Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD INTERPROFESIONAL din 15 ianuarie 2008  pentru sfecla de zahar - recolta anului de comercializare 2008-2009    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD INTERPROFESIONAL din 15 ianuarie 2008 pentru sfecla de zahar - recolta anului de comercializare 2008-2009

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 353 din 7 mai 2008
ACORD INTERPROFESIONAL din 15 ianuarie 2008
pentru sfecla de zahãr - recolta anului de comercializare 2008-2009
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 353 din 7 mai 2008


Membrii Organizaţiei Interprofesionale Naţionale ,,Zahãrul" din România, denumitã în continuare O.I.N.Z.R., şi anume:
● Federaţia Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România;
● Asociaţia ,,Patronatul Zahãrului din România",
în baza art. 8 lit. k) alin. 7 din statutul O.I.N.Z.R. au încheiat prezentul acord interprofesional, denumit în continuare AIP, privind contractarea, producerea, transportul, recepţia şi plata sfeclei de zahãr din recolta anului de comercializare 2008-2009, destinatã industrializãrii.
Prezentul AIP a luat în considerare toate regulamentele şi prevederile europene recente în domeniu şi îndeosebi regulamentele (CE) nr. 318/2006 , (CE) nr. 319/2006, (CE) nr. 950-952/2006 , (CE) nr. 290/2007 , (CE) nr. 551/2008, (CE) nr. 1.261/2008, (CE) nr. 1.913/2006 .

