Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 26 octombrie 1999  de colaborare bilaterala intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Georgia privind pregatirea personalului pe baza de reciprocitate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 26 octombrie 1999 de colaborare bilaterala intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Georgia privind pregatirea personalului pe baza de reciprocitate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 23 februarie 2000

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Georgia, denumite în continuare pãrţi,
având în vedere Acordul de cooperare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Georgia, semnat la Bucureşti la 7 decembrie 1998,
dorind sa dezvolte colaborarea bilaterala în domeniul pregãtirii personalului,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Pãrţile vor primi şi vor trimite personal (studenţi militari, maiştri militari, subofiteri, ofiţeri şi salariaţi civili), denumit în continuare cursanţi, în vederea pregãtirii în instituţii militare de învãţãmânt ale Ministerului Apãrãrii Naţionale din România şi ale Ministerului Apãrãrii din Georgia, potrivit cifrei de şcolarizare, specialitatilor şi termenelor ce vor fi stabilite de ambele pãrţi.
ART. 2
1. Trimiterea la cursuri se va face pe baza Programului de cooperare în domeniul pregãtirii personalului pe baza de reciprocitate. În vederea întocmirii programului pãrţile vor face schimburi de planuri şi programe de învãţãmânt.
2. Pregãtirea se va desfasura în limba statului partii care primeşte, conform planurilor şi programelor din instituţiile militare de învãţãmânt în care se organizeazã cursurile. Pentru cursanţii care nu înţeleg limba statului care primeşte va fi organizat un curs pregatitor de limba, cu terminologie generalã şi de specialitate, cu o durata de pana la un an.
3. Primirea cursanţilor la studii se va face pe baza cererii scrise a partii care trimite. Cererile, semnate de reprezentanţii autorizaţi ai pãrţilor, vor fi transmise o singura data pe an, pana la 31 mai, dacã nu s-a convenit altfel. Cererile vor cuprinde:
a) specialitatile de învãţãmânt, numãrul cursanţilor, separat pe forme de studii şi cursuri, categorii de forte ale armatei, arme şi funcţiile ocupate de aceştia; în cazul candidaţilor la studii de doctorat - gradul, numele şi prenumele, studiile militare şi tema lucrãrii de doctorat;
b) necesitatea organizãrii cursului pregatitor pentru însuşirea terminologiei generale şi de specialitate în limba romana sau georgiana.
4. Pana la data de 31 iulie a fiecãrui an pãrţile vor confirma posibilitatea de primire în instituţiile lor a numãrului de cursanţi aprobat, conform specialitatilor propuse.
5. Pana la data de 31 octombrie a fiecãrui an pãrţile vor semna un program de cooperare, în conformitate cu modelul anexat la prezentul acord, pentru anul şcolar urmãtor.
6. Cu o luna înainte de începerea cursurilor pãrţile îşi vor transmite listele nominale cuprinzând cursanţii, în doua exemplare, în care se vor mentiona gradul, numele şi prenumele, data naşterii, studiile civile şi militare, specialitatea de studiu şi funcţia. Listele se vor întocmi pentru fiecare instituţie de învãţãmânt.
ART. 3
Partea care primeşte va asigura urmãtoarele:
a) personalul didactic;
b) dotãrile necesare în procesul de învãţãmânt, în conformitate cu planurile şi cu programele de învãţãmânt;
c) cazarea şi hranirea pe toatã durata studiilor, conform normelor interne stabilite pentru cursanţi strãini;
d) accesul la biblioteci, sali de lectura, sali de sport şi în alte spaţii necesare în procesul de învãţãmânt;
e) asistenta medicalã şi stomatologica de urgenta, inclusiv spitalizarea şi medicamentele;
f) transportul intern pentru asigurarea procesului de învãţãmânt;
g) echipamentul special pentru lucrul pe instalaţii şi ţinuta de instrucţie, potrivit normelor adoptate în ţara care primeşte, pe toatã durata cursului. Acestea vor fi înapoiate la terminarea cursului.
ART. 4
1. Selecţia cursanţilor în vederea trimiterii la studii şi controlul medical al acestora se vor asigura de partea care trimite, ţinând seama de recomandãrile partii care primeşte.
2. Partea care trimite va asigura urmãtoarele:
a) sosirea cursanţilor la pregãtire în instituţiile militare de învãţãmânt, la termenele indicate în programul de cooperare, precum şi întoarcerea cursanţilor din concediu înainte de începerea cursurilor;
b) transportul cursanţilor şi al bagajelor acestora din ţara la locul de şcolarizare şi la întoarcerea în ţara, precum şi la plecarea şi la întoarcerea în/din concediu, permisii şi pentru motive personale deosebite;
c) transportul de la locul de cazare la instituţia de învãţãmânt.
3. În caz de deces al cursanţilor, survenit pe timpul şederii în ţara în care se face instruirea, partea care trimite va asigura, pe cheltuiala sa, întocmirea formalitãţilor legate de eveniment, precum şi transportul corpurilor neinsufletite în ţara.
Reprezentanţii împuterniciţi ai partii care trimite la studii au dreptul sa cunoascã documentele şi alte informaţii pertinente privind cauzele decesului cursanţilor. În astfel de cazuri partea care primeşte acorda asistenta tehnica partii care trimite.
