãrţile convin ca litigiile sã fie soluţionate pe cale amiabilã şi sã se adreseze instanţei numai dupã epuizarea procedurilor de conciliere.
ART. 6
Cotizaţiile profesionale şi interprofesionale
6.1. Pãrţile semnatare ale prezentului AIP au convenit asupra necesitãţii ca fabricile de zahãr sã opereze, în numele cultivatorilor de sfeclã de zahãr, la prelevarea cotizaţiei profesionale de membru al Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România (FCSZR), în cuantum de 7 (şapte) lei/kg sfeclã de zahãr predatã neto de platã. Aceastã prevedere va fi inclusã obligatoriu în CPCLP al fiecãrei fabrici. Suma încasatã va fi viratã integral în contul FCSZR. Din aceastã sumã 57% revine FCSZR, 3% O.I.N.Z.R. şi 40% asociaţiilor cultivatorilor din zona fiecãrei fabrici. Sumele încasate vor fi incluse în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecãrei organizaţii.
6.2. Plata cotizaţiilor se face pânã la data de 31 decembrie 2005.
6.3. Calcularea cotizaţiilor se face la tona netã de platã, livratã de cãtre cultivator fabricii şi recepţionatã prin aplicarea baremului de echivalenţã.
ART. 7
Producerea/Cultivarea sfeclei de zahãr
7.1. În CPCLP se vor specifica atât suprafaţa ce se doreşte a fi cultivatã, cât şi producţia netã scontatã a se obţine.
Pentru toţi contractanţii de sfeclã de zahãr, asociaţi sau neasociaţi în structuri profesionale sau interprofesionale, fabricile de zahãr se obligã sã asigure (contra cost):
● sãmânţa de sfeclã de zahãr necesarã înfiinţãrii culturii, pentru suprafaţa contractatã;
● serviciile de îndrumare tehnologicã a cultivatorilor, indiferent de suprafaţa/cantitatea contractatã.
7.2. Sãmânţa de sfeclã de zahãr asiguratã de cãtre fabrica de zahãr va fi pusã la dispoziţie cultivatorului pânã la data stipulatã în CPCLP şi va fi tratatã standard cu insecticide şi fungicide.
7.3. Cultivatorii se obligã sã respecte tehnologia recomandatã de fabricã şi sã permitã accesul reprezentanţilor acesteia pentru a executa monitorizarea evoluţiei culturii, obligându-se sã execute lucrãrile tehnologice solicitate de aceştia la termenele stabilite.
7.4. Periodic, de la începerea contractãrii şi pânã la terminarea recoltãrii şi prelucrãrii sfeclei de zahãr, fabricile se obligã sã transmitã datele statistice specifice cãtre Asociaţia "Patronatul Zahãrului din România".
ART. 8
Recoltarea sfeclei de zahãr
8.1. Recoltarea sfeclei de zahãr se face din iniţiativa fabricii care va notifica cultivatorii.
8.2. Cultivatorii se obligã sã respecte datele de începere a recoltãrii şi de punere la dispoziţie a sfeclei de zahãr, dacã acestea le-au fost aduse la cunoştinţã.
8.3. Fabrica de zahãr poate stabili data limitã a terminãrii recoltatului şi a recepţiei.
8.4. Depãşirea cu douã zile a datei limitã de recepţie poate atrage refuzul fabricii de a recepţiona sfecla de zahãr, cantitãţile aferente decãzând din clauzele AIP şi CPCLP, sub rezerva înţelegerilor particulare ale pãrţilor semnatare ale CPCLP de extindere a perioadei respective.
ART. 9
Transportul sfeclei de zahãr
9.1. Transportul sfeclei de zahãr de pe câmp la bazele de recepţie ale fabricii se efectueazã şi se suportã de cultivator. Transportul sfeclei de zahãr de la bazele de recepţie ale fabricii la fabrica de zahãr se efectueazã şi se suportã de fabrica de zahãr.
9.2. Sub rezerva convenţiilor particulare rãspunzând regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului 2005, în CPCLP se poate deroga de la prevederile pct. 9.1.
ART. 10
Recepţia sfeclei de zahãr
10.1. Partenerii au convenit ca recepţia sfeclei de zahãr din recolta anului 2005 sã fie efectuatã cantitativ şi calitativ, cu respectarea ordinelor ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, calitatea-tip a sfeclei de zahãr fiind aceeaşi pentru toate zonele de culturã. Pentru recolta anului 2005, conţinutul de zahãr standard este de 15%.
ART. 11
Preţul sfeclei de zahãr
11.1. Pãrţile au convenit cã pentru recolta anului 2005 preţul de referinţã al tonei de sfeclã de zahãr neto de platã de calitate-tip sã fie de 50 kg zahãr alb.
11.2. Preţul sfeclei de zahãr se poate majora/diminua în funcţie de conţinutul în zahãr şi conform stipulaţiilor CPCLP referitoare la conţinutul de corpuri strãine şi pãmânt aderent.
11.3. Prin derogare de la prevederile pct. 11.1, în CPCLP se poate lua în considerare preţul de bazã al sfeclei de zahãr în lei/tonã, stabilit de Comitetul interministerial pentru coordonarea organizãrii şi funcţionãrii pieţelor produselor agricole şi alimentare în România, în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 121/2003 pentru aprobarea produselor agricole şi alimentare de importanţã naţionalã pentru o perioadã de 4 ani, respectiv 2003-2006, astfel încât atât cultivatorii de sfeclã de zahãr, cât şi fabricile de zahãr sã obţinã un profit minim prin preţul zahãrului alb pe piaţa naţionalã.
ART. 12
Plata materiei prime
12.1. Pãrţile au convenit ca plata materiei prime recepţionate sã se facã integral pânã la data de 31 decembrie 2005.
12.2. În cazul solicitãrii de cãtre cultivatori a plãţii sfeclei de zahãr în echivalent zahãr, transportul zahãrului la destinaţie se face pe cheltuiala cultivatorilor.
12.3. Sub rezerva convenţiilor particulare ce rãspund regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului 2005, în CPCLP se poate deroga de la prevederile pct. 12.1 şi 12.2.
12.4. Modalitatea de platã convenitã de pãrţi se negociazã între pãrţi şi se va stipula în CPCLP.
ART. 13
Alte drepturi ale cultivatorilor
13.1. Cultivatorii au dreptul la restituirea gratuitã sau contra cost a unei cantitãţi de tãiţei (borhot umed) rezultaţi din procesul de industrializare, corespunzând cantitãţii totale de sfeclã de zahãr livrate.
13.2. În CPCLP se vor prevedea cantitãţile şi modalitatea de livrare a borhotului restituit gratuit, potrivit convenţiilor particulare rãspunzând regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului 2004. Încheiat astãzi, 26 iulie 2004, în patru exemplare.