ART. 1
Obiectivele şi durata AIP
1.1. AIP îşi propune sã reglementeze de o manierã unitarã la nivel naţional relaţiile dintre parteneri (cultivatori de sfeclã de zahãr, respectiv societãţi procesatoare de sfeclã de zahãr).
1.2. AIP îşi propune sã asigure contractul de bazã privind producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr, al cãrui model este cuprins în anexa la pezentul AIP, precum şi clauzele generale ale acestuia, respectând interesele generale ale partenerilor din filiera zahãrului.
1.3. AIP îşi propune sã asigure cadrul general de funcţionare şi dezvoltare a industriei zahãrului din România şi integrarea acestuia în structurile europene.
1.4. AIP îşi propune sã asigure durabilitate sectorului agroindustrial al filierei zahãrului, contribuind la creşterea producţiei naţionale de zahãr la un nivel care sã punã în valoare potenţialul culturii de sfeclã de zahãr din România şi sã satisfacã necesarul naţional de consum.
1.5. AIP este valabil pentru campania de sfeclã de zahãr din anul de comercializare 2008-2009, clauzele generale putând fi modificate prin negocieri între cei doi membri ai O.I.N.Z.R. şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, denumit în continuare MADR, pânã cel mai târziu la 1 martie 2008.
1.6. Respectarea clauzelor prezentului AIP este obligatorie pentru toţi membrii afiliaţi celor douã structuri profesionale semnatare.
1.7. AIP este aprobat anual de cãtre MADR şi pus în aplicare prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale.
Definiţii:
zahãr în cotã - cota de producţie de zahãr alb echivalent alocatã unei societãţi producãtoare de zahãr, destinatã desfacerii pe piaţa comunitarã;
sfeclã de zahãr în cotã - toate cantitãţile de sfeclã de zahãr procesate pentru a obţine zahãr în cotã;
zahãr în afara cotei - producţia de zahãr alb echivalent care se obţine peste cota de producţie alocatã (zahãr în cotã) şi care este destinatã exportului extracomunitar sau pentru producerea de zahãr industrial ori a surplusului de zahãr. Cantitãţile de zahãr produse în afara cotei într-un an de comercializare pot fi transferate (carry forward) în anul de comercializare urmãtor, decizia aparţinând exclusiv societãţilor procesatoare de zahãr. Cantitãţile de zahãr astfel transferate vor fi considerate ca fiind primele cantitãţi de zahãr din cotã procesate în cadrul cotei anului urmãtor;
sfeclã de zahãr în afara cotei - toate cantitãţile de sfeclã de zahãr procesate pentru a obţine zahãr în afara cotei;
zahãr industrial - cantitatea de zahãr, peste cantitãţile de zahãr în cotã, care este destinatã utilizãrii în anumite industrii, precum cea producãtoare de bioetanol, de rom, pentru anumite produse farmaceutice, drojdie, "rinse appelstroop" şi altele, conform art. 13 alin. (1)-(3) din Regulamentul (CE) nr. 318/2006 şi anexei la Regulamentul (CE) nr. 967/2006 ;
surplus de zahãr - cantitatea de zahãr atribuitã unui anumit an de comercializare, suplimentar zahãrului în cotã şi zahãrului industrial;
an de comercializare - perioada începând cu data de 1 octombrie şi sfârşind cu data de 30 septembrie a anului calendaristic urmãtor. Anul de comercializare 2008-2009 începe la data de 1 octombrie 2008 şi se terminã pe data de 30 septembrie 2009;
societate procesatoare de zahãr - organizaţia economicã independentã şi constituitã legal care opereazã pe rãspunderea sa una sau mai multe fabrici de zahãr. Societãţile producãtoare de zahãr trebuie sã fie agreate de cãtre statul membru, pe baza capabilitãţii profesionale dovedite de a produce zahãr şi conformãrii acesteia cu cerinţele privind furnizarea de informaţii specifice şi acceptarea verificãrii acestora.
ART. 2
Clauze generale
