Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD INTERPROFESIONAL din 22 martie 2012  pentru sfecla de zahar - recolta anului de comercializare 2012/2013    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD INTERPROFESIONAL din 22 martie 2012 pentru sfecla de zahar - recolta anului de comercializare 2012/2013

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 28 martie 2012
    Membrii semnatari ai prezentului acord interprofesional, şi anume:
    - Organizaţia Interprofesionalã Naţionalã "Zahãrul" din România, denumitã în continuare OINZR;
    - Federaţia Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România, denumitã în continuare FCSZR;
    - Asociaţia "Patronatul Zahãrului" din România;
    - Asociaţia Producãtorilor de Zahãr din Sfeclã de Zahãr din România,în baza art. 8 lit. e) pct. 7 din statutul OINZR, au încheiat prezentul acord interprofesional, denumit în continuare AIP, privind contractarea, producerea, transportul, recepţia şi plata sfeclei de zahãr din recolta anului de comercializare 2012/2013, destinatã industrializãrii.
    AIP a luat în considerare toate regulamentele şi prevederile europene recente în domeniu şi, îndeosebi, Regulamentul (CE) nr. 318/2006 al Consiliului din 20 februarie 2006 privind organizarea comunã a pieţelor în sectorul zahãrului, Regulamentul (CE) nr. 967/2006 al Comisiei din 29 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 318/2006 al Consiliului privind producţia peste cotã în sectorul zahãrului, a Regulamentului (CE) nr. 952/2006 al Comisiei din 29 iunie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 318/2006 al Consiliului în ceea ce priveşte gestionarea pieţei interne a zahãrului şi regimul cotelor, a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulamentul unic OCP").

    ART. 1
    Obiectivele şi durata AIP
    1.1. AIP îşi propune sã reglementeze de o manierã unitarã, la nivel naţional, relaţiile dintre parteneri (cultivatori de sfeclã de zahãr, respectiv societãţi comerciale producãtoare de zahãr).
    1.2. AIP îşi propune sã asigure contractul de bazã privind producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr, precum şi clauzele generale ale acestuia, respectând interesele generale ale partenerilor din filiera zahãrului.
    1.3. AIP îşi propune sã asigure cadrul general de funcţionare şi dezvoltare a industriei zahãrului din România şi integrarea acestuia în structurile europene.
    1.4. AIP îşi propune sã asigure durabilitatea sectorului agroindustrial al filierei zahãrului, contribuind la creşterea producţiei naţionale de zahãr la un nivel care sã punã în valoare potenţialul culturii de sfeclã de zahãr din România şi sã satisfacã necesarul naţional de consum.
    1.5. AIP este valabil pentru campania de sfeclã de zahãr din anul de comercializare 2012/2013, clauzele generale putând fi modificate prin negocieri între cei 4 membri semnatari şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, denumit în continuare MADR.
    1.6. Respectarea clauzelor AIP este obligatorie pentru toţi membrii afiliaţi structurilor profesionale semnatare.
    1.7. AIP este aprobat anual de cãtre MADR şi este pus în aplicare prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale.
    Definiţii:
    - zahãr în cotã - cota de producţie de zahãr alb echivalent alocatã unei societãţi comerciale producãtoare de zahãr, destinatã desfacerii pe piaţa comunitarã;
    - sfeclã de zahãr în cotã - toate cantitãţile de sfeclã de zahãr procesate pentru a obţine zahãr în cotã;
    - zahãr în afara cotei - producţia de zahãr alb echivalent care se obţine peste cota de producţie alocatã (zahãr în cotã) şi care este destinatã exportului extracomunitar sau producerii de zahãr industrial ori surplusului de zahãr. Regimul zahãrului în afara cotei poate fi reglementat de Uniunea Europeanã anual, în funcţie de cerinţele pieţei interne. Cantitãţile de zahãr produse în afara cotei într-un an de comercializare pot fi transferate (carry forward) în anul de comercializare urmãtor, decizia aparţinând exclusiv societãţilor comerciale producãtoare de zahãr. Cantitãţile de zahãr astfel transferate vor fi considerate ca fiind primele cantitãţi de zahãr din cotã procesate din cadrul cotei anului urmãtor;
    - sfeclã de zahãr în afara cotei - toate cantitãţile de sfeclã de zahãr procesate pentru a obţine zahãr în afara cotei;
    - zahãr industrial - cantitatea de zahãr, peste cantitãţile de zahãr din sfeclã de zahãr în cotã, care este destinatã utilizãrii în anumite industrii, precum cea producãtoare de bioetanol, de rom, pentru anumite produse farmaceutice, drojdie, rinse appelstroop şi altele, conform anexei la Regulamentul (CE) nr. 967/2006 al Comisiei;
    - surplus de zahãr - cantitatea de zahãr atribuitã unui anumit an de comercializare, suplimentar zahãrului în cotã şi zahãrului industrial;
    - an de comercializare - perioada începând cu data de 1 octombrie şi sfârşind cu data de 30 septembrie ale anului calendaristic urmãtor. Anul de comercializare 2012/2013 începe la data de 1 octombrie 2012 şi se terminã la data de 30 septembrie 2013;
    - societate comercialã producãtoare de zahãr - o organizaţie economicã independentã şi constituitã legal care opereazã, pe rãspunderea sa, una sau mai multe fabrici de zahãr. Societãţile comerciale producãtoare de zahãr trebuie sã fie agreate de cãtre statul membru pe baza capabilitãţii profesionale dovedite de a produce zahãr şi a conformãrii acestora cu cerinţele privind furnizarea de informaţii specifice şi acceptarea verificãrii acestora.
