Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 28 mai 1997  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria privind notificarea rapida a unui accident nuclear si schimbul de informatii asupra instalatiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 28 mai 1997 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria privind notificarea rapida a unui accident nuclear si schimbul de informatii asupra instalatiilor nucleare

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 326 din 25 noiembrie 1997
Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria, denumite in continuare parti,
dorind sa dezvolte, in continuare, relatiile de prietenie, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Bulgaria,
constiente de importanta cooperarii internationale in domeniul garantarii folosirii, in conditii de siguranta, a energiei atomice,
constiente, de asemenea, de necesitatea prevenirii accidentelor nucleare si a limitarii consecintelor lor transfrontiera, avand in vedere ca Romania si Republica Bulgaria sunt parti la Conventia cu privire la notificarea rapida a unui accident nuclear, adoptata la Viena la 26 septembrie 1986, denumita, in continuare, Conventia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica - AIEA,
tinand seama de prevederile pertinente referitoare la asigurarea securitatii nucleare cuprinse in Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Bulgaria privind colaborarea in domeniul protectiei mediului inconjurator, semnata la Sofia la 9 decembrie 1991, si
ferm hotarate sa incheie, pe aceasta baza, un instrument juridic bilateral corespunzator, care sa faciliteze notificarea rapida a unui accident nuclear produs pe teritoriile statelor parti si sa asigure schimbul de informatii asupra instalatiilor nucleare,
au convenit cele ce urmeaza:

ART. 1
Domeniul de aplicare
1. Prevederile prezentului acord se aplica accidentelor nucleare care implica instalatiile si activitatile mentionate la art. 1 si 3 din Conventia AIEA, precum si in cazurile mentionate la art. 2 pct. 3 din acest acord.
2. Schimbul de informatii asupra instalatiilor nucleare se limiteaza, potrivit prevederilor prezentului acord, la instalatiile mentionate la art. 1 din Conventia AIEA.
3. In acest scop, fiecare parte va stabili si va pune la dispozitia celeilalte parti lista instalatiilor si a activitatilor referitoare la aplicatiile pasnice ale energiei atomice, situate sau care se realizeaza pe teritoriul statului sau. Aceste liste vor fi actualizate de indata ce a inceput constructia unei noi instalatii sau se intreprinde o noua activitate.
ART. 2
Notificarea unui accident nuclear
1. In caz de accident pe teritoriul statului uneia dintre parti, survenit in instalatiile sau ca rezultat al activitatilor mentionate la art. 1 din Conventia AIEA, accident care este sau poate fi la originea unui transfer transfrontiera de material radioactiv pe teritoriul statului celeilalte parti, partea pe teritoriul statului caruia a avut loc accidentul va informa, operativ, despre aceasta, cealalta parte, furnizandu-i toate informatiile disponibile conform art. 5 din Conventia AIEA.
2. Partile se vor informa reciproc si operativ asupra accidentelor nucleare, altele decat cele mentionate la pct. 1 din prezentul articol, survenite pe teritoriile statelor lor si care pot sa fie la originea unui transfer transfrontiera de material radioactiv de importanta, pentru cealalta parte, din punct de vedere al sigurantei radiologice.
3. Partile se vor informa operativ in cazul in care, pe teritoriile statelor lor, sunt inregistrate niveluri de radioactivitate ridicate fata de standardele fundamentale de protectie radiologica ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, ce nu provin din instalatii sau activitati aflate pe teritoriile statelor lor si care pot sa aiba importanta din punct de vedere al sigurantei radiologice.
ART. 3
Schimbul de informatii si consultari
1. Partile vor schimba reciproc informatii privind instalatiile si activitatile prevazute la art. 1 din prezentul acord, precum si orice alte informatii tehnice referitoare la instalatiile lor, ce pot fi folosite, in caz de accident, in scopul evaluarii consecintelor de catre partea care primeste informatiile, in vederea luarii masurilor necesare protectiei vietii, bunurilor si mediului inconjurator.
2. Schimbul de informatii mentionate la punctul precedent priveste instalatiile nucleare ce se afla pe teritoriile statelor parti.
3. Partile pot organiza consultari cu privire la experienta exploatarii instalatiilor nucleare, procedurile de interventie in situatii de urgenta radiologica, reglementarile privind securitatea nucleara si protectia impotriva radiatiilor, precum si asupra rezultatelor privind expunerea la radiatii a personalului de specialitate care lucreaza la aceste instalatii, a populatiei si a mediului inconjurator. Aceste consultari vor putea fi organizate la cererea uneia dintre parti.
ART. 4
Confidentialitatea informatiilor
Informatiile transmise potrivit prevederilor pct. 1 al art. 3 din prezentul acord au caracter confidential si nu pot fi folosite in scopuri comerciale sau de alta natura, care ar putea afecta interesele uneia dintre parti, cu exceptia situatiilor in care partile convin altfel.
ART. 5
Autoritatile competente
1. Autoritatile competente ale celor doua parti, pentru indeplinirea dispozitiilor art. 1, 2 si 3 din prezentul acord, sunt:
- pentru partea romana, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din cadrul Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului;
- pentru partea bulgara, Comitetul pentru Utilizarea Energiei Atomice in Scopuri Pasnice de pe langa Consiliul de Ministri.
2. Partile se vor informa reciproc asupra eventualelor schimbari privind autoritatile lor competente prevazute la pct. 1 din acest articol.
3. Obligatiile concrete ce revin autoritatilor competente ale partilor si mecanismul pentru punerea in aplicare a acestor obligatii sunt cuprinse in anexele 1-5, care fac parte integranta din prezentul acord.
ART. 6
Reglementarea diferendelor
Eventualele diferende privind interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului acord se vor solutiona potrivit pct. 1 si 2 ale art. 11 din Conventia AIEA.
ART. 7
Raportarea la alte conventii internationale
Prezentul acord nu afecteaza drepturile si obligatiile partilor, ce decurg din conventiile internationale in acest domeniu, la care acestea sunt parti.
ART. 8
Modificari si amendamente
Prezentul acord poate fi modificat sau amendat cu consimtamantul partilor. Eventualele modificari sau amendamente vor intra in vigoare dupa indeplinirea procedurii prevazute la art. 9 si 10 din prezentul acord.
ART. 9
Intrarea in vigoare si valabilitatea acordului
Prezentul acord se incheie pe o perioada nedeterminata si va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data ultimei notificari oficiale privind indeplinirea de catre parti a procedurilor lor interne de aprobare sau de ratificare. Acordul poate fi denuntat. Denuntarea produce efecte la douasprezece luni de la notificarea oficiala facuta, in acest sens, de catre una dintre parti.
ART. 10
Aplicare temporara
Prezentul acord va intra in vigoare, in mod provizoriu, de la data semnarii sale.
Semnat la 28 mai 1997 la Kozlodui, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana si bulgara, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru
Guvernul Romaniei,
Dan Cutoiu