2.1. Pãrţile au cãzut de acord ca pentru recolta anului de comercializare 2008-2009 sã colaboreze în vederea obţinerii unei cantitãţi de zahãr alb din sfeclã de zahãr, care sã acopere cota naţionalã (104.688,82 tone de zahãr alb) şi eventualele cantitãţi de zahãr din afara cotei (industrial sau în surplus), ca urmare a angajamentelor implicite şi explicite legate de producerea cotei de producţie de zahãr din sfeclã asumate de societãţile procesatoare de zahãr şi de MADR. Cota naţionalã menţionatã mai sus poate fi redusã prin adoptarea regulamentelor europene care prevãd retrageri temporare de cotã pentru respectivul an de comercializare şi potrivit art. 11 alin. (1)-(3) din Regulamentul (CE) nr. 318/2006 .
2.2. În funcţie de cotele de producţie alocate, societãţile procesatoare de zahãr vor determina cantitatea minimã realizabilã de sfeclã de zahãr şi suprafaţa necesarã a fi contractatã, pe care le vor comunica asociaţiilor de cultivatori de sfeclã de zahãr din zona de aprovizionare pânã la începerea campaniei de contractare a sfeclei de zahãr.
2.3. Între cultivator şi fabricã va fi încheiat un contract de producere, cumpãrare, livrare şi platã (denumit în continuare CPCLP, anexat la prezentul AIP), recunoscut de MADR prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, pentru recolta anului de comercializare 2008-2009.
2.4. CPCLP se vor încheia pânã la data de 1 mai 2008 şi, conform prevederilor pct. 2.2, situaţia finalã va fi transmisã la MADR pânã la data de 15 mai 2008, prin intermediul Asociaţiei "Patronatul Zahãrului din România".
2.5. CPCLP este semnat de ambii parteneri şi este obligatoriu în toate atributele sale pentru aceştia.
2.6. CPCLP este documentul în care se stabilesc clauze contractuale speciale privind relaţia dintre un cultivator definit şi societatea procesatoare de zahãr cu care acesta a încheiat angajamentul.
2.7. Clauzele CPCLP nu pot anula clauzele generale ale AIP, care îl însoţesc de drept pe toatã perioada valabilitãţii lui.
2.8. Partenerii CPCLP pot denunţa în caz de litigiu doar clauzele derivate din acesta, nu şi clauzele AIP.
2.9. CPCLP şi AIP pot fi utilizate în relaţii comerciale şi de parteneri neafiliaţi celor douã structuri reprezentative, cu menţiunea cã aceştia nu beneficiazã de clauzele privind concilierea interprofesionalã.
ART. 3
Modul de aplicare a AIP
3.1. Prezentul AIP reprezintã voinţa partenerilor asociaţi în structuri profesionale reprezentative, clauzele acestuia fiind obligatorii din momentul semnãrii lui.
3.2. AIP poate fi modificat anual prin negocieri între cei doi parteneri semnatari, în perioada desemnatã la pct. 1.5.
3.3. Partenerii vor supraveghea aplicarea AIP în toate cazurile în care unul sau mai mulţi membri ai structurii profesionale reprezentative sunt implicaţi într-o activitate contractualã derivatã din prezentul acord şi pasibilã de atingerea de o manierã pãgubitoare a uneia dintre pãrţi.
3.4. CPCLP poate cuprinde clauze complementare specifice, care au caracter limitat la cei doi parteneri semnatari, care nu anuleazã stipulaţiile AIP, nici în litera şi nici în spiritul lor, şi care nu modificã convenţia de bazã privind respectarea intereselor generale ale partenerilor.
3.5. Clauzele speciale ale CPCLP sunt negociate între cei doi parteneri şi pot fi modificate de cãtre aceştia prin acte adiţionale, pentru clauzele care nu afecteazã parametrii de producţie; clauzele speciale ale CPCLP nu pot fi extinse asupra AIP aferent campaniei din care acesta a fost derivat.
ART. 4
Forţa majorã
În caz de forţã majorã justificatã prin documente de constatare, prezentul AIP înceteazã, parţial sau total, sã producã efecte. Forţa majorã poate fi invocatã de cãtre oricare dintre pãrţi şi se rãsfrânge şi asupra CPCLP.
ART. 5
Concilierea şi arbitrajul
Litigiile referitoare la aplicarea prezentului AIP şi a CPCLP se supun reglementãrilor în vigoare relative la conciliere şi arbitraj. Pãrţile convin ca litigiile sã fie soluţionate pe cale amiabilã şi sã se adreseze instanţei numai dupã epuizarea procedurilor de conciliere.