4. Şeful nemijlocit al cursanţilor trimişi la studii va fi atasatul apãrãrii militar, aero şi naval sau alt reprezentant autorizat al partii care trimite în statul partii care primeşte, care va coordona, împreunã cu reprezentanţii competenţi ai instituţiei de învãţãmânt, toate problemele legate de pregãtirea cursanţilor şi de şederea acestora în statul partii care primeşte.
5. Reprezentanţii partii care trimite pot vizita instituţiile militare de învãţãmânt, în scopul cunoaşterii rezultatelor pregãtirii cursanţilor lor, precum şi a problemelor organizatorice şi a condiţiilor de trai, dupã punerea de acord cu partea care primeşte.
ART. 5
1. Cursanţii se vor prezenta la instituţia militarã de învãţãmânt respectiva cu urmãtoarele documente:
a) copii legalizate de pe documentele de studii;
b) certificate de sãnãtate, eliberate cu cel mult doua luni înainte de începerea pregãtirii;
c) certificat medical privind seropozitivitatea HIV;
d) certificat medical privind vaccinarea antidifterica şi antifebra tifoida.
Cursanţii vor avea, de asemenea, uniforma de serviciu.
2. În cazul în care cursanţii nu se vor prezenta la instituţiile militare de învãţãmânt în termen de 15 zile de la data începerii cursurilor, aceştia vor pierde dreptul de a le urma.
Reînscrierea cursanţilor care nu s-au prezentat la cursuri este posibila numai dupã innoirea cererii de cãtre partea care trimite.
3. În timpul pregãtirii cursanţii vor trebui sa respecte legile, obiceiurile şi tradiţiile statului în care studiazã, precum şi disciplina şi regulamentele militare obligatorii din instituţia militarã de învãţãmânt a partii care primeşte.
4. Cursanţii care vor incalca prevederile paragrafului 3 al acestui articol, cei consideraţi inapti pentru continuarea studiilor datoritã stãrii de sãnãtate sau care nu îndeplinesc în mod repetat cerinţele programei, precum şi cei chemaţi de la studii prin hotãrârea partii care trimite, înainte de absolvirea cursului, vor fi trimişi în ţara pe cheltuiala partii care trimite.
Partea care primeşte va informa, în prealabil, partea care trimite despre cauzele care au condus la trimiterea în ţara a cursanţilor.
5. Cursanţilor care şi-au insusit conţinutul programelor de învãţãmânt, au susţinut şi au promovat examenele şi lucrãrile de diploma (proiecte, teme) li se vor acorda calificativele la specialitatea în care s-au pregãtit şi li se vor inmana diplome şi insigne.
ART. 6
1. Cursanţii care vor studia în instituţiile militare ale partii care primeşte vor beneficia anual de concediu, cu durata şi la termenele stabilite, conform programelor instituţiilor militare de învãţãmânt respective.
2. Petrecerea concediului de cãtre cursanţi va fi organizatã de partea care trimite.
3. În timpul şcolarizãrii în instituţiile militare de învãţãmânt cursanţii vor putea fi vizitati de membrii familiilor lor, costurile fiind suportate de cursanţi.
4. Deplasarea cursanţilor în interes personal şi în alte situaţii în afarã procesului de învãţãmânt se va face pe cont propriu.
ART. 7
1. Calcularea costurilor legate de întreţinerea cursanţilor se va face şi în cazul imbolnavirii acestora pe timpul pregãtirii.
2. În cazul chemãrii în ţara a cursanţilor de cãtre partea care trimite, cheltuielile de întreţinere vor fi suspendate pe durata absentei acestora.
3. Dacã perioada bolii depãşeşte doua luni, pãrţile vor face demersuri în scopul trimiterii cursanţilor în ţara, pentru vindecare.
4. În cazul deteriorarii ori pierderii, din vina cursanţilor, a bunurilor partii care primeşte, partea care trimite va plati partii care primeşte valoarea reparaţiilor sau înlocuirii obiectelor, potrivit costurilor reale din statul respectiv.
5. Plata costurilor reparatiei bunurilor deteriorate, precum şi plata costurilor bunurilor pierdute vor fi fãcute de partea care trimite, în valuta convertibilã, partii care primeşte, într-o perioada de 45 de zile de la data inmanarii calculelor corespunzãtoare. Calculul se va face pe baza actelor semnate şi aprobate de reprezentanţii celor doua pãrţi.
ART. 8
Orice divergenta referitoare la interpretarea şi la aplicarea prezentului acord va fi soluţionatã pe calea consultãrilor dintre reprezentanţii autorizaţi ai pãrţilor. În cazul în care nu se ajunge la un consens, divergenţele vor fi soluţionate pe cale diplomaticã.
ART. 9
1. Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri, prin care pãrţile se înştiinţeazã reciproc despre îndeplinirea procedurilor legale interne necesare în vederea intrãrii lui în vigoare.
2. Amendamente la prezentul acord vor fi aduse prin acordul scris al ambelor pãrţi. Amendamentele vor intra în vigoare conform paragrafului 1 al prezentului articol.
3. Prezentul acord se încheie pentru o perioada de 5 ani. Valabilitatea acestuia se va prelungi automat pe noi perioade de câte 5 ani, dacã nici una dintre pãrţi nu va înştiinţa în scris cealaltã parte, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, despre intenţia sa de a-l denunta.
Anexa la prezentul acord va face parte integrantã din acesta.
Semnat la Bucureşti la 26 octombrie 1999, în doua exemplare originale, fiecare în limbile romana, georgiana şi engleza, toate exemplarele fiind egal autentice.
În cazul unor diferenţe de interpretare textul în limba engleza va prevala.