    ART. 2
    Clauze generale
    2.1. Pãrţile au cãzut de acord ca pentru recolta anului de comercializare 2012/2013 sã colaboreze în vederea obţinerii unei cantitãţi de zahãr alb din sfeclã de zahãr care sã acopere cota naţionalã (104.698 tone de zahãr alb) şi eventualele cantitãţi de zahãr din afara cotei, conform art. 1 pct. 7, ca urmare a angajamentelor implicite şi explicite legate de producerea cotei de producţie de zahãr din sfeclã de zahãr asumate de societãţile comerciale producãtoare de zahãr şi de MADR.
    2.2. În funcţie de cotele de producţie alocate, societãţile comerciale producãtoare de zahãr vor determina cantitatea minimã dezirabilã de sfeclã de zahãr şi suprafaţa necesarã a fi contractatã, pe care le vor comunica asociaţiilor de cultivatori de sfeclã de zahãr din zona de aprovizionare, pânã la începerea campaniei de contractare a sfeclei de zahãr.
    2.3. Între cultivator şi societãţile comerciale producãtoare de zahãr va fi întocmit un contract de producere, cumpãrare, livrare şi platã a rãdãcinilor de sfeclã de zahãr, denumit în continuare CPCLP, al cãrui model este cuprins în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul AIP, recunoscut de cãtre MADR prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale ca instrument legal pentru aplicarea schemelor de sprijin pentru agricultori pentru recolta anului de comercializare 2012/2013.
    2.4. CPCLP se vor încheia pânã la data de 20 aprilie 2012. Atât societãţile comerciale producãtoare de zahãr, cât şi asociaţiile producãtorilor de sfeclã de zahãr vor colabora pentru informarea fermierilor asupra modului de completare a documentaţiei privind subvenţiile şi ajutoarele de stat pentru cultura sfeclei de zahãr. Pânã la data de 25 aprilie 2012, cultivatorii de sfeclã de zahãr vor înregistra şi aviza CPCLP încheiate cu procesatorii de zahãr, la direcţia pentru agriculturã judeţeanã. Dupã înregistrarea şi avizarea CPCLP-lor, o copie a acestora se va depune la centrul judeţean al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã (APIA) pânã la data de 15 mai 2012, de cãtre cultivatorul de sfeclã de zahãr. Centrul judeţean al APIA va transmite APIA situaţia finalã a CPCLP înregistrate şi avizate. În vederea verificãrii bazei de date privind înregistrarea şi avizarea CPCLP pentru anul comercial 2012/2013, direcţiile pentru agriculturã judeţene şi societãţile comerciale producãtoare de zahãr vor transmite MADR - Direcţia Vegetal, pânã la data de 30 aprilie, lista CPCLP încheiate. Eventualele neconcordanţe vor fi analizate şi soluţionate pânã la data de 10 mai 2012, prin intermediul FCSZR.
    2.5. CPCLP este semnat de ambii parteneri şi este obligatoriu în toate atributele sale pentru aceştia.
    2.6. CPCLP este documentul în care se stabilesc clauze contractuale speciale privind relaţia dintre un cultivator definit şi societatea comercialã producãtoare de zahãr cu care acesta a încheiat angajamentul.
