Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 25 iunie 1996  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind mormintele romanesti de razboi din Republica Federala Germania si mormintele germane de razboi din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 25 iunie 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind mormintele romanesti de razboi din Republica Federala Germania si mormintele germane de razboi din Romania

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 303 din 6 noiembrie 1997

Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania, denumite in continuare parti contractante,
dorind sa reglementeze definitiv situatia mormintelor germane de razboi aflate pe teritoriul Romaniei si a mormintelor romanesti de razboi aflate pe teritoriul Republicii Federale Germania, ca rezultat al celor doua razboaie mondiale,
intentionand sa asigure protejarea, mentinerea si ingrijirea, in mod demn, a acestor morminte, in conformitate cu principiile si normele dreptului international umanitar,
au convenit asupra urmatoarelor:

ART. 1
1. In sensul prezentului acord, prin:
a) morti germani de razboi se intelege:
- membri ai fortelor armate germane;
- persoane care, conform legislatiei germane, sunt asimilate acestora;
- alte persoane avand cetatenia germana, decedate ca rezultat a celor doua razboaie mondiale;
b) morminte germane de razboi se intelege:
- mormintele mortilor germani de razboi, aflate pe teritoriul Romaniei;
c) cimitire germane de razboi se intelege:
- cimitire care exista pe teritoriul Romaniei sau alte cimitire care vor fi amenajate sau parti ale unor cimitire in care sunt inhumati morti germani de razboi.
2. In sensul prezentului acord, prin:
a) morti romani de razboi se intelege:
- membri ai fortelor armate romane;
- alte persoane avand cetatenia romana, decedate in Germania ca rezultat al celor doua razboaie mondiale si care se aflau in momentul decesului sub protectia dreptului international umanitar;
- persoane avand cetatenia romana, decedate in Germania din cauza masurilor represive national-socialiste sau ca rezultat direct al acestor masuri pe teritoriul german;
b) morminte romanesti de razboi se intelege:
- mormintele mortilor romani de razboi, aflate pe teritoriul Republicii Federale Germania;
c) cimitire romanesti de razboi se intelege:
- cimitire care exista pe teritoriul Republicii Federale Germania sau alte cimitire care vor fi amenajate sau parti ale unor cimitire in care sunt inhumati morti romani de razboi.
ART. 2
1. Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania vor garanta protejarea mormintelor de razboi si dreptul la odihna vesnica al mortilor de razboi, care apartin celeilalte parti contractante, de pe teritoriile statelor lor, si nu vor permite amplasarea in vecinatatea cimitirelor de razboi de obiective si amenajari care nu sunt compatibile cu demnitatea acestora.
2. Republica Federala Germania garanteaza, pe cont propriu, mentinerea si ingrijirea mormintelor romanesti de razboi de pe teritoriul sau.
3. Guvernul Romaniei va permite Guvernului Republicii Federale Germania sa amenajeze si sa ingrijeasca, pe cont propriu, mormintele mortilor germani de razboi si cimitirele germane de razboi din Romania.
ART. 3
1. Partile contractante isi vor garanta reciproc folosinta exclusiva si gratuita, pentru trecut si viitor si pe durata nelimitata, a terenurilor pe care se gasesc cimitirele de razboi, drept locuri de odihna vesnica ale mortilor de razboi.
2. Prevederile prezentului acord nu afecteaza in nici un fel drepturile de proprietate asupra terenurilor prevazute la pct. 1 al acestui articol. Orice modificari ulterioare, necesare, ale suprafetelor terenurilor folosite drept cimitire de razboi vor fi stabilite de comun acord intre partile contractante. Daca, prin intelegerea partilor contractante, unul dintre aceste terenuri inceteaza sa fie folosit integral sau partial potrivit scopului prevazut, aceasta modificare va avea drept consecinta pierderea dreptului folosirii lui.
3. Daca unuia dintre terenurile prevazute la pct. 1 din prezentul articol i se schimba destinatia pentru motive intemeiate, de utilitate publica, partea contractanta in interesul careia se ia aceasta masura va pune la dispozitia celeilalte parti contractante un alt teren corespunzator si va suporta cheltuielile de reinhumarea, precum si de amenajarea noilor morminte. Alegerea si amenajarea noului teren, precum si reinhumarea, vor fi efectuate prin intelegere intre partile contractante.
ART. 4
1. Partea contractanta romana va permite partii contractante germane, fara a suporta cheltuieli si dupa ce i se va prezenta planul respectiv spre aprobare prealabila, comasarea mormintelor mortilor germani de razboi, a caror reinhumare este considerata necesara de catre Guvernul Republicii Federale Germania. Exhumarea mortilor germani de razboi va fi efectuata de personalul desemnat de catre partea germana.
2. Pentru fiecare reinhumare se va intocmi un proces-verbal in care se vor mentiona pozitia mormintelor vechi, precum si a celor noi, datele personale, inscriptia de pe medalionul de identificare sau alte semne de identificare.
3. Daca se poate dovedi existenta unor foste cimitire germane de razboi pe teritoriul Romaniei, desfiintate prin modificari infrastructurale, efectuate intre timp, si, daca, in acest caz, exhumarea mortilor germani nu mai poate avea loc, partea contractanta romana va permite, la cererea partii contractante germane, ridicarea in acest loc a unor monumente comemorative simple si demne. In acest scop, partea contractanta romana va pune la dispozitie un loc adecvat. Pe baza intelegerii dintre partile contractante, se va proceda, in mod similar, in cazul descoperirii unor cimitire romanesti de razboi pe teritoriul german.