Pentru Federaţia Naţionalã
a Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr
din România,
dr. ing. Ion Gherman,
preşedinte

Pentru Asociaţia "Patronatul Zahãrului
din România",
ing. Ioan Armenean,
preşedinte

Pentru Organizaţia Interprofesionalã
Naţionalã "Zahãrul" - O.I.N.Z.R.,
ing. Emilian Dobrescu,
preşedinte


ANEXĂ
la acordul interprofesional


CONTRACT
de producere, cumpãrare, livrare şi
platã a rãdãcinilor de sfeclã de zahãr (CPCLP)

Prezentul CPCLP este încheiat în baza pct. 1.2 din Acordul interprofesional
pentru sfecla de zahãr, aferent recoltei 2005.
Între:
Beneficiar: Societatea Comercialã ................... - S.A., cu sediul în
....................., str. ................... nr. ....., reprezentatã prin
...........................................................................,
(numele, prenumele, funcţia)
şi ........................................................................,
(numele, prenumele, funcţia)
având contul .........................., deschis la .......................,
înregistratã în registrul comerţului sub nr. .......................,
şi
Furnizor: ......................../Proprietar ...........................,
cu sediul/domiciliul în ...............................,
str. ...................... nr. ..........., telefon/fax ..................,
reprezentat prin ...........................................................
(numele, prenumele, funcţia)
şi ........................................................................,
(numele, prenumele, funcţia)
având contul ....................., deschis la ............................,
înregistratã în registrul comerţului la poziţia ............. nr. .........,
a intervenit urmãtorul CPCLP, cu valoare de contract bilateral, privind
producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr.
Furnizorul se obligã sã cultive o suprafaţã de .............. ha cu sfeclã
de zahãr, în scopul realizãrii unei producţii nete de platã de ....... tone,
care va fi predatã beneficiarului conform graficului de livrare care va fi
comunicat de cãtre beneficiar.
Beneficiarul se obligã sã cumpere de la furnizor o cantitate de ..... tone
rãdãcini de sfeclã de zahãr, la un preţ de 50 kg zahãr alb/tonã sfeclã de
zahãr (greutate netã), recepţionatã la calitate-tip.
Beneficiarul se angajeazã sã cumpere orice altã cantitate de sfeclã de
zahãr, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, pusã la dispoziţie de
furnizor.
Pentru realizarea suprafeţei de ............ ha, beneficiarul se obligã sã
punã la dispoziţie furnizorului sãmânţa din mai multe soiuri de sfeclã de
zahãr, furnizorul putând alege soiul preferat.
Sãmânţa este tratatã standard.
Furnizorul de sfeclã de zahãr îl mandateazã pe beneficiar ca la plata
sfeclei de zahãr sã îi reţinã cotizaţia de membru al Federaţiei Naţionale a
Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România, în valoare de 7 (şapte) lei/kg
de sfeclã de zahãr predatã neto de platã, şi sã verse aceste sume în contul
şi pe cheltuiala FCSZR.
Noi, semnatarii prezentului CPCLP, declarãm cã avem cunoştinţã de
stipulaţiile Acordului interprofesional pentru sfecla de zahãr - campania
agricolã a anului 2005 şi ne angajãm sã le respectãm în litera şi în spiritul
lor.
Încheiat astãzi, ..................., în .......... exemplare, toate cu
valoare de original.

Beneficiar, Furnizor,
.................... .......................
(numele, prenumele, semnãtura) (numele, prenumele, semnãtura)



------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016