    2.7. Clauzele CPCLP nu pot anula clauzele generale ale AIP, care îl însoţesc de drept pe toatã perioada valabilitãţii lui.
    2.8. Partenerii CPCLP pot denunţa în caz de litigiu doar clauzele derivate din acesta, nu şi clauzele AIP.
    ART. 3
    Modul de aplicare a AIP
    3.1. AIP reprezintã voinţa partenerilor asociaţi în structuri profesionale reprezentative, clauzele acestuia fiind obligatorii din momentul semnãrii lui.
    3.2. AIP poate fi modificat anual prin negocieri între cei 4 parteneri semnatari, în perioada desemnatã la art. 1 pct. 1.5.
    3.3. Partenerii vor supraveghea aplicarea AIP în toate cazurile în care unul sau mai mulţi membri ai structurii profesionale reprezentative sunt implicaţi într-o activitate contractualã derivatã din acesta şi pasibilã de atingerea de o manierã pãgubitoare a uneia dintre pãrţi.
    3.4. CPCLP poate cuprinde clauze complementare specifice, care au caracter limitat la cei 2 parteneri semnatari, care nu anuleazã stipulaţiile AIP, nici în litera şi nici în spiritul lor, şi care nu modificã convenţia de bazã privind respectarea intereselor generale ale partenerilor.
    3.5. Clauzele speciale ale CPCLP sunt negociate între cei 2 parteneri şi pot fi modificate de cãtre aceştia prin acte adiţionale, pentru clauzele care nu afecteazã parametrii de producţie; clauzele speciale ale CPCLP nu pot fi extinse asupra AIP aferent campaniei din care acesta a fost derivat.
    ART. 4
    Forţa majorã
    În caz de forţã majorã, AIP înceteazã parţial sau total sã producã efecte. Forţa majorã poate fi invocatã de cãtre oricare dintre pãrţi, justificatã prin documente constatatoare emise de autoritãţile competente, şi se rãsfrânge şi asupra CPCLP.
    ART. 5
    Concilierea şi arbitrajul
    Litigiile referitoare la aplicarea AIP şi a CPCLP se supun reglementãrilor în vigoare relative la conciliere şi arbitraj. Pãrţile convin ca litigiile sã fie soluţionate pe cale amiabilã şi sã se adreseze instanţei numai dupã epuizarea procedurilor de conciliere.
    ART. 6
    Cotizaţiile profesionale şi interprofesionale
    6.1. Pãrţile semnatare ale AIP au convenit asupra necesitãţii ca societãţile comerciale producãtoare de zahãr sã opereze în numele cultivatorilor de sfeclã de zahãr la prelevarea cotizaţiei profesionale în cuantum de 0,8 lei/tona de sfeclã de zahãr predatã neto de platã. Aceastã prevedere va fi inclusã în mod obligatoriu în CPCLP al fiecãrei societãţi comerciale producãtoare de zahãr. Suma încasatã va fi viratã astfel: 49% cãtre FCSZR, 2% cãtre OINZR şi 49% asociaţiilor cultivatorilor din zona fiecãrei societãţi comerciale producãtoare de zahãr. Sumele încasate vor fi incluse în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecãrei organizaţii.
    6.2. Plata cotizaţiilor se face pânã la sfârşitul campaniei de recoltare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2012. În cazurile în care recoltarea sfeclei de zahãr sau predarea la societatea comercialã producãtoare de zahãr se prelungeşte dupã aceastã datã, termenul-limitã se poate prelungi, dar nu mai târziu de 15 februarie 2013.
    6.3. Calcularea cotizaţiilor se face la tona neto de platã livratã de cãtre cultivator societãţii comerciale producãtoare de zahãr şi recepţionatã prin aplicarea baremului de echivalenţã, atât pentru sfecla de zahãr din cotã, cât şi pentru cantitatea din afara cotei.
    ART. 7
    Producerea/Cultivarea sfeclei de zahãr
    7.1. CPCLP vor specifica atât suprafaţa cultivatã, cât şi producţia netã de sfeclã de zahãr scontatã a se obţine, separat din cotã şi din afara cotei de producţie. Contractanţii de sfeclã de zahãr, asociaţi sau neasociaţi în structuri profesionale sau interprofesionale, şi societãţile comerciale producãtoare de zahãr pot sã asigure (contra cost):
    - sãmânţa de sfeclã de zahãr necesarã înfiinţãrii culturii, pentru suprafaţa contractatã, direct sau prin societãţi comerciale specializate;
    - serviciile de îndrumare tehnologicã a cultivatorilor, indiferent de suprafaţa/cantitatea contractatã.