ART. 5
Daca in cimitirele germane si romanesti de razboi se mai afla, in afara mormintelor de razboi ale celeilalte parti contractante, si morminte ale unor morti de razboi din alte state, acest fapt trebuie luat in considerare, in mod adecvat, la adoptarea masurilor privind mentinerea si ingrijirea acestor morminte.
ART. 6
1. Transferul osemintelor mortilor germani de razboi de pe teritoriul Romaniei in Republica Federala Germania necesita consimtamantul prealabil al partii contractante germane. Partea contractanta romana va permite un astfel de transfer numai cu conditia prezentarii acestui consimtamant.
2. Cererile adresate partii contractante romane, in scopul transferului osemintelor unor morti germani de razboi in terte tari, necesita, de asemenea, consimtamantul partii contractante germane.
3. Prevederile pct. 1 si 2 ale acestui articol se aplica, in mod corespunzator, si pentru transferul in Romania sau in terte tari al osemintelor mortilor romani de razboi de pe teritoriul Republicii Federale Germania.
4. Toate cheltuielile si taxele pentru exhumarea si transferul osemintelor unor morti germani sau romani de razboi in strainatate vor fi suportate de solicitanti.
5. La exhumarea, in scopul transferului, a osemintelor unor morti germani sau romani de razboi pot fi prezenti reprezentanti ai autoritatilor partilor contractante.
ART. 7
1. Partea contractanta germana desemneaza Uniunea Populara Germana pentru Ingrijirea Mormintelor de Razboi, asociatie inregistrata, denumita in continuare Uniunea Populara, cu efectuarea tehnica in Romania a obligatiilor ce revin partii germane, in conformitate cu prezentul acord.
2. Partea contractanta romana desemneaza Ministerul Apararii Nationale si Departamentul pentru Administratie Publica Locala cu efectuarea tehnica a obligatiilor ce-i revin in conformitate cu prezentul acord.
3. In cazul cand partea contractanta germana sau partea contractanta romana va intentiona sa desemneze in acest scop o alta institutie sau organizatie, cele doua parti contractante se vor pune de acord intre ele.
ART. 8
1. Cele doua parti contractante vor acorda tot sprijinul posibil institutiilor sau organizatiilor prevazute la art. 7 din prezentul acord, in special cu privire la accesul acestora la documentatia aflata in prezent si in viitor la dispozitia autoritatilor si a altor institutii din tarile lor, in legatura cu mortii de razboi si cimitirele de razboi apartinand celeilalte parti contractante.
2. In scopul indeplinirii obligatiilor ce-i revin, Uniunea Populara poate trimite in Romania reprezentanti, specialisti si alte categorii de lucratori.
ART. 9
1. La realizarea lucrarilor ce rezulta din aplicarea prezentului acord, Uniunea Populara va apela, in masura posibilitatilor, la forta de munca si la materialele locale, in conditiile liberei concurente.
2. Uniunea Populara poate introduce in Romania, cu posibilitatea de a le scoate ulterior, utilaje, mijloace de transport, materiale, echipamente si accesorii, necesare efectuarii lucrarilor mentionate in prezentul acord, din Republica Federala Germania sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.
3. Pentru indeplinirea formalitatilor vamale privind bunurile prevazute la pct. 2 al acestui articol:
a) In declaratia vamala de import-export se va preciza ca utilajele, echipamentele si mijloacele de transport respective sunt introduse temporar in Romania si ca, dupa incheierea lucrarilor, acestea vor fi retrase.
b) Materialele si accesoriile destinate amenajarii, decorarii sau ingrijirii mormintelor de razboi, monumentelor comemorative sau cimitirelor de razboi vor fi scutite de taxe de introducere in tara, daca, in afara declaratiei vamale obisnuite de import, se vor prezenta autoritatilor vamale:
- o lista completa a bunurilor introduse in tara;
- un angajament semnat de o persoana imputernicita in acest scop, cuprinzand asigurarea ca bunurile mentionate urmeaza a fi utilizate exclusiv in scopurile prevazute in prezentul acord.
4. In situatia prevazuta la art. 4 pct. 3 propozitia a 3-a din prezentul acord, cele doua parti contractante se vor stradui sa gaseasca, de comun acord, solutii si pentru problemele de import si de vama.
ART. 10
1. Pe baza prevederilor art. 3 pct. 1 din prezentul acord, Uniunea Populara este autorizata sa execute, cu respectarea prevederilor legislatiei Romaniei, in vigoare, toate lucrarile de amenajare si infrumusetare a cimitirelor germane de razboi si sa construiasca drumuri de acces, incaperi si alte locuri necesare pentru vizitatori.
2. Uniunea Populara isi asuma responsabilitatea ca, in cazul lucrarilor de constructii, sa respecte normele sanitar-igienice si medicale, prevazute de legislatia romana, precum si dispozitiile juridice si administrative privind regulamentele cimitirelor.
ART. 11
Prezentul acord se incheie pe o perioada nelimitata si va intra in vigoare in termen de o luna de la ultima notificare oficiala privind indeplinirea procedurilor legislatiei interne a partilor contractante pentru intrarea in vigoare a acestuia. Decisiva pentru stabilirea datei intrarii in vigoare a acordului este data remiterii ultimei notificari.
Semnat la Bonn la 25 iunie 1996, in doua exemplare originale, fiecare in limba romana si in limba germana, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Guvernul Romaniei,
Teodor Viorel Melescanu

Pentru Guvernul
Republicii Federale Germania,
Klaus Kinkel

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele de Contracte, Cereri si Notificari modificate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016