Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 3 martie 2012  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de razboi romanesti situate pe teritoriul Republicii Moldova    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 3 martie 2012 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de razboi romanesti situate pe teritoriul Republicii Moldova

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 165 din 27 martie 2013

    Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare părţi contractante,
    considerând că militarii români, inclusiv cei care au fost luaţi prizonieri, şi alte persoane române care au fost ucise sau au murit, atât în timpul celor două războaie mondiale, cât şi în perioada postbelică, şi care au fost înhumate pe teritoriul Republicii Moldova au dreptul la locuri de odihnă veşnică demne, care, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la victimele de război, Protocoalele adiţionale din 8 iunie 1977 şi alte norme de drept internaţional, trebuie înfiinţate şi întreţinute în mod corespunzător,
    au convenit asupra următoarelor:

    ART. 1
    Definiţii
    În conformitate cu prezentul acord, termenii enumeraţi mai jos au următorul înţeles:
    a) militari români căzuţi în luptă - cetăţeni români care au făcut parte din Forţele Armate ale României care au fost ucişi, au murit şi au fost înhumaţi pe teritoriul Republicii Moldova în timpul acţiunilor de război, în prizonierat sau ca urmare a acestora, precum şi în perioada postbelică;
    b) victime civile române ale războiului - cetăţeni care sunt, conform legislaţiei României, asimilaţi militarilor români, căzuţi în luptă şi care au fost ucişi, au murit şi au fost înhumaţi pe teritoriul Republicii Moldova ca urmare a războaielor, inclusiv deportaţi;
    c) morminte de război româneşti - locuri de înhumare a militarilor români căzuţi în luptă şi a victimelor civile române ale războiului, inclusiv morminte individuale şi morminte comune, cimitire ori părţi din cimitire, precum şi monumente sau alte construcţii cu caracter memorial ori comemorative, aflate pe teritoriul Republicii Moldova;
    d) amenajarea mormintelor de război - delimitarea locurilor de înhumare, inclusiv a celor dispărute şi nou-descoperite, instalarea şi restabilirea însemnelor comemorative, a însemnelor de căpătâi, a monumentelor sau altor construcţii memoriale, precum şi alte măsuri necesare;
    e) întreţinerea şi îngrijirea mormintelor de război - asigurarea protejării şi conservării locurilor de înhumare de război, precum şi efectuarea reparaţiilor necesare.
    ART. 2
    Domenii de colaborare
    1. Guvernul Republicii Moldova garantează protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului.
    2. Guvernul României este îndreptăţit să amenajeze, pe cont propriu, mormintele de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova.
    3. Părţile contractante se vor informa reciproc cu privire la acţiunile neconforme normelor de drept faţă de mormintele de război şi vor lua măsuri în vederea readucerii acestora într-o stare corespunzătoare şi prevenirii, pe viitor, a unor astfel de acţiuni.
    4. Părţile contractante vor colabora pentru descoperirea locurilor de înhumare dezafectate, precum şi pentru obţinerea informaţiilor privind listele mormintelor de război şi a datelor de identificare a militarilor români, a victimelor civile ale războiului înhumate pe teritoriul Republicii Moldova şi a militarilor şi victimelor civile ale războiului originare de pe teritoriul actual al Republicii Moldova şi înhumate pe teritoriul României, în vederea schimbului reciproc de informaţii.
    ART. 3
    Amplasarea mormintelor de război
    1. Guvernul Republicii Moldova va pune la dispoziţia Guvernului României, pentru folosinţa gratuită şi pe o perioadă nelimitată, suprafeţele de teren pe care sunt sau au fost amplasate mormintele militarilor români. Utilizarea respectivelor parcele pentru amenajarea mormintelor de război nu afectează drepturile de proprietate asupra terenurilor utilizate în acest scop.
    2. În cazul în care parcela de teren - pusă la dispoziţie în conformitate cu paragraful 1 al prezentului articol - va fi necesară autorităţilor Republicii Moldova pentru un scop de utilitate publică, Guvernul Republicii Moldova va pune la dispoziţia Guvernului României o nouă parcelă de teren şi îşi asumă cheltuielile de exhumare şi reînhumare a rămăşiţelor pământeşti, inclusiv pe cele pentru mutarea monumentelor comemorative şi amenajarea noului loc de înhumare.
    3. Alegerea noii parcele de teren, mutarea şi reînhumarea rămăşiţelor pământeşti se vor efectua cu acordul ambelor părţi contractante.
    4. Amenajarea noilor morminte de război româneşti din Republica Moldova şi reconstrucţia celor dezafectate se vor face pe locul în care se află rămăşiţele pământeşti sau, dacă acest lucru nu este posibil, în alte locuri demne de memoria celor dispăruţi. Aceste locuri vor fi stabilite prin acordul părţilor contractante.
    5. Dacă prin înţelegerea părţilor contractante terenurile pe care au fost amplasate morminte de război româneşti încetează a mai fi folosite potrivit scopului prevăzut, această modificare va avea pentru Guvernul României drept consecinţă pierderea dreptului utilizării lui.