    7.2. Sãmânţa de sfeclã de zahãr asiguratã de cãtre societatea comercialã producãtoare de zahãr va fi pusã la dispoziţia cultivatorului şi va fi tratatã standard cu insecticide şi fungicide.
    7.3. Cultivatorii se obligã sã respecte tehnologia recomandatã de societatea comercialã producãtoare de zahãr şi sã permitã accesul reprezentanţilor acesteia pentru a executa monitorizarea evoluţiei culturii, obligându-se sã execute lucrãrile tehnologice solicitate de aceştia la termenele stabilite.
    7.4. Periodic, de la începerea contractãrii şi pânã la terminarea recoltãrii şi prelucrãrii sfeclei de zahãr, societãţile comerciale producãtoare de zahãr se obligã sã transmitã MADR, APIA şi FCSZR datele statistice specifice. Ca un minim de informaţii necesar, fiecare societate comercialã producãtoare de zahãr are obligaţia transmiterii de date privind cantitãţile de zahãr din sfeclã de zahãr din cotã şi din afara cotei pentru care s-au încheiat contracte de livrare, conţinutul de zahãr stipulat şi estimat, precum şi randamentul preconizat. Autoritãţile competente au dreptul sã cearã şi sã obţinã şi alte informaţii pe care le considerã necesare.
    ART. 8
    Recoltarea sfeclei de zahãr
    8.1. Recoltarea sfeclei de zahãr se face din iniţiativa societãţii comerciale producãtoare de zahãr, care va notifica cultivatorii.
    8.2. Cultivatorii se obligã sã respecte datele de începere a recoltãrii şi de punere la dispoziţie a sfeclei de zahãr, dacã acestea le-au fost aduse la cunoştinţã, conform graficelor convenite. Societãţile comerciale producãtoare de zahãr pot acorda o bonificaţie pentru sfecla de zahãr din cota recoltatã timpuriu sau târziu. În funcţie de zona şi de specificul culturii, definiţiile recoltãrii timpurii şi recoltãrii târzii se vor stabili bilateral prin CPCLP.
    8.3. Societatea comercialã producãtoare de zahãr poate stabili data-limitã a terminãrii recoltatului şi a recepţiei.
    8.4. Depãşirea cu douã zile a datei-limitã de recepţie poate atrage refuzul societãţii comerciale producãtoare de zahãr de a recepţiona sfecla de zahãr, cantitãţile aferente decãzând din clauzele AIP şi CPCLP, sub rezerva înţelegerilor particulare ale pãrţilor semnatare ale CPCLP de extindere a perioadei respective.
    ART. 9
    Transportul sfeclei de zahãr
    9.1. Transportul sfeclei de zahãr de pe câmp la bazele de preluare pentru transport cu mijloacele societãţii comerciale producãtoare de zahãr se efectueazã şi se suportã de cultivator. Transportul sfeclei de zahãr de la bazele de preluare la societatea comercialã producãtoare de zahãr se efectueazã şi se suportã de cãtre societatea în cauzã.
    9.2. Sub rezerva convenţiilor particulare rãspunzând regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului de comercializare 2012/2013, CPCLP pot deroga de la prevederile pct. 9.1.
    ART. 10
    Recepţia sfeclei de zahãr
    10.1. Partenerii au convenit ca recepţia sfeclei de zahãr din recolta anului de comercializare 2012/2013 sã fie efectuatã cantitativ şi calitativ, cu respectarea prevederilor regulamentelor europene în vigoare - Regulamentul (CE) nr. 318/2006 al Consiliului şi Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului.
    10.2. CPCLP va preciza modul în care se face recepţia sfeclei de zahãr atât calitativ, cât şi cantitativ.
    Pentru recolta anului de comercializare 2012/2013 sfecla de zahãr de calitate standard trebuie sã fie:
    - de calitate bunã, sãnãtoasã şi prezentatã în condiţii acceptabile de comercializare;
    - cu un conţinut de zahãr de 16% la punctul de recepţie.
