Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 28 septembrie 2000  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind infiintarea, functionarea si exploatarea in Romania a unei statii de monitorizare a seismelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 28 septembrie 2000 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind infiintarea, functionarea si exploatarea in Romania a unei statii de monitorizare a seismelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 397 din 19 iulie 2001
Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sa realizeze împreunã proiecte privind construirea, exploatarea şi întreţinerea în România a unei staţii seismice cu înregistrare continua, în sprijinul intereselor naţionale ale pãrţilor contractante,
au convenit dupã cum urmeazã:

ART. 1
Scop
Pãrţile contractante vor construi, vor exploata şi vor întreţine o statie seismicã cu înregistrare continua în România, în conformitate cu prevederile prezentului acord.
ART. 2
Agenţi executivi
Fiecare parte contractantã va desemna un agent executiv care va acţiona ca instituţie de contact pentru aplicarea prezentului acord. Pentru Statele Unite ale Americii agentul executiv va fi Centrul pentru Aplicaţii Tehnice al Forţelor Aeriene din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, denumit în continuare AFTAC. Pentru România agentul executiv va fi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pãmântului, denumit în continuare INCDFP.
ART. 3
Punerea în aplicare prin agenţii executivi
1. Pãrţile contractante vor coopera prin agenţii lor executivi pentru aplicarea prezentului acord. Agenţii executivi vor infiinta o comisie ştiinţificã mixtã pentru realizarea acestui obiectiv. Dupã cum au convenit de comun acord agenţii executivi, Comisia ştiinţificã mixtã va realiza urmãtoarele:
a) va pregati şi va recomanda agenţilor executivi mãsurile necesare pentru îndeplinirea şi aplicarea prevederilor tehnice şi a condiţiilor prezentului acord;
b) va recomanda agenţilor executivi amplasamentul statiei şi orice modificãri referitoare la acesta;
c) va examina şi va recomanda agenţilor executivi proceduri de exploatare şi întreţinere a statiei şi modificãri ulterioare referitoare la acestea;
d) periodic va analiza problemele tehnice ce pot aparea în exploatarea statiei;
e) va elabora şi va recomanda agenţilor executivi soluţii pentru a asigura folosirea în comun, în mod continuu, a datelor obţinute din exploatarea statiei.
2. Agenţii executivi îşi asuma responsabilitatea pentru activitatea Comisiei ştiinţifice mixte, precum şi pentru supravegherea acesteia şi pot face modificãri în orice moment în componenta, responsabilitãţile şi procedurile ei, dupã cum s-a convenit de comun acord.
ART. 4
Responsabilitãţi specifice ale AFTAC
Pentru aplicarea prevederilor prezentului acord AFTAC va realiza urmãtoarele:
1. împreunã cu INCDFP va face studii de amplasament în locurile convenite, pentru a stabili cu precizie amplasamentul şi configuraţia statiei;
2. va furniza asistenta tehnica necesarã pentru a se asigura ca la terminarea construcţiei statia sa îndeplineascã standardele iniţiale de performanta în funcţionare, inclusiv în ceea ce priveşte mijloacele de comunicaţii;
3. va furniza aparatura şi programele de calcul necesare pentru construcţia, exploatarea şi întreţinerea statiei;
4. va asigura, atunci când este necesar, înlocuirea echipamentului tehnic furnizat de AFTAC;
5. va realiza şi va finanta transmisia datelor de la Centrul Naţional de Date din România cãtre AFTAC, în sprijinul cerinţelor sale naţionale. Transmisia datelor se va realiza potrivit prevederilor prezentului acord şi cu respectarea legislatiilor naţionale ale statelor celor doua pãrţi contractante;
6. va asigura întreţinerea tehnica curenta a statiei şi va acorda asistenta pentru reparaţii capitale ale echipamentului tehnic furnizat de AFTAC;
7. în mãsura în care se apreciazã ca acest lucru este necesar pentru satisfacerea cerinţelor S.U.A., va asigura instruirea personalului INCDFP pentru exploatarea şi întreţinerea întregului echipament. Instruirea se va realiza la fata locului, în momentul instalãrii echipamentului;
8. îşi rezerva dreptul de proprietate asupra întregului echipament furnizat în aplicarea prevederilor prezentului acord, inclusiv dreptul de a scoate acest echipament din România atunci când acesta nu mai este necesar pentru scopurile prezentului acord sau la încetarea acestuia.
ART. 5
Responsabilitãţi specifice ale INCDFP
În scopul aplicãrii prezentului acord INCDFP va îndeplini urmãtoarele:
1. va pune la dispoziţie bunurile imobile necesare în vederea construirii statiei;
2. va pune la dispoziţie echipamentul şi utilitatile necesare pentru instalarea, exploatarea şi întreţinerea statiei, conform celor convenite;
3. va exploata şi va întreţine statia în conformitate cu prevederile prezentului acord şi cu alte proceduri şi înţelegeri convenite de comun acord;
4. va asigura securitatea fizica a tuturor instalaţiilor şi a echipamentului asociat statiei;
5. va transmite toate datele înregistrate la statie direct de la Centrul Naţional de Date din România la AFTAC;
6. atunci când este necesarã instruirea personalului roman de specialitate de cãtre AFTAC va asigura personal care sa aibã aptitudinile tehnice necesare. Dacã personalul INCDFP nu are cunoştinţe tehnice de limba engleza, INCDFP va pune la dispoziţie şi un translator care sa asiste echipa de pregãtire a AFTAC pe durata instructajului.
ART. 6
Intrarea şi ieşirea personalului Statelor Unite ale Americii