ART. 6
Cotizaţiile profesionale şi interprofesionale
6.1. Pãrţile semnatare ale prezentului AIP au convenit asupra necesitãţii ca societãţile procesatoare de zahãr sã opereze în numele cultivatorilor de sfeclã de zahãr la prelevarea cotizaţiei profesionale în cuantum de 0,8 lei/tonã de sfeclã de zahãr neto de platã predatã. Aceastã prevedere va fi inclusã în mod obligatoriu în CPCLP încheiat cu fiecare societate procesatoare de zahãr. Suma încasatã va fi viratã astfel: 49% cãtre Federaţia Cultivatorilor de Sfeclã de Zahãr din România, denumitã în continuare FCSZR, 2% cãtre O.I.N.Z.R. şi 49% asociaţiilor cultivatorilor din zona fiecãrei societãţi procesatoare de zahãr. Sumele încasate vor fi incluse în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecãrei organizaţii.
6.2. Plata cotizaţiilor se face pânã la sfârşitul campaniei de recoltare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2008. În cazurile în care recoltarea sau predarea la societatea procesatoare de zahãr se prelungeşte dupã aceastã datã, termenul-limitã se poate prelungi, dar nu mai târziu de 15 februarie 2009.
6.3. Calcularea cotizaţiilor se face la tona netã de platã, livratã de cãtre cultivator societãţii procesatoare de zahãr şi recepţionatã prin aplicarea baremului de echivalenţã, atât pentru sfecla de zahãr în cotã, cât şi pentru cel în afara cotei.
ART. 7
Producerea/cultivarea sfeclei de zahãr
7.1. CPCLP vor specifica atât suprafaţa ce se doreşte a fi cultivatã, cât şi producţia netã de zahãr alb scontatã a se obţine, separat în cotã şi în afara cotei de producţie.
Contractanţii de sfeclã de zahãr, asociaţi sau neasociaţi în structuri profesionale sau interprofesionale, şi societãţile procesatoare de zahãr pot sã asigure (contra cost) la cerere:
● sãmânţa de sfeclã de zahãr necesarã înfiinţãrii culturii, pentru suprafaţa contractatã, direct sau prin societãţi comerciale specializate;
● serviciile de îndrumare tehnologicã a cultivatorilor, indiferent de suprafaţa/cantitatea contractatã.
7.2. Sãmânţa de sfeclã de zahãr asiguratã de cãtre societatea procesatoare de zahãr va fi pusã la dispoziţia cultivatorului pânã la data stipulatã în CPCLP şi, eventual, va fi tratatã standard cu insecticide şi fungicide.
7.3. Cultivatorii se obligã sã respecte tehnologia recomandatã de fabricã şi sã permitã accesul reprezentanţilor acesteia pentru a executa monitorizarea evoluţiei culturii, obligându-se sã execute lucrãrile tehnologice solicitate de aceştia la termenele stabilite.
7.4. Periodic, de la începerea contractãrii şi pânã la terminarea recoltãrii şi prelucrãrii sfeclei de zahãr, societãţile procesatoare de zahãr se obligã sã transmitã datele statistice specifice cãtre Asociaţia "Patronatul Zahãrului din România". Ca un minim de informaţii necesar, fiecare societate procesatoare de zahãr are obligaţia transmiterii de date privind cantitãţile de zahãr din sfeclã în cota pentru care s-au încheiat contracte de livrare, conţinutul de zahãr stipulat şi estimat, precum şi randamentul preconizat. MADR are dreptul sã cearã şi sã obţinã şi alte informaţii pe care le considerã necesare.
ART. 8
Recoltarea sfeclei de zahãr
8.1. Recoltarea sfeclei de zahãr se face din iniţiativa societãţii procesatoare de zahãr, de comun acord cu cultivatorii.
8.2. Cultivatorii se obligã sã respecte datele de începere a recoltãrii şi de punere la dispoziţie a sfeclei de zahãr, dacã acestea le-au fost aduse la cunoştinţã, conform graficelor convenite.
8.3. Societatea procesatoare de zahãr poate stabili data-limitã a terminãrii recoltatului şi a recepţiei.
8.4. Depãşirea cu douã zile a datei-limitã de recepţie poate atrage refuzul societãţii procesatoare de zahãr de a recepţiona sfecla de zahãr, cantitãţile aferente decãzând din clauzele AIP şi CPCLP, sub rezerva înţelegerilor particulare ale pãrţilor semnatare ale CPCLP de extindere a perioadei respective.