    ART. 11
    Preţul sfeclei de zahãr
    Sfecla de zahãr din cotã
    11.1. Pãrţile au convenit ca pentru recolta anului de comercializare 2012/2013 preţul minim pentru sfecla de zahãr din cotã, de calitate standard, sã fie de 26,29 euro/tonã, în conformitate cu art. 49 din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului, în condiţia de livrare ex-loc de recepţie convenit cu procesatorul. Preţul se calculeazã şi se plãteşte în lei, conform art. 11 lit. (c) din Regulamentul (CE) nr. 1.913/2006 al Comisiei din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a sistemului agromonetar al euro în sectorul agricol şi de modificare a anumitor regulamente; cursul de schimb este cursul mediu al ultimei luni stabilit de Banca Centralã Europeanã (BCE) anterior faptului generator.
    11.2. Preţul sfeclei de zahãr se poate majora/diminua, în funcţie de conţinutul în zahãr, astfel:
    a) pentru fiecare 0,1% conţinut de zaharozã preţul se majoreazã cu minimum:
       (i) 0,9% pentru conţinut de zaharozã peste 16%, dar nu mai mult de 18%;
       (ii) 0,7% pentru conţinut de zaharozã peste 18%, dar nu mai mult de 19%;
       (iii) 0,5% pentru conţinut de zaharozã peste 19%, dar nu mai mult de 20%;
    b) pentru fiecare 0,1% conţinut de zaharozã preţul se diminueazã cu maximum:
       (i) 0,9% pentru conţinut de zaharozã sub 16%, dar nu mai puţin de 15,5%;
       (ii) 1% pentru conţinut de zaharozã sub 15,5%, dar nu mai puţin de 14,5%.
    11.3. Preţul pentru sfecla de zahãr cu un conţinut de zaharozã peste 20% nu trebuie sã fie mai mic decât preţul minim ajustat conform pct. 11.2 lit. a) subpct. (iii).
    11.4. În completarea datelor de mai sus, pentru sfecla de zahãr cu un conţinut de zaharozã peste 20% şi pentru cea cu conţinut sub 14,5%, CPCLP poate stipula alte procente de creştere/diminuare.
    11.5. Preţurile minime sus-menţionate se aplicã cantitãţilor neto de sfeclã de zahãr predate şi recepţionate de societãţile comerciale producãtoare de zahãr, în conformitate cu stipulaţiile CPCLP privind conţinutul de corpuri strãine şi de pãmânt aderent. Se stabileşte ca sfecla de zahãr acceptabilã pentru prelucrare sã aibã un conţinut minim de zaharozã de 13,5%. În cazul sfeclei de zahãr cu un conţinut de zaharozã sub pragul minim acceptabil menţionat mai sus, societãţile procesatoare de zahãr au dreptul de a refuza preluarea.
    Sfecla de zahãr din afara cotei
    11.6. Pentru cantitãţile de sfeclã de zahãr din afara cotei, preţul minim trebuie sã fie de 26,29 euro/tonã, în conformitate cu art. 49 din Regulamentul (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului. Condiţiile de achiziţie sunt stipulate separat în CPCLP şi se negociazã între pãrţile implicate. Societatea comercialã producãtoare de zahãr are dreptul de a decide dacã şi în ce condiţii acceptã o cantitate de sfeclã de zahãr în afara cotei de producţie, cu respectarea tuturor regulamentelor europene în vigoare.
    Dacã societatea comercialã producãtoare de zahãr nu a încheiat CPCLP (pânã la data-limitã menţionatã la art. 2 pct. 2.4) pentru întreaga cantitate de sfeclã de zahãr necesarã producerii cotei de producţie alocate şi la preţul minim, aceasta este obligatã sã plãteascã preţul minim stipulat mai sus pentru întreaga cantitate de sfeclã de zahãr pe care o proceseazã în anul de comercializare 2012/2013.
    11.7. Echivalenţa preţului minim pe tona de sfeclã de zahãr în funcţie de conţinutul de zaharozã determinat la punctul de colectare este prezentatã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul AIP.
    ART. 12
    Plata materiei prime
    12.1. Pãrţile au convenit ca plata materiei prime recepţionate sã se facã astfel:
    - 40% pânã la data de 20 decembrie 2012;
    - 30% pânã la data de 31 ianuarie 2013;
    - integral pânã la data de 10 martie 2013.
    12.2. Sub rezerva convenţiilor particulare ce rãspund regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului de comercializare 2012/2013, CPCLP pot deroga de la prevederile pct. 12.1.