Pentru
Guvernul Republicii Bulgaria,
Vladimir Christov

ANEXA 1

MASURI
privind indeplinirea obligatiilor cu caracter tehnic ce revin autoritatilor competente ale celor doua parti, potrivit art. 1, 2 si 3 din prezentul acord

Autoritatile competente ale celor doua parti, prevazute la art. 5 din acord, se obliga:
1. sa faca un schimb reciproc de liste privind instalatiile si activitatile care intra sub incidenta prevederilor acestui acord. Listele vor fi actualizate in eventualitatea inceperii constructiei de noi instalatii sau activitati;
2. sa-si notifice reciproc, in scris sau prin orice alt mijloc operativ, cazurile de accidente nucleare, in conformitate cu anexa nr. 3. Notificarile vor fi adresate punctelor de contact potrivit anexei nr. 4 si vor contine, in mod obligatoriu, datele prevazute in anexa nr. 3;
3. sa schimbe, in baza art. 3 din acord, informatiile care sunt specificate in anexa nr. 5;
4. sa reactualizeze, ori de cate ori este necesar, informatiile cuprinse in anexe;
5. sa desemneze cate un coordonator, pe care il vor notifica, in acest scop, celeilalte parti. Ori de cate ori una dintre autoritatile competente isi va schimba coordonatorul, va comunica acest lucru celeilalte parti.

ANEXA 2

LISTA
instalatiilor si a activitatilor nucleare care fac obiectul prezentului acord



ROMANIA:

1. CNE Cernavoda
2. Reactor de cercetare VVRS, IFA-Bucuresti
3. Reactor de cercetare TRIGA, ICN-Pitesti
4. Fabrica de elemente combustibile, ICN-Pitesti
5. Instalatia de conversie, Uzina "R"-Feldioara
6. Statia de tratare deseuri radioactive, IFA-Bucuresti
7. Statia de tratare deseuri radioactive, ICN-Pitesti
8. Depozitul national de deseuri radioactive de medie si joasa activitate.