ART. 9
Transportul sfeclei de zahãr
9.1. Transportul sfeclei de zahãr de pe câmp la bazele de preluare pentru transport cu mijloacele societãţii procesatoare de zahãr se efectueazã şi se suportã de cultivator. Transportul sfeclei de zahãr de la bazele de preluare la societatea procesatoare de zahãr se efectueazã şi se suportã de cãtre societatea procesatoare de zahãr.
9.2. Sub rezerva convenţiilor particulare rãspunzând regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului de comercializare 2008-2009, CPCLP pot deroga de la prevederile pct. 9.1.
ART. 10
Recepţia sfeclei de zahãr
10.1. Partenerii au convenit ca recepţia sfeclei de zahãr din recolta anului de comercializare 2008-2009 sã fie efectuatã cantitativ şi calitativ, cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 318/2006 .
10.2. CPCLP va preciza modul în care se face recepţia sfeclei de zahãr atât calitativ, cât şi cantitativ.
Pentru recolta anului de comercializare 2008-2009, sfecla de zahãr de calitate standard trebuie sã fie:
● de calitate bunã, sãnãtoasã şi prezentatã în condiţii acceptabile de comercializare;
● cu un conţinut de zahãr de 16% la punctul de recepţie.
ART. 11
Preţul sfeclei de zahãr
Sfecla de zahãr în cotã
11.1. Pãrţile au convenit cã pentru recolta anului de comercializare 2008-2009 preţul minim pentru sfecla de zahãr în cotã, de calitate standard, sã fie de 27,83 euro/tonã, în condiţia de livrare ex-loc de recepţie convenit cu procesatorul. Preţul se calculeazã şi se plãteşte în lei, la cursul de schimb stabilit de regulamentele europene în vigoare [ Regulamentul (CE) nr. 1.913/2006 ].
11.2. Preţul sfeclei de zahãr se poate majora/diminua în funcţie de conţinutul în zahãr, astfel:
a) pentru fiecare 0,1% conţinut de zaharozã, preţul se majoreazã cu minimum:
(i) 0,9% pentru conţinut de zaharozã peste 16%, dar nu mai mult de 18%;
(ii) 0,7% pentru conţinut de zaharozã peste 18%, dar nu mai mult de 19%;
(iii) 0,5% pentru conţinut de zaharozã peste 19%, dar nu mai mult de 20%;
b) pentru fiecare 0,1% conţinut de zaharozã, preţul se diminueazã cu maximum:
(i) 0,9% pentru conţinut de zaharozã sub 16%, dar nu mai puţin de 15,5%;
(ii) 1% pentru conţinut de zaharozã sub 15,5%, dar nu mai puţin de 14,5%.
Preţul pentru sfecla de zahãr cu un conţinut de zaharozã peste 20% nu trebuie sã fie mai mic decât preţul minim ajustat conform lit. a) pct. (iii).
În completarea celor de mai sus, pentru sfecla de zahãr cu un conţinut de zaharozã peste 20% şi sub 14,5%, CPCLP poate stipula alte procente de creştere/diminuare.
11.3. Preţurile minime sus-menţionate se aplicã cantitãţilor nete de sfeclã de zahãr predate şi recepţionate de societãţile procesatoare de zahãr, în conformitate cu stipulaţiile CPCLP privind conţinutul de corpuri strãine şi pãmânt aderent.
Se stabileşte ca sfecla de zahãr acceptabilã pentru prelucrare sã aibã un conţinut minim de zaharozã de 13,5%. Pentru sfecla de zahãr cu un conţinut de zaharozã sub pragul minim acceptabil menţionat mai sus, societãţile procesatoare de zahãr au dreptul de a refuza preluarea acesteia.
Sfecla de zahãr în afara cotei
Pentru cantitãţile de sfeclã de zahãr în afara cotei, preţul şi condiţiile de achiziţie sunt stipulate separat în CPCLP şi se negociazã fãrã restricţii între pãrţile implicate. Societatea producãtoare de zahãr are dreptul de a decide dacã şi condiţiile în care acceptã o cantitate de sfeclã în afara cotei de producţie.
Dacã societatea procesatoare de zahãr nu a încheiat CPCLP (pânã la data-limitã menţionatã la pct. 2.4) pentru întreaga cantitate de sfeclã de zahãr necesarã producerii cotei de producţie alocate şi la preţul minim, aceasta este obligatã sã plãteascã preţul minim stipulat mai sus pentru întreaga cantitate de sfeclã de zahãr pe care o proceseazã în anul de comercializare 2008-2009.