    12.3. Modalitatea de platã convenitã de pãrţi se negociazã între pãrţi şi se va stipula în CPCLP.
    ART. 13
    Alte drepturi ale cultivatorilor
    13.1. În privinţa borhotului rezultat în urma procesãrii sfeclei de zahãr, CPCLP poate prevedea ca:
    a) borhotul umed corespunzãtor prelucrãrii întregii cantitãţi de sfeclã de zahãr livrate cãtre societatea comercialã producãtoare de zahãr sã fie livrat gratuit furnizorilor de sfeclã de zahãr în condiţia de livrare ex-fabricã;
    b) numai o parte a borhotului, presat, uscat sau uscat şi amestecat cu melasã, sã fie livratã gratuit de societatea comercialã producãtoare de zahãr furnizorilor de sfeclã de zahãr în condiţia de livrare ex-fabricã;
    c) borhotul presat sau uscat sã fie livrat gratuit furnizorilor de sfeclã de zahãr în condiţia de livrare ex-fabricã, dar cu plata costurilor de presare sau uscare;
    d) societatea comercialã producãtoare de zahãr sã plãteascã furnizorului de sfeclã de zahãr compensaţii, care sã ţinã cont de posibilitãţile de vânzare a borhotului.
    13.2. În cazul în care mai multe prevederi se pot aplica cantitãţilor de sfeclã de zahãr livrabile, CPCLP trebuie sã menţioneze toate punctele care se pot aplica.
    ART. 14
    Alocarea cotei de cultivare a sfeclei de zahãr în cotã
    14.1. Societãţile comerciale producãtoare de zahãr vor încheia contracte de livrare de sfeclã de zahãr în cotã, luând în considerare eficienţa agricolã în ceea ce priveşte costurile de transport şi randamentul culturii sfeclei de zahãr. Având în vedere creşterea competitivitãţii în acest sector şi necesitatea de a atinge performanţele agriculturii europene, societãţile comerciale producãtoare de zahãr din sfeclã de zahãr, în consultare cu asociaţiile cultivatorilor de sfeclã de zahãr, au posibilitatea de a-şi modifica politica de achiziţie a sfeclei de zahãr dupã fiecare an de comercializare şi de a reconsidera contractele de livrare a sfeclei de zahãr pentru furnizorii care nu sunt competitivi.
    14.2. Cotele de producţie de zahãr şi, implicit, cele de cultivare a sfeclei de zahãr pot suferi modificãri de la un an la altul şi, în consecinţã, societãţile comerciale producãtoare de zahãr pot sã modifice cantitãţile de sfeclã de zahãr, în funcţie de modificãrile de cotã impuse de regulamentele şi legile în vigoare.
    14.3. În cazul în care societãţile comerciale producãtoare de zahãr din sfeclã de zahãr vor apela la procesarea cotei în afara unitãţii producãtoare respective, în conformitate cu art. 6 din Regulamentul (CE) nr. 952/2006 al Comisiei, pãrţile semnatare ale AIP se obligã ca prima opţiune pentru procesare sã fie o unitate/unitãţile de producţie din România şi numai în cazul refuzului acestora procesarea sã se facã în alte ţãri ale Uniunii Europene. Acceptul sau refuzul unui contract de procesare se face în maximum 10 zile lucrãtoare de la cererea scrisã; lipsa unui rãspuns în termenul stabilit va fi consideratã refuz. MADR va asigura punerea în practicã a acestui punct, prin condiţionarea acordului de procesare.
    14.4. În conformitate cu art. III-161 din secţiunea 5 a Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 157/2005, societãţile comerciale şi cultivatorii de sfeclã de zahãr se obligã sã respecte zonele de producere a sfeclei de zahãr conform cotelor istorice.
    ART. 15
    Taxe şi alte obligaţii financiare
    15.1. Ambele pãrţi se obligã sã plãteascã la timp şi în cuantumul cerut taxele sau alte obligaţii financiare care provin din aplicarea politicilor agricole ale Uniunii Europene şi care vor fi stipulate de regulamentele şi de legislaţia româneascã, cum ar fi taxa de producţie.
    15.2. Societãţile comerciale producãtoare de zahãr din sfeclã de zahãr pot solicita producãtorilor de sfeclã de zahãr sã îşi asume pânã la 50% din taxa pe producţie. CPCLP trebuie sã prevadã modul de colectare şi repartizare a acestor obligaţii financiare în conformitate cu prevederile legale şi/sau cu înţelegerea dintre pãrţi.
    Încheiat astãzi, 5 martie 2012, în 4 exemplare.

