Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 7 septembrie 1940  privitor la schimbul de populatiune Romana si Bulgara    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 7 septembrie 1940 privitor la schimbul de populatiune Romana si Bulgara

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 12 septembrie 1940

ART. 1
I. In conformitate cu articolul III al Tratatului incheiat la Craiova intre Romania si Bulgaria, la 7 Septemvrie 1940, Inaltele Parti Contractante sunt de acord pentru a proceda, intr-un termen de trei luni, socotit cu incepere dela data schimbului instrumentelor de ratificare ale Tratatului de fata, la un schimb obligator intre supusii romani de origina etnica bulgara din judetele Tulcea si Constanta (acesta din urma in delimitarea anterioara datei de 14 Iunie 1925) si supusii romani de origina etnica romana din judetele Durostor si Caliacra.
In ce priveste supusii romani de origina etnica bulgara si supusii bulgari de origina etnica romana din celelalte regiuni ale Romaniei si ale Bulgariei, imigrarea in tara lor de afinitate etnica ramane facultativa, intr-un termen de un an, cu incepere dela data schimbului instrumentelor de ratificare ale Tratatului de fata.
Totusi s-a convenit ca Guvernul Roman va putea decreta emigrarea obligatorie in Bulgaria a unui numar de supusi romani de origina etnica bulgara, egal cu acel al supusilor bulgari de origina etnica romana, care-si vor fi exercitat facultatea de a emigra, conform alineatului precedent,- Guvernul Bulgar angajandu-se sa primeasca pe teritoriul sau pe zisii supusi romani de origina etnica bulgara.
In mod reciproc, Guvernul Bulgar va putea decreta emigrarea obligatorie in Romania a unui numar de supusi bulgari de origina etnica romana, egal cu cel al supusilor romani de origine etica bulgara, care-si vor fi exercitat facultatea de emigrare, conform alineatului al 2-lea al prezentului articol, - Guvernul Roman angajandu-se sa-i primeasca pe teritoriul sau.
ART. 2
Persoanele care parasesc Romania, respectiv Bulgaria, in virtutea Acordului de fata, vor pierde de plin drept calitatea lor de cetateni romani sau bulgari, in momentul plecarii lor de pe teritoriul celor doua Regate.
ART. 3
Supusii romani de origina etnica romana sau bulgara, care au parasit deja, dela 15 Iunie 1940, judetele mentionate in art. I, vor fi considerati ca fiind de plin drept cuprinsi in schimbul de populatiune prevazut de Tratat.
ART. 4
Proprietatile imobiliare rurale apartinand supusilor romani de origine etnica bulgara, care vor fi obligati sa paraseasca teritoriul roman, vor fi considerate ca bunuri abandonate si vor deveni, in virtutea Acordului de fata si din momentul schimbului instrumentelor de ratificare, proprietatea Statului Roman.
Proprietatile imobiliare rurale apartinand romanilor obligati sa paraseasca, in virtutea prezentului Acord, teritoriile transferate Bulgariei, devin proprietatea Statului Bulgar, in conditiunile prevazute in alineatul precedent.
Inaltele Parti Contractante convin ca persoanele supuse dispozitiunilor Acordului de fata sa pastreze posesiunea ziselor proprietati pana la plecarea lor definitiva, care va trebui sa aiba loc cel mai tarziu pana la expirarea termenului prevazut de art. I al prezentului Acord.
In cazul schimbului facultativ de populatie, prevazut de alineatul 2 al art. I al Acordului de fata, proprietatile rurale, parasite de supusii romani si bulgari, vor deveni proprietatea Statelor respective, in momentul plecarii lor definitive de pe teritoriul fiecareia din Inaltele Parti Contractante.
Proprietatea imobiliara urbana, apartinand populatiunilor facand obiectul prezentului Acord, ramane proprietatea privata a actualilor proprietari si, in consecinta, supusa legilor tarii unde se afla situata.
ART. 5
Statul Roman ia in sarcina sa despagubirea romanilor ce parasesc bunurile lor rurale situate in teritoriile transferate Bulgariei.
Statul Bulgar va despagubi pe cetatenii romani de origina etnica bulgara ce vor parasi bunurile lor rurale situate in judetele Constanta si Tulcea.
ART. 6
Persoanele care fac obiectul prezentului schimb pastreaza proprietatea tuturor bunurilor lor mobile, corporale si incorporale.
Aceste persoane vor fi libere de a lua cu ele sau de a transporta bunurile lor mobile de orice natura, vite, inventar agricol, etc., fara ca, pentru aceasta, sa fie obligate la plata unor taxe sau supuse vreunei restrictiuni, fie la iesire fie la intrare. Exportul aurului si a monedelor, in piese de metal sau in hartie, va fi reglementat, de comun acord, de cele doua Banci de Emisiune.
Autoritatile celor doua Inalte Parti Contractante vor usura transportul persoanelor care fac obiectul schimbului de populatie cat si acel al bunurilor lor mobile.
ART. 7
Nici o impiedicare, sub nici un motiv, nu va putea fi adusa plecarii vreunei persoane apartinand populatiunilor de schimbat.
ART. 8
Guvernul Roman va stabili listele persoanelor facand obiectul schimbului obligatoriu de populatiune, despre care este vorba in art. I, primul alineat.