ART. 12
Plata materiei prime
12.1. Pãrţile au convenit ca plata materiei prime recepţionate sã se facã:
- o treime pânã la data de 30 decembrie 2008;
- o treime pânã la data de 31 ianuarie 2009;
- integral pânã la data de 31 martie 2009.
12.2. Sub rezerva convenţiilor particulare ce rãspund regulilor sau obiceiurilor locale valabile înaintea campaniei agricole a anului de comercializare 2008-2009, CPCLP pot deroga de la prevederile pct. 12.1.
12.3. Modalitatea de platã convenitã de pãrţi se negociazã între pãrţi şi se va stipula în CPCLP.
ART. 13
Alte drepturi ale cultivatorilor
13.1. În privinţa borhotului rezultat în urma procesãrii sfeclei de zahãr, CPCLP poate prevedea cã:
a) borhotul umed corespunzãtor prelucrãrii întregii cantitãţi de sfeclã de zahãr livrate cãtre societatea procesatoare de zahãr va fi livrat gratuit cãtre furnizorii de sfeclã de zahãr, în condiţia de livrare ex-fabricã;
b) numai o parte a borhotului, presat, uscat sau uscat şi amestecat cu melasã, va fi livrat gratuit de societatea procesatoare de zahãr cãtre furnizorii de sfeclã de zahãr, în condiţia de livrare ex-fabricã;
c) borhotul presat sau uscat va fi livrat gratuit cãtre furnizorii de sfeclã de zahãr în condiţia de livrare ex-fabricã, dar cu plata costurilor de presare sau uscare;
d) societatea procesatoare de zahãr va plãti furnizorului de sfeclã de zahãr compensaţii care sã ţinã cont de posibilitãţile de vânzare a borhotului.
13.2. În cazul în care mai multe prevederi se pot aplica cantitãţilor de sfeclã de zahãr livrabile, CPCLP trebuie sã menţioneze toate punctele care se pot aplica.
ART. 14
Alocarea cotei de cultivare a sfeclei de zahãr în cotã
14.1. Societãţile producãtoare de zahãr vor încheia contracte de livrare de sfeclã de zahãr în cotã, luând în considerare eficienţa agricolã în ceea ce priveşte costurile de transport şi randamentul culturii sfeclei de zahãr. Având în vedere creşterea competitivitãţii în acest sector şi necesitatea de a atinge performanţele agriculturii europene, procesatorii de zahãr din sfeclã au libertatea de a-şi modifica politica de achiziţie a sfeclei de zahãr dupã fiecare an de comercializare şi sã reconsidere contractele de livrare a sfeclei de zahãr pentru furnizorii care nu sunt competitivi.
14.2. Cotele de producţie de zahãr, implicit cele de cultivare a sfeclei de zahãr, pot suferi modificãri de la un an la altul şi, în consecinţã, societãţile producãtoare de zahãr pot modifica cantitãţile de sfeclã de zahãr în funcţie de modificãrile de cotã impuse de regulamentele europene.
14.3. În cazul în care procesatorii de zahãr din sfeclã vor apela la procesarea cotei în afara unitãţii procesatoare respective [conform art. 6 din Regulamentul (CE) nr. 952/2006 ], pãrţile semnatare ale prezentului acord se obligã ca prima opţiune pentru procesare sã fie o unitate de producţie din România şi numai în cazul refuzului acestora sau al unei oferte necompetitive procesarea sã se facã în alte ţãri ale Uniunii Europene. Acceptul sau refuzul unui contract de procesare se face în maximum 3 zile lucrãtoare de la cererea scrisã; lipsa unui rãspuns va fi consideratã refuz. MADR va asigura punerea în practicã a prevederilor acestui punct prin condiţionarea acordului de procesare.
ART. 15
taxe şi alte obligaţii financiare
Ambele pãrţi se obligã sã plãteascã la timp şi în cuantumul cerut taxele sau alte obligaţii financiare care provin din aplicarea politicilor agricole ale Uniunii Europene şi care vor fi stipulate de regulamentele şi legislaţia româneascã, cum ar fi taxa de producţie, achiziţia de noi cote de producţie etc. CPCLP trebuie sã prevadã modul de colectare şi repartizare a acestor obligaţii financiare, în conformitate cu prevederile legale şi/sau înţelegerii dintre pãrţi.