                  Preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de
                          Sfeclã de Zahãr din România,
                             dr. ing. Ioan Gherman

          Preşedintele Asociaţiei "Patronatul Zahãrului" din România,
                             ing. Emilian Dobrescu

                Preşedintele Asociaţiei Producãtorilor de Zahãr
                        din Sfeclã de Zahãr din România,
                               ing. Ioan Armenean

                  Preşedintele Organizaţiei Interprofesionale
                        Naţionale "Zahãrul" din România,
                             ing. Emilian Dobrescu


    ANEXA 1
    la acordul interprofesional


                                    CONTRACT
                  de producere, cumpãrare, livrare şi platã a
                          rãdãcinilor de sfeclã de zahãr

    Prezentul contract este încheiat în baza art. 1 pct. 1.2 din Acordul interprofesional pentru sfecla de zahãr - recolta anului de comercializare 2012/2013 (AIP),
    între:
    Beneficiar: Societatea Comercialã ........................ - S.A., cu sediul în .................., str. .............. nr. ....., reprezentatã prin ......(numele, prenumele şi funcţia)............ şi ..........(numele, prenumele şi funcţia)........., având contul ........................, deschis la ........................., înregistratã în registrul comerţului sub nr. ................, şi
    Furnizor: ............................../Proprietar: ........................, cu sediul/domiciliul în ......................, str. ................. nr. ......., telefon/fax ......................, reprezentat prin .....(numele, prenumele şi funcţia)...... şi ......(numele, prenumele şi funcţia)...... având contul ......................, deschis la ...........................,
    înregistratã în registrul comerţului la poziţia ....... nr. ............, a intervenit urmãtorul contract, cu valoare de contract bilateral, privind producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr.
    Preţul se calculeazã şi se plãteşte în lei; cursul de schimb este cursul mediu al ultimei luni stabilit de Banca Centralã Europeanã anterior faptului generator.
    1. Sfecla de zahãr din cotã
    Furnizorul se obligã sã cultive o suprafaţã de ....... ha cu sfeclã de zahãr, în scopul realizãrii unei producţii nete de platã de .......... tone, care va fi predatã beneficiarului, conform graficului de livrare care va fi comunicat de beneficiar.
    Beneficiarul se obligã sã cumpere de la furnizor o cantitate de ........... tone rãdãcini de sfeclã de zahãr, la un preţ de ....... euro/tona de sfeclã de zahãr, în condiţiile calitãţii standard (de calitate bunã, sãnãtoasã şi prezentatã în condiţii acceptabile de comercializare, cu un conţinut de zahãr de 16% la punctul de recepţie).
    Preţul menţionat mai sus se poate modifica în funcţie de conţinutul de zaharozã la punctul de livrare, conform tabelului anexat la prezentul contract.
    Conţinutul de zahãr minim acceptabil pentru sfecla de zahãr destinatã procesãrii este de 13,5%. Beneficiarul are dreptul sã refuze orice cantitate de sfeclã de zahãr livratã având sub conţinutul minim de zahãr menţionat mai sus.
    2. Sfecla de zahãr în afara cotei (dacã este cazul)
    Beneficiarul se angajeazã sã cumpere o cantitate de ................. sfeclã de zahãr în afara cotei de producţie, la preţul de ............ euro/tonã, în condiţiile de livrare ........................, pusã la dispoziţie de furnizor.
    Punctele de colectare pentru sfecla de zahãr a anului de comercializare 2012/2013 sunt: ........................... .
    Livrãrile de sfeclã de zahãr se desfãşoarã, de regulã, în perioada .......................................... .
    3. Recepţia cantitativã şi controlul calitãţii sfeclei de zahãr
    Recepţia cantitativã şi controlul calitãţii sfeclei de zahãr se fac la .............. de cãtre .................., conform anexei II pct. VII 1 din Regulamentul (CE) nr. 318/2006 al Consiliului din 20 februarie 2006 privind organizarea comunã a pieţelor în sectorul zahãrului, în prezenţa ............................. .
    Datele se vor consemna/înregistra în .......................................
    4. Alte drepturi ale cultivatorilor
    Beneficiarul va livra, iar furnizorul de sfeclã de zahãr va primi o cantitate de borhot (tãiţei) în urmãtoarele condiţii:
    .........................................