Personalul militar şi civil al Statelor Unite ale Americii, precum şi angajaţii furnizorilor sau prestatorilor de servicii din S.U.A. aflaţi pe teritoriul României în scopul îndeplinirii activitãţilor legate de acest acord, precum şi aeronavele şi navele maritime care sprijinã aceste activitãţi se vor bucura de libertate de mişcare, intrare şi ieşire în conformitate cu Acordul dintre statele pãrţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor, semnat la 13 ianuarie 1996 (PfP SOFA).
ART. 7
Transferuri cãtre terţe pãrţi
Fãrã acordul scris al Statelor Unite ale Americii, obţinut în prealabil, România nu va transfera nici un fel de material, cunoştinţe sau servicii obţinute în urma prezentului acord, nici drepturi de proprietate asupra acestora, cãtre alte persoane sau organisme, cu excepţia funcţionarilor, angajaţilor sau agenţilor din România, şi nu va permite folosirea unor asemenea materiale, cunoştinţe sau servicii pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost furnizate.
ART. 8
Litigii
Litigiile invocate impotriva oricãreia dintre pãrţile contractante sau impotriva personalului acesteia, decurgând din activitãţile desfãşurate în România în temeiul acestui acord, vor fi soluţionate în conformitate cu prevederile PfP SOFA.
ART. 9
Disponibilitatea fondurilor
Activitãţile pãrţilor contractante, desfãşurate în baza prezentului acord, depind de disponibilitatea fondurilor obţinute în conformitate cu legile şi reglementãrile în vigoare în statele lor. Fiecare agent executiv va notifica imediat celuilalt agent executiv, dacã fondurile disponibile nu sunt adecvate pentru a-şi îndeplini obligaţiile conform prezentului acord. În acest caz agenţii executivi se vor consulta imediat în vederea continuãrii operaţiunilor pe o baza modificatã.
ART. 10
Statutul personalului Statelor Unite ale Americii
Personalul militar şi civil al Statelor Unite ale Americii, precum şi angajaţii furnizorilor sau prestatorilor de servicii din S.U.A., aflaţi pe teritoriul României în scopul aplicãrii prezentului acord, vor beneficia de toate drepturile, privilegiile şi imunitãţile recunoscute prin PfP SOFA.
ART. 11
Taxe, taxe vamale şi alte plati
În privinta taxelor, taxelor vamale, obligaţiilor fiscale şi altor plati similare, legate de executarea prevederilor prezentului acord, se vor aplica prevederile recunoscute prin PfP SOFA.
ART. 12
Acordarea de contracte de cãtre Statele Unite ale Americii
În cazul în care Statele Unite ale Americii vor acorda contracte pentru achiziţia de articole şi servicii, inclusiv construcţii, pentru punerea în aplicare a prevederilor prezentului acord, asemenea contracte vor fi acordate în conformitate cu legile şi reglementãrile Statelor Unite ale Americii. Achiziţia de materiale şi servicii în România de cãtre Statele Unite ale Americii sau din împuternicirea acestora pentru punerea în aplicare a prezentului acord nu va fi supusã nici unor taxe, onorarii sau plati similare în România.
ART. 13
Securitatea informatiei şi vizitarea statiei
Scopul, activitatea statiei şi datele privind statia nu vor fi clasificate de pãrţile contractante ca fiind secrete. Agenţii executivi pot folosi datele înregistrate de statie fãrã restrictii. Statia poate fi vizitata numai cu aprobarea INCDFP, dupã consultarea AFTAC.
ART. 14
Proceduri de soluţionare a litigiilor
Orice litigiu sau disputa legatã de interpretarea, aplicarea sau executarea prezentului acord va fi rezolvatã prin consultãri între agenţii executivi sau prin consultãri între pãrţile contractante şi nu va fi deferita unei terţe pãrţi sau unui tribunal internaţional.
ART. 15
Cerinţe lingvistice
Toatã documentaţia furnizatã de AFTAC cãtre INCDFP în sprijinirea prezentului acord va fi întocmitã în limba engleza. Orice cerinta legatã de traducerea acestei documentaţii într-o alta limba va constitui responsabilitatea INCDFP.
ART. 16
Analize
Prin cerere scrisã, prezentatã cu 30 de zile înainte, reprezentanţii partii americane vor avea dreptul ca pe durata prezentului acord sa examineze modul de folosire a oricãrui echipament, precum şi pregãtirea şi alte servicii furnizate în baza prezentului acord la locul de folosire a acestora.
ART. 17
Intrarea în vigoare, durata, amendarea, încetarea valabilitãţii
1. Prezentul acord se încheie pentru o perioada de 10 ani şi va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri scrise prin care pãrţile contractante se informeazã reciproc despre încheierea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea sa în vigoare.
2. Oricare dintre pãrţile contractante poate propune în orice moment introducerea de amendamente la prezentul acord. Aceste amendamente vor intra în vigoare potrivit prevederilor paragrafului 1.
3. Oricare dintre pãrţile contractante poate denunta sau suspenda în scris aplicarea prezentului acord. Denunţarea sau suspendarea intra în vigoare la 6 luni dupã primirea notificãrii scrise referitoare la o asemenea intenţie. Chiar dupã încetarea valabilitãţii acordului obligaţiile asumate de partea romana, prevãzute la art. VII şi VIII, vor exista în continuare, pe o durata nedeterminatã, dacã nu s-a convenit altfel în scris de cãtre pãrţile contractante.

Semnat la 28 septembrie 2000 la Baza Aerianã Patrick, Florida - S.U.A., în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana şi engleza, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul României,
prof. dr. ing. Lanyi Szabolcs,
preşedintele Agenţiei Naţionale
pentru Ştiinţa, Tehnologie
şi Inovare

Pentru Guvernul Statelor
Unite ale Americii,
dr. David Rusell,
directorul Tratatului
de monitorizare nucleara

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016