Încheiat astãzi, 15 ianuarie 2008, în 4 exemplare.

Pentru Federaţia Cultivatorilor
de Sfeclã de Zahãr din România,
Ion Gherman,
preşedinte

Organizaţia
Interprofesionalã Naţionalã
"Zahãrul" din România,
Emilian Dobrescu,
preşedinte

Asociaţia
"Patronatul Zahãrului
din România",
Emilian Dobrescu,
preşedinte

ANEXÃ
-----
la acordul interprofesional
---------------------------

CONTRACT
de producere, cumpãrare, livrare şi platã
a rãdãcinilor de sfeclã de zahãr (CPCLP)

Prezentul CPCLP este încheiat în baza pct. 1.2 din Acordul interprofesional pentru sfeclã de zahãr, aferent recoltei anului de comercializare 2008-2009.
Între:
Beneficiar: Societatea Comercialã .............. - S.A., cu sediul în ............, str. .......... nr. ..., reprezentatã prin ..........(numele, prenumele şi funcţia)...........; şi ............(numele, prenumele şi funcţia)............, având contul ............, deschis la ........ , înregistratã în registrul comerţului sub nr. ........;
şi
Furnizor ............... /Proprietar ............., cu sediul/domiciliul în ............, str. ........... nr. ....., telefon/fax ..........., reprezentat prin ............(numele, prenumele şi funcţia)..........; şi ..........(numele, prenumele şi funcţia)........., având contul ............, deschis la .............. , înregistratã în registrul comerţului la poziţia ......... nr. ..........,
a intervenit urmãtorul CPCLP, cu valoare de contract bilateral, privind producerea, cumpãrarea, livrarea şi plata sfeclei de zahãr.
Cursul de schimb se stabileşte în conformitate cu regulamentele europene în vigoare.
Sfecla de zahãr în cotã:
Furnizorul se obligã sã cultive o suprafaţã de .... ha cu sfeclã de zahãr, în scopul realizãrii unei producţii nete de platã de ...... tone, care va fi predatã beneficiarului conform graficului de livrare care va fi comunicat de cãtre beneficiar.
Beneficiarul se obligã sã cumpere de la furnizor o cantitate de ........... tone rãdãcini de sfeclã de zahãr, la un preţ de ............. euro/tona de sfeclã de zahãr, în condiţiile calitãţii standard (de calitate bunã, sãnãtoasã şi prezentatã în condiţii acceptabile de comercializare, cu un conţinut de zahãr de 16% la punctul de recepţie).
Preţul menţionat mai sus se poate modifica în funcţie de conţinutul de zaharozã la punctul de livrare, conform tabelului de echivalenţã a preţului minim (în euro) pe tona de sfeclã de zahãr, potrivit anexei la prezentul contract.
Conţinutul de zahãr minim acceptabil pentru sfecla de zahãr destinatã procesãrii este de 13,5%. Beneficiarul are dreptul sã refuze orice cantitate de sfeclã de zahãr livratã şi având sub conţinutul minim de zaharozã menţionat mai sus.
Sfecla de zahãr în afara cotei (dacã este cazul):
Beneficiarul se angajeazã sã cumpere o cantitate de ........... sfeclã de zahãr în afara cotei de producţie, la preţul de ........ euro/tonã, în condiţiile de livrare ............, pusã la dispoziţie de furnizor.
Punctele de colectare pentru sfecla de zahãr a anului de comercializare 2008-2009 sunt: ............
Livrãrile de sfeclã de zahãr se desfãşoarã, de regulã, în perioada .............. .
Recepţia cantitativã şi controlul calitãţii sfeclei de zahãr:
Recepţia cantitativã şi controlul calitãţii sfeclei de zahãr se fac la ............., de cãtre .............., prin metoda .............., în prezenţa .......... .
Datele se vor consemna/înregistra în ............................... .
Alte drepturi ale cultivatorilor:
Beneficiarul va livra, iar furnizorul de sfeclã de zahãr va primi o cantitate de borhot (tãiţei) în urmãtoarele condiţii: .................
Plata taxelor şi obligaţiilor financiare:
Furnizorul de sfeclã de zahãr mandateazã beneficiarul ca la plata sfeclei de zahãr sã îi reţinã cotizaţia de membru al FCSZR, în valoare de 0,8 lei/tona de sfeclã de zahãr neto de platã predatã, şi sã verse aceste sume în contul şi pe cheltuiala FCSZR (conf. pct. 6.1).
Noi, semnatarii prezentului CPCLP, declarãm cã avem cunoştinţã de stipulaţiile Acordului interprofesional pentru sfeclã de zahãr şi de prevederile Regulamentului CE nr. 318/2006 (anexa 2) - campania agricolã a anului de comercializare 2008-2009 şi ne angajãm sã le respectãm în litera şi în spiritul lor.
Încheiat astãzi, ..........., în ... exemplare, toate cu valoare de original.