    5. Plata taxelor şi obligaţiilor financiare
    Furnizorul de sfeclã de zahãr mandateazã beneficiarul ca la plata sfeclei de zahãr sã îi reţinã cotizaţia de membru al Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România (FCSZR), în valoare de 0,8 lei/tona de sfeclã predatã neto de platã, şi sã verse aceste sume în contul şi pe cheltuiala FCSZR (în conformitate cu art. 6 pct. 6.1 din AIP).
    Noi, semnatarii prezentului contract, declarãm cã avem cunoştinţã de stipulaţiile AIP şi de prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizãri comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole ("Regulament unic OCP") (anexa nr. III partea II pct. 11) - campania agricolã a anului de comercializare 2012/2013 şi ne angajãm sã le respectãm în litera şi în spiritul lor.
    Încheiat astãzi, ................, în ...... exemplare, toate cu valoare de original.

                Beneficiar, Furnizor,
     ............................... ...............................
     (numele, prenumele şi semnãtura) (numele, prenumele şi semnãtura)


    ANEXA 2
    la acordul interprofesional

                            TABEL DE ECHIVALENŢÃ
            a preţului minim pe tona de sfeclã de zahãr, în funcţie
          de conţinutul de zaharozã determinat la punctul de colectare


┌────┬──────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Conţinutul de zaharozã (%) │ Preţul minim │
│crt.│ la punctul de colectare │ (euro/tonã de sfeclã) │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1.│ │ Contract de producere, cumpãrare, │
│ │ 13,5 │ livrare şi platã a rãdãcinilor │
│ │ │ de sfeclã de zahãr (CPCLP) │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 2.│ 13,6 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 3.│ 13,7 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 4.│ 13,8 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 5.│ 13,9 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 6.│ 14,0 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 7.│ 14,1 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 8.│ 14,2 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 9.│ 14,3 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 10.│ 14,4 │ CPCLP │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 11.│ 14,5 │ 22,48 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 12.│ 14,6 │ 22,74 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 13.│ 14,7 │ 23,00 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 14.│ 14,8 │ 23,27 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 15.│ 14,9 │ 23,53 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 16.│ 15,0 │ 23,79 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 17.│ 15,1 │ 24,06 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 18.│ 15,2 │ 24,32 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 19.│ 15,3 │ 24,58 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 20.│ 15,4 │ 24,84 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 21.│ 15,5 │ 25,11 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 22.│ 15,6 │ 25,34 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 23.│ 15,7 │ 25,58 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 24.│ 15,8 │ 25,82 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 25.│ 15,9 │ 26,05 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 26.│ 16,0 │ 26,29 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 27.│ 16,1 │ 26,53 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 28.│ 16,2 │ 26,76 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 29.│ 16,3 │ 27,00 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 30.│ 16,4 │ 27,24 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 31.│ 16,5 │ 27,47 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 32.│ 16,6 │ 27,71 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 33.│ 16,7 │ 27,95 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 34.│ 16,8 │ 28,18 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 35.│ 16,9 │ 28,42 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 36.│ 17,0 │ 28,66 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 37.│ 17,1 │ 28,89 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 38.│ 17,2 │ 29,13 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 39.│ 17,3 │ 29,37 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 40.│ 17,4 │ 29,60 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 41.│ 17,5 │ 29,84 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 42.│ 17,6 │ 30,08 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 43.│ 17,7 │ 30,31 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 44.│ 17,8 │ 30,55 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 45.│ 17,9 │ 30,79 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 46.│ 18,0 │ 31,02 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 47.│ 18,1 │ 31,21 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 48.│ 18,2 │ 31,39 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 49.│ 18,3 │ 31,57 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 50.│ 18,4 │ 31,76 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 51.│ 18,5 │ 31,94 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 52.│ 18,6 │ 32,13 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 53.│ 18,7 │ 32,31 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 54.│ 18,8 │ 32,49 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 55.│ 18,9 │ 32,68 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 56.│ 19,0 │ 32,86 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 57.│ 19,1 │ 32,99 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 58.│ 19,2 │ 33,13 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 59.│ 19,3 │ 33,26 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 60.│ 19,4 │ 33,39 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 61.│ 19,5 │ 33,52 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 62.│ 19,6 │ 33,65 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 63.│ 19,7 │ 33,78 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 64.│ 19,8 │ 33,91 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 65.│ 19,9 │ 34,05 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 66.│ 20 │ 34,18 │
├────┼──────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 67.│ > 20 │ CPCLP │
└────┴──────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



                                    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016