Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 9 mai 2000  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind angajarea lucratorilor sezonieri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 9 mai 2000 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind angajarea lucratorilor sezonieri

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 227 din 4 mai 2001
Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare, denumite în continuare pãrţi contractante, animate de intenţia de a dezvolta cooperarea în domeniul pieţei muncii, au convenit urmãtoarele:

ART. 1
În scopul prezentului acord:
1. Instituţiile responsabile pentru implementare, denumite în continuare instituţii autorizate, sunt:
- în România: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale;
- în Republica Ungara: Ministerul Afacerilor Sociale şi Familiei.
2. Instituţiile desemnate sa implementeze acordul, denumite în continuare instituţii competente, sunt:
- în România: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale prin Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii;
- în Republica Ungara: Centrul Naţional pentru Metodologie şi Cercetãri în Domeniul Muncii împreunã cu filialele acestuia la nivel local şi al capitalei.
3. Lucrator sezonier desemneazã cetãţeanul statului uneia dintre pãrţile contractante, care desfãşoarã o activitate cu caracter sezonier în baza unui contract de munca pe o perioada de pana la 6 luni într-un an calendaristic în statul celeilalte pãrţi contractante.
4. Activitate sezoniera desemneazã ocupaţia care vizeazã efectuarea unor munci legate de anotimpuri, anumite perioade sau de evenimente specifice, independente de angajator sau de domeniul profesional.
ART. 2
Prezentul acord nu va aduce atingere reglementãrilor bilaterale în vigoare dintre cele doua state, referitoare la intrarea, şederea, ieşirea şi angajarea cetãţenilor statului uneia dintre pãrţile contractante pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante.
ART. 3
1. Lucrãtorii sezonieri pot fi angajaţi în orice domeniu al economiei, sub rezerva restrictiilor prevãzute de legislaţia nationala aplicabilã a statelor celor doua pãrţi contractante.
2. Pãrţile contractante pot orienta lucrãtorii sezonieri spre domeniile economice, categoriile profesionale şi calificarile de interes prioritar pentru fiecare parte contractantã.
ART. 4
1. Instituţiile competente pot elibera în ţãrile lor maximum 8.000 de permise de munca într-un an calendaristic pentru lucrãtorii sezonieri din statul celeilalte pãrţi contractante.
2. Numãrul de permise de munca fixat în paragraful 1 poate fi schimbat de cãtre instituţiile autorizate prin schimb de scrisori.
3. Lucrãtorii sezonieri care sunt cetãţeni ai statelor celor doua pãrţi contractante îşi vor cauta singuri un loc de munca în statul partii contractante gazda.
4. Instituţiile competente pot sprijini solicitantii sa îşi gãseascã un loc de munca în cadrul contingentului prevãzut în paragraful 1.
5. Instituţiile competente îşi vor furniza reciproc, precum şi lucrãtorilor sezonieri proveniţi din statele lor informaţii generale referitoare la ţara gazda (în România în limba romana şi în Republica Ungara în limba maghiara) privind:
- prevederile legislative şi administrative;
- reglementãrile referitoare la condiţiile de cãlãtorie, intrare, şedere, angajare, munca şi securitatea socialã în ţara gazda;
- condiţiile de viata, precum şi alte asemenea condiţii pe care le pot intampina lucrãtorii sezonieri pe teritoriul statului partii contractante gazda;
- informaţii specifice privind clauzele cuprinse în contractul de munca al lucrãtorului sezonier.
ART. 5
Pe durata angajãrii lucrãtorului sezonier se vor respecta prevederile legislaţiei statului partii contractante pe teritoriul cãruia lucrãtorul sezonier îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 6
1. Instituţiile competente vor asigura gratuit servicii de mediere şi vor elibera gratuit permisul de munca solicitat.
2. Toate celelalte cheltuieli şi taxe pentru documentele şi permisele legate de şederea lucrãtorului sezonier pe teritoriul tarii gazda, precum şi diferitele taxe legate de eliberarea permiselor în conformitate cu legislaţia nationala vor fi suportate de lucrãtorul sezonier.
ART. 7
1. Durata activitãţii sezoniere într-un an calendaristic va fi de maximum 6 luni. Aceasta perioada nu poate fi prelungitã în conformitate cu legislaţia aplicabilã a statului partii contractante gazda. La expirarea acestei perioade lucrãtorii sezonieri vor pãrãsi teritoriul tarii gazda.