    ART. 4
    Exhumarea şi reînhumarea rămăşiţelor pământeşti
    1. Exhumarea rămăşiţelor pământeşti în scopul reînhumării sau predării către Guvernul României se va face exclusiv la cererea acestuia, cu acordul Guvernului Republicii Moldova, solicitarea şi răspunsul fiind transmise în scris.
    2. În cazul existenţei unei hotărâri de exhumare, reînhumare sau predare a rămăşiţelor pământeşti, în conformitate cu paragraful 1 al prezentului articol, părţile contractante vor conveni asupra procedurii referitoare la organizarea exhumării, reînhumării şi predării rămăşiţelor pământeşti către partea contractantă română.
    3. Pentru fostele locuri de înhumare de război româneşti de pe teritoriul Republicii Moldova, desfiinţate prin modificarea în timp a infrastructurii şi unde exhumarea rămăşiţelor pământeşti nu mai poate avea loc, Guvernul Republicii Moldova va permite părţii române ridicarea în acel loc a unui însemn comemorativ corespunzător. În acest scop, Guvernul Republicii Moldova va pune la dispoziţie terenul adecvat.
    ART. 5
    Asigurarea financiară şi materială
    1. Cheltuielile pentru amenajarea, întreţinerea şi îngrijirea mormintelor de război de pe teritoriul Republicii Moldova se suportă de către partea română.
    2. La realizarea lucrărilor ce rezultă din aplicarea prezentului acord, Partea română apelează, în măsura posibilităţilor, la forţa de muncă şi materialele locale, în condiţiile liberei concurenţe.
    3. Partea română poate introduce în Republica Moldova - cu dreptul de a le scoate ulterior - utilaje, mijloace de transport, materiale şi accesorii necesare efectuării lucrărilor menţionate în prezentul acord.
    4. Pentru efectuarea procedurilor vamale, în aceste cazuri, se va proceda astfel:
    a) utilajele şi mijloacele de transport introduse temporar în Republica Moldova vor fi admise fără plata taxelor vamale, cu condiţia de a fi retrase din ţară după încheierea lucrărilor;
    b) materialele şi accesoriile destinate amenajării, întreţinerii sau îngrijirii mormintelor de război (însemnele de căpătâi, plăcile comemorative, troiţele, însemnele comemorative etc.) vor fi scutite de taxe de introducere în ţară (taxe vamale, taxe pe valoarea adăugată şi alte categorii de obligaţii către stat) dacă, în afara declaraţiei vamale de rigoare, se vor prezenta autorităţilor din Republica Moldova:
    - o listă a mărfurilor introduse în ţară;
    - un angajament, semnat de o persoană împuternicită în acest scop, cuprinzând asigurarea că materialele şi accesoriile menţionate urmează a fi utilizate exclusiv în scopurile prevăzute în prezentul acord.
    ART. 6
    Modalităţi de aplicare a acordului
    1. Guvernul României însărcinează Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, denumit în continuare Oficiul, cu efectuarea tehnică a sarcinilor ce revin părţii contractante române din prezentul acord.
    2. Guvernul Republicii Moldova însărcinează Ministerul Apărării cu efectuarea tehnică a sarcinilor ce revin părţii contractante moldovene din prezentul acord.
    3. Oficiul îşi asumă responsabilitatea ca, în cazul lucrărilor de construcţie, să respecte toate normele sanitar-igienice, medicale, tehnice şi juridice prevăzute de legislaţia Republicii Moldova.
    4. În cursul aplicării prezentului acord, părţile contractante vor respecta legislaţia în vigoare a statului pe teritoriul căruia se află mormintele şi vor ţine cont de tradiţiile religioase şi de alte tradiţii locale.
    5. La solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Guvernul României garantează aceleaşi drepturi şi avantaje oferite de Guvernul Republicii Moldova Guvernului României, prevăzute de prezentul acord, cu respectarea obligaţiilor asumate prin alte acorduri internaţionale la care România este parte.
    6. Niciuna dintre prevederile prezentului acord nu va aduce atingere drepturilor şi obligaţiilor părţilor contractante izvorâte din alte acorduri internaţionale, bilaterale sau multilaterale, la care acestea sunt părţi.
    ART. 7
    Dispoziţii finale
    1. Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări prin care părţile contractante îşi comunică reciproc îndeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea sa în vigoare.
    2. Prezentul acord poate fi amendat prin consimţământul părţilor contractante. Amendamentele vor intra în vigoare în conformitate cu dispoziţiile paragrafului 1 al prezentului articol.
    3. Prezentul acord se încheie pentru o perioadă nedeterminată. Fiecare parte contractantă poate denunţa prezentul acord, printr-o notificare scrisă adresată celeilalte părţi contractante pe cale diplomatică. Prezentul acord îşi încetează valabilitatea după o perioadă de 6 luni de la data primirii unei astfel de note.

    Semnat la Iaşi, la 3 martie 2012, în două exemplare originale.

                           Pentru Guvernul României,
                                 Gabriel Oprea

                      Pentru Guvernul Republicii Moldova,
                                Vitalie Marinuţă

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016