REPUBLICA BULGARIA:
1. CNE Kozlodui
2. Depozitul de combustibil nuclear ars, Kozlodui
3. Depozitul de deseuri radioactive de joasa si medie activitate, Kozlodui
4. Reactorul de cercetare, IRT-2000, Sofia
5. Depozitul national de deseuri radioactive de joasa si medie activitate, Novi-Han.



ANEXA 3
INFORMATII
privind accidentele nucleare

In eventualitatea oricarui accident la instalatiile sau in cursul activitatilor la care se refera acordul, care au ca rezultat declararea unei alarme de urgenta radiologica in afara amplasamentului ("off-side"), sau clasificat pe scara INES a AIEA la un nivel 3 sau mai mare sau a masuratorilor radioactivitatii mediului care implica o alarma de urgenta nationala, vor fi furnizate imediat, dupa caz, urmatoarele informatii disponibile:
1. timpul, locul exact si, daca este cazul, natura incidentului;
2. instalatia sau activitatea implicata;
3. cauza presupusa sau stabilita si dezvoltarea previzibila a accidentului;
4. caracteristicile generale ale eliberarii radioactivitatii incluzind, in masura in care este practicabil si corespunzator, natura, forma probabila, fizica si chimica, cantitatea, compozitia si inaltimea efectiva a eliberarii de radioactivitate;
5. informatii referitoare la conditiile meteorologice si la prognoza meteorologica si hidrologica, necesare pentru prognoza dispersiei eliberarilor radioactive aparute sau care pot sa apara;
6. rezultatele retelei de supraveghere a radioactivitatii mediului;
7. masurile de protectie in afara amplasamentelor ("of-side"), luate sau planificate;
8. evolutia previzibila in timp a eliberarilor de materiale radioactive.
Asemenea informatii vor fi reactualizate, cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de douasprezece ore, si, in mod necesar, vor fi completate cu noi informatii relevante asupra dezvoltarii situatiei de urgenta, incluzand incheierea ei previzibila sau reala.

ANEXA 4
LISTA
cu adresele punctelor de contact



ROMANIA:
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare
Bd. Libertatii nr. 12, sectorul 5, Bucuresti
Tel. (401)410.05.72
(401)410.24.41
(401)410.34.93
Telefax (401)411.14.36
(401)410.34.76

REPUBLICA BULGARIA:
Comitetul pentru Utilizarea Energiei Atomice in Scopuri Pasnice
Bd. "Sipcenski prohod" 69
1574, Sofia, Bulgaria
Tel. (3592)70.30.57
Telex: 24272 BG
Telefax: (3592)72.35.23



ANEXA 5
INFORMATII
privind instalatiile nucleare

Urmatoarele informatii vor fi transmise si valabilitatea lor va fi reconfirmata in fiecare an, in luna ianuarie, impreuna cu orice schimbari si completari relevante, pentru instalatiile din anexa nr. 2.



I. Informatii generale
1. Numele instalatiei
2. Localitatea si adresa
3. Proprietar
4. Exploatant
5. Functia
6. Principalii parametri ai instalatiei
7. Stadiul actual de functionare
8. Descrierea amplasamentului (incluzand caracteristici seismice, meteorologice si hidrologice)
9. Tratarea si depozitarea deseurilor radioactive
10. Gestiunea combustibilului ars.

II. Informatii cu privire la reactorii nucleari
1. Tipul reactorului
2. Puterea
3. Zona activa (imbogatirea combustibilului proaspat, gradul de ardere calculat, ciclul de reincarcare, inventarul zonei active)
4. Comanda si functionarea reactorului
5. Vasul reactorului
6. Mijloacele si circuitele de racire (primar si secundar)
7. Turbina de abur
8. Eliberarile admisibile si reale ale radioactivitatii in mediu pentru o perioada data
9. Tipul de anvelope
10. Sistemele de securitate nucleara
11. Informatii privind analizele de securitate (determinista sau/si probabilistica) incluzandu-le pe acelea furnizate de AIEA.

III. Depozitarea combustibilului ars
1. Tipul
2. Capacitatea
3. Rata de incarcare

IV. Reteaua nationala de supraveghere a radioactivitatii mediului
1. Amplasamentele statiilor de prelevare si masurare
2. Tipul si frecventa esantioanelor
3. Parametrii estimati.


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016