Pentru Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România,
general de divizie Neculai Balan,
şeful Direcţiei management,
resurse umane

Pentru Ministerul Apãrãrii
din Georgia,
Grigol Katamatze,
adjunctul ministrului apãrãrii


ANEXA 1


PROGRAM
de cooperare între Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii din Georgia în domeniul pregãtirii personalului militar pe baza de reciprocitate, pe anul ......

Reprezentanţii Ministerului Apãrãrii Naţionale din România şi ai Ministerului Apãrãrii din Georgia aproba numãrul cursanţilor Armatei României şi ai Armatei Georgiei, trimişi la studii în instituţiile militare din cele doua tari, precum şi durata studiilor, conform cererilor pãrţilor.

În România:


┌────┬────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────┐
│Nr. │Gradul, numele şi prenumele,│ Data începerii │ Durata realã a │
│crt.│ data naşterii │ şcolarizãrii │ studiilor │
│ │ │ │ (luni/zile) │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
└────┴────────────────────────────┴───────────────────┴────────────────┘

Denumirea instituţiei militare de învãţãmânt şi forma de pregãtire:
┌────┬────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────┐
│ 1. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│etc.│ │ │ │
└────┴────────────────────────────┴───────────────────┴────────────────┘

Denumirea instituţiei militare de învãţãmânt şi forma de pregãtire:

┌────┬────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────┐
│ 1. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│etc.│ │ │ │
└────┴────────────────────────────┴───────────────────┴────────────────┘


În Georgia:

┌────┬────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────┐
│Nr. │Gradul, numele şi prenumele,│ Data începerii │ Durata realã a │
│crt.│ data naşterii │ şcolarizãrii │ studiilor │
│ │ │ │ (luni/zile) │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
└────┴────────────────────────────┴───────────────────┴────────────────┘

Denumirea instituţiei militare de învãţãmânt şi forma de pregãtire:
┌────┬────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────┐
│ 1. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│etc.│ │ │ │
└────┴────────────────────────────┴───────────────────┴────────────────┘

Denumirea instituţiei militare de învãţãmânt şi forma de pregãtire:
┌────┬────────────────────────────┬───────────────────┬────────────────┐
│ 1. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
│etc.│ │ │ │
└────┴────────────────────────────┴───────────────────┴────────────────┘



Anexa de fata a fost semnatã în ziua ...... luna ........ anul .....,
în doua exemplare, în limbile romana, georgiana şi engleza.

Pentru Pentru
Ministerul Apãrãrii Ministerul Apãrãrii
Naţionale din România din Georgia



-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016