Interesatii vor dresa, in dublu exemplar, un inventar, complet al imobilelor lor, ce va fi prezentat Comisiunii Mixte prevazuta in art. IX urmator, prin intermediul autoritatilor locale romane, respectiv bulgare, care vor inapoia interesatului unul din exemplarele legal certificat. Autoritatile locale, in lipsa prezentarii de catre interesati, vor intocmi ele insile sus-zisele inventare.
Guvernul Bulgar va semnala, dupa expirarea termenului fixat pentru evacuarea de catre autoritatile romane a judetelor Caliacra si Durostor, pe romanii care intrunesc conditiunile prevazute de art. I, primul alineat, si care nu ar figura inca pe listele alcatuite conform primului alineat al prezentului articol.
ART. 9
O Comisiune Mixta compusa din patru membri, fiecare din Inaltele Parti Contractante desemnand 2 membri, va fi creata intr-un termen de cinci zile, cu incepere dela data schimbului instrumentelor de ratificare ale Tratatului.
In cazul impartirii voturilor, dezacordul va fi adus de catre oricare din cele doua Parti, intr-un termen de 15 zile, cu incepere dela constatarea acelui dezacord, in fata Comisiunii prevazute de art. VI al Tratatului.
Comisiunea Mixta instituita prin acest articol va avea dreptul de a constitui, de fiecare data cand va socoti necesar, Subcomisiuni paritare, lucrand sub ordinele sale.
Comisiunea Mixta va determina puterile ce urmeaza a fi delegate Subcomisiilor.
ART. 10
Comisiunea Mixta va avea drept misiune de a supraveghea transferul populatiunilor despre care este vorba, dupa listele stabilite in conformitate cu art. VIII precedent si operatiunile de schimb facultativ, prevazute la alineatele 2 si 3 ale primului articol al Acordului de fata.
Comisiunea Mixta va avea de asemenea atributiunea:
1. De a verifica inventarul fiecarui interesat, alcatuit conform art. VIII, alineatul al 2-lea, in vederea stabilirii situatiei prevazute de art. XII urmator;
2. De a determina in ce constau proprietatile imobiliare cladite si necladite ale emigrantilor, ale caror drepturi sunt legal recunoscute de legile romane in vigoare la data schimbului instrumentelor de ratificare ale Tratatului.
Pentru cazurile de schimb facultativ, prevazut de alineatele 2, 3 si 4, ale primului articol al Acordului de fata, stabilirea drepturilor de proprietate imobiliara ale emigrantilor se va face prin Comisiunea Mixta, dupa legea locului unde se afla situat imobilul;
3. De a constata totalul datoriilor, creantelor si drepturilor persoanelor supuse schimbului de populatie;
4. De a proceda la evaluarea bunurilor si drepturilor emigrantilor.
Valoarea proprietatilor cladite si necladite va fi fixata de Comisiunea Mixta pe baza oricarui element de informare.
ART. 11
Comisiunea Mixta va avea toata puterea de a convoca si a asculta pe interesati si va reglementa toate contestatiunile facute de ei cu privire la inscrierea in listele de emigranti sau relative la bunurile si drepturile lor, prevazute in Acordul de fata.
In general, Comisiunea Mixta, va avea toata puterea de a stabili procedura de urmat si de a lua masurile necesare pentru a rezolva toate chestiunile ridicate de executarea Acordului de fata, cu exceptiunea litigiilor ce sunt de competinta instantelor judecatoresti ordinare.
ART. 12
Comisiunea Mixta va intocmi o situatie a bunurilor specificate in art. X, punctele 2 si 3, apartinand interesatului, evaluarea bunurilor sale si a sarcinilor ce-l greveaza, activul si pasivul patrimoniului intrand in cadrul Acordului de fata.
Situatiile sus-mentionate vor fi intocmite in patru exemplare, din care unul va fi pastrat in arhivele Comisiunii Mixte, doua exemplare vor fi remise fiecareia din Inaltele Parti Contractante, care vor stabili despagubirea individuala, datorita de ele fiecarui interesat, conform art. V de mai sus si vor putea, daca va fi cazul, sa procedeze la lichidarea obligatiunilor sale personale si la degrevarea sarcinilor ce afecteaza imobilele rurale; al patrulea exemplar va fi remis interesatului.
Comisiunea Mixta va stabili soldul general rezultand din situatiile individuale relative la proprietatile imobiliare rurale. Acest sold va fi considerat ca o creanta dela Stat la Stat si va fi achitat in conformitate cu dispozitiunile Acordului Financiar anexat Tratatului (Anexa D.).
Pentru schimbul facultativ, soldul va fi stabilit la expirarea anului prevazut ca termen pentru acest schimb, de alineatul 2, art. I al Acordului de fata, el fiind considerat ca o creanta dela Stat la Stat.
ART. 13
Comisiunea Mixta va recurge pentru toate notificarile, convocarile etc., ce va avea de facut, la autoritatile administrative ale Statului respectiv.
ART. 14
Cheltuielile de intretinere si de functionare ale Comisiunii Mixte si ale organelor sale vor fi fixate, de comun acord, de catre cele doua Parti Contractante si vor fi suportate, in mod egal, de fiecare din ele.
ART. 15
Acordul de fata va intra in vigoare in acelasi timp cu Tratatul incheiat la Craiova, la 7 Septemvrie 1940, din care face parte integranta.
Facut la Craiova, la sapte Septemvrie 1940, in dublu exemplar.

Pentru Romania:
AL CRETZIANU
HENRI GEORGES MEITANI

Pentru Bulgaria:
S. POMENOV
TH. PAPAZOFF

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016