2. Instituţiile competente ale partii contractante gazda vor elibera permisele de munca pentru lucrãtorii sezonieri fãrã a lua în considerare situaţia de pe piata forţei de munca, în limita contingentului stabilit la art. 4 paragraful 1.
3. Lucrãtorul sezonier are dreptul sa desfãşoare activitatea pentru care a fost eliberat permisul de munca.
4. În cazul în care lucrãtorul sezonier doreşte sa îşi desfãşoare activitatea la un alt angajator, în perioada specificatã la paragraful 1 se va elibera un nou permis de munca.
5. În cazul în care raporturile de munca înceteazã mai devreme decât era prevãzut, independent de vointa lucrãtorului sezonier, instituţia competenta va sprijini lucrãtorul sezonier în gãsirea unui nou loc de munca.
6. Lucrãtorii sezonieri au obligaţia de a respecta prevederile legale ale tarii gazda, în special cele referitoare la intrarea, şederea şi ieşirea strãinilor.
7. Pãrţile contractante vor asigura obţinerea pe cale legalã a aprobãrilor, a documentelor de cãlãtorie sau a altor documente necesare pentru intrarea şi şederea strãinilor, prevãzute de reglementãrile naţionale.
ART. 8
Lucrãtorii sezonieri definiţi la art. 1 sunt supuşi dispoziţiilor acordului bilateral de securitate socialã în vigoare între cele doua pãrţi contractante.
ART. 9
1. În cursul exercitãrii drepturilor şi îndeplinirii obligaţiilor specificate, referitoare la angajare, la securitatea la locul de munca şi la plata contribuţiilor, lucrãtorul sezonier va beneficia de acelaşi tratament ca orice alt angajat al statului partii contractante gazda. Egalitatea de tratament va include protecţia legalã a bunurilor personale, a drepturilor şi intereselor şi accesul la autoritãţile judecãtoreşti.
2. Egalitatea de tratament va fi corelata cu prevederile acordului bilateral privind evitarea dublei impuneri.
ART. 10
Lucrãtorul sezonier poate sa îşi transfere economiile şi bunurile provenite din activitãţile desfãşurate pe teritoriul statului gazda, în conformitate cu legislaţia aplicabilã.
ART. 11
1. Instituţiile autorizate, cu aplicarea instituţiilor competente ale celor doua pãrţi contractante, stabilesc modalitãţile de aplicare a prezentului acord.
2. Instituţiile competente vor coopera în scopul simplificarii formalitãţilor legate de angajarea lucrãtorilor sezonieri.
3. În cazul în care contingentul prevãzut la art. 4 paragraful 1 nu este utilizat complet de una dintre pãrţile contractante, acea parte contractantã nu poate limita pe aceasta baza contingentul celeilalte pãrţi contractante. De asemenea, nu se va putea reporta pentru anul urmãtor partea neutilizata din contingentul prevãzut.
ART. 12
1. Reprezentanţii pãrţilor contractante se vor intalni periodic pentru a analiza rezultatele obţinute şi problemele cu care s-au confruntat, precum şi pentru a elabora soluţii care sa asigure punerea în aplicare a prezentului acord.
2. Instituţiile autorizate se vor informa reciproc asupra mãsurilor administrative care servesc scopului prezentului acord şi referitoare la legislaţia şi modificãrile acesteia, în mãsura în care aceste modificãri afecteazã aplicarea acordului.
3. Pãrţile contractante îşi vor acorda reciproc asistenta gratuita în scopul rezolvarii problemelor legate de aplicarea prezentului acord.
ART. 13
Prezentul acord va intra în vigoare în prima zi a lunii ce urmeazã expirãrii unei perioade de o luna de la data schimbului de note prin care cele doua pãrţi contractante se informeazã despre îndeplinirea procedurilor cerute de legislaţia lor interna pentru intrarea lui în vigoare.
ART. 14
1. Prezentul acord va avea o valabilitate de 3 ani. Acordul se va prelungi automat cu noi perioade de câte un an, dacã nici una dintre pãrţile contractante nu îl va denunta cu cel puţin 6 luni înaintea expirãrii perioadei de valabilitate.
2. În cazul denunţãrii acordului permisele de munca deja eliberate în baza prezentului acord vor rãmâne valabile pana la expirarea lor, iar drepturile obţinute, precum şi cele în curs de a fi obţinute în baza acestuia îşi menţin valabilitatea în conformitate cu prevederile prezentului acord.
3. Orice modificare a prezentului acord, cu excepţia schimbãrii numãrului de permise de munca, va fi convenitã între pãrţile contractante şi va intra în vigoare în conformitate cu prevederile art. 13.
Prezentul acord a fost semnat în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, maghiara şi engleza, la 9 mai 2000 la Budapesta. În cazul oricãror diferenţe de interpretare a prezentului acord va prevala textul în limba engleza.

Pentru Guvernul României,
Smaranda Dobrescu

Pentru Guvernul
Republicii Ungare,
Peter Harrach

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016