Beneficiar, Furnizor,
...................... .......................
(numele, prenumele (numele, prenumele
şi semnãtura) şi semnãtura)

ANEXÃ
-----
la CPCLP
--------

TABEL
de echivalenţã a preţului minim pe tona
de sfeclã de zahãr, în funcţie de conţinutul
de zaharozã determinat la punctul de colectare



┌────┬──────────────┬──────────────────┬────┬──────────────┬──────────────────┐
│Nr. │ Conţinutul │ Preţul │Nr. │ Conţinutul │ Preţul │
│crt.│de sucrozã (%)│ minim euro/tona │crt.│de sucrozã (%)│ minim euro/tona │
│ │ la punctul │de sfeclã de zahãr│ │ la punctul │de sfeclã de zahãr│
│ │ de colectare │ │ │ de colectare │ │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 1 │ 13,5 │ CPCLP │ 35 │ 16,9 │ 30,08 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 2 │ 13,6 │ CPCLP │ 36 │ 17 │ 30,33 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 3 │ 13,7 │ CPCLP │ 37 │ 17,1 │ 30,59 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 4 │ 13,8 │ CPCLP │ 38 │ 17,2 │ 30,84 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 5 │ 13,9 │ CPCLP │ 39 │ 17,3 │ 31,09 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 6 │ 14 │ CPCLP │ 40 │ 17,4 │ 31,34 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 7 │ 14,1 │ CPCLP │ 41 │ 17,5 │ 31,59 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 8 │ 14,2 │ CPCLP │ 42 │ 17,6 │ 31,84 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 9 │ 14,3 │ CPCLP │ 43 │ 17,7 │ 32,09 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 10 │ 14,4 │ CPCLP │ 44 │ 17,8 │ 32,34 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 11 │ 14,5 │ 23,79 │ 45 │ 17,9 │ 32,59 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 12 │ 14,6 │ 24,07 │ 46 │ 18 │ 32,84 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 13 │ 14,7 │ 24,35 │ 47 │ 18,1 │ 33,03 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 14 │ 14,8 │ 24,63 │ 48 │ 18,2 │ 33,23 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 15 │ 14,9 │ 24,91 │ 49 │ 18,3 │ 33,42 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 16 │ 15 │ 25,19 │ 50 │ 18,4 │ 33,62 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 17 │ 15,1 │ 25,46 │ 51 │ 18,5 │ 33,81 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 18 │ 15,2 │ 25,74 │ 52 │ 18,6 │ 34,01 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 19 │ 15,3 │ 26,02 │ 53 │ 18,7 │ 34,20 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 20 │ 15,4 │ 26,30 │ 54 │ 18,8 │ 34,40 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 21 │ 15,5 │ 26,58 │ 55 │ 18,9 │ 34,59 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 22 │ 15,6 │ 26,83 │ 56 │ 19 │ 34,79 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 23 │ 15,7 │ 27,08 │ 57 │ 19,1 │ 34,93 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 24 │ 15,8 │ 27,33 │ 58 │ 19,2 │ 35,07 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 25 │ 15,9 │ 27,58 │ 59 │ 19,3 │ 35,20 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 26 │ 16 │ 27,83 │ 60 │ 19,4 │ 35,34 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 27 │ 16,1 │ 28,08 │ 61 │ 19,5 │ 35,48 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 28 │ 16,2 │ 28,33 │ 62 │ 19,6 │ 35,62 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 29 │ 16,3 │ 28,58 │ 63 │ 19,7 │ 35,76 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 30 │ 16,4 │ 28,83 │ 64 │ 19,8 │ 35,90 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 31 │ 16,5 │ 29,08 │ 65 │ 19,9 │ 36,04 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 32 │ 16,6 │ 29,33 │ 66 │ 20 │ 36,18 │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 33 │ 16,7 │ 29,58 │ 67 │ > 20 │ CPCLP │
├────┼──────────────┼──────────────────┼────┼──────────────┼──────────────────┤
│ 34 │ 16,8 │ 29,83 │ │ │ │
└────┴──────────────┴──────────────────┴────┴──────────────┴──────────────────┘


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016